Előrehozott öregségi nyugdíj

GaZso # 2012.01.24. 09:58

Tisztelt Veci,Sziszuka!

Az alábbi idézet értelmezéséhez szeretnék segítséget kérni:
"A nyugdíjkorhatár emeléssel érintett első korosztályokba tartozók kedvezményeket érvényesíthetnek. A 42 év, vagy annál hosszabb szolgálati időt szerzett 1952-ben született férfiak 2,5 évvel, az 1953-as, 1954-es születésűek 3 évvel az emelt korhatár előtt igényelhetnek csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat, a két évvel korábbi nyugdíjba vonuláshoz meghatározott 8,4 százalékos nyugdíjcsökkentés ellenében. A későbbi években születettek a korhatáruk előtt két évvel vehetik igénybe a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat."

Forrás: http://href.hu/x/gzeh

Édesapám 1952.06.18-án született, 42 év szolgálati idő már megvan neki. Ezek szerint öregségi nyugdíjra 62,5 éves korában jogosult, amit 2014.12.18-án ér el. A fenti idézet szerint a 62,5 évből kell kivonni a 2,5 évet, hogy elmehessen csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba?

A válaszokat előre is köszönöm!

GaZso

gabusch # 2012.01.23. 21:30

Mamamacoka!
A kommenteket is olvasd az esszével kapcsolatban más oldalakon is a facen!
Tele igazsággal kontra-rekontra!
Nem vagyok LMPfan sem,de a tapasztalatom,hogy a korosztályunk 10%a sem használja a netet információ-szerzésre:-(

A 84 éves Kósafan szüleim napirendjét ismerem,csak remélni merem,h a hatvanasok nem ugyanitt tartanak,hanem szorgalmasan szörföznek a hírportálokon és a facebookon estenként-végelgyengülésig:-)
gabusch53

Veci # 2012.01.23. 14:54

Ez így igaz szerintem, ahogyan a blogban le van írva. Ezért van az, hogy a kommunikáció ilyen fejlett, azt mondják és úgy, hogy azt hallja és értse amit akar az egyik vagy a másik oldal.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2012.01.23. 14:12

Ezt olvassátok el!
Igaz nem rólunk szóló elemzés,csak majdnem:-)

http://ertseykatalin.blog.hu/…rl_cime_1782

gabusch53

Veci # 2012.01.23. 10:17

Sziszuka
Amikor a cikk íródott még a törvénymódosítás nem volt a Parlament előtt, csak kiszivárogtatott anyagok.
Köszi egyébként hogy belinkelted.

Üdvözlettel Veci

Sziszuka # 2012.01.23. 08:15

Kedves Veci!

http://berkalkulator.com/…al-2012.html

Itt a 2012-es évről van szó. Egyébként apum tavaly is volt bent, és jól "elhajtották", pedig 45 éves munkaviszonya van neki.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Veci # 2012.01.22. 19:24

Sziszuka
Hol olvastad ezt? A törvénymódosításból nekem nem ez jött le. Légyszíves betenni ide a linket. Ez még igaz volt szerintem 2011.12.31-ig hatályos törvény szerint. Itt a jelenleg hatályos törvény, olvasd el főleg a 18.§ a lényeg:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Luciann # 2012.01.22. 17:11

Sziasztok! Ha van kedvetek, csatlakozzatok!
http://www.facebook.com/…14933621806/
Jó lenne egy március 10-ei tüntetés, ahol a rokkantnyugdíjasok külön is képviselnénk magunkat, és nem csak siránkoznánk. Lécci, add tovább! Köszi! :)

Sziszuka # 2012.01.22. 17:05

Segítséget kérnék!

Édesapám az alábbi cikket taláta:
2012-ben az 1952-ben született férfiak vagy idősebbek mehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba, ha van 40 év szolgálati idejük és nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Az előrehozott öregségi nyugdíj igénylése esetén is meg kell felelni annak a jogosultsági feltételnek, miszerint az EGT- államokban, illetve szociális biztonsági egyezmény hatálya alá tartozó személyek esetében a szerződő államban sem állhat a kérelmezés idején biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban az igénylő.

A nyugdíjkorhatár 2012-ben érvényes szabályai szerint az a 60. életévét betöltő, vagy idősebb férfi, akinek legalább 37 év szolgálati ideje van, csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult. A csökkentés mértéke az életkortól és szolgálati idő hosszától függ. Ha valaki a 60. születésnapjától kezdődően kéri a nyugdíj megállapítását akkor 37 év szolgálati idővel 7,2%-kal, 38 évvel 4,8%-kal, 39 évvel pedig 2,4%-kal csökken a nyugdíja.

2012-ben az 1952-ben született férfiak már csak csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat vehetnek igénybe. Legalább 37 év szolgálati időt kell igazolni a jogosultsághoz, a csökkentés mértéke egyedül az életkortól függ, attól, hogy a nyugdíjkorhatár előtt hány hónappal kíván nyugdíjba menni. A több szolgálati idő már nem befolyásolja a csökkentés mértékét.

A nyugdíjkorhatár férfiaknál 2012. évi szabályai szerint az előrehozott, illetve csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság és a csökkentés mértékének megállapítása során szolgálati időnek számít a rokkantsági, valamint a baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartama is. -----------------------------
Ez rá igaz - a cikkben leírtak. Jelenleg munkanélküli segélyen van. A kérdés az lenne, hogy akkor akkor el tud menni korkedvezményes nyugdíjba?

Előre is köszönöm a választ!

j182124 # 2012.01.21. 16:49

Kedves Fórumozók! Legyen szíves világosítson fel valaki mi a különbség a az adott időszakban megszerzett szolgálati idő és a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához szükséges jogosultsági idő között?
Néhány hónapig munkanélküli voltam, ezt leszámítódik?
És akkor a nyugdíjazást akkor lehet kérni, ha a 40 év szolgálati idő vagy a 40 év jogosultsági idő van meg?
Köszönök bármilyen tapasztalatot vagy információt.

világos # 2012.01.20. 17:59

Kedves Amithral!

Elnézést hogy belekotyogok, de én is ez voltam még tavaly, és sokat tanultan itt meg a másáik fórumon.

Ez így valahogy neccesnek tűnik. Addig stimmel, hogy a kormánytisztviselő felmentési ideje 2 hónap, amiből 1 hónapot munkavégzés nélkül tölt
  • kötelezően.

A csalafintaság ott van, hogy a Cég a nyugdíjra való hivatkozással csak akkor mentheti fel a kormánytisztviselőt, ha

1. betölti a felmentési idő utolsó napján a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy
  2. a kormánytisztviselő ezt kéri azzal az indokkal, hogy megfelel a nyugdíjtörvényben meghatározott előrehozott öregségi nyugdíj feltételeinek (vagy a nők 40-évesének)

(ezek valahol a nyugdíjtörvény (1997. évi LXXXI. tv 18/A vagy 18/B paragrafusai körül vannak, de kiderül belőle)
Na most ha ő nem kérte, akkor???
Más a helyzet ha vezetőről van szó.... akkor (is) lehet eltérés.

Ha ez eddig nem segített akkor privátban kéne pár adat még.

Amithral # 2012.01.20. 16:08

Sziasztok!
Édesanyámat a mai napon felmentették 2010.évi LVIII. törvény 8. §(1) bekezdése alapján, 2012.03.20. felmondási idővel, kormánytisztviselő, 53-as születésű. Azzal az indokkal, hogy 2012.07.24-én 59 éves, 37 éves szolgálati idővel nyugdíjazható. Valóban nyugdíjba mehet? Valaki tudja, hogy melyik törvény/jogszabály mondja ki ezt? Előre is köszönöm!

LajosJr # 2012.01.20. 11:45

Kedves Veci!

Köszönöm gyors válaszod. Jó lett volna, ha már idéntôl itthon lett volna. :(

Veci # 2012.01.19. 21:45

LajosJr
Édesapád korhatár előtti ellátást kaphat ( mivel 2012-től már nem állapítanak meg előrehozott nyugdíjat) amennyiben még 2011-ben írásban megtörtént a felmondás (jognyilatkozat a munkaviszony megszűntetéséről), és megkezdte a felmondási idő letöltését még 2011-ben, ami legkorábban a 60. szülinapján telik le. Ha a felmondás és a felmondási idő megkezdése nem történt meg 2011-ben, akkor sajnos csak 62,5 évesen tud elmenni nyugdíjba. Egy ismerősöm ennek az ismeretnek a hiányában 4 nap miatt lecsúszott a lehetőségről, és visszamenőleg sem csinálták meg neki a felmondást (közalkalmazott kőművesként dolgozik).
A csökkentés mértéke max. 8,4 %, amit a kiszámolt nyugdíjalapból meghatározott ellátás összegből csökkentenek.

mamadi
2012-től már nincs előrehozott nyugdíj megállapítás, a korhatár előtti ellátást is legutoljára az 1953-ban született nők kérhetik. Neked a 40 év jogosultsági idővel történő öregségi nyugdíj lehet a legkorábbi lehetőség, mint azt Szafika is válaszolta.

Üdvözlettel Veci

szafika # 2012.01.19. 17:58

Mamadi, az 53-ban született nők az utolsó korosztály akik elmehetnek előrehozottba, csak a 40 éves maradt az 54-ben születetteknek, v a 63,5 év.

mamadi # 2012.01.19. 12:32

1954-ben született nő vagyok, a nők 40 évével csak 2015 szeptemberében mehetnék nyugdíjba, mivel főiskolát végeztem, azóta folyamatos a munkaviszonyom.. Kérem válaszukat, hogy a csökkentett előrehozott ellátás létezik-e még számomra, amivel esetleg előbb, 2014 augusztusában elmehetnék. Vagy mikor legkorábban?

Üdvözlettel: MAMADI

LajosJr # 2012.01.19. 10:27

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklôdni szeretnék, hogy édesapám, aki 60 éves lesz februárban, 46 év munkaviszonnyal rendelkezik, hány %-kal csökkentett nyugdíjat kapna, ha 60 éve betöltése után elmenne nyugdíjba korengedménnyel(vagy korkedvezménnyel? Nem tudom mi a neve pontosan.)

Illetve ha így elmegy nyugdíjba, akkor dolgozhat-e itthon utána?

A nyugdíjfolyósítónál nem veszik fel a telefont.

Kérem segítsenek.

Üdvözlettel.
Lajos

szafika # 2012.01.18. 03:48

Gabush !
Nekem vinnem kéne magammal egy mobil budit ! Lehet ?!
/Én nem plusz egy főt vinnék, mint anno a fityesz tanácsolta ./

gabusch # 2012.01.17. 19:40

Szafika !
a)a régi/vírtuális barátságunkra tekintettel..
b)remekül leamortizáltuk már ezt az oldalt a lázadásainkkal másfél év alatt..

== talcsi március 15-én a Szabad sajtón a Milla tüntin,pl.a Váci u.sarkán..ott leszek:-)
(Háború van!-nem én találtam ki,tegnap is ezt hallottam a főnöktől)

c)addig azért nézd meg a Napoleon B. "Kis ember"-t,de ne az OV montázst,hanem az eredetit:-)Imádom!
gabusch53

Veci # 2012.01.17. 14:18

Kolláth Ilona
Másik topicban válaszoltam.

Üdvözlettel Veci

Kolláth Ilona # 2012.01.17. 08:11

Tisztelt hozzáértők!
segítséget szeretnék kérni, kolléganőm :::1953. december 6.-án született. 2011. december 31-ig 38 év 64 nap munkaviszonya volt. Szeretné megtudni, mikor mehet el nyugdíjba. Tudja, hogy a 40 év hiányában , csak csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba mehetne! Igaz-e , és mi vonatkozik rá? Számításaink szerint 2013. októberében meg lenne a 40 éve, érdemes lenne kivárni, vagy éljen ezzel a lehetőséggel , amit majd valaki megválaszol?
köszönettel.

szafika # 2012.01.17. 06:41

Gabush ! Miért csodálkozol, a hit gyülinek sok-sok pénze van , önként és dalolva fizetik a hívek a 10-edet, az 1 %-ot , a rendszeres kalap pénzt / v minek hívják !/ míg az önqrmányzatoknál rengeteg az olyan alkalmazott, amilyenek hit gyüli és egyéb gyülinél nincsenek ! Nálunk kb 30 fős önkorm van, Kb 4 e főre, de intézni itt helyben szinte semmit nem tudsz ! De a polgm. -nek megszavazták a kb 3 millás / bruttó jutalmat !! mert ez a szokás !! / 6 havi összeg /

gabusch # 2012.01.16. 20:37

Nem értek semmit!

1. Pest megyei önkormányzat nem adta meg az 5 hónapi jubit a fidesznyik/konzervativ /61 éves/előrehozottba menő=

20 éve gimnáziumi igazgatójának:-(

DE! megadta a HIT gyülis középiskola igazgató-helyettesének,aki ugyannanyi idős-percre pontosan.

Agyam megáll..leszámlázták és kifizették az egyiket,a másikat meg nem!

2)53-as lányok!
Keményen-keménykednünk kell a jubinkért!
Én benne vagyok:-)
Gabusch53

gabusch # 2012.01.16. 12:06

Talán most sikerül:-)

Veci # 2012.01.16. 12:06

Lali52
Nem értem miért kekeckednek veled? Itt találsz nyomtatványt, válaszd ki: http://munkaugyi-iratmintak.lapozz.hu/…egszuntetese

Üdvözlettel Veci