Előrehozott öregségi nyugdíj

mesehabbal # 2010.11.15. 09:10

Kedves Gabicsek!

2010.11.14. 22:06 órakor írt bejegyzésedet köszönöm. Én is tervezem, hogy írok az Iván Lászlónak és a Navracsics Tibornak is. Este, munka után, szakítok rá időt és elküldöm.
Előre is köszönöm, ha kapsz választ és azt megosztod velünk.
Üdvözlettel mh. Ágnes

Ladányi # 2010.11.15. 08:49

Sziasztok!

Egyedül a Vegyipari Szakszervezetisek hallatják a hangjukat, a többiektől semmit se hallok.
Sorolom:MSZOSZ, EDDSZ, Bőripari Dolgozók SZ, Élelmiszeripari Dolgozók SZ, Húsippari Dolgozók SZ, Konzervipari Dolgozók SZ, Papíripari Dolgozók SZ, Ruházati Dolgozók SZ, Sütőipari Dolgozók SZ, Textilipari Dolgozók SZ, Vas és Fémipari Szövetség, Vasas Szakszervezeti Szövetség, VDSZ, Vendéglátó és Idegenforgalmi SZ,
Persze ennél többen vannak ahová a régen szakmunkástanulók tartoznak.
Még mindíg áll a kérdésem, hogy mit fizettek utánunk. Arra is emlékszem, hogy harmadikban szinte fél fizetést kaptunk. Mások nyári egy hónapos munkája beleszámít a nyugdíjba, akik önként mentek dolgozni gimi mellett, mi meg szinte az egész szünidőt végigdolgoztuk a dög melegbe hétfőtől szombatig, akkor heti 5 napot.
Pincérlányok, kereskedelmisek, szövőnők, fodrászok/tudom hogy a maszeknál napi akár 10 órát is dolgoztatok/ ti mire emlékeztek?
Az Iván László professzor Úr elérhetőségét szeretném megkapni.Igazán nagyon udvariasan, de lenne hozzá néhány fentiekkel hasonló kérdésem.
Talán van még remény!!

pinenniszeretnék # 2010.11.15. 08:38

Nagyon elkeserítő lett generációm nyugdíjbavonulási jövőképe(56).Amennyiben ezt a helyzetet(homályt v.ködöt bárminek is nevezzük amit ránk zúdítottak )vizsgálgatjuk.A parlamentben ülő nőkben van minden remény, akik nem felejtik el hogy mit jelent nőnek lenni. A legfelháborítóbbnak azt gondolom hogy a gyermekgondozással töltött figyelembe vehető éveket maximálták 8 évben. Nekem 4 gyermekem van 2 már adót termel az országnak (tekinthetjük a saját szülei nyugdíját termelik meg ,1 remélem hamarosan meghálálhatja a Köztársasági Ösztöndíját és nem a munkanélküliek táborát gyarapítja ,1 még középiskolás .23évesen79-ben kezdtem dolgozni, amit 7 év gyes-gyed majd újra 2 év gyes szakított meg. Röviden ha nem számít az egyetem akkor 63 évesen mehetek az új tv. szerint. El vagyok keseredve még 9 évet biztosan nem tudok ilyen bizonytalanságban "ledolgozni" SEGÍTSÉG !!!HELP!!!!

Őszikék57 # 2010.11.15. 08:01

Folyamatosan olvasom a fórumot és minden hozzászólást.
Ezért is nem értem.
Pontosan az 57-es születésüek az utólsó évjárat akik jövőre lesznek abban a helyzetben, hogy 40 éves munkaviszonyuk, vagy szolgálati idejük lehet.
2010.-ben valóban csak az 1956-ban születteknek van meg ez.

mistro # 2010.11.15. 07:50

Kedves Fórumozók!
1952.dec. születésű férfi vagyok, 39 év szolgálati idővel.Mikor mehetek el legkorábban előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba? Mennyivel fog csökkenni a nyugdíjam?
A tájékoztatást előre is köszönöm.

Korall54 # 2010.11.15. 07:38

Őszikék57

Olvasd el "ágimama" - 2010. 11. 14. 18:06 - beírását, kimásolta a Hírszerző oldalon tegnap megjelent cikket.
Annak az utolsó két bekezdését értelmezd. Én úgy értettem, hogy a változás az 53-56 között született nőkre fog vonatkozni,... idézem:

Azt egyébként valóban nagyon nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány nőt érint a kedvezmény. A KSH évkönyveiben, adatosaiban ugyanis nem szerepel nemek szerint az 1953 és 1956 között születettek, és a Népességtudományi Intézetnél si azt mondták lapunknak, nincs erre vonatkozó adatuk. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lapunk megkeresésére csak azt mondták, annyi nőt érint a kedvezmény, amennyit a kormányszóvivő bejelentett. erről nem tudnak több adattal szolgálni.

