Előrehozott öregségi nyugdíj

Bözsi53 # 2011.10.27. 11:49

Medvecske53
Én is hasonló cipőben járok, de tudomásom szerint az ideiglenes rokkantnyugdíj NYUGDÍJBA MENETELKOR beszámít a szolgálati időbe. A nyugdíjba nem, mert nem volt járulékfizetés. Ilyen értelmű határozatot kaptam a NYUFIG-tól, de most sajnos nincs elérhető közelségben (a határozat).
Nézz utána Te is és Veciék közül is biztos van, aki segíteni tud.
Bözsi53

Medvecske53 # 2011.10.27. 12:05

Elöljáróban elnézést a slendrián beírásért:
Kiszámítattam -> Kiszámíttattam, jezett -> jelzett, illettve -> illetve, melett -> mellett.. meg amit nem vettem észre.

Bözsi53: Azt tudom, hogy adott esetben 37, illetve 40 évig kiegészítik az időt a nyugdíjas évekkel (ha van annyi). Kérdésem arra vonatkozik, hogy miért nem növeli az időmet a nyugdíjasként ledolgozott x év. Akkoriban feltehetőleg fizettek utána járulékot.

annamari510827 # 2011.10.27. 12:26

két szék közül a pad alá???
51-ben születtem, októberben beadtam az előrehozott öregségi nyugdíjra a kérelmemet, annak ellenére, hogy a nemzeti erőforrás minisztérium honlapján már olvastam a Matolcsy féle nyugdíjtervezetet. Bíztam abban, hogy a kétharmados szavazógép nyugdíjasai -merthogy vannak vagy százan- nem szavazzák meg. Tévedtem a jelenlegi állás szerint. Ez most azt jelenti, hogy

• csak két hónapig leszek nyugdíjas, utána járadékot kapok 2 évig?
  • Nem is dolgozhatok a minimálbér másfélszeresééert havonta?
  • ha véletlenül visszavenne a munkahelyem teljes állásba, akkor le kellene mondanom a járadékról???
Bözsi53 # 2011.10.27. 12:34

Medvecske53
Úgy gondolom, hogy azt az időt, amikor rokkantnyugdíjas voltál ÉS dolgoztál kétszer nem veszik figyelembe szolgálati időként, de a nyugdíjadba beleszámolják azt a bért, ami után járulékot fizettél.
Lehet, hogy rosszul gondolom, aki tájékozottabb, kérem segítsen!
Bözsi53

Medvecske53 # 2011.10.27. 12:52

Bözsi53
No de a nyugellátás összegének kiszámításánál a mérték megállapításához nem mindegy, hogy mennyi időt vesznek figyelembe. Ez a ténylegesen ledolgozott idővel (szolgálati idő - nálam 27 év), megegyező. Ezért is érdekel, hogy nem lehet-e - szerintem jogosan - feljebb srófolni, hiszen dolgoztam.

Heidi53 # 2011.10.27. 13:13

53-as nő vagyok, jövő nyáron meglesz a 40 év munkajogviszonyom is.
A T4663 törvényjavaslatból azt olvasom ki, hogy jövő nyáron jogot szerezhetek magamnak az előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentés nélküli nyugdíja helyett, korhatár előtti ellátásra, melynek összegszerű kiszámítása megegyezik a teljes értékű nyugdíjnál alkalmazott számítási móddal.
Jól értem?
A másik kérdésem: Mit jelent az, hogy 2012 dec.31-ig? Utána már ez a jog nem szerezhető meg?

lippaiéva # 2011.10.27. 13:16

Tisztelt Veci!

Több levél elolvasása után sem tudom az alábbi kérdésemre a választ!

Apám 1952-e születésű,jelenleg 45 év munkaviszonnyal rendelkezik, és 2012 február 6.-án lesz 60 éves.

El kell e kezdenie a felmentési idejét az idén , hogy születésnapjától előrehozott ellátást kapjon?
Apám vállalkozónál dolgozik,tehát nem közszférában.
Ilyenkor mennyi a felmentési ideje?(jelenlegi cégénél 5 éve dolgozik)

Nyugdíjazása után munkáltatója tovább alkalmazná!

Köszönettel!

Vima # 2011.10.27. 13:55

59 éves leszek 2011 dec.30-án. Kiszámolta a Nyugdíjfolyósító, hogy 39 év 65 napom van szeptember 1-ig. A munkáltatóm szeretné, ha közös megegyezéssel mennék nyugdíjba. Közalkalmazott vagyok. Van ilyenkor felmondási idő, vagy a szabadságot kivéveszem és elköszönünk egymástól? Jó nekem a közös megegyezés?
Új vagyok még ebben a témában. Köszönöm ha válaszoltok!

Vima # 2011.10.27. 13:57

59 éves leszek 2011 dec.30-án. Kiszámolta a Nyugdíjfolyósító, hogy 39 év 65 napom van szeptember 1-ig. A munkáltatóm szeretné, ha közös megegyezéssel mennék nyugdíjba. Közalkalmazott vagyok. Van ilyenkor felmondási idő, vagy a szabadságot kivéveszem és elköszönünk egymástól? Jó nekem a közös megegyezés?
Új vagyok még ebben a témában. Köszönöm ha válaszoltok!

marcsaharcsa # 2011.10.27. 14:20

Kedves Fagyöngy' A termelési gyakorlat technikumi beleszámít a jogosultsági időbe. Én úgy írtam be, hogy mely évben pl. 1971. nyáron 1 hónap Vagongyár. Elfogadták 27 napot mindegyik évre, mikor voltam nekem 2 éven volt, ha nem tudod, hogy pontosan hol voltál (Mely munkahelyen pontosan) tüntesd fel mindegyiket mindegyik helyre csak az fontos hogy nyári termelési gyakorlat oda legyen írva, bizony egy-két nap vagy hónap is sokat számít ilyenkor. Üdv Marcsahacsa

Éca # 2011.10.27. 15:20

2007-óta vagyok nyugdíjas. Nem tudok igazán eligazodni, hogy mi lesz január 1-től az előrehozott öregségi nyugdíjban lévőkkel. Augusztus 2-án töltöm a 62 évet. Egyáltalán mennyi lesz jövőre a nőknek az öregségi nyugdíj korhatár? Előre köszönöm a választ.

Éca

vörösnarancs # 2011.10.27. 15:41

7jános77!

Nagyon egyetértek a leírtakkal kapcsolatban.
Ez nem csak a nők , nem csak a férfiak problémája.
Ez morális probléma.
Előző hozzászólásaimban én is feszegettem hasonlóakat.
Jelenleg korengedményes nyugdijas vagyok, 42 év 131 nappal. Májusban töltöttem az 58 évet. A cégem kifizette 2012.májusáig a nyugdijat egyösszegben.
A férjem idén volt 60 éves igy előrehozottba eljött 45 év 150 nappal, 8,4 %-kal csökkentett nyugdijat kapott.
Ezek után mondhatjátok, örülj, hogy el tudtál jönni.
Ez egy dolog.
A másik az, hogy ha nem nyugdij lesz a hozzánk hasonlóak ellátása, hanem segély.
Ennyi munkaviszony után úgy érzem erkölcsileg is
leírnak bennünket.
A mi korosztályunk talán az utolsó, akiknek ennyi munkában töltött évei lesznek.
A gyerekeink nehezen tudnak elhelyezkedni,ha igen minimál bérrel.
A szüleink öregek. Őket is ha nem is anyagilag, de fizikailag is támogatni kell.
Szóval leírtak bennünket.
Ezt még a legrosszabb álmomban sem gondoltam volna.

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 15:49

Éca! csak az ellátás neve változik,augusztustól újra öregségi nyugdíjas leszel.A nyugdíjkorhatár pedig születési időktől függően változik,az 57-ben születetteké már 65év lesz

Éca # 2011.10.27. 15:57

Köszönöm 2Amaria. Biztosan kiderült, hogy én 50-ben születtem. Vajon Nekünk 50-eseknek mennyi lesz a korhatár?

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 16:12

Kedves Éci! Küldök egy linket, itt sok dolog van ami érdekelhet.http://nyugdij.adohirek.hu/

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 16:14
Kattrin # 2011.10.27. 16:49

Sziasztok!
Anyukámnak szeretnék megtudni néhány dolgot.

Előrehozott öregségi nyugdíj mellett elmehet-e részmunkaidőben dolgozni?

Ha az előrehozott öregségi nyugdíjasok átkerülnek egy szociális rendszerbe jövőre, akkor mennyi járadék várható, mellette lehet-e dolgozni?

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.27. 17:32

VECI válaszaiban megtalálod,ő nagyon sokat segít,de gondolom nem ér rá mindíg,várj türelmesen vagy olvasgasd vissza

Veci # 2011.10.27. 17:43

szombathelyi
Aki 2011.12.31-én nyugellátást kap, annak lesz emelés januárban. Minden évben január-ban van nyugdíjemelés, évközben nincs, max. ha nagyobb az infláció a tervezettől, akkor novemberben kipótolják.

Medvecske53
Ezt nem értem, mert a ma még hatályos tv. szerint az előrehozott nyugdíjnál számít. Ha viszont te jövőre veszed igénybe az ellátást, akkor szerintem az kiesik. De majd akkor össze kell nézni a tv. betűit.
Ez van most:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18/A.§ (5) Az előrehozott öregségi nyugdíjra és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság, valamint a csökkentés mértékének megállapítása szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj és a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát.

annamari510827
Te le vagy ragadva a 2 hónappal korábbi kiszivárogtatott anyagnál. Lehet dolgozni az ellátás mellezz is a minimálbér 18-szorosáig. Nem kell lemondani az ellátásról, ha az éves keretösszeget meghaladja a kereset, akkor évvégéig szünetel az ellátás folyósítása. Januárban lesz emelés az ellátottaknak is.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.27. 18:03

Heidi53
Neked a 40 év szolgálati időd vagy a 40 év jogosultsági időd lesz meg, mert nem mindegy. Amiről írsz, az a szolgálati idő esetére vonatkozik (korhatár előtti ellátás). Ha a 40 év jogosultsági időd lesz meg, akkor öregségi nyugdíjba mehetsz.

lippaiéva
ITT a Munka törvénykönyve: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
92. § (1) A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg; ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A harmincnapos felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,” Vagyis édesapádnak 45 nap a felmondási idő. Úgy adja be a felmondását, hogy legkésőbb a szülinapján legyen az utolsó munkanapja.

Vima
A munkáltatód azért ajánlja a közös megegyezést, mert nem adná meg a felmentési időt. A helyedben én belemennék, legutolsó jogviszonyban töltött napod dec. 30. legyen és dec. 31-től kérheted az előrehozott nyugdíjat, ez januártól korhatár előtti ellátás nevet kapja, lesz emelés a nyugdíj mértékével megegyező. A szabit vedd ki, mert még van rá időd.

Éca
A te nyugdíjkorhatárod nem változik. Augusztusig korhatár előtti ellátást kapsz, utána nyugdíjat. Ha viszont megvolna a 40 év jogosultsági időd, akkor a nők kedvezményese alapján nyugdíjas lehetnél.

Kattrin
Anyukád a korhatár előtti ellátás mellett is dolgozhat a minimálbér 18-szorosa a keretösszeg. A jelenlegi nyugdíja emeléssel, ezt fogja kapni.

Üdvözlettel Veci

Éca # 2011.10.27. 19:23

Veci! Köszönöm, sajnos nekem csak a 2007-ben érvényes törvények szerinti szolgálati időm van mag. Illetve nem egészen 1 év hiányzik a 40 évből. Sajnos hiába dolgozom azóta is azt már nem számolják bele a szolgálati időmbe.

Éca # 2011.10.27. 20:31

mamamacoka! Igazad van. Ez tényleg veszélyes. Vajon honnan szedik ezeket a förtelmeket?

szati52 # 2011.10.27. 20:56

Veci!Köszönöm,hogy elolvastad soraimat.Egyenlőre még átrágom magam,hogy menjek előrehozottba,vagy bírjam ki még az igazi 40-hez az 5 hónapot.Írtam az országgyülési képviselőnknek aki egyben a polgármesterünk is.Finoman fogalmaztam,megírtam,hogy most az előrehozott nyugdíjat járadékká minösitik jövőre,aztán lehett,hogy egy tollvonással jövő ilyenkor eltörlik?Jeleztem neki,hogy emberek sorsa felett nem így kell intézkedni,Kiszámíthatatlan helyzetbe hozni bennünket.Egyenlőre választ még nem kaptam.Üdv mindenkinek

annamari510827 # 2011.10.27. 21:22

Veci, köszönöm

colt # 2011.10.27. 21:24

Sziaztok!

Én 2012 márciusban töltömbe az 58 évet.Nagyon vártam ezt az idöszakot,hogy 43 év 3 műszakozás után,5 év korkedvezménnyel(férfi) elmehessek nyugdijba.De látom ma már ez az idö nekem csak ,-mivel 1954. márc.-ban születtem-63 és fél évesen jön el.

Netán a korhatár elött 3 évvel ,-az előrehozott helyett- igénybe vehetem az emlegetett korhatár elötti ellátás?
És az mekkora összeg?

Várom hozzászolásotok.
Üdvözlettel: Jenő