Előrehozott öregségi nyugdíj

bvera # 2009.09.15. 06:01

Sziasztok!
Nagyon köszönöm a válaszotokat, mire elküldtem a hozzászolásomat, már én is rájöttem, de annyira reménykedtünk. Szegény anyut így 54 évesen kirúgják, mert megszűnik a rendelőintézet.
Még egy kérdésem azonban van. Létezik még az úgynevezett csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj. Annak a korhatára nőknél 57 év. Ez nem fér bele a pép-be?
Köszi!
Vera

bvera # 2009.09.15. 07:28

Bocsi!
Még egy kérdés. Az 1997. évi LXXXI tv 9§-át hogy kell értelmezni, az kire vonatkozik?

"9. § A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az a nő, aki az 57. életévét betöltötte,
  2. az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte,

feltéve, hogy legalább 38 év szolgálati időt szerzett, és a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."
Nagyon szeretnék anyun segíteni!
Kösz!
Vera

Veci # 2009.09.15. 12:15

A 9. § a nők az 1951-ig születettekre vonatkozik.
A PÉP a közalkalmazottak és köztisztviselőkre vonatkozik. Nem olvastam vissza a beírásod. Ezekről írt neked Lyonee. Itt találod a PÉP szabályait:
http://www.ddrmk.hu/…miumevek.pdf
Sajnos nem marad más, mint regisztráljon anyukád a Munkaügyi Központban, ha mégis megszűnne a munkahelye.

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.09.15. 15:51

Bvera!
A 9. § paragrafus a 2008, december 31-ig történő nyugdíjba vonulásra vonatkozik (zott), azért van még benn a jogszabályban, mert a megszerzett jogot később is érvényesíthetik azok, akik akkor nem éltek vele. De csak a megszerzett jogot, vagyis 2009 előtt megvoltak már az életkori és a szolgálati idővel kapcsolatos feltételek.
A pépbe csökkentett összegű nyugdíjjal nem lehet belépni.
A csökkentett összegű nyugdíjazásnál is az életkori feltételeknek meg kell lenni, és nem 57 év, hanem az is 60 év jelenleg anyukádnak.

Egyébként ezt a témát már nagyon sokszor körbejártuk.

sakrina # 2009.09.16. 08:29

Kedves Forumozók !
1952-ben született nő vagyok, jelenleg 14292 nap munkaviszonnyal ( ez. kb. 39 év és 2 hó nap ) .
Milyen nyugdijba mehetek el, ha a munkáltatóm befizeti a még 40. évig szükséges nyugdijamat.
Csökkentett összegű nyugdijba, vagy a teljes össszegűbe ? Tekintettel arra, hogy mint 1952-es születésűnek, 59 éves koromig kellene dolgoznom, 40 év munkaviszonnyal.
Köszönöm, ha valaki tudja a választ.

Veci # 2009.09.16. 11:24

sakrina

Ha a munkáltatóddal megállapodást kötsz a korengedményes nyugdíjra, akkor ő nem a 40 éves szolgálati időd betöltéséig fizeti be az összeget, hanem az 59. szülinapodig. Szerintem arra külön nincs lehetőség, hogy a 40 évhez hiányzó napokat a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás (2009.12.31-ig) előtt a munkáltatód, vagy akár te befizessed. Ezt a Nyugdíjbiztosítónál pontosítsd.

Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

1. A korengedményes nyugdíj megállapítását és a folyósítását a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg, de az egyéb jogosultsági feltételeknek is teljesülniük kell. Ezek a szükséges szolgálati idő megszerzése (legalább 37 év), a meghatározott életkor betöltése (57. életév), valamint a rendelet 6. § b) pontjában meghatározott biztosítási jogviszonynak (munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, közszolgálati jogviszony, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszony, bedolgozói jogviszony, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonya) a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig történő megszüntetése.

A megállapodásban a munkáltatónak vállalnia kell a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárának (nő - 59. életév, férfi - 60. életév) betöltéséig terjedő időszakra a nyugdíj összegének és - a folyószámlára/bankszámlára történő utalás kivételével - az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését.

