Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2010.11.22. 20:04

Kedves Veci!

Ez a kérdésem nem olyan égetően sürgős, mint a többieké, ezért kivárom türelmesen, ha csak később tudsz válaszolni. Nem rabolom mindenáron az idődet mások fontosabb kérdéseinek rovására.
Egyébként is még mindig csak latolgatás minden, de kíváncsi lennék valamire.
Vajon a mostani tv. 82 § (1) bekezdésében a "reá irányadó öregségi korhatár" lehet-e azonos az előrehozott nem csökkentett összegű nyugdíjra jogosító korhatárral.
Konkrétan:
53-as nő, 2012-ben 59 éves és meglesz a 40 év szolgálati idő. 2012-ben kérheti-e a rögzített, de nem folyósított nyugdíj megállapítást, és akkor folyamatosan, jogviszony megszüntetése nélkül tovább dolgozhat min. egy év és egy napot,( és ekkor menne csak nyugdíjba) majd ekkor is kiszámoltathatja a nyugdíját az akkor aktuálisan érvényes számítási móddal, és a kettő közül az előnyösebbet választhatja.

Nos, ez csak teoretikusan érdekel, mert a bizonytalanságok közepette még akár ilyen helyzet is adódhat.

Köszönettel: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

havasi gyopár # 2010.11.22. 19:47

Kedves Veci!
Ha 60.5 éves koromra (54-es vagyok) nem lesz meg a 37 év szolgálati időm hanem mondjuk hiányzik x nap, vagy x hónap, akkor a töredék ledolgozása elég, vagy ledolgoztatnak még egy egész évet mielőtt elmehetek előrehozottba? Kérdezném még, hogy a nyugdíjszámításnál ha vannak olyan évek amikor nem volt jövedelmem hanem megállapodással fizettem a szolgálatit akkor azokat az éveket kihagyják a számításkor mint pl. a táppénzt, vagy beleszámít és akkor jól lehúzza a nyugdíj összegét?
Előre is köszönöm a válaszodat!

Veci # 2010.11.22. 16:59

Várd meg a törvényjavaslat elfogadását, hatályba lépését. Egyébként a tervezetben szerepel, hogy a munkanélküli ellátás nem számít bele a munkaviszonyba.

IDÉZET a 12. o. 1. §: http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?… (a PDF-et mentsd le)

A szabályozás más szolgálati időt, mint pl. a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.

De nem változik az előrehozott nyugdíjbavonulás lehetősége.

A módosítás további kedvezményt jelent az érintett nők számára, a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.

Az alábbi még mást is tartalmaz, ami nem számít bene a 40 évbe (fidesz.hu)
Nyugdíjba mehetnek a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők

http://fidesz.hu/index.php?…

A kedvezményre jogosító időbe beszámít a tényleges munkaviszony mellett a gyermekneveléssel töltött időszak (terhességi gyermekágyi segély, GYES, GYED, gyermeknevelési támogatás folyósítási időszaka) is, összesen legfeljebb 8 év időtartammal számítva. A benyújtott törvényjavaslatról várhatóan december 20-án dönt az Országgyűlés.

Az intézkedés célja a nők munkaerőpiacon, valamint családban való helytállásának elismerése, így a tanulmányokkal töltött időszak, a munkanélküli ellátás ideje, valamint az ápolási díj folyósításának időszaka a 40 éves munkaviszonynak nem képezi részét.

Melyik évben születtél? Mikor kértél szolgálati idő megállapítást?
Ha többet szeretnél tudni, akkor gyere át a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba.

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2010.11.22. 16:30

Egész nap a rádiót hallgattam, figyelem a híreket, de egy szót nem hallottam arról, hogy a munkanélküli segélyen töltött idő, nem számít bele a 40 évbe! Mondták a tanulmányokat, de a munkanélküli időszakot nem! Jajjjjj, nekem ezen nagyon sok múlik. 308 nap! Tud valaki biztosat? Mit fogadtak el? Köszönöm a választ!

Veci # 2010.11.22. 13:55

Őszikék57
Sajnos téged tényleg nem érint a tv. módosítás. Terád a 18/B. § (3) a) pont szerinti lehetőség érint legközelebb, de ha sikerülne munkát találnod, akkor meglenne az esély a korábbi nyugdíjba vonulásra.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,

ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ad) 1957-ben született és 62. életévét betöltötte,

ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte;

Üdvözlettel Veci

Őszikék57 # 2010.11.22. 13:29

Kérdésem Vecihez!

1957.-ben születtem. 1971-1974-ig szakmunkástanuló voltam. 1974 június végétől folyamatosan munkaviszonyban állok. Közben voltam 5 évig otthon amikor a gyermekeim születtek.
Lehet, hogy 2011. január 01-től megszünik a munkaviszonyom. Sok esélyt nem látok az elhelyezkedésre. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim lennének? Bíztam a 40 év szolgálati időben, de úgy tűnik, hogy ez nem fog összejönni. Elmehetek-e előre hozott öregségi nyugdíjba? Mi lenne a nyugdíjszámítás alapja és hány %-al csökkenne a nyugdíjam azért mert nincs meg a 40 év munkaviszonyom?

