Előrehozott öregségi nyugdíj

miklos123 # 2009.07.08. 12:50

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors válaszodat és ezt olvasva, azonnal rájöttem, hogy mennyire rosszul fogalmaztam. Egyrészt, a nyugdíj engem csak (talán!) 2012-ben érint, akkor is csökkentett és előre hozott lenne. Éppen erre vonatkozott (volna) a kérdésem, és csak általában, hiszen senki nem lát a jövőbe.
Tehát, egy adott évben, ha előrehozott és csökkentett nyugdíjat választok, akkor van a megfelelő százalékú veszteség, másrészt, januártól van a mindenkinek járó emelés. A veszteség egyértelmű (8.4 százalék nálam). De vajon a januári emelést hogyan kalkulálják? Én csak az elvre, az algoritmusra vagyok kiváncsi. Oda tudnám képzelni az előző évi inflációt, például. És akkor már lehet értelme számolgatni. A 2 százalékot csak odakevertem, de annak is van értelme akkor, ha egy teljes évet hozzádolgozom. Tehát röviden: egy évet rádolgozva, pluszban van a 2 százalék és a csökkent malusz (8.4-ről 3.6-ra), viszont ha mégis vállalom a 8.4 százalékot 2012-ben, akkor is kapok 2013. januártól emelést, ami csökkenti az előbbi veszteséget. Ez a kötelező emelés, amire (elvi szinten) kiváncsi vagyok.
A kalkulátort néztem, de én épp a két szomszéd év különbségére vagyok kiváncsi.
Talán így jobban érthető vagyok.
Előre is köszönöm a segítségedet: Miklós

napsugarlany # 2009.07.08. 13:41

Kedves Veci!

Van egy ismerősöm, most intézi a szolgálati idő számítását. Szolgálati ideje 19 év 71 nap. De vannak olyan munkái (régebbi, 60-as évek közepe), amiről emlékei szerint nincs papírja. (Földmunkát végzett.) Szakmunkás iskolát elkezdte, egy évet végzett el belőle, ösztöndíjat kapott és gyakorlatra is járt. Jövőre lesz 62 éves. Szerinted mit tehet? (Sajnos van olyan munkaviszonya, amiről nincs papír...) Valamennyi nyugdíjat fog kapni, ugye?

Veci # 2009.07.08. 16:01

Tisztelt Miklós!
Közgazdaságilag nem elemeztem a témát, és nem is vagyok számszaki ember, ezért hátha válaszol neked valaki más is. Szerintem ha van munkahelyed és jó állásod, akkor érdemes tovább dolgozni az előrehozott nyugdíjkorhatárnál, mert akkor tényleg csökkenhet a malus.Az éves nyugdíjemelés a te példád alapján 2013-ban érintene.
Azt azért a figyelmedbe ajánlom, ha már ennyire mélyen belemégy a számításokba, hogy 2012-ig nettóból történik a nyugdíj megállapítása (mint most), 2013-tól már bruttóból. A 40 év feletti szolgálati időre évenkénti plussz 2-2% csak 2012.12.31-ig lesz. A törvény 12.§-a alapján a nyugdíj összegére itt találod a leírtakat:

Az 1997. december 31-ét követő és 2013. január 1-jét megelőző időpont között megállapításra kerülő öregségi nyugdíj

Az öregségi nyugdíj összege a 20.§ alapján: A 2012. december 31-ét követően megállapításra kerülő nyugdíjak esetébenés minden további évre 1,65-1,65 százalék.”, ha magánnyugdíjpénztári számlára is utalsz „és minden további évre 1,22-1,22 százalék.” Nézd meg ezt a két paragrafust, számolj, s avass be mire jutottál.
A jelenleg hatályos 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról itt találod: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A 12.§ és a 20.§ nem változik a törvénymódosításban.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.08. 16:34

Kedves napsugarlany!

Ha a szolgálati idő megállapításhoz beadta a szakmunkásképzős bizonyítványát, akkor azt is beszámítják.
Egyéb munkavégzésről szolgálati időhöz (Földmunkát végzett.) ha nincs papírja, próbáljon abban a mezőgazdasági volt foglalkoztatótól igazolást kérni, vagy hitelesen tanúkkal igazoltatni a munkavégzést.
A t. 12. §-a szerint várható nyugdíja 19 év 51,0 %, 20 év 53,0 % (nézd meg a törvényt http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…).

Ezeket olvasd el:
Szolgálati időként figyelembe vehető időszakok
http://www.onyf.hu/index.php?…

Szolgálati idő igazolása
A szolgálati időt naptári naponként kell számításba venni és 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni. Ugyanazt az időtartamot csak egyszer lehet számításba venni. A szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. A társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati időket - ha jogszabály másként nem rendelkezik - abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő
a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással), vagy
a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
egyéb hitelt érdemlő módon bizonyítja.

A jelenleg hatályos 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról itt találod:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?… (A 37-39.§).
További javaslatom, hogy kérdezzétek meg a területileg illetékes Nyugdíjbiztosító Igazgatóságot. ők készségesen tájékoztatnak (ez a tapasztalatom).

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

miklos123 # 2009.07.09. 07:19

Kedves Veci!
Köszönöm a tájékoztatást, a hivatkozásoknak utánanézek. Egyetlen újabb kérdésem viszont adódik: azt írod, hogy jelenleg még a nettó fizetés alapján számítják a nyugdíjat, később pedig a bruttó számít. Ami kalkulátort én néztem
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx
az bruttó összegeket vár el a kitöltéskor. Hogy is van ez és hogyan lesz később? És egyáltalán, ez a változás majd egyértelműen kisebb nyugdíjat jelent?Vagy ez a kalkulátor mégse jó? Elég hivatalosnak tűnik. Hát, ez nem is egy kérdés..... :-(
Üdvözöllek: Miklós

napsugarlany # 2009.07.09. 07:59

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors és korrekt tájékoztatást, az ismerősöm nevében is. Megbeszéltem vele, hogy ha kéri, együtt bemegyünk ügyintézésre. Vidéki asszonyként tart a hivatalos ügyintézésektől :-)

Szép napot kívánok!

napsugarlany

Veci # 2009.07.09. 11:50

Tisztelt Miklós!
Mint írtam nem vagyok számszaki ember, a részletekben nem vagyok járatos, elveszek a számok világában.
A kalkulátor bruttó bért kér, az szja esetén is azt írjuk. Ebből a számítás menetében levonja amit kell. Nézd át a törvényt hátha én valamit nem jól értelmezek (különösen a 12. és a 20.§): http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
20. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ.

Ezt is vizsgáld meg:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az öregségi nyugdíj összegének kiszámításáról

Hogyan kell a nyugdíj összegét kiszámítani?

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetet úgy kell kiszámítani, hogy az átlagszámítási időszak alatt elért kereseteket, jövedelmeket - ideértve a minimálbér összegét is - naptári évenként csökkenteni kell
az elért keresetek, jövedelmek után a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályok szerint számított egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magánnyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói (vállalkozói) járulék összegével, továbbá
a személyi jövedelemadónak a keresetek, jövedelmek előző pontban foglaltak szerinti csökkentése után fennmaradó részére képzett összegével.

A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani („valorizálás").

Az így meghatározott kereset, jövedelem együttes összegét el kell osztani az átlagszámítási időszak azon napjainak számával (az osztószámmal), amelyre a biztosítottnak keresete volt.

Az így kapott napi átlagot meg kell szorozni 365-tel (éves átlag) és el kell osztani 12-vel (havi átlag).

Az így kiszámított havi átlagkeresetet egy bizonyos összeg felett csak korlátozott mértékben lehet figyelembe venni. Ez az ún. degresszió. A korlátozás mértékét és a jövedelem-határokat a Kormány évente rendeletben határozza meg.

Ettől többet én nem tudok írni a témában.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.09. 11:55

Kedves napsugarlany!
Azt jól teszed, ha elmégy a hölggyel az ügyintézésre, mert annyi mindenről tájékoztatnak, hogy nehéz mindent megjegyezni. Ez a segítőkészség dicséretel
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.09. 12:06

Tisztelt Miklós!
Még annyit, hogy az egyik fórumozó társunk korábban e-mail-ben kifejtette, hogy 2013-tól lényeges eltérés lesz a nyugdíj összegében. Ő igen pontosan levezette, hogyan számolta ki.

