Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.01.11. 11:30

Ildikókusz
Próbálj ebbe a topic-ba írni, Valószínűleg lenolaj1 visszaléphetett, keresd őt, van neki kiírva e-mail#

Magánnyugdíjból visszalépés az államiba
http://www.jogiforum.hu/…16/19435.1.0

Üdvözlettel Veci

laranta82 # 2010.01.11. 12:08

Sziasztok.az lenne a kérdésem hogy apukám 1952.12.26.-án született.alig van munkával töltött éve.ő mikor mehetne nyugdíjba?vagy egyáltalán kaphatna-e valamit?
Előre is köszönöm.laranta

Kotoszne # 2010.01.11. 14:06

1952.május.17-én születtem.37 év munkaviszonyom van .Jelenleg háztartásbeli vagyok. szeretném tudni mikor mehetek előre hozott nyugdíjba. válaszát előre is köszönöm. zsuzsa.

Veci # 2010.01.11. 15:40

laranta
Az öredségi nyugdíjkorhatár betöltése után, ami az ő esetében 62,5 év lesz. Öregségi nyugdíjhoz 20 év, résznyugdíjhoz 15 év szükséges. Szerintem ha valakinek a nevében dolgozott még fiatal korában, azt hiteles tanúval próbálja mielőbb igazolni. Ha volt munkanélküli ellátása, a katonai szolgálat is szolgálati idő.

Próbáljátok valahogy legalább a 15 évet összeszedni. Esetleg megállapodást kötni lehetne a szolgálati idő szerzése céljából. Keressétek meg a Nyugdíjbiztosítót. Ez hogy lehet, hogy nincs szolgálati ideje? Nem lehet, hogy csak ti nem tudtok róla. Érdeklődjetek a lehetőségek iránt a Nyugdíjbiztosítónál. Azt nem tudom, hogy öregségére milyen ellátásokban részesülhet.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.11. 15:42

Zsuzsa!
Az 59. szülinapod utáni naptól mehetsz el a 37 betöltött szolgálati idővel, csökkentett előrehozott nyugdíjba.

Üdvözlettel Veci

vl21 # 2010.01.11. 16:03

Kedves Veci!

Az alábbi kérdésre vonatkozóan várom válaszodat, javaslatodat.
Anyósom 1952. áprilisában született, jelenleg több mint 41 év munkaviszonnyal rendelkezik. A jelenlegi munkahelyéről történő nyugdíjba vonuláshoz melyik lenne a legoptimálisabb,anyagilag legkedvezőbb lehetőség (előrehozott, korkedvezményes, korengedményes). Ha lehet még annyit kérnem, akkor a más hozzászólók részére küldött "konyhanyelven" megfogalmazott ismertetőket is légy szíves mellékelni.
Üdv.: vl21

laranta82 # 2010.01.11. 16:40

Kedves Veci.
Köszönöm válaszodat,időközben utánna jártam pontosabban.25 év munkaviszony ami biztos hogy megvan apukámnak.És igen rendesen elírtam a dátumot:1953.12.26.a születési éve.
Még annyit kérdeznék,hogy anyukám szintén 53-as januári születésű,van neki majd 40 éve.Csak akkor mehet nyugdíjba ha a vállalat kifizeti helyette?
Még egyszer köszönöm:laranta

Veci # 2010.01.11. 16:56

laranta
Édesapád a 63. születésnapja utáni naptól mehet el öregségi nyugdíjba. Esetleg volt-e rokkantsági ellátása?
Édesanyád az 59. szülinap utáni naptól teljes összegű előrehozott nyugdíjra jogosult.
Ha munkáltató megállapodik a korengedményes nyugdíjra, kifizeti egy összegben a Nyugdíjbiztosítónak a nyugdíjat+postaköltsége+nyugdíjemelést az 59. szülinapig, akkor az 57. szülinap utántó meglehet kötni a megállapodást, legkésőbb 2010. dec. 31-ig. Szerintem nagyon ne reméljetek, mert ez nagyon sok pénz a munkáltatónak.
Itt találod a tájékoztatót:
Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.11. 16:57

laranta
Édesapád a 63. születésnapja utáni naptól mehet el öregségi nyugdíjba. Esetleg volt-e rokkantsági ellátása?
Édesanyád az 59. szülinap utáni naptól teljes összegű előrehozott nyugdíjra jogosult.
Ha munkáltató megállapodik a korengedményes nyugdíjra, kifizeti egy összegben a Nyugdíjbiztosítónak a nyugdíjat+postaköltsége+nyugdíjemelést az 59. szülinapig, akkor az 57. szülinap utántó meglehet kötni a megállapodást, legkésőbb 2010. dec. 31-ig. Szerintem nagyon ne reméljetek, mert ez nagyon sok pénz a munkáltatónak.
Itt találod a tájékoztatót:

