Előrehozott öregségi nyugdíj

dezset # 2007.11.15. 20:00

Kedves Misi!

Akkor gyorsan, hogy ne kelljen sokáig várnod. :-)

Előrehozott nyugdíjra a kellően sok szolgálati időd máris megvan; mivel a korhatár tekintetében a szabályok még néhány hétig képlékenyek, erre biztosan mondani még nem lehet. 2009-ben elmehetsz nyugdíjba legkésőbb a szülinapodon, de lehet, hogy már január elsején.

A korengedményről amit tudsz, az korrekt. A fő kérdésed nem értem.

Korkedvezményes nyugdíjba akkor mehetsz, ha van korkedvezményre jogosítő kellően sok szolgálati időd. (dolgoztál min x ideig veszélyes, különösen ártalmas munkakörben)

Tivadar

sofőrMisi # 2007.11.15. 19:30

Sziasztok!

Kedves dezset,hozzád fordulnék a kérdésemmel:

1949.10.04-én születtem,58 éves vagyok és 42 év 44 nap munkaviszonnyal rendelkezem.
Mivel nem pesti vagyok, elmentem az illetékes nyigdíjintézetbe, mondván szeretnék nyugdíjba menni.Ők a korengedményes öregségi nyugdíjat ajánlották fel. Kiszámolták a nyugdíjam, és amennyiben ezt a megállapítást kérném, 2007.01.01-től, a fizetési kötelezettség 2009.10.04-ig terjedő időre 2.826.000.-Ft, amit a munkáltatómnak kellene megfizetni. .A korengedményes nyugdíj összege: 85.142.-Ft lenne.

A fő kérdésem az volna, ha előrehozott öregségi nyugdíjat kérnék, megkapnám-e ezt az összeget?

A másik kérdés : az 58 évvel és 42 év munkaviszonnyal jogosult vagyok-e az előrehozott öregségi nyugdíjra?
És kell-e a munkáltatómnak utánam fizetnie?
Visszaolvastam korábbi beszélgetéseket,és abból azt vettem ki, hogy az előrehozott nyugdíj és a korkedvezményes nem ugyan az. Úgye jol értelmeztem?

Válaszodat nagyon várom,és előre is köszönöm.

Vagyimka # 2007.11.15. 09:35

Kedves Fórumozók,

Az édesapám nevében írok, aki 1951-ben született (56 éves) és 42 éves munkaviszonnyal rendelkezik (egy munkahelyen dolgozott végig). Ebből több, mint 10 évet buszt vezetett, párhuzamosan a munkája mellett, amelyet a munkahelye nem tud leigazolni, mindössze csak 6 évet. Úgy tudom, hogy abban az esetben, ha le tudnánk igazoltatni a 10 évet, akkor az édesapám elmehetne nyugdíjba. A kérdésem az az, hogy ez valóban így van-e? Illetve, milyen kötelezettséggel jár a munkáltató részére ez az igazolás?
Abban az esetben, ha nem adják ki ezt az igazolást lehetőség van-e jogi útra telelni a kérdést?

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

Üdv,
Vagyimka

monalisa1 # 2007.11.15. 08:17

Legfeljebb valami súlyos egészségi állapotváltozás okán rokkantsági nyugdíjas lehet.

Veci # 2007.11.14. 21:06

datafax

Nem akarom elkeseríteni, de Ön 57 éves korában és 38 év szolgálati idővel nem mehet, majd előrehozott öregségi nyugdíjba. Ezzel a feltétellel csak az 1951-ben született nők mehetnek még 2008-ban, a jelenleg hatályos tv. alapján. Üdv. Veci

Üdvözlettel Veci

gittus # 2007.11.14. 13:10

nem

datafax # 2007.11.14. 10:27

Létezik valamilyen méltányossági alap, amivel az 57 év alá lehet menni?

monalisa1 # 2007.11.14. 09:50

57 év és 38 év.

datafax # 2007.11.14. 09:14

Sziasztok!

Jövő évtől szigorodnak a nyugdíjba vonulás szabályai. Kérdésem lenne, hogy jelenleg lehetséges-e egy 52 éves nő nyugdíjba vonulása valamilyen módon. Hosszú munkanélküliség után, néhány éve rendszeres szociális segélyben részesül. Mennyi a minimálisan szükséges szolgálati idő, és életkor?