Véleményem szerint a jelenleg hatályos törvény alapján, amely a te életkorodat illeti a korengedményes nyugdíj kapcsán (mivel csak 2009-ben lehet jelenleg korengedményes nyugdíjazásra megállapodni) a csökkentés nélküli nyugdíj megállapításnak feltétele a betöltött 40 év szolgálati idő.
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
A 18/A § alapján szerintem csökkentett előrehozott nyugdíj megállapítás jöhet számításba, ami a hiányzó hónapokra havi 0,1 százalék. Ezt is pontosítsad a Nyugdíjbiztosítónál. Mindezekkel együtt én a korengedményes nyugdíjat választanám, de már januártól ha lesz nyugdíjemelés az már téged is érintene.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

diary20 # 2009.09.22. 21:01

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Édesanyám októberben lesz 58 éves. (1951-es születésű, közalkalmazott). Ekkor már lesz 39 év és 13 nap szolgálati ideje, és több mint 35 év közalkalmazotti jogviszonya. Nyugdíjba szeretne menni, és szeretné megkapni a 40 éves jubileumi jutalmat. (Kjt. 78. § (1) és (4) alapján).

Mi a teendő? (lépésenként)

Igényli a Nyugdíjfolyosítótól a nyugdíjat, aztán írásban kéri a munkáltatót, hogy felmentéssel szüntesse meg a jogviszonyát (vagy a közös megegyezés is jó?)
A munkáltató erre mondhat nemet????

A 8 hónapos felmentési idő után folyósítják a nyugdíjat, vagy a felmentési időre jár a nyugdíj is és átlagkereset is?

Köszönöm a válaszaitokat!

Veci # 2009.09.23. 12:02

Kedves diary20

Édesanyádnak a munkáltató kifizeti a jubileumi jutalmat, ha nyugdíjazás miatt kéri a felmentését. A nyugdíj megállapítására és folyósítására, akkor kerül sor, amikor a jogviszonya megszűnik, a következő naptól igényelje. A jogviszony utolsó napját megelőzően javasolom, hogy 1 hónappal korábban beküldheti a papírjait a Nyugdíjbiztosítónak. Ők hivatalból 15 napon belül küldenek egy levelet hiánypótlásról, ha mindent beküld, akkor nem kérnek semmit. Be kell küldeni a nyomtatványt, amelyen feltűnteti a jogviszonyait. Itt letölthető a nyomtatvány, vagy kérjen a Nyugdíjbiztosítótól:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Ha volt már szolgálati idő megállapítása, akkor a K02 nyomtatvány kell, amire beírja az azutáni jogviszonyát (szerintem a mostani munkahely az). Ha nem volt ilyen, akkor a K03 nyomtatvány kell.
Be kell küldeni a nyomtatvánnyal a jogviszony megszűntetését igazoló lapot.
A felmentési időt a munkáltató részéről nem kötelező megadni, de többnyire a munkáltató adja.
LÉPÉSEK:

• kérni a munkáltatótól írásban a felmentését nyugdíjba vonulás miatt. Ha a munkáltató nem adná meg a teljes felmentési időt, akkor közös megegyezés, vagy lemondással kérheti a felmentést (ekkor 2 hónap felmentési idő jár)
  • A jubileumi jutalmat a felmentés után szerintem legkésőbb a jogviszony utolsó napján ki kell fizetni, ez az ő esetében 5 hónap.
  • Kitöltött nyomtatványt, a felmentési határozatot vagy a jogviszony megszűntetését igazoló papírt, amit a munkáltató adja. Ezt a jogviszony megszűntetése előtt 30 nappal beadhatja, de később is, csak nyugdíj megállapítás időpontjának a jogviszony megszűntetését következző napjától kérheti. Ha volt valamilyen megbízási szerződése, vagy a fő munkahelyén kívül más munkája, azt is írja bele, mert a nyugdíj összegének kiszámításánál ez i kell.
  • Ha valami papír még hiányzik, akkor azt utólag kérik.
  • Ettől kezdve VÁRJA a határozatot a nyugdíj megállapításáról és utána remélhetőleg jó egészségben éli a nyugdíjas éveit.