Üdvözlettel Veci

laranta82 # 2010.01.11. 17:04

Veci
Köszönöm a választ.Nem volt rokkantsági ellátása.
Anyum cége igen nagy,35 éve ott van reméljük a legjobbakat,bár állítólag idén 10-en vannak akik szeretnének nyugdíjba menni,de hátha anyunak sikerül mert ő tölti be hamarabb az 57-et.Vagy ez mindegy?
köszönöm.

Veci # 2010.01.11. 17:09

vl21
Anyósod az 59. szülinap utáni naptól teljes összegű előrehozott nyugdíjra jogosult.
Ha munkáltató megállapodik a korengedményes nyugdíjra, kifizeti egy összegben a Nyugdíjbiztosítónak a nyugdíjat + postaköltséget az 59. szülinapig, akkor 2010. dec. 31-ig lehet megkötni.
Itt találod a tájékoztatót "konyhanyelven":
A korkedvezményes nyugdíj az egészségre ártalmas munkakörben dolgozókat érinti, szerintem te az előbbi kettő iránt érdeklődsz.
Ha van munkahelye és még marad is, szerintem dolgozzon a szülinapid, és akkor már akár 43 éve is lehet és a nyugdíjalap 86 %-át számítanák, 42 év esetén 84 %.
De ha a munkáltató vállalná a korengedményes nyugdíjjal járó kifizetést, akkor valószínűleg én elfogadnám. Ha lenne választási lehetőség, akkor úgy állapodnék meg, hogy legkésőbb 2010.12.31-én nyugdíjas legyek, ekkor a januári nyugdíjemelés érintene.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.11. 17:12

laranta
A munkáltatón múlik. Reméljétek, hogy édesanyádnak sikerül, szurkolok érte.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

laranta82 # 2010.01.11. 17:29

Veci
Elnézést még egyet kérdeznék.Anyósom 52 decemberében született.ő május óta háztartásbeli.37 éve megvan,mikor mehet nyugdíjba?csak 59 évesen?

vl21 # 2010.01.11. 17:54

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm, a gyors és részletes választ!

Üdv.:
vl21

replica01 # 2010.01.11. 19:26

Tisztelt mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne! Nagypapámnak jelenleg 1965 11. hó óta van munkhelye, egészen 2009 ig. Ez ugye így 44 év. Mivel nem volt mindíg bejelentve, meg én nem is nagyon értek hozzá kijött neki 35 év 200 valamennyi nap. jelenleg 61 éves. De nem mehetett el nyugdíjba. Ő elmondja, h annó a TSZ-ben az ő édesapjával már 14 éves kora óta dolgozott, ami után állítólag be is fizetett a kasszába. Tehát 14 éves kor óta dolgozik. Tud valaki segíteni mi tévők legyünk. Egyedül él, szoc támogatáson, és az életét ledolgozta, meg dolgozta volna. De akkor más volt, hiszen családtagként a Tsz-ban dolgozhatott. Hogyan lehetne neki még 2 évet összeszedni, hogy legyen 46 év munkaviszonya helyett 37 éve?
Segítségüket köszönöm!

replica01 # 2010.01.11. 19:32

Elnézést! Pontosan 35 év és 224 nap a szolgálati ideje kiszámolva 1965.11.02-től 2009.06.25ig

Veci # 2010.01.11. 22:00

Szolgálati idő igazolása
http://www.onyf.hu/index.php?…

A szolgálati időt naptári naponként kell számításba venni és 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni. Ugyanazt az időtartamot csak egyszer lehet számításba venni. A szolgálati időt a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. A társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartásai alapján nem igazolt szolgálati időket - ha jogszabály másként nem rendelkezik - abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

• a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással), vagy
  • a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
  • egyéb hitelt érdemlő módon

bizonyítja.
Szerintem ez azt jelentheti, hogy tanúkkal igazolhatja azt az időt. Keressétek meg a Nyugdíjbiztosítót, hogy erre milyen módon van lehetőség.
Ha nem kivitelezhető a dolog, akkor a 62. szülinap utáni naptól mehet el nyugdíjba, ami csökkentés nélküli lesz. Ha viszont sikerülne összeszedni éveket, akkor ha meglenne a 40 éve, akkor csökkentés nélkül előrehozott nyugdíjat kaphatna, he nem, akkor csökkentettet.