További kedvezményes nyugdíjba vonulással viszont egyelőre nem kecsegteti a kormány a többieket, és főleg nem a férfiakat, akiknek egy része a Fidesz bejelentése óta ugyanúgy kikéri magának a 40 éves munkaviszony utáni nyugalmat. Az MSZP csütörtökön ezért azt javasolta a kormánynak, hogy teremtsék meg ugyanezt a lehetőséget a férfiak számára is.

„Pillanatnyilag ez nem lehetséges” – mondta Iván László, mivel szerinte nincs pénzügyi mozgástér arra, hogy a férfiakat is bevonják ebbe a körbe.
-Idézet vége

Üdv:korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Őszikék57 # 2010.11.15. 06:57

Korall54!

Nem értem, hogy az 57-ben születetteket miért veszed külön kategóriába.
Az 57-esek közül akik munkába álltak 14 évesen, vagy szakmunkásképzőbe jártak, igen is 2011-ben meg lesz a 40 éves munkaviszonyuk, vagy szolgálati idejük.

gyene # 2010.11.15. 06:34

Kedves mária56

Köszönöm a tájékoztatást!

Gabicsek # 2010.11.14. 21:30

Ha megnézitek, nyitottam egy külön topicot ezzel a 40 éves munkaviszonyos dologgal. Javaslom, ott folytassuk ezt a témát, mivel ez nem igazán tartozik az előrehozott öregségi nyugdíj témához.
Remélem, egyetértetek.
Gabi

Korall54 # 2010.11.14. 21:30

Marzi

Ha jól sejtem, Te 54-es vagy. Akkor a jelenlegi tv szerint mehetsz 63,5 évesen nyugdíjba. Az eddig hallott ilyen-olyan médiahírek szerint azonban 23+40= 63 évesen mehetsz. Fél év „kedvezményt” kapnál a jelenlegi tv-hez képest.(Nem gúnyolódom, csak a száraz adatokra hivatkozom.)
A hugod, ha jól gondolom, 58-as. Nos, ő a jelenlegi tv szerint 65 évesen mehetne el nyugdíjba, azonban az új készülő tv nem beszél, csak az 54-56-ban születettekről.
Hogy ő mit várhat, senki nem tudja.

korall

Gabicsek # 2010.11.14. 21:06

Mesehabbal!
November 11-én írtam ezzel kapcsolatban mailt Iván László professzornak, és hasonló tartalmú mailt a nyugdíjas tagozatnak is (hogy biztos megkapja). A kormány és tagjai által a "szolgálati idő - munkaviszony" ellentétes nyilatkozatait, a kormány ígéretét a 40 év szolgálati idővel, az ezzel ellentétesen megjelent kormányszóvivői bejelentéssel okozott felháborodásokat jeleztem neki, amikben szó van a fórumokban (ha visszaolvasol, a tartalmát is láthatod).
Még nem kaptam választ. Ígértem, ha megkapom, közzéteszem.

Marzi # 2010.11.14. 20:48

Olvasva a hozzászólásokat, ha ez így van., és a kormány tényleg bevezet egy teljesen új kategóriát a nyugdíjtörvénybe, a munkaviszony fogalmát, akkor…

Ha jól belegondolok, a húgom, aki 4 évvel fiatalabb nálam, előbb nyugdíjba mehet, mint én.
Én egyetemet végeztem a 70-es években, ő érettségi után dolgozni ment. Mindketten szültünk 2 gyereket, de ő 6 évig volt gyesen, én csak 2 évig maradtam otthon a gyerekekkel. Időben nézve ugyanannyit dolgoztunk mindketten, szerintem intenzitásban is, sőt! Neki a túlóráit megfizették, én nem kaptam semmit az itthoni éjszakázásokért meg hétvégi munkákért. Nekem mégis 63,5 éves koromig kell dolgoznom, ő pedig 58 évesen nyugdíjba mehet. Munkahelyemen az összes kortársam nyugdíjba megy 58-59 évesen, mert valamennyi 18-19 éves korában állt munkába! Én meg majd 63,5 évesen 44 év szolgálati idővel?

