Előrehozott öregségi nyugdíj

joshi # 2012.02.18. 16:10

Szeretnék tanácsot kérni!
2012 December 9-én töltöm be a 60. lvemet előre hozott öregségi nyugdíjra jogosult vagyok 45 év munkaviszonyom van ebből 29 év közalkalmazotti munkaviszony kisebb-nagyobb megszakításokkal most is közalkalmazotti munkaviszonyba állok innét megyek előrehozott öregségi nyugdíjba. Szeretném tudni hogy a sétáló idő hány hónap lenne számomra és a megszakítások érintik-e a sétáló idő kiszámítását? Várom a válaszokat!

Üdvözlettel: Bonnyai52

Veci # 2012.02.18. 15:38

Csutak7
Ha te a 40 évessel mégy nyugdíjba, az öregségi nyugdíj, korhatártól függetlenül igénybe vehető. Amit idéztem az ránk mezei korhatár előttiekre vonatkozik, akik nem rendelkeznek a 40 év jogosultsági idővel, mert tanulmányi idejük, vagy munkanélküli ellátásuk, vagy ápolási idő, vagy passzív gyes-, táppénzen volt, vagy azok akik 57 évesen elmehettek előrehozott nyugdíjba, és most korhatár előtti ellátottakká avanzsáltunk. Ez a különbség.
Az idézet arról szól, hogy mi (nem 40 évesek), ha megöregszünk, elérjuk az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor mi is öregségi nyugdíjasok lehetünk (mi kétszer megyünk nyugdíjba), az addigi nyugdíjunkat, ha minden igaz lesz még akkor is, nem csökkentik, hanem tovább folyósítják. Ez a Széll-járástól is függhet.
Te menj el a 40 évessel, mert akik ezt a törvényt hozták, azok biztos nem vonják vissza, a mi kutyánk kölykét nem bántjuk elven.
Egyébként csak az a biztos, ami elmúlt, ősszel figyeljed a törvényi változásokat. Már írtam neked tanácsot, mást már nem tudnék javasolni, max. ismételni tudnám magam.
További jogi tanácsot a Nyugdíjbiztosítótól kaphatsz.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.18. 14:12

Kedves Veci!

Olvastam az általad betett jogszabályt:

"Ha a korhatár elõtti ellátásban részesülõ személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár elõtti ellátásnak a 4. § (2) bekezdése szerinti csökkentés nélküli összegét öregségi
nyugdíjként kell továbbfolyósítani."

Ebben az áll, ".......az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti. Az én esetemben ez 63 év, hiszen 53-as vagyok.
Ha emlékszel rá, én azt kérdeztem, hogy elmehetek-e 2012-ben korhatár előtti ellátásba, s 2013(mivel 39 év 309 napom lesz 2012. dec. végéig) februárban lesz meg a 40 évem, ami jogosultsági idő, tehát a nők 40 évesébe átmehetek. Ezt tanácsoltad.
Kérdésem, ez biztos így van, HISZEN AKKOR MÉG NEM TÖLTÖM BE AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJKORHATÁRT.
Nagyon fontos a pontos válasz, mert akkor nem megyek el, csak 2013-ban,legfeljebb másik iskolában húzom le az 1 tanévet. Nem örülnék neki, de még mindig jobb, mint elveszíteni a 40 évest.Köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
Judit

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Veci # 2012.02.18. 08:00

http://jogszabalykereso.mhk.hu/MK11148.pdf

18. §

• (1) Ha a korhatár elõtti ellátásban részesülõ személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár elõtti ellátásnak a 4. § (2) bekezdése szerinti csökkentés nélküli összegét öregségi

nyugdíjként kell továbbfolyósítani.

• (3) Az öregségi nyugdíj (1) vagy (2) bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követõ hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtõl kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár elõtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülés idõtartama alatt legalább 365 nap szolgálati idõt szerzett. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdõdõen – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az (1), illetve (2) bekezdés szerint folyósított- összegnél.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2012.02.17. 21:29

gabusch
2011. évi CLXVII. tv
18.§ (3)

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2012.02.17. 21:11

gabusch
Következtetés. Az előrehozott nyugdíj melletti munka esetén lehetett kérni a 0,5 %-os nyugdíjemelést, de most nem vagyunk nyugdíjasok, lehet dolgozni a keretösszegig, az idő pedig beszámít pl. a jogosultsági időbe is.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2012.02.17. 20:34

Veci !
Ez hol van ? § ?
"a korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés jövedelme után nincs emelési lehetőség, mivel az nem nyugdíj, de az így szerzett idő beleszámít a szolgálati időbe, vagy a nők kedvezményének idejébe,ez van 2012.01.01-től."

Én mindent megkapok 53-sként(mert megérdemlem):

• szabi pénzbeli megváltása
  • jubi
  • dolgozhatok amíg csak bírok a keresetkorlát határain belül
  • még ez is ? (tehát növekszik a szolgálati idő minden évvel?)

Komolyan kezdem szégyellni magam,főleg az 54-eseket sajnálom de piszokul, hiszen még min.5 évet kell ráhúzniuk!
(ma úgy érzem,h belepusznyulnék ha 63(normál diplomások)-64(jogászok)-65(orvosok) éves koromig kellene ezt a kemény verklit nyúznom:-(

Üdv:gabusch

Veci # 2012.02.17. 17:22

Csutak7
A felmentési időt nem biztos, hogy megkapnád, erre nem kötelezi a törvény a munkáltatót (vannak fenntartók, akik évek óta nem adnak felmentési időt, ha a közalkalmazott kérte a felmentését). Szerintem, ha másik iskolába helyeznének, akkor tényleg nem számíthatsz arra, hogy téged építsenek le a sok felmentési idő és végkielégítés miatt.
A jogviszonyt meg lehet szüntetni közös megegyezéssel (ebbe szerintem belemennének), illetve lemondással, ami 2 hónap és le kell dolgozni, de akár el is tekinthetnek tőle.
A szabadságot részarányosan kaphatod meg, de ha dec. 30-al szűnne meg a jogviszonyod, akkor az egész évi szabit meg kell kapnod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.02.17. 17:10

Julika55

• A nyugdíj melletti munkaviszonyban szerzett jövedelemmel évenként 0,5% nyugdíjemelést lehetett kérni 2011.12.31-ig.
  • a korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés jövedelme után nincs emelési lehetőség, mivel az nem nyugdíj, de az így szerzett idő beleszámít a szolgálati időbe, vagy a nők kedvezményének idejébe, ez van 2012.01.01-től.
  • ha a kolléganőd nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor rá is az előbbi vonatkozna.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.17. 10:18

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat.
2012. dec. 30-ával lemondok a közalk. jogviszonyról, s 31-el kérem az ellátást.
A végkielégítésre azért nem tarthatok igényt, mert nem elbocsátanának, hanem a kerületben egy másik iskolában kapnék órát.
Ehhez azonban nincs kedvem, hiszen 20 éve tanítok itt, s most új igazgató van, ez befolyásolja a helyzetemet. Inkább az előrehozottat választom, s utána a férjem Bt-jében dolgozom még 2 nónapot, s így meglesz a 40 év szorgalmi idő 2013 február végéig.
A kérdésem az, hogy mikor kell szólni az iskolában?

Ha csak májusban szólok (akkor lesz biztos, hogy leépítenek, ezt most még csak sejtette az igazgató, hogy számíthatok rá) akkor nem futok-e ki az időből?
Ha később szólok, akkor is jár a minimum 4 hónap szabadság, ( a nyári rendes szabi nem számít, az külön van), de nem lesz meg a 4 hónap munka, bár ettől eltekinthetnek. Lényeg: ha csak májusban szólok, akkor is van lehetőségem, hogy elmenjek 2012-ben? Vagy lehet,hogy kicsúszom az időből?
Köszönöm válaszodat.
Üdvözlettel:
Judit

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Julika55 # 2012.02.16. 20:10

Kedves Veci!

Ne haragudj a tudatlanságom miatt, de nem tudom mi a különbség a "korhatár előtti ellátás mellett szerzett idő, "és a "nyugdij melletti munkaviszony" között. A kolléganőm amikor elérte az akkor hatályos törvény alapján az 57. évet, akkor ment nyugdijba, és azóta is folyamatosan dolgozik. Nem kételkedem a szavadban, hiszen mindig mindenkinek maximálisan segítesz, csak szeretném megérteni a különbséget. Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál, és kérem a segítségedet a kolléganőm nevében is!!

Veci # 2012.02.16. 19:31

Iskola1
Nem muszály az 59. szülinaptól igénybe venni a korhatár előtti ellátást, később is érvényesítheted, de az ellátás mellett is lehet dolgozni a minimálbér másfélszereséig, ha alkalmaznak. A helyedben befejezném a tanévet, addig is gondolkodnék, a munkáltató azzal az indokkal nem menthet fel, hogy 59 évesen elmehetnél korhatár előtti ellátásra.
Neked egyébként az öregségi nyugdíjkorhatár nem 62 év, hanem 63 év. Ha elmennél ellátásra, akkor azt 63 éves korodig azt kapnád és akkor lehetsz öregségi nyugdíjas.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.02.16. 18:52

Julika55
A nyugdíj melletti munkaviszony nem számít bele a 40 év jogosultsági időbe csak a korhatár előtti ellátás mellett szerzett idő. Ezt a kérdést én is körüljártam, 51-es vagyok, bár nekem évente néhány napos vizsgaelnöki feladatom volt, de érdeklődtem, hogy azok a napok beszámítanak-e a 40 év jogosultsági időbe, ezért tudom ezt a választ.

Üdvözlettel Veci

Iskola1 # 2012.02.16. 14:39

1953.04.02.-án születtem. 1974. aug. 16-tól pedagógusként dolgozom. Megvan a 38 évem és az 59 életév. 2012. ápr. 3-ával jogosult leszek korhatár előtti ellátásra, járadékra. A tanévet szeretném kitanítani. El kell-e mennem járadékra vagy, ha nem megyek, elszalasztom és 62 éves korig kell dolgoznom? Lehet-e, hogy elmegyek a fordulón járadékra, de a járadék folyósítását később kérem? Vagy lehet-e járadék mellett dolgozni, vagy azt szüneteltetni kell? Melyik lenne a jobb megoldás?

Lali52 # 2012.02.16. 14:31

Kedves Veci!

52.04.05-én született férfi vagyok.1966 óta van munka viszonyom.Jelenleg egy biztonsági cégnél dolgozom.2011 december 30-án a felmondásom beadtam,amire azt mondták,hogy vissza térünk rá.De azóta sem szóba,sem írásba nem kaptam rá választ.2012 január 26-an a helyemre jövő őrtől megtudtam,hogy 31-étöl az őrzés megszűnik ott ahol dolgozom.Felmondó levelet nem kaptam.A vezetőséggel meg egyeztünk,hogy 2012 február 01-töl ugyanannál a cégnél állományban tart 2012.04.10-ig.De jelenleg csak olyan munkát tud adni ami a járulékaimat fedezi,de fizetést nem kapok.Igen ám de az ügyfélkapun tudtam meg,hogy a cég neve megváltozott.Az a kérdésem,hogy ilyenkor milyen lehetőségeim maradtak?Kérlek segíts nekem.Segítséged előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Lali52.

Julika55 # 2012.02.16. 13:04

Kedves Veci!

A segítségedet szeretném kérni. A volt kolleganőmmel kapcsolatos lenne a kérdésem: 1951-es születésű, előrehozott nyugdíjas, de a nyugdija mellett folyamatosan dolgozott ugyanazon a munkahelyen. Most 2012-től korhatatár előtti ellátott lett, melyről meg is kapta a határozatot. Most megszűnik a munkaviszonya, mert a cég olyan nehéz körülmények között van. Egyedűl vam, kevés a nyugdíja, ezért is volt fontos, hogy dolgozhasson. Azt szeretném megkérdezni, hogy az ellátás mellett ledolgozott munkaviszonya nem számít-e bele a 40 éves kedvezményes nyugdíjba, mert mostmár töb, mint 43 éve dolgozik. Kérhetné- e a kedvezményes nyugdíjat,mert mégis biztosabb lenne, és még igénybe is tudná venni akkor az utazási kedvezményt is. A gyerekei,unokái messze vannak, ez is sokat számítana.
Nekem valami rémlik ezzel kapcsolatosan, rengeteget visszaolvastam, de nem találok rá semmit. Pedig biztosan volt valami ezzel kapcsolatosan.

Veci # 2012.02.16. 12:09

Csutak7
Az ellátás mellett szerzett munkaviszony, amit 2012-től szerzel, az beleszámít a jogosultsági időbe és a szolgálati időbe is.

Fenfer
Anyagilag most még nincs különbség, másik zsebből fizetik, nem a Nyugdíjpénztártól az ellátást.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.15. 20:06

Kedves Veci!
Bocs, de valami még eszembe jutott. Az ellátás mellett végzett munka beleszámít a jogosultsági időbe? Vagy a szolgálati időbe? Az ellátás nem nyugdíj, nem kellene felfüggeszteni addig, amig megszerzem a hiányzó hónapokat?
Köszönöm a választ.

Kedves Fórumozók!

Csutak7 # 2012.02.15. 19:58

Kedves Veci!
Még egyszer szeretnélek megkérdezni, hogy ha elmegyek ellátásra, akkor, van-e valamilyen mód arra, hogy a 40 évhez hiányzó hónapokat összeszedjem?
Ha igen, akkor jogosult lehetek-e a nők 40 évesére?
Másik kérdésem, mi az a "egyszeűsített foglalkoztatás? "Ez hogyan vonatkozhat rám?

Kedves Fórumozók!

Fenfer # 2012.02.15. 11:06

Köszönöm a választ, és még egy kérdés:

a korhatár előtti ellátás miben különbözik az előrehozott öregségi ellátástól? (jogilag, anyagilag)

F

Veci # 2012.02.15. 09:58

K.Margit53
Te az idén 59. szülinapodtól korhatár előtti ellátásra szerzel jogosultságot, mivel a nők kedvezményéhez nincs meg a feltételed.

wicca94
2012-től változott a törvény, ezt november végén fogadták el, így a bátyád nem tud elmenni nyugdíjba, mivel az a lehetőség megszűnt. Csak 62,5 évesen mehet, addig a nyugdíj előtt állók ellátását kaphatná, ezt kérdezzétek meg a Munkaügyi Központban.
Az idén csak az az 1952-es férfi tud elmenni korhatár előtti ellátásra, aki 2011-ben jognyilatkozat készült a munkaviszony megszüntetésről, megkezdte a felmondási idő letöltését, ami eltart a 60. szülinapig, ha megvan addig a 42 év szolgálati ideje.

Fenfer
Ha írásban rögzítettétek a munkaviszony megszűntetését, akkor semmi sem veszett el szerintem, mert azt a papírt akkor kell a Nyugdíjbiztosítónak benyújtani, amikor kéred a korhatár előtti ellátásod megállapítását (már megszűnt az előrehozott nyugdíj). Biztonság kedvéért te is érdeklődj a Nyugdíjbiztosítónál (nekem ilyen választ adtak). A Nyugdíjbiztosítónak max. 2 héttel korábban add be a papírokat, mert addig nem foglalkoznak vele.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.02.15. 09:46

Csutak7
Ha leépítés van nálatok, akkor viszont várd meg, ha neked mondanának fel, akkor neked kiemelt végkielégítést kellene fizetni +4 havit mivel védett korban vagy. Ebben az esetben várd meg, hogy ők mondjanak fel. Most még nem tudni, hogy 2013-tól milyen nyugdíjszámítás várható (szerintem a bruttóból kedvezőtlenebb lesz), ezért írtma, hogy én elmennék az idén. De a csökkentést is kalkulálnod kell.
Nem tudom mit írjak még, kb. megvárnám, hogy nekem mondjanak fej, ha ez nem történne meg, akkor dec. 30-al lemondanék a közalkalmazotti jogviszonyról és dec. 31-től kérném az ellátást. Neked azzal az indokkal nem mondhatnának fel, hogy 59 éves vagy, csak létszámleépítéssel (vigyázz nehogy csőbe húzzanak).
A jelenlegi tv. szerint az egyszerűsített foglalkoztatás napjai is beleszámítanak a jogosultsági időbe. De figyelni kell, hogy milyen változást eszközölnek a gombnyomogatók.
A döntést neked kell meghoznod, de én kivárnám a végkielégítést akár.

Üdvözlettel Veci

Fenfer # 2012.02.15. 09:44

Kedves Veci!

Idén nyáron leszek 60 éves, nyár elején meglesz a 42 évem is. A munkáltatómmal tavaly megegyeztem a születésnapom időpontjára a munkaviszony megszüntetéséről, azonban a papírokat még nem adtam be, vagyis nem kezdeményeztem az előrehozott öregségi nyugdíjat. Elvesztetettem ezzel a lehetőséget, vagy nyugodtan beadhatom most is a papírokat. Van-e ennek valamilyen határideje?

A választ várva, üdvözlettel

F

wicca94 # 2012.02.15. 09:32

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.a bátyám 1952.márc.2-án született,és még tavaly beadta a papírjait az előrehozott nyugdíj ügyében,amiről kapott is határozatot,hogy 20102.március 2-tól,amint betölti a 60.évét elmehet nyugdíjba..Most nem tudom a kormány rendelet értelmében ez a határozat érvényes marad?Elmehet nyugdíjba vagy sem? 41 és féléve van igazolva,de sajnos most még a munkahelye is megszünt,és addig valamilyen járadékot kap amíg betölti a 60.évét.

Előre is köszönöm a választ!

Csutak7 # 2012.02.14. 23:50

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ. Ha elmegyek ellátásba, utána elmehetek a nők 40 évesébe? Lehet váltani? Csak csökkentettbe mehetnék el, hiszen decemberben nem lesz meg a 40 évem.(59 éves leszek 39 év 309 nap)Utána csak vállalkozóként dolgozhatnék 2013 februárig(csak erre lenne lehetőségem) hiszen a suliban leépítés van, ill. lesz, egy nyugdíjast (ellátásban lévőt) nem foglalkoztatnának tovább, hanem azt, akire hosszú távon lehet számítani.
Összegezve, ha elmegyek ellátottnak, csökkentettel, akkor teljes csökkentés nélküli nyugdíjam csak 63 évesen lehet, ha jól tudom. 2013 februárban hogy mehetnék át "rendes" csökkentés nélküli nyugdíjba, amilyen a 40 éves? Vagy mégis lehet?

Kedves Fórumozók!