Itt a Tny. törvény , a 18/A §
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2010.01.12. 07:54

Kedves Veci!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e az alábbi:
1953-ban születtem, folyamatosan dolgoztam 1971-től. Jelenleg is dolgozom vállalkozóként.Úgy hallottam, hogy lehetséges 40 éves munkaviszonnyal 58 évesen nyugdíjba menni, ami nálam jövő év o7.01-én lenne, de ebben az esetben csökkentik a nyugdíjat. Engem így is érdekelne, csak azt szeretném megtudni hogy mennyivel csökkentik.
Köszönettel:marcsaharcsa

Veci # 2010.01.12. 09:32

marcsaharcsa
Az 1953-ban születetteknek a korengedményes nyugdíjazásra van lehetőség 2010.12.31-ig. Azt nem tudom, hogy te mint önfoglalkoztató ezt hogyan léphetnéd meg, ezt érdeklődd meg a nyugdíjbiztosítónál, s ha úgy gondolod megéri, csak akkor lépd meg. Szerintem nem éri meg.

Egyébként az előrehozott nyugdíjba az 59. szülinapod utáni naptól mehetsz leghamarabb, mivel van 40 éved, így az nem csökkentett lesz.
Ha jól megy a vállakozásod, akkor dolgozd végig az időt, én azt tenném. De az a te döntésedre van bízva.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.01.12. 10:21

Kedves Fórumozók!
ITT a FIDESZ nyugdíjreform terve (magyarázkodása). A Ma Reggel vendége Iván László országgyűlési képviselő volt, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke.

Itt most megnézhető:
http://premier.mtv.hu/…Fidesz_.aspx

Üdvözlettel Veci

Ildikokusz # 2010.01.12. 10:47

Veci!

Köszönöm a tanácsot, megfogadtam.

Ildikokusz

marcsaharcsa # 2010.01.12. 15:57

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ!
Megfogadom a tanácsodat!
Üdv:Marcsaharcsa

lenolaj1 # 2010.01.12. 19:54

Kedves Veci!

Korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban kérdeznékm a következőt:

53-as vagyok, 2012 februárban elmehetek előrehozottba.
Ha a munkáltatóm idén dec. 31-ig megállapodást kötne a nyufig-gal, korengedményes nyugdíjba mehetnék.
A megállapodás határideje tehát konkrét, de azt nem tudom, hogy a megállapodáshoz képest mennyi idő múlva mehet el a dolgozó ténylegesen nyugdíjba?
Pl. a cégem 2010 dec. 31-ig aláírja a megállapodást. Ehhez képest nem tudom mennyi időn belül kell hogy egy összegben utalja a pénzt. Elképzelhető, hogy több hónap is eltelik, mire - mondjuk pl. 2011 júniusban - nyugdíjasnak mondhatom magam?

Tehát konkrétan az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen határidő a megállapodás megkötésétől az egyösszegű befizetésig (mert hogy gondolom attól az időponttól lehet valaki ténylegesen nyugdíjas)?

üdv.
lenolaj

Veci # 2010.01.13. 08:32

Kedves Lenolaj!
Először is, veled köt megállapodást a munkáltató, amit elküld a NYUFIG-nak és befizeti egy összegben a befizetnivalókat (nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés) az 59. szülinapodig. De be kell jelenteni a Munkaügyi Központnak is a megállapodási szándékot, ha jól éártelmezem.
Itt a közlemény, tanulmányozd át:
JAA! ha nem fizeti be meghiúsul a korengedményes nyugdíjazás.
Üdvözöllek Veci

Üdvözlettel Veci

türelmetlenkedö # 2010.01.13. 18:38

Kedves Veci! 51,01,20-án sz.-tem.2008.12.31-ig 41 év186 nap szolgálati idöm van.A munkaadom ez év decemberében engedéjezi a nyugdijba menetelemet,20-nappal a 60-ik születés napom ellött.Kérdésem,ha nem engednek el akkor csak leghamarab az elöre hozott öregségi nyugdij csökentet nyugdijat vehetném igénybe a 60-ik születés napomtol vagy pedig a 60-ik sz.-tol már csökentés nélkül is elmehetek mivel,megvan a 40-éves munkaviszonyom. Szeretném tudni még azt,kell-e felmondási idö bármelyik nyugdijazási esetben,mivel,hogy az én esetemben már 6-honap járna és tudomásom szerint ebböl a felit nem vagyok köteles ledolgozni.Maradok tiszteletel,Elöre is köszönöm válaszát.