Bízzunk benne, hogy ez a kormány egy kontárkormány, dilettáns, semmihez nem értő politikusok gyülekezete, és az eddig nyilatkozóknak fogalmuk sincs a nyugdíjazással kapcsolatos rendeletekről.

A nyugdíjtörvény egyébként egyértelműen fogalmaz: 1997. december 31-ig szolgálati időnek számít az egyetem. A nappalin végzett egyetem, és főiskola a jelenleg hatályos törvény szerint ugyanolyan szolgálati idő, mint a gyes!

Szerzett jogot csak egy újabb visszamenőleges hatályú törvénnyel vehetnének el tőlünk, de az alkotmányellenes. Ha pedig a kormány jótékonykodni akar, és kisebb csoportot merít ki a szolgálati idő szerint jogosultak köréből a munkaviszony definiálása által, akkor szerintem megint csak alkotmányossági problémák merülnek fel.
Igaz, ennek a bagázsnak az sem gond! Majd megváltoztatják az alkotmányt, oszt jónapot!

mesehabbal # 2010.11.14. 20:23

Kedves Ladányi!
Teljesen egyetértek az általad leírtakkal. Én ruhaipari szakmunkásképzőbe jártam 1970-1973 között. Mi is két műszakban dolgoztunk és nyáron, csak 4 hét szabadságunk volt. Ösztöndíjat kaptunk és abból járulékot vontak. Szakszervezeti tagok is voltunk és fizettünk tagdíjat.
Nem értem, hogy vehetik ki a szakmunkásévek alatt ledolgozott éveinket, nevezzék akár „„munkaviszonynak””, akár „„szolgálati-időnek””. Ha ez nem volt munka, akkor a mi számít annak?
Itt olvasható, hivatalosan mi számít bele a szolgálati időbe:
http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…es-a-nyugdij
Itt olvasható és hallható Iván László és Navracsics Tibor beszéde: 2010. január 15. 14:12 (itt szolgálati évet említenek, a videón 18.51-kor hangzik el.)
http://www.mno.hu/portal/688543
Ezen a lapon olvasható mit mondott Iván László 2010. aug. 2.-án (itt még szolgálati időről beszélt)
http://mandiner.hu/…dij_a_noknek

Jó lenne, ha összefognánk, és találnánk olyan közös fórumot (pártot, szakszervezetet, jogsegélyszolgálatot, civil szerveződést) ahol hathatósan tudnák képviselni érdekeinket.
Sajnos eddig a parlamenti ellenzék sem mutatott hajlandóságot e-nyilvánvaló jogtiprás orvoslására.
Üdvözlettel: mh. Ágnes

zsuzsa 56 # 2010.11.14. 20:19
Korall54 # 2010.11.14. 20:18

Bocsánat, sok melléütést csináltam.

Korall54 # 2010.11.14. 20:15

iskolás

Az ONYF mai napon még hatályos táblázatát ismerem 2009. nov eleje óta, sőt ennek a táblázatnak az elődjét is, amiből 2009 októberében őszén kivették az 51-es férfit, aki elmehetett volna nyd-ba 2011-ben (előrehozott, nem csökkentett.)
Tehát az esedékesség és a változtatás között volt egy év.
Ebből következtetek, hogy az 52-es nő helyzete nem változtatható az esedékesség előtti évben.

Mondjuk 52 jan.1-én született, akkor 2011.jan. 1-től már nyugdíjas lehet, már a felmentési idejét tölti.

Az 53-asnak viszont éppen van még egy köztes éve mostantól az esedékességig a mostani törvény alapján,
ezért vagyok nagyon kíváncsi, hogy mi lesz.
És ezen a ponton csakis az 53-as diplomás jár rosszul, ha a tanulás nem számít, mert akkor 63 évesen lesz nyugdíjas, az 59 éves kor helyett.

Mindenki más jobban jár kicsit, vagy nagyon,(az eddigi "zavaros" közleménzenyek szerint).
A szakmunkásképzős (csak az 53-asokat nézve) 63 év helyett 57 év.
De ha példaképpen az 55-öst veszem, akkor a diplomás 64 év helyett 63 év, a szakmunkás 64 helyett 57 év.

Érdemes ezt a táblázatot alaposan tanulmányozni, és akkor érthetővé válik, hogy ehhez képest kire milyen változás sejthető, mert, ugye nincs még kész a törvény.(A diploma alatt mindig öt évet értettem, aki rövidebb felsőiskolát járt, azzal kalkuláljon.)

