Előrehozott öregségi nyugdíj

nefe2 # 2012.03.05. 07:53

Kedves Mamamacoka!

Most írok utoljára, mert most már kezd zavarni a reagálásod.
Én nem a nőktől sajnálom a "40 évest", hanem szeretném, ha végre mellettünk is kiállna valaki, mert ez így nagyon igazságtalan. Még felkészülési időt sem kaptunk, hanem rögtön 5 év hosszabbítást.
Ebben a helyzetben a jó szó is jobb lenne a semminél!

dorka11 # 2012.03.04. 16:12

Daih!

Javaslom, hogy olvassa el a www.onyf.hu honlapon a "Gyakori kérdések" cimszóra kattintva a "Szolgálati idővel kapcsolatos kérdések" cimszó alatt leirtakat.

nefe2 # 2012.03.04. 09:21

Kedves Hölgyek!

Mielőtt felfalnátok....
Kamaszkoruk óta egyedül neveltem a gyerekeimet. Igaz, idős édesanyám is besegített. Mostam, főztem, takarítottam, vasaltam, bevásároltam. De még így is, napi 10 óra munka után második műszakot is vállaltam, mert mindkét gyermekem egyetemet is végzett, és albérletben laktak messze a városunktól.
Én tisztelem a nőket, de ne bántsatok a körülmények ismerete nélkül.
Monhattok rám bármit, akkor is úgy érzem, hogy az életemet csonkítják meg most már sokadszor, hiszen várhatóan lesz még öt évem nyugdíjasként, ha egyáltalán megérem a férfiak várható átlagos életkorát.
Maradok tisztelettel.

Veci # 2012.03.04. 08:35

mamamacoka
Köszönöm a felhomályosítást, én korábban (még 2009-ben egy fórumozó társunknak) elhittem, hogy 2013-tól kevesebb lesz az induló összeg. Te is most megerősítetted.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.03.04. 08:32

mamamacoka
Osztom az előző beírásod. Sajnos az évezredes felfogás úgy tűnik a Ratkó-gyerekek fiainál még sokakban él. Valóban, azzal, hogy otthon minden rendben volt, mert az asszony "nem dolgozott", csak nevelte a gyerekeket, igazgatta a család napjait és BIZTOSÍTOTTA A HÁTTÉR FELTÉTELT A DOLGOZÓ FÉRJNEK ahhoz, hogy ő nyugodtan tudjon menni a "dolgozóba" és amikor hazament a munkahelyről, akkor kaja, tiszta ruha megvolt. De ők is (sokan) nekifogtak a második, vagy harmadik munkának, jaaaa, és sokan elmentek sörözni, mert az nekik járt a fáradságos munka után.
Nekünk anyákna, ahogy a gyerekeink megszülettek onnan 24 órás a munkánk, mert mi többségében a pihenési időszakot is úgy töltöttük, ha a gyerek felsírt, beteg volt, akkor anya felkel, mert apa holnap dolgozik. Az más kérdés, hogy anya is eljárt a munkahelyre, hiszen miből jött volna össze a 42-44 év szolgálati idő, abból a munkaviszonyban 32-36 év. Az alatt a 32-36 év alatt anya továbbra is nevelte a gyereket, igazgatta a családod és biztosította férje urának a feltételt ahhoz, hogy tudja az 1,2,3. munkahelyén tenni a kötelességét, és a megérdemelt sörözés is megmaradjon.
NEFE2 ezekbe nem gondolt bele, hogy amíg az asszony tette a dolgát, nem dolgozott, mert gyes-en volt, ő az az egyik férfitípus, aki esetleg értelmezési zavarban szenvedhet. Érthető, hogy Ő is unokázni és pihenni szeretne (persze nyugodtabban sörözni), miközben anya még az unokázással, gyerekei segítésével effektíve tovább is "nemdolgozós" státuszt kapja. Feltételezem, hogy nem ez az általános, hanem partnerként viselkednek egymással a legtöbb családban, nemcsak közös háztartás, hanem közös teher viselés.

Az a baj, hogy mondannyian NŐK és FÉRFIAK a saját szempontunkból közelítünk a témához. Amikor a család felbomlik, akkor a gyerekek az anyánál maradnak, mert ő alkalmasabb rá (ez volt régen a vélemény, holott az apa is alkalmas), így az anya továbbra is a nap 24 órájában lefoglalt, az apa szabad (sokat látok a környezetemben ilyet, amikor a gyereknevelés a gyerektartás kifizetésével kimerül). Bár azt is látni kell, hogy sok elvált nő ott gátolja volt férjének a gyerkenevelésben való részvételét, ahol csak tudja, és még Ő a mártír. Bocsi lányok és fiúk, mostmár belőlem is kibuggyant.