Veci # 2007.11.12. 22:43

Remete!
Köszönöm a gyors választ. Mi azzal számolunk, hogy a férjem, a jelenleg érvényes tv. szerint 58 évesen mehet el nyugdíjba. Addig pedig ténylegesen már 43 éve lesz. Nem tudtam, hogy a 2 év korengedmény (üveggyárban szerezte) a munkaviszonyt növeli. Ha ez így van és lesz, valamint a malus ilyen időtartamú munkaviszony esetén nem hozna csökkenést, az jó. Mégjobb lenne, ha egy évvel korábban valósulhatna meg. Továbbra is figyelem a fórumozók írásait és várom mi lesz a jövő héten a szavazás eredménye. Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Remete # 2007.11.12. 20:58

Kedves Veci!

A 4094/10. sz. módosító javaslat lényege, hogy a beadott törvénymodosítás 2.§-át töröljék és maradjon a jelenleg érvényben levő szabály. Ez pedig a férfiak esetében 2009-2012. között 59.év 40 évi szolgálati idő esetén. A javaslatot a 4094/24. sz. alatt benyújtott bizottsági ajánlás 1. pontjában a bizottság támogatja.
Van azonban olyan - a bizottság által szintén támogatott javaslat is, hogy a korhatárt a férfiak esetében emeljék a fent időszakban 60 évre. A malusz esetében azonban valamennyi kormánypárti módosító javaslat következetes. Legalább 40 éves szolgálati viszony esetén nem ne legyen malusz. Megerősíti ezt a 4094/27. sz. alatt ma benyújtott kapcsolódó modosító javaslat is. Ez elfogadja ugyan a 60 évre emelést, de 40 éves munkaviszonytól maluszt nem ír elő.
Természetesen még nincs döntés, de nagy az esélye a 60 évek és 40 éven felüli munkaviszon esetén a teljes nyugdíjnak. Az adatai alapján a férje 1953-as. A 2 év korkedvezményre jogosító foglalkoztatást figyelembe véve a tippem szerinti módosítás esetén a férje 2011-ben 58 éves korában mehet előrehozott öregségi nyugdíjra és csökkentés nélkül akkor, hogy, ha a születésnapjáig a 38 évi munkaviszonyt megszerzi. A 2 évi korkedvezmény a megszerzett munksaviszonyt megemeli, így lehet az 2011-ben 40 év.
Persze ehhez még szurkolnunk kell a szavazáskor!

Veci # 2007.11.12. 18:31

Tisztelt Remete!

Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan hol is találta meg azt a törvényjavaslatot, amit alább írt: "olyan javaslat is van, hogy a férfiak esetében 2009-2012. között maradna az 59. éves kor". Néztem a módosító indítványokat, de sok mindent nem tudok értelmezni (járatlanságom miatt). Ez azért érdekelne, mert a férjemet érintené. Ő 2012-ben lesz 59 éves, és van neki 2 év korengedményre jogísító éve is. Ha ezt a javaslatot elfogadnák, akkor a Ő már 57 évesen nyugdíjba mehetne (42 évi szolgálati idővel)? Az is jó lenne, ha 2012-ig nem lenne malus.
Tetszik a Dezset és Ön közötti fogadás, szurkolok, hogy Önnek legyen igaza (ebben érdekelt a férjem is).
Köszi, ha tájékoztat itt a fórumon. Üdvözlet Veci

Üdvözlettel Veci

Remete # 2007.11.12. 12:48

Köszönöm Tivadar!

A tét: egy üveg fészáraz pezsgő szilveszterre.
Zoltán

dezset # 2007.11.12. 12:36

Kedves Remete!

Arra gondoltam alant, amit 9-én este Lyonee is megfogalmazott; a fórumozók nagy többségét nem érdeklik a módosító indítványok, ki sem igazodnak köztük. Ezt értettem egyfajta riogatásnak. A bíztatás meg egyértelmű...

Nem szoktam ilyet, de rendben! Állom a fogadást: lesz 40 évvel is málusz 2012ig.
:-)

Tivadar

Remete # 2007.11.12. 12:10

Kedves Dezset!

Hol talált Ön a bejegyzésemben riogatást?
Egyáltalán nem riogattam. Az riogat aki ilyen törvényjavaslatot egy év után benyújt!
Legalább a reményt engedjék meg nekem. (Én is érintett vagyok.) Arra azért van fogadásom, hogy 40 évi munkaviszony után 2012-ig nem lesz malusz!
Az meg mindenképpen biztató, hogy a bizottsági ajánlás ebben a kérdésben pozitív. A bizottságban azok szavaznak, akik a végleges döntést hozzák. A képviselők többsége a végső szavazásnál a vezérszónokok bekiabálása alapján döntenek.
Zoltán

dezset # 2007.11.12. 11:58

Remete!

Szerintem ne egyszerűsítsük le ennyire a dolgokat, és pláne ne riogassuk vagy bíztassuk szegény fórumolvasókat.

A 20 módosító indítványból 7 érdemi, ennek feléből sem lesz semmi. A kormányzati szándék egyértelmű...

Várjuk meg a zárószavazást.

Tivadar

Remete # 2007.11.12. 08:25

Bocsánat! a 100-os az 100%-os akart lenni.

Remete # 2007.11.12. 08:23

Üdvözlet mindenkinek!

A Tb. nyugdíj módosításáról szóló törvényjavaslathoz már 20 módosító javaslatot benyujtottak. Ezek nagy része ráadásúl kormánypártiaktól érkezett és ami a lényeg, hogy bizottsági támogatást is élveznek. A módosítók lényege, hogy a malust 40 éves szolgálati időtől nem alkalmaznák és olyan javaslat is van, hogy a férfiak esetében 2009-2012. között maradna az 59. éves kor. Nők esetében még csökkentést is megfogalmaztak. Nem dőlt el tehát semmi, sőt nagy remény van a kedvező változtatásra. Akit részletesen érdekel a téma, az a következők szerint érheti el az irományokat: www.parlament.hu - irományok - Folyamatban levő törvényjavaslatok - Irományok lekérdezése 2006-(görgetve) T/4094 (katt)
Itt olvasható az eredeti törvényjavaslat, a 20 módosító és T/4094/24. szám alatt a bizottsági ajánlás is. A részletes vita ma lesz a parlamentban, a szavazás várhatóan jövő hétfőn.
A témához bizonyos fokig kapcsolódik egy másik törvénymódosítási javaslat is. "T/4304 Egyes munkaügyi tárgyú törvények módosítása" Ezt November 9én nyújtották be. Ebben kiterjesztenék a "Prémiumévek" konstrukciót a 100-os állami tulajdonú vállalatokra is. Ez esetünkben azért érdekes, mert ha valaki egy ilyen vállalatnál már aláírt hasonló szerződést, (pl. a MÁV-nál a MÁV-ÉVEK" akkor egy esetleges korhatáremelésnél (férfiak 59-60) nem marad ellátatlan. Aki pedig egy ilyen vállalatnál munkavállaló, annak lehetősége lesz a korhatárhoz hiányzó 1-2 évet ilyen szerződéssel eltölteni.
Az elérhetésége ennek e javaslatnek a fentiek szerinti, érteklem szerűen a T/4304. számra klikkelve.

dezset # 2007.11.10. 10:25

Kedves Lyonee és Monalisa!

Köszönöm a tényszerű összefoglalót. :-)
Sajnos maximális egyet kell értsek veletek.

Tivadar

monalisa1 # 2007.11.09. 21:28

Lyonne!

Én is - de főleg a fórum jogász hozzászólói - hányszor de hányszor tudnának egy ilyen beírást küldeni egy kérdezőnek: némi önálló kutatómunka..., és a mások közel hasonló eseteiből sokat lehet(ne) tanulni, hiszen számtalan esetben már kivesézett egy-egy téma.

Nincs kétségem afelől, hogy nincs erőd- türelmed ugyanazt újra és újra leírni, elmagyarázni.
Megértem.

Dezset!
Balra az Adattár rovatban megtalálod a "kereső" rovatot.

