Köszönöm, Veci.
Előrehozott öregségi nyugdíj
félsziget
A nyugdíj melletti munkavégzés, vállalkozás nem számít bele a nők 40 évesébe. De a 2012-től szerzett időt már beszámítják, ha viszont marad a vállalkozásod, akkor a fizetési kötelezettséged annyi, mintha fő vállakozó lennél. Nézz be a másik topicba, én ehhez nem értek.
Üdvözlettel Veci
Nikci
Szolgálati idő szerzésre lehet megállapodást kötni a Nyugdíjbiztosítóval, de nem lehet szerintem előre vagy utólag kifizetni (de ez nem számít bele a Nők 40 éves jogosultsági idejébe). Ezeket olvasd el:
A te öregségi nyugdíjkorhatárod 64,5 év. Ha meglenne a 40 év jogosultsági időd, akkor öregségi nyugdíjba mehetnél.
Üdvözlettel Veci
Csutak7
Azért írtam, hogy én kb. elmennék, mert szerintem a 2013-tól alkalmazandó számítás kedvezőtlenebb lenne. Bár ezt év vége felé tudnánk meg. Az is igaz, hogy ha nincs meg a 40 év szolgálati idő, akkor a korhatár előtti ellátás csökkentett. Ez is mérlegelés tárgya lehet.
A korhatár előtti ellátás okán úgy tudom, hogy a felmentési idő nem jár, az az előrehozott nyugdíj esetében járt.
Olvass bele a másik topicba: Korhatár előtti ellátás 2012 - től
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Adva van egy nyugdíjas, aki 2007-ben 57 évesen 38 év munkaviszonnyal nyugdíjba ment, saját jogú nyugdíjat kapott, és emellett egyéni vállalkozóként a jövedelme után fizetett nyugdíjjárulékot. 2012. jan. 1-től már nem saját jogú nyugdíjas, mivel még nem töltötte be a 62. évét. Az a kérdésem, vonatkozik-e rá a nők esetén a 40 éves munkaviszony utáni saját jogú nyugdíjazás, tehát az elmúlt évek vállalkozói tevékenysége munkaviszonynak minősül-e?
Sziasztok, légyszi, az én kérdésemre is tudjátok a választ (lásd 4 kommenttel lejjebb)?
Nagyon köszi! Nikci
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors válaszodat. Megtennéd, hogy egy-két szóval indokolnád, hogy te miért mennél inkább idén ellátásra? Emlékszel, azt kérdeztem, hogy 39 éves szolgáti idővel idén menjek ellátásra 1953-as nő vagyok, vagy 1 évet várjak és megvan a 40 éves.
Másik kérdésem, ha idén mennék el (közalkalmazott vagyok, tanár) mikor kellene ezt jeleznem a munkáltató felé?Van még a 8 hónapos "akármi" 4 hónap munka, 4 hónap szabadság? Az új Munkatörvénykönyv ezzel kapcs-ban nem hozott újat?
A nyári szabadság beleszámít a felmondási szabadságba, vagy azt külön kell számolni?
Köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz
Kedves Veci,
Köszönöm a választ. Figyelem majd a topicot, és persze bemegyek a Nyufiba is, talán nyárra már tudják a jó választ.
Kedves Pazsu,
Köszönöm az okos gondolatokat.
Logikus és következetes ez lenne, szerintem is. Tényleg ez a fő kérdés, hogy idén a szolgálati időbe beszámit-e a rokkantsági ellátás ideje ? Én is úgy okoskodtam, hogy nem a járulékfizetés a fő vonal, mert akkor mi van az egyetemi,főiskolai évekkel? Akkor se fizettünk járulékot, mégis beszámit (beszámit?) a szolgálati időbe. Mindenesetre, ha a 8 év kiesik, a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz 34 év igy is megvan, a hiányzó 3 év után pedig %-os levonás van a nyugdijból (vagy nyugdij alapjából?) - ha jól gondolom.
Edit_Budapest
Eddig te rokkantnyugdíjat kaptál, 2012-től meg ellátást (rokkantságit talán).
