Előrehozott öregségi nyugdíj

Korall54 # 2011.12.23. 17:04

Áldott szép Karácsonyt és boldog új évet kívánok mindenkinek!

www.szekeresadrien.hu/…rt/index.htm

Üdv: Korall (53-as nö)

hars52 # 2011.12.23. 16:35

Gabusch!
Ne szégyeld! Ilyenkor karácsonytájt mindenkinek megvan a maga dolga. A fiatalok tüntetnek,ha muszáj, a nem annyira fiatalok zserbóval, pogival, töltikáposztával tartják össze a családot. Hidd el ez legalább annyira fontos. Hiszen családot, az összetartozást, a szeretetet, a háttért csak mi tudjuk megadni. Hogy mostanára élhetetlen lett ez a szép ország? Majd ők a fiaink, lányaink megváltoztatják. Nekünk meg az a dolgunk, hogy segítsük, szeressűk óket. Na a szenti-mentit félretéve, valamennyiünknek, családunknak, szeretteinknek sok erőt és kitartást kívánok, egy kis pihenőt, nem politizálást az ünnepekre.
Mindenkinek üdv: Zsuzsa

gabusch # 2011.12.23. 15:32

@renéke
Köszi..a sajtos rúd és a zserbó és a töltött kapi között soha eddigi életemben nem "politizáltam" dec.23-án...
Ma muszáj ..a harmincas fiaim a parlament előtt,én meg itthon bénázok, ahelyett h ott lennék én is..
Szégyellem magam :-(

renéke # 2011.12.23. 14:40

Kedves VECI,GABUSCH és aki nekem az utóbbi hónapokban jó tanácsot adott.Köszönök Nekik mindent.BOLDOG ÉS BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KIVÁNOK.Feri (Veci neked és az Igazgató Asszonynak ezt amig élek nem felejtem el,csak annyit tudok mondani KÖSZÖNÖM)

attuska520101 # 2011.12.23. 14:10

Kedves Veci és minden fórumtársam!

Köszönet mindenért!

Ma aláírtuk a közös megegyezést a munkáltatómmal, hogy 2012. júlus 2.-val, 60.5 éves szülinapomon megszűnik munkaviszonyom, ezáltal az f. paragrafusnak köszönhetően másnap már elmehetek csökkentett összegű ellátásra.
A cég aranyos (nő) munkajogásza szövegezte a megegyezést, azt mondta, hogy a dokumentum megszületésénék napjától ezáltal felmondási idő alatt állok, jóllehet ezt a dokumentum nem tartalmazza, de a munka törvényve szerint ez egyértelmű. Átrágott minden jogszabályt, azt mondta, hogy ez a kicsi kapu, amit nekünk 1952-es férfiaknak meghagytak, ugyan szűk, de nekem épp elég tágas. A feltételek teljesülését is belefogalmazta, hogy 37 év munkaviszonnyal rendelkezem, és akkor betöltöm majd a 60,5 éves életkort is.

Látok kétértelmű beírásokat itt a fórumon arról, hogy mi legyen most a sorsa ennek a pecsétes papírnak, be kell nyújtanom még most idén a Fiumei úton, vagy sem?
Azt is látom, hogy még a nyugdíjintézet dolgozóina is új ez, és egyszer azt mondják (Csabának), hogy ráér az ellátás előtt egy hónappal bemutatni, másoknak meg azt mondták, hogy jó lenne még az idén bemutatni.
Én bízom a munkajogászom jogértelmezésében.

Most mindenesetre nagy megnyugvással a karácsonyfa alá rakom papírkámat, egyelőre ott van a legjobb helye.

Áldott, békés karácsonyt mindenkinek!

gabusch # 2011.12.23. 14:08

én próbálkozom a zserbó és sajtos rúd között.-9
bocs ha béna vagyok:-)

gabusch # 2011.12.23. 13:52

Egy kis humort/a humoros gabuschtól:-)

Remélem mindenki látta már !
Korosztályunk (53 júliusi) példaképe lehet a "hölgy"
(nem "néni"-habár én 65nek saccoltam még szerdán)
aki diploma nélkül,az Okj-s végzettségével a Fellegi lehet mától..

Aztaazta.. a szájrángatózós/felolvasós/érthetetlen kommunikációt meg elnézem neki,hiszen Ratkó lány és neki már megvan a 40 éves jogviszonya, hiszen nem volt se nappalis se..

