Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2012.02.23. 11:53

pelle
Sajnos lehúzták a rolót. Esetleg ha az egészségkárosodásod alapján elindulhatnál.

Üdvözlettel Veci

pelle # 2012.02.23. 09:28

elörehozott öregségi nyugdij

60 évesleszek áprilisban jelenleg sajnos munkanélküli,(2009.nov. óta) nyugdij előtti járadékot kapok amely jelenleg 21900,-ft.szerettem volna elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba,d közölték velem,hogy ez nem lehetséges.
Kérdésem az lenne,hogy 42év munkaviszony után van e valanilyen
megoldás, ugyanis sajnos az egészségi állapotom is ollyan, (csipőprotézisre várok)hogy már
sehova sem vesznek fel.

George

Veci # 2012.02.23. 07:03

Csutak7
Mostmár tényleg szőrözős vagy, én mezei fórumozó nem tudhatom. A bruttó bér és nettó bér közötti különbséget ismerem csak.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.23. 06:41

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, s az olvasnivalókat is.
Szerinted miért kevesebb a nettó 80 %-os nyugdíj a brutto 66%-osnál? Esetleg megadóztatják?
Bocs, hogy újra kérdeztem, de nem értem az összefüggéseket.
Üdvözlettel:
Judit

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Veci # 2012.02.22. 22:41

Csutak7
Nincs választási lehetőség, mivel a nyugdíj megállapításához meg kell szüntetni a korhatár előtti ellátást, és az adott időszakban alkalmazott számítással állapítják meg a nyugdíjat.
Ellenben, ha öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöd, akkor a kedvezőbbet kaphatod a tv. módosítás értelmében.
A helyedben átgondolnám majd adott időpontban (2013-ban), hogy kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb lesz-e a számítás.
EZEKET elolvasásra ajánlom:

Kb. én nem lépném meg jövőre, akinek az idén összejönne a jogosultsági ideje, annak a véleményem szerint az idén kellene lépnie (én azt tenném)

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.22. 20:31

Kedves Veci!

Köszönöm a válaszodat, nagyon kedves tőled, hogy érdeklődtél a Nyugdíjbiztosítónál.
Már csak 1 dolgot nem tudok, ha 2012-ben elmegyek ellátásra, s 2013-ban nyugdíjba, akkor,( ha a nyugdíjat választom,) választhatok-e a két pénz között, tehát megtarthatom-e az esetleg előnyösebb ellátás összegét, de nyugdíjas leszek, vagy, ha a nyugdíjat választom, akkor az esetlegesen kevesebb pénzt is vállalnom kell?

Köszönöm szépen a segítségedet.

Üdvözlettel.

Judit

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Veci # 2012.02.22. 09:43

Bocsi az íráshibákért, nem olvastam el mielőtt elküldtem, de remélem értelmezhető, vagy leírjam újból?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.02.22. 09:41

aproka
NEM, mert nem előrehozott nyugdíjba mennél, hanem korhatár előtti ellátásra.

gabusch
Ne húzd fel magad. Hidd el nem mindenki net-függő, mint mi, mégha egyetemi végzett is valaki. Feltételezem, hogy valaki nem a lehetőségek elérése előtti percekben kapkod az infó után, de azért az is megeshet.

ága
Az tényleg meglepő, ha valaki ennyire tájékozatlan, annak ellenére is, hogy a sajtó tele van ezzel a témával évek óta. Most azt nem tudom értelmezni, hogy ennyire tájékozatlan vagy, nem foglalkoztál ezzel a témával, vagy talán nem is diplomás vagy (bár a nem diplomásokkal is jól kommunikálunk), vagy tesztesz bennünket.

• első változások 2008-tól voltak, amibor más számítást alkalmazva állapították meg a nyugdíjakat. Az 1951-ben születettek ebben az évben mehettel előrehozott nyugdíjba 57 évesen, 38 vagy 34 év szolgálati idővel. Az 52-es kislányoknak már akkor ugrott ez a lehetőség, ők mát 59 évesen kaphattak rá lehetőséget. Az 53-as kislányoknak is ugyanígy.
  • Már 2009-től a nyugdíjkérdés erősen terítéken van, akkor megemelték a nyugdíjkorhatárt, ami 2010-től hatályos,
  • 2010 végén terítékre került a nők közötti különbségtétel alapján a nők kedvezményes nyugdíj lehetősége, ami persze a diplomást nem érinthette, illetve azokat sem, akik nehéz gazdasági körülmények miatt munkanélküliekké váltak, de azokat sem, akik gyerekeik nevelése mellett 8 évnél hosszabb ideig voltak a gyermekükkel otthon (ez 3 gyerek esetén) és nem lett meg a 32 év tényleges munkaviszonya. Vagy azok az anyák, akik passzív gyesen voltak, stb.
  • DE 2011-ben megint a nyugdíjasok kerültek terítékre, megszűnik a korhatár alattiak előrehozott nyugdíjba vonulási lehetősége, akik éltek az akkori törvény adta lehetőséggel és elmentek előrehozott nyugdíjba, most korhatár előtti ellátottá avanzsáltak.
  • NOS: Pontosabb tájékoztatást a Nyugdíjbiztosítótól kaphatsz, én már leírtam a korábbi válaszomban a lehetőséget, én is 1951-es kislányka vagyok, de a szakértői választ a hivatalban kapod.

Azért maradj velünk, és kérlek tájékoztass, hogy én jól gondoltam-e a te 35 év szolgálati időd szerinti lehetőséget.

Üdvözlettel Veci

aproka # 2012.02.22. 06:52

Sziasztok!
Kérdezném tőletek,hogy a korhatár előtti ellátásba beleszámítják-e a rokkant nyugdíjban eltöltött időt. Válaszotokat köszönöm.

gabusch # 2012.02.21. 21:28

@ága kedves !
A Holdon éltél eddig ?
(szerintem életünkben egyszer((vagy kétszer )) megyünk nyugdíjba:-)

"Mikor érdemes nyugdijba mennem ? 35év szolgálati viszonyom lesz áprilisban. kérhetek-e nyugdij megállapítást? mehetek-e előrehozott nyugdijba dec-30-ig? 2013 június-ban töltöm be a 62 évet. Mit lehet tenni? "

Agyam megáll ettől a full tájékozatlanságtól!

Könyörgöm-hatvanasok..használjátok már a netet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Üdv:gabusch53

Veci # 2012.02.21. 21:14

Csutak7
A másik topicban írtam, hogy ma megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítótól, hogy ha néhány hónap hiányzik a 40 év jogosultsági időhöz, akkor kérhető-e az öregségi nyugdíj megállapítása, vagy csak 1 év munkaviszony esetén. NOS:

• ha meglesz a 40 év (a hiányzó idő), akkor előbb meg kell szüntetni (ha akarod az öregségit) a korhatár előtti ellátást
  • majd új igényként igénybejelentő alapján lehet kérni az öregségi nyugdíj megállapítását
  • be kell küldeni az igénybejelentőn kívül a TB igazolást, és jogviszony megszüntetését igazoló papírt
  • azzal számolni kell, hogy a nyugdíjat az akkor érvényes számítás szerint végzik el 1988-tól számolt keresetettel
  • arra azért figyelj oda és mérlegelj, hogy 2013-tól már nem nettóból (ahogyan most) számolják várhatóan a nyugdíjat, hanem bruttóból. Ami kevesebb lehet, mint a mostani számítás.
  • szerintem nem biztos, hogy megérné neked az akkori számítás. De majd év vége felé, meg jövőre tájékozódj.

Amit idéztél az az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésére utal, a 40 év jogosultsági idő elérése nem az.

Érdemes az alábbiakba beleolvasni, bár ki tudja mi változik még év végéig (a ma hatályos tv. szerint):

A nyugdíjreform, amennyiben a kormány tervei megvalósulnak, azokat a biztosítottakat fogja a leginkább érinteni, akik 2013. január elseje után lépnek nyugdíjba. Az előrejelzések szerint, az ellátás kiszámításának megváltoztatása jelentős mértékben fogja alakítani a nyugdíj 2013 mértékét. Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján, ha a biztosított kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékot, vagy a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget a Nyugdíj biztosítási Alaphoz átutalták, akkor a társadalombiztosításról szóló törvény alapján csak az állami nyugdíjra számíthat. Ennek a nyugdíjnak a kiszámítás illetve a figyelembe vehető átlagkereset szabályozása nagymértékben változik. Egyes gazdasági elemzők szerint a nyugdíj 2013 összege akár 20-40% is kevesebb lehet majd az átlagkeresetnél.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.21. 16:44

Kedves Veci!

Ne haragudj, hogy újra itt vagyok, de még egy dolgot szeretnék megkérdezni tőled.
Ha elmegyek ez év végén előrehozottba, s a hiányzó 2 hónapot (40 éves jogosultsági időhöz kell)ledolgoznám a férjem bt-jében, akkor érvényes-e rám az alábbi törvény, miszerint csak akkor lehet újra számoltatni a nyugdíjat, ha az ellátásban legalább 365 napot dolgoztál?

(3) Az öregségi nyugdíj (1) vagy (2) bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követõ hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtõl kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár elõtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülés idõtartama alatt legalább 365 nap szolgálati idõt szerzett. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdõdõen – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az (1), illetve (2) bekezdés szerint folyósított- összegnél.

Köszönöm a válaszodat.
Üdvözlettel:
judit

Kedves Fórumozók!

Juni2012 # 2012.02.21. 12:58

Segítséget szeretnék kérni: igénybe veheti-e a korhatár előtti ellátást, az a férfi, aki 1952. 07. 01.-én született, 2012. 07. 01-én lesz 60 éves, 60 és fél éves 2012. 12. 31-én lesz(183. nap pont 2012. 12. 31.), 40 éves munkaviszonya lesz a születésnapján és elmúlt év december 31-ig munkáltatójával írásban rögzítették szándékát a korhatár előtti ellátás igénybevételét illetően? A segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: Juni2012

Veci # 2012.02.21. 11:47

ága
2012-től már nincs előrehozott nyugdíj, helyette korhatár előtti ellátás. A te szolgálati időd alapján csak csökkentett összegű ellátást kaphatnál. Az 51-ben születetteknél 38 év kellett a csökkentés nélküli nyugdíjhoz, nekünk még volt gyermekkedvezmény, ha nem volt meg a teljes 38 év szolgálati idő, vagy a csökkentetthez 34 év. Azért írtam, hogy csökkentett összegű ellátást állapítanának meg.
Szerintem kérj szolgálati idő megállapítást és egy próbaszámítást.
2013-ban másként számítják a nyugdíjat (12.§), ellátást, az idén még nettóból, jövőre a bruttóból (20.§).
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

ága # 2012.02.21. 11:11

1951-ben születtem.(nő) egyetemi végzettségem és van egy gyermekem. Mikor érdemes nyugdijba mennem ? 35év szolgálati viszonyom lesz áprilisban. kérhetek-e nyugdij megállapítást? mehetek-e eőrehozott nyugdijba dec-30-ig? 2013 június-ban töltöm be a 62 évet. Mit lehet tenni?

szafika # 2012.02.21. 07:52

Digitron !
Anyukád kérte már a nyufinál évei összeírását ? A 40 évbe 32 év munka + 8 év gyes számít bele , ha a 40 évbe neki 9 év gyes van akkor még 1 év munka kellene hozzá ! Kérjétek le a szolgálatiidő megállapítást a K01-es nyomtatványon.

Digitron # 2012.02.20. 19:27

Érdesanyám 1955 03 13-án született és 1970 08 01jétől dolgozik gyessel (9év gyese van) egyűtt megvan neki a 40év mikor mehet nyugdijba?

Veci # 2012.02.20. 10:16

Zsotya34
Édesapád legkorábban 63. szülinaptól lehet öregségi nyugdíjas. 2012.01.01-től megszüntették az előrehozott nyugdíj lehetőséget és édesapád sajnos sok sorstársával, egy tollvonással (gombnyomással) kiesett a korai nyugdíjas lét igénybevételéből.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.19. 18:57

Kedves Veci!

Köszönöm a segítségedet!
Üdvözlettel:
Judit

Kedves Fórumozók!

Veci # 2012.02.19. 11:51

Úgy látszik nem voltam eléggé viágos.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2012.02.19. 10:32

Joshi!
Megszünt az előrehozott öregségi nyugdíjba menetel lehetősége ! Olvasd el figyelmesen , amit Veci válaszolt !

Zsotya34 # 2012.02.19. 09:54

Azt szeretném megkérdezni, hogy Édesapám 1953.05.16-án született, 45 éves munkaviszonya van. Nem közalkalmazott, fizikai munkát végez. Milyen feltételekkel lehet, legkorábban nyugdíjba, vagy előrehozott nyugellátásba elmennie.

Előre is köszönöm a válaszukat!

Németh Zsolt

joshi # 2012.02.19. 09:06

Szeretném kérdezni,hogy 45 év munkaviszonyomból közalkalmazotti összesen 29-év megszakításokkal ma is közalkalmazottként dolgozom sétáló idő kiszámításánál bele kell-e számítani mind a29-évet vagy csak az utolsó közalkalmazotti időben töltött éveket. Tisztelettel. JOSHI

Julika55 # 2012.02.19. 07:50

Veci

Nagyon szépen köszönöm a válaszod!

Veci # 2012.02.18. 19:38

joshi
Piszkosul le vagy maradva!!! November végén megszavazták a törvénymódosítást, miszerint 2012-től már nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, aki dec.31-ig előrehozott nyugdíjas volt, azok január 1-től kothatár előtti ellátást kapnak.
A kislányok közül az 1953-ban születettek kérhetik az ellátást, de az 1952-ben született kisfiúk közül csak azok, akik legkésőbb dec. 31-ig írásbeli jognyilatkozat alapján felmondás megtörtént, de szerintem ez nálad nem történt meg, ha ennyire nem vagy képben.
A sétáló idő megadására egyébként a törvény a munkáltatót (fenntartót) nem kötelezte/nem kötelezi, ha a munkavállaló kéri a felmentést. De a Kjt is változott, majd ír valaki róla.
Sajnos úgy néz ki, hogy te mostmár csak 62,5 évesen mehetsz nyugdíjba. Azért még érdeklődj a Nyugdíjbiztosítónál.
Tavaly neked nem tűnt fel, hogy központi kérdés volt a korhatár alatti nyugdíj megszüntetése? Az nemcsak a rendőröket érinti, bár tavaly a kommunikáció ezt akarta elhitetni azokkal, akik csak azt hallották meg, azt akarták meghallani.

Üdvözlettel Veci