Üdvözlettel Veci

cselikri # 2009.07.10. 15:15

T.Szakértő Az én problémám nagyon összetett! Édesanyám 1954.-es 36 év munkaviszonnyal ebből közel 20 éve leszázalékolt+4 év 50%-os rokkantság.ebben az évben újabb felülvizsgálatra kell mennie! Kérdésem a következő: milyen lehetőségei vannak? Előnyugdíj? Méltányosság?

Veci # 2009.07.10. 18:17

Kedves cselikri!

Látom a rokkantság + munka? topicba is írtál. Ott 40 év munkaviszonyról írtál, most akkor melyikre válaszoljak? Ebben a topicban már levontad az 50% időszakát?

Édesanyád nyugdíjkorhatára 63,5 év, ha meglenne a 37 év szolgálati ideje, akkor 60,5 évesen majd elmehetne előrehozott nyugdíjba, mely csökkentett lesz, max 8,4 %.
Ha nem lesz meg a 37 év, akkor csak 63,5 évesen mehet öregségi nyugdíjba.
18. §
(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki

1. a születési évének megfelelő - az (1) bekezdésben meghatározott - öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
  2. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint
  3. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Itt találod meg az ide vonatkozó ismereteket:
http://www.onyf.hu/index.php Itt az alábbiakat nyisd meg:
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján
Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei
az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján

A Tny. 18/B. §
http://www.jogiforum.hu/torvenytar/
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

ADDIG:

Ha a 36 év szolgálati időből 20 év a leszázalékolás, ebből a 20 évből, ami 50 %-os munkaképességcsökkenés volt az nem számít szolgálati időnek, vagyis ebből csak 16 évet vegyetek figyelembe. Ha a 36 év szolgálati idő ennek híjával van, akkor értem, hogy a másik topicban 40 évet miért írtad.

EZEKET tanulmányozd, itt a rokkantsági nyugdíjjal kapcsolatban találsz ismeretet. Mostmár nem munkaképességcsökkenést vizsgálnak, hanem össz-szervezeti egészségkárosodást. A régi 67%-os munkaképességcsökkenés, az új szerint 50-79% egészségkárosodásnak felel meg. Ekkor rokkantsági nyugdíjra jogosult.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rokkantsági nyugdíjról
Ki
jogosult rokkantsági nyugdíjra?
Az, akinek egészségkárosodása
• 79 százalékot meghaladó mértékű, vagy
• 50-79 százalékos mértékű, ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban a rehabilitációs szakértői szerv szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, és
• az életkorára előírt szolgálati idővel rendelkezik, és
• kereső tevékenységet nem folytat, vagy keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és
• táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.
Tehát a rokkantsági nyugdíjra jogosultsághoz az orvosi, és a jogi feltételeknek egyaránt meg kell felelni.

Itt a rehabilitációs járadékról olvashatsz:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rehabilitációs járadékról

Ki jogosult rehabilitációs járadékra? *Rehabilitációs járadékra az jogosult, aki
• 50-79 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és
• kereső tevékenységet nem folytat, vagy
• a keresete, jövedelme legalább 30 %-kal alacsonyabb az egészségkárosodás bekövetkezését megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, továbbá
• rehabilitálható,
• a rokkantsági nyugdíjhoz az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte és
• nem részesül egyéb társadalombiztosítási, pénzbeli egészségbiztosítási, nyugdíjszerű rendszeres, vagy munkanélküli ellátásban.