Veci # 2011.12.23. 12:14

Lali52
Most abban reménykedj, hogy a nevet változtatott cég átvegyen a felmondási időddel, mert akkor minden ugrott. Mivel a felmondás megkezdődik, ha betegállományba kerülnél az sem növeli a felmondási időt. A passzív táppénz a szolgálati időt növeli, de a korhatár előtti ellátáshoz csak a felmondó jognyilatkozat számít. Nézz át az új topicba is.

Üdvözlettel Veci

Lali52 # 2011.12.23. 11:55

Kedves Veci!

1952.04.-születésű férfi vagyok.Egy biztonsági cégnél dolgozom.A felmondásban megegyeztünk.A tudomásomra jutott,hogy a cég 2012.01.31-ével vagy megszűnik vagy nevet változtat.Az a kérdésem,hogy ilyenkor mit tehetek?Menjek el betegállományba,de az beleszámít e a felmondási időbe?Kérem a javaslatod.

Tisztelettel:Lali52

ancsika11 # 2011.12.23. 11:26

EZEN A KARÁCSONYON IS KÍVÁNOM, HOGY ADJA MEG EZ A GYÖNYÖRŰ ÜNNEP MINDAZT AMIT JELENT: BÉKÉT, ÖRÖMET, NYUGALMAT ÉS SZERETETET.
MINDEN KEDVES SEGÍTŐKÉSZ FÓRUMTÁRSAMNAK ÉS CSALÁDJÁNAK KÍVÁNOK BOLDOG KARÁCSONYT!!!

jcser # 2011.12.23. 11:19

Kedves Korall54!
Köszönöm a tájékoztatást! Így már minden OK!

Kedves Veci!
Köszönöm a részletes leírást. Azt értettem, hogy mit ír Gabusch, csak azt nem, hogy mi alapján. De segítségetekkel most már tisztán látok, ami engem megzavart, az az, hogy nem tudtam, hogy a korhatár elötti ellátás egy új törvényben lett megfogalmazva, és nem a régi törvényt írták át.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Veci # 2011.12.23. 09:57

Nyugdi52f
Az én értelmezésem szerint

• vagy a 42 év szolgálati idő megléte a 60. szülinapig
  • vagy a 60. szülinap és utána a 42 év szolgálati idő
  • vagy 60,5 év és minimum 37 év szolgálati idő

Megkérdeztem a mi területi Nyugdíjbiztosítónktól a lehetőséget. A lényeg (egyébként a válaszaimban leírtakat megerősítették):

• a munkáltató részéről legyen meg a felmondás/felmentésről írásban a jognyilatkozat még 2011-ben, felmentési idő letöltésének megkezdése az idén ez a másik feltétel.
  • a felmondási/felmentési idő tartson ki a 60. szülinapig, ha addig nincs meg a 42 év szolgálati idő, akkor annak eléréséig. A te esetedben, a felmondási/felmentési idő legalább 2012.07.17-ig tartson.
  • a felmondási jognyilatkozatot akkor kell a Nyugdíjbiztosítónak benyújtani, amikor küldöd a kérelmet.

A törvénymódosítás és a ma még hatályos tv.-t együtt kell értelmezni. Aszerint a fenti sorrend értelmezhető:

• vagy a 42 év szolgálati idő megléte a 60. szülinapig
  • vagy a 60. szülinap és utána a 42 év szolgálati idő

A kormányrendeletet még én sem láttam.

Üdvözlettel Veci

Dorottya1968 # 2011.12.23. 09:02

Kedves Veci!

Az egyik ismerősöm betöltötte az öregdési nyugdíj korhatárt, már több éve. A mai napig is dolgozik, de az a kérdése, hogy 2011.12.31-vel menjen-e nyugdíjba, vagy ráér 2012-ben is. Tehát nem lesz változás a jövő évben a nyugdíj megállapításokkal kapcsolatban? Egyelőre csak 2013-től látok változásokat.
Válaszát előre is köszönöm!!!
Üdv,
Dorottya1968

Nyugdi52f # 2011.12.22. 20:28

Veci!
Próbáltam "modellezni" az 52-es fiukra vonatkozó feltételeket a betöltött 60 év és 42 szolgálati idő sorrendjét (nem volt táblázat, de így sem sikerült).
Kérdésem az,hogy a
a)42 szolg. év teljesülése és utána a betöltött 60 év
b)60 év betöltése utána a 42 szolg. idő teljesülése
Ugyanazt jelenti e?
A fórumon is jelentek meg egymást kizáró értelmezések.
Rám vonatkoztatva:
2012.03.03-én leszek 60 éves
2012.07.17-én lesz meg a 42 éves munkaviszonyom
A felmentés természetesen írásban, 8 hónap is OK.
Egyedül a 60, 42 sorrendje miatt vagyok nyugtalan.

Ügyfélszolgálat (személyes, telefon, email) szóban megnyugtattak. Ezt adtam tovább a munkáltatónak. Ő ez alapján mentett fel..
Azt hiányolom, de nagyon! Miért nem adják írásba, hogy teljesülnek a feltételek a "nyugdíj" kérelemhez.
Mit csinálok akkor ha bocsi, de a 60-42 sorrend nem jó, csak a 42-60?
Tudom, nem jelent meg még kormányrendelet...
Visszatérve: számít a sorrend vagy nem?
Üdvözlettel: Nyugdi52f

Veci # 2011.12.22. 19:19

Nyugdi52f
Eléggé vizuális vagyok, általában szeretem a táblázatos szerkezetet, de nem bánnám, ha kifeltenéd, szerintem a táblázat bemásolása lett ilyen számhalmaz.
Amint értelmezem, te 1952-es "kisfiú" vagy, közalkalmazott, a felmentést írásban és NEM szóban kell rögzíteni, és megkezdeni még az idén a felmentési idő letöltését. Úgy következtetem a számhalmazból, hogy a 60. szülinapodig meglesz a 42 év szolgálati időd, ha megkapod a 8 havi felmentést, amit most még csak szóban közölték veled, és az eltart legalább a szülinapodig, akkor te korhatár előtti ellátást kérheted 2012-ben.
DE CSAK akkor, ha írásos jognyilatkozat jön létre még az idén!
http://www.kozlonyok.hu/…/MK11148.pdf
7. §
- f) az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelõzõen a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntetõ megállapodást 2012. január 1-jét megelõzõen írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár elõtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra vagy balettmûvészeti életjáradékra nem jogosult, és a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követõ kezdõ naptól – korhatár elõtti ellátásra jogosult

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.22. 18:44

sbz1
Nyugodj meg! Ha regisztrált munkanélküli volt édesanyád, az ellátást a Munkaügyi Központ által kapta, akkor beleszámít a szolgálati időbe, a munkaviszonyban bekövetkezett táppénz és a passzív táppénz is beleszámít.
Ha minden papírt beküld akkor kb. 1,5 hónapon (22+10 munkanap) belül nyugdíjelőleget kap, és amikorra meglesz a 2012-es valorizációs szorzó, akkor visszamenőleg a végleges nyugdíjat utalják.

jcser
Gabusch humoros fórumozó társunk, ő a 40/36-7 számot szolgálati évekként rövidített.
NOS! Édesanyád az 59. szülinapján elmehet a korhatár előtti ellátásra, aminek a számítása megegyezik a nyugdíj számításával, mivel addig nem lesz 40 év szolgálati ideje, így a megállapított összeg csökkentett lesz. Azt javasolnám, ha 2012 végéig meglenne a 40 éve, akkor dolgozzon addig, mert akkor csökkentés nélküli lenne az ellátása. Ha nem lenne meg, akkor minél kevesebb hiányzik hozzá, annyival kevesebb lesz a csökkentés mértéke.
A törvénymódosítás 7.§-nál találod:
http://www.kozlonyok.hu/…/MK11148.pdf
7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követõ kezdõ naptól – korhatár elõtti ellátásra jogosult

• a) az, aki 2011. december 31-éig az elõrehozott, csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíj
igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelõzõen hatályos szabályai szerint szükséges
  • aa) életkort betöltötte, és
  • ab) szolgálati idõt megszerezte,
  • b) az az 1953. évben született nõ, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig, de legkésõbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati idõt szerzett,

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.12.22. 14:06

jcser
Megtalálod a törvényt, ami az előrehozott öregségi nyugdíjak és nyugdíjasok jövő évi sorsáról szól a másik topikban: Korhatár előtti ellátás 2012-től.
Ezt a címet Veci indította el, aki ebben a topikban a legfőbb válaszoló.

