Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # 2011.12.28. 10:49

Charlott ! amint kezedbe a határozat a nyd-ról indíthatod az önkéntes felvételét , addig érdeklődni tudsz az önkéntesednél telefonon ,de mivel most nem sok minden üzemel , a neten is rájuk kereshetsz , én innen töltöttem le a nyomtatványt, amin megigényeltem a pénzt . A papírjaidon biztos találsz e-mail címet is hozzájuk.

Veci # 2011.12.28. 09:49

Bueno
A korengedményes nyugdíjról lemaradtál, de a másik megoldás a munkáltatód segítségével még mehet. Még most az idén történjen meg írásban a felmondás, kezd meg a felmondási idő letöltését, ami leghamarabb a szülinapodon teljen le. A felmondási papírt majd akkor kell a Nyugdíjbiztosítónak beküldeni, amikor kéred a korhatár előtti ellátást.

nstepan52
Neked is ugyanazt a megolgást javasolom, amit Bueno-nak írtam. Szerintem a PÉP hamarabb is megszüntethető, de ebben nem vagyok 100%-ra biztos. Most azonnal nézz utána, mert az írásbeli felmondásra, 1-2 napod van.
DE úgy tudom, hogy a PÉP az öregségi nyugdíjkorhatár betöltééig is tarthat. Kikövetkeztettem, hogy te Fiú vagy, ha az 52-es szám a születési évedet jelenti. Ha kislány lennél, akkor nem a 60. szülinapodig lennél PÉP-es.

Üdvözlettel Veci

nstepan52 # 2011.12.28. 09:49

ritnik !
1952-ben született férfi vagyok.
Üdv.:

nstepan52 # 2011.12.27. 17:02

Rendszeres látogatója vagyok a fórumnak,de eddig nem kér-
deztem,nem szóltam hozzá.Lehet,hogy most sem kellene,de az utolsó órákban nem kicsit "összekeveredtem".
A lényeg: 1952.05.09-én születtem,2009.04.06-tól vagyok
PÉP-es.A határozott idejű jogviszonyom 2012.05.08-ig szól,az eredeti szerződés szerint 2012.05.09-től előreho-
zott öregségi nyugdíjba mehettem volna.A jelenlegi tör-
vény szerint nem tudom mikor mehetek el korhatár előtti
ellátásra (vagy nem tudom mire )Mit kell tennem,mit kell
tennie a munkáltatómnak még 2011-ben,hogy ne maradjak le
a lehetőségről!A szolgálati időm a NYUFI határozata alap-
ján 2010.12.31-ig 44 év és 124 nap,tehát a jelenleg több
mint 45 év.Kérem,ha valaki tud,segítsen.
Üdv.nstepan52

Bueno # 2011.12.27. 15:53

Kedves Veci,

bocs,de elvesztem a részletekbe.... 1952. márciusban születtem és jelenleg betöltött 44 év szolgálati időm van. A munkáltatóm mindenben segit, mi lenne a legjobb megoldás számomra?

előre is köszönöm
Bueno

Veci # 2011.12.27. 13:57

Lali52
A korhatár előtti ellátáshoz ez így nem elég. Még 2011-ben írásban kell felmondani, a felmondási idő letöltését megkezdeni, aminek el kellene tartania a szülinapodig. Olvass lentebb leírtam az 52-es fiúk lehetőségét.
Ha téged alkalmaznak, akkor inkább dolgozz, mert a felmondási időd nem tartana ki a szülinapodig a megadott feltételekkel.

Üdvözlettel Veci

Lali52 # 2011.12.27. 13:51

Tisztelt Veci!

1952.04-es születésű férfi vagyok.Két hónapja dolgozom a cégnél határozatlan ideig.Felmondási időt csak 1 hónapot adnak.De felajánlották a határozott munkaviszonyt 2012.04.30.ig.Azt szeretném kérdezni,ez járható út az előrehozott ellátásra?A választ előre köszönöm.
Üdv:Lali52.

Charlott # 2011.12.27. 13:46

Kedves Veci!

