Előrehozott öregségi nyugdíj

kovijozso # 2009.11.21. 07:39

Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy a prémiumévek programba való belépés után lehet-e pár tízezer forintnyi külön jövedelme az érintettnek? Itt is igaz, hogy a minimálbér összegéig lehet, vagy itt egyáltalán nem lehet egyéb hivatalos jövedelem?

Előre is köszönöm a választ: kovijozso

Veci # 2009.11.21. 08:16
Veci # 2009.11.21. 08:27

http://www.ddrmk.hu/…miumevek.pdf
A közszférás programban való részvétel megszőnése:

A programban való részvétel a nyugdíjjogosultság feltételeinek megszerzésével, illetve új
munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony, állami vezetői szolgálati jogviszony
létesítésével szűnik meg. A munkáltató mőködése körében felmerült okból felmentéssel a határozott
időre átalakított jogviszony nem szüntethető meg. A munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatti
áthelyezés vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatti áthelyezés a prémiumévek
programban való részvételt nem szünteti meg, az az új munkáltatónál tovább folytatódik [Péptv. 4. §
(1) és (10) bekezdés].

Közszférában a prémiumévek programba lépett résztvevő, amennyiben legkésőbb a program
24-ik hónapjára járó juttatásának kifizetését megelőzően az Mt. hatálya alá tartozó
munkaviszonyt létesít, akkor a 24. hónapig hátralévı időre járó juttatást, legfeljebb a prémiumévek
programba történő belépés időpontjában őt megillető felmentési időből a munkavégzés alóli
mentesítés időtartamára járó díjazás és végkielégítés együttes összegét számára legkésőbb a
foglalkoztatási jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni. Nem jár ilyen egyösszegű kifizetéssel a Ktv.
hatálya alá tartozó szervvel, illetőleg a legalább 50%-os állami, önkormányzati részesedéssel mőködő
nonprofit szervezettel létesített munkaviszony [Péptv. 4. § (8) bekezdés].

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.11.21. 09:04

Kedves Fórumozók!
Figyelmetekbe ajánlom az ONYF honlapján megjelent tájékoztatót, ami 2009. októberi datálást tartalmaz. Ebben még a keresetkorlát a jelenleg érvényesek szerint szerepel, de a köztársasági elnök aláírására vár jelenleg még a keresetkorlátra vonatkozó Tny. tv. módosítás. http://www.parlament.hu/…077-0015.pdf

Tájékoztató a magyar nyugdíjbiztosítás főbb ellátási szabályairól és szervezeti rendszeréről

http://www.onyf.hu/index.php
Ezt kell megnyitni, lementeni:
T á j é k o z t a t ó

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2009.11.21. 16:10

Kedves Veci!

A tb-be történő visszalépés kérelmét december elején szándékozom postára adni.
Számítások szerint - az általad küldött számoló szerint is - így járok jobban. Ha 63 éves koromig dolgoznék, határeset lennék, de így, hogy 59 évesen letehetem a lantot, szóval vissza kell lépnem.
Tulajdonképpen mi, 53-asok szerencsések vagyunk: nálunk húzták meg a csökkentés nélküli határt (persze csak ha megvan a szolg.idő) és még az egykoron történt rossz döntést is korrigálhatjuk.
Csak maradjon is így!

Üdvözöl:
lenolaj1

kovijozso # 2009.11.21. 20:20

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm az infókat.
Üdvözlettel:
kovijozso

bigdady # 2009.11.29. 09:19

Sziasztok!

És az ahogy működik, hogy vki 51-es születésű férfi 40 éves munkaviszonnyal már nyugdíjaban van? Valahogy ki/megváltotta az idejét? Ez mit takar pontosan?

Veci # 2009.11.29. 09:39

Tájékoztató a nyugdíjak összegének kiszámításáról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.11.29. 10:02

bigdady!
Ez csak akkor lehetséges szerintem, ha van neki korkedvezménye. Olyan, egészségre ártalmas munkakörben dolgozott minimum 10 évet, amire 2 vagy több év korkedvezményt kapott. Egyébként szolgálati idő szerzésére megállapodást lehet kötni a Nyugdíjbiztosítónál, de csak azoknak, akik nem rendelkeznek az öregségi nyugdíjhoz (20 év), vagy résznyugdíjhoz (15 év) a szolgálati idővel.
Figyelmedbe ajánlom az alábbiakat:
Tájékoztató a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél köthető megállapodások általános tudnivalóiról

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 34-35. §-ai alapján a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél:

1. szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése (biztosítási jogviszony hiányában vagy annak szünetelése esetén),
  2. felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejének szolgálati időként történő elismerése,
  3. öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése,
  4. a gyermekgondozási segély (GYES) idejének szolgálati időként történő elismerése,
  5. a foglalkoztató által külföldön foglalkoztatott biztosított 1997. évre és/vagy 1998. évre vonatkozó szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése

céljából megállapodás köthető.

A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem álló, átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban, rokkantsági járadékban, egészségkárosodási járadékban, bányász dolgozók egészségkárosodási járadékában vagy baleseti járadékban, valamint gazdaságátadási jövedelempótló típusú támogatásban részesülő személyek is köthetnek megállapodást.

Tájékoztató az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából köthető megállapodásról

A hiányzó szolgálati idő elismerésére akkor köthető megállapodás, ha az igénylő:
öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges húsz év szolgálati ideje nincs meg, vagy
aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 1997. december 31-ét követően tölti (töltötte) be, de nem rendelkezik az öregségi résznyugdíjhoz szükséges tizenöt év szolgálati idővel.

Tájékoztató a szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodásról
ITT számítási példa is van.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

bigdady # 2009.11.29. 13:25

öszi Veci. Ez kimerítő volt.
Ennek ellenére a kollégám, aki 51-es születésű és 40 éves munkaviszonya keddtől nyugdíjas.
Fel is hívom hogyan csinálta isz én 1950-es létemre nem mehetek.
Egy iskolába jártunk és egyszerre kezdtünk dolgozni és egyikünk sem dolgozott egészségre káros munkahelyen. Nem értem...

Veci # 2009.11.29. 15:32

bigdady!
Légyszíves megosztani velem, hogy hogyan csinálta, mert a férjemnek max. 40 nap hiányzik a 42 év szolgálati időhöz és nekem azt mondták a Nyugdíjbiztosítónál, hogy csak azoknak lehet, akiknek a 20 évhez hiányzik.
Más lehetősége az osztálytársadnak a korengedményes nyugdíj, ha a munkáltató megállapodást kötött vele, és kifizeti a nyugdíját egy összegben a Nyugdíjbiztosítónak 60. szülinapjáig. Ha ez történt szerencsés ember. Itt találod a tájékoztatót:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…
Ez esetben nem megvette a nyugdíját, hanem a munkáltató fizet. Neked is megvan a lehetőséged, ha a munkáltató megállapodik veled.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.11.29. 17:07

Szia Veci!
A 34.§(1) alapján kérjétek, ne az (5)-re hivatkozva.

"34. § (1) Az a belföldi nagykorú személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és

1. aki az 5. és a 13. §-ban említett biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, illetőleg akire a 11. § szerint a biztosítás nem terjed ki,
  2. akinek biztosítása szünetel,

nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából - magánnyugdíjpénztár tagja esetében a kötelező tagdíj mértékével csökkentett - 33,5 százalék nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet. A megállapodás megszűnik a tagdíjfizetésre kötött megállapodás megszűnésével.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megállapodás szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset megszerzésére külön-külön nem köthető meg.

(3)

(4) Az (1) bekezdés alapján kötött megállapodás esetén a járulékfizetés alapja a megállapodást kötő személy által megjelölt jövedelem, legfeljebb azonban a megállapodás megkötésekor érvényes járulékfizetési felső határ napi összegének figyelembevételével a naptári hónapokra számított összeg, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. Amennyiben a megállapodást a minimálbér, vagy a járulékfizetési felső határ összegének figyelembevételével kötik meg, annak változása esetén a megállapodás alapján fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot, a változást követő hónap 12. napjáig kell a módosított összeg alapján megfizetni. Így kell eljárni akkor is, ha a megállapodást kötő személy az általa megjelölt jövedelmét módosítja. Ha a megállapodást kötő személy, kedvezményezett javára kötött megállapodás esetén a kedvezményezett a megállapodás időtartama alatt biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban áll, a megállapodás alapján történő járulékfizetési kötelezettség szünetel.

