Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.10.21. 19:03

gyurma51

• Mivel te szeretnél előrehozott nyugdíjba menni, ezért te mondasz fel írásban. Arra figyelj, ha le kell dolgoznod a felmondási időt, akkor az utolsó munkaviszonyban töltött napod max. december 30. legyen és 31-től kérjed a nyugdíj megállapítását, ami januártól az emeléssel korhatár előtti ellátás lesz a 62. szülinapodig. Ha nem kell letöltened, akkor közös megegyezéssel is beadhatod, ha a munkáltató is belemegy ebbe.
  • Neked kell beküldeni (az a biztos, hogy a saját sorsodat te vedd a kezedbe) a K02-es nyomtatványt, a munkaviszony megszűnését igazoló papírt, a TB kártyát.

A BKV-nál a munkahely segít elindítani a nyugdíjazást, de ez nem általános. Sok munkáltatónál a munkavállaló majdnem többet tud az eljárás menetéről, mint a munkaügyes. Itt a nyomtatvány: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

• Mindent tértivevényes levélben vagy személyesen juttass el a Nyugdíjbiztosítóhoz. Javaslom legyen fénymásolatod (mi így tettünk).
  • Ráérsz max. 1-2 héttel korábban küldeni a papírjaidat, mint a nyugdíjazás kezdő napja (neked kb. dec. 15-20-a között elég, ha dec. 31-től kéred a nyugdíjazást), mert amíg minden papírt nem küldesz be, addig nem tudnak nyugdíjat megállapítami.

Üdvözlettel Veci

Jucu52 # 2011.10.21. 19:05

Keddtől a parlamentben tárgyalnak a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről.

http://www.weborvos.hu/…atar/182917/

facanos # 2011.10.21. 21:11

Kedves ideges fórumozók! Tettetek valamit annak érdekében, hogy a képviselők értesüljenek az aggodalmainkról? Én személy szerint igen, több helyre is írtam emailt, amelyben azt kértem, hogy az az előrehozott öregségi nyugdíjas, aki a nyugdíj után tovább dolgozott, és így megvan a nők 40 éves jogosultsága, annak vonják vissza a 0,5 %-os emelését és maradhasson nyugdíjas, mindenféle nyugdíj átszámolás nélkül. Ez biztosan sokunkat érint, tekintettel arra, hogy 2-3 évvel ezelőtt, ha tudtuk volna, egy-két évet biztosan rádolgozunk a 40 évig (nekem pl. 320 napom hiányzik).
Kérhetjük azt is, hogy aki a 60 évét betöltötte, az maradjon nyugdíjas.
Maradjon nyugdíjas az is, aki már fidesz törvény alapján az idén visszafizette a magánnyugdíjpénztári ellátását, hogy magasabb legyen a nyugdíja. E törvény alapján január 31-ig kellett dönteni, és február végén jelent meg az alaptörvény, ami a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetéséról szólt. Hát nem érdekes? Ha ezt tudja valaki, biztosan nem fizet vissza az államnak semmit. Különben is, ha egyik fideszes törvény (a nők 40 évese) érvényes, akkor a másik fideszes törvénynek is érvényesnek kell lennie. Nem igaz, dtida? Ha közreműködtél a törvény előkészítésében és megalkotásában, és nem rohammunkával, akkor már biztosan elkezdtétek a munkálatokat a tavalyi évben.
Küldjetek a hét végén emaileket a képviselőknek, a miniszterelnöknek, a minisztereknek és mindenkinek, akinek befolyása lehet a sorsunkra, természetesen csak szigorúan illedelmes formában. A fentiek legyenek benne és tegyétek hozzá azt is, amit ti saját magatoknak szeretnétek.

szafika # 2011.10.22. 02:41

facanos, megpróbáljuk, én beleírom azt is,h karácsonyra kérem Jézuskától !

szafika # 2011.10.22. 02:50

Gyurma51 , a BKV-nál rendesek voltak, a férjemnek csak aláírni kellett, nehogy úgy járj , mint Juszt műsorába az ápoló , akinek rossz számlaszámot írtak a papírjára ,még most is várhatja a hónapokon át másnak elutalt nyugdíját ! Legalább a számlaszámodat ellenőrizd ! / én mindent magam intéztem , ezzel se volt gondom /.

