Előrehozott öregségi nyugdíj

anett53 # 2010.11.23. 17:32

Köszönöm a választ, meg vagyok nyugodva, várok hogy muljon az idő.

fabatka # 2010.11.23. 16:47

Köszönöm Veci.Itt van előttem a táblázat, de én úgy emlékeztem hogy ez csak a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra vonatkozott. Lehet hogy én emlékszem rosszul. Kösz az információt.

Üdvözlettel: fabatka.

Veci # 2010.11.23. 16:43

anett53
Az előrehozott nyugdíj szabályai nem változnak, 59 évesen elmehetsz előrehozott nyugdíjba, a szolgálati időd alapján, ha meglesz a 40 év, akkor csökkentés nélkül.
Amibe nem számít a munkanélküli ellátás, az téged nem érint, mert élhetsz ez előrehozott nyugdíjazással.

„A módosítás további kedvezményt jelent az érintett nők számára, a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.”

Terád ez vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/A. §(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.23. 16:36

fabatka

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. §(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.23. 16:31

fabatka
Sajnos az 1951-es férfiak előrehozott nyugdíja csökkentett lesz. Az 51-es nő már 57 éves kora óta jogosult a csökkentés nélküli nyugdíjra, ha 38 éve van.

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2010.11.23. 16:25

Anett

A munkanélküli segélyen töltött időszak, csak a 4O év mv.-ba nem számít bele.

spaniel # 2010.11.23. 16:22

Korengedmény = engedik, megengedik, hogy elmehes-
sél előbb nyugdíjba, - csökkentett
összeggel!

Korkedvezmény: Miután az egészségedre ártalmas munkát
végeztél, kedvezményben részesülsz!

Laikusan így tudtam megfogalmazni!

anett53 # 2010.11.23. 16:19

Kedves Szakertök,
már egyszer kértem tanácsot, kaptam is Vecitöl, de most megint össze vagyok zavarodva. 53 januári születésü vagyok, 36 és félévet dolgoztam, kihaszáltam az álláskeresési és munkanélküli támogatásokat, amivel együtt megvan a 38 évem. Mivel munkalehetöséget nem találtam, jelenleg semmiféle ellátásban nem részesülök. Esetleg arra van lehetöségem amit Veci ajánlott, hogy 58 évesen a nyugdij elötti munkanélküli segélyt kérelmezzem.A jogszabályok értelmében 59 évesen mehetek elöre hozott öregségi nyugdijba, csökkentéssel. Ami megzavart az itt olvasott válaszokban az, hogy a mostani szabályok szerint a munkanélküli ellátás nem számít bele a szolgálati idöbe ezután? Ezt jól értettem? Meg ha két gyerekkel voltam 6- és 9 hónapig gyesen az mennyit számít, vagy változtat az egy évvel ezelött kiszámított szolgálati idömbe? Sajnos nincs sok lehetöségem a jogszabályokat böngészni, ezért nem vagyok képben a pillanatnyi helyzettel.
Segitségeteket köszönöm,
Anett53

fabatka # 2010.11.23. 16:05

Tudom hogy most a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulása a téma (bár nem ezen az oldalon)Az előrehozott öregségi nyugdíjnál is kedvezőtlen változások vannak.A munkaügyi központba kaptam egy nyomtatványt ahol már az 1951 es születésűeknél kezdődik a nyugdíj csökkenése ami a redes nyugdíkorhatár elérése után sem emelkedik.Eddig szó sem volt csökkentésről!!!!!!!A csökkenés maximum 8,4%.A netten kerestem az erre vonatkozó anyagokat de nem találtam.Akit érint és utánanéz írja már le az elérhetőségét az információnak.Üdv.Mindenkinek.

havasi gyopár # 2010.11.23. 16:04

Kedves Veci, köszönöm szépen!

Veci # 2010.11.23. 15:33

Nemcsak a 3 gyermek esetén lesz kedvezmény.

Ma ezt mondta a kormányszóvivő:
Gyerek nélkül is áll a 40 éves korkedvezményes nyugdíj
http://tv2.hu/…orkedvezmeny

Bár a korkedvezmény fogalma eddig az egészségre ártalmas munkakör esetén volt. Szerintem itt megint van értelmezési probléma (vagy nem jól gondolom?).

Tájékoztató a korkedvezményes öregségi nyugdíjra jogosultság feltételeiről
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

virágkötő # 2010.11.23. 15:08

És a szakmunkás évek miért nem számítanak? Tudja valaki?
a szakmunkások ugyanúgy dolgoztak reggel 6 órától délután 2-ig mint a többi dolgozó! jól kihasználtak bennőnket! és még járulékot is vontak a kis ösztöndíjunkból!
NAVRACSICS és a többi csavargó is jól átverte az agyondolgozott nőket!!
SZÉGYELJÉK magukat az "urak"!!!

• és a munkanélküli segélyből is vonták a járulékot ám!

mi nem tehetünk arról, hogy rendszerváltáskor mindent tönkretettek és nem volt munkahelyünk.
és aki több gyerekkel volt otthon mint 8 év??
Hazudozás ez kérem szépen!!!!
Mellédumálás!!!!!!

J.A.M. # 2010.11.23. 14:50

Ez hihetetlen! Ma azt hallottam, hogy a 40 évet csak úgy fogadják el, ha 3 gyermeke van a jogosult nőnek. Nem akarom elhinni, hogy még ezzel is megnehezítik a dolgot.... Erről tud valaki valami pontosabb infót? Köszönöm!

saherka # 2010.11.23. 13:19

lányok össze kéne fognunk ez akkora igazságtalanság.

Veci # 2010.11.23. 13:09

Ezt hallgassátok meg, aki nem nézte az este a műsort.

Csak néhány száz nő élhet a kedvezményes nyugdíjjal
Állítja az MSZOSZ.

http://atv.hu/…olgyi_andrea?…

A 24.000 nyugdíjbavonuló nő legnagyobb többsége az 1952-ben született korosztály, akik a ma hatályos tv. szerint is elmehetnek 2011-ben előrehozott nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

Klárika1 # 2010.11.23. 12:51

KÉSZ ÁTVERÉS!!

Mézesmadzag lett a nők 40 évmunkaviszony utáni
nyugdíjazása munkanélküli ellátást is kiveszik a szolgálati idő elszámolásából.24 ezer nőt érint??? Szerintem csak felét .
Mi is mehetnénk az utcára..

mária56 # 2010.11.23. 10:09

Özvegyi nyugdíjra az jogosult, akinek házastársa az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg (ideértve azt is, aki a mezőgazdasági szövetkezeti tagok öregségi, munkaképtelenségi járadékában, illetőleg a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékában részesült).

mária56 # 2010.11.23. 10:07

Az özvegyi nyugdíj akkor éled fel, ha az nem házasságkötés címén szűnt meg és az özvegyi nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:

a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén 1993. március 1-jétől számított tíz éven belül,

a házastárs 1993. február 28-át követően bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnését követő tíz éven belül bekövetkezik.

Az első esetben nem haladhatja meg a feléledési idő az özvegyi nyugdíj megállapítása időpontjában irányadó tizenöt évet. A feléledés esetén a jogosultat az özvegyi nyugdíj megszűnését követő emelések, kiegészítések is megilletik.
Az 1997. január 1-je előtti időponttól megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság akkor éledhet fel, ha a férfi a 60., a nő az 55. életévét eléri.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra jogosultság a házasság megszűnése után akkor éled fel, ha az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel és az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

Veci # 2010.11.23. 08:50

Virág53
Az özvegyi nyugdíj feléledésére csak a te öregségi nyugdíjkorhatárod betöltésekor (63 évesen) lenne lehetőség a megfelelő feltételek megléte esetén. Erről gyertya tud az özvegyi nyugdíj feléledése topicban választ adni neked, ő rendelkezik ezirányú ismerettel.

Egyébként úgy tudom nincs már olyan, hogy az elhunyt férj nyugdíját lehessen választani, hanem aki jogosult az özvegyi nyugdíjra, az az elhunyt nyugdíja 30 %-át kapja kiegészítésül. Keresd gyertyát.

Olvasd el az alábbi helyről lementhető tájékoztatót:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Ezt mentsd le:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az özvegyi nyugdíjról

Üdvözlettel Veci

Virág53 # 2010.11.23. 08:22

Szeretném megtudni,hogy ha sikerül nyugdíjba mennem 2011 januártól választhatok e a férjem és az én nyugdíjam közül.1953 április 3-án születtem 42 ledolgozott éveim vannak.Férjem 2005 március 1-én sajnos meghalt.Előre is köszönöm.

Korall54 # 2010.11.22. 21:02

Veci
Gondoltam én, hogy az 63 évre vonatkozik, de biztosabb akartam lenni.
Én már 3-4 éve figyelem izgalommal a tv-t, a legutóbbi változatot kinyomtattam, háromszor átrágtam és ami rám vonatkozik, nagyjából meg is értettem. A szolgálati időmet is megkértem már 4 éve. Sokat tanultam ezen a fórumon is.
Rájöttem, hogy nem lehet elég korán kezdeni, még ha százszor változik is közben minden.
Ha tehetném, ezt a tanácsomat világgá kürtölném, mert akkor pontosabban tud az ember kérdezni, időben észrevesz megoldásokat, stb. Bizony, tetszik-nem tetszik, mindig az új változathoz kell tudni a legelőnyösebben igazodni.

Köszönettel: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.11.22. 20:48

Kedves Korall54!

Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár az 1953-ban született esetében 63 év. A 18. §-ban olvashatod az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az 53-as nő 2016-ban kérhetné a 82. § szerinti rögzített nyugdíj megállapítását. Hogy te mennyire végig olvastad a törvényt, eddig még én sem mélyedtem el, pedig régóta böngészem.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 20:40

Kedves havasi gyopár!

• Amíg nem lesz meg a minimum 37 év szolgálati idő, addig nem tudsz előrehozott nyugdíjba menni, mivel az életkori feltétel mellett a szolgálati idő feltétel is kell teljesüljön. Ha csak pár hónap (vagy akár napok) hiányoznak, akkor a betöltött szülinapod után annyit dolgozol (néhány nappal inkább többet), és utána kérheted a nyugdíj megállapítását, ami csökkentett lesz.
  • Megállapodással szerzett szolgálati idő esetén szerintem, ami után fizettél járulékokat (gondolom a minimálbér után fizettél), azt a nyugdíjalapnál figyelembe veszik, nekem így egyértelmű. Erre pontosabb válasz a Nyugdíjbiztosító tud mondani neked.
  • Az, hogy „jól lehúzza”, nem a megállapodás alapján fizetett járulék miatt lenne befolyással a nyugdíj összegére, hanem a minimálbér miatt. Ha a korábbi időszakban (1988-tól számítva) jóval magasabb volt pl. a jövedelmed, akkor a minimálbér "lehúzhat" valamennyit akár (nem tudom).

DE itt egy kalkulátor, próbálj számolni (ebből csak azt tuthatnád meg, hogy mennyi lenne a nyugdíjad csökkentés nélkül, ha 2010-ben mennél nyugdíjba):
http://www.venusz-szoftver.hu/
Kattints a nyugdíj kiszámítása gombra, írd be az adatokat, és számol.

Üdvözlettel Veci