Üdvözlettel Veci

f_margit # 2012.03.04. 00:24

Kedves Veci!
Az elöbbi kérdésemre már meg is kaptam a választ, úgy tűnik, hogy mégis figyelmetlen voltam. Épp evvel a problémával foglalkozott hars52, és szafika levelezése. Én nem tudtam a budapesti NYUFIG-ot felhívni, neki több szerencséje volt az egrivel.
Köszönöm szépen, hogy megírta a történteket.
Margit

Veci # 2012.03.03. 21:34

mamamacoka
Sokmindenben igazad van, mi anyák másként vagyunk kódolva. De hidd el a férfiaknak sem volt könnyű, az Ő átlagéletkoruk 8-9 évvel kevesebb, mint a nőké (igaz ebbe az életmódjuk is erősen beleszól).

MÁS! Anno 2007-ben melyik politikai oldal hangoztatta, hogy a nettóból számított nyugdíj 2008-től 8,4 %-al kevesebb? Te kb. nem figyelted, mert hozzám képest későbbi Ratkó-s kislány vagy. Anno én kiszámoltattam a Nyugdíjbiztosítóval a 2007-es számítás szerint a várható nyugdíjat, és a 2008-hoz képest kb. 1-1,5 %-al volt kevesebb, mint amit az akkori ellenzék harsogott és nem 8,4 %. Igaz 2010-től a korai nyugdíjazást már az 1951-es fiúknál csökkentették. Most meg törölve a korai nyugdíjazás/ellátás a fiúknak és az 1953 után született lányoknak, kivéve, ha elérik a 40 év jogosultsági időt (ha még marad ez a lehetőség). Szerintem ez megmarad, mert egyre kevesebb lány éri el a jogosultsági időt.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2012.03.03. 18:00

@Korall53
Újabb és újabb gondolatokat ébresztesz bennem :-)
A házi és gyerekorvosok 70%-a egy kisvárosban(40ezres)hatvanon felüli
(látom naponta a teraszomról..bicegve érkeznek a rendelésükre:-(
A nyugdíjuk alig éri el a minimumot,hiszen vállalkozók voltak!
Dolgoznak 65-70 évesen...egészen a temetőig:-(
Tragédia ez az egész !
Abban is igazad van,hogy gyakorlatilag 10-15 éve,55-60 éves koruk óta mi termeljük ki nekik azt a keveset is:-(
Piszok egy rendszer!
A "más kertje" számomra sokkal szimpatikusabb,pl.a németeké.
Üdv.gabusch53

Korall54 # 2012.03.03. 10:20

gabusch

Megmagyarázzák. A vízcsapból is az folyik, hogy mi „ratkók” sokan vagyunk, mindenféle statisztikákat dörgölnek az orrunk alá aktívakról, nyugdíjasokról, hogy belássuk, miért nem jut nekünk az, ami járna.
Azt, hogy mi sokan vagyunk, már 60 éve tudhatta a mindenkori kormányzat. Ilyen sokan nem titokban születtünk, nőttünk fel, pláne nem titokban dolgoztunk 35-45 évet, fizetve a járulékokat, sokat, mert ugye sokan vagyunk. Az akkor nem volt baj, hogy sokan vagyunk és sokat befizettünk? Nem volt baj, hogy a mai 70 éveseknek kitermeltük a nyugdíjat már 10-15 éve?
Az iskola fizikai szaktantermében van a felirat: „A tények makacs dolgok.” Nemcsak most, már 60 éve.

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2012.03.03. 09:40

nefe2 !

Tökéletesen igazad van,minden szavaddal egyetértek.
Sorolhatnám tovább:

• az 54-es nők sem igen értik(mert nem is lehet megérteni)hogy miért/hogyan ez az érvágás ?

Arra számítottak az előző tv.alapján,hogy 60,5évesen elmehetnek előrehozottba.De nov.28-án bizonyossá vált,h nem !Min.5 évet muszáj még dolgozniuk ebben az őrült tempóban! Nagyon fáj!
Az 51-52-es férfiak és az 53-as nők korhatár alattiba menetele után, 5-6 éven keresztül csak pár ezer "akciós" nőnek lesz esélye a szociális járadékra.
Egyelőre?- ennek a játszmának vége.
A labda benn van a hálóban, és védekezés nélkül került be.Hiába "bohóckodtunk"/tüntettünk okt.23-án közel 100 ezren.
Üdv.gabusch53

nefe2 # 2012.03.02. 09:57

Kedves Mindenki!

Elgondolkodtatok már azon, hogy a Ratkó gyerekek érdekeit senki sem képviseli? Pedig nagyon sokan vagyunk, családtagjainkat is beszámítva pedig nagyon, nagyon sokan. Ez a tömeg jelentős szavazóbázis...
Egy olyan "Új Magyarországon", ahol vissza kell állítani a munka becsületét, férfiak esetében semmit nem számít a ténylegesen ledolgozott 40 év. Ebben nincs táppénzes nap, GYES, GYED, iskolai évek stb.
Csak azért büntetnek, mert 1953-as férfi vagyok, és jóval korábban halok, mint a nők? Hol van itt az egyenjogúság? Én is neveltem gyerekeket, nem is akármilyeneket. Nekem is vannak unokáim, akiknek a nevelésében nem vehetek részt, mert még hosszú évekig dolgoznom kell. Az elmúlt 40 év alatt egyetlen napot nem hiányoztam a munkahelyemről, sokszor lázasan, betegen is dolgoztam, mert én ilyen hülye, lelkiismeretes barom vagyok, akinek nem csak most, de a 40 év alatt is fontos volt a munka becsülete.
Csókoltatok minden korombeli nyugdíjast vagy járadékost, de nagyon ne panaszkodjatok! Én szívesen megvenném azt a buszjegyet, de sajnos nem érek rá utazni, mert még majdnem 5 évet kell dolgoznom. Reggeltől, estig.
Az 1953-as Ratkó fiúk nevében, tisztelettel.

szafika # 2012.03.01. 12:58

Hars52 !
Eddig úgy is kommunikálták, h automatikusan átteszik, kérni se kell , ahogy a 40 év jogosultsággal rendelkező , más jogcímen nyd-ba ment emberkéknek se kellett , legalább is ezt reklámozták , de úgy látszik , itt már mindent kérni kell , különben nekik úgy is jó , mert , ha elesik a páciens ettől-attól , az nem kerül pénzbe !!!

hars52 # 2012.03.01. 10:51

"Kislányok"!
Nem tudom, hogy érint-e valamelyikteket, vagy esetleg a férjeiteket:
A férjem 1950.02.24-én született, 2010.02.25-től 42 év munkaviszonnyal előrehozott öregségi nyugdíjas volt, és ugye 2012.01.01-től korhatár előtti ellátott. Most 02.24-én betöltötte a 62. életévét, és mondtam is neki, hogy innentől kezdve öregségi nyugdíjas vagy. Azért a biztoság kedvéért felhívtam az egri Nyufig-ot, ahol azt a felvilágosítást adták, hogy igen öregségi nyugdíjas, ha kéri. letölthető nyomtatvány állítólag nincs, levelet kell küldeni a Nyugdíjfolyósítási Igazgatóságnak, Bp. 1820.
Én eddig azt gondoltam, hogy automatikusan öregségi nyugdíjat fog kapni a születésnapja után. Most visszaolvastam a törvényt, hát nekem nem egyértelmű.

"7. A korhatár elõtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülõ személyek öregségi nyugdíja
18. § (1) Ha a korhatár elõtti ellátásban részesülõ személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltésének napjától a korhatár elõtti ellátásnak a 4. § (2) bekezdése szerinti csökkentés nélküli összegét öregségi
nyugdíjként kell továbbfolyósítani.

Miért kell ezt külön kérni?
üdv: hars52

sofad # 2012.02.29. 14:56

Kedves Veci!

Köszönöm válaszod, még ha mégoly szomorú is, hogy így van.
Üdvözlettel:
sofad

Veci # 2012.02.28. 16:19

sofad
Sajnos lehúzták édesapád előtt a rolót, csak 63 évesen tud elmenni nyugdíjba. Minden lehetőség megszűnt.

Üdvözlettel Veci

sofad # 2012.02.28. 13:56

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni.

Édesapám 1953.08.06-án született. A Nyugdíjintézet leigazolt neki 44 év munkaviszonyt. 1967.09.01-én kezdte az ipari tanuló iskolát, mely munkaviszonynak számít. 1972.03.15. óta folyamatosan közalkalmazott.

Kérdésem, hogy mikor mehet el nyugdíjba?
A férfiakra nincs valami megoldás arra vonatkozóan, hogy ennyi munkaviszony után belátható időn belül - nem feltétlenül 63-64 évesen, akkor már majd' 50 év munkaviszonnyal - elmehessen nyugdíjba?

Köszönöm szépen!

Veci # 2012.02.27. 15:54

vicamamus

• Először is kérj szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon (ITT): https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
  • küldd be a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatait
  • az M05-ös pótlapot

Ha 1000 %-ra biztosan meglenne a 40 év jogosultsági időd (inkább több legyen 5 nappal, mint 1 nappal kevesebb), akkor a nők kedvezményes nyugdíját kérjed, ha az nem lenne meg, akkor a korhatár előtti ellátást kérheted, majd azt a 63. szülinapodig kapod.