Veci # 2010.11.22. 13:15

Klárika1
Menj át a 40 év munkaviszony után nyugdíj topicba, ott már írtam róla.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 13:10

CsHAndi

Édesapád tényleg csökkentett előrehozott nyugdíjba mehet a 2010.01,01-től (ma is) hatályos tv. szerint: Őrá a 18/B. § vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. §(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

Üdvözlettel Veci

izentai # 2010.11.22. 11:05

Sziasztok!
Ma délelőtt a Magyar királyi tv-be meghívtak egy hölgyet akit kérdezni lehetett a nyugdíjazással kapcsolatban. Sikarült vele beszélnem de sajnos nem mentem vele semmire. Pont annyit tud mint mi, amig nem lesz törvény addig semmi biztos nincs. Csak találgatások. Állítólag nov.24-én lesz törvény. Akkor kell figyelni.
Via

csera # 2010.11.22. 10:42

stellax
elírás - megszította = megszakította

Buck # 2010.11.22. 10:16

elnézést egy szó kimarat: nem lett volna szabad

Buck # 2010.11.22. 10:05

Szeretném megosztani tapasztalatomat a magán nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban.
1952-ben született nő vagyok, aki két gyereket nevelt fel, 1966. óta visszaigazolt szolgálati időm van (ebből két év szakmunkás iskola). A többi iskolát munka mellett végeztem.
1997. óta vagyok(illetve voltam) magán nyugdíjpénztári tag. Megjegyzem:egy önkéntesbe is beléptem, mert az akkori cégemtől kaptunk egy olyan lehetőséget, hogy úgy adtak 20.000.-Ft-os fizetésemelést, hogy ezt az összeget fizették helyettünk (nyilván ez nekik is megérte)
A gazdasági válság következtében a két nyugdíjpénztárnál közel 500.000.-Ft veszteségem volt. Ezek után tavaly tavasszal elmentem a Pénzügyi Felügyelethez, ahol azt a tanácsot kaptam, hogy amilyen gyorsan csak lehet lépjek vissza az állami rendszerbe. Ugyanis a mi korosztályunknak túl kevés ideje volt/van arra a belépéstől számítva, hogy ilyen veszteséget a számlája "kiheverjen". (Ezután ajánlották fel nekünk a lehetőséget a visszalépésre) Ha valaki magán nyugdíjpénztári tag, akkor az államiból, csak a megállapított nyugdíjának a 75 %-át fizetik ki, és a magánból pedig kiegészítheti a megélhetéshez szükséges összeget.
Akkor a következő kérdések merültek fel bennem:
1.)ha magas kort érek el, és elfogy a magán nyugdíjpénztári számlámról a pénz akkor, hogyan tovább?
2.)miért dolgoztam 44 évet, ha a nyugdíjamnak csak a 75 %-át fizetik ki?
Ez nekem elég volt ahhoz, hogy visszalépjek. Még a magán nyugdíjpénztári számlámat kezelő biztosító képviselője is elismerte, hogy a mostani 50 év körülieket nem lett volna annak idején beléptetni a rendszerbe, pontosan a fenti indokok miatt.

Klárika1 # 2010.11.22. 09:47

Szeretnék Választ kapni , hogy végül is mehetünk -e nyugdíjba aki két gyermeket szült? Nem értem kristálytisztán. Előző kérdésemre szeretnék választ kapni Köszönöm. Klára

Klárika1 # 2010.11.22. 09:42

.

Öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult lesz az nő életkorától függetlenül, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj-megállapítás időpontjában megszította a keresőképes tevékenységét. A törvény külön nevesíti, hogy mi tartozik bele a jogosultsági időbe: a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. Teljes nyugdíj csak akkor állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő elérte a 32 évet, tehát az egyéb jogviszony maximális 8 év lehet. A szabályozás tehát más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe. A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni.

CsHAndi # 2010.11.22. 09:33

Kedves Fórumozók,

édesapám 1951.nov.07-én született, már a nyugdíjfolyósítótól kérte a szolgálati idő igazolását, ami jelenleg 40 év. Én a törvény alapján teljesen úgy értettem, hogy jövőre elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba, de most azt mondták neki, hogy csak a csökkentettbe mehet el jövőre. Valóban így van?

Gabicsek # 2010.11.21. 08:32

igen, ha minden jól megy, jól járok. Belepusztulnék, ha még 10 évig kéne dolgozni, mert ha a tv-t nem módosítanák, legkorábban még minimum 7 évig kéne dolgozni és akkor is csak csökkentettel mehettem volna. Tehát igen, 10 évem lenne még hátra. Így, ha minden igaz, akkor mehetek jövőre.

lenolaj1 # 2010.11.20. 22:01

Gabicsek, a magánnyugdíjjal a mi korosztályunk nem jár jól. Azt legalább 25-30 vagy méginkább 40 évig kell fizetni és emellett jó hozamokat kell produkálniuk hogy mégérje fizetni.
Azért remélem az érintettek nem kapkodják el a visszalépést.
Ugye jól emlékszem, hogy az új 40 éves törvénnyel te nagyon jól jársz? Tulajdonképpen 10 évvel előbb elmehetsz így nyugdíjba? Legalább valaki, aki önfeledten örülhet a változásnak!!!

zinrose # 2010.11.20. 20:45

Köszi a választ!
Remélem így lesz.

Gabicsek # 2010.11.20. 20:45

Javítom: a befizetésem nem volt összességében kevés.

Gabicsek # 2010.11.20. 20:43

és ehhez még csak annyit, alapjában véve nem keresek rosszul, tehát a befizetésem volt összességében kevés, de annyi évre osztották el (több mint harminc), hogy az szinte egyértelmű, hogy addig nem is élnék:) fifikásak ám, vigyázni kell. Ráadásul azért léptem be, mert akkor még olyan szerződést írtam alá, amikor beléptem, hogy lehetőséget kapok nyugdíjba vonuláskor az egészet egy összegben kivenni. Később kiderült, csak akkor, ha 180 hónapnál nem idősebb a tagságom. Mivel normál öregségibe - ahogy lenolaj1 írta - 64 éves korombam mehettem volna (remélem, most az új tv. tervezettel megyek), így meghaladtam volna bőven a 15 év tagságot, tehát ki sem vehettem volna a bent lévő pénzemet. És ezután írták, hogy havi 7.200.-Ft. lenne a kifizetés. Ilyen körülmények között döntöttem, hogy visszalépek, akkor még nem tudtam, hogy elvileg jövőre már mehetek nyugdíjba. (így ki is vehettem volna még a pénzt, mert jövőre még nem haladtam volna meg a 15 évet)

Gabicsek # 2010.11.20. 20:37

lenolaj1!
Én visszaléptem az államiba, pont beleestem és léphettem. Akkor még úgy tudtam, hogy előrehozottal 61 év és 183 naposan mehetek nyugdíjba. De jó is, hogy visszaléptem. Ugyanis már legalább 10 éve voltam tag (önkéntes belépő), és konkrétan rákérdeztem, ha most mennék nyugíjba, mennyit fizetnének havonta? Tudod mi volt a válasz? hogy 7.200.-Ft-ot! Na, ez betette a kaput, és már másnap visszaléptem az államiba. Hol van az a 7.200.-Ft-os kifizetés a nyugdíjam 1/4 része? Mert ugye akkor éri meg, ha legalább az 1/4 részét (vagy többet) kapod. Mivel belegondoltam, ha kb. 10 évi befizetéseim után ennyit adnának csak, további 10 év meló után is max. kétszer ennyi lenne, az még mindig nem közelítette volna meg a nyugdíjam 1/4-ét, nemhogy többet. Mostani számítással szerint még a tizedét sem igaz?
Mindenhol csak annyit írtak, annak érdemes maradni, aki aránylag sokat keres, de arról sosem írta, mennyi az annyi. Ezért kérdeztem rá konkrétan a nyugdíjpénztárra, és ezt a választ kaptam. No, ezért mentem vissza az államiba.
Úgy tűnik, bele fogok esni, és elmehetek, tehát nem választottam rosszul.

Veci # 2010.11.20. 20:16

zinrose
Véleményem szerint, aki munkaviszony közben táppénzes az hozzátartozik a munkaviszonyhoz. DE a törvénymódosítás hatálybalépésekor mindent megtudunk.

Üdvözlettel Veci

zinrose # 2010.11.20. 19:26

Tisztelt Fórumozók!

Én láttam a törvénytervezetet, de nekem ebből nem világos hogy a táppénz munkaviszonyban töltött időnek minősül-e vagy sem?
Szolgálati idő elismerésem megvan 2009 dec. 31-ig 39 év 163 napról, de sajnos idén tavasszal nagyon megromlott az egészségem azóta is táppénzen vagyok már több mint hat hónapja. Ha beszámitják a táppénzt akkor már meglenne a 40 évem.

Ha valaki tudja, kérem írja meg.
köszönettel: Zinrose

Lyonee # 2010.11.20. 16:04

juju!
Ha még emlékszel a nevekre, akkor a közösségi oldalakon próbáld megkeresni őket.
De lejjebb adtam ötletet az iratok megkereséséhez.

juju # 2010.11.20. 15:20

TEGNAP VOLTAM A PATIKÁBAN ÉS NINCS SENKI SEM OTT AKI AKKOR OTT DOLGOZOTT VOLNA.
ez egy XI.kerületi fiók gyógyszertár, nem olyan mint egy kisvárosban.
A kérdésem az volt, hogy igazolhatja-e barát, családtag, szomszéd?
Ha erre tud nekem válaszolni valaki.
köszönöm