Kapitány!
Jövőre még mindegy, 60 a korhatár.
Annak betöltésekor a területileg illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon nyújthatsz be igényt előrehozott öregségi nyugdíjra, a szolg időd bőve lesz hozzá.
Tivadar
Kapitány!
Jövőre még mindegy, 60 a korhatár.
Annak betöltésekor a területileg illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságon nyújthatsz be igényt előrehozott öregségi nyugdíjra, a szolg időd bőve lesz hozzá.
Tivadar
Azt kihagytam a kérdésemből, hogy 2008-ban töltöm a 60-at. Ahogy olvasgatok, úgy látom az időpont abszolut nem mindegy.
Sziasztok, nekem is volna egy kérdésem:
57 évesen, 50%-os egészségkárosodással, 42 év munkaviszony után megkaptam átmeneti járadékot. Most fogom a 60. évemet betölteni. Azt szeretném kérdezni, hogy jogosult leszek-e az öregségi nyugdíjra, és mit kell tennem, hogy megkapjam??
Segítő tanácsokat előre is köszönöm !
Kedves Dezset/Tivadar!
Valóban nagyon foglalkoztat a téma és szeretnék minél többet tudni róla. Ma visszamenőleges kérdéseket elolvastam az arra adott válaszokkal. Nem rég óta vagyok fenn a fórumon, ezért nem lapoztam vissza. Általam feltett kérdésekre is találtam választ. Jó, hogy ennyire kibeszéljük a témát. A 3-i beszúrásom azért volt, mert egy korábbi internetes infón találtam és kíváncsivá tett. Azóta viszont azt is megtaláltam, ami ezt 2006-ban megváltoztatta.
Köszi a válaszod. Üdvözlettel Veci
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Látom, valóban nagyon foglalkoztat a téma, amit természetesen megértek.
Ilyenkor azonban hajlamosak vagyunk arra, "elkap a hév", és félreértelmezünk valamit, amiből csúnya kalamajkák lehetnek. :-)
Ami biztos: az Ogy. előtt van egy törvénymódosítás, amely szerint (többek között):
1.) a férfiak előrehozott korhatára 2009-től 60 év lenne
2.) az előrehozással élő személyek induló nyugdíja csökkene attól függően, hogy milyen messze vannak a rájuk irányadó korhatártól.
Ezek még módosulhatnak, de egy biztos: a kormányzati szándék megvan, és szinte 100 %, hogy az idén elfogadják. Lehetséges még a mértékek tekintetében (csökkentés), hogy változtatnak, az is lehet, hogy marad az 59-es korhatár a férfiaknál, de én ezekre nem számítok.
Tehát a férjed (jelen állás szerint) 58 éves korában mehet nyugdíjba, a csökkentése mértéke a sok szolgálati ideje miatt (jelenlegi számokkal) legfeljebb 4,2 % ([120,3+120,4]/2lehet.
Te ha van legalább 38 év szolgálati időd, akkor az 57-dik évet betöltésekor mehetsz el nyugdíjba valamikor 2008 folyamán.
Én azt soha nem állítottam, hogy 2008-as szabályok szerint mehetne később bármikor nyugdíjba, épp ellenkezőleg a november 1-i bejegyzés szerint.
Tehát Lyonee válasza abszolút korrekt és kellett.
A 3-a esti beszúrásodat pedig nem értem.
Szerintem egyértelmű a szöveg, hiszen végig erről beszéltünk. Az előrehozott nyugdíjjal a korhatár előtt legfeljebb 5 évvel lehet élni, és a 45. dec 31-e után születetteknek ehhez 38 év szolg idő szükséges.
Tivadar
Kíváncsiságból kérdezem, hogy mit lehet érteni az alábbi idézetben foglaltakon (főleg az a) pontban leírtak esetében), mivel én 56 éves vagyok és a mai napig rendelkezem 41 év igazolt szolgálati idővel.
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelettel ezt írja:
„Tny. 9. § (1) Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál legkorábban öt évvel alacsonyabb életkorban, de legfeljebb az ötvenötödik életév betöltésétől, előrehozott öregségi nyugdíj jár annak a nőnek, aki
a) 1945. december 31-e után született és legalább 38 év,
szolgálati időt szerzett.”
Nekem (szerintem másoknak sem) adják meg a tájékoztatásban azt, amit az a) pontban leírtak. Mindig csak az 57. évről szólnak (1951-ben született nők esetében).
Mit lehetne ebből érvényesíteni?
Milyen sikerrel lehetne érvényesíteni a nyugdíj kérelmet?
Ez jelenthet-e nyugdíjjogosultságot? Szerintem erről a pontról azért nem tájékoztatják az érintetteket, mert az idén még kedvező feltételekkel mehetnénk előrehozott öregségi nyugdíjba (gondolok itt a nyugdíjszámításra, a jogviszonyt nem kell még az idén megszűntetni). Egyre inkább zsenéroz ez a kitétel, ha még jelenleg is hatályos.
Üdvözlettel Veci
Lyonne! Köszönöm a reagálásod. Azért jó ez a fórum, mert egymásnak segítve tudunk ismereteket átadni. Engem azért foglalkoztat a dolog, mert erős az érdekeltségünk. Bár neked legyen igazad több dologban is.
Jó lenne, ha maradna az a lehetőség, ami az 1997-es nyugdíjtörvény szerint 2009-2012. között a férfiak előrehozott nyugdíjba vonulásának alsó korhatára 59 évre csökkenne átmenetileg.
Ez esetben a férjem eljöhetne 57 éves korában nyugdíjba, mivel van 2 év korengedménye. Meg is érdemelné, hisz nehéz fizikai munkát végez.
Szerintem jól látod, hogy lesznek még jócskán változások, ami a te korosztályodat is érintheti (erre következtetek, miután utaltál a 8-10 évre a jelenlegi nyugdíjkorhatárhoz viszonyítva).
Üdvözlettel Veci
1 évvel ezelőtt is ezt akarta keresztülvinni a kormány, de nem sikerült, bízzunk abban, hogy most sem fog.
Felesleges számításokat végezni, egy mi lesz, akkor, ha...-ra.
Ráadásul, akinek még 8-10 éve van a jelenlegi nyugdíjkorhatárhoz, valószínű, hogy még megél (?) egy - két módosítást.
Veci, bár nem nekem címezted, de, aki egyszer nyugdíjjogosultságot szerzett, azt bármikor érvényesítheti, de mindig a megállapítás idejében hatályos számítások szerint állapítják meg a nyugdíj összegét.
Dezset!
Te mindig jó tanácsot és választ adsz a kérdéseinkre. Bizonyára nagyon otthon vagy a témákban. Köszi, hogy korrekt válaszokat adsz és segítesz eligazodni.
Most ismét kérdéseim vannak.
A férjem 1953-ban született és van 2 év korengedményre jogosultsága (12 évig üveggyárban a hutában dolgozott). Ő, ha ismét módosul az előrehozott nyugdíj és 60 éves korban mehetnek a férfiak előrehozott ny-ba, a korengedmény miatt 2 évvel előbb (58 évesen)vonulhatna nyugdíjba. Ilyesmiről már informálódtam (láttad a manyónak írt válaszomból, hogy próbálok sokmindent megnézni). Addig, ha jogviszonyban marad a férjem 43 éves szolgálati ideje lesz. Ha most az idén az OGY elfogadja bonus-malus rendszer módosítását (erre minden esély megvan), szerinted mennyivel csökkenne, csökkenhetne a nyugdíja? Szerinted 58 és 62 év közötti időt vennék figyelembe a csökkentésnél?
OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. október 16. hírforrásban a bonus-malus rendszer módosításáról ez volt írva: "A módosítások természetesen azokra nem vonatkoznak, akik a változások hatályba lépése, azaz 2009 előtt megszerzik az előrehozott öregségi nyugdíjra a jogosultságot, de nem vonultak nyugdíjba." Ezt idéztem az manyónak is.
Te a manyónak írt válaszodban utaltál arra, hogy a változások nem vonatkoznának a 2008 végéig jogosultságot szerzettekre, ha később kérnek megállapítást. Érintett vagyok a dologban, mert én 51-es vagyok.
Ténylegesen mobil még minden ez ügyben.Bocs, hogy ennyi "butaságot" kérdeztem. Köszi a válaszod. Üdvözlettel Veci
Üdvözlettel Veci
Veci idézete tartalmilag korrekt; Manyo csökkentése 59 éves korában 41 év szolg idővel tehát 6,6%.
Annyi kiegészítést azért fontos hozzáfűzni, hogy mindezek még "csak" tervek, az Ogy. még nem szavazott róla, bár várhatóan elfogadják majd. Előfordulhat a mértékek tekintetében még változás.
Az sem állja meg a helyét, hogy a változások nem vonatkoznának a 2008 végéig jogosultságot szerzettekre, ha később kérnek megállapítást. A jövő évi változások is érvényesek, nem igyekezni mindenki az idén elvonulni.
Tivadar
Ezt olvastam:
„A kormány módosítja a bonus-malus rendszert is. A bonus, tehát a nyugdíjkorhatár felett nyugdíjba vonulók esetében számolt, a nyugdíjat növelő érték változatlanul havi 0,5 százalék marad. Változik azonban a malus, azaz a csökkentési szabály, amit a korhatár előtti nyugdíjba vonulás előtt kell alkalmazni. A csökkentés mértékét alapvetően az életkor határozza majd meg. 2009-től a javaslat alapján a 61-62 év közötti időszakra havi 0,3 százalék mértékű, 61 év alatti időszakra pedig havi 0,4 százalékos mértékű lenne a csökkentés.
A hosszú szolgálati idővel rendelkezőknek – 2009-től a 40 éves, 2013-tól a 41 éves szolgálati idő után – 50 százalékkal kisebb lesz a csökkentés mértéke. A módosítások természetesen azokra nem vonatkoznak, akik a változások hatályba lépése, azaz 2009 előtt megszerzik az előrehozott öregségi nyugdíjra a jogosultságot, de nem vonultak nyugdíjba.”
Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. október 16.
Üdvözlettel Veci
Előrehozott nyugdíjjal kapcsolatban van kérdésem.1952-ben születtem, az új szabályozás szerint 59 évesen,2011-ben mehetek előrehozott nyugdíjba.41 éves munkaviszonyom lesz,így a 2006 évvégén elfogadott tv.szerint teljes összegű nyugdíj járna.De, most olvastam, hogy ezt módosították, és ahány hónap hiányzik a 62 évhez, annyiszor 0,4%-ot vonnak le, az amúgy is nettósított bérből. Igaz lehet ez? Az 52-ben születettekre nincs valami átmeneti rendelkezés?
Ki tud erre válaszolni, fontos lenne tudni, hogy marad-e a sok levonással terhelt béremből valami a nyugdíjra is?
Nem akarna senki nyugdíjba menni, ha a munkáját megbecsülnék, nem várnák meg, míg a hamut is mamunak mondja, ha engednék, hogy a fiatalok is az úr asztalához férjenek.
Tudom, nem itt van sirató fal...
jano
Dezset! Köszi a választ. Veci
Üdvözlettel Veci
Veci!
Biztosan állíthatom: nem.
:-)
Tivadar
dezset! Kérdezem, amiről mostanában lehet olvasni, hogy változik az előrehozott nyugdíj feltétele (nők 59 évesen), és még az idén a parlament elé kerül az újraszabályozás, az szerinted 2008-ban hatályossá vállat?
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók!
Engedjétek meg, hogy néhány pontosítással éljek az elmúlt napok kérdéseihez-válaszaihoz, felvetéseihez.
Először is: az előrehozott nyugdíj intézményét a jelenleg is hatályos 97-es tv szabályozza. E szerint legkorábban 55, ma pedig már 57 éves korban és legalább 38 év szolgálati idővel lehet a nyugdíjazás ezen formájával élni. Téves tehát az a feltevés, hogy egyes nők 50-51 éves korukban előrehozott nyugdíjba mehettek volna.
A korhatár és a sok szolgálati idő kettős feltételének együttesen kell teljesülnie, tehát 57. év betöltése előtt semmiképpen (korengedménnyel sem!) lehet nyugdíjba vonulni. A csökkentett előrehozott nyugdíj szerepe abban áll, ha valaki a korhatárt eléri, de nincs 38 év szolgálati ideje és vállalja, hogy csökkentik a hiányzó idő függvényében az induló nyugdíját, akkor nyugdíjba mehessen.
A tervezett szigorítások (pontosabban: a kedvezmények csökkentése!) 2009-től hatályos változtatások lennének, tehát az 1951-ben született hölgyek 38 év szolgálati idővel nyugdíjba vonulhatnak még jövőre.
Természetesen nem vitatom, hogy sokak "igazságérzetét" bántja a tervezett változtatás, de azt látni kell: egy kedvezményrendszerről van szó, amivel irdatlan sokan éltek eddig úgy, hogy gyakran továbbdolgoztak mégis; a mai korhatár és a tényleges nyugdíjazási korcentrum messze esik egymástól, és ez indokolatlan és drága. Felülvizsgálata tehát abszolút kívánatos.
Tivadar
Köszi a reagálást. Sajnos előfordulhat, hogy az én korosztályom érzi meg a korábbi intézkedések hatását. Gondolok arra, amikor már 50-51 évesen elmehettek nők előrehozott nyugdíjba, nem gondolva arra, hogy a nyugdíjkasszát felélik. Amikor mi következnénk már nincs miből fizetni. Azonkívül azok a rokkantnyugdíjasok, akik úgymond "segítséggel" jutottak a leszázalékulásukhoz (és butaságuknak köszönhetően még hangoztatták is), csak élvezői voltak a lehetőségnek, hiszen utána akár többet dolgoztak, mint azelőtt, csak éppen a rokkantnyugdíjukkal együtt több volt a bevételük. Nagyon sokan vagyunk olyan dolgozók, akiknek ez a kijátszás nem "jutott" eszünkbe, vagy soknak nem volt hozzá elég "forrása". Sajnos a munkavállalói rendszerben nagyon sokan rosszabb egészségi állapotban is dolgoznak emberek. Kár, hogy nem azt mérlegelték, hogy mennyi a munkaképessége azoknak. Tudom kényeszmegoldásként vállalta sok ember a rokkantnyugdíjat, de sajnos közéjük keveredtek olyanok, akik csak minél többet szerettek volna lehúzni.
Üdvözlettel Veci
Lehet, hogy hajlandó, de nem teheti.
Korengedménnyel, csak a nyugdíjkorhatárnál 5 éven belül mehet nyugdíjba. Az idén semmiképpen nem tudsz nyugdíjba menni.
Veci.
Ha jól tudom akkor a 38 év és az 57 év együttes megléte az előírás, a lehetőség igénybe vételéhez.
Amennyiben a jövő év első negyedében betöltöd az 57. életévedet, és feltételezve hogy a munkáltatód hajlandó a kieső néhány hét/hónap időre megfizetni a Nyugdíjbiztosító Igazgatóságnak a nyugdíjad összegét, akkor mód van még ebben az évben kezdeményezni a nyugdíjba menetelt.
Valamint javaslom visszaolvasni a közel azonos kérdést boncolgató ezen topicot.
Tudnank-e felvilágosítást adni arra vonatkozóan, hogy az idén 56 évesen 41 év szolgálati idővel elmehetnék-e akár előrehozott, csökkentett összegű nyugdíjba? Mennyire járnék rosszul, ha ezt kezdeményezném?
Azt is szeretném kérdezni, hogy mennyi esélye van annak, hogy már 2008-ban az előrehozott nyugdíj újraszabályozási tervben előrejelzettek szerint a nők 59 évesen mehetnek el nyugdíjba?
Az újraszabályozási törekvés az előrehozott nyugdíjra (ha a parlament elfogadja), érinti-e az én nyugdíjbavonulási lehetőségemet, vagy még az idén érvényben lévő szabályozás szerint 57 éves kor alapján el lehetne-e menni jövőre nyugdíjba?
Elég nagy kiszúrás lenne, hiszen nem gondolom, hogy az 1951-es születésű nők közül tömegesen rendelkeznénk 42 év szolgálati idővel. A rendszerváltozás óta az esetleges munkahelyek megszűnése mindezt csökkentette. Még csak valahogy megérteném, hogy fokozatosságból ennél a korosztálynál a 40 év szolgálati idő lenne az életkor elérése (57 év) mellett az elfogadható feltétel.
Úgy érzem ki leszünk szolgáltatva a munkáltatónak ebben a témában. Köszi a reagálást, Veci.
Üdvözlettel Veci
Bocs nem ide szántam, de ha már itt vagyok, szeretném megtudni,
2009.januárjában jogosult leszek szlovák nyugdíjra mint 4 gyerekes anyuka, de itt csak 59 évesen mehetek yugdíjba.
Kérdésem: munkaviszony megtartása mellet felvehetem a kintről kapott nyugdíjat is, vagy rám is vonatkozik a tervezett "vagy munka vagy nyugdíj"
Besoroláshoz figyelembe kell e venni
a passzív jogon kapott gyest és a munkanálküli időt?
Plajos
Nem válaszoltál a kérdésre.
Gittus!
„Kíváncsi lennék ezután, hogy Te (Ön) hol és hogyan húzná(d) meg a "bűvös határ"-t, ha ez lenne a feladat.”
Tudod addig nincs gond a megszorításokkal amíg mást érint, de amint személyesen is érint másként látod ezt.
####
Lajos

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02