Előrehozott öregségi nyugdíj

ildo50 # 2011.12.12. 08:09

Kedves Veci!

Köszönöm, hogy lefordítottad érthető nyelvre a 8. §-t. Én is így értelmeztem, de ez a nyakatekert jogi szövegezés teljesen megkavart.
Mégegyszer köszönöm a segítséget. ildo50

csaba52 # 2011.12.12. 08:01

Kedves naki52! Azt írod, hogy a 42.éved előtti napon szűnjön meg a munkaviszonyod. Akkor nem lesz meg a 42 éved. Nen utána kell? Veci azt írta inkább pár nappal több, mint eggyel kevesebb.Valamit rosszul értelmezek? Előre is köszi a választ.

pipijoe # 2011.12.12. 08:01

Oldpuli!
Kültag vagy, de te vagy az üzletvezető?
Tevékenységben részt veszel?
Nálunk, ha más nem marad, akkor ügyvezetés részmunkaidőben munkaviszonyba.Csak ahhoz sajna módosítani kell a társ. szerződést.

agica20 # 2011.12.12. 07:21

Lányok,Fiúk !

A netjogtar.hu oldalon megjelent a Törvény jelen pillanatban érvényes állapota és át lehet váltani a 2012.I.1-i állapotára is.
Egységes szerkezetben.Ezt olvasgassuk,most én is ezt fogom tenni,hátha akkor világosabb lesz minden!

Üdv.

szafika # 2011.12.12. 07:00

Ilivera, azt mondta a zorbán, h jövőre majd mindenki dolgozni akar !!! / lehet ?! ilyenekre gondolt ?! / lesz is hol?!

oldpuli # 2011.12.12. 06:22

Veci.
2011.08-hóban csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjas lettem.
Kérdésem,hogy egy Bt-ben kültagként szerepelek,de még soha egy fillért sem vettem fel!
2012-ben mi a teendőm,hogy a továbbiakban,ne legyen probléma a folytatásként kapott a korhatár előttivel ...............

oldpuli

ilivera # 2011.12.11. 22:51

... hát ez borzalom:
„Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!

Aki a nyugdíja mellett eddig vállalkozóként (beleértve az EVA hatálya alá tartozókat is) tevékenykedett, az számoljon azzal, hogy 2012. január 1-től kezdődően teljes mértékű járulékfizetésre lesz kötelezett (jelen ismereteink szerint ez minimálisan havi 55.350,- Ft lesz, szemben az eddigi 5.100,- Ft-tal)!”

... a múlt hónapban alig volt több a bevételem!! :(( ... eddig ennyivel kiegészíthettem a nyugdíjat, s a számlákat kifizethettem belőle. Mit akarnak ezek???

Veci # 2011.12.11. 22:19

2Amaria
Köszi, hogy korábban megadtad a könyvelőzona honlapját.

pejan
Ügyesen kikupálódtál, mintha magam írtam volna :-)

crazy
Az édesapád esetében a korengedményes nyugdíjról lenne szó (gondolom, hogy 1952-es születésű). A munkáltató befizetési kötelezettsége a Nyugdíjfolyósítónak egy összegben befizetni a nyugdíjat a 60,5 éves koráig (ha nincs 42 éve a 60. szülinapig). Azt értem, hogy ti bevállalnátok, hogy ezt a pénzt ti befizetitek a munkáltató számlájára, de annak a kivitelezési módját számvitelileg hogyan lehet megoldani azt a könyvelő tudja megmondani.

ikattra
Olvasd el amit M.Misi-nek írtam, terád is az vonatkozik, de már hetek óta ezt a témát kifejtettük.
7. §
„ (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követõ kezdõ naptól – korhatár elõtti ellátásra jogosult

1. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelõzõen a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntetõ megállapodást 2012. január 1-jét megelõzõen írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár elõtti nyugellátásra jogosult lett volna,

feltéve, hogy a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra vagy balettmûvészeti életjáradékra nem jogosult, és a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.”
De látom naki52 is írt választ.

