Kedves Fórumozók!Lenne egy olyan kérdésem, hogy decemberben jeleztem a munkáltatóm felé, hogy 2012-ben a KJT 30.par.e. pontja alapján 2012-ben elmennék előrehozott nyugdíjra. Ezt el is fogadták, hamarosan kezdem a felmentést.Most olyan rémhíreket hallunk, hogy a 40 éves jub.jutalmat nem vehetjük fel. Jól gondolom-e, hogy ez csak azokra vonatkozik, akik 2012-ben kérték az előrehozott ellátásukat? Szerintem ugyanis, aki 2011-ben kérte, és még élt a KJT. 30.PAR. e. pontja, mely szerint, ha a felmentést követő napon nyugdíjasnak minősülök akkor 35 év után kifizethető a 40 éves jub.jutalom.Én úgy gondolom, hogy rám még a 2011-ben érvényes szabályok vonatkoznak, mivel 2011-ben történt meg a közlés. Kérek ezzel kapcsolatban valamilyen állásfoglalást. A munkahelyemen több embert érint a dolog, és ha jól gondolom /remélem/akkor akár a munkaügyi bírósághoz is érdemes fordulniuk? Köszönettel: TóthKlári53
Előrehozott öregségi nyugdíj
lina533
Ha még tudnál munkában maradni addig, hogy a 168 napból 366 nap legyen, (kb nov. eleje) akkor a nyd-számításnál a 41-ik szolg. évre még + 2% jönne.
Üdv: Korall (53-as nö)
lina533!
Először annak járj pontosan utána, hogy mennyi a felmondási időd. Az MT-ben megtalálod. Ha közalkalmazott lennél, akkor egységesen 2 hónap mindenkinek, amit lemondási időnek neveznek.
Egyébként, teljesen mindegy, hogy mi az oka a felmondásodnak a munkáltató részéről.
A munkáltatódnak igaza van, és Vecinek is! Nem tudsz előrehozott, vagy akármilyen korhatár előtti nyugdíjba menni. Ez megszűnt 2012 jan. 1-én.
Korhatár előtti ellátásnak hívják, de nem nyugdíj!!! A nyugdíjasoknak járó kedvezményekre nem leszel jogosult, amíg nem töltöd be a nyugdíjkorhatárodat, ami 63 év.
Az ellátást ugyanúgy számítják, mint a nyugdíjat, és ugyanúgy emelik is, egészségügyi ellátásban részesülhetsz, de ezen kívül a nyugdíjhoz nincs más köze.
lina533!
Engedd meg, hogy Veci helyett válaszoljak.
Először is írásban add be a cégednek, hogy 2012.04.14-én meg kívánod a munkaviszonyod szüntetni, mivel jogosult leszel a korhatár előtti ellátásra. A munkaügyist a törvény nem ismerete nem mentesíti, kénytelen lesz foglalkozni az ügyeddel.( remélem kértél a nyufigtól szolgálati idő megállapítást és biztos az a 40 év 168 nap, mert a korhatár előőti ellátásod csak így lesz csökkntés nélküli)
A nyufighoz ráérsz akkor bemenni, amikor minden papír a kezedben lesz: kitöltött K02-es nyomtatvány kitöltve: az ONYF.hu- ról letölthető, a TB kiskönyved: a munkáltató adja ki, és a munkaviszony megszüntetőd. A korhatár előtti ellátást 2012.04.15-től kérjed.
Remélem tudtam segíteni. üdv:hars52
Kedves Veci!
2012. feb. 1-én kérdeztem tőled egy infót, arról hogy mivel 53.04.14-én születtem, szeretnék elmenni korhatár előtti nyugdíjba. Mivel szorít az idő légy oly szives írd le részletesen, hogy menjek a Fiumei útra a papírjaimmal, vagy a munkáltatómhoz forduljak, ahol a munkaügyisnek lila gőze sincs a törvényekről, illetve azt szajkózza, hogy nem mehetek el nyugdíjba. mert megszünt az előrehozott öregségi.
Nekem április 14-én a papírforma szerint 40év 168 nap szolgálati időm lesz. De ez nem összetévesztendő a tényleges 40 évvel, amivel a nők mehetnek nyugdíjba.
Szóval beadhatom a kérvényt, vagy nem és mire hivatkozzak?
Válaszodat előre is köszönöm, és az előző tájékoztatást is.
raven88@citromail.hu
Nem tudom, hogy igaz-e, de egy ismerősöm is ezt mondta.
source
Mindnnemű utazási kedvezmény megszűnik, mivel ez nem nyugdíj. De a minisztárium foglalkozik a témával.
http://penzcentrum.hu/…1031404.html
„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-t tegnap úgy tájékoztatta: az utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, egészségkárosodással összefüggésben megállapítható ellátások megnevezésének a hatályos törvényi szabályozáshoz igazítására tesz javaslatot.
Az NFM közlése szerint a 2011-ben kiállított Nyugdíjasok utazási utalványa 2012. március 31-éig korlátozás nélkül használható kedvezményes utazás igénybevételére. Az ezt követő időszakra vonatkozó kedvezményekről várhatóan még februárban döntést hoznak.”
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
1951-es születésű nő vagyok, és 2009-ben mentem el előrehozott nyugdíjba. Januárban megkaptam a Nyufitól a 2011. évre szóló igazolást: Korhatár előtti ellátás.
Tudom, kicsinyes dolog, de azt már tudom, hogy ezzel a besorolással itt Budapesten megszűnik számomra a nyugdíjas BKV bérlet, de vajon a távolsági utazásra jogosító igazolványt sem fogjuk megkapni?
Várom válaszodat, üdvözlettel,
Mária
1952. július 7.-én születtem. 60 éves férfi vagyok. Van 36 év 180 nap munkaviszonyom. Nem tudok előrehozott nyugdíjba menni ,mert megváltozott a törvény ezért megpróbáltam elmenni a faluban közhasznúként dolgozni de ott azt mondták, hogy 55 év feletti embereket nem vehetnek fel az új törvény miatt. Az lenne a kérdésem, hogy igaz-e ez az állítás és hogy akkor mit tudok csinálni, mert 25 ezer forintból lehetetlen megélni.
Válaszát előre is köszönöm.
lina533
Piszkosul le vagy maradva az információkról.
Tavaly nyár óta folyik a téma a nyugdíjrendszerben történő változásról (bár sokan azt hitték, hogy csak a rendőröket érintheti, de aki elolvasta, vagy meghallotta az alkotmánymódosítási javaslatot, módosítást, azok ennek nem dőltek be), október végétől a tényleges törvénykezés, a gombnyomogatók novemberben rá mondták az AMMEN-t arra, hogy 2012-től nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, helyette korhatár előtti ellátást lehet kérni. Ebben legutoljára az 1953-ban született nők még részesülhetnek, így a vele járó kedvezmények sem járhatnak (pl. utazási kedvezmény, kiegészítő vállalkozás). Vagy akinek megvan/lesz a 40 év jogosultsági ideje, azok öregségi nyugdíjba mehetnek. Ez nem nyugdíj.
Ugyanúgy számítják, mint a nyugdíjat, emelést is adnak (azt nem tudni, hogy később nem változtatják-e meg).
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
1953. április 14-én születtem. Idén áprilisban töltöm az 59 évet. Jelenleg 40 év szolgálati idővel rendelkezem, ami nem ugyanaz, mint a nőknél követelt 40 év. Ebbe mindent beleszámoltak. Szeretnék elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba 40 év szolg. idővel. A kérdésem az, hogy ezt megtehetem e ebben az évben?
Ha igen akkor mit kell tenni, és jár e valami anyagi hátránnyal? Ugyanis azt hallottam, hogy 2013 jan. 1-től már nőknél és férfiaknál is 65 év lesz a nyugdíj korhatár.
A kérésem az, hogy csak olyan válaszoljon, aki ért ehhez.
Köszönettel: lina533
Nikci
Ha folyamatosan dolgozol és eléred a 40 éj jogosultsági időt, akkor elmehetsz nyugdíjba, feltéve, hogy ezt nem változtatják meg (visszamenőlegesen).
SZABi04
Sajnos te még fiatal vagy (varrónőként már igen sok egészségi panasszal), a védettkort is csak 60 évesen érnéd el, az öregsági nyugdíjkorhatárod 65 év. 2012-től már nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat, de ha sikerülne megszerezned a 40 év jogosultsági időt, akkor lenne majd lehetőséged nyugdíjba menni.
Sajnos ma már a munkavállaló ki van szolgáltatva a munkáltatónak, ha akar indokot találni valakinek a kirugására, akkor azt találnak.
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók! Szeretnék segítséget kérni ,hogy az előrehozott nyugdíj megállapításához mit kell tartalmaznia annak a jognyilatkozatnak ,amit a munkáltatónak kell adnia írásban, és 2011. dec.dátummal.A férjem 1952.05. születésű, 43 év megállapított munkaviszonya van. Köszönettel : krimag
Veci, köszi az infót!
Még egy kérdés, ha 1955-ben születtem, és egyetem után, 22 és fél évesen elkezdtem dolgozni, és azóta folyamatosan dolgozom, akkor 40 év után, azaz 62 és fél évesen mehetek öregségi nyugdíjba, ugye? Mert Te 64 és fél évet írtál... Várom válaszod! Köszi!!!!
ZÖLDJANIKA
de azért azt el kéne döntened hogy most hány éves vagy 58-59 vagy nálad ez úgy működik hogy éppen milyen kedved van ?
ZÖLDJANIKA
nem
hacsak a mostanában rebesgetett nyugdíjellátás átszabása miatt a megszokott visszamenőleges hatállyal újra nem igazítják (magyarul csökkentik )
Valaki tud pontosat:59 éves vagyok, átmeneti járadékos, az új kategória, rokkantsági ellátás. megállapították a nyugdíjamat, kapom a 75%-át. Ezt is megpiszkálják?
Üdv
szeretném a segítségét kérni
1960 09 04 én született nő!
1976 09 12 kezdve folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik ugyan annál a cégnél
2012 3tol más munkakörben kívánják alkalmazni,(varrónő)
amennyiben nem tudja teljesíteni a normát kilátásba helyezték a felmondását!!
Van lehetőség az előre hozott nyugdíjra?
A munkáltatónak van joga kirúgni??
Kérem a segítségét mit tanácsol mi a legjobb amit tehet ilyenkor egy 52 éves nő??
Kedves Veci!
Köszönöm szépen Neked is. Ezek szerint megerősítettek benne mindannyian, hogy az 59k-t kapja, ami sajnos nem igazán sok, de mégi csak több, mint a 47k.
Még egyszer köszönöm Mindenkinek.
Üdv, Péter
Npeter1 !
A határozatot a Nyugdíjbiztosítótól kapta 59.235,- Ft-ról (a végzést is a nyugdíjelőleg összegéről)
A Nyugdíjfolyósító Budapestról a nyugdíj előleget, majd a kiegészítést küldte.
Édesanyád nyugdíja 59.235,- Ft lett, januártól úgy van, ahogy Szafika írta. (mi egy me4gyében élünk, a Nyugdíjbiztosító a mi esetünkben mindig korrekten, pontosan járt el, és úgy amint felvázoltam)
Üdvözlettel Veci
Szafika!
Köszönöm a hozzászólásodat. Úgy tudom a 40 éves az nincs meg neki, mert levonták neki az iskolákat, munkanélküli időt, stb.
Ez a nyugdíj mizéria már annyira túl van bonyolítva, hogy szerintem ott fent sem tudják már mi a helyzet :(
Npeter1 !
Ha nem jött össze Anyukádnak a 40 éves jogosultsági idő,/ amibe csak a munkával töltött idő + gyerekekkel gyesen-gyeden telt idő számít bele / akkor idén jan 1-től korhatár előtti ellátást kap , tavaly még más neve volt , de emelést ugyanúgy kapott jan 1-től , mint más, hiszen dec. 10-től állapították meg neki.
A többi nekem magas, h 2 helyről hogyan jött 2 féle végerdmény , de hátha Veci tudja rá a választ .
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a hozzáértőköz:
Édesanyám (1925.12.10) tavaly decemberben az 59. születésnapja után kapott egy levelet (végzést) a békés megyei nyugdíjbiztosítótól, hogy a további intézkedésig 47.000,-Ft öregségi nyugdíj előleget állapítanak meg neki. Aztán pár nap múlva jött egy újabb elvél (határozat), hogy a jogosultság megállapításához figyelembe vehető szolg. idő (1967-2011.decemberig): 44 év 107 nap. Az igénylő részére öregségi nyugdíjat 59.235,- Ft-ot állapítottak meg. A folyósítás kezdete 2011.12.10 napjától.
Ez eddig rendben is lenne. De aztán kapott Budapestről is egy levelet, amiben már csak a 47.000,- Ft szerepel, mint öregségi nyugdíjelőleg címen és ,hogy decemberben kapott 33 ezer Ft előleget. Ezután várta, hogy majd a budapesti nyugdíjfolyósító is küld neki az 59ezerről is vmi papírt, de nem így lett. Helyette küldték azt a kis zöld táblázatos papírt, melyben az állt, hogy korhatár előtti ellátás összege 47.000,- Ft.
Most akkor Ő mennyi nyugdíjat fog kapni valósan? Még várható valami fejlemény az 59ezerről vagy ez a 47 már a végleges? Semmi papírt nem küldtek hozzá csak azt a kis táblázatos papírt. Amit eddig öregségi nyugdíj előlegnek neveztek az miért lett korhatár előtti nyugdíj? Mert ez ugye, ha jól tudom mentesül az emelésektől? :(
Előre is köszönöm, ha tud valaki vmi infót adni.
Üdv, npeter
Kedves Fórumozók!
Az előrehozott öregségi nyugdíjról szóló jogszabályt sikerült olyan frappánsan megfogalmazni, olyan új trükköt is bevetni, melyről az ország második legnagyobb bankjának munkaügyesei sem tudnak.
Ez a trükk pedig az a jognyilatkozat, vagy megállapodás, melyben a munkáltató megszünteti a biztosítási jogviszonyt. Mindezt persze 2011 évi dátummal. És bátran közlik ezt 2012-es tb tanfolyamokon. Bravó!
A nyugdíj igazgatóságon ezt az ügyintézőnek még azzal is sikerült megkavarnia, hogy ebben a dokumentumban arra is kell utalni, mi célból is született meg. Ez pedig a törvény szövegében nem szerepel.
Az én olvasatomban egy olyan munkaszerződés módosításra lenne szükség, mely a határozatlan idejű munkaviszonyt határozott idejűvé avanzsálja a munkaviszony megszűnésének napját feltüntetve.
Tudna ebben nekem segíteni valaki?
Köszönettel:
Endre
53-as születésű közalkalmazottnő vagyok. Jelenleg (2011. dec 17-től )a 8 hónapos felmentési időmet töltöm.Az igazgatói levél ( 2011. nov.) törvényi hivatkozása alapján jogosult leszek augusztus közepén a 40 éves jubileumi pénzre a nyugdíj előtti napon.Viszont jól tudjuk, hogy 2012. jan. 1 után már csak korhatárelőtti ellátásra vagyunk ítélve.Szeretném megkérdezni , hogy vajon38 év közalkalmazotti jogviszony után megkapom-e ezt a pénzt?Köszönöm előre is a hozzászólásotokat.
53-as születésű tanár vagyok.Jelenleg 2011. dec 17 óta a 8 hónapos felmentési időmet töltöm.Az igazgatói levél ( 2011. nov. )szerint törvényi hivatkozással jogosult vagyok a 40 éves jubileumi jutalomra, vivel 2012 augusztusában már 38 évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem.Viszont én jan. 1 óta csak korhatárelőtti ellátott leszek, akkor most a tavaly elindított előrehozott nyugdíj alapján megkapom - e a jutalmat??
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02