Az előrehozott nyugdíj esetében 2011-ig beleszámított az az idő is a szolgálati időbe kedvezményként, de nem ám úgy, hogy egyik nap rokkantnyugdíjas valaki, másnaptól előrehozott nyugdíjas. így értelmezem, a rokkantnyugdíj és az előrehozott nyugdíj között azért kellett kimaradt időnek lenni.
Mivel 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátást, ebbe nem számít csak a tiszta szolgálati idő (a 8 év rokkantsági időd nem). Azért bocsi a r.nyugdíjjal lenne 42 éved, sokan másoknak ténylegesen letöltött idő (pl. nekem is 57 évesen) volt annyi. Sajnálatos, hogy neked és sokan másoknak ez a sors jutott. Mivel te 59 éves leszel, neked már nem kell visszamenni vizsgálatra (úgy tudom, de a másik topicban hozzáértők és érintettek vannak), így marad a rokkantsági ellátás. Ha betöltöd az öregségi nyugdíjkorhatárt akkor leszel öregségi nyugdíjas.
Ennyit tudok válaszolni, mivel én nem mélyedtem el a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó törvényben.
Szafika is írt neked választ.
Pazsu
Szerintem amit írsz nem járható, bár abban igazad lehet, hogy dec.31-ig az volt érvényben. De mégis úgy látom, hogy nem járható, egyébként Edit az idén lesz 59 éves, rá a most hatályos tv. érvényes, mivel 2011-ben nem rendelkezett az életkori feltétellel.
Járjatok utána a Nyugdíjbiztosítónál és legyetek szívesek tájékoztatni ebben a topicban.
Üdvözlettel Veci
Azt szeretném megtudni, hogy van-e arra mód, hogy valaki kifizeti a nyugdíjkorhatáráig az összes nyugdíjjárulékát előre (a jelenlegi fizetése alapján számolva), és akkor elmehet-e öregségi nyugdíjba? 56 éves vagyok, 38 év szolgálat idővel rendelkezem,... Várom válaszukat! Üdv!!!
Edit , ha 8 éve rokkantnyugdíjas vagy , akkor 35 évig fizettél járulékot, 8 évig nem ! 37 év járulékfizetés kell az előrehozott , csökkentetthez !
Kedves Veci,
Köszönöm a választ, de biztos bennem van a hiba, mert nem értem, mit ért ez alatt : A rokkantsági időt az ellátás mellett nem számítják be.
Ez a rokkantsági idő az ellátás ELŐTT-re vonatkozik, nem ?
Ha a 2011.dec.31-ig beszámított a rokkantsági idő, akkor is megvan a 42 évem (37 kellene), de a születésnapom csak decemberben lesz, amikor jogosultságot szerezhetek. 22-es csapdája-szerű kicsit.
Köszönöm, ha picit jobban elmagyarázza.
Edit_Budapest
A rokkantsági időt az ellátás mellett nem számítják be.
Csutak7
Majd év vége felé okosabbak leszünk, én kb. elmennék az ellátásra.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
1953. 10. 19-én született nő vagyok. Idén is elmehetek csökkentett előrehozottba 39 év szolgálati idővel. 2013-ban a nők 40 évesével mehetek el, ha lesz még. 2013-ban - úgy hallottam - megadóztatják a nyugdíjakat. Szerinted mikor járok jobban?Te a helyemben melyiket választanád?
Válaszodat köszönöm
Judit
Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni. 1953 októberben születtem. 2012-ben 59 évesen elmehetek el?rehozott ellátásba, de ha még 1 évet dolgoz
NYESZ-R
A NEFMI ügyfélszogálatától ezt kaptam:
Minisztériumunkba érkezett elektronikus levelére válaszolva a következő tájékoztatást adom.
Tekintettel arra, hogy a NYESZ-ről történő pénzfelvételnek adójogi szempontból van jelentősége, ezért a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 46.§ (1) bekezdése az Szja. törvény értelmező rendelkezéseinek „nyugdíj” címszavába beillesztette a korhatár előtti ellátásokat is, vagyis adójogi szempontból ezek az ellátások is nyugdíjnak minősülnek
Remélem, hogy tájékoztatásommal a segítségére lehettem.
Budapest, 2012. január 24.
Üdv: Korall (53-as nö)
Segítségetek kérném. Idén elmehetek korhatás előtti ellátásra (53. októberben született nő vagyok). Közalkalmazott vagyok, pedagógus, könyvtáros. Milyen módon mehetek el a legkedvezőbben "nyugdíjba"? Köszönöm.
Kedves Veci,
53.decemberi születésű nő vagyok, 8 éve III. csop. rokkant-nyugdíjas, jelenleg rokkantsági ellátást kapok. Idén decemberben leszek 59 éves, tehát akkor mehetnék előrehozott nyugdíjba, :kérdés, hogy beszámítják-e a 8 év rokkant nyugdíj időt a szolgálati időbe ? 1969-től állapították meg a leszázalékoláskor a szolgálati időmet, tehát, ha a válasz igen, akkor év végén ez 43 évem "lenne".
Talán joghézag van, mert a szolgálati időnél most nem írják, a rokkant-nyugdíjas idő beszámítását, korábban egyértelmúen benne volt. Ez azt jelentheti, hogy ez a 8 év nem számít a szolgálati időbe ? Ennek értelmezésében kérem a segítségedet, mert jövőre lenne esedékes a felülvizsgálatom, és ahogy a dolgok kinéznek, ha el lehetne menni előrehozott nyugdíjba, az megnyugtatóbb lenne.
Köszönöm !
Kedves Veci!
A Rokkantsági nyugdij és munkaviszony fórumra írtam egy kérdést, szeretnélek megkérni, hogy légyszíves olvasd el és válaszolj rá ott. Köszönöm szépen
Kedves Veci.
1953 02 11 én születtem és csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban vagyok 2011 12 30 tól.
A munkáltatómmal sikerült megegyezni.
Dolgozhatom e ugyanott valamennyit abban az időszakban amiameddig kifizetett 2013 02 11 ig.
Utána gondolom lehet a minimálbér 18 szorosáig de erre nem találok választ.
Köszi seatleon
Korengedményes nyugdíjasok visszafoglalkoztatási tilalma
http://adozona.hu/…_SXLG11.aspx#rss
Üdvözlettel Veci
Sipos Lászlóné
Már 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat. Sajnos a férjed a korhatár előtti ellátásról is lemaradt amennyiben nem történt meg írásban a felmondás még 2011-ben, és nem kezdte meg a felmondási idő letöltését ami a 60. szülinapjáig eltartana. Ha ez nem történt meg, akkor 62,5 évesen tud nyugdíjba menni.
Gizi01
Ennyire nem figyelted a híradásokat 2011-ben? Ettől volt zajos minden, az a sok tüntetés nemcsak a rendőrök miatt volt, ránk mezei emberekre is vonatkozik a változás. Vagyis 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, legutoljára az 1953-as nők tudnak 2012.12.31-ig megszerzett min. 37 év szolgálati idővel korhatár előtti ellátásra menni. Utána lehúzva a nők előtt is a roló, mint az 1952-es fiúk előtt is.
Te legkorábban akkor tudnál nyugdíjba menni, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év, ebből minimum 32 év munkaviszony), ebbe nem számít bele pl. tanulmányi idő, munkanélküli ellátás, passzív táppénz, ápolási díj, megváltott szolgálati idő. Ha ez a 40 év nem jönne össze, akkor te 64 évesen lehetsz nyugdíjas.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumot olvasó, jogban járatos Hölgyek, Úrak!
1955.05.05-ben születtem. 39,5 év szolgálati időm van.
Ha az 57-ik életévem betöltöm, akkor mehetek-e előrehozott, csökkentett összegű nyugdíjba?
Ha nem, akkor ezekkel a feltételekkel mikor mehet leghamarább akár csökkentett összegű nyugdíjba?
Válaszuk várva köszönöm fáradozásukat:
Gizi
Tisztelt Cim!
Férjem 2012-ben augusztus 9.-én tölti a 60 életévét.
45 év és 36 nap munkaviszonya volt 2011 augusztus hónapig.
Kérdésem, hogy az előrehozott öregségi nyugdijat igénybe veheti-e és mikor?
Köszönettel és tisztelettel Sipos Lászlóné
Elnézést kérek mindenkitől, de nem olvastam végig a linkelt oldalt, és csak mos látom, hogy 2010 januári a cikk.
Mégegyszer bocsánat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02