Előrehozott öregségi nyugdíj

Lyonee # 2009.09.26. 08:25

Szia Veci!
Én etikai szempontból kérdeztem a véleményed, és örülök, hogy egyetértünk.
Üdv. Lyonee

Veci # 2009.09.26. 09:06

Kedves Lyonee!
Hát tényleg etikátlan, azokkal a munkavállalókkal szemben, akik még nem jutottak el odáig, hogy ilyen ellátást kapjanak. Ha te ezt etikai szempontból kérdezted, biztos meg van rá az okod. Rosszmájúan még azt is feltételezem arról az emberről, hogy anno a rokkantnyugdíjához, majd ennek következtében az átmeneti járadékhoz kenőpénzzel jutott hozzá. Hidd el láttam kisérőként a folyamatot az ORSZI vizsgálatkor, amint beszélgettem emberekkel, sok példát hoztak fel. Láttam olyanokat, akik odamenet szinte vonszolták magukat, az ORSZI vizsgálat után találkoztam az utcán velük és láss csodát, olyan mozgékonyak és vidámak voltak, szinte megkönnyebbültek. Az előző beírásomban arcátlannak neveztem a dolgot, az is.
Valahol nem véletlen, hogy szigorítottak a rendszeren, de sajnos az igazán betegek, rokkantak szívják meg. Mert aki évekkel ezelőtt meg tudta fizetni az orvost, az most is megteszi. Bár úgy gondolom, hogy már jobban tettenérhető a korrupció.
Felforr az agyamban a vér, amikor a "pénzért megvett" rokkantnyugdíjasok miután megkapták a rokkantnyugdíjukat, kétszer annyit dolgoznak, mint azelőtt. Sőt szerintem a mostani módosítás is ezt igazolja. http://www.onyf.hu/index.php?…
Ha valaki annyit tud dolgozni, hogy a rokkantnyugdíja kétszeresét keresheti, az nem annyira rokkant.
Nem tudom láttad-e Szeptember 16-án a rokkantnyugdíjazással kapcsolatban az ORSZI vezetője volt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A videót ajánlom megnézni (még az illetőnek is):
A címe: Nem igaz, hogy tömegével rokkantosíttatnák magukat az emberek
http://atv.hu/…emberek.html

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Hilda59 # 2009.09.26. 19:48

A férjem 1954 decemberében született,most megszűnik a munkahelye.Előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba eltud menni?Üdv:Hilda

Hilda59 # 2009.09.26. 19:52

Bocsánat!Azt nem írtam hogy 40 éve le van dolgozva.
Űdv:Hilda

Veci # 2009.09.27. 06:25

Kedves Hilda59!

Sajnos a férjed most még nem tud elmenni előrehozott nyugdíjba, mivel nincs meg az életkori feltétele a most még érvényes nyugdíjtörvény szerint, A 2010-től hatályos törvénymódosítás alapján 60,5 évesen elmehetne leghamarabb, ha 42 év szolgálati ideje lenne. Az álláskeresési járadék, munkanélküli segély folyósítási ideje is szolgálati időnek minősül.
Ha így sem lesz meg a 42 éve, akkor 61,5 évesen mehet előrehozott nyugdíjba. Sajnos mindenképpen csökkentett összegű nyugdíjat számítanak.
Itt találod a tv. módosítást:
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

bb) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte.
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát."

Regisztráljon a munkaügyi Központba, ahol álláskeresési járadékot kaphat és a további segélyezésre

Üdvözlettel Veci

Marika53 # 2009.09.27. 13:26

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném kérdezni,hogy mikortól válik számomra aktuálisá az ,előrehozott öregségi nyugdíj?Mivel január 01-től megszünik a munkahelyem!1956.04.28-án születtem,és 40év munkaviszonyom van.Vagy esetleg mik a lehetőségeim,hiszen ennyi ével a hátam mögött nem biztos,hogy egyszerűen találnék uj munkahelyet!
Köszönöm a válaszokat

Marika53 # 2009.09.27. 13:29

És még csak annyit a kérdésemhez,nem tudom,hogy számít e,közalkalmazotti munkaviszonyban volam!(vagyok)

Veci # 2009.09.27. 18:16

Kedves Hilda59!
A féjednek, ha nem tud elhelyezkedni itt mellékelem az álláskersesési/munkanélküli ellátásra vonatkozó törvényt és a lényegét:
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Lényege az ellátásról:
Minimum / Maximum
Az 1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap) 1991. évi IV. tv. 26.§
Minimum: minimálbér 60%-a: 42.900,-Ft/hó 1.430,-Ft/nap
Maximum: minimálbér 60%-ának kétszerese: 85.800,-Ft/hó 2.860,-Ft/nap

Álláskeresők járadéka (ÁJ)
2. szakasz
(hátralévő idő, max. 179 nap) minimálbér 60%-a: 42.900,-Ft/hó 1.430,-Ft/nap

Álláskeresők segélye (ÁS)
1991. évi IV. tv. 30.§ A minimálbér 40%-a: 28.600,-Ft 953,-Ft/nap

Álláskeresési járadék
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Az a személy, aki: – álláskereső, és – az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és – rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és – munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Álláskeresési segély

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult álláskeresési segélyre?

Az álláskeresési segélynek három típusa van.

• Az álláskeresési segély első típusa annak az álláskeresőnek jár, aki legalább 180 napig álláskeresési járadékra volt jogosult, és a járadék folyósítási idejét kimerítette. Ebben az esetben az álláskeresési segély folyósítása iránti kérelmét az álláskeresési járadék megszüntetésétől számított 30 napon belül kell benyújtania.
  • Az álláskeresési segély második típusa azon álláskereső részére állapítható meg, aki álláskeresési járadékra nem jogosult, de az álláskeresővé válását megelőző négy évben legalább 200 nap munkaviszonyban töltött nappal rendelkezik.
  • Az álláskeresési segély harmadik típusára jogosult az az álláskereső, akinek maximum 5 éve hiányzik a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában. További feltételei, hogy legalább 140 napig részesült álláskeresési járadékban, és a járadék folyósítási idejének kimerítését követő három éven belül betölti a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá rendelkezzen az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.27. 18:25

Kedves Marika53!
Te leghamarabb 61,5 évesen mehetsz el leghamarabb előrehozott nyugdíjba, max. 8,4 % csökkentéssel.
Itt találod a tv. módosítást:
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

• legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  • azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét
annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,
csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát."

ADDIG, ha nem tudsz elhelyezkedni a Munkaügyi Központban regisztrálj, Álláskeresési járadékra leszel jogosult, ha az utolsó négy évben legalább 365 nap jogviszonyod volt.

Erre vonatkozó törvény:
1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
Lényege az ellátásról Hilda59 részére írt válasznál olvashatod.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

diary20 # 2009.09.30. 15:45

Kedves Veci!

A lent idézett hozzászólásomra részletesen válaszoltál 09. 23-án.
Már csak azt szeretném kérdezni, hogy ha édesanyám munkáltatója nem akarja felmenteni őt a kérelme ellenére, és így közös megegyezés vagy lemondás lesz a megszűnés módja, akkor is jár-e a 40 éves jubileumi jutalom?
A munkáltatónak van valami határideje, hogy válaszoljon az írásbeli beadványra?
Ha engedik a felmentést, a felmentési idő mikor kezdődik? A beadványa napján? Vagy ebben közösen megállapodnak?

Köszönöm a válaszokat!!

"Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Édesanyám októberben lesz 58 éves. (1951-es születésű, közalkalmazott). Ekkor már lesz 39 év és 13 nap szolgálati ideje, és több mint 35 év közalkalmazotti jogviszonya. Nyugdíjba szeretne menni, és szeretné megkapni a 40 éves jubileumi jutalmat. (Kjt. 78. § (1) és (4) alapján).

Mi a teendő? (lépésenként)

Igényli a Nyugdíjfolyosítótól a nyugdíjat, aztán írásban kéri a munkáltatót, hogy felmentéssel szüntesse meg a jogviszonyát (vagy a közös megegyezés is jó?)
A munkáltató erre mondhat nemet????

A 8 hónapos felmentési idő után folyósítják a nyugdíjat, vagy a felmentési időre jár a nyugdíj is és átlagkereset is?

Köszönöm a válaszaitokat!"

Zsuzsa1961 # 2009.09.30. 16:02

Szeretném megkérdezni a következőket:
Testvérem (nő) 1954. márc. 20-án született. 1968. óta dolgozik. 40 év szolgálati idővel rendelkezik.
Mikor mehet nyugdíjba, esetleg van-e lehetősége előre hozott nyugdíjba mennie? 2 gyermeke született.
Köszi a segítséget!

Veci # 2009.09.30. 18:02

Kedves diary20!

Itt olvasható a Kjt. teljes tartamában:
1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról

• Szerintem a közös megegyezés nem biztos, hogy édesanyád érdekeit szolgálná, nem beszélve ilyen hangulattal nyugdíjba menni nem jó érzés.
  • Próbálja megbeszélni a nyugdíjazási kérelmének (30. § (1) bekezdése e) pontja alapján) benyújtásakor a munkáltatóval, hogy szeretné a felmentési időt a részére megadnák.
  • Ha nem akarják megadni, akkor esetleg tudakolja meg, hogy közös megegyezéssel mit ajánlanak. Benne legyen a jubileumi jutalom és amennyi felmentést ki tud alkudni (ennek akkor van értelme, ha több lenne a felmentési idő, mint a lemondásnál. Ha jobban jönne ki a közös megegyezéssel, mint a lemondással, csak akkor menjen bele (én ezt tenném, de beszéljétek át).
  • Ha ez így nem megy, akkor lemondással kérje írásban a felmentését nyugdíjba vonulási indokkal (30. § (1) bekezdése e) pontja alapján). A jubileumi jutalom kifizetése nincs a felmentés módjához kötve.

A felmentés bármelyik módjára kerülne sor, a kezdő napját úgy számolja ki, hogy a jogviszony utolsó napja legkésőbb a születésnapja legyen. Így a következő naptól kérheti a csökkentett előrehozott nyugdíja megállapítását.

28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.
(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Munkáltatói felmentés esetén:

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

33. § (1) Felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Ettől eltérően, ha a felmentés - az egészségügyi alkalmatlanság esetét kivéve - a 30. § (1) bekezdésének c) pontján alapul, a felmentési idő harminc nap.

(2) Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött

1. harminc év után hat hónappal

meghosszabbodik. Kollektív szerződés 8 hónapnál hosszabb felmentési időt nem állapíthat meg.

(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

1. huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,
  2. harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,
  3. negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy e) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

37/B. § (1) E törvény alkalmazása szempontjából a közalkalmazott akkor minősül nyugdíjasnak, ha

1. előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjban,

részesül.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően, e törvény alkalmazásában nyugdíjasnak minősül az a közalkalmazott, aki az előrehozott nyugdíj feltételeivel rendelkezik, és felmentésére a 30. § (1) bekezdése e) pontja alapján kerül sor.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.09.30. 18:17

Kedves Zsuzsa1961!

2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
A Tny. 18/B. §

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,

Egyéb lehetőség számára nincs, mivel az életkori feltétellel nem rendelkezik. Az előrehozott (csökkentett összegű) nyugdíjat a 61,5 év betöltése utáni naptól kérheti. A gyerekek után 2009-től nincs gyermekkedvezmény.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2009.10.01. 07:53

