Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2009.10.10. 10:19

Kedves lenolaj1
Hátha ezek segítenek:

1997. évi LXXXI. törvénya társadalombiztosítási nyugellátásról (12.§)
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Tájékoztató az öregségi nyugdíj összegének kiszámításáról ( 016 )
http://www.onyf.hu/index.php?…

Hogyan kell a nyugdíj összegét kiszámítani?

Az öregségi nyugdíj alapját képező átlagkeresetet úgy kell kiszámítani, hogy az átlagszámítási időszak alatt elért, személyi jövedelemadóval csökkentett és valorizált kereset, jövedelem együttes összegét el kell osztani az átlagszámítási időszak azon napjainak számával (az osztószámmal), amelyre a biztosítottnak keresete volt.
Az így kapott napi átlagot meg kell szorozni 365-tel (éves átlag) és el kell osztani 12-vel (havi átlag).
Az így kiszámított havi átlagkeresetet egy bizonyos összeg felett csak korlátozott mértékben lehet figyelembe venni. Ez az ún. degresszió. A korlátozás mértékét és a jövedelem-határokat a Kormány évente rendeletben határozza meg.

Az szja, járulékok levonásával kell a bruttót csökkenteni.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

keda77 # 2009.10.11. 08:27

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni édesanyám részére. Jelenleg 38 éves munkaviszonnyal rendelkezik, 1955-ben született és rehabilitációs járadékban részesül, mellette 6 órás közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozik. Véleményetek szerint mikortól igényelhet előrehozott öregségi nyugdíjat?
Köszönöm!
További szép napot!

diary20 # 2009.10.11. 09:11

Kedves Veci & Lyonee!

Köszönöm a válaszaitokat, így már értem a szabályozást.
(Elnézést, hogy ilyen későn válaszolok).

Köszi mégegyszer, minden jót Nektek!

Veci # 2009.10.11. 16:29

keda77
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Édesanyád öregségi nyugdíjkorhatára 64 év. Előrehozott nyugdíjba 61 éves korában mehet el leghamarabb. A rehabilitációs járadék időtartama is szolgálati időt növeli.
A Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki

aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,

csökkentés mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj összegének 8,4 százalékát."

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2009.10.12. 08:49

Kedves Veci!

Köszönöm a segítséged.
Így már világos a számítás módja.

Lenne 2 további kérdésem, mindenkihez!
Van-e olyan fórumtárs, aki az adozona.hu-n kiszámolta a leendő nyugdíját, s az korrektnek bizonyult - vagyis már kapott azóta nyugdíjat, közel hasonló összegűt?

A másik:
kérte-e már valaki (nyugdíj előtt álló) a nyugdíj intézettől, nyugdíjának előzetes kiszámítását? S persze megkapta-e?
Ezt azért kérdezem, mert a magánnyugdíjból való visszalépés lehetősége kapcsán sokakban felmerül a kérdés, menni, vagy maradni? A magánnyugdíj pénztárak nagyon segítőkészen kiszámolják az általuk majdan fizetendőt, de nem lehet tudni, hogy ez fedezi-e azt a 25%-ot, ami az állami nyugdíjból kiesik. Csak akkor lehetne a kérdést felelősen eldönteni, ha az ember tudja, hogy mennyi állami nyugdíjat kapna.

Ezt a második kérdést beteszem a "Visszalépés az állami nyugdíjba" topikba is.

Üdv.
l1

Zoli60 # 2009.10.12. 09:15

Kedves Veci, Lyonee meg a többiek!

