Előrehozott öregségi nyugdíj

Szancso Panza # 2013.02.18. 21:27

Rozmari-nak
Tavaly már nem lehetett előrehozott nyugdíjat kérni, 2011.12.31-ével megszűnt, ezért ha tényleg ezt kérte, akkor jogosan utasították el.
Korhatár előtti ellátást viszont kérhet, egészen a 63.születésnapjáig bezáróan akkor, ha 2012.12.31-ig a 37 év szolgálati időt megszerezte. Ezt az ellátást az 53-as nőknek ugyanúgy számítják, mint korábban az előrehozottat, így ha voltak rokkant évek, akkor a 2011.dec.31-ig keletkezett rokk.nyugdíj folyósítás ideje is beszámít. Ha közben vállalkozott akkor csak valamelyik, duplán nem számít egy időszak.
Az eredeti befizetési bizonylatait ne küldje be a Nyugdíjbiztosítónak, de az ügyfélszolgálaton hitelesítve lemásolják az ügyintézéshez....!
Üdv.: Szancsó

rozmari # 2013.02.19. 11:24

Kedves Szancsó! Köszönöm a segítségét.A csekkek másolatát már odaadtam az ügyintézőnek. Azon kívül semmi segítőkézség nem volt a hölgyben.Szeretnék tovább lépni az ügyben. Szerinted a fellebezésemet elküldjem Budapestre az ORSZÁGOS NYUGDÍJBIZTOSÍTÓBA?Itt már nem csupán csak arról van szó,hogy elutasították az előrehozott ellátmányt. hanem történtek csekkes befizetések a nyugdíjbiztosítóhoz 357.000.-ft amely összeget nem tudom mely évekre könyvelték el. 2005,2006,2007, A befizetés 2009 ben történt.2005-ös megelőző éveim rendben vannak.Akkor még APEH ma NAV fizetette be.De azt nem közölte mely évekre kéri. Most pedig az a helyzet,hogy nem igazolja le a Nyugdíjbiztosító felé.Tehát az a helyzet,hogy 2005-óta nem fizettem nyugdíjjárulékot.Szerintük.Csak azt nem tudom,hogy az összeg akkor hová tünt!! Azért itt nem csak az előrehozett ellátmányról,az öregségi nyugdíj összege is veszélyben forog!!!Mégegyszer kösz a segítséget!!Szivesen fogadom a további tanácsaidat,véleményed.Üdv.:Rozmari

fagyongy55 # 2013.02.19. 12:32

rozmari valószínűsítem, hogy vállalkozó voltál ez idő alatt elsősorban keresd meg a könyvelődet hogy ez időre a bevallásban mit szerepeltetett, egyébként meg ha van ügyfélkapud neked de a könyvelőnek kell hogy legyen meglehet nézni, a folyószámládon hogy hova könyvelték, hol van többlet illetve hiány és lehet hogy közelebb kerülsz a problémád megoldásához, mert ha a bevallásban szerepel és esetleg nem jó számlaszámra fizetted akkor egyszerű átvezetéssel meglehet oldani a dolgot.

rozmari # 2013.02.19. 13:51

Teljesen elvagyok keseredve. Beszéltem a Nyugdíjbiztosító ügyintézőjével,/aki az én kérelmemmel foglalkozott/.Simán lerázott azt mondta neki nagyon sok a dolga/szerintem ez is az ő dolga lenne rendberakni/menjek az NAV-hoz és rendezzem velük a problémámat,és hogy írhatok én nekik 251-szer is akkor is elutasítják a kérelmemet mert a NAV nem igazolja le az éveimet!!Háát...Bemegyek A NAV-hoz,de fogadni mernék,onnan meg a Nyugdíjbiztosítóhoz kuldenek.

tavasz.zsuzsa # 2013.02.19. 17:26

Szeretném megkérdezni: 1955. december 10-én születtem, és kb. 37-38 éves munkaviszonyom van (most várom a a Nyugdíjbizt.-tól a pontos adatot, mert nem tudom, hogy a 9+3 hónap munkanélküli-n töltött idő beleszámít-e), akkor mikor mehetek el legkorábban nyugdíjba? Tudom, hogy az "Előrehozott" megszűnt, de úgy látom, valami hasonló van helyette, az un. "korhatár előtti ellátás"?

Érdemesebb kivárni a 40 éves lehetőséget (abba konkrétan tudom, hogy nem számít bele a 9+3 hónap munkanélküli-n töltött idő), vagy lenne lehetőségem korábban is kérni a csökkentett összegű ellátást?

Előre is köszönöm a választ.

szafika # 2013.02.19. 17:46

Zsuzsa , csak a 40 éves akciós van amivel el tudnál előbb menni , mint a korosztályodra érvényes 64 év !Az 53-ban született lányok voltak az utolsó korosztály , akik korhatár előtti ellátást vehetnek igénybe , ha eddig nem tették .