Fria
Igen érvényesítheti az 53-as nő 2013-ban is, de akkor kb. más szabályok lesznek a nyugdíj számításban. Erre majd jövőre figyelj oda, és a döntésnél vedd azt is számításba. NYESZ kérdésben nem vagyok képben.

hars52
Így értelmezem a 67.§-t. A korhatár alattiak keresetkorlát mellett dolgozhatna úgy, hogy ne szüneteljes a nyugdíj vagy ellátás, a vállalkozóknak viszont más a helyzet.
http://www.konyvelozona.hu/…llatas-2012/
Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!

Aki a nyugdíja mellett eddig vállalkozóként (beleértve az EVA hatálya alá tartozókat is) tevékenykedett, az számoljon azzal, hogy 2012. január 1-től kezdődően teljes mértékű járulékfizetésre lesz kötelezett (jelen ismereteink szerint ez minimálisan havi 55.350,- Ft lesz, szemben az eddigi 5.100,- Ft-tal)!

Zistvan
Sajnos te csak 63 évesen tudsz öregségi nyugdíjba menni, mivel 2012-től már a te korcsoportodnak nem állapítanak meg korhatár előtti ellátást sem. A korengedményes nyugdíj lehetőséged lett volna, de már ennek a lebonyolítására nimcs idő. Hetek/hónapok (évek) óta többször (ezerszer) foglakoztunk a korengedményes nyugdíjról.

Üdvözlettel Veci

naki52 # 2011.12.11. 21:52

M.Misi
Én is 52-es férfi vagyok, és mivel meglesz 2012-ben a 42 éves szolgálati időm, igénybe vehetem az eddigi előrehozott öregségi nyugdíj helyetti ellátást.DE ehhez még ebben a naptári évben meg kell kötni a munkáltatóval a megállapodást, hogy a 42 év betöltésének napját megelőző napon szűnjön meg a munkaviszonyod. (Ha adnak felmentési időt, azt ettől a naptól kell visszaszámolni.)
Sikereket!

Veci # 2011.12.11. 21:52

pipijoe és "vállakozók"!

ITT van egy értelmezés (kb. én is így értelmeztem, csak nem mertem leírni):
http://www.konyvelozona.hu/…llatas-2012/
Amire még nyomatékkal felhívjuk a figyelmet: a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő nem minősül nyugdíjasnak!

Aki a nyugdíja mellett eddig vállalkozóként (beleértve az EVA hatálya alá tartozókat is) tevékenykedett, az számoljon azzal, hogy 2012. január 1-től kezdődően teljes mértékű járulékfizetésre lesz kötelezett (jelen ismereteink szerint ez minimálisan havi 55.350,- Ft lesz, szemben az eddigi 5.100,- Ft-tal)!

ildo50 és Korall54
ITT az én értelmezésem:

• Aki 1951-ig született nő és 2007-08-ig nem szerezte meg a 38 évet a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjhoz (csökkentéshez a 33 vagy 34 évet) gyermekkedvezménnyel, de pl. 2012-ben meglesz, akkor a 2008-as tv. szerinti szolgálati időt veszik figyelembe a korhatár előtti ellátáshoz. DE aki ez év december 31-ig előrehozott nyugdíjasm azoknak a korhatár előtti ellátás öddzege az emeléssel kerül folyósításra.
  • Az 1952/53-ban született nők esetében pedig a ma még hatályos tv. szerint számítják a nyugdíjat, vagyis 37 év szolgálati idővel csökkentet, 40 év szolgálati idővel pedig csökkentés nélkül

M.Misi
Meglep, hogy semmilyen tájékoztatást nem olvastál. Hetek óta (sőt már hónapok óta) ez a téma ebben a topicban, rengeteg alkalommal magam is leírtam csak 1-2 napra kellene visszaolvasni, sokszor belinkeltük a tervezetet. De itt letöltheted a kihírdetett törvényt:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Eszerint, ha még 2011-ben megtörténik írásban a felmondás és megkezded a felmondási idő letöltését, ami a szülinapodig tartson legalább, vagy a 42 év szolgálati idő eléréséig. Ekkor el tudnál menni korhatár előtti ellátásra.
7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követõ kezdõ naptól – korhatár elõtti ellátásra jogosult