Egy jó tanácsra lenne szükségem, mivel sürget az idő nem szeretnék elhamarkodott döntést hozni.
Figyelembe véve, h novemberben töltöm a 60-at és megvan az az ominózus összesített 40év 3hó
elismert szolgálati idő( lásd előző 10.08-i hozászolásomat/kérdésemet).
Munkáltatóm szerint előnyösebb számomra, ha én mondok fel(?), mert ebben az esetben még az
idén elindítja nyugdíjaztatásomat (persze ebben az esetben NUKU végkielégítés és felmondás idő).
Ha nem mondok fel, akkor 2010 utánra tolódik a nyugdíjazásom.
Kérdésem az lenne, mi az előnyösebb számomra. Az, hogy tovább dolgozzak
(több szolgálati idő és talán még végkielégítés is) v. most kérjem a nyugdíjazásomat,
mert előnyösebb a számítási mód.
Lenne egy harmadik variáció is. Mivel friss szívműtétes vagyok, talán rokkant-nyugdíj
(több szolgálati időért).

Előre is köszönöm a válaszotokat
Maradok tisztelettel
Zoltán

Veci # 2009.10.12. 11:38

Kedves lenolaj1!

A nyugdíjkalkulátorral én kiszámoltam a nyugdíjam, már 2007-től. Kb. 5-7 %-al több lett nekem a megállapított nyugdíjam (42 év 88 napra). Szerintem az eltérés az én adatbevitelemen múlott. Amit a Nyugdíjbiztosító szolgálati idő megállapításkor kieső időt írt azt beírtam a kalkulátorba, de a későbbi időszakra biztos nem jól "kalkuláltam" a kieső időt és jövedelmet. Ezért szoktam azt írni, hogy tájékoztatónak nagyon jó. Nem véletlenül ajánlom azt a kalkulátort, mert alapos, részletes.

Kértem az előzetes számítást a Nyugdíjbiztosítótól és korrekten megírták a várható nyugdíjösszeget, addig ami adat a rendelkezésükre állt.

OLVASD el: http://www.vg.hu/…alepo-292026

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.12. 12:05

Tisztelt Zoltán!

A nyugdíjba vonulást később is te kérnéd, mert nem a munkáltató feladata, és végkielégítés nem jár. A munkáltatónak ez nem érdeke, mert sok pénzébe kerülne.
Szerintem a helyedben én még az idén elmennék nyugdíjba. A felmondási időd még addig letelne. Ha dec. 30-al megszűntetnéd a jogviszonyodat, akkor dec. 31-el kérjed a nyugdíj megállapítását. Így már a januártól esedékes nyugdíjemelés is érint téged. Ki tudja jobb vagy rosszabb lesz a számítás januártól?
Itt a nyugdíjkalkulátor:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

A rokkantnyugdíj összege (ha egyáltalán a szigorítás miatt eléred a min. 50 %-os egészségkárosodást) ugyanannyi, mintha rendesen előrehozott nyugdíjat állapítanának meg. Szerintem az az idegesség az ORSZI vizsgálat miatt jár, nem éri meg, mert nem nyersz vele semmit. De ha nem érnéd el a mostani rendszer szerint az 50 %-ot, akkor csak átmeneti járadék jöhetne számításba vagy az sem mivel eléred az előrehozott nyugdíjkorhatárt.

TEHÁT nem ajánlom neked a tortúrát, a szorzó úgy sem változna, mert a szolgálati időd növelésébe a rokkantnyugdíj nem számítana bele, mert megvan a szolgálati időd a megállapításához. Van egy jó ismerősöm, akinek a szívpanasza olyan, hogy max 30 %-ig terhelhető, Az orszi-nál csak 49 % egészségkárosodást ért el (ez a régi 67 %-os munkaképességcsökkenésnek felelne meg, de nem érte el).

Te döntésed, de nem tenném ki magam ilyesminek, mert nyerni nem lehet vele semmit. Ez a véleményem miután láttam mivel jár az ORSZI elé "járulás". Ott egyre többnek a visszajelzése alapján megalázó a helyzet, de csak az igazán beteg embereknek. Mert akik pénzért veszik meg a rokkantnyugdíjat, azok mindent elviselnek.

Egyébként is szerintem már eleve a nyugdíjbiztosító az adataid alapján kiszűri, hogy előrehozott nyugdíjra jogosult vagy.

Remélem jó döntést hozol.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.10.12. 15:37

Tisztelt Zoltán!
Arról még nem írtál, hogy volt-e szolgálati idő megállapításod. Ezt a 40 évet a nyugdíjbiztosító elismerte?

lenolaj1 # 2009.10.12. 17:01

Kértem az előzetes számítást a Nyugdíjbiztosítótól és korrekten megírták a várható nyugdíjösszeget, addig ami adat a rendelkezésükre á­llt.

Szia Veci, ez nagyon jó hír!
Még a héten felkeresem a hivatalt és én is kérem a számítást.
Csak azt nem értem, hogy ismerősömet miért hajtották el ugyan ezzel a kéréssel.
(Ugye nem baráti alapon kalkuláltak neked, úgy értem nem közeli ismerősöd / barátnőd / testvéred stb. ül a nyugdíj intézetnél?)

Még egyszer köszi, és kívánok boldog nyugdíjas éveket!
l1

Zoli60 # 2009.10.12. 17:03

Kedves Veci, Lyonee!

Először is köszönöm a jó tanácsokat. Rokkant nyugdíjas biztos nem leszek, hiszen a tiszti orvos ultimátumára szeptemberben(5 hónappal a szívműtétem után), h vagy beadom a kérésemet a rokkant-nyugdíjra v. megyek dolgozni, én a melót választottam (pedig a teljes felgyógyulás 6-12 hónap az orvosok szerint). Persze ezt azzal a céllal tettem, h meglegyen az a fránya 20 év magyar szolgálati időm. Amúgy 3 évvel ezelőtt kértem a szolgálati idő kiszámítását( mind a két országból).
Nyugdíjkalkulálás az én esetemben:
http://www.onyf.hu/index.php?…

Azt, h ezek után milyen döntést hozok, én sem tudom. Most egyenlőre kiveszem az idei szabadságomat, majd utána döntök.

Még egyszer köszönöm a gyors válaszokat
Üdvözlettel:
Zoltán

Lyonee # 2009.10.12. 19:04

Zoli60!
Látom elismert a 40 éved. A magyar nemzeti nyugdíjat a magyar szolgálati idő alapján számítják, 19 év esetén 51%-os szorzóval. Ez biztos, hogy nagyobb lesz, mint az arányos nyugdíj , amit 40 év után 80%-kal számolnak. A kedvezőbbet veszik figyelembe. (Én is rátaláltam erre a linkre, abból számoltam ki!)
Csak akkor kérheted a nyugdíjazásod, ha már megszűnt a munkaviszonyod. Éppen ezért a munkáltatódnak semmi intézni valója nincs, Te nyújtod be igénylésedet a reg. ny.biztosítóhoz.

Említetted a felmentést. Megszűnik a munkaköröd, vagy leépítés van? Mikor kezdődik, hogy áthúzódik 2010-re? Hány évet dolgoztál a jelenlegi munkahelyeden?
Vagy csak szeretnéd, ha felmondanának? A munkáltatód hajlandó lenne neked emelt összegű végkielégítést fizetni, ha nem muszáj?

Én a teljes nemzeti nyugdíj mellett döntenék (53%-os szorzó), bár az +2 %, kevesebb, mint a várható nyugdíjemelés (3%-a tippelek), de az átlagkereset is nagyobb lesz. Ha hajlandó neked a munkáltatód emelt végkielégítést, felmentési időt fizetni, érdemes még egy-két hónapot dolgozni, persze ha az egészséged is bírja.
Nem vagy közalkalmazott?

Zoli60 # 2009.10.13. 05:41

Kedves Lyonee!

Helyzet az, h amíg betegállományban voltam tulajdonos váltás volt (munkavállaló jogfolytonossággal). Persze még nem ajánlottak fel semmit ill. csak a felmondási időt (60nap) akarják kifizetni, amit én nem fogadok el. Marad a tovább dolgozás (csak bírjam idegekkel), amúgy folyamatos a leépítés, de engem még nem érint.

Még egyszer kösz a tanácsokat
Üdvözlettel:
Zoltán

Veci # 2009.10.13. 08:56

Kedves lenolaj1!
Anno én tájékoztatást kérő levelet írtam a Regionális Nyugdíjbiztosítónak, amit tértivevényese adtam fel a megyei kirendeltségre. Kb. 1 hónap múlva választ kaptam, amiben közölték (ez 2008. dec. volt), hogy mennyi lenne a nyugdíjam. 2009. január végén mentem nyugdíjba, s ahhoz képest amit kalkuláltak kb. 5 000 Ft-al több lett a 2009-es számítás alapján a megállapított nyugdíjam.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.13. 09:29

Zoltán!
Ha ez a helyzet, hogy akár létszámleépítés is bekövetkezhet, akkor várd ki, hogy a munkáltató mondjon fel, mert akkor jár végkielégítés + 3 havi kiemelt végkielégítés, ha nem közalkalmazott vagy.
Ha munkakört ajánlanának fel, amit te nem fogadsz el azzal az indokkal, hogy egészségi állapotodnak vagy végzettségednek nem felel meg, ezt írásban kell nyilatkozni (maradjon neked is példány), akkor a munkáltató rendes felmondása alapján megilletnek a végkielégítések.

1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről
92. § a felmentést írja, a 19 év után, ha ennél a munkáltatónál volt, akkor 30+40=70 nap.
95. § a végkielégítés 4+3=7 havi lenne.
Az lényeges, ha nem fogadod el a felajánlott munkakört, az neked kell megindokolni, hogy miért nem.

Még Lyonee kiegészíti a válaszom szerintem és a tanácsok alapján a döntést neked kell meghozni.
Az a helyzet, ha hamarabb leírod a tényeket, már rég kimerítőbb választ kaptál volna. Ha csepegteted az információt, akkor nehogy kimaradjon valami.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.21. 11:22

szabowo
Mi a kérdés?

Üdvözlettel Veci

ilivera # 2009.10.23. 16:11

Férjem 1951.09.24-én született. Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretne menni. Mikor teheti meg, és jár-e neki felmentési idő a nyugdíjazása előtt, ha maszeknál dolgozik, de be van jelentve rendesen? Több mint 42 év bedolgozott ideje van a szakiskolával együtt.

Veci # 2009.10.24. 06:23

Kedves ilivera!
A férjed 2011. 09.25-től kérheti leghamarabb az előrehozott nyugdíja megállapítását, sajnos a 2010-től hatályos törvénymódosítás szerint már csökkentett összegű lesz, max 8,4 %. Ha 62 éves koráig dolgozna, akkor csökkentés nélkül.
2009. évi XL. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló módosításáról
http://www.complex.hu/…t0900040.htm
Tny. 18/B. §
"(1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.”"

A Tny. tv. 12. §-a szerint a 40 év feletti szolgálati idő esetén évenként + 2 %-al számolnak. Ha a szülinapig még dolgozik, akkor már kb. 44 éve lesz, a nyugdíjszámításkor a nyugdíjalap 88 %-a a számítás.

A nyugdíjbavonuláskor a férjednek meg kell szűntetni a munkaviszonyát, neki kell felmondani (a foglalkoztatónak nem érdeke).
Szerintem a maszeknál is a Munka törvénykönyve szabályait kell alkalmazni, ami szerint a munkavállalónak felmondási idő jár 91. § (1). Munka alóli felmentési idő csak a munkáltatói felmondás esetén jár. Azt nem tudom, hogy a maszek a 30 napnál több felmondási időt fizet-e, de ez a minimum. Ezt egy munkajogban járatos hozzáértő tudja pontosan.

1992. évi XXII. törvény a Munka Törvénykönyvéről
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

ilivera # 2009.10.24. 13:18

Kedves Veci! Köszönöm szépen a válaszodat! Sajnos nem jó a hír, mert ő csökkentett nyugdíjba nem szeretne menni! Így is elég kicsi a fizetése.
A másik, amit viszont az olvasottak szerint nem annyira értek, hogy az én nyugdíjazásom is változik-e a 2010-i módosítás miatt? Én már kérdeztem ezt Tőled és kaptam is választ, de most összezavarodtam! 1952.03.28-án születtem és pedagógus vagyok. Ahogy kiszámoltam akkor, amikor megkaptam a leveledet, én 2011.03.29-től mehetnék előrehozott nyugdíjba, s az nem csökkentett. Előtte adnák ki a felmentési időt, ami nálam 8 hónap, s abból 4-et nem kell ledolgozni, tehát 2010. november 28-tól már nem kellene dolgoznom. Ez így van-e?
Tanácsodat előre is köszönöm!!

Veci # 2009.10.25. 07:09

Kedves ilivera!
A FÉRJED CSAK 62 ÉVESEN MEHETNE CSÖKKENTÉS NÉLKÜL ÖREGSÉGI NYUGDÍJBA. Itt mellékelek egy kalkulátort, jövőre, meg 2011-ben is ugyanott megtalálható lesz és akkor majd eldönti a férjed, hogy a csökkentéssel mennyivel jár rosszabbul. Szerintem ha meglesz a 44 éve, akkor az évenkénti +2 % lehet, hogy kompenzálna valamennyit.
http://www.adozona.hu/

A te esetedben 59. szülinapod utáni naptól mehetsz előrehozott nyugdíjba leghamarabb, ha meg van a 40 év szolgálati idő, akkor csökkentés nélkül. A felmentési időre vonatkozóan, ha a munkáltató ezt a felmentési időt megadja, akkor valóban 2010. novemberben megkezdheted a felmentést, amiből fele munka elóli felmentést jelent. DE mivel "te kéred" a felmentést, előfordulhat, hogy a munkáltató nem adja meg ezt az időt (van olyan munkáltató, aki nem fizet annyit a nyugdíjba vonulónál). Ezért, ha közeledik a felmentés kérésének ideje, akkor kérdezz rá a munkáltatóra.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Grovi # 2009.10.26. 09:54

Tisztelt Veci,

A segítségedet szeretném kérni az alábbi nyugdijazással kapcsolatban.
2009.12.08. lejár az egy éves táppénzem,a cégem leépítés címén felmondott nekem természetesen közös megegyezéssel, de a végkielégítést a munkában töltött utolsó napon kifizeti részemre.A betegségemből kifolyólag más munka kőrt nem tudok ellátni.ORSZI felülvizsgálaton voltam ahol 56%-os, III. csoportú egészség károsodást állapítottak meg nem rehabilitálható rokkantnyugdíjasként.A Délalföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság kérésemre 40 év és 175 nap szolgálatiidőt állapított meg.
1953 december 29.-én születtem, a rádióban hallottam,hogy akik a "Ratkó korszak"-ban születtek jogosultak előre hozott nyugdíjellátásra, vagy ezt kizárja az, hogy az ORSZI szakvéleménye rokkant nyugdíjra jogosít.Milyen összegű nyugdíj illet meg százalékosan, ha rokkant nyugdijas vagyok, vagy ha előre hozott nyugdijas, ha erre az utóbbira van lehetőség.Magánnyugdíjpénztárból visszaléptem az állami Nyugdíjpénztárba.

Megtisztelő válaszodat köszönöm

Üdvözlettel

Grovi

Veci # 2009.10.26. 18:54

Tisztelt Grovi!
Az összegszerűségben nincs semmi különbség, főleg, ha még az idén kezdik meg, mert 2010-től hatályos tv. módosítás szerint már csökkentett nyugdíjat állapítanak meg (r.nyugdíjnál is szerintem). Tehát azt javasolom, hogy legkésőbb dec. 31-én állapíttasd meg a rokkant nyugdíjat.
ITT mellékelek egy nyugdíjkalkulátort, ami alapján tájékozódhatsz, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz (nekem a kalkulálttól többet állapítottak meg).
TB nyugdíj kalkulátor 2009
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
A 40 éves szolgálati időd alapján a nyugdíjalap 80 %-a lesz. Bonyolult a számítás a valorizáció miatt, ezért a kaplkulátort ajánlom. ITT találod a valorizációs táblát:
http://adozona.hu/…akadaly.aspx
Nem hallottam olyan hírről amit írsz, hiszen nem véletlen, hogy már az 1951-ben született férfiak is csak csökkentett előrehozott nyugdíjba mehetnek el. Nem az a cél, hogy minél több idő előtti nyugdíjas legyen.
A munkáltatóddal próbáld megbeszélni, hogy még az idén szűntesse meg a jogviszonyod, fizesse ki a végkielégítést. Annak az összege jól megnyomja a nyugdíjalapot.
A helyedben nem sokat gondolkodnék, igénybevenném a rokkatnyugdíjat, januártól már téged is megillet a nyugdíjemelés. Egyébként sem hiányzik neked az aggódás a jövőt illetően.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

AnItKa # 2009.10.27. 10:55

Kedves Veci!

Segítségedet szeretném kérni. Főiskolai hallgató vagyok, közvetlenül nem érint a nyugdíjazás problémája még.:)
Szakmai gyakorlatomon azt a feladatot kaptam, hogy a jelenlegi nyugdíj szabályok szerint készítsek elő egy fiktív személy részére nyugdíjat. Ebben szeretném ha segítenél nekem: le kell írnom a folyamatot (nagyjából már utána olvastam), illetve szerkesztenem kell egy levelet, hogy az ügyfél milyen dokumentumokat mutasson be.
Na már most, én úgy gondolnám, hogy az ügyfél személyesen le adja a K03-as nyomtatványt pontosan kitöltve, illetve a munkaviszony megszűnését igazoló papírt, és kész.
De ilyen esetben még a nyufig kérhet be valamilyen dokumentumot?
Ott náluk megvan a szükséges szogálati idő kiszámításához minden, vagy nem?
Vagy esetleg kérnek személy azonosságot igazoló papírokról is másolatot?

Ne haragudj, hogy ilyennel zaklatlak, csak a környezetemben nincs senki, aki most menne nyugdíjba, és a nyugdíj igazgatóságnál meg csak teletömték a kezem különböző szórólapokkal.:(

Köszönettel, üdvözlettel:
AnItKa

Veci # 2009.10.27. 12:52

Kedves AnItKa
Nagyon szívesen segítek, írj az e-mail címemre és, ha szükséges mellékleteket is küldök, tekintettel arra, hogy még a nyugdíjba vonulás friss élmény számomra.
A K03-as nyomtatványon, ha minden, a munkaviszonnyal kapcsolatos adatot kitölt a nyugdíjba vonuló, emellé a munkaviszony megszűntetését igazoló lapot kell mellékelni, valamint a korábbi egyéb dokumentumokat (munkakönyv, szakmunkásbizonyítvány, nappali főiskolai, egyetemi diploma, katonykönyv, jogviszonyokat igazoló papírokat, korkedvezményt igazoló papírt, aki ilyen munkakörben dolgozott...), mivel a K03-as nyomtaványt akkor kell küldeni, ha korábban még nem volt szolgálati idő megállapítás. Várom leveled és, ha van kérdésed, akkor írd meg.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.10.27. 12:52

Kedves AnItKa
Nagyon szívesen segítek, írj az e-mail címemre és, ha szükséges mellékleteket is küldök, tekintettel arra, hogy még a nyugdíjba vonulás friss élmény számomra.
A K03-as nyomtatványon, ha minden, a munkaviszonnyal kapcsolatos adatot kitölt a nyugdíjba vonuló, emellé a munkaviszony megszűntetését igazoló lapot kell mellékelni, valamint a korábbi egyéb dokumentumokat (munkakönyv, szakmunkásbizonyítvány, nappali főiskolai, egyetemi diploma, katonykönyv, jogviszonyokat igazoló papírokat, korkedvezményt igazoló papírt, aki ilyen munkakörben dolgozott...), mivel a K03-as nyomtaványt akkor kell küldeni, ha korábban még nem volt szolgálati idő megállapítás. Várom leveled és, ha van kérdésed, akkor írd meg.

Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci