Előrehozott öregségi nyugdíj

nyugi # 2009.09.07. 10:18

Üdv.mindenkinek.
álláskeresési segélyen vagyok most.1952.februárban születtem.előrehozott nyugdijba elmehetnék 2011.áprilisba,mert akkorra lesz meg a 40.év szolg.idő.
előrehozott csökkentettbe elmehetnék 2011.szülinapom után,vagyis két hónappal korábban,mielőtt meglenne a 40.év.remélem eddig pontos vagyok.

• kérdésem,lehet-e hamarabb megkérni a nyugdij összegének megállapitását??
  • ha csökkentettbe megyek el,újra számolják-e a nyugdij összegét mikor elérem a teljes jogosultsági időt?? vagy a csökkentett összeg marad??

a szolg.idő elismerése már megvan.

• esetleg már most megkérhetem az összeg megállapitását?

remélem érthrtően fogalmaztam?
üdv.nyugi.

Veci # 2009.09.07. 14:00

nyugi
Nagyon jól foglaltad össze az egészet. NOS az álláskeresési és nyugdíj előtt állók segélyével addig tudsz ellátásban maradni, amíg el nem éred a 40 éves szolgálati időt, vagy ha 2 hónap hiányzik hozzá akkor 0,6 % csökkenés várható. Itt találod az álláskeresésire és munkanélküli segélyre vonatkozó infót:
1991. évi IV. tv.
Álláskeresők járadéka (ÁJ) *

1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap) 1991. évi IV. tv. 26.§
Minimum: minimálbér 60%-a: 42.900,-Ft/hó 1.430,-Ft/nap
Maximum: minimálbér 60%-ának kétszerese: 85.800,-Ft/hó 2.860,-Ft/nap

Álláskeresők járadéka (ÁJ)
2. szakasz
(hátralévő idő, max. 179 nap) minimálbér 60%-a: 42.900,-Ft/hó 1.430,-Ft/nap

Álláskeresők segélye (ÁS)
1991. évi IV. tv. 30.§
A minimálbér 40%-a: 28.600,-Ft 953,-Ft/nap

Álláskeresési járadék
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult álláskeresési járadékra?
Az a személy, aki: – álláskereső, és – az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és – rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és – munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Álláskeresési segély
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult álláskeresési segélyre?
Az álláskeresési segélynek három típusa van.

• Az álláskeresési segély első típusa annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig álláskeresési járadékra volt jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtania.
  • Az álláskeresési segély második típusa azon álláskereső részére állapítható meg, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik.
  • Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

KÉRDÉSEIDRE:

• Tájékoztató céllal írjál egy levelet a Nyugdíjbiztosítónak, hogy legyenek szívesek kiszámítani, hogy mennyi lenne a nyugdíjad. Anno én is kértem és válaszoltak rá, remélhetőleg te is kapnál rá választ.

DE itt van egy nyugdíjkalkulátor, tájékoztatásként jó: http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

• Ha csökkentett nyugdíjat állapítanak meg, akkor azt nem fogják újra számolni, ha eléred az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2009.09.07. 14:47

Veci
köszönöm szépen a gyors és alapos válaszodat.
megpróbálom kiszámittatni a nyugdij összegét,ha sikerül megirom.
üdv.nyugi

Veci # 2009.09.07. 16:41

nyugi
A kalkulátorba írd be a kieső időket is, ezt a szolgálati idő megállapításon megtalálod. Kb. 4-6 %-al több várható az ONYF számítása szerint, mivel ők a napokat is számolják.
Az álláskeresési és a munkanélküli időszaka is szolgálati időnek számít, azt a kieső napokhoz írd. A nyugdíj megállapításához a jövedelmet veszik figyelembe. Jó számolást!
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

miklos123 # 2009.09.08. 12:23

Kedves Veci!
Köszi a választ, de keletkeztek további kérdéseim is. Talán tudsz ezekre is válaszolni:

1. Az álláskeresési segély harmadik tipusánál szerepel egyszer az 5 év, másodszor a 3 év a korhatár betöltéséig. Hogyan kell ezt érteni? Ha a három évet tekintem, ami elé jön a max. 180 (?) nap álláskeresési járadék, ez igy együtt 3.5 év, akkor az 5 év hol számit?
  2. Ez a harmadik tipusú segély legfeljebb mennyi ideig kapható? Egy válaszodban 40 év munkaviszonyt emlitesz, de mi van akkor, ha még nem értem el addig a nyugdijkorhatáromat?
  3. Ha ez a harmadik tipusú segély csak az éveket gyarapitja, de a számitást nem rontja le, akkor talán kerülendő egy munka a korábbinak fele-kétharmada fizetésért, ha a segély összegével amúgy elégedett vagyok? Jól értem ezt vajon, hiszen ez ellenérdekeltséget is jelenthet, nem?
  4. Idézed a rendelkezést: "... és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani." Mi a megfelelő, mi az, amit köteles vagyok elfogadni? Sok szempont lehet, pl. fizetés, munkakör, távolság, stb. Hogy van ez, ha egyáltalán, meghatározva?

Előre is köszönöm és üdvözöllek: Miklós

lenolaj1 # 2009.09.08. 13:37

Sziasztok, én is épp meg akartam kérdezni Miklós 1. pontjában leírtakat, mert én sem tudom összerakni a 3 évet meg az 5 évet.

Veci # 2009.09.08. 16:25

Itt található a Foglalkoztatási törvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Álláskeresési segély

30. § (1) Az álláskereső kérelmére álláskeresési segélyt kell megállapítani, ha rendelkezik a 25. § (1) bekezdésének c)-d) pontjában, továbbá (2)-(5) bekezdésében meghatározott feltételekkel, és

1. az álláskeresési járadékot részére legalább 180 nap időtartamra állapították meg, és annak folyósítását a 28. § (1) bekezdésének h) pontjában meghatározott ok miatt szüntették meg, és a kérelmét az álláskeresési járadék folyósításának megszüntetésétől számított 30 napon belül benyújtotta, vagy
  2. álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 200 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és álláskeresési járadékra nem jogosult, vagy
  3. a kérelem benyújtásának időpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik, és legalább 140 napon át álláskeresési járadékban részesült, és az álláskeresési járadék folyósítása időtartamát kimerítette.

(2) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben az álláskeresési segélyre való jogosultság további feltétele, hogy az álláskereső

1. az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül betöltötte az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott életkort, és
  2. rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.
  1. HÁT ez a 30.§ (2) a) Úgy értelmezem, hogy , aki a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belül vált munkanélkülivé, igénybevette az álláskeresési járadékot (I-II.) és ettől kezdve 3 éve van a nyugdíjkorhatárig, annak folyósítható. Ez nem teljesen tiszta nekem sem, tájékozódni kellene a Munkaügyi Központban. Itt nem tudom hogyan kell számításba venni az előrehozott nyugdíjkorhatárt.
  2. A 40 év munkaviszony az 1950-ben született férfi és 52-53-ban született nők esetén csökkentés nélküli a nyugdíja. Szerintem itt is a nyugdíjkorhatár előtt 3 év lehet. Itt sem tudom hogyan kell számításba venni az előrehozott nyugdíjkorhatárt.
  3. A nyugdíjbiztosító tájékoztatása alapján írtam mindazt, hogy nem rontja a nyugdíját. Amikor érdeklődtem, az volt a kérdésem, hogy lerontja-e a nyugdíj összegét a munkanélküli segély, válasz ha kedvezőtlen a nyugdíj számításra, akkor nem veszik figyelemben a kiszámításnál. DE az én nyugdíjam megállapításakor utaltak 1997. évi LXXXI. törvény (2) bekezdésre.
  4. Úgy gondolom a megfelelő munka a végzettségnek, egészségi állapotnak a figyelembevételével értendő.

Szolgálati időként figyelembe vehető időszakok
http://www.onyf.hu/index.php?…
Szolgálati időként kell figyelembe venni például a nyugellátás szerzése céljából megállapodást kötött személy esetében azt az időszakot, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, valamint a gyermekgondozási segély folyósításának időtartamát, amennyiben az előírt nyugdíjjárulékot megfizették, a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt, a munkanélküli-járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették, a rehabilitációs járadék folyósításának időtartamát, ha az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

22. §
(2) Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset meghatározásánál a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a gyermekgondozási segély, nyugdíjjárulék-köteles szociális ellátások (gyermeknevelési támogatás, ápolási díj), a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Péptv.) 3-4. §-ai és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadékról szóló 2007. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Rjtv.) szerinti rehabilitációs járadék összegét, valamint a felsorolt ellátások folyósításának időtartama alatti biztosítással járó jogviszonyból származó jövedelmet (keresetet) - a kifizetésük (folyósításuk) időpontjától függetlenül - figyelmen kívül kell hagyni. Ha az igénylőre kedvezőbb,

1. a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, a munkanélküli-járadék, vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a Péptv. 3-4. és 5. §-a szerinti prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, továbbá az Rjtv. szerinti rehabilitációs járadék összegét,
  2. amennyiben az a) pontban meghatározott ellátás folyósításával egyidejűleg biztosítási jogviszonnyal is rendelkezik, az abból származó jövedelem (kereset) és az ellátás együttes összegét

kell keresetként figyelembe venni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.10. 18:18

lenolaj1 és Miklós123!
Mit értelmeztetek ki az én fejtegetésemből?

Üdvözlettel Veci

kovijozso # 2009.09.11. 20:52

Kedves Fórumtársak!

1953 áprilisban született köztisztviselő vagyok, több mint 25 év közszolgálati munkaviszonnyal és kb. 37,5 év elismert, összeszámolt munkaviszonnyal.
A kérdésem, hogy adott esetben jogosult lehetek-e a Prémiumévek programban való részvételre?
Az okoskodásom a következő:
63 évesen, 2016-ban mehetek öregségi nyugdíjba.
60 évesen, 2013-ban mehetnék előrehozott öregségi nyugdíjba, de csak 2014 elején lesz meg a 42 év munkaviszonyom, ezért akkortól mehetek előrehozott öregségire.
Ebből 5 évet visszaszámolva 2009 januártól vehetnék részt a Prémiumévek programban.
Van-e valami "rejtett bomba" az értelmezésemben, vagy a fentiek szerint jól gondolom?

A barátom nevében kérdezem továbbá, hogy a Prémiumévek programban való részvétel feltételei közül az, hogy "5 éven belül jogosult legyen előrehozott öregségi nyugdíjra" teljesültnek vehető-e akkor, ha 5 éven belül csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult? Ugyanis az előrehozotthoz szükséges életkora meglesz 5 éven belül, de a 42 éve nem, hanem csak kb 41 éve lesz meg.

Előre is köszönettel:
József

lenolaj1 # 2009.09.12. 15:34

Drága Veci!
Én már ott tartok, hogy minél inkább beleásom magam ebbe a témába, annál kevésbé értem. :)
Fel is adom!
Ami engem illet, ha a jövőben aktuálissá válna, úgyis neki kell rugaszkodnom megint, s akkor nem lesz mese!

Lyonee # 2009.09.12. 16:18

kovijozso!
"3. § (1) A prémiumévek programban való részvétel feltétele, hogy

1. a programban részt vevő további foglalkoztatására a Ktv. 17. § (1) bekezdés a)-c) pontjában, illetőleg a Kjt. 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott okból, vagy az Mt. 89. § (3) bekezdése szerint a munkáltató működésével összefüggő okból nincs lehetőség, "

Erről nem feledkeztetek meg, ugye?

Az általad alkalmazott módosítás csak 2010. jan. 1-től lesz hatályos, jelenleg ez hatályos:
"18/A. § (1) 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."
Amennyiben jelenleg alkalmazási gondok vannak nálatok, már most beléphetsz a pép-be (már 2008-ban is teljesúlt 2 feltétel)és a barátod is, ha 55 éves elmúlt és 35 év szolgálati ideje is megvan. A leírtak alapján ok.
Ha az idén nem léptek be, az elgondolásod jó rád vonatkoztatva. A barátod esetében már nem vagyok biztos, mert a pép-be jelenleg csökkentett e.ny-jal nem lehet belépni, a nyugdíjtv. is elkülöníti ezt a 2 féle nyugdíjazást, a 2010-ben életbe lépő változás viszont már nem különíti így el.
Egy kis reményt jelenthet, hogy esetleg a pép-nél hoznak egy átmeneti szabályt arra, hogy a megszerzett jogot később is érvényesíteni lehessen. Nem tudok róla, hogy van ilyen törvényalkotó szándék, de szerintem szükséges lenne. Azt hozzáteszem, hogy nem vagyok jogász.
Ha az idén pép-esek lesztek, akkor nem 5, hanem hosszabb ideig maradtok pép-esek, de nyugdíjba előbb nem mehettek.

Veci # 2009.09.12. 18:46

lenolaj1
Remélhetőleg az 59. szülinapod előtt kell a témával foglalkoznod. Ezt kívánom neked.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

kovijozso # 2009.09.12. 19:06

Kedves Lyonee!

Igen tudom, hogy a pép-be való belépést nem a munkavállaló kéri, hanem a munkáltató kezdeményezheti, ha a dolgozó munkájára valami miatt nem tart igényt. Ez esetben ha a pép-be lépésre teljesülnek a feltételek, a munkáltató köteles is felajánlani.

Nem tudom hogy alakul a jövő a munkahelyen, én csak a lehetőséggel szeretnék minél jobban tisztában lenni. S mivel én sem vagyok jogász, esetleges félreértelmezés miatt nem szeretnék hiú ábrándokat táplálni.

Azért voltam bizonytalan egy kicsit, mert a pép-re való jogosultságot többek között az előrehozott öregségi nyugdíj majdani jogosultságából vezetik le - 5 év levonásával (ld. 5 éven belüliség...). A jogszabály pedig közben is változni fog. Ezek szerint a majdani előrehozott öregségi nyugdíjunk feltételeinek mostani törvények szerinti teljesülését vizsgálják meg s ebből vonják le az 5 évet. Ez a 2010 január 1. előtt hatályos tv. valóban kedvezőbb, mert utána ezt is szigorítják.

Hálás köszönetem kedves Lyonee!
Üdvözlettel:
József

Veci # 2009.09.12. 19:46

kovijozso
TÁJÉKOZTATÓ a prémiumévek programról és a különleges
foglalkoztatási állományról

http://www.ddrmk.hu/…miumevek.pdf
A közszférás prémiumévek programban való részvétel feltételei:
A közszférában foglalkoztatottak közül a prémiumévek programba léphet az

• akinek további foglalkoztatására a munkáltató mőködésével összefüggı okból (pl.

létszámcsökkentés, átszervezés, munkakör megszőnése miatt) nincs lehetıség [Ktv. 17. § (1)
bekezdés a)-c) pont, Kjt. 30. § (1) bekezdés a)-b) pont, Mt. 89. § (3) bekezdés], és

• legfeljebb öt éven belül elırehozott öregségi nyugdíjra, vagy öregségi nyugdíjra válik

jogosulttá, feltéve, hogy elırehozott öregségi nyugdíjra nem jogosult, illetve csökkentett
összegő elırehozott öregségi nyugdíjban nem részesül, és
”....

Ebből a csökkentett előrehozott nyugdíjra nincs utalás. Erre utalt a barátod esetében Lyonee.

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.09.12. 20:55

Kedves kovijozso!
Egy kis pontosítás az általam írtakhoz.
A 42 év szolgálati idő ellenére a Te nyugdíjad is csökkentve lesz, mégha nem is az a neve.
Csökkentés nélkül csak az 1950-es férfiak és az 1952- 1953-as szül. nők mehetnek 40 év szolg. idő esetén. Ahogy ez a korosztály elfogy, gyakorlatilag minden előrehozott nyugdíj csökkentve lesz, (ezért nincs is szükség 2 féle nyugdíjtípus használatára) Ez a bünti, mert előbb elmész nyugdíjba. A 2010-ben életbelépő
2009. évi XL. törvény a társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló módosításáról
3.§-a, ami rátok vonatkozik, csak "előrehozott nyugdíj" típusról ír. Szerintem mind a ketten igénybe vehetitek a pép-et.

kovijozso # 2009.09.13. 08:42

Kedves Lyonee, kedves Veci!

Mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a hozzászólását! Már tisztul a kép, s közben persze reménykedem, hogy minél később lesz szükség erre a megoldásra... :)
Szerencsére nincs még annyira közel a 2010.dec.31, mert hogy a jelenlegi jogszabály alapján addig lehet belépni a Pép-be. Aztán lehet hogy ismét meghosszabbítják, mint ahogy tették már többször is idáig.

Üdvözlettel:
József

bvera # 2009.09.14. 11:02

Kedves Fórumozók!

Nekem is a PéP-el van gondom. Segítsetek.
Édesanyám 1955-ös születésű, közalkalmazott. Létszámleépítés lesz a kórházban, ezért elkezdtük magunkat beleásni a pép-be.
Amiben segítsetek:

• ha jól értelmezem, akkor idén még 62 év a nyugdíjkorhatár az 55-ös születésüeknél, az azt jelenti, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj korhatára 57 év, amit legfeljebb 5 éven belül kell elérnie anyukámnak a pép szerint. És csak 2010. jan. 1-től lesz 64 év az öregségi nyugdíj, és 61 év az előrehozott.

Ugye így van?
Az évei megvannak, tehát bőven megvan neki a 25 év, ha jól számolom, akkor 32 és fél éve van, meg két gyereke.
Mondjátok, hogy igazam van, és jogosult a pép-re!
Olyan boldog lenne anyukám!
Köszi!
Vera

miklos123 # 2009.09.14. 12:27

Kedves Veci!
Én egyszerűen elveszek ebben a jogi nyelvezetben! Ha a te számodra sem egyértelmű ez a dolog, akkor nekem reménytelen a megfejtés.
Csatlakozom lenolaj1 kollégához.
Köszönöm a segítségedet! Miklós

Lyonee # 2009.09.14. 15:55

Kedves bvera!
Sajnos nem tudok jót mondani. A nyugdíjtörvényt olvasd tovább a 18.§-ig, ott találod a 2008.dec. 31-e utáni nyugdíjazásra vonatkozó részt.
Anyukád nyugdíjkorhatára jelenleg 62 év, előrehozott ny.korhatára 60, ezt kellene 5 éven belül betöltenie vagyis 2010-ben. 2009-ben nem tud belépni a pép-be! 2010-ben már más nyugdíjszabályok vonatkoznak rá, 61 év lesz az előrehozott nyk-ra és 2011-ben léphetne be a pép-be, ha lenne. 2010.dec 31-ig lehet a jelenleg érvényes jogszabályok szerint belépni.

biti51 # 2009.09.14. 16:39

Tisztelt Szakértők!

51-10-08-án született férfi vagyok,2006.12-31 ig van kevés híján 40 év munkaviszonyom eddig összesen majd 43 év.

van valami lehetőség vagy méltányosság hogy nyugdíjat állapítsanak meg nekem,idén januárban munkanélküli lettem és azóta semmi munka, lassan már jövedelem sem lesz lejár a segély.

ha valaki tud írjon valami okosságot vagy írjon egy munkalehetőséget Hajdú-Biharban

köszönöm a segitséget előre is.

tibi

biti51 # 2009.09.14. 16:47

Tisztelt Szakértők!