• f) az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelõzõen a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntetõ megállapodást 2012. január 1-jét megelõzõen írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár elõtti nyugellátásra jogosult lett volna,

feltéve, hogy a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra vagy balettmûvészeti életjáradékra nem jogosult, és a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Üdvözlettel Veci

vörösnarancs # 2011.12.11. 21:07

Kedves Veci, Fórumozók!
Olvasva a beirásokat, teljes a káosz.
Várjuk már meg, hogy hozzáértő véleményezze ezt a lehetetlen rendeletet.
Képtelenség belőle valamit is kihámozni.
Veci, ha lesz annyi időd irjál már pár sort, vagy hosszabban mert úgy látom helyre kellene tenni a dolgokat.
crazy is, amit leírt már teljesen érthetetlen.
Előrehozott nyugdijba megy az édesapja, akkor miért kellene augusztusig befizetni a nyugdijat a kft-nek?
Meg az édesapja fizeti meg a kft-nek, meg áfa, meg ilyenek.
Az utólsó pillanatban össze-vissza írkálnak mindent,még azt is megtévesztik, aki talán "tisztábban" lát.Ha egyáltalán van ilyen.
Sajnos itt ilyen a törvénykezés, teljesen kikészítik az embert, lehetetlen helyzetet teremtenek.
Valaki előzőkben írta, talán a törvényhozók is olvassák ezt a Fórumot.He-he-he.
Ha olvasnák tisztább helyzetet teremtenének, nem packáznának itt közel 40 éves meg annál több éves munkaviszonnyal rendelkezőkkel.

luce # 2011.12.11. 20:34

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni: dec. 24-vel felmondtam a munkahelyemen,mivel a 40 év szolgálati időm megvolt és a nyugdíjkérelmemet beadtam. A NYUFI visszajelzett, hogy nem mehetek nyugdíjba, mert nincs meg a 32 év jogosultsági időm, hiányzik 103 napom. Jelenleg a felmondási időmet töltöm. Mit tehetek??? 1953 januárjában születtem.Tudtok segíteni?

pejan # 2011.12.11. 19:08

Ikattra részére - folytatnám, amit az előttem szóló írt.
Amint itt a fórumon engem is kikupáltak, van még az a lehetőség, hogy idén írásban felmondva a felmondási idő végdátuma a 60. születésnapod után essen (ahogy látom, a 42 éves munkaviszony bőven megvan). Ezt viszont a munkáltatóval kell lejátszani, mert nem jellemző, hogy 5 hónap lenne a felmondási idő (de állítólag nem tilos, csak a minimum van meghatározva, a maximum nem).
Szóljatok, ha rosszat írtam!

crazy # 2011.12.11. 18:58

Tisztelt ikattra!

2012. január 1-től nem lehet elmenni korhatár előtt. Két megoldás van, vagy dolgozol 62 és fél éves korodig, azaz esetedben 2014. novemberéig. Vagy még az idén felmond a munkáltatód, és elmész dec. 31-én nyugdíjba, de ebben az esetben munkáltatódnak be kell fizetni a májusig esedékes nyugdíjad összegét egy összegben. Ezzel a második megoldással az a gond, hogy 30 nappal előbb be kell jelenteni, vagyis már nem tudod lefuttatni dec. 31-ig. Sajnos előbb kellett volna gondolkodni. Édesapám október végefelé kezdte intézni az ügyet.

crazy # 2011.12.11. 17:53

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni. Édesapám 2011. dec. 31-től megy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba. Megegyezett a munkáltatójával, mert ha nem menne el most, akkor csak 2014. augusztusban tudna. Papíron a munkáltatója mondott fel, és "vállalták", hogy befizetik a nyugdíját 2012. augusztus elejéig, amikor is elérig a 60 és fél éves kort. Mivel egy kis Kft.-ről van szó, ezért a megegyezés szerint ezt a közel 750 ezer Ft-os összget édesapám fogja befizetni (a cégének megfizetni).
Kérdésem az, hogy van-e annak legális módja, hogy ő befizesse a cégének ezt az összeget valamilyen címen? Arra gondoltak, hogy írnak egy számlát, mintha vett volna valamit, de annak van ÁFA vonzata is (majdnem 190 ezer Ft), tehát ez nem a legjobb megoldás.
Holnap mennek a könyvelőhöz, de jobb előre tájékozódni. Előre is köszönöm a segítséget.

pipijoe # 2011.12.11. 15:38

Üdvözlöm a fórumozókat.
Úgy látom többeket érint a kiegészítő tevékenység melletti vállalozás.
Nos, édesanyám is ez miatt bizonytalan, ezért ha tudtok válaszoljatok
1950. nov-ben született,2007- ben jött el előrehozott nyugdíjba, 38 év, 166 nappal. A gyermekeit (2) nem kellett figyelembe venni a megállapításnál. Azóta ügyvezető a cégünkben, mint kieg. tev. folytató társas vállalkozó.
Ha jól értem, januártól minden közterhet meg kell fizetnie, mivel nincs meg a 40 év jogviszonya, ill. még nincs 62 éves.
Nemtudom lehet-e kérni a két gyermekre járó kedvezménnyel újra számítást,egyáltalán mennyit számítana? Arra gondoltam, hogy így már meglenne a 40 éve.
Üdv:Pipijoe

ildo50 # 2011.12.11. 15:10

Korall54!

Köszönöm a segítséget. Jókor jött, mert minél tovább olvastam, annál inkább nem értettem, hogy ezt minek emelték ki így külön. Kissé zavaros a számomra. Én úgy gondoltam, hogy aki pl.2007.12. ben elment előrehozottba, annak már megvolt a 38 éve (amennyi kellett a nem csökkentetthez) Fel se merült bennem, hogy van olyan is, akinek még azóta is tovább kell dolgoznia, hogy meglegyen a most már nem is tudom hány év szolgálati ideje. De valószínű, hogy csak az lehet az oka, amit te is mondasz, hogy még nincs meg a szolgálati ideje, a nem csökkentett összegű korhatár előtti nyugdíjához. Most néztem meg a táblázatot, a minimális szolgálati idő 33 év volt 2007-2008-ban a csökkentett nyugdíjhoz.

Korall54 # 2011.12.11. 14:44

ildó50

Próbáltam okoskodni, nem biztos, hogy jól.
Az új nyd.törvény mindenféle embert külön-külön is sorbavesz, hogy kire mi vonatkozik.
Születési évek szerint, férfiak, nők, szolgálatisok, bányászok, művészek, polgármesterek, … korkedvezményesek, korengedményesek,stb.
Külön kitér aszerint is, hogy mikor mi volt a tv.
Így a 49-ben és előtte születettek már korbetöltött nyugdíjasok és azok is maradnak.

Ezután következnek az 50-51-es nők, akikre a 2008. dec.31-ig érvényes tv vonatkozik. Ők, ha minden összejött nekik, ezen időpontig 57 évesen 38 vagy kevesebb évvel (nem tudom, mennyi év kellett a csökkentetthez) elmentek előrehozottba, ezt nevezik át korhatár előttinek.
De, ha pl-ul van olyan köztük, hogy 57 évesen nem volt annyi éve, amennyi a csökkentetthez kellett, akkor tovább dolgozik és lehet, hogy csak 2012-ben lesz annyi éve, amennyi 2008. dec. 31-ig kellett volna a csökkentett előrehozotthoz, akkor neki a nyd. összegét a 2012-es szorzókkal fogják kiszámolni, de a 2008-as csökkentési szabállyal fogják csökkenteni és korhatár előttinek nevezni.
A 2011. dec.31. szerintem azért szerepel a megfogalmazásban, mert idén van még értelme az előrehozott nyd-nak, tehát az idén még így tervezhető, de jövőre ez a fogalom már nem létezik.
Ezután a b. pontot csak úgy tudom magyarázni, hogy a rend kedvéért írták bele:

1. a csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõt 2008. december 31-éig megszerezte.

…És el is ment ekkor csökkentett előrehozottba, és folytatásként kapja a korhatár előttit.

Hát ennyi tellett tőlem, nem tudom, helytálló-e.

Üdv: Korall (53-as nö)

hars52 # 2011.12.11. 14:26

Korall54!
Hát nem tudom, mostanra teljesen becsődölt a fejem. Remélhetőleg hogy a kormányrendeletben mindezeket a szerintem jogosan felvetődő kérdéseket (és még mennyibe botlunk bele) tisztázni fogják. Kérdés, hogy mikor? Nem sürgős!
üdv: Zsuzsa

M.Misi # 2011.12.11. 14:09

1952.ferruarjaban szulettem, jovore el szeretnek menni nyugdijba, de nem tudom, hogy ez meg lehetseges lesz e akkor. Semmilyen informaciot nem talalok a temarol. Ha valaki tudna felvilagositast adni, milyen lehetosegek vannak, megkoszonnem.

Korall54 # 2011.12.11. 13:54

hars52
Igen, megnéztem.De az új nyd.törvény most említett 67.§-a lép a mostani 83/B.§ (1) helyébe.
Akkor az új tv 11.§-a még a régi 83/B.§ (1)-re hivatkozik?

A kiegészítő vállalkozás nem megengedése a korhatár előtti mellett tényleg szívás és igazságtalan.
Reménykedjünk, hogy nem így lesz.

hars52 # 2011.12.11. 13:35

Korall54!
Nézd meg a 11§-t szerintem az szól a korhatár előtti ellátás melletti dolgozásról, vagy vállalkozásról. A Tny (1997) 83§-a részletezi, amire hivatkozik is.
Szóval szerintem mindenki (korhatár előtti, 40 éves, öregségi) dolgozhat az adott keret összegig úgy hogy nem szüneltetik a nyugdíját. Itt már csak az a kérdés, hogy a korhatár előttiekkel akik valami vállalkozással próbálják szerény nyugdíjukat kiegészíteni, kiszúrnak-e annyira, hogy főfoglalkozású vállalkozóvá minősűlnek. Az nagy szívás lenne. A minimálbér 1,5 szöröse után fizetni a járulékokat, mégha nem is jön be annyi pénz. Mint már említettem a barátnőmet érinti a dolog, szegény azt sem tudja mit csináljon.Próbálok neki segíteni, de nem sok sikerrel.
üdv: Zsuzsa

2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.12.11. 13:31

Kedves Fórumozók!
Korall54!

Olvasgatok itt, is ott is ,hátha,,,
talán ez is segít.

http://www.konyvelozona.hu/…ment-page-1/#…

Látom oda is írnak kérdéseket,segítenek.

Le a kalappal előttetek,Korall.és Veci,köszönjük

Korall54 # 2011.12.11. 12:44

Hars52

Már én sem vagyok biztos semmiben, a mutatóujjam is megfájdult a §-ok közti egerészésben.

A 67.§ -t úgy értelmezem, ahogyan te: a női 40 évesek és a korbetöltött öregségiek dolgozhatnak, illetve kiegészítő vállalkozást csinálhatnak a min.bér másfélszereséig. Másokat nem említ.

Azt nem találom, hogy a korhatár előttiek egyáltalán dolgozhatnak-e, illetve vállalkozhatnak-e kiegészítő tevékenységként az ellátás mellett is. Sem a megengedést, sem a tiltást nem találom.

Ha nem, akkor hogyan szerezhetnek legalább 365 nap szolgálati időt, amivel kérhetik az újraszámolást korbetöltéskor?
Ha igen, akkor csak munkavállalóként, vagy vállalkozóként is?

Írjon, aki eligazodik a témában!

ildo50 # 2011.12.11. 12:24

Korall54!

A Magyar Közlönyben megjelent 8. § szövegében teljesen elvesztem. Légyszíves elmondani, hogy az kikre vonatkozik?

Ezt nem értem, hogy kire vonatkozik?

8. § (1) Az ezen alcímben foglaltak alapján megállapított korhatár elõtti ellátás összegét az öregségi nyugdíjra vonatkozó,
a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján alkalmazandó szabályok, valamint a (2)–(4) bekezdésben foglaltak szerint kell
megállapítani.
(2) 1950. vagy 1951. évben született nõ esetén a 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a korhatár elõtti ellátás
(1) bekezdés szerint kiszámított összegét a Tny. 2008. december 31-én hatályos 10. § (2) bekezdése szerint csökkenteni
kell, ha a jogosult
a.a 2011. december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig csak csökkentett

összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot, és
b.a csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõt 2008. december 31-éig megszerezte.

Szerintem azokra vonatkozik, akiknek még csak ezután fogják megállapítani a "korhatár előtti ellátását". Csak az zavart meg, hogy 1950-1951-es születésű nőket említ a (2) bekezdésben.
Üdv.:ildo50