Tisztelt Szakértők !
Előrehozott öregségi nyugdíj
Tisztelt Szakértők !
Cégem azzal lepte meg a munkavállalóit, hogy 3 évet kifizet a nyugdíjba akaróknak menni.
Kérdésem az lenne, ha 1955-ös születésű nő vagyok , 2 gyermekkel, 35 év hivatalosan bejelentett munkaidővel, akkor ehhez 3 év, az 38 év szolgálati idő, elmehetek-e valamilyen címen, akár csökkentett nyugdíjba?
Az alább közölt jogszabályokat olvastam, de nem tiszta az 57 év kor és a 37 év szolgálati idő közötti összefüggés.
A férjem 1954-es születésű, 39 év hivatalos munkaviszonnyal, az Ő cége 2 évet fizet ki.
Szeretném, ha a fentiek alapján kizárnák a lehetőséget, vagy reményt nyújtanának, mivel a remény hal meg utoljára !
Köszönöm !
csosza
Amiről írsz, az a korengedményes nyugdíj, aminek a feltétele az 57 év betöltése a jelenleg hatályos törvény szerint. Ez 2009.12.31-ig történt megállapodás alapján jön létre. Akit a cég "megajándékozott" az bizonyára betöltötte ezt az életkort (5 évvel a nyugdíjkorhatáron belül van). Ez az 1952-ben születetteket érinti. Sajnos ti ezt nem tudjátok igénybevenni, mert az életkori feltétel nem adott. Max csak akkor, ha majd később is lenne korengedményes nyugdíjazásra lehetőség.
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…
2010-től hatályos nyugdíjkorhatár vonatkozik rád és a férjedre is.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
A Tny. 18/B. §
„"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
- annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
- 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
- az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki
aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,
- az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát." ”
Tehát a 37 évnél bármennyivel is lesz több a szolgálati idő (férjednél a 42 évnél több), akkor is csak csökketetten lehet elmenni előrehozott nyugdíjba. Te 61. szülinapod utáni naptól, a férjed 60,5 éves korában. Ha nem lesz meg neki a 42 év, akkor egy évvel később.
Veci
Üdvözlettel Veci
Veci!
Köszönöm a válaszát, valami hasonlót bogoztam ki én is, csak nem akartam elhinni.
Tehát a remény meghalt.
Tisztelt Szakértők!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy -a fő munkaidőm mellett több mint 6 éve dolgozom mellékfoglalkozásba. 3 évig vállalkozó ként, a többit alkalmazottként- a mellékállásra van e nyugdij beszámítási idő és ha igen az mennyi?
Köszönöm válaszukat
Jozephine
Igen valóban, ma délelőtt megkérdeztem a vezető főnővért, és tényleg PÉP-be küldték el a kolleganőmet. Akkor ugy értelmezzem, hogy a leghamarabbi időpont nekem 61 éves korom, amikor " nyugállományba vonulhatok"? Rám nem vonatkozik az
- betöltött 57 év, 38 éves munkaviszony, + 3 szült gyerek? - mert ilyet olvastam az általad küldött törvények között.
- hát belegondolni sem merek.
evuli
Ha regisztrált munkanélküli voltál, az is szolgálati időnek számít.
2009-től már nincs gyermekkedvezmény.
Tekintettel arra, hogy 2010-ben még életkorban nem leszel ott, hogy PÉP-be kapcsolódj, agy sajnis neked 61 év lesz az előrehozott nyugdíjkorhatár.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Mostmár teljesen fel lettem világositva, hálás vagyok az informáciokért. Az viszon elkeserit, hogy 61 évesen mehetek nyugdijba.
További jó munkát mindenkinek. Ha " bajom " lesz, irok.
Köszi Evuli
Tisztelt " virtuális" jogász!
Kérdésem a következő.
Nővérem 1953.12.18-n született, 1972. szept. l. óta folyamatos munkaviszonya van.(37 év) Légyszives ird meg, hogy mikor mehet rendes öregségi nyugdijba,vagy milyen feltételek mellett lehet előrehozott, vagy bármilyen. Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
Evuli
... ja, és 2 gyerek, bár már irtad, hogy 2009. jan. 1-től nem jár év kedvezmény a gyereke után.
Ő jelenleg munkaviszonyban áll...
szabowo
Mindent jól értelmezel. A 3 év korkedvezménnyel te 57 évesen elmehetsz korkedvezményes nyugdíjba, de csak csökkentettel, de az értelmezésem szerint neked nem lesz csökkentés. A férjem szintén 53-as, neki 2 év korkedvezménye van, így ő 58 évesen mehet el.
