Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2010.11.14. 17:06

Korall54 !
Én igazán képben érzem magam, de nagy szöget ütöttél a fejembe :-(
Felülírja -e a jöv.heti tv. a Bajnaiét ??

Iskolás pajti !
Én is naaaagyon szomorú vagyok !
Mára már kidühöngtem magam és lepedáloztam bosszúból a 19 fokban 32 km.t:-)
Szúrkolok a két 54 éves szakácsnőnknek, a két 55 éves takarítónőnknek, az 56 éves titkárnőnknek azért, hogy a héten ne építsenek be újabb fékeket a parlam.tv.be !
Üdv.53-as gabusch

Korall54 # 2010.11.14. 14:48

Iskolás

Köszönöm, legyen igazad! Meglátjuk.

Üdv: Korall (53-as nö)

iskolás # 2010.11.14. 14:16

Korall
Ez a nevezett 2 évjáratra vonatkozó törvény ma is él. Ennek semmiféle módosításáról nem volt szó.
iskolás

zsuzsa 56 # 2010.11.14. 14:16

Kedves mária56!
Pont ez a kicseszés hogy nem szolgálati időt néznek hanem munkaviszonyt!
Úgy olvastam itt a fórumon hogy a törvényt módosítják még novemberben hogy nem a szolgálati időt fogják figyelembe venni a 40évnél hanem a ténylegesen munkában töltött napokat és ebbe a tanuló idő és a munkanélküli segély (én ezen is voltam) nem tartozik bele
Ha elérjük a tényleges nyugdíjkorhatárt én 64.5 évet gondolom akkor a szolgálati időt nézik
Bár ki tudja addig a kormányok mit találnak ki???

Korall54 # 2010.11.14. 14:05

Kedves iskolás!

Ismerem a törvényt, mert 3-4 éve vizslatok mindent nyugdíjügyben, ami rám vonatkozik.

A kérdésem az, hogy megmarad-e a szolgálati idő fogalma is az 53-as születésű nőkre, az említett feltételekkel. Magyarán, melyik születési évjárattól indul az, hogy a tanulmányi idő nem számít.

Üdv: Korall

Lyonee # 2010.11.14. 13:42

Szolgálati idő részmunkaidős foglalkoztatásnál:

"39. § (1) Ha a biztosítottnak a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b), g) pontja és a (2) bekezdése szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében - ide nem értve a Munka Törvénykönyve értelmében teljes munkaidőben, illetőleg az adott munkakörre irányadó, jogszabályban meghatározott munkaidőben foglalkoztatottakat - elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a 12. § (1)-(2) bekezdésének, a 20. §-ának, a 29. § (1) és (4) bekezdésének, valamint a 34. § (2) és (4) bekezdésének alkalmazása során - az 1996. december 31-ét követő időszak tekintetében - a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával."

Ha a részmunkaidőben megkerested az akkori minimálbért, akkor teljes munkaidőnek számít a szolgálati idő szempontjából.

Várjátok meg legalább a jogszabálytervezetet, ne adjatok ötleteket a törvényhozóknak!
Sajnos itt a fórumon korábban is adták egyesek a "jobbnál jobb" ötleteket, hogy mi vezérelte őket, nem tudom. Nehogy azt higgyétek, hogy nem figyelik a fórumokat.

iskolás # 2010.11.14. 13:28

Korall54
Az 52 és 53-ban született nőkre vonatkozó törvény előrehozott korengedménys nyugdíjba enged csökkentés nélküli összeggel akkor, ha 2 feltétel fennáll. Egyrészt a betöltött 59. életév, másrészt 40 év szolgálati idő.
Nem tudom belinkelni a szöveget. Karbantartanak??
Vélhetően én is ezt tudom majd igénybe venni - 1952. augusztusában születtem.
(40 év munkaviszonyom nincs. Csak reménykedtem, de titkon éreztem a csavart.
Jelenleg a felmentési időmet töltöm, aztán november végén irány a munkanélküli központ. Azt reméltem, ezt elkerülhetem. Szomorú vagyok.

mária56 # 2010.11.14. 13:24

Kedves Fórumozók
Ezt mindenkinek ajánlom, most találtam.
A fentiek mellett ismerjék meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jogi álláspontját is:

„A jelenleg hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) végrehajtására kiadott 168/1997. (X. 6.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TnyR. ) 29. § (1) bekezdése alapján, de az 1997. december 31-ig hatályban volt társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény (a továbbiakban: T. ) 54. §-a szerint is: szolgálati időnek számít a munkaviszony, a közszolgálati jogviszony, a közalkalmazotti jogviszony, a szolgálati viszony, a szakmunkástanuló viszony alapján, valamint 1996. január 1-től a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként, ..… biztosításban töltött idő, valamint az az idő, amelyre nézve az igénylő szolgálati idő megszerzésére megállapodást kötött, és az erre előírt mértékű járulékot megfizette.

A hivatkozott rendelkezés szerint tehát, kizárólag a szakmunkástanuló viszony alapján, illetve 1996. január 1-jétől a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként biztosításban töltött időt lehet szolgálati időként figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a középiskolai (gimnáziumi, szakközépiskolai) tanulmányok idejét szolgálati időként még akkor sem lehet figyelembe venni, ha a szakközépiskolai végbizonyítvány meghatározott szakmában szakmunkás munkakör betöltésére jogosít. Attól ugyanis, hogy a szakközépiskolai érettségi képesítő bizonyítvány különböző szakmákban szakmunkás munkakör betöltésére képesít, a szakközépiskolai tanuló nem minősült szakmunkástanulónak, tekintve, hogy nem szakmunkástanulói viszonyt, hanem szakközépiskolai tanuló viszonyt létesített. A szakmunkástanuló viszonyban biztosításban töltött idő szolgálati időként történő figyelembevételét az alapozza meg, hogy a már hivatkozott rendelkezések szerint a biztosítás a szakmunkástanulóra terjed ki, a szakközépiskolai tanulóra nem. A szakmunkástanuló után, mivel biztosítottnak minősült járulékot kellett fizetni, valamint a járulékot fizető iskolának, gazdálkodó szervezetnek a szakmunkástanuló viszony időtartamáról kötelezően adatszolgáltatási kötelezettsége (társadalombiztosítási egyéni nyilvántartás vezetés) áll(t) fenn. A szakmunkásképzésről szóló 1969. évi VI. törvény, valamint az oktatásról szóló 1985. évi I. törvény meghatározta, hogy a szakmunkásképző iskola középfokú oktatási intézmény, amely szakmunkás-képesítést nyújt. A szakmunkástanuló viszony a szakmunkásképző iskolába történt beiratkozással jött létre, illetve 1986. szeptember 1-jétől a beírás napján jött létre, következésképpen a biztosítás kezdetének is e napot kell tekinteni.

Az 1969. évi VI. törvény kimondta továbbá, hogy a szakmunkástanulót betegség, szülés és elhalálozás esetén a társadalombiztosítási szabályokban meghatározott szolgáltatások illetik meg, üzemi baleset, foglalkozási betegség, illetőleg rokkantság esetén a tanuló a dolgozók társadalombiztosítási nyugdíjáról szóló jogszabályok rendelkezései szerint baleseti járadékra, vagy rokkantsági nyugdíjra jogosult. Az oktatásról szóló 1985. évi I. törvény végrehajtására kiadott 41/1985. (X. 5.) MT rendelet a középfokú iskolák nappali tagozata tanulóinak juttatásait határozta meg, amely amellett, hogy kimondta, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolai, a szakmunkásképzés iskolai, az egészségügyi szakiskolai, valamint a speciális szakiskolai tanulók számára ösztöndíj jár, emellett a szakmunkásképző iskola és a speciális szakiskolai tanulókat a társadalombiztosítási jogszabályokban meghatározott szolgáltatások illetik meg. Mindezek alapján a hivatkozott társadalombiztosítási jogszabályok szerint, mivel kizárólag a szakmunkástanulóra terjed ki a kötelező társadalombiztosítás hatálya, szolgálati időként is csak a szakmunkás tanulóviszonyban biztosításban töltött időt lehet figyelembe venni.

Egyébként álláspontunkat erősíti egy korábbi, a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiuma által, 1983-ban kiadott állásfoglalás is.”

lájza # 2010.11.14. 13:19

Köszi, korall54.
Igazi politikusi válasz!

És itt a korábbi ígéret, az is tele értelmezési hibákkal, mint a mai.

http://hirszerzo.hu/…gyeiert_arul

És micsoda porhintés már ez az egész!

mária56 # 2010.11.14. 12:59

Gyene
1988.-tól az az 21 évig visszamenőleg leigazolják az éveket illetve a napokra lebontva. Igazolják minden évre jövedelmet, hány nap a kiesett idő (évente a táppénzes napok) szépen táblázatba rakva.
Áttekinthető szépen értelmezhető.

Korall54 # 2010.11.14. 12:51

iskolás

http://hirszerzo.hu/…nyes_nyugdij#rss

Most akkor az 53-as születésű nőkre még a Bajnai-féle 2010-es törvény érvényes, vagy már rájuk is a várva-várt mostani új FIDESZ törvény?

Ki hogyan értelmezi ezt a közleményt?

Üdv: Korall

zsuzsa 56 # 2010.11.14. 12:33

Sziasztok!
1971-től 74-ig szakmunkás tanuló voltam és szerződésben álltam a Belvárosi Közért Vállalattal A munkakönyvemben is ott szerepel A 3év felét munkával töltöttem a többi szakmunkáshoz hasonlóan és mivel kereskedelem még szombaton is melóztunk
Ebben az esetben sem számít munkaviszonynak?
A másik kérdésem: jól értettem ,hogy novemberben módosítják hogy a 40évnél nem a szolgálati idő hanem a munkaviszony számít?

Az igéret pedig úgy látom semmit???
Kellett a korosztályom szavazata nekik?? Erről van szó

iskolás # 2010.11.14. 12:14

Iván László nyilatkozatát itt olvashatjátok:
http://hirszerzo.hu/…nyes_nyugdij#rss

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 11:54

Kedves Veci!

Újabb kérdésem keletkezett.
A jelenleg hatályos tv. szerint a nyugdíj számításánál a havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

Ez mit jelent?

Az én esetemben mindez hogy történik, mivel a nyugdíjazás éve 2011, a megelőző év jövedelme táppénz + álláskeresési ellátás (mely számított, de kieső napnak számít).
Hová igazítják a 1988-2009ig keletkezett keresetet? 2009-re?

Üdv: 52mama

nandy # 2010.11.14. 11:34

mannacska:
Sok maszek, aki nem jelentett be,
Hát ez sajna nem jelent jót! Ha feketén dolgoztál, akkor az az időszak nem számít szolgálati időnek (gondolom, egyéni járulékot sem fizettél). Megállapodást lehet kötni a nyugdíjbiztosítóval (szolgálati idő megvásárlása), de nagyon sokba kerül, érdemes lenne kiszámolni, hogy jobban jársz-e.

MD: hiába adna igazolást a maszek, nem fogadnák el, hisz sem a NYENYI-adatszolgáltatásban nincs benne, sem az APEH adatbázisában.

nandy # 2010.11.14. 11:30

52mama:

Az álláskeresési járadék és a táppénz (passzív is!) szolgálati időnek minősül. Ugyanakkor a nyugdíj számításánál kieső idő lesz, azaz a kapott ellátás nem lesz alapja a nyugdíjnak. Ez kedvező, hiszen nem húzza le a nyugdíj alapját, összegét.

Az osztószámot csökkenteni kell a kieső napok számával.

nandy # 2010.11.14. 11:28

Kedves Kálmán, várjuk meg a törvény kihirdetését, addig csak találgatni lehet.

MajorDomus # 2010.11.14. 11:24

Mannacska
ha meg megvan a maszek adhat igazolást a munkaviszonyrol.
Ha nincs akkor sajnos igy jártál.
Evacicanak igaza van, de nyugdíja nem lesz belőle. Pedig sokan vagyunk igy hogy a kepzoben dolgoztunk mint a gép.

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 11:21

Kedves bsu55!

A táblázatot megtalálod, ha a google.hu ra beírod: Örgeségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010 január 1-jétől.

vagy itt a link:

http://www.mszosz.hu/…osultsag.doc

Üdv: 52mama

szabokalman20 # 2010.11.14. 11:18

Érdeklődni szeretnék egy számomra fontos kérdésről. Feleségem 1956-os születésű asszony. 1971 augusztus óta dolgozik. 2 gyermekünk van. Összesen 6 évig volt gyesen a gyermekeinkkel.
2011 augusztusban lesz meg a 40 év munkaviszonya.

Kérdésem a következő:

Kap-e kedvezményt, mivel 2 gyermek született, és így mikor mehet el nyugdíjba a feleségem?

Választ előre is köszönöm: Szabó Kálmán

lájza # 2010.11.14. 11:17

Amint írtam, nem tudni, hogy a részmunkaidőt hogy akarják a munkaviszonynál figyelembe venni - mivel már semmi nem biztos!
Feltételezem, hogy ott is csak arányosan - így lenne igazságos.
Nem szeretném, ha bárki is félreértelmezné a megjegyzésemet!

Őszikék57 # 2010.11.14. 10:53

lájza:

Jól gondolom? Arányosították eddig, mert szolgálati időt számoltak. Ezután munkaviszonyről beszélnek,aminél a 40 év 4 órás munkaidő az 40 év munkaviszonynak számít?

lájza # 2010.11.14. 10:45

Őszikék57:
A munkaviszonynál 40 év - mindvégig csak napi 4 órával nem is számít 40 évnek, csak 20-nak, a részidőt ugyanis arányosítják.
Akarom mondani, eddig arányosították a szolgálati idő összeszámításnál - az megint kérdés, hogy a várható törvénynél ezt hogy fogják figyelembe venni.

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 10:43

Kedves Veci!

Hosszú idő óta kísérem figyelemmel a fórum levelezéseit, melyben köszönet Nektek a sok hasznos információért.
52. 04. 07.-én születtem, így arra voltam kárhoztatva, hogy 3 hónap miatt mindig csak követtem a nyugdíjtörvény változásait. Mire számomra aktuális lett volna a nyugdíj (először az 55, majd 57 év) mindig módosult a törvény.
A jelenlegi szabályozás szerint 2011 április 08.-tól elmehetek teljes összegű nyugdíjba, mivel addigra megfelelek a feltételeknek, lesz 59 életévem és közel 41 éves szolgálati időm.
Ebből az időből volt kb. 1 hónap táppénz, melyet 2 gyermekemmel töltöttem, 2 év GYES + GYED.
Ezeket a NYUFIG a 2008 december 31.ig hozott szolgálati idő elismerési határozatábabn szolgálati időként elismerte, ugyanakkor számított kieső napokként jelölte meg.
A közel 41 éves szolgálati időmből 39 év ugyanazon a munkahelyen történt munkavégzés után, 2009 december 10.-én munkaviszonyom megszűnt. Ezt követte 30 napos passzív táppénz, majd 2010 január 11-től jelenleg is az állaskeresési járadék és segély.

Akkor most teszem fel a kérdéseimet:
A passzív táppénz, valamint az álláskeresési ellátások szerintetek is elismert szolgálati időnek, ugyanakkor számított kieső napoknak számítanak?

A számított kieső napok száma a nyugdíjalap számításánál csökkenti az osztószámot? (a kalkulátort próbálgatom és nem mindegy, hogy mi az osztószám)

Kíváncsian várom a törvény beterjesztését, mert ha szolgálati időt fogadnak el januártól, ha munkaviszonyt, április 8.-tól lehetek nyugdíjas (remélem nem módosítják a ma hatályos törvéyt).
A kormány saját honlapján is megtévesztően kommunikált.

Várom válaszotokat!

Üdvözlettel: 52mama

mannácska # 2010.11.14. 10:42

52-es vagyok, 3 év szakiskola, egész életemben nehéz fizikai munka, három gyerek. Sok maszek, aki nem jelentett be, és akkor most nem mehetek(?) nyugdíjba, mert nem a szolgálati idő számít, hanem a munkaviszony. Ez elkeserítő! Ez ellen nincs apelláta?
Valami vigasztaló szót kérek!