Kedves Fórumozók! BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!(Jövőre,már a másik fórumon,Korhatár előtti ellátás 2012-től!)
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veci és Gabusch.BOLDOG ÚJÉVET KIVÁNOK NEKTEK.Amit nekem segitettetek,nagyon köszönöm.Sok boldogságot és egészséget kivánva,iszom az egészségetekre egy pohár finom körte pálinkát,ezzel köszönve meg a tanácsaitokat.(a pálinkán van záz jegy)))))))).üdv Ferenc
Esopus! Nem csak utána néztem ,még tavasszal fel is vettem , el is költöttem. 85%-át fizették ki előre, 3 hónap múlva a maradék 15%-ot. Remélem , aki jövőre tud hozzájutni, az se fog rosszabbul járni !
Kedves Kinglány és hars52 !
Köszönöm a megerősítést.
A vonzatokat én is úgy gondoltam, ahogy írtátok, csak nem volt időm részletezni.
Végül azt hiszem nem folytatom a tevékenységet, átmenetileg szüneteltetésre gondoltam, de még az is lehet, hogy dec.31-vel megszűntetem a válalkozásomat.
Annyira édes-kevés lenne a bevétel, hogy a fizetnivalók töredékét sem fedezné.
Mindenkinek vidám szilvesztert és örömteli boldog új évet kívánok.
sziasztok!
Egyéni vállalkozó 1951-ben született férfi, 2009-ben nyugdíjba ment akkor másodállásos vállalkozóként a munkahelye kifizetett 2 év nyugdíjat az államnak (a vállalkozó 60.születésnapjáig még ennyi volt hátra)
Kérdésem,hogy vajon őrá is vonatkozik-e,hogy 2012-től nem maradhat nyugdíjas vállalkozó és mint főállású vállalkozó nyögheti a járulékokat? (amikor ő nyugdíjba ment akkor még nem 62.év volt a nyugdíjkorhatár..??)
Előre is köszönöm, ha valaki válaszol!
Toblerone
DRKATICA!
aki felmentését, felmondását, vagy a közös megegyezését 2012. 01. 01. előtt írásban megkapja, vagy megköti, feltéve, hogy a megszűnés napja 2012-es dátumú és a megszűnést követő nap a 2011-es szabályok szerint jogosult lett volna csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra (1952- es férfiak), vagy előrehozott öregségi nyugdíjra, bányász, korengedményes, vagy művész nyugdíjra. /7. § (1)/
(Mellékletként az igénybejelentéskor legyen csatolva a megállapodás, felmentő-, vagy a felmondó levél!)
A 60. életévhez feltétel a 42 év szolg idő.
Csökkentéssel mehet el:
ha a jogosult 2011. 12. 31-én hatályos jogszabályok szerint az ellátás kezdő napjáig csak a csökentett előrehozott ör. ny-hoz szerzett jogosultságot. /8. § (3)/
ha a 2011. 12. 31-én hatályos jogszabályok szerint az ellátás kezdő napjáig csak a Tny 18/B szerinti (amit használunk táblázat) előrehozott ör. ny-ra szerzett jogosultságot. /8. § (4)/
Ott a pont. Igazad van! A kiegészítő tev. vállalkozóé ez a teher. (Ami nem mellesleg nem ennyi volt eddig)
Kinglány!
Nem sokat nyer vele, de szerintem az eü. szolg. járulékot (6390,- Ft) nem kell, pont mivel nem nyugdíjas.
üdv: Zsuzsa
Így van. Dolgozhat a keretösszegig, viszont vőfoglalkozású vállalkozó lesz korbetöltésig.
6390,- Ft Eü-i szolg. jár.;
minimálbér 112.5%-ának a 27%-a szociális hozzájárulási adó
minimálbér 10% nyugdíjjárulék
minimálbér 150% 8.5%-a egészségbizt. jár és munkaerőpiaci jár.
Valahogy így............... :(
BUÉK!
Kedves Fórumozók!
Erősítsetek meg, vagy cáfoljatok:
Ma még előrehozott nyugdíjas vagyok, de januártól én is az kor előtti ellátottak táborát gyarapítom.
Véleményem: mint egyéni vállalkozó dolgozhatok az ellátás mellett az éves keretösszegig,korlátozás nélkül.
De: meg kell fizetnem a teljes járulékot.
Pontos az információm?
Előre is köszönöm.
Ria!
Már tudjátok, hogy meg fog szűnni a cég? Időpontot is tudtok, vagy csak megérzés?
Ha tudjátok, akkor a megszűnés előttre írjátok a jognyilatkozatot.
Ha meg nem, szerintem nem gáz. A lényeg, hogy le legyen papírozva még idén. A jognyilatkozatba már nem lehet bele kötni.
Majd írj, hogy mit mondanak a NyBizt-nál. Kíváncsi vagyok!
Problémám a következő: 1952.07.17. napján született közalkalmazott férfi, aki 2009-ben már 39 év szolgálati idővel rendelkezett szeretne előrehozott öregségi nyugdíjba elmenni. Ezt a szándékát már szóban hónapokkal előbb bejelentette. Írásban a mai napon. Kérte, hogy közalkalmazotti jogviszonyát a 60. születésnapja előtti napon közös megegyezéssel szüntessük meg 2012. 07.16.napjával. Kérdésem az lenne, hogy így jogosult lesz-e még a jövő évben előrehozott öregségi nyugdíjra? Szükséges feltétel, hogy a 60. életéve betöltésekor meglegyen a 42 év szolgálati ideje? Közös megegyezéssel is meg lehet szüntetni a jogviszonyát a jövő évben, vagy el kell kezdenie ebben az évben a felmentését? Segítségeteket előre is köszi. SÜRGŐS LENNE!