Ha a nyugdíj megállapítása 2010-ben történik, az akkori számítási feltételekkel történik. Az idén mentem nyugdíjba, nekem nem volt rossz a számítás, de hogy jövőre ez hogyan alakul, azt az egyszerű halandó nem láthatja.
Édesanyád teljes összegű nyugdíjat fog kapni, mert meg van hozzá a szolgálati ideje. A felmentési időre járó átlagkeresetet és a nyugdíjat nem folyósítják együtt, a fentiekben leírtaknak megfelelően.

Itt van egy nyugdíjkalkulátor, ez tájékoztatásul jó lesz, nekem azzal kiszámítotthoz képest a tényleges összeg kb. 4-5 %-kal több lett.
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Tájékoztatásul ezt is olvassátok el a
Nyugdíjmegállapítás 2009-ben
A keresetek beszámításához alkalmazandó valorizációs szorzószámok 2009. évi nyugdíj-megállapítás esetén

http://adozona.hu/…akadaly.aspx

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

diary20 # 2009.09.23. 17:22

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a részletes választ, örülök neki!
Megyek és elmesélem anyának :-)

Köszönöm,szép éveket Neked is!!

rspityu # 2009.09.23. 17:36

Kedves Veci!
Alapinformációim: 1952 májusi születés (ffi), idén év végéig 39 év és 138 nap szolgálati idő.
A korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatban a következő lenne a kérdésem:
Jelenleg rendelkezési állományban vagyok (határozott időre szóló munkaviszonyban vagyok a cégnél, de a jövedelmet a fel nem vett végkielégítés fedezi). A cég felajánlotta, hogy év végén elmehetek korkedvezményes nyugdíjba. Ez eddig számomra világos. A nyugdíj a 39 év szolgálati idő miatt a havi átlagkeresetből számított összeg 78,5%-a, valamint a 62 év kor el nem érése miatti (52 hó * 0,1%) 5,2%-os csökkentés.

1. Amit nem tudtam a korengedmény rendeletekből kideríteni: lehet-e dec. 31-ig úgy megkötni a céggel a megállapodást, hogy csak 2010 júl. 31-el szűnjön meg a munkaviszony, mivel ekkor lenne meg a 40 év szolgálati idő és ezzel az előző verzió 73,3% nyugdíja helyett 80% lenne. (Természetesen a cég által fizetendő összeget – 60 éves kor eléréséig – a még fel nem vett végkielégítés fedezi, így a cégnek nincs járulékos kiadása.)
  2. A rendelet nem definiálja, hogy mikor kell a munkaviszonyt megszüntetni, csak annyit hogy „a munkavállaló jogviszonya a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjáig megszűnik.”
  3. A korengedményes nyugdíjat a Tny.-nek a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontjában alkalmazandó rendelkezéseiben az előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra előírt szabályok szerint kell megállapítani.

Kérdés: működőképes az a)-ban leírt változat (munkaviszony megszüntetése 2010 júl.31-el), vagy marad az "egyszerű" idei év végi megszüntetés a vele járó csökkentett összeggel?

Előre is köszönettel
rspityu

Veci # 2009.09.23. 18:11

Tisztelt rspityu!

Jelzem, hogy én is csak egy fórumozó vagyok, sok mindennek utána jártam, de a korkedvezményes nyugdíj témában nem vagyunk a családban érdekeltek, ezért lehetséges, hogy nem tudok minden kérdésedre pontos választ adni, de megpróbálom.
Kérdésedre:

• A korkedvezményes nyugdíjazáshoz a megállapodás megkötése 2009.12.31-ig kell megtörténni.

2. A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási szervet, ahová a megállapodást legkésőbb 2009. december 31-ig be kell nyújtani. Ez a határidő jogvesztő.

A korengedményes nyugdíj - annak ellenére, hogy a vonatkozó rendelet 2010. január 1-jével hatályát veszti - 2009. december 31-ét követő időponttól is megállapítható azon igénylő részére, akinek a jogviszonya a 2009. évben nem szűnik meg [akár objektív okok miatt (pl.: felmentési idő nem jár le), akár „egyszerűen" 2010. évi nyugdíjazásról állapodott meg a munkáltatójával], de 2009. december 31-ig az 57. életévét betölti, ezen időpontig rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, és a munkáltatóval megkötött megállapodást az említett időpontig a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak beküldi.
Ezek szerint lehetséges.

• Valóban nem látom, hogy mikor kell a jogviszonyt megszűntetni, ezek szerint te esetedben 2010. június 31-el megszűntethető. A rendelkezés a fentiek alapján a megállapodás megkötését, a min. 37 év szolgálati időt, a betöltött 57 évet, a Nyugdíjbiztosító értesítését írja elő. De mindenképpen kérdezzétek meg a Nyugdíjbiztosítót, nehogy rossz értelmezés miatt rosszul járj.
  • Valójában téged szerintem érint a nyugdíjtörvény módosítása alapján az, hogy csökkentett összegű nyugdíjat számolnak, ha 2010-ben mégy el nyugdíjba.
  • A harmadik kérsésednél azt jelenti, ha 2010-ben mennél korkedvezménnyel nyugdíjba, akkor abban az évben érvényes számítást alkalmazzák. Ha 2009. 12.31-el kéred a nyugdíj megállapítását akkor a most érvényes számítás szerint történik. Nekem az idén állapították meg a nyugdíjat, szerintem még ez nem volt rossz, de nem látható előre, hogy 2010-ben jobb vagy rosszabb lenne a nyugdíj összege.

ITT találsz egy nyugdíjkalkulátort, elég jó tájékoztatásnak, anno én is kiszámoltam és kb. 4-5 %-al több lett az ott kapottthoz képest. Tehát tájékozódásként jó.
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Azt nem tudom, ha az idén mennél el nyugdíjba, hogy akkor is csak csökkentettel lehetne, de ezt is kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítónál.

Jól rágd át a témát mielőtt döntessz. Arra azért megkérnélek, hogy légyszíves tájékoztatni, ha a Nyugdíjbiztosítótól megtudsz valami pontos információt.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.23. 18:43

Tisztelt rspityu!
Van egy ötletem és javaslatom. Ha valamit nyugdíjügyben meg akartam tudni, akkor a kormányzati portálon megírtam a kérdésem és arra viszonylag nem hosszú idő múlva válaszoltak e-mail címre. Regisztrálj az ügyfélkapun az okmányirodában és írj te is. IDE
Korengedményes nyugdíjba szeretnék vonulni. Milyen feltételeknek kell ehhez megfeleljek?
https://www.magyarorszag.hu/…owFaqDetails?…
A munkáltató munkavállalójával megállapodhat annak korengedményes nyugdíjazásáról. Nem köthető megállapodás azzal a munkavállalóval, aki az előrehozott öregségi nyugdíjra vagy a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult. A megállapodás megkötése előtt tisztázni kell, hogy a munkavállaló rendelkezik-e az ehhez szükséges szolgálati idővel, a munkáltatónak pedig tudnia kell, hogy a korengedményes nyugdíj összegét nem a társadalombiztosítás fedezi, hanem neki kell azt kifizetnie. Munkavállalónak tekintendő az a személy, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, bírósági és ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bedolgozói jogviszonyban, szövetkezeti tag munkaviszony jellegű munkavégzésre irányuló jogviszonyában áll. Az általános szabály úgy szól, hogy azzal a munkavállalóval lehet megállapodást kötni korengedményes nyugdíjra, akinek a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, és rendelkezik – nyugdíjbiztosítási szerv által előzetesen igazoltan – az előrehozott öregségi nyugdíjra, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító szolgálati idővel. Az öregségi nyugdíjkorhatár férfinak és nőnek egyaránt 62 év.

Üzenet a kapcsolódó témában Erre kattintasz és oda írd meg a kérdéseid.