Üdvözlettel Veci
Jozephine
A szolgálati időt a főállásod adja, a nyugdíj megállapításakor minden jövedelmet beszámítanak, ami után járulékot fizettél.
Egy év akkor is annyi, ha valaki főállásban dolgozik és mellette egyéb jövedelemszerző tevékenysége van.
Üdvözlettel Veci
evuli
A nővéred öregségi nyugdíjkorhatára 63 év. Előrehozott nyugdíjba az 59. szülinapja utáni naptól állapíttathatja meg a nyugdíját, ha 40 éve meglesz, akkor csökkentés nélkül ha kevesebb akkor csökkentéssel. A gyerekek után nincs kedvezmény.
2010-től hatályos nyugdíjkorhatár vonatkozik rád és a férjedre is.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
RÁ a 18/A §. vonatkozik az előrehozott nyugdíj esetében.
JELZEM nem vagyok jogász, csak érdekelt az információk beszerzésében, de a "virtuális" jelző kedves.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a nyugdíjazással kapcsolatban, mivel
sok ellentmondó információt hallottam.
Negyven három éves folyamatos munkaviszonyom van,58 éves leszek novemberben.
Legkorábban mikor mehetek nyugdíjba / előnyugdíjba a jelenlegi szabályok szerint?
Előre is köszönöm a segítséget.
Laci
Laci
Terád már a 2010-től hatályos nyugdíjkorhatár vonatkozik.
A Tny. 18/B. §
„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
- az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát." ”
Tehát te a 60. születésnapod utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíjad megállapítását. Jelenleg az életkori feltétellel nem rendelkezel.
Üdvözlettel Veci
Szabó Imre
Te is nézd át a törvénymódosítást mégegyszer:
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
Amit idéztél, ebben is azt találod.
DE mivel
„b) Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.”
A te öregségi nyugdíjkorhatárod 63 év, ebből korkedvezmény alapján 60 év, a 18/B § alapján 3 évvel korábban 57 évesen mehetsz el.
Ez azt jelenti, hogy a 39 év szolgálati idődhöz hozzáadják a 3 évet, így meglesz a 42 év és az 57. szülinapod utáni naptól mehetsz előrehozott korkedvezményes nyugdíjba.
A csökkentés a te esetedben várhatóan 3,6 % lesz, mert a az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni. vagyis 57+3=60 így 1 évvel mennél el nyugdíjba. Ha van munkád és még egy évet tudsz dolgozni, akkor már csökkentés nélkül mehetsz el.
A férjemnek 3,6 % csökkentése lesz. Erről a kormányzati portálon beírt kérdésemre egy osztályvezető válaszolta ezt.
IDE ÍROM, amit a férjem esetében válaszoltak nekem, hátha segít az te esetedben is értelmezni:
„Ahogyan arról már értesült, a 2010. január 1-jétől hatályba lépő nyugdíjjogszabályi változások érintik az öregségi nyugdíj, valamint az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételének feltételeit.
Tekintettel arra, hogy a férje 1953-ban született, ezért a rá irányadó korhatár a betöltött 62. életévről 63. életévre változott. Előrehozott öregségi
nyugdíjra pedig abban az esetben jogosult, ha 60. életévét betöltötte és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkezik, továbbá azon a napon,
amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
A levelében említett 2 év korkedvezménnyel a férje 58 évesen az előzőekben említett feltételekkel veheti igénybe a nyugellátást.
Az előrehozott nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál – az érintett esetében 63. életév betöltése - több mint egy évvel fiatalabb, akkor először 3,6 százalékkal, majd annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez. A csökkentés mértéke azonban nem haladhatja meg a 8,4 százalékot.
A korkedvezményt szerzett személynek az előrehozott öregségi nyugdíj csökkentésének meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartalmával növelve kell figyelembe venni.
(Amennyiben az igénylő az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb, akkor az öregségi nyugdíj összegét annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez.)
Az előzőekben ismertetett szabály annyit jelent, ha a férje előrehozott öregségi nyugdíjának összegét – függetlenül attól, hogy a szükséges szolgálati idővel, vagy annál többel rendelkezik – minden esetben
csökkentett mértékben kell meghatározni.”
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Veci, köszönöm.
Bíztam benne,hogy hamarabb el tudok menni nyugdíjba,sajnos a rám vonatkozó törvények szerint nem lehetséges.
Olvasva a jogszabályokat,egyre jobban bele bonyolódtam,eléggé komplikált,vagy csak nekem?
Laci
Imre
Bízom benne, hogy a hivatalos választ jól értelmeztem és nekem lesz igazam. Ha kapsz írásos választ légyszíves írd meg, mert mostmár megint elbizonytalanodtam. A nyugdíjad megállapításához a kereset lesz a kiinduló alap, de a korkedvezménnyel elmehetsz 57 évesen és "csak egy évnek megfelelő csökkentés várható (ami 3,6%)" akkor szerintem. De várjuk meg mit írnak neked.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Laci58
Még bírd ki 60 éves korodig, ha van munkád. Sajnos a jelenleg hatályban lévő korengedményes nyugdíj rád nem vonatkozik, mert az idén 57 éveseket érint.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Sziasztok! szép napot mindenkinek!
új vagyok itt a fórumon, de lenne egy pár kérdésem az előrehozott nyugdijjal kapcsolatban:
férjem 2010. februárban tölti a 60. évét, 1996-tól 2008-ig rokk.nyugdijas volt, majd az új törvény miatt újra teljes időbeni munkavállaló lett. Szeretném kérdezni, hogy a munkavállalás közötti időszakra mit fognak elszámolni /ha elszámolnak, ui. 4 órásban dolgozott/.
várom a válaszokat, köszönettel Kzs.
Kedves kovazsune!
Itt találod a 2010-től hatályos törvénymódosítást:
A Tny. 18/A. §
„"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra -40 év szolgálati időnél
- 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
- 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
- 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék." ”
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjról
Milyen szolgálati idő kedvezmények illetik meg a kérelmezőt az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság elbírálása során?
„Az alkalmazható kedvezmények kizárólag az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő hiánya esetén játszanak szerepet, a ténylegesen megszerzett (a nyugdíj összegére is kiható) szolgálati idő növelését nem teszik lehetővé.
A kedvezmények, vagyis a jogosultság szempontjából elismerhető szolgálati idő két csoportba sorolható:
- a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósításának tartama,
- a korkedvezmény címén figyelemben vehető kedvezmények.
A rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj folyósítása címén milyen kedvezmény illeti meg a kérelmezőt?
Ha az igénylő rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült, ezen nyugdíjak folyósításának időtartamát a jogosultsághoz szintén figyelembe kell venni.”
Ha a férjed 67 %-os rokkant (III. csoport) volt, akkor az én értelmezésem szerint kedvezményként figyelembe vehető az az időszak az előrehozott nyugdíjhoz.
Ha azzal együtt meglesz a 40 éve, akkor csökkentés nélkül mehet előrehozottba.
Ha 50 %-os, szociális járadékon, akkor nem.
Ha meglesz a minimum 37 éve, azon idők nélkül, akkor csökkentett összegű előrehozottba elmehet.
Pontosabb tájékoztatást a Nyugdíjbiztosító ad.
Ha a rokkantság ideje alatt volt munkaviszonya, lehet hogy az összeg beleszámít a nyugdíjszámításába, azt nem tudom, hogy szolgálati időnek figyelembe veszik azt az időt (szerintem nem).
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Köszönöm
Üdvözlettel Veci
Aki ezen a címen írt nekem nem tudom a válaszom elküldeni bakulyan@....hu
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumtársak!
A nyugdíj előtt állók "munkanélküli segélye" részletei érdekelnek. A pontos elnevezés nem is ez, ezért az idézőjel. Milyen feltételekkel kaphatja az ember, milyen összeg, meddig kapható, beleszámít-e (remélem) a ledolgozott évekbe?
Minden választ köszönök: Miklós
Miklós!
Álláskeresési járadék
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…
Ki jogosult álláskeresési járadékra?
Az a személy, aki: – álláskereső, és – az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és – rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és – munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
Álláskeresési segély
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…
Ki jogosult álláskeresési segélyre?
Az álláskeresési segélynek három típusa van.
- Az álláskeresési segély első típusa annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig álláskeresési járadékra volt jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtania.
- Az álláskeresési segély második típusa azon álláskereső részére állapítható meg, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik.
- Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.
Beszámít a szolgálati időbe, mert 9,5 % nyugdíjjárulékot is vonnak belőle.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02