Előrehozott öregségi nyugdíj

Zistvan # 2011.12.11. 11:14

Szeretném megtduni , hogy 1953 juniusban született férfi vagyok 2012 február 12 én 42 év munkaviszonyom lesz. Kérdezem, hogy mikor mehetek nyugdijba illetve csökkentett összegű ellátásra és milyen feltételekkel.
Nem vagyok közalkalmazott !

hars52 # 2011.12.11. 10:29

Korall54!
Nem biztos, hogy jól gondolom:

• ha valaki elment előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba,és 2012-től korhatár előtti ellátást kap, és mellette (összegkorláton belül) dolgozik, ha úgy gondolja, hogy az ujból kiszámított nyugdíja több lesz, mint a korhatár előtti ellátás, akkor a rá vonatkozó öregségi korhatár elérése után 6 hónapon belül kérheti nyugdíja ujbóli megállapítását.

Én így értelmezem.
De az én kérdésem nem ez. Eddig az öregségi korhatárt elért nyugdíjasok öszeg korlát nélkül dolgozhattak. 2012-től ha jól értelmezem nekik is belép a korlát. De azt nem értem, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő, ha egyéni vagy társas vállalkozóként dolgozik, ezentúl főfoglalkozású vállalkozónak minősül? Mert az idézett 67§ szerint ők nem minősülnek 2012-től kiegészítő tevékenységet végző vállalkozóknak, és akkor ha van jövedelmük, ha nincs az igencsak borsos járulékokat fizetniük kell. Az idézett § szerint csak az öregségi korhatárt elért nyugdíjasok, és a 40 évessel elment nők folytathatnak kiegészítő tevékenységet, akik csak a ténylegesen kivett pénz után fizethetnek járulékokat.
üdv: Zsuzsa

ikattra # 2011.12.11. 09:26

Nem tudok kiigazodni az új törvényben,
1952 májusban töltöm a 60. évet( ffi) 44 év munkaviszonyom lesz, kérdésem elmehetek e "előrehozott nyugdíjba" vagy milyen szabályok vonatkoznak rám.
Köszönettel.

Fria # 2011.12.11. 09:05

Kedves Veci!
2013- ban lesz meg a 40 év szolgálati évem. 1953-ban született nő 2013-ban is érvényesítheti a korhatár előtti ellátást?
A másik kérdésem: A NYESZ-re vonatkozóan a törvényben nem láttam semmiféle utalást. Csak ha elérem az öregségi korhatárt akkor lehet hozzáférni?
Üdv: Fria

Korall54 # 2011.12.11. 08:16

hars52

Idézet a tv-ből:
18. § (1) Ha a korhatár elõtti ellátásban részesülõ személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltésének napjától a korhatár elõtti ellátásnak a 4. § (2) bekezdése szerinti csökkentés nélküli összegét öregségi
nyugdíjként kell továbbfolyósítani.
(2) Ha a szolgálati járandóságban részesülõ személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentések nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell
továbbfolyósítani.
(3) Az öregségi nyugdíj (1) vagy (2) bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követõ
hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtõl
kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását,
ha a korhatár elõtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülés idõtartama alatt legalább 365 nap szolgálati
idõt szerzett. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdõdõen – abban
az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az (1), illetve
(2) bekezdés szerint folyósított összegnél.

Akkor ez mit jelent?

Üdv: Korall (53-as nö)

ildo50 # 2011.12.11. 07:54

Kedves Veci!

Reggelre kisütött a nap és azt hiszem megvilágosodtam. A Magyar Közlönyben a 8. § azokra vonatkozik, akiknek még csak ezután fogják megállapítani a "korhatár előtti ellátását". Csak az zavart meg, hogy 1950-1951-es születésű nőket említ a (2) bekezdésben. Légyszives megerősíteni a gondolatomban, hogy jól értelmezem-e?
Én már 2007.12 óta előrehozott nyugdíjasként (38 év szolg. idővel, 57 éves életkorral) ellátott vagyok, csak tovább kell folyósítani az akkor megállapított összeget korhatár előtti ellátásként 10 hónapig, utána pedig átkerülök a teljes öregségi nyugdíjasok körébe.?
Köszönöm a segítségedet. ildo50

hars52 # 2011.12.11. 06:24

Vagy pl: arról van szó, hogy a nők 40 évese, és a korhatárt betöltött nyugdíjasok szerepelnek úgy mint kiegészítő tevékenységet folytatók, és mint ilyenek csak a vállalkozásból ténylegesen felvett kivét (ami nem kötelező)után kell a járulékokat fizetniük? E logika alapján a korhatár előtti ellátásban részesülők,ha vállalkoznak főállású vállalkozóként adózhatnak és fizethetik a nem kevés járulékokat? Szerintem elég fondorlatosan van megfogalmazva.
Tudom, hogy nem preferálod a nyugdíj melletti munkát, vállalkozást, de tény, hogy sokan nem jó kedvükből, hanem az alacsony nyugdíj melletti szükségszerűségből teszik ezt, többek közt a barátnőm is. Ezért is érdekel ez a dolog.
Kiváncsian várom válaszod. Üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.12.11. 06:10

67. § A Tny. 83/B. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(1) Ha az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, a 18. § (2a)–(2d) bekezdése alapján megállapított, vagy a korhatár
elõtti öregségi nyugdíjak megszüntetésérõl, a korhatár elõtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi
CLXVII. törvény 3. § (2) bekezdés c) pontja alapján továbbfolyósított öregségi teljes nyugdíjban részesülõ személy a
tárgyévben a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítõ
tevékenységet folytat, és az általa fizetendõ nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév elsõ napján érvényes kötelezõ
legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg
elérését követõ hónap elsõ napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár
betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a fizetendõ nyugdíjjárulék alapja
az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a
tárgyév december havi nyugellátást – a 84. § alkalmazásával – vissza kell fizetni. Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én
nyugellátásban részesült, a 2012. június 30-át követõen szerzett jövedelem vehetõ figyelembe.”

Kedves Veci!
Ez egy érdekes paragrafus.Szerinted ez azt jelenti, hogy csak a nők 40 évesével és az öregségi korhatárt elértek dolgozhatnak, vállalkozhatnak nyugdíj mellett?Az előrehozott, a csökkentet összegű nem?
Kiváncsi vagyok a véleményedre.
üdv: Zsuzsa

agica20 # 2011.12.10. 23:27

Kedves Fórumozók!
Letölthető a Magar Közlöny 148. száma,benne az előrehozott nyugdíjakkal ,korhatár előtti ellátásokkal kapcsolatos törvény.
Nem találom benne a korhatár előttiek munkavállalására vonatkozó részt.Nem olvasom benne ,hogy vállalhatnak munkát a minimálbér 18 x-osáig. Ti látjátok benne ???????????????
Üdv. Ági

Tubica # 2011.12.10. 21:36

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Valami irányt tudnál-e még adni a korhatár előtti ellátás mellett a "fővállalkozással" kapcsolatban, mert hiába keresek rá.
Köszönöm,
Üdvözlettel Tubica

naki52 # 2011.12.10. 21:31

Pejan
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság kérésre kiszámítja a várható nyugdíjösszeget 1430 Bp. pf.38 (108l Bp. Fiumei út 19/a).

naki52 # 2011.12.10. 21:26

Kedves Pejan és Korall54!
Köszönöm, ma már nyugodtabban alszom.
Minden érintettnek: érdemes utánanézni, hogy a jubileumi jutalomhoz szükséges éveket a munkáltató jól számolta-e ki. Nálam pl. kiderült, hogy 2 évet nem vettel figyelembe. Így azonban az 'ellátás' időpontjától függetlenül már januárban megkapom majd.

ilivera # 2011.12.10. 20:15

Kedves Veci!
Eddig nyugton voltam,mert, hogy átnevezik a nyugdíjat, az egy dolog, meg talán elvehetik az utazási kedvezményt(reméljük marad), de most kezdek kicsit összezavarodni!

• Az egyik, ami miatt:

2011. március 31-től vagyok előrehozott öregségi nyugdíjas, 2012.március 28-án 60 éves leszek. A nyugdíj mellet egyéni vállalkozóként is dolgozom. ... lehet-e jövőre is dolgoznom így??
Eddig úgy tájékozódtam itt a fórumon, hogy a minimálbér 18x-ig igen, de kicsit lentebb most olyanról olvastam, hogy nem biztos, hogy vállalkozóként lehet dolgozni. Akkor most mi is a helyzet ezzel kapcsolatban??

• A másik:

A férjem 2011.szeptember 25-tő, 60 éves korától csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjas. Lentebb olyanról olvastam, hogy még csökkenthetik a megállapított öregségi nyugdíját??
Nézem, olvasom a törvények szövegeit, de nem tudok eligazodni bennük!! :(
Légy szíves segíts megérteni!
Eddig is nagyon sokat segítettél nekünk eligazodni!!
Nagyon szépen köszönöm Neked!!
Ilivera

ildo50 # 2011.12.10. 19:20

Kedves Veci!

Ezt nem értem, hogy kire vonatkozik?

8. § (1) Az ezen alcímben foglaltak alapján megállapított korhatár elõtti ellátás összegét az öregségi nyugdíjra vonatkozó,
a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján alkalmazandó szabályok, valamint a (2)–(4) bekezdésben foglaltak szerint kell
megállapítani.
(2) 1950. vagy 1951. évben született nõ esetén a 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a korhatár elõtti ellátás
(1) bekezdés szerint kiszámított összegét a Tny. 2008. december 31-én hatályos 10. § (2) bekezdése szerint csökkenteni
kell, ha a jogosult

1. a 2011. december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig csak csökkentett

összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot, és

1. a csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõt 2008. december 31-éig

megszerezte.
(3) A 7. § (1) bekezdés a), b) és f) pontja szerinti esetben a korhatár elõtti ellátás (1) bekezdés szerint kiszámított összegét

• a (2) bekezdésben foglalt eset kivételével – a Tny. 2011. december 31-én hatályos 18/A. § (3) bekezdése szerint

csökkenteni kell, ha a jogosult a 2011. december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár elõtti ellátás kezdõ
napjáig csak csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra szerzett volna jogosultságot.
(4) A 7. § (1) bekezdés a) és f) pontja szerinti esetben a korhatár elõtti ellátás (1) bekezdés szerint kiszámított összegét
a Tny. 2011. december 31-én hatályos 18/B. § (2), illetve (3) bekezdése szerint csökkenteni kell, ha a jogosult a
2011. december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig csak a Tny. 2011. december
31-én hatályos 18/B. §-a szerinti elõrehozott öregségi nyugdíjra szerzett volna jogosultságot.

ildo50 # 2011.12.10. 19:11

Kedves Veci!

A Magyar Közlönyben megjelent 8.§ szövegében teljesen elvesztem. Légyszíves elmondani, hogy az kikre vonatkozik? ildo50

pejan # 2011.12.10. 18:32

Kedves Veci+
Múltkoriban említetted, hogy kiszámoltad a mai és a 2013-as szabályok szerint várható nyugdíjad. A kommentár egy "hűha" volt. De mit takar ez?
Ma én is számolgattam és nekem a bruttóból a nettóra megadott szorzókkal több jött ki a 2013-as módi szerint; mit nézhettem el?

hatuma # 2011.12.10. 17:18

Kedves Veci:1954 06 22-es születésü elvileg véglegesitett rokkantnyugdijas vagyok,akkor most rám vagy sokunkra mi vonatkozik mert többen többfélleképwn mondják,sokszor még aki kitalálta szerintem az sem tudja.Köszi szépen

Koli52 # 2011.12.10. 17:08

Kedves Veci,

Én is 52-es fiú vagyok 44 év munkaviszonnyal. Júliusban születtem és jelenleg nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülök. Ez is biztosítással járó jogviszony. Ilyenkor mi van, a munkaügyi központban lehet valamit intézni ez ügyben?
Üdv.: Koli52

Veci # 2011.12.10. 17:05

bihariorsi@freemail.hu
Igen jövőre ie elmehet, de akkor nem előrehozott nyugdíjat, hanem korhatár előtti ellátást kaphat.

szhg
Mivel a Kjt. azon pontjai kerülnek eltörlésre, ami az előrehozott nyugdíjhoz kapcsolódik, ezért más elbírálás alá esik (felmentés, jubileumi jutalom).

Bibi 13
Lehet dolgozni az előrehozott nyugdíja és a korhatár előtti ellátás mellett is a minimálbér 18-szorosig, ez az éves keretösszeg, ha túlléped, akkor évvégéig szünetel a korhatár előtti ellátás folyósítása (neked kell jelezni, ha meghaladod a keretösszeget.

ekili
Az nem az 53-as nőket érinti, ráérsz jövöre felmondani.

Tubica

• Izidora az 59. szülinap utáni naptól mehet a korhatár előtti ellátásra. Ha meglenne a 40 év jogosultsági ideje, akkor öregségi nyugdíjat kaphatna.
  • Eleonóra esetében is elmehet úgy, mint Izidora. Azt azonban kérdezzétek meg, hogy a korhatár előtti ellátás melletti vállalkozás maradhat-e, nem alakul-e át fővállalkozássá. Mire meglesz az 59. szülinapja, addig járja körül.
  • A férjed estében sürgősen járjatok utána, hogy a korhatár előtti ellátás melletti vállalkozás maradhat-e, nem alakul-e át fővállalkozássá a tevékenység. Ezt a részét itt már tárgyalták többen.

Üdvözlettel Veci

ekili # 2011.12.10. 16:54

Bocsi, már én is keverem a fogalmakat, nem csak a törvényalkotók.
A lenti hsz-ban rosszul írtam
"53-as /10.hó/ közalkalmazott nő vagyok. Úgy értelmezem a megjelent törvényt, hogy 2012.10.20-án elmehetek 59 évesen 40év munkaviszonnyal korhatár előtti ellátásra" MUNKAVISZONY helyett SZOLGÁLATI Idővel rendelkezem.

Tubica # 2011.12.10. 16:16

Kedves Veci!

53-as születésű, végig (egyetem) nappalin tanuló osztálytársaimnak szeretnék kérdezni:
1./ Izidóra 2012. februárban tölti az 59-et, be van adva a felmentése szüli naptól visszamenőleg, amit most tölt.
Mi vár rá két hónap múlva, mikor már nem lesz munkaviszonya? Közalkalmazott volt végig, három gyermeket szült, kieső ideje nem volt.

2./ Eleonóra 2012. januárban lesz 59. éves, egy gyemeket szült, munkaviszonya neki is folyamatos volt, nem adott be senkinek semmit, mert saját vállalkozásában körzet orvos. Lehet-e nyugdíjas és dolgozhat-e esetleg?

3./ A férjem 61 volt októberben 2010. októbertól 45 év munka után előrehozottal nyugdíjas, de még csinálja és csinálhatja-e jövőre a vállalkozását, ha nem dől be hamarabb??
Nagyon köszönöm segítségedet, Üdvözlettel:Tubica

bihariorsi@freemail.hu # 2011.12.10. 15:40

Szia szafika!
Nagyon köszönöm a válaszodat. üdv Orsi

Tubica # 2011.12.10. 14:40

Kedves Veci!

Légy szíves két osztálytársamnak segíteni!
Ami tájékoztatást adtál nekem, annak alapján vagyok a 40 évessel pár hónapja nyugdíjas, köszönöm Neked!

Mindketten nappalin végezték él az egyetemet, egyikük: Izidora 8 hó felmentését tölti 2012.februárban lesz 59 éves, három felnőtt gyermeke van. végig közalkalmazottként (tanár) dolgozott. Van- e félni valója, a születésnapján szűnik meg a felmentés végével a munkaviszonya. Elmehet-e és milyen megkötéssel nyugdíjba?
Eleonóra: szintén nappalin végzett, egy gyermeke van 2012.januárban el mehet-e 59 évesen valamilyen formába nyugdíjba, esetleg dolgozhat-e nyugdíja mellette folytatva vállakozói körzetorvosi tevékenységét?
Nagyon szépen köszönöm nevükben is önzetlen segítségedet!
Üdvözlettel: Tubica

ekili # 2011.12.10. 13:44

Kedves Fórumozók! Kedves Veci!
53-as /10.hó/ közalkalmazott nő vagyok. Úgy értelmezem a megjelent törvényt, hogy 2012.10.20-án elmehetek 59 évesen 40év munkaviszonnyal korhatár előtti ellátásra.....Csak a következő: 7.§ f) pontját nem tudom értelmezni. Ez nem kavar be semmit? Még ebben az évben kell a "jogviszonyt megszüntető megállapodást" megkötni? Ez feltétele -e annak, hogy jövőre elmehetek -e korhatár előtti ellátásra. Segítsetek! Hétfő 1/2 8-ig döntenem kell! Köszönöm a segítséget.

Bibi 13 # 2011.12.10. 13:33

Kedves Veci!

Köszönöm eddigi válaszaidat.
Most azt kérdezném,hogy előrehozott ny. mellett
tényleg nem lehet dolgozni?
köszi!