Hát én nem variálnék sokat, mert szerintem az a csökkentés annyira minimális lenne, hogy nem éri meg variálni. Az idén még a csökkentés mértéke is kevesebb, mit 2010-től lesz. Egyébként ha lesz nyugdíjemelés, akkor már az téged is érintene januártól. Egyébként a 2010-től hatályos módosítás szerint az 1952-ben születetteket már érinti a korhatáremelés is (62,5 év), sőt a nagyobb csökkentés mértéke is. Szerintem örülj annak, hogy a munkáltatód megköti a megállapodást. Nagyon sokan örülnének, ha ilyen lehetősége lenne. Minél jobban elmélyedek most a témában, egyre inkább azt látom, hogy nem érdemes 2010-re tolni az egészet, még dec. 31-es kérném a nyugdíj megállapítást. Nem biztos, hogy jó az eszmefuttatásom, ezért kérj tájékoztatást hivatalos helyről.
Összehasonlításként nézd meg a jelenleg hatályos Tny. törvény (10. §) és a módosítás szerinti csökkentés mértékét.
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról A 18/B § vonatkozik az 1950 után születettekre.
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.23. 18:45

diary20
Örülök, hogy ennyit segíthettem. Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Marianna94 # 2009.09.23. 19:06

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy édesapámnak 2009.09.01-től előrehozott öregségi nyugdíjat állapítottak meg. 2009.01.01-től 2009.08.31-ig biztosítási jogviszonyban állt. Most, hogy a nyugdíj megállapítást nyert szeretne újra dolgozni. Milyen korlátozás vonatkozik rá, és mikortól kell azt figyelembe venni. Értem ez alatt, hogy januártól kell-e számolni, vagy szeptembertől. Korábban átmeneti járadékot kapott, mely 2006-ban lett megállapítva. A 2009. évi bruttó jövedelme 120.000 Ft, a megállapított előrehozott öregségi nyugdíja 68.000 Ft, és átmeneti járadékot 47.000 Ft-ot kapott. Köszönöm a választ.
Marianna

Lyonee # 2009.09.23. 19:11

Mindketten keveritek a korkedvezményt és a korengedményt!
Korkedvezmény az egészségre ártalmas munkakörök esetén jár. Ezt nem jelezted.
Korengedmény, ha a munkáltató a jogosító életkor betöltéséig vállalja a nyugdíj kifizetését.
2010-ben már nem lehet korengedményes nyugdíjat igénybe venni! 2010-ben semmilyen nyugdíjat nem tudsz igénybe venni.
Arról nem is szólva, hogy ha 2009 dec. 31-én állapítanak meg bármilyen nyugdíjat is, a szolgálati időt is csak addig vehetik figyelembe.
2009-ben a nyugdíjkorhatár 62 év, előrehozott nykorhatár férfiaknak 60 év. Mivel 5 évvel belül vagy a nyugdíjkorhatárnál, ezért 2009. dec. 31-ig korengedményes nyugdíjra vonatkozó szerződést köthettek a munkáltatóddal és a ny.biztosítóval. Ha ezt a lehetőséget elszalasztod, 60,5 éves korodban mehetsz legközelebb nyugdíjba 37 év szolgálati idővel, vagy ha 60 éves korodig meglesz a 42 éved, akkor fél évvel korábban. Mindkét esetben csökkentett lesz az előrehozott nyugdíjad.

Veci # 2009.09.23. 20:32

Kedves Lyonee!

Köszönöm a kiegészítést, helyesbítést. A válaszom korengedményre vonatkozott. Az rspityu beírását csak a jelzésed után olvastam el. Ő korkedvezményt írt, de a korengedményre utaló kérdéseket tette fel. Ezért sikkadtam el a néhány betűnyi eltérés felett. Pedig a kettő között óriási a különbség.
Valójában én is az idén venném igénybe a rspityu helyében. Légyszíves segíteni értelmezni az alábbiakat, a kiemelt részt:

„2. A korengedményes nyugdíj megállapítására vonatkozó megállapodásról és a fizetési kötelezettség vállalásáról a munkáltató a megállapodás megkötésétől számított 15 napon belül köteles értesíteni az illetékes nyugdíjbiztosítási szervet, ahová a megállapodást legkésőbb 2009. december 31-ig be kell nyújtani. Ez a határidő jogvesztő.

A korengedményes nyugdíj – annak ellenére, hogy a vonatkozó rendelet 2010. január 1-jével hatályát veszti – 2009. december 31-ét követő időponttól is megállapítható azon igénylő részére, akinek a jogviszonya a 2009. évben nem szűnik meg [akár objektív okok miatt (pl.: felmentési idő nem jár le), akár „egyszerűen" 2010. évi nyugdíjazásról állapodott meg a munkáltatójával], de 2009. december 31-ig az 57. életévét betölti, ezen időpontig rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, és a munkáltatóval megkötött megállapodást az említett időpontig a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak beküldi.”
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.23. 20:47

Kedves Marianna!

