Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2012.02.14. 21:04

Csutak7
A helyedben esetleg az idén elmennék korhatár előttibe legkésőbb dec. 31-én (utolsó munkanap dec. 30.) és mellette még dolgoznék 2013 február végéig, amíg meglesz a 40 év jogosultsági idő. Egyébként nem neked kell segíteni a fenntartón, ezt ne vedd a válladra.
A felmentési idővel kapcsolatban majd hozzáértő válaszol.

HIldikó
Köszi, jó egészséget kívánok az ellátáshoz

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.02.14. 20:54

BOCSÁNAT, ROSSZUL ÍRTAM, NEM SZOLG.IDŐM VAN, HANEM JOGOSULTSÁGI IDŐM 38 ÉV 309 NAP 2011. DEC. VÉGÉIG

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Csutak7 # 2012.02.14. 20:25

Kedves Fórumozók!
Kérlek, hogy segítsetek az alábbiakban:

• 2011 dec. 31-ig 38 év 309 napot állapítottak meg szolgálati időként.

Ha 2013 február végéig dolgoznék, meglenne a nők 40 évese. Az a baj, hogy jövőre kevesebb osztály indítását engedi az önkormányzat, így 8 tanárt el kell küldeni. Azon gondolkoztam, ha szeptembertől nem tanítanék, akkor ezzel tudnék-e segíteni. Nem tudom, hogy az új Munkatörvénykönyv szerint mennyi a felmondási idő, ill. szabadság. Tvaly 8 hónap volt. Idén tudjátok-e, hogy mennyi?
Válaszotokat köszönöm

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

HIldikó # 2012.02.14. 12:19

Kedves Fórumozók!
Még decemberben sokszor kértem tőletek segítséget a nyugdíjbavonulásom / korhatár előtti ellátás /lehetőségeivel kapcsolatban. Most, miután mindenen túl vagyok, azt gondolom, úgy tisztességes, ha a végkifejletről is tájékoztatlak benneteket, és esetleg valakinek még segíthetek is az én esetemmel.
Röviden az előzmény: 53.01.29.-én születtem és van 40 év szolgálati időm. Tavaly nov.29.-től kaptam 2 hónap felmentési időt, amiből a dec.-t le kellett dolgoznom.Gyakorlatilag jan.1.-től vagyok itthon. A Nyugdíjbiztosítónál nagyon korrektül és gyorsan intézték az ügyem. Közalkalmazott lévén, megkaptam a 40 éves jubileumi jutalmamat, kifizették a január hónapra időarányosan járó 2 nap szabimat, levélben tájékoztattak, hogy mennyi előleget kapok 2 hónapig, amíg a végleges nyugdíjamat megállapítják. Már a februárit meg is kaptam. Az önkéntes nyugdíjpénztárból is megkaptam a 10 év alatt összegyűlt megtakarításom. A Biztosítónál is végtelen előzékenyek voltak. Nekem csak jó tapasztalatom van az ügyintézésekkel kapcsolatban. Köszönöm a korábbi segíségeket, kívánok mindenkinek erőt, egészséget, kitartást a további munkájához és a nyugdíjintézéshez.
Üdvözlettel:Hildikó

fabatka # 2012.02.14. 06:03

Kedves Veci !

Köszönöm gyors válaszodat.Évekkel ezelőtt volt több táblázat, azokon könnyű volt eligazodni ,de ezek már érvényüket vesztették.Újat pedig sehol nem találtam.Akkor marad a 62.5 éves kor.....,mert már sajnos 2010-bem megszűnt a munkaviszonyom.Még egyszer köszönöm válaszod,és jó egészséget kívánok.

Tisztelettel: fabatka.

Veci # 2012.02.13. 20:24

fabatka
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor 62,5 évesen. Ha viszont 2011. dec.31-ig írásban megtörtént a felmondás (írásbeli jognyilatkozat), megkezdted a felmondási idő letöltését, ami a szülinapodig tart, akkor korhatár előtti ellátásra mehetsz/mehetnél a 2012.01.01-től hatályos tv. szerint.

Üdvözlettel Veci

fabatka # 2012.02.13. 17:18

Tisztelt Veci!Azt szeretném tudni hogy az a férfi aki 1952.09.13 én született mikor mehet rendes öregségi nyugdíjba .43 év 233 nap szolgálati időm már van.Sajnos most álláskeresési támogatáson vagyok.Köszönöm a választ.(Azért fordulok hozzád mert látom hogy sokan kérdeznek tőled.Valószínű nem véletlen...) Üdvözletem.fabatka.

fa.evica # 2012.02.09. 16:58

Kedves gabusch!
Sajnos ilyent nem tettem, nem is tudtam, hogy lehetett volna, csak szóban jeleztem, hogy elszeretnék menni májusban. Egyébként ma felhívtam a Nyugdíjfolyósítót és megkérdeztem, ott azt mondták, hogy meg kell felelnem a két feltételnek és küldenek valami nyomtatványokat, amivel beadhatom majd.
Megköszönném, ha elküldenéd a tiéd (feva53@gmail.com).
Köszönettel: Éva

gabusch # 2012.02.09. 13:56

Evica!
Beadtál már egy előzetes nyilatkozatot/kérést a munkáltatódnak a terveidről ?
(törvényi §-ra hivatkozva, mi szerint az 53-ban született nők..blablabla.. előrehozottba mehetnek ha a 2 feltételnek megfelelnek)
A legjobb, ha már 2011.decemberben beadtad volna:-)
Holnap esetleg beszkennelem a magam "mintáját"(ha ügyes leszek és sikerül)
Üdv:gabusch

fa.evica # 2012.02.09. 06:14

Bocsánat kimaradt egy betű - gabusch

fa.evica # 2012.02.09. 06:13

Korall54 és gabush - köszönöm nektek a választ. Még azt szeretném tudni, hogy kell nekiindulni az egésznek, igaz még májusig van idő, de azért érdekelne, tavaly már összeszámoltattam az éveimet.

Még a másik kérdésemre vajon hol kaphatok jogorvoslást?!

Üdv.: Éva

gabusch # 2012.02.08. 19:25

@fa.evica
Előfordul,hogy nem csak a munkáltatók,de a Nyufi alkalmazottai is béna/használhatatlan infókat adnak az érdeklődő delikvenseknek. Rá se ránts!

Én 53.június 3-i közalkalmazott vagyok(a tv.ből szigorlatozni is tudnék..-a Korall53 meg jelesre!)

Segítünk egymáson!

A törvényt olvasd el sokszor,ha az eltelt másfél év alatt nem is igazán érdekelt/úgy gondoltad,hogy helyetted majd valaki ufó/paternalista állam bá' fogja megfejteni a "nyuggerségedet "
(én és többen mások:résen és neten vagyunk évek óta= magam uram mert szolgád nincs,életedben egyszer mész korhatár alatti ellátásba címszóval)
Üdv: gabusch53

Korall54 # 2012.02.08. 16:23

fa.evica
A Magyar Közlöny Online oldalon megtalálod a 2011. dec. 9-i 148. sz Közlönyt, abban van a 2011. évi CLXVII. sz. törvény teljes szövege. Ezt mutasd meg.
Éppen az előző pejannak írt válaszomban idéztem a rád is vonatkozó részt, nézd meg a b) pontot.
Én újabb, ezt megváltoztató rendeletről nem tudok.

Üdv: Korall (53-as nö)

fa.evica # 2012.02.08. 16:05

Kedves Korall54!
Köszönöm szépen a válaszod. Viszont ma voltam a munkahelyem munkaügyi osztályán (tatabányai kórház) és ott közölték velem, hogy eltörölték a korhatár előtti ellátást és nem mehetek el, csak majd ha betöltöm a rendes nyugdíjas évem.
Mint pár nappal ezelőtt írtam, hogy május 29.-én töltöm az 59. évem, májusra már lesz 40 év és 52 nap szolgálati időm.
Szeretném megkérdezni, hogy most akkor mi az igazság?

===
A másik kérdésemmel kapcsolatban esetleg tudna segíteni valaki hová fordulhatnék (rokkantsági járulék):
A gyermekem apja, most lesz augusztusban 62 éves, de már pár éve rokkantnyugdíjas, ő mikor éri el a rendes nyugdíjat? Viszont most a nagy nyugdíjreform miatt megvonták a gyermektartást (még tanul a gyerek), mert a rokkantsági járulékból nincs levonás. Ez ügyben hová fordulhatnék segítségért?
Milyen világot élünk, itt már nem számít a gyerek! Az apának nincsenek kötelességei, csak az anyának!
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.: F. Éva

Korall54 # 2012.02.07. 13:54

pejan

2011. évi CVXII. tv-ből idézet:

7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
……..

1. az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

Az általad idézett f) pont azt jelenti, hogy még az új tv életbe lépése előtt akik már 2011-ben elkezdték a felmentést/ felmondást, azzal a vágyálommal, hogy vmilyen nyd-ba fognak menni, nos az ilyenek is korhatár előttire mennek és nem nyd-ba.Ez nem kikötés, hanem a nyd-ba menés procedúrájának a kifutásakor 2012-ben ők is ellátottak lesznek. Az f) pont előtti betűjelzésű pontok külön-külön felsorolják, hogy 2012. jan. 1-től kik mehetnek korhatár előttire, a b) pont kimondja, hogy old puli felesége is mehet, mert azok a feltételei megvannak.

Egyébként ezt a dolgot itt a fórumon már régen tisztáztuk.

Másrészt, mivel oldpuli feleségének van 40 év szolg. ideje, nem csökkentett lesz az ellátás összege.(Akkor lenne csökkentett, ha 37-38-39 szolg. ideje lenne csak.) Az mindegy, hogy most nincs munkája, de már megvan neki a 40 évnél több szolg. ideje, már csak az 59-ik szülinapját kell bevárnia. Addig meg oldpuli vígan eltartja őt az aranybányája vagy gyémántbányája hasznából. (Ha valakinek végetért a munkája és van miből megélnie, illetve fizeti maga után az eü-i hozzájárulást, így még beteg is lehet, de nem kötelező rögtön nyd-at igényelnie. Ő dolga, hogy mért hagy lukat a munkaviszony megszűnése és a nyd/ ellátás kezdete között.)

pejan # 2012.02.07. 13:08

Kedves Korall54!
Az oldpuli-nak adott válaszodhoz: biztos, hogy a felesége elmehet ebben az évben korhatár előtti ellátásra?
A nyugdíjtörvény ominózus 7.§ f. pontja feltételeket támaszt: csak annak állapítanak meg ilyen ellátást még idén, akinek tavaly megtörtént az írásos felmondása vagy megállapodása, a felmondási idő a születésnap után jár le és legyen meg a szükséges szolgálati idő stb., valamint a tavaly év végi jogszabályok szerint még jogosult lett volna előrehozott nyugdíjra idén. Oldpuli viszont arról ír, hogy éppen nincs munkája a feleségének, vagyis írásban sem egyezkedhetett decemberben a munkáltatójával.
Ráadásul korhatár előtt szó sincs teljes nyugdíjról, csak annak a nőnek, aki a 40 év után járó nyugdíjat veszi föl.
Nehogy hiú reményt keltsünk az érdeklődőkben.

Korall54 # 2012.02.06. 19:04

oldpuli
40 év szolg. időre csökkentés nélküli lesz a korhatár előtti ellátása, évente emelkedik mint a nyd, de nem jár hozzá semmilyen kedvezmény(pl. utazási). Majd 63 éves korban lesz öregségi nyd a neve.

oldpuli # 2012.02.06. 18:58

Korall54
Köszönöm szépen a segítséged.
Sajnos munka nincs,de a feleségem 59 születésnapja 2012.06.11-én van!
Azért megkérdezem,hogy a majdani nyugdíja teljes vagy csökkentet lesz-e ?
Üdv: old puli

Korall54 # 2012.02.06. 18:33

oldpuli
A feleséged ebben az évben korhatár előtti ellátásra mehet az 59. szülinapja utántól. Ehhez megvan a szükséges szolg. ideje. Nem tudom, mikor van a szülinapja, de azt tanácsolom, hogy ha még tud addig dolgozni, amikor kiteljesedik a 41. év szolg ideje,(ez kb okt közepén lenne meg,) akkor addig dolgozzon, még ha előbb tölti is be az 59-et. Ekkor ugyanis 2%-kal több ellátást számolnának.

Tavalytól már minden nőnek kétféle számítást adnak meg. Egyik a szolg. idő, a másik a jogosultsági idő a 40 éves női kedvezményes öregségi nyd-hoz.
A korhatár előttihez a szolg. idő mennyisége a fontos, neki ez bőven megvan.
A női kedvezményeshez hiányzik kb 5 és fél év jogosultsági idő, tehát ezt nem tudja igénybe venni.

oldpuli # 2012.02.06. 17:22

Kedves Veci és Fórumozók !

A segítségeteket kérem.
Feleségem 53-as születésű.
Megkérte a szolgálati idejének az élbírálását.
Határozat.
Az igazolások alapján megállapították,hogy 1969.09.17. és 2011.10.31. között a fennállott jogviszonyaival összesen 14617 nap,azaz 40 év 17 nap szolgálati időt szerzett,ebből a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához jogosultsági idő 12542 nap,azaz 34 év 132 nap,amelyből kereső tevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban a jogosultsághoz szükséges 32 évvel szemben 34 év 132 nap szolgálati időt szerzett.
Ezen adatok alapján nem is tudom,hogy milyen típusú nyugdíjra jogosult még ebben az évben.

Nagyon köszönöm a segítségeteket.
Old puli

tóthklári53 # 2012.02.05. 17:05

Kedves Korall54! köszönöm a válaszod, én sem mernék mérget venni erre az egészre, de hátha szerencsénk lesz. Azért jól "kibabráltak" sok közalkalmazottal, hogy a felmentést sem adják meg, és most a jub.jutalom is kétséges. Elolvasom az ajánlott bejegyzést,és még egyszer nagyon köszönöm a segítő szándékot! Üdvözlettel:
TóthKlári53

Korall54 # 2012.02.05. 16:14

tóthklári53
2011-ben kaptál írásos jognyilatkozatot arról, hogy 2012-ben kezdődik a felmentésed? Ez esetben talán van remény, bár én ezt biztosan nem tudom, hiszen csak laikusként próbálok eligazodni.
Sajnos a 2012-es Kjt-ből az összes olyan paragrafus hiányzik, (az előrehozott ö. nyd. megszüntetése miatt) ami 2011-ben még lehetővé tette a 8 hónapos felmentés megkezdését és a jubileumi jutalom kifizetését a végén.
Aki 2011-ben elkezdte a felmentését, a megkezdett folyamat a 2011-es Kjt. szerint fut ki az írásos jognyilatkozat alapján.

Lehet, hogy még nincs minden veszve, nem tudom.
Javaslom, olvasd el bogáncs88-nak írt üzenetemet a "korahtár előtti ellátás 2012-ben" c. topikban: 2012. 02. 04. 20:28
Abban utalok egy másik beírásra, azt is olvasd el.

Korall54 # 2012.02.05. 15:51

fa.evica

Ugyanúgy számolják, mintha nyd lenne.
40 év szolg. időre a valorizált átlagos nettónak a 80%-a lesz a nyd. összege, csökkentés nélkül.

Lali52 # 2012.02.05. 15:13

Kedves Veci!

52.04.05-én született férfi vagyok.1966 óta van munka viszonyom.Jelenleg egy biztonsági cégnél dolgozom.2011 december 30-án a felmondásom beadtam,amire azt mondták,hogy vissza térünk rá.De azóta sem szóba,sem írásba nem kaptam rá választ.2012 január 26-an a helyemre jövő őrtől megtudtam,hogy 31-étöl az őrzés megszűnik ott ahol dolgozom.Felmondó levelet nem kaptam.A vezetőséggel meg egyeztünk,hogy 2012 február 01-töl ugyanannál a cégnél állományban tart 2012.04.10-ig.De jelenleg csak olyan munkát tud adni ami a járulékaimat fedezi,de fizetést nem kapok.Igen ám de az ügyfélkapun tudtam meg,hogy a cég neve megváltozott.Az a kérdésem,hogy ilyenkor milyenen lehetőségeim maradtak?Kérlek segíts nekem.Segítséged előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Lali52.

fa.evica # 2012.02.05. 12:37

Kedves Veci!

Szeretném megkérdezni, hogy május 29,-én töltöm az 59. évem, akkor lesz 40 év és 52 nap munkaviszonyom. Az lenne a kérdésem, hogy számolják a korhatár előtti ellátást? Mennyi százalékot vonnak le majd nekem?

A másik kérdésem az lenne, bár tudom, hogy nem ide tartozik, hogy a gyermekem apja, most lesz augusztusban 62 éves, de már pár éve rokkant nyugdíjas, ő mikor éri el a rendes nyugdíjat?
Most a nagy nyugdíjreform miatt megvonták a gyermektartást (még tanul a gyerek), mert a rokkantsági járulékból nincs levonás. Hová fordulhatnék ez ügyben? Milyen világot élünk, itt már nem számít a gyerek! Az apának nincsenek kötelességei, csak az anyának!
Köszönöm a válaszod.
Üdv.: F. Éva