2011.december 31.én leszek leszek öregségi nyugdíjas, a Tv. szerint 1 napig.
Kérdésem: az Önkéntes nyugdíjpénztári befizetésemet mikor vehetem ki?

siplas # 2011.12.26. 21:16

Kifizettem (52-es)novemberig az előrehozottat zsebból. Így ellátott vagyok. Nem vagyok rendőr, tűzoltó ,katona .......terellő juhász. De nekem ne sírjatok ,hogy ekkor meg akkor szólok , hogy fizessenek Az ÁLLAM nekem ezt , meg azt. D Meddig várja, meg meddig vegyem fel a pénzt és uténa meg mindent??. No meg , hogy vissza mehessek-e dolgozni.?
( ismerős 300 e nyugi+ 100e a zsebbe minden negyedik napon.)Figyelj már, engedd oda a fiatal "gyerekeidet", te nmeg tünj el és unokázz!! De ne a Parlament előtt zölden (grün-en).És ne legyáél vörös narancs, Hanem legyél vörös, (jajj ne legyél)DE narancs nélkül. és gyere egy percet a templomba, hogy láss ilyen is van!

Veci # 2011.12.25. 20:10

2011.12.22. 09:57-én nyitottam egy új topic-ot, mivel hamarosan megszűnik a korhatár előtti nyugdíj.

1952-es "kisfiúk"! linternem, Ilona53 (papa)!

Ide írom a Korhatár előtti ellátás 2012 - től topic-ban közölt válaszomat, remélem ez világossá teszi a helyzeteteket:
Az én értelmezésem szerint

• vagy a 42 év szolgálati idő megléte a 60. szülinapig
  • vagy a 60. szülinap és utána a 42 év szolgálati idő
  • vagy 60,5 év és minimum 37 év szolgálati idő

Megkérdeztem a mi területi Nyugdíjbiztosítónktól a lehetőséget. A lényeg (egyébként a válaszaimban leírtakat megerősítették):

• a munkáltató részéről legyen meg a felmondás/felmentésről írásban a jognyilatkozat még 2011-ben, felmentési idő letöltésének megkezdése az idén ez a másik feltétel.
  • a felmondási/felmentési idő tartson ki a 60. szülinapig, ha addig nincs meg a 42 év szolgálati idő, akkor annak eléréséig.
  • a felmondási jognyilatkozatot akkor kell a Nyugdíjbiztosítónak benyújtani, amikor külditek a kérelmet.

A törvénymódosítás és a ma még hatályos tv.-t együtt kell értelmezni. Aszerint a fenti sorrend értelmezhető:
vagy a 42 év szolgálati idő megléte a 60. szülinapig
vagy a 60. szülinap és utána a 42 év szolgálati idő

De kalkulálni kell azzal, hogy kevés fiúnak lenne lehetősége annyi felmondási/felmentési időt kapnia, hogy a 60,5 éves koráig tartson, ha sok hiányzik a 42 év szolgálati időhöz (max. az év elején születetteknek). A korhatár előtti ellátás max. 8,4 %-al csökkentett lesz, mint még az idén az előrehozott nyugdíj a fiúknál.
A kormányrendeletet még én nem láttam.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.25. 20:09

Kedves fórumozó társak!

Tekintettel arra, hogy 2012-től az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyeknek nem nyugdíj folyósítása lesz, hanem korhatár előtti ellátás, ezért úgy gondoltam (már többen is felvetettük), hogy nyissunk egy új topic-ot.
A korhatár előtti ellátás új elnevezés érinti a 2011.12.31-ig előrehozott-, korengedményes- és korkedvezményes nyugdíjban részesülőket (nem a szolgálati nyugdíjasok). Az új topic Korhatár előtti ellátás 2012 - től, amit 2011.12.22. 09:57-én nyitottam.

NOS!!! Ezért nyitottam meg, ha ezzel kapcsolatosan vannak érdeklődéseink Előrehozott öregségi nyugdíj topic témájához kapcsolódva, azt mintegy folytatva, írjuk meg kérdéseinket (de olvassunk is vissza az Előrehozott öregségi nyugdíj topic-ba).

Egy ideig a két topic párhuzamosan ad tájékoztatást az érintetteknek, de ez a most nyitott topic ne azt a célt szolgálja, hogy amit ott feltettünk kérdést, válasz is megvolt rá, hogy itt újra kezdjük. Úgy gondolom, hogy vagyunk annyira felnőttek, hogy ezt megértsük.

ITT a letölthető törvénymódosítás a Magyar Közlöny 148. számából:
2011. évi CLXVII. törvény
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról

http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Üdvözlettel Veci

közalk.fiú.52-es # 2011.12.25. 19:00

Kedves Fórumozók és Jó Tanácsadók!
Boldog Karácsonyt Nektek!

