Előrehozott öregségi nyugdíj

Elena54 # 2011.10.26. 10:50

Sziasztok!
Én julis 20-án beadtam a nők 40 évéhez a nyugdíjfolyósítóhoz a megállapítást, a mai napig nem kaptam választ, pedig 2 hete bent voltam személyesen is megsürgetni. Már nem lesz időm a felmondási időmnek ahhoz hogy december 30-al elmehessek nyugdíjba.
A napokban kaptam az e-mailemre, egy nyugdíjszámítási tervezetet, mely szerint január 1-től mindenkinek 20 %-al csökkenne a nyugdíja. Jön az alap és a munkanyugdíj. Ez a kormány legújabb terve, Simonovits András közgazdász szerint.
Tud erről valaki mondani valamit?

cinege53 # 2011.10.26. 11:00

Kedves Elena, kitől kaptad az e-mailt? - mert az ugye nem mindegy!
Január 1-el megyek nyugdíjba, de erről eddig még nem hallottam.
Kedves Fórumozók, nyugtassatok meg....!

Elena54 # 2011.10.26. 11:23

cinege53
Nekem egy kolléganőm küldte el, ő pedig a parlamentből, egy képviselőtől kapta a tervezetet.
Én is nagyon ideges vagyok miatta, hiszen dec. 30-tól mennék nyugdíjba.
Tegnap délelőtt néztem a parlamenti közvetítést, ott csak a régi "MSZMP pártvezetők" kiemelt nyugdíj visszavételéről volt szó, viszont a FIDESZ hírlapján Vona Gábor-tól olvastam cikket ez ügyben 2-3 napja, hogy ha megadóztatják a nyugdíjakat, és emiatt törvényt kell módosítani, akkor minden nyugdíjast érintene, pedig ehhez 20 éve még senki nem mert hozzányúlni.

cinege53 # 2011.10.26. 11:58

Kedves Elena, úgy érzem teljes a káosz, és már nem csak a mi fejünkben....
Ha Te el tudsz menni dec.30-tól, akkor Téged nem érint, de én csak jan. 1-től tudok, sajnos!

Veci # 2011.10.26. 12:02

facanos

Értelmezzed ezt a részt:

76. §
A Tny. 83/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
83/B. § (1) Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, a 18. § (2a)–(2d) bekezdése alapján megállapított, vagy a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi … törvény 3. § (2) bekezdés c) pontja alapján továbbfolyósított öregségi teljes nyugdíjban részesülő személy a tárgyévben a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást – a 84. § alkalmazásával – vissza kell fizetni. Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én nyugellátásban részesült, a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe.

Üdvözlettel Veci

Piroska75 # 2011.10.26. 12:14

Elena54! és Cinege53!
http://hvg.hu/…dijcsokkenes

Veci # 2011.10.26. 12:18

Judit57
Bocsi, visszanéztem 6 oldalt és nem találom a beírásod. Őszintén sajnálom a veszteséget. Azt nem tudom, hogy a baba elvesztése a tv. vonatkozásában mit jelenthet. A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött időnek kell együtt véve 40 évnek lenni.

Tekintettel arra, hogy 1954-ben születtél, ha jól számoltam ki, így sajnos nem rendelkezel az életkori feltétellel az idén nyugdíjba vonuláshoz. Ha a 38,5 év nemcsak szolgálati idő, hanem jogosultsági idő is, akkor csak a 40 év jogosultsági idő elérésekor tudnál öregségi nyugdíjba menni kb. 2 év múlva.

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18. §
(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.
Meglátásom szerint azért utasítottak el, mert sajnos a babával nem tudtál gyermekgondozásin, vagy ápolásin lenni.
DE én is csak egy fórumozó vagyok, még nem hallottam az 550 napról, azt sem tudom az miért volna.
Ott is érdeklődjél ismételten, ahol olvastál erről a lehetőségről.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.26. 12:21

Elena54
Ez már vagy 2 hete megjelent hír volt, de a kormány cáfolta. A törvényjavaslat sem tartalmazza.

Üdvözlettel Veci

Elena54 # 2011.10.26. 12:27

Piroska75
Köszi a cikket, remélem így marad, már tiszta ideg voltam, hisz a cikk szerint minden nyugdíjasra vonatkozott volna, bármikor mentek/mennek is el nyugdíjba. De már ettől a sok találgatásoktól, bizonytalanságoktól leszek még betegebb.
Ami viszont megingatott, az a Vona Gábor cikke volt, amit 3 napja olvastam, és erről beszélt. Az igaz, hogy ő ellenezte.

facanos # 2011.10.26. 12:40

Kedves Veci! Sajnos,az idézett paragrafusod csak a nők 40 évesével nyugdíjba mentekre vonatkozik. És nézem a költségvetési vitát, és ott a jövő évben már jelentősen csökkentik a szociális kiadásokat. Azt hiszem, elég ha magamat idegesítem, benneteket már igazán nem akarlak. Üdvözlettel Bal-fácános

Veci # 2011.10.26. 12:44

Lányok és Fiúk!
Ha valaki lemaradt volna a tegnapi parlamenti közvetítésről a rádió arhívumából meghallgathatjátok (az időpontra kattintsatok):
http://hangtar.radio.hu/parlament!#2011-10-25

Üdvözlettel Veci

attuska520101 # 2011.10.26. 13:10

Kedves Veci!
Köszönöm együttérző válaszod, a számító linket is.
Szolgálati idő megállapítást kért az időközben mássá alakult cégem idén májusban, akkor 2 hónap hiányzott a 37 évehez, azóta ez már megvan, hisz munkaviszonyom folyamatos azóta is, csak már nem közalkalmazott vagyok.

Egy halvány reménysugár mégis felcsillant.

Kérlek értelmezzétek ezt, hisz valószínűleg ez lesz elfogadva.
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf
A 7. § f pontjáról van szó, ami alapján mégis elmehetnék, ha a benne foglalt feltételek teljesülnek.

"az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,"

A mostani törvények szerint 2012.01.01 +138 nap után már jogosult lennék a már most több, mint 37 szolgálati időmmel az 1. § c) pont alapján, az Úr 2012. évében csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra.

Ami nem tiszta:

Ki kezdeményezheti a a biztosítással járó mostani jogviszonyom egyoldalú megszűntetését?
Vagy a megállapodást? Ez lehet kölcsönös?
Mit kell tartalmazzon?
Érdemes lépnem és mit?
Ha igen, meglépném, habár veszélyes és sikamlós az út, mert 60 évesen munkát találni már nem könnyű, ha mégsem mehetnék nyugdíjba.

Veci # 2011.10.26. 13:25

attuska520101
Akár a munkavállaló (pl. te), akár a munkáltató is. Így értelmezem. A lényeg, hogy az idén megkezdődjön a felmondási idő (pl. dec. 31-én) és teljen le a korhatár előtti ellátás jogosultságáig (neked 62,5 éves korig)

Üdvözlettel Veci

szamanna # 2011.10.26. 13:56

Köszönöm Veci a válaszod.Nagyon hálás vagyok,az önzetlen segítségedért.Remélem sikerül,elmenni nyugdíjba a férjemnek.Nehéz fizikai munkát végez,és én úgy gondolom,hogy 45-év már nagyon elég.További szép napot,erőt és egészséget kívánok Neked,és minden segítőnek!!!!!!!!!!

igi52 # 2011.10.26. 14:26

Sziasztok,

Már régen irtam, de mindennap olvaslak Benneteket.
Egy kérdés: az 52-es férfiak nem mehetnek előrehozottba?

Üdv:
Igi

Fria # 2011.10.26. 14:31

Kedves Fórumtársak!
Látom, már mindenki belenyugszik, sőt már azt is reméli, hogy beleesik talán, vagy éppen átcsúszik ebbe a korhatár előtti szörnyűségbe. Ugye ez bármikor csökkenthető, megszüntethető. Minden év végén lesz költségvetés, és kivel kezdik a megszorítást??? Ja és egy ma még nem létező alapból kapnánk! Úgy érzem feladtuk,hogy nincs átmenet, az orrunk előtt zárják le a sorompót. Minden jövő évi várományossal jól elbánnak, nem beszélve azokról, akik törvényesen eddig nyugdíjban voltak. (kivéve álrokkantak, akik 57 felett maradnak már nyugdíjasnak- van ilyen ismerősöm, jót nevet rajtam) Mi már befizettük a TB-be nyugdíjszámlát, ezt egy tollvonással jogtudósaink áthúzzák, és ebbe a bizonytalan semmibe vezetnek. Félek 4-5 évig ilyen bizonytalanságban lenni, esetleg azt látva, hogy egy élet munkája értékét veszíti, mire jogilag nyugdíjas lehetek.
53-as nőknek 8 évvel emelték a nyugdíjkorhatárt,aztán valamit visszaadtak volna az előrehozott lehetőséggel, így most megint elvesznek. Ja nem beszélve arról, hogy a választási ígéret a nők 40 éves szolgálati viszonyára szólt – itt a felsőfokú intézményekben tanulóknak újabb érvágás. Persze, ez az 52-es nőkre is igaz. A fiúk csak 2 , vagy 3 plusz évet kaptak, az utolsó pillanat miatt ők is jogosan csalódottak! Mindenki minket talál meg! (Bocsánat az ismétlésért.)
Egészen eddig reménykedtem, hogy ez nem történhet meg, lesz egy öregekkel együtt érző képviselő, aki egy egyéni pozitív módosító indítványt nyújt be ezen korosztályokra, és az utolsó pillanatban megszavazzák, lesz valami méltányos átmenet. Előbbi csak annak látszik. Olvasva benneteket rájöttem naiv álom.
Én még mindig nem tudom, hogy döntsek, nem érzem a biztos jogi hátteret. De az is biztos, ha maradok a munka világában, egy fiatal, energikus leendő pályatárs esélyeit csökkentem. Akiknek, nincs anyagi háttere, azok többen a maradásnál voksolnak. Mint írtam előzőekben, nem lehet tudni mi lesz a NYESZ-el sem.

attuska520101 # 2011.10.26. 15:22

Kedves Veci!

Ugye csak félreírtad a 62,5 évet a 60,5 helyett?

t.laci # 2011.10.26. 15:30

Kedves VECI

7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi, aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte,

Az előterjesztett törvényben ez szerepelt...benne is maradt , vagy ez meg lesz szüntetve jövőre ?

Az általános vitában hallottak alapján 2012-ben csak a 40 évvel rendelkező nők mehetnek jövőre nyugdíjba a kor betöltése előtt..

Jól értettem??

Kösz

Laci51

Fria # 2011.10.26. 16:18

imici
Valamit félreértettél, én az álrokkantakat hoztam fel példaként, tudom a többség nem ilyen, nem általánosítottam. Egy példa volt az anomáliákra, nem akarom részletezni, mert még többen is nekem esnek. Csak méltányos bánásmódot, eljárást szeretnék a korcsoportomnak.
Röviden:Én is több betegségen, műtéten estem át, nem mentem bizottság elé, mivel nem szerettem volna megkeseredett ember lenni, úgy gondoltam végigvonszolom magam egy évig, de több lesz belőle.
De tudod, kicsit dühítő, ha valaki a felülvizsgálatok előtt állandóan sír,vizsgálatokra jár,és elfelejti, hogy biopszián is volt elméletben, és az se tudta, hogy erről mindenképp kap leletet, nekem szerencsés műtét lett a vége. Véglegesítik, és kutyabaja, utána meg kiröhög. Személyes történet, talán ezért emeltem ki. Bocs nem őt irigylem, csak magunknak (59-60 éveseknek)is szeretnék esélyt, ami veszni látszik az előzőekben kifejtettek szerint.

hmarta # 2011.10.26. 16:20

2012 jan7.-én leszek 62 éves...2007.jan 7 óta vagyok előrehozott öregségi nyugdíjban az akkori szabályok szerint számított 42 év.132 nappal.Mire számithatok?
Köszönöm a választ.

Veci # 2011.10.26. 18:08

igi52
2012-ben korhatár előtti ellátásra azok az 52-es férfiak mehetnek, akiknek az idén megkezdődik a felmondási/felmentési idő és a jogosultság eléréséig tart. Szerintem ez konyhanyelven.

attuska520101
Valóban félre írtam az öregségi nyugdíjkorhatárt írtam le, de 2012-ben téged a 60,5 év érint. Bocsi, nem olvastam vissza.

t.laci
Ez maradt a tv.javaslatban. Feltételezem ez marad is. Tegnap az előterjesztés és az általános vita zajlott.
Öregségi nyugdíjba tényleg a nők 40 év jogosultsági idővel és a korbetöltöttek mehetnek, a korhatár alattiak korhatár előtti ellátást kapnak.

hmarta
Te is korhatár előtti ellátást kapsz január 6-ig, utána pedig öregségi nyugdíjat. Így értelmezem a tv.javaslatból.

Üdvözlettel Veci

Szöszi51 # 2011.10.26. 18:16

hmarta!

Szerintem nyugdíjas maradsz, idézet a tervezetből

...Továbbra is nyugdíjas marad az a nő, aki a 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezmény feltételeit teljesíti, de mivel korábban ez a konstrukció nem létezett, más jogcímen vonult nyugdíjba. Annak sincs akadálya, hogy az a nő, akinek a nyugdíja most átalakul, de keresőtevékenységgel megszerzi a nyugdíjkedvezményhez szükséges 40 év jogosultsági időt, még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba mehessen.
A fegyveresekre vonatkozó hatályos szabályokban meghatározott jogok....

Mivel Te amikor előrehozottba mentél 2007-be, több mint 42 éved volt, "teljesítetted a 40 évet.

Veci # 2011.10.26. 18:23

Szöszi51
Nem osztom teljesen a véleményed, mivel 2007-ben szolgálati idő esetén mehetett el hmarta előrehozott nyugdíjban.
Ellenben, ha ebben a 42 év.132 nap-ban mind jogosultsági idő (nem volt tanulmányi idő, passzív táppénz, passzív gyes, idős ápolási ideje, vagy munkanélküli ellátás), vagy megvan a 40 év jogosultsága, akkor valóban öregségi nyugdíjas marad arra a 6 napra is. Ezt nem írta meg.

Üdvözlettel Veci

fa-gyongy # 2011.10.26. 18:51

Kedves Veci!
Segítségedet kérem szépen.
Szolgálati időbe beleszámít-e a technikumi (hetvenes évekből) nyári kötelező(1-3 év utáni 3*4 hét) üzemi gyakorlat ideje? Ha igen, elég-e a bizonyítvány záradéka, hogy teljesítve vagy munkáltatói bejelentés volt szükséges?
Most bonyolódik a szolgálati idő megállapításom.
Köszönettel.

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.26. 19:16

Fa-gyöngy! Bocsi ,hogy én is beleszólok,a tanulmányi idő beleszámít a szolgálati időbe,de a jogosultságiba csak a kötelező gyakorlat,nekem a munkáltató igazolta.