Kedves Veci!
Már írtam neked és válaszoltál is, de szeretnék még valamit kérdezni.
1953.07.01. születtem. 58 évesen lesz 40 év munkaviszonyom, úgy tudom elmehetek előrehozott nyugdíjba. Csak azt nem tudom, hogy tudok-e mellette dolgozni is, vagy ez 2010-től már nem lehetséges. Ha csökkentik a nyugdíjamat, max 8,4 százalék lehet?
Ha elérem a 62 évet, akkortól már hozzáadják a lemaradást, vagy végig a csökkentett lesz az alap?
Vállalkozóként dolgozom, nagyon sokat kell fizetnem össz járulékot és így próbálnék segíteni magamon.
Köszönöm előre is válaszodat!
Tisztelettel: Marcsaharcsa

marcsaharcsa # 2009.10.01. 07:53

Kedves Veci!
Már írtam neked és válaszoltál is, de szeretnék még valamit kérdezni.
1953.07.01. születtem. 58 évesen lesz 40 év munkaviszonyom, úgy tudom elmehetek előrehozott nyugdíjba. Csak azt nem tudom, hogy tudok-e mellette dolgozni is, vagy ez 2010-től már nem lehetséges. Ha csökkentik a nyugdíjamat, max 8,4 százalék lehet?
Ha elérem a 62 évet, akkortól már hozzáadják a lemaradást, vagy végig a csökkentett lesz az alap?
Vállalkozóként dolgozom, nagyon sokat kell fizetnem össz járulékot és így próbálnék segíteni magamon.
Köszönöm előre is válaszodat!
Tisztelettel: Marcsaharcsa

Veci # 2009.10.01. 10:40

Kedves marcsaharcsa!
Te leghamarabb 59 évesen mehetsz el csökkentés nélküli nyugdíjba. A nőknek megmaradt ez a jelenleg érvényes szabály a módosítás után is.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról
Tny. 18/A. §
„(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és

Te ezek alapján 2012.07.02-től kérheted az előrehozott nyugdíj megállapítását (nem lesz csökkentés) és a vállalkozói jogviszonyt meg kell szűntetni.
A munkavégzésre addig még akár változás is lehet. Egyébként 2010-ben as az előrehozott nyugdíj melletti munkavégzés esetén az éves keretösszeg a minimálbér 12-szerese. Az öregségi nyugdíjkorhatárt elérőkre nincs keresetkorlát a jelenlegi szabályok szerint.
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a munkavégzés, keresőtevékenység melletti nyugellátásra, nyugdíjszerű szociális ellátásokra való jogosultságról és a nyugdíjasként elért járulék köteles jövedelemről
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

A te öregségi nyugdíjkorhatárod a 2010-től hatályos módosítás alapján 63 év lesz. Akkor nem fogják újraszámolni, hisz addig is nyugdíjfolyósítás történik.

Arra számíts, ha minimálbér után fizettél járulékot, akkor elég alacsony nyugdíjra számíthtsz, mivel a nyugdíj számításnál a járulékköteles jövedelem és a szolgálati idő a kiindulási alap. Egyik rokonom, de mások esetében is tapasztaltam, hogy minimálbér után fizettek járulékot és a nyugdíjuk közel 40 év után 37-45 000 Ft. Ha a rendszerváltás óta volt magasabb jövedelmed, akkor ettől több lehet.

A módosítás nem érinti a Tny tv. 12.§-t, mely szerint a 40 év felett évenként +2%-kal számolnak, akik 2012.12.31-ig mennek nyugdíjba. Ha 59 éves korodig dolgozol még és lesz 41 éved, akkor 82 %-kal számítják ki a nyugdíjad.
Hát ez a könnyítés nem jön össze, mert nincs meg az életkori feltételed (59. év).
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Zsuzsa1961 # 2009.10.01. 15:13

Kedves Veci!

Köszi a tájékoztatást. Elég elszomorító a helyzet. Minimálbérért dolgozik évek óta a kereskedelemben, reggeltől estig. Ha elmegy csökkentett nyugdíjba, akkor meg élete végéig a csökkentettet kapja.

Köszi
Zsuzsa

tanarneni # 2009.10.01. 16:58

Férjem 2011. januárjába tölti be a 60. évét. Előrehozott nyugdíjra meggállapodást kötne a munkaáltatójával. (nevezetesen, hogy a munkáltató kifizetné 2010-januárig terjedő időszakra a nyugdíját a nyugdíjfolyósítónak) A munkáltató azonban nem tudja ezt anyagilag vállalni, és úgy informálta a férjem, hogy a megállapodást megköthetik ez év decemberig, de a jövő év végén is megtehetei (pl 2010 decemberében, hogy kifizeti a 2011.januárig a byugdíjat)a fizetési teljesítést, akkor és érvényes az idei évi feltételekkel az előrehozott nyugdíjazás.
Így van-e? Válaszát előre is köszönöm

Veci # 2009.10.01. 17:12

Kedves tanarneni!

Itt található a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos tájékoztatás.
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

3.

Felhívjuk a szíves figyelmet arra, hogy azon személyek esetében, akik a korengedményes nyugdíjra való jogosultság megszerzése érdekében a munkáltatójukkal 2009. december 31-ig megállapodást kötnek, de a nyugellátás megállapítására csak 2009. december 31-e után kerül sor, a korengedményes nyugdíj számítási módja nem változik. [A csökkentés szabályainak változása a férfiak számára csak a 2011. január 1-jétől megállapításra kerülő nyugellátások esetén fog jelentkezni, amely azonban a korengedményes nyugellátást, a jogintézmény megszűnéséből fakadóan, már nem érinti. (A nők esetében ez a változás 2013-ban következik be.) Ezért a korengedményes nyugdíj mértékének megállapítására és az irányadó nyugdíjkorhatár meghatározására 2010-ben is a jelenleg hatályos jogi szabályozással teljes mértékben megegyező rendelkezések lesznek az irányadóak.]

... a korengedményes nyugdíjjogosultság feltételeivel a korengedményes nyugdíjat igénylőnek már 2009. december 31-én rendelkeznie kell, és ennek megállapításánál az előrehozott öregségi nyugdíjazás 2009-ben hatályos szabályai az irányadóak. Az igénylő tehát már ekkor megszerzi a korengedményes nyugdíjra jogosultságát azzal, hogy ezt a jogosultságot a munkáltatójával történő megegyezés alapján később, de legfeljebb 2010. december 31-éig érvényesítheti. Mivel a 2010-től induló korengedményes nyugellátásoknál egy megszerzett jogosultság későbbi érvényesítéséről van szó, a 2009. december 31-e után benyújtott igényeknél a jogosultsági feltételeket és ebből következően a munkáltató megtérítési kötelezettségét a Tny. és a vonatkozó kormányrendelet 2009. december 31-én hatályos rendelkezései alapján kell elbírálni.

A férjed 1951-ben született, tehát az 57. életévet betöltötte, ezért a munkáltató megállapodást köthet vele 2009.12.31-ig a korengedményes nyugdíjazásra. Lényeges, hogy még az idén megkösse a megállapodást 2010. decemberi teljesítésre. Olvassátok el a közleményt teljesen.
A munkáltató jól informálta a férjed.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2009.10.01. 17:42

Kedves Veci!
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Üdv.Marcsaharcsa

lucmuc # 2009.10.01. 22:17

éééé

lucmuc # 2009.10.01. 22:30

Kedves Veci!

Az üzenetem valahová elkeveredett.
Az éééé nem a kérdésem, elnézést, de nem vagyok gyakorlott levelező. Megpróbálom ismét.
1952 november 2-án születtem, 2009 novemberében lesz
38 év munkaviszonyom. Kérdésem: ha a munkáltatómmal nem tudok megegyezni nem mehetek két év múlva előrehozott öregségi nyugdíjba? Vagy valamit rosszul értelmeztem? Még az is érdekelne, hogy a megállapított nyugdíj összege, ami tudom csökkentett
összegű, életem végéig elkisér?
Várom válaszát,előre is köszönöm? lucmuc

Veci # 2009.10.02. 07:25

lucmuc
Először is a névből nem tudom, hogy nő vagy férfi vagy.
De a korengedményes nyugdíjra vonatkozólag az 1952-ben születettek esetében nincs különbség. Aki ebben az évig betöltötte az 57 évetés a munkáltató megállapodást köt a dolgozójával 2009.12.31-ig, akár 2010. decemberi igénybevétellel, annak a korengedményes nyugdíjazásra lehetősége van. A tanarneni éa marcsaharcsa részére írt válaszomat tudom neked is ajánlani.

• Ha nem sikerül megállapodni és te NŐ vagy, akkor 59 évesen elmehetsz előrehozott nyugdíjba, akkorra már meglesz a 40 év szolgálati időd, és teljes összegű nyugdíjra leszel jogosult. Ha nem lesz meg a 40 év, akkor csökkentett összegű nyugdíjat állapíthatnak meg.
  • Ha FÉRFI vagy, akkor 60 évesen csak akkor mehetsz előrehozott nyugdíjba, ha 42 év szolgálati idővel rendelkezel. Ha nem lesz meg a 42 év szolg. idő, akkor 60,5 évesen, 2 évvel az irányadó nyugdíjkorhatár előtt (az 1952-ben születettek nyugdíjkorhatára 62,5 év lesz). Ebben az esetben fél évvel később, ami a férfiak esetében mindenképpen csökkentett mindkét esetben.
  • A megállapított nyugdíjat az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor nem szíámítják újra. Ne úgy fogd fel, hogy életed végéig elkisér, mert évente a nyugdíjemelés (ha lesz) megillet). Ha nem akarsz csökkentett összegű nyugdíjat, akkor 62,5 éves korodig még dolgozzál, mert akkor már nem csökkentett.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.02. 07:54

Egyenes Beszéd műsorából videó lejátszás is:
Fidesz: 2010 a nyugdíjasok fekete éve lesz
http://atv.hu/…ve_lesz.html

Üdvözlettel Veci

diary20 # 2009.10.02. 16:09

Kedves Veci!

Az alábbi mondatodat nem értem:
" Ha ez így nem megy, akkor lemondással kérje írásban a felmentését nyugdíjba vonulási indokkal (30. § (1) bekezdése e) pontja alapján). A jubileumi jutalom kifizetése nincs a felmentés módjához kötve."

hisz a lemondás nem egyenlő a felmentéssel.
A munkáltató nem akarja felmentéssel megszüntetni a jogviszonyát, mert akkor kéne jubileumi jutalmat fizetni, és azt mondja "nincs rá pénz" Azt mondja, Anya mehet nyugdíjba, de jubileumi jut. nélkül.

Így számára marad a lemondás. (vagy közös megegyezés, de abba sem akarnak neki jubileumit fizetni, mert "nincs rá pénz")

A 78. §-ban nem világos nekem, hogy 35. év után a jogviszony "megszűnése" mit takar. Mert ebből a szakaszból úgy tűnik, bármilyen megszűnést lehet érteni (akár lemondással történő megszűnést is), azonban az ehhez a bekezdéshez tartozó magyarázat csak a felmentést említi.

Ezért szeretném tudni, hogy ha a munkáltató nem szünteti akarja felmenteni édesanyámat, akkor a lemondás olyan megszűnésnek minősül-e, amire vonatkozhat a 78. § (4).
78. §
(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a fegyelmi elbocsátás büntetés vagy a 25. § (2) bekezdés b) 1. pontja szerinti áthelyezés kivételével – megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [37/B. § (1), illetve (3) bekezdés], továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

A magyarázó szöveg ez:
"A jubileumi jutalom szabályainak módosítása körében a törvény egyfelől a 2008. jan. 1-jétől hatályos nyugdíjszabályokkal való összhang megteremtése keretében rögzíti, hogy abban az esetben, ha az előrehozott öregségi nyugdíj feltételeivel rendelkező közalkalmazott kérésére felmentésére kerül sor, a megszűnés évében esedékes, ill. a a 40 éves jubileumi jutalmat - feltéve, hogy ez utóbbi esetben a közalk. legalább 35 év közalk. jogviszonyban töltött idővel rendelkezik - részére előrehozottan ki kell fizetni."

Nem értem, hogy ha a 78. § (4) "megszűnést" említ, a törvényhelyhez fűzött magyarázat miért csak a felmentést említi, a lemondást pl. miért nem.

Köszönöm, hogy ennyit foglalkozol az üggyel, sokat segítesz!

Jó hétvégét Neked!