Azt meg, hogy az 57-esekkel mi lesz, senki nem tudja, (csak talán majd a következő ciklus kormánya.)

Üdv: Korall

enimor # 2010.11.14. 19:55

Igazságtalan, ha nem számítják a 40 éves munkaviszonyba a 3 éves szakmunkásképzést, hiszen az akkor már dolgozó nőktől vonták a járulékokat, most meg egy tollvonással eltörlik az egészet, hát milyen országban élünk!!! EZ a három év igen is jár minden 40 évet ledolgozó, 2-3 gyermeket nevelő MAGYAR nőnek!!! Ha nem módosítják a napokban elhangzott törvényjavaslatot, akkor nagyon-nagyon csúnyán becsapták a nőket!!!

gabusch # 2010.11.14. 19:42

Ágimama..
szerintem nem zavaros a cikk-áradatod.. nekem nem.. én mindegyiket olvastam délelőtt :-)
Én is úgy gondolom, h ez az 54-57-re fókuszál

• legalábbis bízni szeretnék benne :-)(szőke:-)

52mama ..
ha augusztusban hatezer volt a 40 éves szolg.idős
(ami tudjuk:3-4-5-6 évvel több az effektiv munkaviszonynál)-
nemcsak Te nem érted, hogy hogyan is triplázódott azóta ??

• inkább csökkennie kellett volna a harmadára..nemde ??

Játék a szavakkal... zemberek 99%a ugysem tudja, h "szolgálati idő" avagy "munkaviszony" között mi is a különbség ?
(igazán semmi-csak 3-4-5-6 év)+ nekem pl. mint diplinek:évi kb. millió nettó plussz deficit/év

A ma 83 éves tanár anyám 55 után még beletett jó 10 évet azért a sok jó nettóért a nyugdíj mellett..

HUUUUUUUUUUU.... nagyon sajnálom magamat :-))))

iskolás # 2010.11.14. 19:21

"Megszólalt" egy szakszervezet:
http://hirszerzo.hu/…0_ev_nyugdij#rss

Korall!
Itt olvasd el a 2. tálékoztatást az előrehozott öregségi nyugdíjról:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Ladányi # 2010.11.14. 19:04

Sziasztok !

Próbáljuk meg tisztába tenni, hogy a Szakmunkásképzőben ledolgozott 3 év most mit is jelent, milyen járulékokat fizettek utánunk, hová lehet tenni ezt a 3 évet?? Egyáltalán eddig bármiféle nyugdíjjal kapcsolatos felvetésben mindenhol szolgálati időről, nem munkaidőről volt számolás.Ezen a héten került szóba az utóbbi. A napokban kaptam meg a szolgálati idő lekérésemet, ami 2009 december 31-ig 41 év.Én 1968 őszétől 1971 júniusáig esztergályos szakmunkástanuló voltam.Egy kisváros Mezőgépgyárában 2 műszakos munkarendben heti 4 napon át dolgoztam.Ha délutános voltam, éjjel 23 óra 30-ra értem haza, a közeli faluba. Nyáron 1 hónap szünetem volt.Másodikos koromtól normában dolgoztam a Nagy Műhelyben. Kék munkásruha + piros pöttyös kendő.Egyszer épp hogy megúsztam, hogy a gép fel nem tekerte a hajamat a kendő ellenére.Arra határozottan emlékszem, hogy Szakszervezeti tag voltam "diákként".Nagyon kemény 3 év volt.Amint lehetett estin leérettségiztem, imádtam adatrögzitőnek lenni. A fodrász és varrólányok is rengeteget dolgoztak, két műszakban. Mondja már meg nekem valaki, hogy heti 4 napos kemény munkával, nyári szünidő nélkül-
  • miért kellett azt kitalálni, hogy mi nem dolgoztunk??!!--
"Mária 56" szépen felsorolta, hogy pl. rokkant nyugdíjra is jogosultak lehettünk volna.- na, nekem ez majdnem sikerült- Ha elismerten dolgoztunk heti 4 munkanapot, akkor ez miért nincs elismerve ezentúl is. Mert ugye eddig fel sem vetődött ennek az ellenkezője. Arra kérek mindenkit, hogy, kutakodjon olyan irányban, hogy a Szakmunkaképző nyugdíjba való beleszámítása jogilag alá legyen támasztva. Ha már egyszer ilyen helyzetbe hoztak minket! Legközelebb a cigiszünetet veszik ki a nyugdijból Üdv. Ladányi
ágimama # 2010.11.14. 18:59

Szia 52mama!
Szerintem is lehetetlen 40 évig úgy élni, hogy egy napot sem volt valaki táppénzen, ez még a mesebeli MAKK Marcinak sem sikerülhet. De nevetséges is ilyen idióta feltételeket szabni. Szerintem már bánják az igéretüket mint a kutya aki hetet kölykezett, de hát nagyon kellet a mindent elsöprő szavazat.
Az is lehet, hogy bedobtak valami csontot a közhiedelembe, és várják, hogy milyen reagálások lesznek. Ez olyan mint amikor azt terjesztik, hogy a kenyér ára kétszeres lesz, és amikor "csak 150 %-os lesz az emelés, saját jócselekedetnek állitják be.

becsaptak # 2010.11.14. 18:58

Ladányi!Teljesen igazad van a választások előtt mindenütt szolgálati időről volt szó ez teljesen világos.Csak a szavazatokra volt szügség.Mikor ez megtörtént átváltott munkaviszonyra.És azt olvastam a honlapukon ,hogy ők nem hazudnak a másik kormány hazudott ! Akkor ez most nem hazugság, hogy szolgálati időt mondtak és most munkaviszony lett belőle .Ezért vannak az emberek elkeseredve mert becsapva érzik magukat Jogosan!!!!

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 18:41

Sziasztok!

Arra vagyok kíváncsi, hogy a megszellőztetett várható 6 ezer nőből honnan lesz ilyen feltételekkel 24 ezer, aki megfelel a feltételeknek.
Mégha 14 évesen kezdett is dolgozni, hihetetlen, hogy ne lett volna táppénzen,akár a gyerekekkel is, nagy valószínüséggel valameddig még munkanélküli is volt.Nem beszélve arról,hogy még valami szakiskolát is végzett
Nagyon hosszú az a 40 év táppénz és munkanélküli ellátás nélkül.Ezen tételek pedig nem számítanak a munkaviszonyba.

ágimama # 2010.11.14. 17:14

Sziasztok!
Egy kicsit zavaros lett a cikk átvitele, de sok lényeges dolgot ki lehet belóle olvasni. Pl azt, hogy a Bajnai tv-t nem übereli az új törvénytervezet, mert a "ki veheti igénybe" sorkezdés után megerősítik, hogy az 52-53-asok elmehetnek 40 év Szolgálati idővel 59 évesen 2011, vagy 2012-ben. Ez a kedvezményes lehetőség/már ha egyáltalán ezt kedvezményesnek lehet mondani???/ az 54 -ben vagy ennél korábban születetteknek szólna. Jól értem? szerintem így van leírva

ágimama # 2010.11.14. 17:06

PROFITNem lesz kedvezményes nyugdíj a férfiaknál
NyomtatásKüldés e-mailben Hírszerző információ 2010. november 14. 12:38
Frissítve: 45 perce

Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses: míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
TETSZETT A CIKK?Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw Delicious Digg Facebook GReader URLGuru StumbleUpon Tumblr Twitter Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre, vagy a Twitter csatornánkra is!

Tetszett a cikk?Share Megosztás Google Readerben Megosztás egyéb oldalakon Kapcsolódó cikkek„Ez sumákolás!” - A nyugdíjpénztári tagdíjak államosítása ellen tüntetnek
40 év munkaviszony után tízezrek mehetnek jövőre nyugdíjba
Emelik a nyugdíjjárulékot
Magánnyugdíj-front: a kormány blöffölt egy nagyot?
HirdetésKapcsolódó témákFidesz nyugdíjrendszer
nyugdíjjárulék emelés
40 éves munkaviszony nyugdíj
Sok nő vette csalódottan tudomásul a kormány csütörtöki bejelentését, miszerint jövőre 40 év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. A csalódottság oka az, hogy kiderültek a részletek, s bár a választási kampány óta már javában számolta minden asszony, hogy hány évet kell még lehúznia munkahelyén, a végső szám nagyjából 3-5 év pluszban jött ki.

A 40 éves munkaviszonyba ugyan továbbra is beleszámít a gyermekgondozással töltött évek (legfeljebb nyolc év), ám az egyetemi és szakképzői idő nem. Emiatt fordulhat elő az, hogy a Fidesz ígéretével szemben mégsem mehetnek nyugdíjba azok, akik május óta ebben reménykedtek.

Szigorodtak a feltételek
Az eredeti ígéret egyébként meglehetősen nagyvonalú volt: kortól függetlenül minden nő 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetett volna. Ezt már 2005-ben felvetette a Fidesz elnöksége, sőt felkérte az akkori frakcióját, dolgozzanak ki egy erre vonatkozó törvényjavaslatot. Akkor ebből nem lett semmi, ezért a 2010-es választási kampányban ismét bedobták, hogy ha kormányra kerülnek, akkor ősszel megalkotják az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

„Egyrészt azért, mert megígértük, másrészt valóban úgy gondoljuk, hogy megérdemlik a nők a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Azért mert a nők mindig kevesebbet kerestek a férfiaknál, és azért is, mert a munka mellet háztartást is vezetniük kell, ami felér két műszakkal, ha gyerek is van, akkor hárommal” – mondta a Hírszerző kérdésére a Fidesz nyugdíjügyi szakpolitikusa.

Mint Iván László mondta, a bejelentés után formálódtak a tervek, sok alternatíva felmerült arról, mit is jelentsen a kedvezményes nyugdíj. Az egyik elképzelés szerint a gyerekek számához kötötték volna a kedvezményes munkaviszony idejét, ám ez a kormányban is heves tiltakozást váltott ki. Így határoztak végül amellett, hogy a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, viszont a tanulmányi időszak nem.

Célkeresztben a nyugdíj

A Fidesz ígéretének betartására 30-35 milliárd forintot el évente, amelyet a munkavállalóktól vesz majd el úgy, hogy a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot felemeli 10 százalékra. Kérdés azonban az, hogy valóban ennyibe fog-e kerülni jövőre a korkedvezményes nyugdíj, ami attól függ, hány nő fogja tényleg otthagyni munkahelyét a biztonságos és nyugodt nyugdíjas évekért.

Kik vehetik igénybe?
A Bajnai-kormány által meghozott szabályok szerint azok, akik 2011-12-ben töltik be az 59. életévüket, azaz 1952-53-ban születettek, már most is elmehetnek öregségi nyugdíjba, amennyiben összegyűjtöttek 40 szolgálati évet. A Fidesz törvénytervezete tehát azoknak jelent újdonságot, akik 1954 és 1956 között születtek, dolgoztak 40 évet, vagy szültek több gyermeket és megvolt a 32 éves munkaviszonyuk.

Jövőre mintegy 18-24 ezer nőt érinthet a kedvezményes nyugdíjba vonulás a kormány számításai szerint, igaz, nyáron még azt közölték, még a tízezret sem fogja elérni az a szám. Iván László akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy hatezer nőt fog érinteni évente a kedvezmény, mivel nagyon kevesen mentek nyugdíjba eddig 40 év szolgálati idővel, a jelenlegi nyugdíjasok által ledolgozott munkaévek átlaga 33 év. Csütörtökön ehhez képest ennek négyszereséről beszélt a kormányszóvivő, és emiatt szükséges a járulékemelés. A Fidesz szakpolitikusa elismerte, hogy nyáron valóban 6-8 ezerrel nővel számolt, de a kormány most elkészített adatsora szerint valóban 20-24 ezren mehetnek jövőre nyugdíjba.

Azt egyébként valóban nagyon nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány nőt érint a kedvezmény. A KSH évkönyveiben, adatosaiban ugyanis nem szerepel nemek szerint az 1953 és 1956 között születettek, és a Népességtudományi Intézetnél si azt mondták lapunknak, nincs erre vonatkozó adatuk. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lapunk megkeresésére csak azt mondták, annyi nőt érint a kedvezmény, amennyit a kormányszóvivő bejelentett. erről nem tudnak több adattal szolgálni.

További kedvezményes nyugdíjba vonulással viszont egyelőre nem kecsegteti a kormány a többieket, és főleg nem a férfiakat, akiknek egy része a Fidesz bejelentése óta ugyanúgy kikéri magának a 40 éves munkaviszony utáni nyugalmat. Az MSZP csütörtökön ezért azt javasolta a kormánynak, hogy teremtsék meg ugyanezt a lehetőséget a férfiak számára is.

„Pillanatnyilag ez nem lehetséges” – mondta Iván László, mivel szerinte nincs pénzügyi mozgástér arra, hogy a férfiakat is bevonják ebbe a körbe.

Sziasztok Ezt most olvastam