Itt találod a nyugdíj melletti munkavégzésre vonatkozó tájékoztatót:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a munkavégzés, keresőtevékenység melletti nyugellátásra, nyugdíjszerű szociális ellátásokra való jogosultságról és a nyugdíjasként elért járulék köteles jövedelemről
A nyugellátás megállapítása után létesített új biztosítási jogviszony keretében folytatott keresőtevékenységre vonatkozó szabályok szerint azok, akik 62 éves koruk, illetőleg a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjasként (ideértve az előrehozott öregségi nyugdíjat, korkedvezményes nyugdíjat, korengedményes nyugdíjat, bányász nyugdíjat, egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, továbbá - az eltérő nyugdíjkorhatárra vonatkozó szabályokra figyelemmel - a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíját is) kereső tevékenységet folytatnak keresetüket vizsgálni kell. A nyugdíjas nyugellátását ugyanis szüneteltetni kell, ha keresőtevékenységéből származó jövedelme az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét (éves keretösszeg 2009. évben 858 000 forint). Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni. E korlátozás megszűnik a nyugdíjas 62. életévének betöltésekor.

Úgy tudom, hogy az éves keretösszegre kell figyelni. Édesapádnak szeptembertől kell figyelnie. Javaslom pontosítás végett hívjátok fel a Nyugdíjbiztosítót.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

rspityu # 2009.09.24. 09:01

Kedves Veci!

Köszönöm gyors válaszod...
Üdv
rspityu

rspityu # 2009.09.24. 09:31

Veci és Lyonee!

Ahogy Lyonee jelezte, a kérdésem felvetésekor egy alkalommal a korengedmény helyett korkedvezményt írtam, de mint Veci is írta, valójában kizárólag a korengedményről szólt a felvetésem. Az észrevétel mindenesetre jogos volt. Mindkettőtök észrevételét, javaslatát mégegyszer köszönöm, ha valami hivatalos információ kapok az ügyben, jelentkezem...
Üdv
rspityu

Lyonee # 2009.09.24. 18:38

rspityu!
A nyugdíjbiztosító tájékoztatóit értelmezve, szerintem helyes az elgondolásod, de csak a megszerzett jog alapján. 2009-ben jogot szereztél a korengedményre, és ezt a jogot később is érvényesítheted. Bár a jogszabályokban a korengedményes nyugdíjra vonatkozó megszerzett jogot ezidáig sem találtam meg, (csak az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozottra vonatkozó megszerzett jogot) a korábbi válaszomat ezen információ hiányában tettem meg, de biztos létezik valahol, ha egyszer a tájékoztatóban hivatkoznak rá. Ezek a tájékoztatók megbízhatók.
Mivel egy évvel előbb is meg lehet állapodni a munkáltatóddal, ezt 15 napon belül a nyugdíjintézethez be kell nyújtani, de még 2009 dec. 31-ig. A csökkentett összegű előrehozott nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő jelenleg 37 év, de a nyugdíjazás kezdetéig a 40 éved is meglesz, így nem lesz csökkentett a nyugdíjad. A megszerzett jog egyben azt is jelenti, hogy a 2009-ben érvényes életkori és szolgálati idővel kapcsolatos rendeletek érvényesek rád. A nyugdíj összegét viszont 2010-es szabályok szerint számolják ki.
Szerintem helyes az elgondolásod, de megerősítheted több oldalról is.

Lyonee # 2009.09.24. 19:08

Szia Veci!
Köszi a linket!
Csak azok részesülhetnek 2010-ben új belépőként korengedményes nyugdíjba, akik 2009-ben erre jogot szereztek, : betöltött 57 év december végéig, és minimum 37 év (csökkentett ny. minimuma) szolgálati idővel rendelkeznek. Az erről szóló megállapodást viszont be kell küldeni még az idén! Közben pedig nő a szolgálati idő. A nyugdíj összegét a munkaviszony megszűnése után számolják ki az addigi keresetekből.
A többit leírtam rspityunál.