varjúháj # 2011.10.22. 04:43

Szép napot Fórumozók!
Veci kérlek segíts!
Tudom, hogy minden fórumon szuttyogtam már,mivel a 40 éves jogosultsághoz nem lehet időt vásárolni, de most ímhol a legújabb kérdésem.:
1953.02.06-án láttam meg ezen szép világot.Egyéni (kényszer)vállalkozó vagyok
Ha, ez év decemberében, míg él a törvény, szeretnék elmenni csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjba, befizethetem-é , mint saját munkáltatóm, azt a pár napot ami az 59.ik születésnapomig hátra van????
Mindenhol azt olvasom, hogy a munkáltató ezt befizette, azt befizette, és lőn...nyugdíjas vagyok!
Akkor én, aki 63 eFt-ot fizetek bé járulék gyanánt magam után és ebből 34 eFt a nyugdíjjárulék, miért ne tehetném Meg!?
Besokaltam a tartós tejtől, tehenet akarok tartani :)

varjúháj # 2011.10.22. 04:49

Bocsánat, a számok belém szorultak
Szolgálati időm: 42 év 179 nap
Jogosultsági idöm: 38 év 339 nap.
Ebböl a nyugellátás összegének kiszámításához 42 év 42 nap vehető figyelembe.

sitimaci # 2011.10.22. 05:53
    • Kedves facanos!---Itt természetes hogy mindenki nyugtalan,türelmetlen/ideges/,természetesen veled együtt! Abban is biztos vagyok,hogy sokunk,írt és beszélt,panaszkodott a képviselőknek!De széllel szemben ugye nem lehet?A másik,köszönettel tartozunk,dtidának/!!!/,hogy a segítségünkre van,akár "kormányközeli",akár nem,mi ezt itt nem tudhatjuk,főleg azt nem,hogy ki hová tartozik!Én nagyon tisztelem/és szeretem/ A Nőket de!A problémát ott látom,hogy a Fidesz kiélezte a dolgokat a Nők 40-éves nyugdíjba menetelére,a többi nyugdíjas jelölt,vagy már nyugdíjas,akár előrehozott,vagy korengedményes,nem számít! Átalakít,megszüntet ,megvon stb.!A szavaztok szempontjából,ez nem sokat fog számítani,növelte a feszültséget,az egymás iránti irigységet!És,sokan azt mondják,írják,hogy nem igazságos!És nem választották,külön a civileket a szolgálati,rendvédelmi dolgozókkal,hiszen itt már többször le lett írva,hogy akik ledolgoztak 38-40-45-évet azok megérdemlik azt,hogy teljes nyugdíjasként,elmehessenek előbb nyugdíjba,hiszen már nem fiatalok,nem úgy mint a másik"csoport"!!!!! Na de most már minden mindegy,ez már kőkemény politika,megkel barátkozni az új jogszabályokkal,majd egyszer lehet hogy megint megfog változni,átfog alakulni ez az egész!Kár most már idegeskedni,egymást sem kel bántani,irigykedni a másikra,hiszen a törvényeket nem mi hozzuk!!!---üdv.,maci
lúzer1001 # 2011.10.22. 05:54

Tisztelt Szakértők!
Azt látom itt, a fórumozók hozzászólásai között, hogy talán van némi beleszólásuk a törvény alakításába.
Felvetném azt a kérdést, hogy oké kapjuk amit kapunk, de mi a biztosíték arra, hogy, ha még rosszabb lesz a gazdasági helyzet, egyszer csak azt mondják, hogy felemelik a nyugdíj korhatárt nekünk is és ki tudja mikor lesz nyugdíj a korhatár előtti ellátásból??????????
Hol a garancia arra, hogy ez a már többszörösen magasabbra csavargatott korhatár amellyel ezt az elátkozott korosztályt sújtják rendszeresen már így mehet pár éven belül nyugdíjba, mint most mondják. Hol a garancia, hogy az ország összes adósságát nem varrják e tovább is a mi nyakunkba, ki érti miért???????????????

komszomol

szafika # 2011.10.22. 05:59

Varjuháj, fiú vagy , v lány ? Bocs , ha régebben már írtad !

szafika # 2011.10.22. 06:05

Lúzer1001 , semmi se biztos, pláne a " fijjugnál ! " de, ledolgoztunk 36-8-40-45 évet, fizettünk azért sokat, h mi is nyd-asok lehessünk, hagyjunk mást is érvényesülni, aki még nem dolgozott, aki még keveset dolgozott, aki még nem fizetett, aki eddig csak segélyből éldegélt, aki .....rengetegen vannak , hidd el, munka meg kevés ! Mi már megtettük a magunkét, most mások következnek .

szafika # 2011.10.22. 06:15

Varjuháj, mert ha lány vagy , akkor minek befizetni a szülinapodig, mert az 53-as nők még elmehetnek jövőre, és ha ilyen sok éved van akkor nem is csökkentett lesz, az akcióshoz nem , de az előrehozotthoz beleszámít az egész 42 év. Azt a 3 hónapot már fél lábon is kibírod ! Viszont, ha pasi vagy , akkor szerintem jövőre még nem mehetnél nyd-ba .

Veci # 2011.10.22. 06:16

varjúháj
Már rég jelentkeztél, a tartóstej az írásod szerint megártott. A humorod korábban is nagyon tetszett, még jó, hogy maradt belőle. :-)
NOS! A korengedményes nyugdíjazás levezénylését nem értem, nem folytam bele. De mivel a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodásról van szó, ezért (ha jól értem) saját (kényszer)vállkozásod van, önmagadat foglalkoztatod, sajád magad munkáltatója és egyben munkavállalója vagy, ezért úgy gondolom, hogy nem sok esély van rá.
Mindenképpen megkérdezném a Nyugdíjbiztosítótól, hogy volna-e rá lehetőség (szerintem így nincs). Értem, hogy miért volna ez jó, mert az emelés jó lenne, de ha nem kivitelezhető a korengedményes nyugdíj, akkor februárban korhatár előtti ellátást állapíthatnak meg, ami a nyugdíjszámítás szerint számítódna.
A másik, ha 38 év 339 nap jogosultsági időd megvan,(nem írtad ez meddig), akkor ha még meg tudnád szerezni a 40 évhez a hiányzót, akkor nyugdíjas és nem ellátott lennél. A tv.javaslat a nők kedvezményét nem bántja.
Ha ezt mégsem vállalnád be, akkor én addig még maradnék, amíg a 43 év betöltött szolg.időm meglenne a 2 %-al több induló ellátási összegért (tudod inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb).

lúzer1001
Ne haragudj! Sok a szabadidőd, hogy ötletelsz? Már átesel a ló túlsó oldalára!!! Ne tedd te sem, mert higyjétek el olvassák a fórumot az érintetteken kívül a tv.alkotók is. De!!! Ha a te víziód alakulna ki, akkor mindenkit (és nemcsak a korhatár alattiakat érintené bármi intézkedés). Nem kell az ördögöt a falra festeni, megjelenik magától is.

facanos
Hidd el sokan sokféle módon keressük a lehetőséget, hogy hatással lehessünk a tv. alakulására. Köszi a biztatást. DE!! Mint sitimaci írta Széllel szemben nem lehet.

szafika
Abban egyetértek, hogy hagyjuk érvényesdülni azokat is, akik eddig mégcsak nem is dolgoztak, csak segélyből éltek (szerintem értjük sokan, hogy mire gondolsz). Nem azokra a segélyezettekre, akik dolgoztak és azzá váltak a munkanélküliség okán, hanem AZOKRA, akik más "termelésből" jobban élnek, mint aki dolgozik és megteremtette az anyagi hátteret, hogy AZOK jobban éljenek, mint, akik dolgoztak/dolgoznak. Ha ez változna, akkor sokan nagy pirospontot adnánk.

Üdvözlettel Veci

HIldikó # 2011.10.22. 06:18

Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hogy valójában mit jelent anyagilag a felmentési idő. Miért mondják azt, hogy kapok 2 hónap felmentési időt, de abból 1-et le kell dolgozni? Akkor miben különbözik a normális munkaviszonytól? Vagy miért nem mondják azt, hogy csak 1 hónap felmentési időt kapok, amit nemkell ledolgozni. Erre sehol nem találtam választ, sőt a munkaadóm sem tudta. Válaszotokat köszönöm.
Hildikó

lúzer1001 # 2011.10.22. 06:45

T.Fórumozók Isten mentsen engem és mindannyiunkat a festegetéstől. Nem túl sok a szabadidőm, mert saját bajaimon kívül még van egy súlyos fogyatékos fiam is aki 34 éves és egyedül nevelem 3 hónapos kora óta.

komszomol

vörösnarancs # 2011.10.22. 07:28

Mindenkinek!

Szerintem érdemes meghallgatni,tájékozódás végett.

http://www.klubradio.hu/…1-125857.mp3
http://www.klubradio.hu/…1-132856.mp3

Az elsőnél 21 perctől, a másodiknál 2 percig van riport a nyugdijazással kapcsolatosan.

szafika # 2011.10.22. 07:34

HIILDIKÓ, mindkét hónap belaszámít a munkaviszonyodba, a normális munkaviszonyod része, mindkét hónapra fizetést kapsz, csak az egyikbe kell dolgoznod, a másik pl jutalomnak is felfogható, mi gondod vele ?

vörösnarancs # 2011.10.22. 07:51

HILDIKÓ.
Valóban mindkét hónap beleszámít a munkaviszonyba.
Egyes munkáltatók (ilyen volt az enyém is)eltekint a felmentési idő egy részének ledolgozásától, vagy teljes egészében felmenti. Ez a kollektív szerződéstől függ.
A közalkalmazottak esetében a felét engedik csak el.Ez ha jól emlékszem a közalk. törvényben is úgy van megfogalmazva hogy a vezető anyagi okokra hivatkozva dönthet igy, vagy úgy. Sajnos.
Ez a felmentés ledolgozás akkor érdekes, amikor át kell adni a munkakört esetlegesen másik munkatársnak. Igy úgymond még hasznosan tölti a dolgozó a felmentési idejét, és nem csak fizetést kap.

Veci # 2011.10.22. 07:52

előrehozott jelölt
Szerintem nem elég a jognyilatkozat arra vonatkozóan, hogy majd később felmond és akkor kezdi meg a felmetési időt letölteni. Úgy értelmezem, hogy azt az idén meg is kell kezdenie.
Ha felmondanak ennek a Fiúnak és max. 8 havi felmentési időt kap, illetve munkáltatói felmondás esetén neki végkielégítést kellene fizetni, az életkora miatt +4 havit közalkalmazottként. Háááá!!! A munkáltató ezekre többet fizet, mintha a korengedményesre megállapodna.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.22. 08:15

HIldikó

A felmondási időnek nem az a filozófiája amit leírtak mások. Képzeld el, hogy nem nyugdíjba akarsz vonulni, hanem egyszer csak felmondanak. Lehetőséged van úgy munkát keresni, hogy közben még van fizetésed az előző munkahelyedről. Vagy pótolhatalan a munkaköröd, de te felmondasz, lehetőséget kap a munkáltató arra, hogy te dolgozol, és közben ő kereshet a helyedre mást. Ez inkább egyfajta védelem mindkét fél számára.

HIldikó # 2011.10.22. 08:17

Köszönöm a válaszotokat "vörösnarancs és szafika!
Ezekkel tisztában voltam, csak azt nem tudom erre a 2 hónapra a rendes bruttó béremet kapom, vagy átlagkeresetet, vagy mit? Mert, ha a bruttó béremet kapom,akkor miért hívjuk felmentési időnek azt az 1 hónapot, amit ugyanúgy le kell dolgoznom, mint addig. Lehet, hogy nem fogalmaztam érthetően, de mostmár talán érthetőbb.
Köszi Hildikó

varjúháj # 2011.10.22. 08:31

Köszönöm Veci, igen igazatok van, de jövőre mintha a 80% helyett 60% nyugdíj megállapításáról susognak az avaron, a nyugellátás összegét illetően.
Ezek a számok most aktuális számok, ezekkel szakítottam le a célszalagot.
még sok mindentől lóg, hogy kitudom-é várni a 40 évet, de ha idén eltudok menni az előre hozottba, még másodállásban lehetek vállalkozó?
mert a jövő évi könyöradomány mellett, úgy tudom hogy tilos munka, a csók és a fűrelépés.
Nőből vagyok Szafika!Még hozzá 3 fiú nagyamamanőböl, sőt,86 éves szüleimet is én látom el hajnalonta.
napközben munka, este unokák, éjjel szerelem.
és kezdek csudára megzzizzenni!!!!!!!!

Veci # 2011.10.22. 08:36

varjúháj
Olvasd el tv. javaslatot. Nincs szó munkavégzési "tilalomról", a korábbi kiszivárogtatott anyagban volt ilya. 2012-ben még nem változik a nyugdíjszámítás. Sok erőt kívánok, akkor februárig bird ki legalább, ha nem lehet a korengedményeset levezényelni.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.10.22. 08:38

előrehozott jelölt

Egyrészt:a kicsikaráshoz kell a másik fél.
Másrészt: a 8 hónap a felmondás esetére igaz, közöss megegyezéssel a határ a csillagos ég, bármi lehet, amiben közösen megegyeztek, a munkáltató fizethet akár 100 Mft-t is, ah akar.
Harmadrészt: a 41.§ (még nem is létezik!!) egy kiskapu, leginkább a nyugdíjba vonulónak, pont olyannak, akinek 2012-ben van csak lehetősége nyugdíjba vonulni.
Negyedrészt: a közös megegyezés az illetőnek nem jó, mindegy, hogy a munkáltatónak mi a jó, ő csak így mehet el.
Ötödrészt: a 41.§ értelmezése a mi fikciónk, de nem tudom másrészt értelmezni az alábbiakat

"Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak"

a lényeg a közölte szón van, tehát nem azt jelenti, hogy felmondtak neki, csak közölték.

Mi viszont nem vagyunk jogászok, érdemes lenne megkérdezni egy ingyenes jogsegély szolgálatot, hogy ezt tényleg így kell értelmezni. Ezzel mindannyian gazdagabbak lehetnénk!

HIldikó # 2011.10.22. 09:14

Köszönöm hamiki!
Az persze nem derül ki a levelemből, hogy a felmentési időt előrehozott nyugdíj / tudom már más az elnevezése / okán kapom. Tehát én már nem nézhetek munkahely után, meg egyébként is nekem kellett lemondani a munkaviszonyomat, hogy elmenjek előrehozottba. Köszi!