evatitának igaza van. Az ösztöndíjból már járulékot vontak. Utólsó éves ipari tanulóként meg 2 műszakban, szalag mellett dolgoztam.
Szerintem is megérdemelnénk ha elismernék azt a 3 évet.
Előrehozott öregségi nyugdíj
bsu55-nek: ezen az oldalon megtalálod a kért információkat:
http://www.onlineado.hu/…r_I_1502.pdf
Nagyon jó lenne, ha beszámítanák a 3 éves szakmunkásképzőt, ugyanis az nem nappali tagozat volt, hanem kemény munkát kellett végezni, az ösztöndíjból pedig mindenféle járulékot levontak. Én vas-műszaki szakos tanuló lettem. 1969-ben ez a szakma inkább vas volt, mint műszaki. Nehéz fizikai munkát végeztem -gyereklányként!-, egy vasboltban. Napi 9 órát dolgoztam és 6 napos munkahét volt!
Nem tartozik a legjobb emlékeim közé. De, hogy még el sem akarják ismerni, hát ez nagyon rosszul esik.
Azt hiszem, többek nevében mondhatom, hogy szeretnénk, ha ezt a kemény 3 évet is figyelembe vennék a ledolgozott évek beszámításánál.
Nem tudom ezzel ki, hogy van...
1955-ben születtem és 8. után, 1969 jun 10-től, (a bizonyítványosztásra szabadságot kellett kivennem)van munkakönyvem, napi 8 órában dolgoztam, sőt 2 műszakban, még szombaton is!
Elgondolkoztam a szolgálati idő és munkaviszony fogalmán.
Amennyiben tévednék,(nem vagyok szakember) javítsatok ki.
Amennyiben valaki olyan anyagi körülmények között volt és 14 évesen napi 4 órában munkába állt, annak jövőre meg lesz a 40 éves munkaviszonya. Ez szolgálati időben 20 év.
Nekem 8 órás munkaviszony mellett most van 36 és fél évem.Ez munkaviszony, és van 3 év ipari tanulói évem. A kettő együtt jövőre 40 év szolgálati idő lenne.
Én úgy értelmezem, hogy az első esetben lévő valaki előnyösebb helyzetbe kerülne jövőre mint én.
Tényleg többet tett le ő az asztalra? Több nyugdíjjárulékot vontak tőle?
Azért ez elgondolkoztató nem?
Kedves Fórumozók !
Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert itt igazán sok infóhoz jutok. Napok óta rágom magamat ezen a törvénytervezeten , mert sajnos a sors úgy hozta, hogy ennek pozitív kimenetele nálam élet-halál kérdés.
Házi irattáramban és archívumomban kutakodva bizton állítom a következőket:a FIDESZ ígéretében minden esetben a szolgálati idő definíció szerepel.Felvettem DVD-re az Iván László professzor Úr nyilatkozatát, most játszottam le, minden megnyilvánulásban csakis kizárólag a szolgálati időről beszél ő is és a riporter is/akit nem javít ki munkaviszonyra/
Vidéki napilapban szintén ugyanez. A következőkben kimásolom ide a Parlament. hu- Az ország háza-Futárposta:A kormány 2010 évi őszi ülésszakra vonatkozó tövény alkotási programja.
"Schmitt Pál úr részére
4. Törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI.
törvény módosításáról
Kis terjedelmű szabályozás .
Elfogadás várható időpontja : november
A szabályozás célja : A 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi
nyugdíjjogosultságával összefüggő módosítások
Budapest, 2010. július 30. dr Navracsics Tibor"
Na, akkor most miről is beszélünk ?
Az elmúlt 8 évben sajnos közalkalmazottként állandóan veszélyben volt a munkahelyem, ezért napi szinten foglalkoztam a nyugdíjjal.Minden viszonylatban csakis kizárólag szolgálati időről volt szó.
Egyenlőre ennyit írok, lesz még jó néhány felvetésem a későbbiekben.
Kapjuk össze magunkat, amíg a törvényt meg nem hozzák, van remény!
Megyek ebédet főzni. Üdv. Ladányi
Lyonee válaszára:
Ezért várom már nagyon egyfelől azt, hogy kiderüljön mi van a nyugdíjazási törvényben, másfelől meg azt, hogy a munkahelyemen mondjanak valami biztosat. Elküldenek, vagy felajánlanak valami mást. Már november közepén járunk és azt gondolnám, nagyon aktuális lenne. Nem tudom mit mond a törvény erre, hogy mikor kell a tényeket közölni.
Ez lemaradt.
1955-ben születtem. 1969-től dolgozom, az iskoláimat munka mellett végeztem, 2 gyereket neveltem.
1994-től, 9,5 évig voltam rokkantnyugdíjas. 2004-től ismét dolgozom.
Amennyiben beszámítják a rokkantnyugdíjat, úgy 41,5 évem van, ha nem? Akkor 64 éves koromba mehetek nyugdíjba.
Csak a prémiumévek program miatt kérdeztem, de ezek szerint arra nem vagy jogosult.
Ha felmondanak, a felmentési idő az egész közalkalmazotti jogviszonyra jár, ami a több, mint 11 éved miatt 4 hónap, fele idejére felmentenek a munkavégzés alól, a végkielégítésnél csak a mostani munkahelyed számít, 3 év után 1 havi végkielégítés jár. Mivel a felmentési idő is jogszerző, ezért meglesz a 3 éved a végkielégítéshez.
Átszervezés esetén vizsgálni kell, hogy van-e másik munkalehetőség, esetleg a fenntartó másik intézményénél. A kjt. 30/A.§-30/F.§ olvasd el, ott vannak ezek leírva.
Kedves Sorstársak!
Az alábbi cikket találtam:
Végigdolgozott életek
Vasvári Éva: A Fidesz még a választások előtt tudatta, hogy negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül is lehetővé teszi a nők teljes összegű ellátásra jogosító nyugdíjazását. De az új kormány nem hazudta el ígéreteit - mint elődei annyiszor tették -, nem dugta terveit az asztalfiókba. Tegnap döntött a negyven évet ledolgozott nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról. A javaslat a forrásokat is megjelölte: a fedezetet a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék 9,5-ről 10 százalékra emelése teremti meg, ami csaknem 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Ettől már csak egy lépés, hogy - ha a Parlament rábólint - jövő januártól nyugdíjba mehessenek a nők, ha ledolgozták a negyven évet.
(Magyar Nemzet, 2010. november 12.)
Kedves Fórumozók!
Többen írtátok, hogy kiszámoltattátok az éveket.
Engem az érdekelne, hogy a számolásban szerepelnek-e:
- a táppénzes napok száma?
- az adott év keresete?
Ugyanis, ha lesz majd kalkulátor, nem fogjuk tudni kitölteni... Ki emlékszik arra, hogy hány napot volt táppénzen, mennyi volt a keresete stb.
Kérdésem még az, ha valaki közben rokkantnyugdíjas volt, azt hová sorolják? Jelenleg munkaviszonynak, de' és itt a kérdésem.
A szerződésem határozatlan idejű.
A munkaszerződésem szerint a közalkalmazotti munkaviszonyom 1999.11.01.-től van aminek egy részét a jelenlegi munkahelyemen szereztem, a többit egy korábbinál. A kettő között volt más munkahelyem is, ahol nem voltam közalkalmazott.
Hány éve vagy közalkalmazott? Határozatlan idejű a szerződésed?
Jó reggelt mindenkinek!
Régóta rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, de csak most regisztráltam magam. Én is ahogy még sokan mások, keresem a válaszokat a kérdéseimre.
1957-ben született nő vagyok.1971-ben ipari tanulóként kezdtem a tanulmányaimat.Ez idáig nem voltam még munkanélküli,de közben felneveltem 2 gyermeket.A magasabb iskolai végzettségeimet munka mellett szereztem meg. Nem volt könnyű.
Nagyon érintett lennék az új nyugdíjazási terén. Jövőre lenne meg a 40 éves szolgálati időm, abban az esetben, ha az ipari tanuló évek is beleszámítanak. A munkaviszonyom pedig durván számolva 36 és fél év.Ebben benne van a GYES-en töltött idő is.
Akkor még nem tolódott ki ennyire a gyermekvállalás ideje mint manapság.A gyerekeim felnőttek,jöhetnének az unokák, de jól jönne egy ráérő nagymama mert a bölcsődék telítettek.A gyermek még meg sem születik, de már be kell iratni, hogy 2 év múlva legyen helye.
Aztán van egy másik problémám is. Ezt talán Veci tudná megválaszolni.
Közalkalmazottként dolgozom, de nagyon úgy tűnik, hogy január 1-től átszervezés miatt megszűnik a munkaviszonyom.Ennél a munkahelyemnél február 1-én lenne meg a 3 éves munkaviszonyom.
Vonatkozik-e rám valamilyen védelem?(végkielégítés, vagy a nyugdíjazással kapcsolatban valami)
Tudom, ne legyek elégedetlen.A most megszavazott nyugdíjbavunulási törvénnyel minden képpen nyertem. Durva 3 és fél év múlva meglesz a 40 éves munkaviszom is és elmehetek nyugdíjba. Csak legyen hol eltölteni azt a 3 és fél évet és még akkor is érvényben legyen. Mert ugye 2014-ben jönnek az újabb választások.
Szép reggelt!
Köszönöm a segítséget mindenkinek.
bsu55
Remélem ezt keresed.www.tudasbazis.org.hu/index
Szociális partnerek integrált tudásbázisa oldalon az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság táblázataiban 2009-es változások-Táblázat az előrehozott öregségi nyugdíjról
reménykedő53!
Én nem vagyok ugyan szakértő, de szerintem a munkaviszonyba a táppénz igen, a munkanélküli-járadék nem számít bele, mivel az nem tényleges munkaviszony.
monalisa1
Te szolgálati időről írsz, mint a korábbi választási igéretekben szerepelt. A várható törvénymódosítás munkaviszonyról szólna, legalábbis a kormányszóvivő ezt mondta.
Üdvözlettel Veci
reménykedő 53
Ezt nem merném kijelenteni hogyan módosítják a törvényt. A ma még hatályos tv. szerint szolgálati időbe beleszámít. Figyeld a tv. módosítást te is.
Üdvözlettel Veci
bsu55
Táblázatot nem tudok mellékelni, de itt a nyugdíjtörvény, ami ma még hatályos, a 18-18/B. §-t olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
Kedves fórumozók!
Kérlek benneteket, aki tudja, válaszoljon.
Munkaviszony pontos kiszámításával kapcsolatos a kérdésem:
2011-től 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak a nők.
A 40 éves munkaviszonyba beleszámít-e a táppénzes időszak és a munkanélküli-járadék folyósításának ideje.
Köszönettel.
Reménykedő 53
Kérem, aki tudja, segítsen, válaszoljon.
N?k 40 éves kedvezményes nyugdíjazás idejébe beleszámít-e az alábbi táppénz.
Felszámolták a céget, f
A nők 40 év szolgálati idejébe a szakmunkástanuló és a szakközépiskolai évek nem számítanak bele.
adele6a
Férje halála és az Ön öregségi nyugdíjba menetele közt 17 év fog eltelni, ezzel szemben az özvegyi nyugdíjra jogosultsághoz 10 évnél nagyobb időkülönbözet nem lehetséges.
bsu55
http://tarsadalombiztositas.lap.hu
monaLius
laikus hozzászóló
Szép estét mindenkinek!
Kérném Tőletek,ha tudtok segítsetek !
Valahol láttam a tb.-nek egy táblázatát amiben azt irja le mikor mehet nyugdíjba az adott év szülötte.
Mennyi munkaviszony kell.,- mikor mehet teljes nyugdíjba.,- és mikor vonják a 8.4 %-ot.
Most órák óta keresem ezt a táblázatot de sehol nem találom.
Ugy gondolom hogy a hvg.-ben jelent meg.
Segitségeteket köszönöm.
adele 60
Tedd fel a kérdésed a özvegyi nyugdíj feléledése topicban gyertya tud a kérdésedben neked segíteni
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02