Előrehozott öregségi nyugdíj

aprosz # 2009.08.03. 10:51

Tisztelt Szakértő!

Végigolvastam a bejegyzéseket ezen a fórumon és a törvényi hivatkozásokat is, de ezek után sem vagyok biztos, hogy a kérdésemre tudom a helyes választ, ezért kérem mondja meg, hogy helyesen gonodolom, vagy mi a helyes válasz.
Édesanyámnak felajánlotta a munkahelye (posta), hogy idén decemberben lehet hogy elmehet korengedményes nyugdíba.
Kérdés, hogy mennyivel lesz majd így kevesebb a megállapított nyugdíja mint a teljes összegű nyugdíja?
Decemberben lesz 57 éves és 39 év 9 hónap szolgálati ideje. Az én értelmezésem szerint 9x0,1%= 0,9% lesz a nyugdícsökkentés mértéke.

Előre is köszönöm a segítséget.

Veci # 2009.08.03. 16:30

aprosz

Az édesanyja szerncsés, ha felajánlották neki a korengedményes nyugdíjat.

2009. évi XL. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

http://www.jogiforum.hu/torvenytar/

A Tny. 18/A
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.”"

A csökkentés az én kalkulációm szerint annyiszor 0,3 % minden 30 napra, amennyi hiányzik a 40 évhez. De lehet, hogy még a jelenleg hatályos jogszabály érvénye őrá, csak a hiányzó évre kalkulálj.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Gee75 # 2009.08.04. 20:17

Tisztelt Szakértő!

Édesapám 1952. áprilisában született, decemberben meglesz a 40 év szolgálati ideje, de a munkáltatója nem akarja elengedni nyugdíjba. Viszont lehetősége lenne közös megegyezéssel való szerződésbontásra október 1. hatállyal. A munkáltató ebben az esetben 10havi végkielégítést fizetne, ami állítólag +4 havival egészül ki édesapám kora miatt, valamint kb. 100 napi felmondási idő illetné meg.
Ön mit tanácsol ebben az esetben? Mi lehet a legkedvezőbb döntés a számára? Ha egy másik helyen vállal munkát, az a munkáltató elengedheti korengedményes nyugdíjba?

Köszönettel:
Gábor

Veci # 2009.08.05. 05:50

Tisztelt Gábor!
Az ön édesapja a 60. születésnapja utáni naptól lesz jogosult az előrehozott nyugdíjra, ha addig meglesz a 42 év szolgálati ideje.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

A Tny. 18/B. §
Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
Az a)-b) pont szerinti esetekben a (2) bekezdés szerinti csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.

PRÓBÁLJA meg édesapja megbeszélni a munkáltatójával, hogy a korengedményes nyugdíjazásra kössönek megállapodást. Erre a munkáltató tesz egyébként kezdeményezést. Ha 2009.12.31-ig a munkáltató és édesapja között létrejönne a megállapodás és a munkáltató befizeti a Nyugdíjbiztosítónak az ő nyugdíját és a postaköltséget az előrezozott nyugdíjkorhatárig, akkor az idén korengedményes nyugdíjba vonulhat.

Biztos tudja ezeket a munkáltató is és ennek anyagi vonzatát felmérte, ezért ajánlotta fel az ön által leírt kifizetéseket: „közös megegyezéssel való szerződésbontásra október 1. hatállyal. A munkáltató ebben az esetben 10havi végkielégítést fizetne, ami állítólag +4 havival egészül ki édesapám kora miatt, valamint kb. 100 napi felmondási idő illetné meg.

Ha a munkáltató mindezt írásba foglalja, mármint a 10+4 havi végkielégítést és a 100 napi felmondási időt, CSAK akkor írjon alá közös megállapodást a jogviszony megszűntetésére. Ez nagyon méltányos lenne a munkáltató részéről, ha tényleg mindezt leírja.

Egyébként a + 4 havi végkielégítés a közalkalmazottaknál és úgy tudom a köztisztviselőknél van, egyébként a Mt. alapján + 3 hónap, annak aki 5 éven belül van a rá irányadó nyugdíjkorhatárhoz (még ebben az évben ez 57 évet betöltöttet érinti).

Ha létrejönne a közös megegyezés, akkor attól az időponttól megszűnik a munkaviszony. Utána regisztrájjon a Munkaügyi Központba. Ő már az álláskeresési és munkanélküli segélyekkel is növeli a szolgálati időt. És közben még akár munkát is találhat.

Sajnos az életkori feltétel hiánya miatt nem tud korábban elmenni nyugdíjba.

Szerintem egy másik munkáltató nem fogja felvállalni, hogy kifizesse a 60. születésnapjáig a nyugdíjat és a postaköltséget, neki semmi érdeke nem fűződne egy rövid munkaviszony alapján, mert ez nagy összeget igényel a munkáltatótól.

Személyes véleményem, ha bennünket érintene ez a helyzet: elfogadnánk a 10+4 havi végkielégítést és a 100 napos felmondási pénzt (de csak akkor, ha munkáltató ezt írásba adja), ez a nyugdíjalapot jól megnöveli. Az álláskeresési és nyugdíjelőtt állók munkanélküli segélyével, esetleg új munkalehetőséggel el tudnánk jutni a 60. szülinapig. Az álláskeresési és munkanélküli ideje növeli a szolgálati időt, de nem befolyásolja a majdani nyugdíja összegét.
2012-ben még a 40 év feletti évekre évenként 2-2%-ot számítanak (12.§), vagyis 84% lenne a nyugdíjszámítás mértéke. A csökkentés mértékét némileg mérsékelné. Tehát mi elfogadnánk ezt a helyzetet.

De a döntést önöknek kell meghozni, mi ezt tennénk.

Üdvözlöm Veci

Üdvözlettel Veci

Hortenzia # 2009.08.05. 09:06

Üdvözlet!

Érdeklődni szeretnék, hogy 1952.02 havi születésű nő, 40 éves munkaviszonnyal mikor és milyen feltételek mellett mehet előrehozott nyugdíjba.
Előre is köszönöm a választ!

Rol1 # 2009.08.05. 09:20

A Tny. 18/A. § (1) bekezdése alapján ehhez az 59. életév betöltése szükséges többek között.

Veci # 2009.08.05. 10:01

HÁTHA ÉRDEKEL VALAKIT!!!

Nyugdíj melletti munkavégzés: További változások 2009.07.10.
http://www.logsped.hu/…ltozasok.htm

„A Magyar Közlöny 88. számában jelent a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvény hatálybalépésével és a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv átültetésével összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi LVI. törvény keretében „A társadalombiztosítási nyugellátással szóló 1997. évi LXXXI. törvény modosítása“ is elfogadásra kerül.

Az öregségi nyugdíjasok esetében az új szabály pontosítja a korlátozás alá esők körét (tehát nem a 62. életévhez, hanem a nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ami adott esetben ennél magasabb is lehet) köti a korlátlan munkavégzés lehetőségét, illetve kiterjeszti a korlátozást
az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjasokra és a
a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény alapján járó öregségi nyugdíjban részesülőkre is.

Egyéb vonatkozásban a korlátozásra vonatkozó anyagi jogi szabályok nem módosulnak azzal, hogy mint a híradásokban hallhattuk több képviselő módosító indítványt kezdeményezett az öregségi nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó korlátozások enyhítése érdekében.

Markánsan változik viszont a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés lehetősége.

Az új szabályok szerint rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem és keresőtevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

A nyugdíjjogosultság megszűnéséhez tehát mindkét feltételnek egyaránt teljesülnie kell.

Az új szabályt a 2009. június 30-át követő követően szerzett jövedelmek vonatkozásában kell alkalmazni.

További változás, hogy a kereset megállapítása során figyelembe kell venni a külföldön végzett munkát, egészen pontosan
a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó személy esetén EGT-államban,
a szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó személy esetén
ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik – a szerződő államban végzett keresőtevékenységet és ott szerzett keresetet, jövedelmet is, mégpedig
a nyugdíjas nyilatkozata, illetve
az ügyben hatáskörrel rendelkező külföldi szerv adatszolgáltatása alapján.

A fenti országokban fennálló kereső tevékenység egyébként akadálya az előrehozott öregségi nyugdíjnak is.

A rehabilitációs járadék melletti munkavégzés korlátai nem módosultak, ahogy az átmeneti járadék és rendszeres szociális járadék mellett is az eddigi szabályoknak megfelelően lehet kereső tevékenységet folytatni. (HR)”

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.05. 10:15

Kedves Hortenzia!

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

A Tny. 18/A.§ (1)
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Sajnos még nem rendelkezel az életkori feltételekkel, így te csak 2011. februárban a születésnapod utáni naptól mehetsz el leghamarabb előrehozott nyugdíjba.
Ha addig dolgozol és meglesz a 41 év, akkor a nyugdíjszámításod 82 % lesz (1997. évi LXXXI. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról 12.§)

MÁS megoldás a korengedményes nyugdíjazás, ha a munkáltató megállapodást kötne veled 2009.12.31-ig ée befizeti egyösszegben az előrehozott nyugdíjkorhatárodig a nyugdíjad és a postaköltséget. Ennek a költsége a munkáltatóra megterhelő, ezért nem biztos hogy számodra járható út.

Tájékozódásként itt találsz egy nyugdíjkalkulátort: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.05. 10:21

Nyugdíj melletti munka és a bér: hogyan számolunk júliustól?

http://www.adozona.hu/…asmunka.aspx

Bérkalkulátor nyugdíjasoknak, családosoknak 2009
http://adozona.hu/…ozoknak.aspx

Üdvözlettel Veci

vizsu55 # 2009.08.06. 07:00

Kedves Veci!
Az ONYF honlapján úgy olvastam a változást a rokkantsági nyugdíj melletti munkavállalásról júl. 01-től, hogy a 6 havi bruttó jövedelem nem haladhatja meg a jelenlegi nyugdíj kétszeresét.
Az én esetemben tehát 109000 Ft nyugdíj mellett havi bruttó 218000 Ft-ot kereshetnék?
Azt a részét nem értem igazán, hogy ezt majd 2010 februárban fogják ezt ellenőrizni," az akkor folyósításra kerülő rokkantsági nyugdíj " szerint. Tehát, a 0.5% os nyugdíjemelést / ami 365 nap munkavégzés után kérhető, valamint, ha januárban esetleg lesz nyugdíjkorrekció,akkor az lesz a számítások alapja?
Remélem érthető volt a kérdésem.
Köszönettel: János

Hortenzia # 2009.08.06. 07:33

Először is köszönöm a gyors és kimerítő válaszokat.
Lenne még egy kérdésem:
A 2010-es nyugdíjkorhatár emelkedés az előrehozott nyugdíjra is kiterjed majd? Mert az 1952-es születésűek korhatárát 2010 január 1-től fél évvel emelik meg, értesüléseim szerint.Így csak 59 és fél évesen lehet majd előrehozott nyugdíjba menni?
Előre is köszönöm!

Veci # 2009.08.06. 07:44

Ennyire nem mélyedtem bele, nem is érdeklődtem még, de az jön le. Javasolom, hogy hívja fel a Nyugdíjbiztosítót és ők konkrét választ adnak. Érdeklődök én is, mindketten reagáljunk vissza. Üdvözletem Veci

Üdvözlettel Veci

Rol1 # 2009.08.06. 07:57

az továbbra is 59 év marad tudtommal

Veci # 2009.08.06. 09:32

Kedves Hortenzia!

Téged nem érint a nyugdíjkorhatár emelés, mivel a 18/A. § tartalmaz átmeneti rendelkezést. Csak azokat érinti, aki nem rendelkezik 59 éves koráig a minimum 37 év szolgálati idővel.
http://www.complex.hu/…t0900040.htm

A Tny. 18/A.

Te leghamarabb 2011 februárban a születésnapod utáni naptól kérheted a nyugdíjad megállapítását, teljes összegű lesz, mivel rendelkezel a 40 év szolgálati idővel.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.06. 10:53

Tisztelt János!

Ennyire nem mélyedtem bele, nem is érdeklődtem még, de az jön le, ami neked. Javasolom, hogy hívd fel a Nyugdíjbiztosítót és ők konkrét választ adnak. Érdeklődök én is, mindketten reagáljunk vissza.

Markánsan változik viszont a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés lehetősége.
Az új szabályok szerint rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem és keresőtevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja

• a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
  • a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

A nyugdíjjogosultság megszűnéséhez tehát mindkét feltételnek egyaránt teljesülnie kell.
Az új szabályt a 2009. június 30-át követő követően szerzett jövedelmek vonatkozásában kell alkalmazni.

Az értelmezésem szerint a rokkantnyugdíj kétszerese akkor érvényesül, ha az kevesebb a mindenkori minimálbér kétszeresénél (vagyis ez max. 143 000 Ft). Feltéve, hogy jól értelmezem a módosítást.

KALKULÁCIÓHOZ:
Nyugdíj melletti munka és a bér: hogyan számolunk júliustól? http://www.adozona.hu/…asmunka.aspx

Itt nincs szó a rokkantnyugdíj melletti munkavégzés esetére is járó 0,5 %-os emelésről, de attól vonatkozhat éppen arra is:
TÁJÉKOZTATÓ a saját jogú nyugdíj mellett munkát vállalók által megszerezhető 0,5%-os mértékű nyugdíjnövelésről
http://www.onyf.hu/index.php?…
Szerintem ez eléggé összetett, van aki rehabilitálható, van aki végleges rokkantnyugdíjas.

Te nem a rokkantnyugdíj emelésről írsz? A nyugdíjkorrekció szerintem a rokkantnyugdíjas nem érinti.

Mást most nem tudok összehozni. Ha te értelmezted, vagy informálódtál, légyszíves megírni.

Üdvözletem Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.06. 10:53

Tisztelt János!

Ennyire nem mélyedtem bele, nem is érdeklődtem még, de az jön le, ami neked. Javasolom, hogy hívd fel a Nyugdíjbiztosítót és ők konkrét választ adnak. Érdeklődök én is, mindketten reagáljunk vissza.

• a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
  • a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

Az értelmezésem szerint a rokkantnyugdíj kétszerese akkor érvényesül, ha az kevesebb a mindenkori minimálbér kétszeresénél (vagyis ez max. 143 000 Ft). Feltéve, hogy jól értelmezem a módosítást.

KALKULÁCIÓHOZ:
Nyugdíj melletti munka és a bér: hogyan számolunk júliustól? http://www.adozona.hu/…asmunka.aspx

Itt nincs szó a rokkantnyugdíj melletti munkavégzés esetére is járó 0,5 %-os emelésről, de attól vonatkozhat éppen arra is:
TÁJÉKOZTATÓ a saját jogú nyugdíj mellett munkát vállalók által megszerezhető 0,5%-os mértékű nyugdíjnövelésről
Szerintem ez eléggé összetett, van aki rehabilitálható, van aki végleges rokkantnyugdíjas.

Te nem a rokkantnyugdíj emelésről írsz? A nyugdíjkorrekció szerintem a rokkantnyugdíjas nem érinti.

Mást most nem tudok összehozni. Ha te értelmezted, vagy informálódtál, légyszíves megírni.

Üdvözletem Veci

Üdvözlettel Veci

vizsu55 # 2009.08.06. 11:48

Kedves Veci!
Ha figyelmesen elolvasod az ONYF Reflektor rovatában leírtak 3. pontját, amelyben még példát is említ,akkor szerintem egyértelmű a jövedelem értelmezése.
A 0,5%-s emelés iránti igényt már feladtam a megfelelő formanyomtatványon, ha megjön a válasz, megírom.
Nem a nyugdíjkorrekcióról, hanem emelésről akartam írni.
Üdvözlettel: János

kokacsi # 2009.08.06. 14:12

Tisztelt Címzett!

Férjem jelenleg rendszeres szociális járadékban részesül betegsége miatt még 1 évig. 1952. december hóban született,közel 40 év szolgálati ideje megvan. Hallottam, hogy mostanság (talán július 1-től) ujabb változás van. Milyen más lehetősége van jelenleg, vagy pl. a jövő évben esetleg elmehetne nyugdíjba?

Válaszát előre is köszönöm.

Veci # 2009.08.06. 19:08

Tisztelt János!

Ebben az összeállításban nem olvastam még a módosítást, ez a hivatalos, köszi hogy megírtad.

Ezek szerint akkor szűnik meg a rokkantnyugdíj, ha a hathavi átlag bruttó kereset meghaladja a minimálbér összegét (71500 Ft)? Ha valaki nem a példában szereplő nyugdíjat kapja, hanem többet, akkor annak a kétszereséig dolgozhat vagy csak a minimálbér összegéig? A te korábbi példád alapján 109000 Ft nyugdíj mellett havi bruttó 218000 Ft-ot kereshetnék? Te hogyan értelmezed?
Ez a módosítás a 50-79 százalékos mértékben egészségkárosodott nyugdíjasokra vonatkozik (ez a régi 67 %). Mennyit dolgozhatnak ugyan a régi 50 %-os rendszeres szociális járadékosok? Az változatlan maradt? Jó kérdés, ugye?

A „0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés...
(A nyugdíjasként folytatott keresőtevékenység alapján fizetett nyugdíjjárulék „ellenében" a nyugdíjast megillető növelés összegének kiszámítására vonatkozó rendelkezést akkor kell alkalmazni, ha a nyugellátás növeléséhez a Tny. 22/A. § (1) bekezdése szerint szükséges idő 2009. július 1-jét követően kezdődik. Egyéb esetben a nyugellátásnak a Tny. 22/A. §-a szerinti növelésére a jelenlegi rendelkezéseket kell alkalmazni.)

Itt van a ma hatájyos Tny. törvény:http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Ebből 22/A. § (1) bekezdés:
22/A. § (1) A saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása a 83/A-83/B. § szerint szünetel - nyugellátását kérelemre minden, 2006. december 31-ét követően saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenysége 365 napja után, az általa ezen időszakban fizetendő nyugdíjjárulék alapja havi átlagos - a 13. § (3) bekezdése szerint növelt - összegének 0,5 százalékával meg kell emelni.

Nekem itt az jön le, hogy a rokkantnyugdíj esetén nincs a 0,5 %, DE majd a beadott kérelemre reagálnak neked, légyszíves megírni.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.06. 20:07

Tisztelt kokacsi!

Válaszoltam e-mailon

Üdvözlettel Veci

vizsu55 # 2009.08.07. 06:08

Kedves Veci!
Én így "szeretném" értelmezni, de erre vonatkozóan is kérek hivatalos állásfoglalást írásban az ONYF ügyfélszolgálatánál.
Ha meglesz, megírom ezt is.
Üdv. János

Veci # 2009.08.07. 07:36

Köszönöm János a visszjelzést

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2009.08.10. 12:58

Tisztelt Szakértő !

Apám 1953-ban született és igy 2011-ben 58 éves lesz.Addigra 40 év szolgálati idővel rendelkezik majd.

Idóközben elismertettük a korkedvezményre jogosító idejét és 2 évet állapítottak meg részére.

Jól gondolom-e,hogy 58 évesen elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba?

Ha 62 évesen 42 év szolgálati idővel kell rendelkezni általában a férfiaknak, és 60 évesen az mehet el előrehozott öregési nyugdíjba,akinek 40 év munkaviszonya van- akkor ő a korkedvezményét figyelembevéve,ugye elmehet 58 évesen nyugdíjba ?

Továbbá hozzáadják-e a szolgálati idejéhez a 2 évet is és esetleg 42 év szolgálati időre állapítják meg majd a nyugdíját ?

Megtisztel és köszönöm előre is,ha válaszol !
Tisztelettel : Ágnes

Veci # 2009.08.10. 21:31

agica20

Igen! Jól gondolod, hogy 58 éves korában elmehet előrehozott korkedvezményes nyugdíjba. A törvénymódosításból nekem is az jön le szolgálati idővel kapcsolatban, mint neked. Vagyis én is úgy értelmezem, hogy a 2 év korkedvezményt hozzáadják a szolgálati időhöz, így édesapádnak szerintem a 42 év után állapítják meg a nyugdíját, a csüökkentésnél is digyelembe veszík. Ha jól gondolom, akkot max. 3,6 % csökkentés várható. DE a törvény 12. § alapján évenként +2%, azaz 84 %-al számítják a nyugdíját. Érdeklődj a Nyugdíjbiztosítónál, és légyszíve írd meg nekem, mert a férjem is ugyaezekkel a feltételekkel rendelmezik, bár ő a 2 év korkedvezmény nélkül 43 éve lesz.

2009. évi XL. törvény
a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

http://www.complex.hu/…t0900040.htm

19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.”
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.08.10. 22:09

EZ tegnap jelent meg:

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjról

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a korengedményes nyugdíjazásról

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a társadalombiztosítási nyugellátásokat érintő változásokról

Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról

Üdvözlettel Veci