• a szolgálati időd legyen kerek év (41), mert az +2 % nyugdíjat jelent
  • munkaviszony megszüntetés következik
  • Max 2 héttel küldd be a K02-es nyomtatványon a kérelmet. a TB igazolást, a munkaviszony megszüntetését igazoló papírt.

Üdvözlettel Veci

vicamamus # 2012.02.27. 14:13

Kedves Veci!
1953,08,05,-én született nő vagyok. 2006,-ban 36 év 356 napot igazolt vissza a nyugdíjintézet szolgálati időnek. Azóta egy helyen több mint 4 éve dolgozom közalkalmazottként. Idén szeretném igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat, de nem tudom hogy hogy induljak el. Kérjem le újból a szolgálati időmet? Ehez kell a munkáltató igazolása? Mikor jelentkezzem a nyugdíjintézetnél? Milyen nyomtatványt kell kérnem? Nem tudom mi az ügymenet. Nagyon tanácstalan vagyok, a segítségedet szeretném kérni.
Előre is köszönöm a rám szánt idöt. Üdvözlettel:Évi

hars52 # 2012.02.27. 12:54

Bocs a nyomtatvány száma tavaly volt 1108, az idén 1208 helyesen.

hars52 # 2012.02.27. 12:50

kepesagi!
Ha itt kérdezted, itt válaszolok:
Mivel a nők 40 évesével mentél nyugdíjba, Te kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősülsz, 2012-től is. Mint ilyen csak a ténylegesen kivett jövedelem után kell a járulékokat megfizetned. Ha nincs jövedelmed, akkor nem, csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2012.01.01-től 6390,- Ft. De ezt nem csak befizetni (utalni) kell, hanem minden hónap 12-ig az előző havi bevallást is be kell küldeni a NAV-nak a 1108-as nyomtatványon. De biztos van könyvelőd, és ezt ő a nyugdíjba menési napodtól kezdődő dátummal minden hónapban megcsinálja.
üdv:hars52

Veci # 2012.02.27. 09:00

kepesagi
Tedd fel a kérdésed a Korhatár előtti ellátás melletti vállalkozás topic-ban.

Üdvözlettel Veci

kepesagi # 2012.02.25. 21:32

Sziasztok! Nem tudom hova tegyem ez a kérdést, hát megpróbálom itt ! A nők 40 éves nyugdíj lehetősége miatt 2011 októbertől nyugdíjas vagyok. A saját B.T.-émben ügyvezetői funkcióm van, beltagként. 57 éves vagyok.Kell az új jogszabály szerint a minibálbér másfélszerese után fizetni a járulékokat akkor is, ha egy vasat nem veszek ki, vagy csak azt a bizonyos 5100.-most 6-ezer-valamennyit havonta? Köszönöm előre is a segítséget!
kepesagi

joshi # 2012.02.25. 14:18

Ha valaki tud válaszolni segíteni
45 év igazolt munkaviszonyomból 29 év 49 nap közalkalmazotti munkaviszony kisebb megszakításokkal most is közalkalmazotti munkaviszonyba állok 11 éve.
Felmentési (sétáló idő) kiszámításánál bele kell-e számítani a 29 közalkalmazotti évet vagy csak az utolsó közalkalmazotti időt a 11 évet.
Várom a segítő választ!
Köszönettel: Joshi

Lyonee # 2012.02.25. 12:57

Ha a nyugdíjat adóztatják, akkor az minden nyugdíjra vonatkozik majd, nem csak a 2013-ban számolt nyugdíjakra!!!
Ezzel feleslegesen ne rémisztgessétek egymást.

Sajnos nincs fenn még egyetlen nyugdíjkalkulátor sem, ami a 2013-as szabályok szerint számolna, így pedig csak találgatunk, hogy kevesebb lesz-e és mennyivel.
Néhány nyugdíj-tanácsadással foglalkozó vállalkozás szerint jóval kevesebb lesz.

maca56 # 2012.02.23. 18:50

Kedves Csutak7!

Tényleg nincs sok különbség a 80% nettó és a 66 % bruttó között. De jól látod, a bruttóból számoltat megadóztathatják. Akkor már tényleg kevesebb. Igaz a szórzókat is csökkenthetik. Az adózás lehetőségét most legutóbb elvetették. Ez a brúttóból való számolás még 1996-ban meghozott törvény. Olyat is hallottam, hogy eltörlik és minden marad a régiben. Csak a helyettesítési ráta lesz kevesebb. Ez a szorzó számokat jelenti. Én is elmenmék helyedben 2012-ben ha lehet. Biztos ami biztos. Nemsokára megjelennek a szorzószámok és ki tudod számolni a nyugdíjadat. Ha az megközelítően az utolsó nettó fizetésed összege, ne habozz. Fuss.