Üdv: Korall (53-as nö)

Nyugdi52f # 2011.12.22. 11:17
Értelmezés 1952-ben született férfi (közalkalmazott) 2011 2012 ---
  • ][1--2--3--4--5--6--7--8--9--10--11--12--I
--
  • F][dddddddddddddoooooooooooo]
V
  • F][------Sz-------42-------]
V
  • F][------42-------Sz-------]
F: a 8 hónapos felmentés kezdete 2011 dec vége Sz: születésnap 42: 42 év munkaviszony kezdőnapja

Kérdésem az, hogy a V1 és a V2 verzió ugyanaz e?
Gondom az, hogy erre SZÓBAN kaptam választ, de írásban nem. Azaz augusztusban beadhatom e a kérvényt a nyugdíjra

Mi a véleményetek ill. máshol milyen válaszok vannak.

jcser # 2011.12.22. 10:55

Kedves Hozzáértök!

Édesanyám 1953.04.05-én született. Egy kórházban dolgozik takarítónöként. Több mint 39 év szolgálati idövel rendelkezik, de a 40 év nem lesz meg neki a szülinapjáig sem. Kérdésem, hogy jövöre el tud-e menni nyugdíjba (59 évesen), ha igen, akkor milyen jogcímen? Azért kérdezem, mert az 1997. évi LXXXI. tv. jelenleg hatályos 18/B. § (1) szerint elörehozott csökkentett összegü nyugdíjra lenne jogosult, de a 2012. január 1-töl hatályos törvényböl ez már teljesen hiányzik. Ez alapján nyilvánvalóan nem tud jövöre ilyen jogcímen elmenni, de amiért megkérdezem, az az, hogy egyrészt a törvénytervezetben még szerepelt, hogy az 1953-as nök esetében meghagyják ezt a lehetöséget, másrészröl pedig itt a fórumban pl. Gabusch írja: "Egy 53 novemberi nő, 40/36-7 évnyi szolgálati idővel simán korhatár előttibe (lánykori nevén: előrehozottba) mehet 2012.novemberében .." Átnéztem a január 1-töl hatályos törvényt, de nem találtam meg benne, hogy Gabusch mire alapozza véleményét.
Összefoglalva a kérdésemet: egy 1953. áprilisi dolgozó nö 2012-ben mehet-e nyugdíjba? Ha igen, akkor a törvény mely §-a alapján?

Megtisztelö válaszotokat elöre is köszönöm!
János

sbz1 # 2011.12.22. 09:28

Köszönöm Veci, a gyors választ.

Sajnos é.anyámnak a "tiszta" 40 év szolgálati időhöz még az idei évvel együtt is majd 2 éve hiányzik, mert volt táppénzen, ill. munkanélkülin, tanfolyamon, pár évig nem fizették a járulékokat...

Az illetékes Nyufi-t fölhívtam most gyorsan, "nem tudják mi lesz még jan.1-től" volt a válasz... sajnos még azt sem, hogy akkor tutira jövőre korhatár előtti ellátásként folyósítják a korábbi előrehozott nyugdíjat.
Ami megdöbbentő!

Ráadásul a törvényi változások miatt, mire beállítják a programokat, ha jan. 16-tal elmegy nyugdíjba, amikor betölti az 59. évét, kb. áprilisban kap majd ellátást, mert nem tudnak a szoftver-beállítások nélkül dolgozni, s kb. márciusban lesz kész...

Ez kb. 4 havi ellátás és fizetés nélküli időszak... miközben napi 12-16 órás munkával minimálbért kapott... Kétségbe ejtő, hogy emberek ledolgozzák az életüket, s könyöradományért kell mintegy könyörögniük, ha addig életben bírnak maradni. Vagy a gyerekeik vállalják a terheket 8persze ez már alkotmányos kötelességünk,ugye), miközben jómagam GYES-en vagyok 2 kicsi gyerekkel...

Azért nagyon köszönöm az itteni segítséget, s szép Ünnepeket kívánok!

Veci # 2011.12.22. 08:28

Loboka
Penjan érvelését átgondolva, valóban a férjed 60,5 évesen éppen elmehetne korhatár előtti ellátásra (feltéve hogy még az idén írásban felmondanak és a 60,5 év szülinapig legalább eltart a felmondási idő, és ha az idén megkezdik azt letölteni), bár tartok tőle, hogy nem kaphat 9 havi felmondási időt, de megéri utána járni a munkáltatónál és alaposan kérdzzétek meg a Nyugdíjbiztosítónál is. Mostmár értelmezték a kihírdetett tv.módosítást, így tőlük kapsz pontos választ.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.22. 08:24

sbz1
Édesanyádnak nem kell az idén felmondania, mert az 1953-ban született nők az 59. szülinaptól elmehetnek korhatár előtti ellátásra (ezt a lehetőséget később is érvényesíthetik. Ha a 40 év jogosultsági ideje meglenne, akkor nem korhatár előtti ellátásra, hanem öregségi nyugdíjba mehetne. Mivel rövid ideje dolgozik ott édesanyád, így minimális a felmondási idő, de akár közös megegyezéssel is meg lehet szüntetni a munkaviszonyt.
Mindenesetre én azt javasolnám, ha marad a munkahelye, akkor még dolgozzon addig, hogy meglegyen a 40 év szolgálati ideje (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), mert akkor nem lenne csökkentés a nyugdíjszámításnál (ezt viszont megéri).
Más vonatkozik a férfiakra (ez diszkrimináció), ugyanis az az 52-es férfi,

• aki rendelkezik a 42 évvel azok a 60. szülinaptól mehetnének korhatár előtti ellátásra, ha még az idén írásban felmondanak és a szülinapig legalább eltart a felmondási idő, ha az idén megkezdik letölteni. Vagy, ha a 42 éve még 2012-ben meglenne és eltart addig a felmondási idő.
  • ha NEM rendelkezik 42 év szolgálati idővel, de minimum 37 évvel, és még a felmondási ideje alapján a 60,5 szülinapig az eltart (erre nem sok embernek lenne hosszú felmondási idő), akkor talán van esélye korhatár előtti ellátásra elmenni (feltéve hogy még az idén írásban felmondanak és a 60,5 év szülinapig legalább eltart a felmondási idő, és ha az idén megkezdik azt letölteni).
  • annak az 1952-ben született férfinek tehát akinek minimum 37 év szolg.ideje megvan, a 60,5 éves korában elmehetne korhatár előtti ellátásra (feltéve hogy még az idén írásban felmondanak és a 60,5 év szülinapig legalább eltart a felmondási idő, és ha az idén megkezdik azt letölteni)
  • az 1953-as férfiaknak már nincs egyáltalán lehetőség korhatár előtti ellátásra elmenni.

Ezt én ÍGY ÉRTELMEZEM.
FELTÉTLEN mielőbb kérdezzétek meg a Nyugdíjbiztosítót, hátha valamit mi fórumozók nem jól értelmezünk.

Üdvözlettel Veci

pejan # 2011.12.22. 07:12

közalk.fiú.52-es
Egyik vélemény szerint fel kell idén mondani, másik szerint jó egy következő évi időpontra szóló, idén kötött megállapodás is. Végül az utóbbit kiadta nekem a munkáltató, tehát biztosan megbeszélték; a továbbiakat (pl. időbeszámítási kérelem, papír leadása) is a munkáltató intézi, mivel többen is érintettek nálunk.

sbz1 # 2011.12.22. 05:20

Kedves Veci!

Édesanyám 1953.01.16-án született. Kb. 39 év szolgálati ideje van (most kapta meg a számítást, amibe az idei évet nem számolták)
Nem világos az eddigi válaszokból, pontosan mi a teendője (már adott be kérelmet előrehozott nyugdíjra, amit ha jól értettem korhatár előtti ellátásként kapna 2012-ben):

1. Egyik közalkalmazott nőnél azt írta, aki márciusban tölti az 59. évet, hogy addig bírja ki akár táppénzen is - ő betegeskedik, akkortól kérheti az ellátást.
  2. Másik 60,5 éves ffire vonatkozóan pedig, hogy mivel meg van a szükséges szolgálati ideje, még dec. 31-ig mondjon föl írásban, s ha megkezdi a felmondási időt, ami leghamarabb a szülinapjáig tart, akkor elmehet korhatár előtti ellátásra.

Akkor édesanyám gyorsan mondjon föl az idén, jan. 15-ei hatállyal, s azt válaszolja a Nyufi-nak, hogy 16-tól szeretne korhatár előtti ellátást (erre küldtek most pontosító levelet a Nyufitól)?

Sajnos most nov. elején kezdett ott dolgozni, s dec. elején megváltozott a cég neve, így mindenkivel új szerződést kötöttek. Így nem tudom, hogyan is van a felmondási idővel...

Kérem, ha csak tud, mielőbb válaszoljon.
Nagyon köszönöm!

közalk.fiú.52-es # 2011.12.21. 19:08

Pejannak: mit izmoznak?
Ne már.