Még egy pici kérdéssel zavarlak benneteket:
"írásos jognyilatkozatot a felmondásról akkor kell beadni a Nyugdíjbiztosítónak, amikor kéritek az ellátás megállapítását." -írta Veci.
Az írásos jognyilatkozaton lehet a munkaviszony megszüntető iratot érteni, melyet a munkáltató aláírt, amelyben benne van minden dátum, mikor adták ki, mikor kezdte a felmentést az 52-es fiú, mikor jár le a felmentési idő ugye? Nem kell külön megállapodást szerkeszteni ez mellé a munkáltatóval?
Erősítsetek meg benne, kérlek!

agica20 # 2011.12.25. 18:03

Kedves Fórumozók!

Tanácsadók és Tanácsatalanok,Beírogatók és csak Olvasók!
Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt kívánok!
Köszönettel a sok jó tanácsért ,

Ági

Atyó52 # 2011.12.25. 15:47

Kedves Veci, Korall54, hars52, dtida meg minden segítőkész Fórumozó!

Mindenkinek BÉKÉS, BOLDOG és SZERETET TELJES ÜNNEPEKET Kívánok!

Atyó52

Ilona53 # 2011.12.25. 15:05

Hogy mehetek nyugdijba,

2012,05,05=60-év+44év munkaviszony.
mikor kezdjem el a cég felé a felmondásom?
Kösz, papa

Veci # 2011.12.25. 12:37

linternem
ITT írtam le az 1952-es fiúk lehetőségeit, benne van neked a válasz:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/30251

Üdvözlettel Veci

linternem # 2011.12.25. 07:16

Mehetek-e nyugdíjba és hogyan??
1952.07.16-án születtem.
2011.12.31 a szolgálati időm:41 év,

Ha lehet sürgős választ kérek.
lacipapa1952

jozsi19510 # 2011.12.24. 19:28

Áldott, Békés Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Boldog Új
Esztendőt Kívánok Minden Kedves Fórumozó Társamnak!

Üdvözlettel: Józsi

Veci # 2011.12.24. 15:51

renéke
Ha így érzed, akkor köszönöm, neked és családodnak is kellemes ünnepeket kívánok!

Üdvözlettel Veci

renéke # 2011.12.24. 14:39

Kedves Veci.Irtam Neked valószinű nem olvastad.Nos csak annyit irtam,hogy meg se tudom igazán köszönni Neked és a több jó tanáccsal ellátott KEDVES fórumozoknak.DE most megteszem. Kedves Veci amig élek sose felejtem el,hogy neked köszönhetem,hogy már a felmentésemet töltöm.Nem tudok nagyobbat mondani Neked KÖSZÖNÖM.BOLDOG ÜNNEPEKET KIVÁNOK: Feri

Veci # 2011.12.24. 10:23

Üdvözlettel Veci

Barklara # 2011.12.24. 08:16

Békés, boldog karácsonyt kívánok minden fórumozónak! Klári

Nyugdi52f # 2011.12.23. 19:25

Veci!

Köszönöm a számomra megnyugtató válaszodat.

Tanárként 33 évet tanítottam a mostani iskolámban. Sokat hezitáltam, hogy mit válasszak, ha már lehetőségem van rá. Nem volt könnyű döntés számomra a felmondás. Nem értem miért kell felmondani, hogy kérhessem a"nyugdíjat".
A 2013-as nyugdíjszámítástól én is féltem, hiszen senki nem tud semmit mondani róla. Az előttünk lévők évfolyamonként más és feltételekkel mentek nyugdíjba. Emlékszünk a nők 55 éves korhatárára. stb......
BOLDOG ÉS BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET
és
BOLDOG és EGÉSZSÉGES ÚJ ÉVEKET!
Mindenkinek!
Nyugdi52f

Veci # 2011.12.23. 19:13

attuska520101
Nekem ma azt mondták, hogy az írásos jognyilatkozatot a felmondásról akkor kell beadni a Nyugdíjbiztosítónak, amikor kéritek az ellátás megállapítását.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.23. 19:04

attuska520101
Nekem ma azt mondták, hogy az írásos jognyilatkozatot a felmondásról akkor kell beadni a Nyugdíjbiztosítónak, amikor kéritek az ellátás megállapítását.

Üdvözlettel Veci