(5) Szolgálati idő szerzése érdekében megállapodást köthet a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér alapulvételével számított - magánnyugdíjpénztár tagja esetén a kötelező tagdíj mértékével csökkentett - 33,5 százalék nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetésével az a nagykorú személy, aki

1. felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányoknak a Tny. 41. §-a szerint figyelembe vehető idejét (ideértve a doktorandusz-képzést is),
  2. a társadalombiztosítási öregségi teljes nyugdíjhoz a Tny. 7. § (1) bekezdésében meghatározott húsz év szolgálati idő, illetőleg a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjhoz a Tny. 18. § (1) bekezdése szerinti húsz év szolgálati idő, vagy - az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 1997. december 31-e utáni betöltése esetén - az öregségi résznyugdíjhoz a Tny. 7. § (3) bekezdésének b) pontjában, illetőleg a Tny. 18. § (2) bekezdésében előírt tizenöt év szolgálati idő elérése érdekében kizárólag az említett öregségi résznyugdíjra, illetőleg öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz szükséges hiányzó szolgálati idejét, legfeljebb azonban öt naptári évet

kívánja szolgálati időként elismertetni.

(6) A (5) bekezdés szerinti esetekben a megállapodás alapján fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető időszak naptári napjainak és a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata. Ha az (5) bekezdés a) pontja szerinti megállapodást a minimálbér alapján kötötték és a minimálbér változik, a megállapodás alapján fizetendő nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot a változást követő hónap 12. napjáig kell a módosított összeg alapján megfizetni.

(7) Az (5) bekezdés b) pont szerinti esetben a megállapodás megkötése a nyugdíjigény elbírálása tárgyában hozott első fokú határozat elleni jogorvoslatra meghatározott idő lejártáig kezdeményezhető és a nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot a megállapodás megkötését követő tizenöt napon belül egy összegben kell megfizetni. A megállapodást kezdeményező személy az addig elismert szolgálati idejét a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv határozatával igazolja. Az elismert szolgálati idő figyelembevételével az ellátás az egyéb jogosultsági feltételek megléte esetén is legkorábban a járulék megfizetésének napjától állapítható meg. A járulékfizetés határideje indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható. A 2000. január 1-je előtt jogerős határozattal elbírált igények esetében újabb szolgálati idő szerzésére megállapodás nem köthető."

madeau # 2009.11.29. 18:18

Kedves Veci!
Közalkalmazott vagyok. A munkáltatóm leépítés végett a következő tanévben nem tart igényt a munkámra. Előzetes számítások szerint 2010. nov. 30-án fog lejárni a felmentési időm.
Előrehozott öregségi nyugdíjra 2011. szeptember 10-én lennék jogosult, azaz ekkor töltöm be az 59. életévemet és 40 év szolgálati idővel rendelkezek.
Ha életbe lép az alábbi törvény, mely szerint: „A 2013 – tól hatályos szabályozás előbb kerül bevezetésre, így 2011 –től már csak málusszal (csökkentett összeggel) lehet előrehozott nyugdíjba menni.” – ez rám is vonatkozik majd?
Talán jobban járnék, ha már 2010-ben igénybe venném az csökkentett nyugdíjat?

Veci # 2009.11.29. 19:55

madeau!
Válaszoltam a leveledre.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.11.29. 21:07

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszod. Épp a 34. § (5) b. pont foglalkozik azzal, hogy a társadalombiztosítási öregségi teljes nyugdíjhoz húsz év szolgálati idő eléréséhez lehet megállapodást kötni. Ez, ha jól értelmezem igazolja azt, amit nekem a Nyugdíjbiztosítónál mondtak, hogy csak a 20 évhez lehet megállapodni.
Mi a véleményed, ha mégis meg tudnánk a megállapodást a 40 napra, azt az átmeneti járadék mellett is megtehetnénk?
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2009.11.29. 22:56

Veci!
Pontosan azért írtam, hogy ne az (5) szerint kérjétek, hanem az (1) alapján. Vastagon kiemeltem az eltéréseket. Annyira nem ástam bele magam, hogy az átmeneti járadék mellett is megköthető-e, de nézz utána.
Legfeljebb a nyugdíjazás előtt úgy szüntetitek meg a járadékot, hogy a 40 nap még nyugdíjig beleférjen.

Veci # 2009.11.30. 06:28

Kedves Lyonee!
Mi is arra gondoltunk, de arról tájékoztattak, ha átmeneti járadék mellett dolgozik, akkor az szolgálati időnek beszámítják. Ez lesz az elsődleges cél, akár alkalmi munkavállalással. Úgy gondolom, hogy 14 hónap alatt csak összejön 40 nap.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

szilvia7676 # 2009.12.01. 12:57

Kedves Veci!

Azután szeretnék érdeklődni, hogy Édesanyám 1952-es születésű és van 43 év szolgálati ideje, ha köt megállapodást a munkáltatójával akkor elmehet korengedményes öregségi nyugdíjba. De valamit hallott, hogy jövőre mégis elmehet rendes nyugdíjba úgy mint idén aki 51-es születésű és megvan a szolgálati ideje. Csak azért lenne ez fontos mert családi vállalkozásban alkalmazott, tehát a közel 1 millió forintot szeretnénk "megspórolni". Tudom nehéz, úgy, hogy "hallott valamit" de hátha tudsz segíteni.
Ha megkötik a megállapodást korengedményes nyugdíjra és mégsem lesz belőle semmi akkor mi van?
Köszönöm előre is.

Veci # 2009.12.01. 13:26

szilvia
Köthet megállapodást a munkáltatójával 2009.12.31-ig. korengedményes nyugdíjra. Nem tudom mit hallhatott édesanyád. Szerintem azt, hogy a kormány meghosszabbítaná a megállapodás megkötését egy évvel. Erről még nem olvastam kormányrendeletet.
Itt olvassátok el:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…

...meghatározó jelentőségű, hogy a korengedményes nyugdíjjogosultság feltételeivel a korengedményes nyugdíjat igénylőnek már 2009. december 31-én rendelkeznie kell, és ennek megállapításánál az előrehozott öregségi nyugdíjazás 2009-ben hatályos szabályai az irányadóak. Az igénylő tehát már ekkor megszerzi a korengedményes nyugdíjra jogosultságát azzal, hogy ezt a jogosultságot a munkáltatójával történő megegyezés alapján később, de legfeljebb 2010. december 31-éig érvényesítheti. Mivel a 2010-től induló korengedményes nyugellátásoknál egy megszerzett jogosultság későbbi érvényesítéséről van szó, a 2009. december 31-e után benyújtott igényeknél a jogosultsági feltételeket és ebből következően a munkáltató megtérítési kötelezettségét a Tny. és a vonatkozó kormányrendelet 2009. december 31-én hatályos rendelkezései alapján kell elbírálni.

Előrehozott nyugdíjba csak az 59. szülinap utáni naptól mehet.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2009.12.01. 16:54

Kedves Lyonee!
Légy szíves a nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő topicba megnézni, amit Hajnalkának válaszoltam, szerintem kiegészítésre lenne szükség.
Köszönöm Veci

Üdvözlettel Veci

bigdady # 2009.12.03. 18:15

Utánajártam és a munkáltató átvállalta pár 1951-es emberke nyugdíját így mehettek el idő előtt.

Veci # 2009.12.03. 19:56

Gondoltam, hogy korengedményes nyugdíjról lehet szó. Kösz, hogy visszajeleztél.

Üdvözlettel Veci

bigdady # 2009.12.04. 20:03

én is kösz :)

tana # 2009.12.05. 13:52

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan tudna édesapám még idén elmenni nyugdíjba? 57 éves, tehát 1952-ben született. A munkában töltött ideje megvan. Hajlandó lenne kifizetni a hátra lévő időre eső nyugdíj összeget + stb, csak az a gond, hogy ő egy Kft.-ben 90%-ban tulajdonos, ő az ügyvezető ott, és ott is dolgozik.
Hogyan lehetne megoldani, hogy még is idéntől már nyugdíjas legyen.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

tana # 2009.12.05. 14:32

Felmerült egy olyan lehetőség is, ha esetleg lenne egy társ ügyvezető, akkor ő nyugdíjba helyezhetné a kft.-től az édesapámat?