Előrehozott öregségi nyugdíj

félsziget # 2012.01.28. 07:03

Köszönöm, Veci.

Veci # 2012.01.27. 21:44

félsziget
A nyugdíj melletti munkavégzés, vállalkozás nem számít bele a nők 40 évesébe. De a 2012-től szerzett időt már beszámítják, ha viszont marad a vállalkozásod, akkor a fizetési kötelezettséged annyi, mintha fő vállakozó lennél. Nézz be a másik topicba, én ehhez nem értek.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.01.27. 21:33

Nikci
Szolgálati idő szerzésre lehet megállapodást kötni a Nyugdíjbiztosítóval, de nem lehet szerintem előre vagy utólag kifizetni (de ez nem számít bele a Nők 40 éves jogosultsági idejébe). Ezeket olvasd el:

A te öregségi nyugdíjkorhatárod 64,5 év. Ha meglenne a 40 év jogosultsági időd, akkor öregségi nyugdíjba mehetnél.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.01.27. 21:26

Csutak7
Azért írtam, hogy én kb. elmennék, mert szerintem a 2013-tól alkalmazandó számítás kedvezőtlenebb lenne. Bár ezt év vége felé tudnánk meg. Az is igaz, hogy ha nincs meg a 40 év szolgálati idő, akkor a korhatár előtti ellátás csökkentett. Ez is mérlegelés tárgya lehet.

A korhatár előtti ellátás okán úgy tudom, hogy a felmentési idő nem jár, az az előrehozott nyugdíj esetében járt.
Olvass bele a másik topicba: Korhatár előtti ellátás 2012 - től

Üdvözlettel Veci

félsziget # 2012.01.27. 18:11

Kedves Veci!

Adva van egy nyugdíjas, aki 2007-ben 57 évesen 38 év munkaviszonnyal nyugdíjba ment, saját jogú nyugdíjat kapott, és emellett egyéni vállalkozóként a jövedelme után fizetett nyugdíjjárulékot. 2012. jan. 1-től már nem saját jogú nyugdíjas, mivel még nem töltötte be a 62. évét. Az a kérdésem, vonatkozik-e rá a nők esetén a 40 éves munkaviszony utáni saját jogú nyugdíjazás, tehát az elmúlt évek vállalkozói tevékenysége munkaviszonynak minősül-e?

Nikci # 2012.01.27. 15:20

Sziasztok, légyszi, az én kérdésemre is tudjátok a választ (lásd 4 kommenttel lejjebb)?
Nagyon köszi! Nikci

Csutak7 # 2012.01.27. 15:00

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors válaszodat. Megtennéd, hogy egy-két szóval indokolnád, hogy te miért mennél inkább idén ellátásra? Emlékszel, azt kérdeztem, hogy 39 éves szolgáti idővel idén menjek ellátásra 1953-as nő vagyok, vagy 1 évet várjak és megvan a 40 éves.
Másik kérdésem, ha idén mennék el (közalkalmazott vagyok, tanár) mikor kellene ezt jeleznem a munkáltató felé?Van még a 8 hónapos "akármi" 4 hónap munka, 4 hónap szabadság? Az új Munkatörvénykönyv ezzel kapcs-ban nem hozott újat?
A nyári szabadság beleszámít a felmondási szabadságba, vagy azt külön kell számolni?

Köszönöm.

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Edit_Budapest # 2012.01.27. 13:32

Kedves Veci,
Köszönöm a választ. Figyelem majd a topicot, és persze bemegyek a Nyufiba is, talán nyárra már tudják a jó választ.

Edit_Budapest # 2012.01.27. 13:28

Kedves Pazsu,
Köszönöm az okos gondolatokat.
Logikus és következetes ez lenne, szerintem is. Tényleg ez a fő kérdés, hogy idén a szolgálati időbe beszámit-e a rokkantsági ellátás ideje ? Én is úgy okoskodtam, hogy nem a járulékfizetés a fő vonal, mert akkor mi van az egyetemi,főiskolai évekkel? Akkor se fizettünk járulékot, mégis beszámit (beszámit?) a szolgálati időbe. Mindenesetre, ha a 8 év kiesik, a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz 34 év igy is megvan, a hiányzó 3 év után pedig %-os levonás van a nyugdijból (vagy nyugdij alapjából?) - ha jól gondolom.

Veci # 2012.01.27. 10:26

Edit_Budapest
Eddig te rokkantnyugdíjat kaptál, 2012-től meg ellátást (rokkantságit talán).
Az előrehozott nyugdíj esetében 2011-ig beleszámított az az idő is a szolgálati időbe kedvezményként, de nem ám úgy, hogy egyik nap rokkantnyugdíjas valaki, másnaptól előrehozott nyugdíjas. így értelmezem, a rokkantnyugdíj és az előrehozott nyugdíj között azért kellett kimaradt időnek lenni.
Mivel 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátást, ebbe nem számít csak a tiszta szolgálati idő (a 8 év rokkantsági időd nem). Azért bocsi a r.nyugdíjjal lenne 42 éved, sokan másoknak ténylegesen letöltött idő (pl. nekem is 57 évesen) volt annyi. Sajnálatos, hogy neked és sokan másoknak ez a sors jutott. Mivel te 59 éves leszel, neked már nem kell visszamenni vizsgálatra (úgy tudom, de a másik topicban hozzáértők és érintettek vannak), így marad a rokkantsági ellátás. Ha betöltöd az öregségi nyugdíjkorhatárt akkor leszel öregségi nyugdíjas.
Ennyit tudok válaszolni, mivel én nem mélyedtem el a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó törvényben.

Szafika is írt neked választ.

Pazsu
Szerintem amit írsz nem járható, bár abban igazad lehet, hogy dec.31-ig az volt érvényben. De mégis úgy látom, hogy nem járható, egyébként Edit az idén lesz 59 éves, rá a most hatályos tv. érvényes, mivel 2011-ben nem rendelkezett az életkori feltétellel.
Járjatok utána a Nyugdíjbiztosítónál és legyetek szívesek tájékoztatni ebben a topicban.

Üdvözlettel Veci

Nikci # 2012.01.27. 09:51

Azt szeretném megtudni, hogy van-e arra mód, hogy valaki kifizeti a nyugdíjkorhatáráig az összes nyugdíjjárulékát előre (a jelenlegi fizetése alapján számolva), és akkor elmehet-e öregségi nyugdíjba? 56 éves vagyok, 38 év szolgálat idővel rendelkezem,... Várom válaszukat! Üdv!!!

szafika # 2012.01.27. 09:25

Edit , ha 8 éve rokkantnyugdíjas vagy , akkor 35 évig fizettél járulékot, 8 évig nem ! 37 év járulékfizetés kell az előrehozott , csökkentetthez !

Edit_Budapest # 2012.01.26. 15:31

Kedves Veci,
Köszönöm a választ, de biztos bennem van a hiba, mert nem értem, mit ért ez alatt : A rokkantsági időt az ellátás mellett nem számítják be.
Ez a rokkantsági idő az ellátás ELŐTT-re vonatkozik, nem ?
Ha a 2011.dec.31-ig beszámított a rokkantsági idő, akkor is megvan a 42 évem (37 kellene), de a születésnapom csak decemberben lesz, amikor jogosultságot szerezhetek. 22-es csapdája-szerű kicsit.
Köszönöm, ha picit jobban elmagyarázza.

Veci # 2012.01.26. 15:00

Edit_Budapest
A rokkantsági időt az ellátás mellett nem számítják be.

Csutak7
Majd év vége felé okosabbak leszünk, én kb. elmennék az ellátásra.

Üdvözlettel Veci

Csutak7 # 2012.01.26. 11:49

Kedves Veci!
1953. 10. 19-én született nő vagyok. Idén is elmehetek csökkentett előrehozottba 39 év szolgálati idővel. 2013-ban a nők 40 évesével mehetek el, ha lesz még. 2013-ban - úgy hallottam - megadóztatják a nyugdíjakat. Szerinted mikor járok jobban?Te a helyemben melyiket választanád?
Válaszodat köszönöm
Judit

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz

Korall54 # 2012.01.26. 10:30

NYESZ-R

A NEFMI ügyfélszogálatától ezt kaptam:

Minisztériumunkba érkezett elektronikus levelére válaszolva a következő tájékoztatást adom.

Tekintettel arra, hogy a NYESZ-ről történő pénzfelvételnek adójogi szempontból van jelentősége, ezért a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 46.§ (1) bekezdése az Szja. törvény értelmező rendelkezéseinek „nyugdíj” címszavába beillesztette a korhatár előtti ellátásokat is, vagyis adójogi szempontból ezek az ellátások is nyugdíjnak minősülnek

Remélem, hogy tájékoztatásommal a segítségére lehettem.

Budapest, 2012. január 24.

Üdv: Korall (53-as nö)

fruzsi53 # 2012.01.26. 09:51

Segítségetek kérném. Idén elmehetek korhatás előtti ellátásra (53. októberben született nő vagyok). Közalkalmazott vagyok, pedagógus, könyvtáros. Milyen módon mehetek el a legkedvezőbben "nyugdíjba"? Köszönöm.

Edit_Budapest # 2012.01.25. 20:08

Kedves Veci,
53.decemberi születésű nő vagyok, 8 éve III. csop. rokkant-nyugdíjas, jelenleg rokkantsági ellátást kapok. Idén decemberben leszek 59 éves, tehát akkor mehetnék előrehozott nyugdíjba, :kérdés, hogy beszámítják-e a 8 év rokkant nyugdíj időt a szolgálati időbe ? 1969-től állapították meg a leszázalékoláskor a szolgálati időmet, tehát, ha a válasz igen, akkor év végén ez 43 évem "lenne".
Talán joghézag van, mert a szolgálati időnél most nem írják, a rokkant-nyugdíjas idő beszámítását, korábban egyértelmúen benne volt. Ez azt jelentheti, hogy ez a 8 év nem számít a szolgálati időbe ? Ennek értelmezésében kérem a segítségedet, mert jövőre lenne esedékes a felülvizsgálatom, és ahogy a dolgok kinéznek, ha el lehetne menni előrehozott nyugdíjba, az megnyugtatóbb lenne.
Köszönöm !

marcsaharcsa # 2012.01.25. 19:23

Kedves Veci!
A Rokkantsági nyugdij és munkaviszony fórumra írtam egy kérdést, szeretnélek megkérni, hogy légyszíves olvasd el és válaszolj rá ott. Köszönöm szépen

seatleon # 2012.01.25. 15:02

Kedves Veci.

1953 02 11 én születtem és csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban vagyok 2011 12 30 tól.
A munkáltatómmal sikerült megegyezni.
Dolgozhatom e ugyanott valamennyit abban az időszakban amiameddig kifizetett 2013 02 11 ig.
Utána gondolom lehet a minimálbér 18 szorosáig de erre nem találok választ.
Köszi seatleon

Veci # 2012.01.25. 08:56

Korengedményes nyugdíjasok visszafoglalkoztatási tilalma
http://adozona.hu/…_SXLG11.aspx#rss

Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.01.24. 16:26

Sipos Lászlóné
Már 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat. Sajnos a férjed a korhatár előtti ellátásról is lemaradt amennyiben nem történt meg írásban a felmondás még 2011-ben, és nem kezdte meg a felmondási idő letöltését ami a 60. szülinapjáig eltartana. Ha ez nem történt meg, akkor 62,5 évesen tud nyugdíjba menni.

Gizi01
Ennyire nem figyelted a híradásokat 2011-ben? Ettől volt zajos minden, az a sok tüntetés nemcsak a rendőrök miatt volt, ránk mezei emberekre is vonatkozik a változás. Vagyis 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, legutoljára az 1953-as nők tudnak 2012.12.31-ig megszerzett min. 37 év szolgálati idővel korhatár előtti ellátásra menni. Utána lehúzva a nők előtt is a roló, mint az 1952-es fiúk előtt is.
Te legkorábban akkor tudnál nyugdíjba menni, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év, ebből minimum 32 év munkaviszony), ebbe nem számít bele pl. tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz, ápolási díj, megváltott szolgálati idő. Ha ez a 40 év nem jönne össze, akkor te 64 évesen lehetsz nyugdíjas.

Üdvözlettel Veci

Gizi01 # 2012.01.24. 14:17

Tisztelt Fórumot olvasó, jogban járatos Hölgyek, Úrak!

1955.05.05-ben születtem. 39,5 év szolgálati időm van.

Ha az 57-ik életévem betöltöm, akkor mehetek-e előrehozott, csökkentett összegű nyugdíjba?

Ha nem, akkor ezekkel a feltételekkel mikor mehet leghamarább akár csökkentett összegű nyugdíjba?

Válaszuk várva köszönöm fáradozásukat:
Gizi

Sipos László # 2012.01.24. 14:03

Tisztelt Cim!

Férjem 2012-ben augusztus 9.-én tölti a 60 életévét.
45 év és 36 nap munkaviszonya volt 2011 augusztus hónapig.

Kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdijat igénybe veheti-e és mikor?

Köszönettel és tisztelettel Sipos Lászlóné

GaZso # 2012.01.24. 10:42

Elnézést kérek mindenkitől, de nem olvastam végig a linkelt oldalt, és csak mos látom, hogy 2010 januári a cikk.

Mégegyszer bocsánat!