Ria!
Holnap kérdezd meg a Nyugdíjbiztosítót sürgősen (de még reggel). Erre nem tudok mit válaszolni.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci
Nagyon aranyos vagy! Köszönöm!!!!!!!!!!
Esopus
Kedves Veci,
nagyon köszönöm a segitséget, és azt hogy ilyen gyorsan, korrekt módon válaszoltál. Boldog Új Évet kivánok.
üdvözlettel
Bueno
ITT a 162. sz. Közlöny körmányrendeletről:
39841. oldaltól a PDF 223-tól
http://www.kozlonyok.hu/…/MK11162.pdf
Üdvözlettel Veci
ITT a 162. sz. Közlöny körmányrendeletről:
39841. oldaltól a PDF 223-
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók!
Az 52-es születésű férfiak jövőre úgy mehetnek el előrehozott öregségi nyugdíjba, ha még idén születik egy megállapodás, hogy jövő évben a nyugdíjba vonulása előtti napon megszűnik a jogviszonya.
Kérdés!
Mi van akkor, ha előbb szűnik meg a cég.
Az az ember, akinek leesett a lelkéről egy nagy kő, hogy ő még elmehet előrehozott nyugdíjba, jövőre kiderül, hogy mégsem. Ez elég nagy kitolás lenne ezekkel az emberekkel, akiknek lehet hogy akár 45 év szolgálati idejük van.
Vagy esetleg mégis elmehetnek nyugdíjba?
Várnám a hozzáértők véleményét.
Esopus
Gratula!
Üdvözlettel Veci
Buenonak írom.
Úgy tudom a munkaügyik dec 12-ig fogadtak be megállapodásokat a korengedményeshez........... De hátha.............
Kedves Veci
Azért írok név szerint Neked mert már igen csak régen Tőled kérdeztem meg itt a fórumon először, miképp is tudnék elmenni előrehozottba még idén, mert mint be is igazolódott jan. 01-től megvontak minden kedvezményt.Én 52 januári vagyok, 27-én töltöm a 60-at.Szeptemberben útjára indítottam a kérelmem,a cégem átvállalta az egy hónapot,beadtam a papírokat,és ma a déli postával megkaptam a határozatot miszerint a ma még hatályos törvény szerint -korengedményes öregségi nyugdíjas- vagyok (2 azaz kettő napig).
Nagyon sajnálom,hogy ez sok mindenkinek nem sikerült.
Természetesen továbbra is olvasója leszek a fórumnak,de mivel abszolút megváltozott a törvény, meg fog változni sőt már meg is változott a kérdéskör,de biztos vagyok benne,hogy továbbra is segítitek a jog útvesztőjében tévelygőket.Köszönök minden akkori információt,és Neked valamint a fórum összes olvasójának Boldog Új Évet kívánok!
Esopus
macska_kutya
Te nem olvasol híreket? 2012-től egyáltalán nem lesz előrehozott nyugdíj és korhatár előtti ellátástra utoljára az 1953-ban született nőknek lesz lehetőségük. Legkorábban az elfogadott tv.módosítás szerint akkor lehetsz nyugdíjas, ha meglesz a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekkel otthon töltött idő együtt 40 év /tanulmányi idő nem számít bele). Számításom szerint 1977+40=2017-ben.
Ha nem tudnád megszerezni a 40 év jogosultsági időt, akkor 65 évesen, vagyis 1956+65=2021-ben.
Védettkorba 65-5=60 évesen fogsz kerülni.
Üdvözlettel Veci
Bueno
Nem írtad meg előzőekben, hogy a papírjaid "útrakészek".
Azért gondoltam a lemaradást, mert 30 nappal korábban a Munkaügyi Központnak bejelentési kötelezettsége van a munkáltatódnak. Korábbiakban is leírtam, hogy ennek a menetéhez nem értek.
Most szerintem gyorsan keressétek meg a Munkaügyit, meg akár a Nyugdíjbiztosítót, hátha nem késtél le a korengedményesről. Ha még lebonyolítható, akkor ezt válasszad, ez biztosabbnak tűnik, olyan mint a mi előrehozott nyugdíjunk..
Üdvözlettel Veci
bocs Veci,
de miért martadtam le a korengedményesről? erre vonatkozó papirokat már beadtuk, (biztos ami biztos) csak nem tudjuk hogy mit tegyünk. Ez a megoldás lesz a nyerő vagy más?? jövőre leszek 6o éves, ffi, és vhogy tovább dolgoznék. Ezért csak olyan megoldás jöhetne szóba (ráadásul) ahol még ez is mehet............ segitenél dönteni?
előre is kösz
Bueno
Kedves Mindenki !
Újonnan jöttem, üdv.
1956.04. születtem, 1977.szept.1 óta folyamatos munkaviszonyban állok, egy gyerek, 3 év vele otthon.
1974 - 1977 főiskola.
Kérdezném:
Mikortól mehet(nék) előrehozott öregségi nyugdíjba ?
Mikortól kerülök a munkatörvénykönyv szerinti védett korba ?
Kösz a választ előre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02