Lyonee # 2007.11.09. 20:31

Dezset!
Ha beírod a keresőbe a "nyugdíj" szót, 127 olyan topikot találsz, aminek a címében szerepel. Nem tudnám összeszámolni, hogy hányszor írtam le ugyanazokat; előrehozott, korkedvezményes, korengedményes, stb. A Nyufigra linkeket iránítottam. Többször készítettem összefoglalókat a változásokról, és nem csak én. A fórumozás általános szabályait sajnos nem tartják be a fórumozók. Illene a kérdések előtt a témával foglalkozó topicokat átnézni. Csinálhatsz 128.-kat is, ha nem olvassák vissza, sokkal kényelmesebb újra és újra feltenni ugyanazokat a kérdéseket. Az emberek valóban tájékozatlanok, de a legtöbbet ne m is érdeklik a jogszabályok, csak arra kíváncsiak, hogy, ők konkrétan mikor mehetnek nyugdíjba. Ha nem tetszik a válasz, akkor 1 hónap múlva a másik topikban újra felteszik a kérdést. Sok türelmet kívánok A 128. nyugdíjas topichoz! A korábbi topicokba azért te is belenézhetsz!

dezset # 2007.11.09. 18:52

Manyó!

Teljesen jól látod, a teljes valorizációval az induló nyugdíj kb. 8 % magasabb, a járuléktól való megtisztitással pedig kb 16-17 % alacsonyabb lesz jövőre.
Hogy mikor éri meg elmenni nyugdíjba, nem tudom megmondani neked. Egy rakat módosító javaslat érkezett a nyugdíj-törvény módosításához, és nem tudni, melyik megy át a bizottságokon, majd az ogy-n.

Ha szeretsz dolgozni, érdemes minél tovább, mert a csökkentés, akármekkora is, a teljes nyugdíjas éveidet "sújtja".
A megállapítás szabályai változhatnak még, ezért korai erről még bármit mondani. (elég jó "rálátásom" van a nyugdíj-jogalkotásra) :-)

Tervezem, hogy amint kirajzolódnak a dolgok, nyitok egy topikot, és összefoglalom a nyugdíjszabályokat, mert úgy látom igény van rá, pláne, hogy a jövőben komoly változások lesznek.

Tivadar

manyó # 2007.11.09. 17:06

Dezset!

Olyan jó, hogy van közöttünk olyan ember, aki járatos a témában, és információt tud adni.
Azt kérdezném Tőled, hogy szerinted én a 41 éves szolgálati időmmel, a várható 6,6% csökkentéssel, ugyanakkor a valorizáció utolsó 3 évre történő kiterjesztésével sokkal rosszabbul járok a jelenleginél, vagy a valorizáció némileg kompenzálja az egyéb elvonások miatt várható megállapított nyugdíjat.
Tehát az a kérdésem, hogy valóban megéri-e 2011-ben 59 évesen előrehozott nyugdíjba menni, illetve mennyivel lenne kedvezőbb, ha megvárom a 62 évet.

Köszönöm, és várom válaszodat.

dezset # 2007.11.08. 07:07

Kapitány! :-)

Persze hogy kiszámolták anno, mert az átmeneti járadék összege a leendő nyugdíjad 75 %-a.
Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy újraszámolják vagy csak "megemelik", de véleményem szerint kérheted az új megállapítást is.
Csökkentésről nincs szó az esetedben, mert 40 év szolg idő már elég a csökkentés nélküliséghez (per pillanat még), ez az alapul szolgáló átlagkereseted 80 %-ával megegyező nyugdíjra jogosít. (40 + minden további év 1,5 % plussz)

Üdv és sok sikert!

Tivadar

Hajóskapitány # 2007.11.07. 21:39

dezset!

Köszönöm a választ, de volna még kérdésem. Mikor megkaptam az áÁtmeneti járadékot, kiszámolták a nyugdíjamat. Ha most 60 éves koromban kérvényezem az előre hozott öregségi nyugdíjat, akkor újra számolják, vagy az akkori megállapítást veszik figyelembe? A másik kérdés, hogy mennyivel csökkentik ?