Köszönöm szépen a segítséget!
Előrehozott öregségi nyugdíj
nagyon,nagyon szépen köszönöm hogy választ kaptam kérdésemre.
Kedves fürkész!
Semmi gond! utóljára az 53-as nőknek, és a feltételek teljesítése esetén az 52-es férfiaknak van lehetősége még korhatár előtti ellátásba menni. (korkedvezményt - egészségre ártalmas munkakör esetén - lehet még 2012.12,31-ig igénybe venni) Sajnos a későbbi korosztályok számára csak a munka marad.
Kedves TehenészIlonka!
A fentiekkel megválaszoltam a Te kérdésedet is.
üdv: hars52
Kedves Fórumozók,
Az a kérdésem, hogy 1953.09.29-én született férfi esetében lehetséges-e még bizonyos feltételek teljesülésekor az előrehozott öregségi nyugdíjat elintézni, vagy ez a lehetőség már teljesen megszűnt 2011. december 31-én.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Bocsánat Mindenkinek.Én 54-es vagyok rám nem vonatkozik s nem tudtam,hogy az 53.-nak még van ilyen lehetősége idén is.Azt gondoltam hogy,a 2012.01.01.minden lehetőséget bezár.Mégegyszer elnézést és használja ki mindenki még az idén ha lehetősége van mert ha jól tudom jövőre megváltoznak a hyugd.szabályai!
fürkész
Van, csak át van nevezve és csak szűk kört érint.
Az 53-as nők az idén mehetnek el korhatár előtti ellátásra és a feltételei, kiszámítása ugyanaz, mint a rájuk vonatkozó, tavaly még hatályos előrehozott öregségi nyugdíjé. Ezért magyarázza hars52 az előrehozott nyd számítását.
Üdv: Korall (53-as nö)
Miről beszéltek Ti?Nincs már se előrehozott,se csökkentett nyugdij 2012-ben!
Bocsánat a rossz címzésért, nem rozsika101-nek hanem zsuzsika53-nak válaszoltam az elébb!
rozsika101!
- Valóban az 1954-es nők már csak 63,5 éves korukban tudnak korhatár előtti ellátásba menni.
- Elhiszem, hogy beteg gyermeked ápolása évekig nehéz terhet rakott rád.
- Azt viszont nem értem, hogy miért kívánod, hogy akik 40,41,sőt több évet végig dolgoztak, azok se mehessenek nyugdíjba, vagy korhatár előtti ellátásba, csak azért, mert te nem mehetsz? Nem vagy önző és igazságtalan?
- Nem tudom, hogy kitől lehetne méltányosságot kérned, szerintem senki nem adná meg. Mert ha nem a gyermekedet ápolod, hanem a 13 évet végig dolgozod, akkor sem tudnál korhatár előttibe elmenni, mert 54-es születésüek már nem mehetnek.
üdv:hars52
rozsika101!
Kérdésedere válaszolva:
"Hogyan számítják ki a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj összegét?
Az öregségi nyugdíjnak a tényleges szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján megállapított összegét csökkentik annak megfelelően, hogy az érintett szolgálati ideje hány nappal kevesebb az előírtnál.
Az öregségi nyugdíj összegét annak, aki
1-365
nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor
0,1
366-730
0,2
731-1095
0,3
1096-1460
0,4
1461-1825
0,5
százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár betöltéséhez."
Egyébként az idén a nettó átlagkeresetből számolnak,80% ból levonva a rád vonatkozó csökkentést.
Az évenkénti emelést ha az idén korhatár előtti ellátást veszel igénybe, már jövőre Te is meg fogod kapni.
üdv: hars52
Az előrehozott nyugdíj eltörlése előtt külön megállapodás alapján járulékot fizettem minimálbérre), szolgálati időmet szerettem volna 37 évre kiegészíteni,hogy 60 éves koromban előrehozott nyugdíjba mehessek.
Miután eltörölték az előrehozott nyugdíjat,nem fizettem tovább a járulékot.Az addig megfizetett járulék ill. a hozzá tartozó minimálbér viszont lerontotta az átlagfizetésemet.
Segítséget szeretnék kérni:lehetséges-e "meg nem történtté tenni" az egészet,kérni a külön megállapodás után fizetett járulék törlését?
T Fórum.1954-ben született nő vagyok jelenleg 39 szolgálati évem van,sajnos nem tudok elmenni nyugdijba a nök 40 éves nyugdujbavonulási lehetőségével, mert ebböl a 39 szolgálati évből 13 év ápolási dij.Sulyos beteg gyermekemet ápoltam és áplási dijjon voltam.Tudom csak 10 évet ismernek el áplási dijból.Van-e arra mód,hogy mégis elmehetnék nyugdijba,ki az a személy/köztársasági elnök,miniszterelnök,Nyufig föigazgató/aki ezt méltányossági alapon engedélyezheti.Sokat szenvedtem emiatt a beteg gyermek miatt,és ugyérzem,hogy további hátrány ér emiatt a kortársaimmal szemben.Igazságtalannak érzem amugy is, hogy az 1954-es születésüeknek emelték a nyugdijkorhatárt, 1951-52 születésü emberek már 2-3 éve korengedményes nyugdijjal elmehettek nyugdijba.Szerintem nekik is többet kellene dolgozni ,visszakellett volna rendelni a munkába öket,ez nem igazság, nem jó törvény,Még 2011-ben engedtek el embereket korengedményes nyugdijba.Válaszát várom Rozsika101
ha tud valaki válaszolni kérdésemre hálásan előre is köszönöm.1953as vagyok és idén szeretnék elmenni korhatár előtti ellátásra,ugyanis van 39 szolgálati évem.sajnos voltam ,munkanélkülin is és még több mint 3 évet kellene dolgoznom hogy a 40 év jogosultságom meglegyen a nyugdíjba vonulásomhoz.Kérdésem hogyha elmegyek,ezt százalékosan hogyan számolják nettó v.bruttó alapján,és jár e évente valamilyen emelés?????
Source
Én ugyan nem a Veci vagyok, de azért válaszolok a kérdésedre. Ismerősöd, ha végig tud dolgozni, akkor 2016-ban a nők kedvezményes 40 éves nyugdíjazásával el tud menni /feltéve, ha akkor még él ez a nyugdíjazási lehetőség/ Ha nem tudna addig dolgozni, akkor 64 éves korában lehet nyugdíjas, /feltéve, ha addig tovább nem emelik a nyugdíjkorhatárt/
Kedves Veci!
Elnézést, ha ezt a kérdést már nagyon sokan feltették, de nem nagyon van időm végigolvasni a bejegyzéseket:
Hölgy ismerősöm 1955-ben született, 1973-76-ig nappali tagozaton főiskolán tanult, 5 év-ig volt gyes-en, azóta folyamatosan dolgozik.
Szeretné tudni, mikorra/milyen lehetősége van a nyugdíjba menéshez?
Várom válaszodat, köszönettel,
Source
További infó a nyugdíjas bérlethez ... ebben már a módosító rendelet száma is szerepel (ha mégis vita lenne)
http://www.bkv.hu/…_kedvezmenye
Változik a nyugdíjasok utazási kedvezménye
2012.03.21 16:18
Változott a kedvezményeket szabályozó kormányrendelet - a BKV a törvények szerint jár el
A kormány a 44/2012. (III. 20.) számú rendeletével, mai hatállyal módosította a közforgalmú személyszállítási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) sz. kormányrendeletet. A két legfontosabb változás a nyugdíjas Budapest-bérletek használata szempontjából az, hogy a korábban kiállított nyugdíjas bérletigazolványok április 30-ig használhatók a jogosultság igazolására a korábbi március 31-ével szemben, illetve, hogy a március 21. előtt vásárolt nyugdíjas bérletszelvények még abban az esetben is felhasználhatók maradnak lejáratukig, ha tulajdonosuk április 30. után elveszti jogosultságát nyugdíjas bérletigazolvány kiváltására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKV április 30. után is érvényesnek fogadja el a régi formátumú nyugdíjas bérletigazolványokat a 2012. március 21-ét megelőzően vásárolt bérletszelvényekhez (pl. az éves bérletekhez).
Felhívjuk azonban kedves utasaink figyelmét, hogy 2012. április 30-át követően a március 20. után vásárolt nyugdíjas bérletszelvényeket viszont csak új típusú bérletigazolványokkal tudja elfogadni a BKK és a BKV Zrt.
A bérletek április 30. utáni használatának további részletes szabályairól a későbbiekben adunk tájékoztatást.
Figyelem! A kormányrendelet megváltozása miatt azonnali hatállyal felfüggesztjük a korábban meghirdetett méltányossági visszaváltást, mivel utasaink jogszerűen használhatják lejáratukig a korábban megvásárolt bérletszelvényeket. A folyamatban lévő és már elbírált kérelmek kapcsán az érintetteket közvetlenül fogjuk tájékoztatni. A kormányrendelet változása miatt március 21-től a 2012. évi "nyugdíjasok utazási utalványa" alapján már nem állítunk ki új nyugdíjas bérletigazolványt, a lejárókat nem hosszabbítjuk meg és nem adunk ki kedvezményes környéki vonaljegyet vagy HÉV-jegyet.
2012. április 30-át követően a kormányrendelet értelmében a nyugdíjas utazási kedvezmények igénybevételére a korábbi "nyugdíjasok utazási utalványa" helyett bevezetendő "ellátottak utazási utalványa" jogosít. Az új típusú utalvány kiállításáról és megküldéséről a nyugdíjfolyósító tud részletes felvilágosítással szolgálni.
A változások a kedvezményekre jegyzői igazolás alapján jogosult személyeket (aktív korúak ellátásban, vagy rokkantsági járadékban részesülőket) nem érintik.
2012. március 21.
Budapesti Közlekedési Központ
BKV Zrt.
Kedves Mindenki, Korhatár Előtti Ellátottak!
egy jó hír a hiradó alapján: megmarad a nyugdíjas bérlet aki betöltötte 2011. dec. 31-ig az 57. évet és megkezdte a fenti időpontig a "nyugdíjas" vagy rokkant "nyugdíjas" életét korhatár előtt.
Itt látható a hír:
http://www.hirado.hu/…zmenyek.aspx
üdv: világos
Meligréti, Lyonee
Ez is egy szemét munka. Pénztártagként a csökkentette összegnek is csak a 75 (76) %-át kapja, amit nem tud kipótolni, mert nem engedik hozzányúlni a magánnyugdíjpénztárban lévő pénzéhez. Mire eléri a nyugdíjkorhatárt, pedig már nem veheti fel egy összegben, csak járadékként, mivel a 180 hónapot meghaladja a tagsági ideje. Egy tipp: most gyorsan visszalépni (ha még van rá módja).
Meligréti
Igen, igazuk van.
"A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény 4. § (2) bekezdés b) pontja helyébe
a következő rendelkezés lép:
(E törvény alkalmazásában:)
„b) nyugdíjkorhatár:
- a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerinti öregségi nyugdíjkorhatár,
- az az időpont, amelytől a pénztártag öregségi nyugdíjban, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,”"
Ha önkéntes pénztártag (is) volt, akkor azt a megtakarítást felveheti.
Üdvözletem!
Az édesanyámmal kapcsolatban van kérdésem - mármint az ő nyugdíjával, járulékával stb.kapcsolatban. 1953. januári születésű, így az 59 évesen előrehozott nyugdíjbamenők sorából kimaradt. A 40 évet még számolják. Arra számított, hogy hős magánnyugdíjpénztában maradóként, ha nyugdíjba/járulékba vonul, akkor megkapja az egyösszegű kifizetést - 1998. óta pénztár tag. Most a nyugdíjpénztár arra hivatkozva, hogy nem lesz nyugdíjas csak járulékos, nem akar neki fizetni, majd csak ha öregségi nyugdíjas lesz. Igazuk van?
Kétségbe esve várom a választ, hátha tudok valami biztatót mondani neki.
Melinda
Veci !
O.V. tavaly külföldön nyilatkozott valahol , akkor azt mondta, h januártól majd mindenki dolgozni akar !
/Nem mintha eddig nem akart volna a jónép ! /
Korhatár előtti ellátott főleg 1951-es kislányok!
Csak nem hagyott nyugodni a téma, mint írtam a NEMFI honlapján elérhető telefonszámon érdeklődtem. Ma felhívtam a területi és a központi Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságot, hogy tényleg meg kell szültetni a korhatár előtti ellátást, ha valakinek hiányzik valamennyi idő a jogosultsági idejéhez és ezt munkaviszonnyal volna lehetősége megszerezni.
A következő választ kaptam (de a letöltött nyugdíj tájékoztató 22. oldalán is le van írva a lényege):
- korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés esetén is szolgálati időt lehet szerezni (nyilván a lányoknak jogosultsági időt is)
- nem kell megszüntetni az ellátás folyósítását, hogy közben sikerüljön jogosultsági időt szerezni, akár megbízási szerződéssel, vagy munkaviszonnyal.
INNEN TÖLTÖTTEM LE a Nyugdíjak 2012-ben tájékoztatót:
http://www.kormany.hu/…s-tanacsadas
22. oldal:
22. Az ellátások melletti keresetekből levont nyugdíjjáruléknak mi az ellentételezése?
- „A 0,5%-os nyugdíjnövelésre 2012. január 1-je előtti keresetek esetén a korábbi szabályok szerint van lehetőség. Ezekben az esetekben kérelemre a korhatár előtti ellátást, illetve a szolgálati járandóságot is növelni kell.
- 2012. január elseje után a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság mellett végzett kereső-tevékenységgel az érintettek – mivel nem nyugdíjasok – nem nyugdíjnövelésre lesznek jogosultak, hanem szolgálati időt szereznek, mint bármely más biztosított.
- Az érintett a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti az öregségi nyugdíj összegének új megállapítását, ha az ellátás időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb a korábban folyósított összegnél.”
NAHÁT!! EZ MEGNYUGTATÓ VÁLASZ, sajnos 05-én írtak téves tájékoztatáson alapultak. Azért még írásban is kértem/kérek tájékoztatást. Aki érintett ebben és van lehetősége akár 40-120 napot megszerezni, ők is érdeklődjenek és erősítsük meg egymást a tájékoztatásban.
Üdvözlettel Veci
Nikci
Az előrehozott nyugdíjba vonulás lehetősége 2012-től megszűnt, így csak a 40 év jogosultsági idővel tudsz leghamarabb nyugdíjba menni.
ITT mentsd le a nyugdíjüggyel kapcsolatos információt:
http://www.kormany.hu/…s-tanacsadas
Üdvözlettel Veci
Drága Veci, ismét én vagyok, a picit tájékozatlan 56 éves... :-)
62 és fél évesen lesz meg a 40 év munkaviszonyom (az egyetem, ahogy írtad, nem számít, sajnos).
Az a kérdésem, hogy ha a 40 éves munkaviszony konstrukcióban mennék nyugdíjba, akkor is lehetséges-e a két évvel korábbi előrehozott öregségi nyugdíj, amiről azt olvastam, hogy lehetséges kérni, és maximum 8,5%-os nyugdíjcsökkenéssel jár?
Nagyon köszönöm!!! Szép napot! Nikci
Korhatár előtti ellátott főleg 1951-es kislányok!
Aki 2011.12.31-ig igénybe vette az előrehozott nyugdíjat és most korhatár előtti ellátott, és a korábbi törvények alapján ment nyugdíjba, akkor még a jogosultsági időről álmodni sem mertünk. Az 1952-ben születettek esetében is érvényes, bár nekik volt lehetőségük megszerezni 59 éves korukig szerencsés esetben a 40 év jogosultsági időt.
A hiányzó időt a 40 év jogosultsághoz
- csak akkor tudnánk megszerezni, ha lemondunk a korhatár előtti ellátás folyósításáról, és úgy létesítünk munkaviszonyt, akár megbízási szerződéssel jogviszonyt.
- a korhatár előtti ellátás folyósítása mellett erre nincs lehetőség
- 2 nappal ezelőtt a korhatár előtti ellátás topicban közkiccsé tettem a Nemfi honlapjáról a tájékoztatási lehetőségeket, ott a nyugdíj kérdésről a szociális ügyek esetére megadott telefonszámon érdeklődtem, ott tájékoztattak így: http://www.kormany.hu/…s-tanacsadas
- Felhívom a figyelmeteket, hogy azért gondoljátok meg (főleg 51-es lányok), hogy megéri-e ezt a lépést megtenni, mármint, hogy megszüntetni az ellátást 40-120 nap megszerzése miatt, és egy újra számítással ki tudja lenne-e annyi a nyugdíj, mint az emelésekkel elért ellátás?
- gondoljátok át, hogy az utazási kedvezmény visszaszerzése érhet-e annyit, hogy egy újra számítás esetén a megállapított Nők kedvezményes öregségi nyugdíja státusz érdekében megszüntessétek a korhatár előtti ellátott státuszt? Benne van a pakliban, hogy kevesebb is lehet az összeg.
Üdvözlettel Veci
Nefe2 !
Hidd el, h kiállunk mellettetek , Veci is , Mamamacoka is , én is , meg még jó néhányan a " drága jó " politikusaink ellenében is , csak az a baj , h pusztába kiáltott szó, amíg maguktól nem döbbennek rá arra, h ha MINDENKI ledolgozná a maga 35-40 évét , annak elégnek kellene lenni ,amikor sokan ennek töredékét se tudják felmutatni ! akkor hadd élvezze a hosszú szolgálati idővel rendelkező emberke is néhány évig a nyd-at !!!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02