51-10-08-án született férfi vagyok eddig elismert 40 év szolgálati idővel és összesen 43 év munkaviszonnyal.

van valami lehetőség,méltányosság esetleg, h elmehessek nyugdíjba??

január 19-óta munkanélküli vagyok ennyi idősen,munka semmi,lassan a segély járadék is lejár.

Valaki tud okosságot írja meg kérem,vagy egy munkalehetőséget Hajdú-Biharban egy lakatos-hegesztőnek.

köszönöm Tibi

Veci # 2009.09.14. 17:43

biti51
Sajnos a 60. szülinap előtt nem tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba, mivel nincs meg az életkori feltétel. Még egy rossz hír, hogy sajnos csak csökkentettel, ezt már szóvá tettem az SzMM államtitkárnál is. Itt találod a törvénymódisítást:

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,

b) 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.”"

ITT találod táblázatban is: http://www.onyf.hu/index.php
Ezt nyisd meg:
T á j é k o z t a t ó a nyugdíjszabályok módosításáról
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől
az 1997. évi LXXXI. törvényt módosító 2009. évi XL. törvény alapján

Ha letelik az álláskeresési járadék (91+179 nap), még 90 nappal meghosszabbodik a segély folyósítása, mert 55 év feletti vagy. Utána a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét veheted igénybe, ha nem tudsz elhelyezkedni. Ez utóbbiról a Munkaügyi Központban felvilágosítanak.
Olvasd el ebben a topicban leírtakat, amit 2009.09.07. 16:00 írtam.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

bvera # 2009.09.14. 17:56

Kedves Lyonee!
Elolvastam a 18§-t és abban a következő van:
"18/A. § (1) 2012. december 31-éig a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a férfi, aki 60. életévét betöltötte, illetve az a nő, aki 59. életévét betöltötte, és legalább 40 év szolgálati időt szerzett, valamint a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."
Édesanyám NŐ, tehát akkor 59 év, amit legfeljebb 5 éven belül kell elérnie, azt meg eléri, mert most 54 éves.
Vagy megint elkerülte valami a figyelmemet?
Köszönöm a választ!
Üdv: Vera

Lyonee # 2009.09.14. 20:38

Kedves bvera!
Az 59 év csak az 1952/1953 -mas nőkre vonatkozik, illetve alkalmazható. Egy 1955-ös születésű nem tudja 2012. dec.31-ig betölteni az 59. évét! De a szolgálati idő sem lenne meg a 40-5=35 év. A gyermekek után 2009. jan. 1-től nem jár kedvezmény.

Olvasd tovább még egy kicsit a következő pontot, anyukádra az vonatkozik.
"18/B. § (1) 2013. január 1-jétől a 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult, aki

1. 60. életévét betöltötte, és
  2. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, valamint
  3. a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Itt már a nők és férfiak életkori feltétele egységesen 60 év. anyukádnak a szolgálati idővel kapcsolatos feltétel meglenne, de az életkori feltétel sajnos nem.

Veci # 2009.09.15. 04:47

Kedves bvera!
Te a jelenleg hatályos törvényt idézted és Lyonee válasza alapján az édesanyád eszerint is 2013 után tölti be az életkort.
DE édesanyádra a 2010 januártól hatályos törvénymódosítás lesz érvényes és a 18/B lesz érvényes.

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról

Az 1955-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára betöltött 64 életév.

Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát.
”"

Tehát a 2010-től hatályos törvénymódosítás szerint édesanyád a 61. születésnapja utáni naptól kérheti leghamarabb az előrehozott nyugdíj megállapítását, ami már mindenképpen csökkentett lesz.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci