Előrehozott öregségi nyugdíj

Őszikék57 # 2010.11.14. 10:29

evatitának igaza van. Az ösztöndíjból már járulékot vontak. Utólsó éves ipari tanulóként meg 2 műszakban, szalag mellett dolgoztam.
Szerintem is megérdemelnénk ha elismernék azt a 3 évet.

Elise # 2010.11.14. 10:25

bsu55-nek: ezen az oldalon megtalálod a kért információkat:
http://www.onlineado.hu/…r_I_1502.pdf

evatita # 2010.11.14. 10:17

Nagyon jó lenne, ha beszámítanák a 3 éves szakmunkásképzőt, ugyanis az nem nappali tagozat volt, hanem kemény munkát kellett végezni, az ösztöndíjból pedig mindenféle járulékot levontak. Én vas-műszaki szakos tanuló lettem. 1969-ben ez a szakma inkább vas volt, mint műszaki. Nehéz fizikai munkát végeztem -gyereklányként!-, egy vasboltban. Napi 9 órát dolgoztam és 6 napos munkahét volt!
Nem tartozik a legjobb emlékeim közé. De, hogy még el sem akarják ismerni, hát ez nagyon rosszul esik.

Azt hiszem, többek nevében mondhatom, hogy szeretnénk, ha ezt a kemény 3 évet is figyelembe vennék a ledolgozott évek beszámításánál.

gyene # 2010.11.14. 10:16

Nem tudom ezzel ki, hogy van...
1955-ben születtem és 8. után, 1969 jun 10-től, (a bizonyítványosztásra szabadságot kellett kivennem)van munkakönyvem, napi 8 órában dolgoztam, sőt 2 műszakban, még szombaton is!

Őszikék57 # 2010.11.14. 09:53

Elgondolkoztam a szolgálati idő és munkaviszony fogalmán.
Amennyiben tévednék,(nem vagyok szakember) javítsatok ki.
Amennyiben valaki olyan anyagi körülmények között volt és 14 évesen napi 4 órában munkába állt, annak jövőre meg lesz a 40 éves munkaviszonya. Ez szolgálati időben 20 év.
Nekem 8 órás munkaviszony mellett most van 36 és fél évem.Ez munkaviszony, és van 3 év ipari tanulói évem. A kettő együtt jövőre 40 év szolgálati idő lenne.

Én úgy értelmezem, hogy az első esetben lévő valaki előnyösebb helyzetbe kerülne jövőre mint én.
Tényleg többet tett le ő az asztalra? Több nyugdíjjárulékot vontak tőle?
Azért ez elgondolkoztató nem?

Ladányi # 2010.11.14. 09:39

Kedves Fórumozók !

Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert itt igazán sok infóhoz jutok. Napok óta rágom magamat ezen a törvénytervezeten , mert sajnos a sors úgy hozta, hogy ennek pozitív kimenetele nálam élet-halál kérdés.
Házi irattáramban és archívumomban kutakodva bizton állítom a következőket:a FIDESZ ígéretében minden esetben a szolgálati idő definíció szerepel.Felvettem DVD-re az Iván László professzor Úr nyilatkozatát, most játszottam le, minden megnyilvánulásban csakis kizárólag a szolgálati időről beszél ő is és a riporter is/akit nem javít ki munkaviszonyra/
Vidéki napilapban szintén ugyanez. A következőkben kimásolom ide a Parlament. hu- Az ország háza-Futárposta:A kormány 2010 évi őszi ülésszakra vonatkozó tövény alkotási programja.

"Schmitt Pál úr részére

4. Törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI.
törvény módosításáról
Kis terjedelmű szabályozás .
Elfogadás várható időpontja : november
A szabályozás célja : A 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi
nyugdíjjogosultságával összefüggő módosítások

Budapest, 2010. július 30. dr Navracsics Tibor"

Na, akkor most miről is beszélünk ?
Az elmúlt 8 évben sajnos közalkalmazottként állandóan veszélyben volt a munkahelyem, ezért napi szinten foglalkoztam a nyugdíjjal.Minden viszonylatban csakis kizárólag szolgálati időről volt szó.

Egyenlőre ennyit írok, lesz még jó néhány felvetésem a későbbiekben.
Kapjuk össze magunkat, amíg a törvényt meg nem hozzák, van remény!
Megyek ebédet főzni. Üdv. Ladányi

Őszikék57 # 2010.11.14. 09:16

Lyonee válaszára:
Ezért várom már nagyon egyfelől azt, hogy kiderüljön mi van a nyugdíjazási törvényben, másfelől meg azt, hogy a munkahelyemen mondjanak valami biztosat. Elküldenek, vagy felajánlanak valami mást. Már november közepén járunk és azt gondolnám, nagyon aktuális lenne. Nem tudom mit mond a törvény erre, hogy mikor kell a tényeket közölni.

gyene # 2010.11.14. 08:41

Ez lemaradt.
1955-ben születtem. 1969-től dolgozom, az iskoláimat munka mellett végeztem, 2 gyereket neveltem.
1994-től, 9,5 évig voltam rokkantnyugdíjas. 2004-től ismét dolgozom.
Amennyiben beszámítják a rokkantnyugdíjat, úgy 41,5 évem van, ha nem? Akkor 64 éves koromba mehetek nyugdíjba.

Lyonee # 2010.11.14. 08:40

Csak a prémiumévek program miatt kérdeztem, de ezek szerint arra nem vagy jogosult.
Ha felmondanak, a felmentési idő az egész közalkalmazotti jogviszonyra jár, ami a több, mint 11 éved miatt 4 hónap, fele idejére felmentenek a munkavégzés alól, a végkielégítésnél csak a mostani munkahelyed számít, 3 év után 1 havi végkielégítés jár. Mivel a felmentési idő is jogszerző, ezért meglesz a 3 éved a végkielégítéshez.
Átszervezés esetén vizsgálni kell, hogy van-e másik munkalehetőség, esetleg a fenntartó másik intézményénél. A kjt. 30/A.§-30/F.§ olvasd el, ott vannak ezek leírva.

evatita # 2010.11.14. 08:40

Kedves Sorstársak!
Az alábbi cikket találtam:

Végigdolgozott életek

Vasvári Éva: A Fidesz még a választások előtt tudatta, hogy negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül is lehetővé teszi a nők teljes összegű ellátásra jogosító nyugdíjazását. De az új kormány nem hazudta el ígéreteit - mint elődei annyiszor tették -, nem dugta terveit az asztalfiókba. Tegnap döntött a negyven évet ledolgozott nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról. A javaslat a forrásokat is megjelölte: a fedezetet a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék 9,5-ről 10 százalékra emelése teremti meg, ami csaknem 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Ettől már csak egy lépés, hogy - ha a Parlament rábólint - jövő januártól nyugdíjba mehessenek a nők, ha ledolgozták a negyven évet.

(Magyar Nemzet, 2010. november 12.)

gyene # 2010.11.14. 08:28

Kedves Fórumozók!

Többen írtátok, hogy kiszámoltattátok az éveket.
Engem az érdekelne, hogy a számolásban szerepelnek-e:

• a táppénzes napok száma?
  • az adott év keresete?

Ugyanis, ha lesz majd kalkulátor, nem fogjuk tudni kitölteni... Ki emlékszik arra, hogy hány napot volt táppénzen, mennyi volt a keresete stb.

Kérdésem még az, ha valaki közben rokkantnyugdíjas volt, azt hová sorolják? Jelenleg munkaviszonynak, de' és itt a kérdésem.

Őszikék57 # 2010.11.14. 08:19

A szerződésem határozatlan idejű.
A munkaszerződésem szerint a közalkalmazotti munkaviszonyom 1999.11.01.-től van aminek egy részét a jelenlegi munkahelyemen szereztem, a többit egy korábbinál. A kettő között volt más munkahelyem is, ahol nem voltam közalkalmazott.

Lyonee # 2010.11.14. 08:08

Hány éve vagy közalkalmazott? Határozatlan idejű a szerződésed?

Őszikék57 # 2010.11.14. 08:04

Jó reggelt mindenkinek!
Régóta rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, de csak most regisztráltam magam. Én is ahogy még sokan mások, keresem a válaszokat a kérdéseimre.
1957-ben született nő vagyok.1971-ben ipari tanulóként kezdtem a tanulmányaimat.Ez idáig nem voltam még munkanélküli,de közben felneveltem 2 gyermeket.A magasabb iskolai végzettségeimet munka mellett szereztem meg. Nem volt könnyű.
Nagyon érintett lennék az új nyugdíjazási terén. Jövőre lenne meg a 40 éves szolgálati időm, abban az esetben, ha az ipari tanuló évek is beleszámítanak. A munkaviszonyom pedig durván számolva 36 és fél év.Ebben benne van a GYES-en töltött idő is.
Akkor még nem tolódott ki ennyire a gyermekvállalás ideje mint manapság.A gyerekeim felnőttek,jöhetnének az unokák, de jól jönne egy ráérő nagymama mert a bölcsődék telítettek.A gyermek még meg sem születik, de már be kell iratni, hogy 2 év múlva legyen helye.
Aztán van egy másik problémám is. Ezt talán Veci tudná megválaszolni.
Közalkalmazottként dolgozom, de nagyon úgy tűnik, hogy január 1-től átszervezés miatt megszűnik a munkaviszonyom.Ennél a munkahelyemnél február 1-én lenne meg a 3 éves munkaviszonyom.
Vonatkozik-e rám valamilyen védelem?(végkielégítés, vagy a nyugdíjazással kapcsolatban valami)
Tudom, ne legyek elégedetlen.A most megszavazott nyugdíjbavunulási törvénnyel minden képpen nyertem. Durva 3 és fél év múlva meglesz a 40 éves munkaviszom is és elmehetek nyugdíjba. Csak legyen hol eltölteni azt a 3 és fél évet és még akkor is érvényben legyen. Mert ugye 2014-ben jönnek az újabb választások.

bsu55 # 2010.11.14. 05:48

Szép reggelt!

Köszönöm a segítséget mindenkinek.

zsuzsa52 # 2010.11.13. 20:53

bsu55
Remélem ezt keresed.www.tudasbazis.org.hu/index

Szociális partnerek integrált tudásbázisa oldalon az országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság táblázataiban 2009-es változások-Táblázat az előrehozott öregségi nyugdíjról

Gabicsek # 2010.11.13. 20:53

reménykedő53!
Én nem vagyok ugyan szakértő, de szerintem a munkaviszonyba a táppénz igen, a munkanélküli-járadék nem számít bele, mivel az nem tényleges munkaviszony.

Veci # 2010.11.13. 20:47

monalisa1
Te szolgálati időről írsz, mint a korábbi választási igéretekben szerepelt. A várható törvénymódosítás munkaviszonyról szólna, legalábbis a kormányszóvivő ezt mondta.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.13. 20:44

reménykedő 53
Ezt nem merném kijelenteni hogyan módosítják a törvényt. A ma még hatályos tv. szerint szolgálati időbe beleszámít. Figyeld a tv. módosítást te is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.13. 20:42

bsu55
Táblázatot nem tudok mellékelni, de itt a nyugdíjtörvény, ami ma még hatályos, a 18-18/B. §-t olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

reménykedő 53 # 2010.11.13. 20:30

Kedves fórumozók!
Kérlek benneteket, aki tudja, válaszoljon.
Munkaviszony pontos kiszámításával kapcsolatos a kérdésem:
2011-től 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak a nők.
A 40 éves munkaviszonyba beleszámít-e a táppénzes időszak és a munkanélküli-járadék folyósításának ideje.
Köszönettel.
Reménykedő 53

Kérem, aki tudja, segítsen, válaszoljon.
N?k 40 éves kedvezményes nyugdíjazás idejébe beleszámít-e az alábbi táppénz.
Felszámolták a céget, f

monalisa1 # 2010.11.13. 20:20

A nők 40 év szolgálati idejébe a szakmunkástanuló és a szakközépiskolai évek nem számítanak bele.

monalisa1 # 2010.11.13. 20:15

adele6a
Férje halála és az Ön öregségi nyugdíjba menetele közt 17 év fog eltelni, ezzel szemben az özvegyi nyugdíjra jogosultsághoz 10 évnél nagyobb időkülönbözet nem lehetséges.

bsu55
http://tarsadalombiztositas.lap.hu

monaLius
laikus hozzászóló

bsu55 # 2010.11.13. 19:59

Szép estét mindenkinek!

Kérném Tőletek,ha tudtok segítsetek !
Valahol láttam a tb.-nek egy táblázatát amiben azt irja le mikor mehet nyugdíjba az adott év szülötte.
Mennyi munkaviszony kell.,- mikor mehet teljes nyugdíjba.,- és mikor vonják a 8.4 %-ot.
Most órák óta keresem ezt a táblázatot de sehol nem találom.
Ugy gondolom hogy a hvg.-ben jelent meg.

Segitségeteket köszönöm.

Veci # 2010.11.13. 19:46

adele 60
Tedd fel a kérdésed a özvegyi nyugdíj feléledése topicban gyertya tud a kérdésedben neked segíteni

Üdvözlettel Veci