Mi erről a véleményed?
"Korábban átmeneti járadékot kapott, mely 2006-ban lett megállapítva."
"Most, hogy a nyugdíj megállapítást nyert szeretne újra dolgozni."
Akkor hogy is van ez? Korábban nem tudott dolgozni, vagy nem szeretett dolgozni? 3 évig fizettük az átmeneti járulékát.
Üdv. Lyonee

Lyonee # 2009.09.24. 19:10

Természetesen járadékról van szó.

Veci # 2009.09.25. 07:58

Kedves Lyonee!
Úgy látom, hogy én is hasonlóképpen értelmeztem a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét, amit rspityu kérdésére válaszoltam. Azért is örülök a megerősítésnek, mert te mindig alaposan és korrekten adtad meg válaszaidat nyugdíj ügyben. A "tanítványodként" mostmár nyugdíjasként szeretnék én is korrekt pontos tájékoztatást adni a kérdezőknek.

Mit gondolok?
AZ átmeneti járadék mellett is dolgozhatott volna (ha szeret és tud valahol dolgozni), csak akkor más a keresetkorlát, a hat havi átlag a minimálbér 80 %-át meghaladta, akkor megszűntették az átmeneti járadékot. Ez a korlátozás 2009-től volt érvényben.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a munkavégzés, keresőtevékenység melletti nyugellátásra, nyugdíjszerű szociális ellátásokra való jogosultságról és a nyugdíjasként elért járulék köteles jövedelemről

Az átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban már 2007. december 31-én részesülő személyek 2010. január 1-je előtt a 2007. december 31-én hatályos rendelkezések szerint folytathatnak kereső tevékenységet. Ezen személyi kör esetében 2009. december 31-e után, illetőleg a 2007. december 31-ét követő időponttól megállapított átmeneti, rendszeres szociális járadékban részesülő személyek esetében, amennyiben keresőtevékenységet folytatnak és hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetük, jövedelmük havi átlaga meghaladja a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80%-át, a járadékra való jogosultságot meg kell szüntetni.

Hát igen: az átmeneti járadék a jogosultságkori megállapítási összege biztosabb bevételt jelentett az illetőnek, mivel a rokkantsága nem érte el anno a 67 %-os munkaképesség-csökkenést (csak 50 %-ot), s mivel 5 évvel a nyugdíjkorhatárt elérte már nem a rendszeres szociális járadékot folyósították (ami most 28 600 Ft) hanem az addigi szolgálati ideje és jövedelme alapján kiszámolt nyugdíja 75 %-át. Ezt a Nyugdíjbiztosító az életkori feltétel elérésekor úgy tudom hivatalból íntézi (ismerőseim tájékoztatása szerint).
NOS, ha akart volna, akkor dolgozhatott volna. Most, hogy előrehozott nyugdíjas vagy öregségi nyugdíjas lett, bizonyára jól jönne a nyugdíj + munkabér. Mostmár nyugdíjasként a változások után más az éves keresetkorlát. Az előrehozott nyugdíjas esetén és más az öregségi nyugdíj esetén. Az előző link-ből:
Melyek az öregségi nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasok munkavégzését érintő szabályok?

2008-tól az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételének egyik feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése. A nyugellátás megállapítása után létesített új biztosítási jogviszony keretében folytatott keresőtevékenységre vonatkozó szabályok szerint azok, akik 62 éves koruk, illetőleg a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjasként (ideértve az előrehozott öregségi nyugdíjat, korkedvezményes nyugdíjat, korengedményes nyugdíjat, bányász nyugdíjat, egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, továbbá - az eltérő nyugdíjkorhatárra vonatkozó szabályokra figyelemmel - a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíját is) kereső tevékenységet folytatnak keresetüket vizsgálni kell. A nyugdíjas nyugellátását ugyanis szüneteltetni kell, ha keresőtevékenységéből származó jövedelme az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét (éves keretösszeg 2009. évben 858 000 forint). Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni. E korlátozás megszűnik a nyugdíjas 62. életévének betöltésekor.