Szancso Panza # 2013.02.19. 20:03

Rozmari-nak
Ahhoz, hogy a Nyugdíjbiztosítóval szemben kellő határozottsággal tudjunk fellépni, először is önmagunk igazával kell tisztában lennünk. A nyd.biztosítós ügyintéző általában nem járulék-befizetési bizonylatból dolgozik, hanem sokkal inkább munkaviszony igazolásból, amelyen a szolgálati idő, a járulék-alap és a befizetett járulék szerepel. Tehát, ha nincs segítség, akkor nekünk kell az igazolást beszerezni.
Én a következőt tenném:
Először is kérnék a Nyugdíjbiztosítótól egy friss szolgálati idő megállapító határozatot, ha nem volt ilyen a közelmúltban. Ezt nem utasíthatják el. Az általuk ismert ill.elismert szolgálati időket tételesen le fogják igazolni egy határozatban. Ebből már látszani fog, hogy melyik időszakokra nincs megfelelő igazolás ill járulék fizetés.
Ezután jöhet a fagyongy55 javaslata szerinti, könyvelő bevonása, elszámoltatása és az ügyfélkapus NAV adat-vadászat. Szükség esetén a NAV Ügyfélszolgálat segítségét is igénybe kell venni.
Utána be kell nyújtani a Nyugdíjbiztosítóhoz a korhatár előtti ellátás kérelmét, az Igénybejelentés a 2011.évi CLXVII tv. alapján (ONYF 3515-270) nyomtatványon és csatolni kell a szolgálati idő igazoló határozatban még nem szereplő szolg.idők igazolásait.
Nem megfelelő határozat esetében 15 napon belül meg kell fellebbezni.
Ha már van határozat, akkor lehet az ONyF –től segítséget kérni a Nyugdíj Szakigazgatási Osztálytól és a Jogorvoslati Főosztálytól
Üdv.: Szancso

rozmari # 2013.02.20. 11:00

Kedves Szancso! Köszönöm a segítséget.Én is ezt fogom tenni! Sajna nem jutottam előbbre a NAV-nál sem.Sunnyognak,hazudoznak. Pedig a napnál is világosabb.Azt állítják,hogy ezt az összeget 357.000-ft-ot 2004-es évre könyvelték.Nem is dúrva 1 évre Nyugdíjalapba befizettetni ezt az összeget!!!Amikor a vállalkozásom - ba volt!! Az elmúlt beszélgetés során meg azt mondták,mikor kértem a Nyugdíjbizosítót könyveljék el az összeget 2005,2006,2007-es évekre:Visszamenőleg nem könyvelhetnek semmit,mivel a befizetés 2009-ben történt.Beszélni fogok az ügyvédemmel is mit lehet tenni.Azért sem hagyom annyiba..De elmegyek a könyvelőmhöz is és utána nézetek,hogy biztosra menjek.Üdv.:Rozmari

rozmari # 2013.02.20. 11:02

Kedves fagyongy! Köszönöm a sgítséget,megfogadom a tanácsodat, felkeresem a könyvelőmet!Üdv.:Rozmari

rozmari # 2013.02.20. 11:08

Ja amit még elfelejtettem.Beszélt Nav-nál a nő elévülési időre csak nem mondta melyik időszak volt is..

tavasz.zsuzsa # 2013.02.20. 13:00

Szafika - köszönöm szépen a választ. (Jót nevettem az "akciós" megnevezésen:)))

sitimaci # 2013.02.21. 07:12

Korhatár előtti ellátás munkavégzési szabályai 2013
Ide tartoznak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt ellátásban részesülők (a 2012. január 1-je előtt folyósított előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a korengedményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művész nyugdíj és a nők 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíja). A nyugdíjtörvény szerint amennyiben az ellátásban részesülő személy adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el a minimálbér – összegének 18 szorosát (2013-ban ez az összeg 1.764.000 forint), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti. Amennyiben a kereset meghaladja ezt az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ezt a rendelkezést a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati járandóságára is alkalmazni kell.

Munkáltató költsége
Munkavállaló költsége
(a munkáltató vonja le és fizeti be)
Személyi jövedelem adó
16 %
Szociális hozzájárulási adó 27 %
Nyugdíj járulék
10 %
Természetbeni egészségbiztosítási járulék
4 %
Pénzbeni egészségbiztosítási járulék 3 %
Munkaerő piaci járulék
1,5 %
Szakképzési hozzájárulás 1,5 %

ÖSSZESEN: 28,5 % 34,5 %

Ebben az esetben is érvényes, hogy a munkáltató az általa foglalkoztatott 55 év feletti munkavállalók után (nyugdíjasok is lehetnek) a fizetendő szociális hozzájárulási adóból a bruttó munkabér 14,5%-ának megfelelő, de maximálisan 14.500,-Ft/fő/hónap kedvezményt vehet igénybe.

webergabor52 # 2013.02.21. 09:53

Kedves...,aki esetleg tud válaszolni nekem!

2007 ősze óta/55 lettem akkor/ évente csak 5-6 hónap munkaviszonyom van,szerződéssel.Ez azóta folyamatosan így van,mindig áprilistól októberig.A többi munkanélküli segély,később járadék,most már az 5 éven belüli támogatás.Nyugdíjba vonulásom ideje 2015.január vége lesz,a 42 ledolgozott évet már betöltöttem,csak a kor nincs meg még.
Kérdésem: hogy járok jobban,hogyan lesz várhatóan magasabb a nyugdíjam,ha
1.Így dolgozom továbbra is a hátralévő időszakban.
2.Nem dolgozom és maradok ezen a fix segélyen.

Javítja vagy rontja a várható nyugdíjam összegét?
A nyugdíjszámítás átlagolási furcsaságáról már láttam példát a feleségemnél.
Köszönöm a válaszukat.

Szancso Panza # 2013.02.21. 15:34

webergabor52-nek
Az utóbbi 5-6 év adatai valószínűleg rontják az átlagkereset nagyságát, így a várható nyugdíjat is.
Ki lehet modellezni a http://www.venusz-szoftver.hu/ segítségével. Először ki kell számolni a 2007-re mintha akkor ment volna nyugdíjba, mivel az életkort nem kérdezi a program, csak a szolgálati időt, az éves jövedelmeket és a kieső napokat. Második számításban az előbbit bővíteni a 2008.év számival. És így tovább, napjainkig. Az eredmények mutatni fogják a tendenciát.
Üdv.: Szancso

Gariba # 2013.02.24. 23:50

Kedves Fórumozók!
Még mindig a 37 évemet keresem, kb. fél év hiányzik hozzá, de több mint 1 évet nem ismertek el, mondván, hogy fizetés nélküli szabadságon voltam, e miatt siránkoztam itt. Emlékeztetőül 1952-ben született nő vagyok és 2011-ben kértem szolgálati idő megállapítást, ami rettentő lassan ment, azóta meg fellebbezgetek. Legutóbbi tanácsotok a TB sárga igazolvány volt, amire azt hittem, nekem nincs, de végig a munkakönyvemben volt. Átnéztem, de szerintem nincs benne számomra felhasználható adat.
Most két kérdésem lenne:

1. Nem értem, hogy az elismert szolgálati
időm (36 év 158 nap) és a jogosultsági időm (36 év
123 nap) között hogy lehet mindössze csak
35 nap különbség, annak ellenére, hogy a
szolgálati időbe az egyetem nappali tagozatán
végzett 1 év tanulmányi idő is beszámít, míg
a jogosultsági időbe ez nem?
2. Járt-e közületek ilyen ügyben a Munkaügyi Bíróságon (mert a másodfok után most már ez jön), szerintetek nem kellene ehhez már egy jogász? A Szépkor Nyugdíj Tanácsadó Kft.-vel van-e valakinek kapcsolata, tapasztalata?
Előre is köszönöm a választ!

Gariba # 2013.02.27. 09:39

Most látom talán nem is jó helyre írtam a kérdésemet, bocsánat...

Ribbed # 2013.02.27. 14:40

Üdv!

Édesapám idén tölti a 60. évét, 42-43 év munkaviszonnyal. Kérdésem az lenne, hogy a teljes nyugdíjhoz szükséges +3 évet meg lehetne-e váltani, és ha igen, mennyibe kerülne ez évente, és amennyiben ez lehetséges, befolyásolná-e valamilyen módon a megállapított nyugdíj összegét?

Tisztelettel:

B. Csaba

Bundu # 2013.02.27. 15:13

37 év szolgálati idő és 3 év korkedvezményes évvel (röntgenben dolgozom)elmehetek -e nyugdíjba.
Ha, igen akkor jár-e a 40 éves közalkalmazotti jubileumi juttatás?
Válaszát előre is köszönöm

finnmzs # 2013.03.06. 11:47

"2013-ban a legtöbb kérelem, több ezer, a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése, átalakítása miatt érkezett Strasbourgban, itt valószínűleg szintén egy precedens értékű ítélet születik majd egy tipikus ügyben, és ha az ítélet elmarasztalás, az a többi ügyben egyezségkötésre kényszeríti majd az államot - mondta el Répássy Róbert az M1 reggeli műsorában." Bár segítene ez a visszautasított kérelmek ügyében.

boboka56 # 2013.03.07. 09:37

2013 01-11.ével mentem el a 40éves munkaviszonnyal.Február végén küldték a papirt,hogy 70000ftelőleget fognak küldeni.Most kaptam az elszámolást,hogy márc1-től utalásra kerül kerekítve 70000ft.Úgy tudom,hogy nem változik 2013ban a nyugdíj kiszámítása,ezt a kormányportálon olvastam.Kérem valaki ha tud tájékoztasson!

glória88 # 2013.03.10. 01:05

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/…agyar-hatart

JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK ??????????????????????????????????

szafika # 2013.03.10. 06:33

Boboka , ha nem is változik a módja a kiszámításnak , az új szorzó március végéig jön ki , az minden évbe változik , de ezt a kis időt már ki kell bírni ! / akár féllábon is / utána küldenek elszámolást + a visszamenőleges maradékot .

rozmari # 2013.03.10. 17:36

Tisztelt Fórumozók! Tudna valaki választ adni arra a kérdésre: miért tolják ki az elörehozott és az öregségi nyugdíjkorhatárt???? Nővérem 55 évesen ment előrehozott öregségi nyugdíjba,én 60 évesen nem tudok elmenni,mert ez a sz.rendszer tisztességtelenül elbánik az idősebb emberekkel!! Mitől vagyunk mi fiatalabbak 55-évesen, mint azon embertársaink akik anno 55-évesen elmehettek elörehozott nyugdíjba???" Na ezt nevezik egyenlő esélyegyenlőségnek?? na meg jogállamnak???"De még-ha olyan nagyon szükség lenne a munkánkra, akkor megérteném. De így se munkalehetőség se ellátás.Hát amúgy meg mi 60-asok megettük a kenyerünk javát dolgoztunk eleget,fizettük a járulékokat és tessék elutasítás- elutasítás hátán!!

szafika # 2013.03.12. 06:50

Rozmari ! hanyas vagy ? Nem jön össze a 40 éves jogosultsági időd ? Legkorábban azzal tudnál elmenni nyd-ba . Azért nem akarják a politikus " urak ?! " h elmehessünk korábban , mert valami húgyagyú okostojás szerint , mivel kevés a befizető , mi ratkósok + sokan vagyunk !! hiába fizettünk egy életen át / többek között azért is , h ők ingyen tanulhassanak !!! / Az egyszerű népnek meg addig se kell visszafizetni , amíg el nem éri azt a korhatárt , hacsak nincs olyan mázlija , h valamivel mégiscsak sikerül . Csak valahol az nem fér bele mogyorónyi kis agyukba , h eztán se lesz majd több befizető , hiszen munka sincs , ami meg jól fizet , kevés munkával , azt megtartják maguknak ! Mire születne több gyerek , azzal csak több éhes száj lenne , munka nem !! Aki úgy áll agyagilag , h 1 gyereket engedhet meg magának , az nem fog 5-öt szülni ! Mire ? és minek !! Csak a nyomorúságot gyarapítanák vele ! / valaki egyszer azt mondta , h aki egy rakás gyereket legyárt , az a farkából urat , magából meg koldust csinál ! / Ma már nem is kell ahhoz sok gyerek se !

ycus # 2013.03.12. 08:44

Azért nem ártana Szafika, ha nem mindig az elfogultság szólna belőled. Ha a kérdésre válaszolsz, akkor támaszd alá törvénnyel,ne csak szidalmazással.

A nyugdíjkorhatár emelés az 1997-es törvényben van leírva, azóta elég sok év el tellett, nem értem, hogy miért nem hallottatok róla eddig.

1997. évi LXXXI. törvény

a társadalombiztosítási nyugellátásról
2. Cím

A nyugdíjjogosultság

A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében

18. §30 (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

1. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  2. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  3. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  4. 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  5. 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  6. 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  7. 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki

1. a születési évének megfelelő - az (1) bekezdésben meghatározott - öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
  2. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2a)31 Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2b)32 A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

(2c)33 A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a harminc évet.

(2d)34 A (2c) bekezdésben előírt jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. Saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, vagy megfelelt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti feltételeknek.

(3) Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki

1. az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és
  2. legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi résznyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(4) Nem jogosult öregségi teljes, illetve résznyugdíjra

a)35 az a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek (a továbbiakban: uniós rendeletek) hatálya alá tartozó személy, aki EGT-államban,

1. az a szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény hatálya alá tartozó személy - ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik -, aki a szerződő államban
  • az igénylő nyilatkozata, illetve az ügyben hatáskörrel rendelkező külföldi szerv adatszolgáltatása alapján - azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonynak megfelelő jogviszonyban áll.

18/A-19. §36

Tehát aki 1955-ben született,az 1998-as törvény szerint 64 évesen mehet el nyugdíjba.
A 40 éves jogosultsági viszonnyal kedvezménnyel, ami 2011.január óta él, ha szakmunkásképzőt végzett,akkor 57. ha érettségizett 58 évesen mehet el.
Azért ez lényeges könnyebbség a 64 éves korhoz képest.