Ha az ORSZI vizsgálat eredménye 40-49 % lenne (ez a régi 50 %-os munkaképességcsökkenésnek felel meg), akkor ezt olvasd el:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól
http://www.onyf.hu/?…

EKKOR édesanyádra az alábbi vonatkozhat, életkorára tekintettel:
Ki jogosult rendszeres szociális járadékra?
Az, akinek legalább 40 százalékos mértékű egészségkárosodása a keresőtevékenység folytatásának időtartama alatt - ideértve a kereső a keresőtevékenység megszűnését követően folyósított táppénz és a munkanélkülieknek járó pénzbeli ellátás időtartamát is - keletkezett, és ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, és
a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötte be, és
• rendelkezik a rokkantsági nyugdíjhoz életkora szerint szükséges szolgálati idő felével, és
• saját jogú nyugellátásra nem jogosult, és
• nem részesül rendszeres pénzellátásban, keresetkiegészítésben, átmeneti keresetkiegészítésben, jövedelemkiegészítésben, átmeneti jövedelemkiegészítésben, átmeneti járadékban, bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában, és
• keresőtevékenységet nem folytat, vagy a rendszeres szociális járadékra való igény benyújtását megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga nem haladja meg a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80 százalékát.

Ez sajnos, amíg átmeneti járadékra való életkori jogosultságot nem éri el, úgy tudom 28 500 Ft körüji járadékösszeg.

Itt találod meg a Komplex rehabilitáció (orvosi szakértői tevékenység) lényegét érintő ismereteket:
http://www.orszi.hu/index.php?…

Véleményem szerint édesanyád ezek valamelyikében maradhat. De ha véletlen kikerülne innét, akkor majd a Munkaügyi központnál regisztrálás következik. erről még most kár informálódni, várjákok meg mi lesz az ORSZI eredmény.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.10. 20:36

Kedves Fórum Társak!

Ezt találtam ma, amit megosztok veletek:

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a társadalombiztosítási nyugellátásokat érintő változásokról

Címszavak:

• Járulékfizetés
  • 13. havi nyugdíj
  • Előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj
  • Öregségi nyugdíj
  • Előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj
  • Korkedvezmény
  • A korrekciós célú nyugdíjemelések
  • Özvegyi nyugdíj

Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.15. 22:05

Kedves Fórum Társak!

Ezt találtam ma, amit megosztok veletek:
T á j é k o z t a t ó a nyugdíjszabályok módosításáról

Üdvözlettel Veci

emici # 2009.07.19. 16:46

Tisztelt Szakértő!
54 éves nő vagyok.
Én 1955.02.02.-án születtem.Van két gyermekem.
Most munkanélkülin vagyok.Korábban állandóan/1 munkahelyen/munkaviszonyban voltam 1973.07.02.-naptól,2008.10.28.-ig.
Az lenne a kérdésem,hogy leghamarabb mikor és mi módon
lehetek nyugdíjas?
Válaszát előre is köszönöm
emici

Veci # 2009.07.19. 18:44

Kedves emici!
Itt a törvénymódosítás:

A Tny. 18/B. §

"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
a) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
a) annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
b) 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
a) az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő is, aki

ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,

Tehát te a születésnapod utáni naptól kérheted, ha meg lesz a 37 éved, ha jól számolom 2016. 02. 03-tól. Regisztrált munkanélküli időtartama is növeli a szolgálati időt. Ha a 3+6 hónap álláskeresési letelik, még 6 hónapig igénybeveheted az 55 év felettiek munkanélküli segélyét, ha nem tudsz elhelyezkedni. Szerintem, ha ez letelik akkor 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt (azt nem tudom, hogy az előrehozott nyugdíjkorhatár előtt) a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét lehet igénybevenni. A segélyek ma kb. bruttó 28 500 Ft. Ennek érdeklőd utána a Munkaügyi Központba. Próbálj bekapcsolódni a közmunkaprogramba. Ezek is növelik a szolgálati idődet. Ha nem lesz meg 61 éves korodig a 37 év, akkor később mehetsz előrehozottba. Ha valakinek nincs meg ez a szolgálati idő, akkor csak 64 éves korba mehet el öregségi nyugdíjba, ha 1955-ben született.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Pannam # 2009.07.20. 05:21

Konkrét választ szeretnék kapni az alábbiakra. Egy kedves nő rokonom 1952-ben született és 38 év szolgálati idővel rendelkezik. Mikor mehet pontosan a lehető legkorábban előrehozott nyugdijba. Jelenleg munkanélküli. Nagyon fontos és sürgős.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

Veci # 2009.07.20. 05:45

Kedves Pannam!
A nőrokonod az 59. születésnapja utáni naptól kérheti az előrehozott nyugdíj megállapítását. Ha addig meglesz a 40 év szolgálati ideje, akkor csökkentés nélkül.

A Tny. 18/A
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
a) legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
a) legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.”"

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.20. 05:46

Kedves emici!

Sajnos a gyerekek után már nincs kedvezmény, 2009-től megszűnt ez a lehetőség.

Üdvözlettel Veci

emici # 2009.07.20. 17:33

Kedves Veci!
Köszi a gyors választ.
Üdv.: emici

csormar # 2009.07.21. 06:31

Tisztelt Szakértő!
Édesapám 1953. 05. 29-én született, 1967. 09. 01-től a mai napig van munkaviszonya. A kérdésem az lenne, hogy mindenképp meg kell várni, míg betölti a 60.életévét, hogy nyugdíjba mehessen? Az előrehozott nyugdíjba menetelhez szükséges-e a munkáltató engedélye?
Előre is köszönöm a fáradozást!
csormar

Veci # 2009.07.21. 13:38

Kedves csomar!
Édesapád akkor mehet előrehozott nyugdíjba 60. születésnapja utáni naptól, ha meg lesz a 42 év szolgálati ideje, ami édesapádnak már megvan, akkor már csak csökkentett nyugdíj lesz a módosítás szerint.
Ez esetben nem kell a munkáltató engedélye, édesapád kezdeményezi a nyugdíjbavonulást. Esetleg nincs az édesapádnak korkedvezményre jogosító szolgálati ideje? Mert akkor annyival korábban mehetne el, amennyi a korkedvezmény. Egyébként nem szakértő vagyok, csak nagyon figyeltem a törvénymódosítást.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.21. 13:39

Elnézést csormar.

Üdvözlettel Veci

bencike # 2009.07.23. 15:19

Tisztelt szakértő

Az a kérdésem,hogy az édesapám 58 éves 43 év szolgálati idővel rendelkezik.Mikor mehet el öregségi nyugdíjba.Vagy előrehozott nyugdíjba és mennyivel lenne az kevesebb az százalékban.Már olvastunk nagyon sok verziót azért fordultam önökhöz.Előre is köszönöm a segítséget.

Veci # 2009.07.23. 18:08

Kedves bencike!
Itt találod a törvénymódosítást:

Édesapád 1951-ben született, 60. születésnapja utáni naptól kérheti az előrehozott nyugdíj megállapítását.
A csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát

A „Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

ITT TÁBLÁZATBAN találod meg: http://www.onyf.hu/index.php EZT nyisd meg: „Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől
az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján

DE: a Naugdíjtörvény 12. § alapján a 40 év feletti szolgálati idő esetén évente 2-2 % százalékot számolnak. Ha most elmehetne nyugdíjba, akkor 86 %-ot számolnának.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

MÁSIK lehetőség, ha a munkáltató megállapodást köt az édesapáddal 2009. 12. 31-ig a korengedményes nyugdíjhoz és a Nyugdíjbiztosítónak befizeti az előrehozott nyugdíjkorhatárig a nyugdíját és a postaköltséget, akkor hamarabb is elmehet nyugdíjba.

Korengedményes nyugdíj

A korengedményes nyugdíj megállapítását és folyósítását a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg - amelynek megkötésére legkorábban a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontját megelőzően egy évvel kerülhet sor -, de az egyéb jogosultsági feltételeknek is teljesülniük kell. Ezek a szükséges szolgálati idő megszerzése (legalább 37 év), a meghatározott életkor betöltése (57. életév), valamint a rendeletben meghatározott biztosítási jogviszonynak (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonya) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

A korengedményes nyugdíjazás részletes feltételeit a a 334/2008. (XII. 30.) Korm. rendelettel 2009. január 1-jei hatállyal módosított 181/1996.(XII. 6.) Korm. rendelet tartalmazza.

EZT is olvassátok el. http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.07.25. 10:20

kamsz@…

Nem tudtam átküldeni a választ, írj másik e-mailről.

Üdvözlettel Veci