Azokra, akik már 2007. december 31-én részesülnek a felsorolt nyugellátások valamelyikében, a nyugdíj és a kereset együttes igénybevételére vonatkozó fenti korlátozás a 2009. december 31-ét követő keresőtevékenységre vonatkozik, ha addig a 62. életévüket nem töltik be.

Ez vonatkozik az illetőre. Mindenesetre az Szja bevallásakor a nyugdíjat és a jövedelmet is számításba kell vennie. Nagyon érdekesnek tarom az idézett esetben a "hirtelen jött" munkakedvet. Elnézést kérek, ha erősebben fogalmaztam.

Személyes véleményem egyébként az előrehozott nyugdíj melletti munkavégzésről, mint előrehozott nyugdíjas: mi azért választottuk ezt a lehetőséget, hogy nyugdíjasok lehessünk, ezt általában nem kényszerből, hanem önszántunkból (bár biztos sokan vannak olyanok, akiknek a létszámleépítésnél ez jobb lehetőség volt), hogy nekünk már van megélhetésünk és ne vegyünk el munkahelyet attól, akinek még dolgoznia kell a megélhetésért, a majdani nyugdíjáért. Aki nem önként választotta ezt a lehetőséget, azokat megértem, de akkor is azt vallom, hogy neki még van megélhetése, kinek mennyi ez az szolgálati időtől és jövedelemtől függ. Most ezzel a véleményemmel sokak haragját kivívom, de aki egyetért velem szerintem többen vannak.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.25. 08:00

Még annyit, ha öregségi nyugdíjajat kap, akkor keresetkorlát nélkül dolgozhat.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.26. 06:22

Kedves Lyonee!
Most még utána olvastam az átmeneti járadék melletti munkavégzés 2006-ban érvényes szabályainak. Akkor a korlátozás részmunkaidős foglalkoztatásban az volt, hogy nem haladhadta meg a jövedelme a megrokkanás előtti keresetét. Tehát az előzőek szerint 2008.12.31-ig dolgozhatott volna (ha szeretett volna).
Itt van ebben a témában link:

Ez volt érvényes 2007-ben:

http://www.nyugdijprg.hu/…tevekenyseg/
A„ rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj folyósítását a keresőtevékenység miatt akkor kell megszüntetni, ha a nyugdíjas rendszeresen dolgozik és keresete 4 hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanás előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.
Az átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban részesülő személyek a fentiekben ismertetett, a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozó szabályok szerint folytathatnak keresőtevékenységet.

Abban mélységesen egyetértek, ha neki jó volt, hogy 3 évig nyugdíjszerű ellátást kapott, melynek összege, ha hosszú szolgálati ideje volt, akkor akár meghaladta, vagy megközelítette az akkori minimálbér nettó értékét, akkor most (szerintem előrehozott nyugdíjas) miért akar egy aktív dolgozótól elvenni munkahelyet. Ezt én is, hogy szépen fogalmazzak arcátlanságnak tartom. Egyszerre két helyről bevételt szerezni. Úgy látszik, hogy mostmár nem is annyira rokkant, mintahogy rosszmájúan gondolom, akkor sem lehetett annyira rokkant (2006-ban akkori 50 %-os munkaképességcsökkenéssel), hogy ne tudott volna dolgozni. Nagyon sokan ilyen egészségi állapotromlás, vagy még betegebb állapotban dolgoznak emberek. Mostmár maradjon az illető nyugton és örüljön, hogy nyugdíjas lehet (ezért sok hasonló egészségi állapotban lévő ember nagyon szeretné. HÁT ez a véleményem a felvetett esetről. Ezt a véleményemet (minden részét) családi tapasztalat alapján írom és fenntartom, mégha sokan felháborodnak ezen, hiszen eddig tőlem nem olvashatták íly módon a véleményem. Még annyit, ha valaki 2006-ban egészségi állapota miatt nem tudott dolgozni, akkor mostmár idősebben képes rá? Ez erkölcsileg megitélhető, azokkal az egészségkárosodottakkal szemben, akik hasonló rokkantsági szintet értek el valós betegségük alapján. Csak ők nem jó orvoshoz mentek?
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci