Előrehozott öregségi nyugdíj

Zsuzsa53 # 2010.03.15. 10:08

Tisztelt fórum!
1953 10.22-én született nő vagyok. Kimutatott munkaviszonyom 2009.04.29-ig 33 év 49 nap. Azóta is dolgozom. Mikor mehetek előrehozott nyugdíjba leghamarabb?
2013 után elvesztem a 62 év korhatár kedvezményt?
Érdekelne, a 2013 utáni nyugdíjhatározat rám vonatkozó szabály is.

Köszönöm!

gabi102 # 2010.03.15. 12:54

1953.okt-ban születtem.2010 .május 9-énlejár az álláskeresöi segély jogosultságom.38 és fél év munkaviszony van.Mivel munkát nem találok az egészségbiztositást nekem kell fizetni.Előrehozott nyugdijba 2012.oktoberban mehetek.Ha nem tudok elhelyezkedni, jogosult vagyok-e és mikortol anyugdij előtt állók munkanélküli segélyére.
Köszönöm válaszukat.
atisztelettel:Gabi

Zsuzsa53 # 2010.03.15. 13:59

Tisztelt Fórum!

Az előző kérdéseimből kifelejtettem, hogy a csökkentett összegű nyugdíj ideje is érdekelne. Az előírt nyugdíjba vonuláson kívül, hogy járnék "jobban"?

Veci # 2010.03.15. 14:39

Zsuzsa53
Az 1953-ban született nők az 59. szülinap utáni naptól kérhetik legkorábban az előrehozott nyugdíj megállapítását. Ha minimum 37 év szolgálati idővel rendelkezik, akkor csökkentett összegű lesz. Ha jól számolom, neked nem lesz meg a 37 év szolgálati időd addigra, még ha dolgozol is. Így legközelebb szerintem amikor eléred a 37 év szolgálati időt, akkor mehetsz legkorábban előrehozott nyugdíjba (max. 8,4 % csökkentéssel).
ITT mellékelem a törvényt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A te öregségi nyugdíjkorhatárod a 2010-től hatályos törvény szerint már 63 év. Ha jól gondolom, és folyamatosan tudsz dolgozni, akkor legkorábban 2013-tól kérhetnéd az előrehozott nyugdíjad megállapítását. 2013-tól a nyugdíjszámítás a 20. § alapján történik (nézd meg!).
A szolgálati idődet te számítottad ki, vagy a Nyugdíjbiztosítótól kértél szolgálati idő megállapítást? A szakmunkástanuló évek, a nappalis főiskolai/egyetemi évek, gyes, gyed, gyet, munkanélküli ellátás is szolgálati időnek számít.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.03.15. 14:53

gabi102
Most az álláskeresési járadék, vagy segély jár le? Ha letelik az álláskeresési járadék, akkor álláskeresési segély iránt érdeklődj, mivel 50 év feletti vagy. Igaz az max. 6 hónap, de az is növeli a szolgálati időt. Ha jól számolom, mire az is letelne, még nem leszel a rád irányadó öregségi nyugdíjkorhatáron belül 5 évvel, így a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét (3. tipus) nem tudod igénybe venni. Ezt a megszakítás esetén nem tudom hogy igénybe veheted-e, érdeklődd meg a Munkaügyi Központban.
ITT olvashatsz az álláskeresési segényről:
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…
Legkorábban előrehozott nyugdíjba az 59. szülinapod utáni naptól kérheted, a 38 év alapján csökkentett összegűre leszel jogosult a 12. § alapján számolják.
ITT a nyugdíjtörvény, terád a 18/A § vonatkozik:
Ha nem tudsz elhelyezkedni, akkor neked kell fizetni az egészségbiztosítást, az APEH-nél kell intézni, max. 5000 Ft/ hó. Ha megszűnik a munkanélküli ellátás, utána még 45 napig biztosított leszel.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Zsuzsa53 # 2010.03.15. 15:47

Köszönöm válaszát. Visszatérve, a nyugdíjbiztosító számolta ki kérésemre a szolgálati időt, ami ebből áll:
bértípusok:
IPO - Munkabér, jövedelem

A FIX jogcímkódok értelmezése:
Jogcímkód Megnevezése
19 Ápolási díj 0 kulcsos - havi
22 Adóköteles munkanélküli ellátás - napi

3 Gyermekem van, 1977, 1992, 1994 születésű. Azt a tájékoztatás kaptam, hogy a gyermekekre nekem már nem jár semmilyen kedvezmény. Mind a hárommal gyes-en, és gyed-en voltam. Ön azt írja, hogy a gyes, gyed beleszámít, a szolgálati időbe. Mi lehet az igazság?
E jogcímkódok között úgy értelmezem, ezek nem szerepelnek.

Köszönöm válaszát.

M1980 # 2010.03.15. 15:54

Kedves Veci!

Édesapám 1952. július 23-án született, tehát ha jól értelmezem a hatályos rendelkezést, akkor 62év és 183nappal 2015. január 22-én tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Úgy értelmezem, hogy ő -ha akar-, akkor Előrehozott öregségi nyugdíjra is jogosult (1950 utáni férfi és bőven 37év szolgálati idő felett), így 2013. január 22-én elmehet nyugdíjba. De ez a lehetőség 8,4%-al csökkenti a nyugdíját.

Munkaviszony 2013. 01. 22-én: 46év 126nap
2015. 01. 22-én: 48év 126nap

Kérdéseim:

1. Ha 2013-ban megy nyugdíjba, akkor hogyan kell számolni egyszer a -8,4% előrehozott levonással, másodszor a 6 év plusz idő után járó 6x1,65%= +9,9%-al? Jobban mondva milyen sorrendben kell ezekkel a +/- tényezőkkel számolni?
  2. Mivel 2013-tól édesapám igen rosszul jár a nyugdíjba vonulással, hiszen 2013-tól jelentősen csökken a havi bruttó átlagkereset százaléka, így van-e rá bármilyen mód, hogy még 2012-ben nyugdíjba mehessen? Ez azért lenne fontos, mert azon a 23 napon múlik, hogy 90%-ból, vagy 75,9-ből számítják neki a nyugdíjat.

A választ előre is köszönöm!

Veci # 2010.03.15. 18:14

Zsuzsa53
ITT olvashatsz a szolgálati időről:
http://www.onyf.hu/index.php?…
Az az időszak, amely alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt, illetve megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett.

Törvény külön meghatározza azokat az időszakokat, amelyek nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettség nélkül is szolgálati időnek minősülnek.

A biztosítással járó jogviszony 1998. január 1. napját megelőző időtartamát az 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időként figyelembe venni. A biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31-ét követő időtartama akkor minősül szolgálati időnek, amennyiben erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

Vagyis 1997.12.31-ig szolgálati időbe beleszámították a gyes, gyed, gyet időtartamát (nekem is, én 1951-es vagyok), de a gyermekek után járó kedvezmény 2009-től megszűnt. Tehát a gyermekkedvezmény nem jár, amit akkor számították be, ha valakinek nem volt meg a szolgálati ideje az előrehozott nyugdíjhoz.
Erre vonatkozót az alábbi helyen olvashatod:
http://www.info-media.hu/hirek/26546

Az előbbi válaszomban nem gyermekkedvezményt írtam. A szolgálati időnek azt az időt is beszámították neked is, amikor otthon voltál a gyerekekkel (nézd meg a szolgálati elismerési határozaton). A kódokat nem értelmezem, de más a szolgálati idő és más a gyermekkedvezmény. Ez utóbbit legutoljára az 1951-ben született nőknél vették figyelembe, akinek nem volt meg a csökkentett előrehozott nyugdíjhoz a 33 éve, vagy a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjhoz a 38 éve.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.03.15. 18:43

M1980
Édesapád öregségi nyugdíjkorhatára a 2010-től hatályos törvény szerint 62,5 év. Legkorábban a 60. szülinap utáni naptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását az a férfi, aki rendelkezik 42 év szolgálati idővel, a nyugdíj ez esetben max. 8,4 %-al csökkentett (2012-ben). Ezt a törvény 18/B § (3) b pontja tartalmazza.

18/B. §
(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult

1. az az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő és legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki

ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét betöltötte,

Ha édesapád nem megy előrehozott nyugdíjba, hanem az öregségi nyugdíjkorhatárig dolgozik, akkor csökkentés nélküli lesz a nyugdíja.

Felhívom a figyelmed, hogy a jelenleg hatályos törvény alapján 2012.12.31-ig a nyugdíjszámítást a 12. § tartalmazza, 2013-től pedig az általad idézetteket tartalmazó 20. §. Nézd meg mindkettőt.
Nem vagyok számszaki ember, de egy fórumozó (aki szerintem az) egyszer levélben leírta nekem, hogy ő 2013-ban tud elmenni előrehozott nyugdíjba, és ez jelentősen kevesebb nyugdíjat jelent, mintha 2012-ben. Nem értek a számításhoz nem tudom megerősíteni és megcáfolni sem, így elhiszem.
Édesapád helyében én a jogviszonyom legkésőbb 2012.12.30 nappal megszüntetném, a nyugdíj megállapítását 2012.12.31-el kérném. Hiszen addig ő betölti a 60. életévét.

• Egyrészt azért mert addig a 46 év szolgálati idővel a nyugdíjalapból kiszámolt nettó átlagkereset 92 %-át kapná (80+évenkénti 2 %). 2013-tól a bruttó átlagkereset 66+9,9=75,9 %-át.
  • Másrészt, ha lesz még akkor is nyugdíjemelés, akkor 2013. januártól azt is kaphatja, ha a jelenleg hatályos törvény addig nem változik. Te nagyon jól látod a különbséget.

NO de addig még bármit változhat, amit előre nem látni, de érdemes lesz 2012-ben számolgatni. Mint írtam a számításhoz nem értek. 1 év múlva már többet tudok, a férjem nyugdíja kiszámolása kapcsán.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Zsuzsa53 # 2010.03.15. 19:06

Tisztelt Fórum!
Még egyszer tüzetesen megnéztem a szolgálati időket, és rájöttem, hogy bele van számítva a gyes. Tehát nem voltam elég figyelmes.
Köszönöm fáradozását!

alterego56 # 2010.03.16. 08:28

Üdvözlet kedves Veci
Egyetlen kérdésem lenne. Azt szeretném tudni hogy a korengedményes nyugdíjat össze lehet-e vonni az előrehozott nyugdíjjal, ami ugye már együtt 7 év lenne. Érdeklődtem más fórumban is ott igenlő választ kaptam. A nyugdíj intézetnél nemleges volt a válasz, de az ügyintéző viselkedéséből következtetve az az érzésem hogy bizonytalan ebben a témában. Nem ez lenne az első eset hogy a hivatal tévedett. Köszönöm válaszod.

Veci # 2010.03.16. 09:46

alterego56
Nem értem mire kérdezel?

• A korengedményes nyugdíj 2010.12.31-ig az 1953-ig születettek részére egy lehetőség, ha a munkáltató megállapodást köt a munkavállalóval és vállalja, hogy egy összegbe befizeti a munkavállaló előrehozott nyugdíjkorhatáráig a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelést (1953-as esetében). Az 1953-as nő esetében az 59. szülinapig, férfi esetében a 60. szülinapig (ha van 42 éve), vagy a 61. szülinapig (ha minimum 37 éve van) kellene kiszámolni az összeget és azt egy összegben befizetni. Ez nagyon sok pénz, nagy reményeket nem fűznék hozzá.
  • Ha jól gondolom a névből, te 1956-ban születhettél. Így a korengedményes nyugdíjazás lehetősége téged még nem érint a jelenleg hatályos szabályok szerint.
  • Előrehozott nyugdíj a 2010-től hatályos nyugdíjtörvény alapján az 1956-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára 64,5 év. Legkorábban előrehozott nyugdíjba a NŐ 61,5 évesen mehet, a FÉRFI 62,5 évesen, ha minimum 37 év szolgálati ideje van. A nyugdíj max. 8,4 %-al csökkentett lesz. ITT találod a nyugdíjtörvényt a 18/B § (1)-(2) vonatkozik a férfiakra, a 18/B § (3) a. pont a nőkre:

• A korengedményes és az előrehozott nyugdíj nem vonható össze, mint ahogy te gondolod, hiszen akinek van olyan szerencséje, hogy a korengedményes nyugdíjat igénybe tudja venni, az az előrehozott nyugdíjkorhatárig tart. Ezt egy példával tudnám megerősíteni: egy korkedvezménnyel is rendelkező fórumozó a korengedményes nyugdíjat gondolta összevonni (neki csak pár hónap lenne, az idén megy nyugdíjba) és közölték, hogy egy személy csak egyféle kedvezményt vehet igénybe (ezt valahol olvastam is, most nem találom hol). A korkedvezményes munkakör, az ami az egészségre káros, ezt törvény szabályozza.

Nem tudom mely fórum volt az, ahol így félre tájékoztattak téged, hidd el az Nyugdíjbiztosító nemleges válaszát. Szerintem nem bizonytalanság volt érezhető az ügyfélszolgálatnál, hanem a kérdés okozhatott meglepetést. Mielőtt arra gondolnál, hogy szakértő lennék, jelzem én is egy fórumozó vagyok.

Ha nem vagy elégedett, és nem megnyugtató a válaszom, azt javasolom, hogy kérdéseddel írásban, tértivevényes levélben kérjél tájékoztatást a Nyugdíjbiztosítótól. A nyugdíjjal kapcsolatosan felmerült kérdésemmel én is ezt tettem, és mindig kaptam írásban választ.
Ha van még kérdésed, írd meg és ha tudok válaszolni, megteszem.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

alterego56 # 2010.03.16. 10:38

Köszönöm a válaszod. Annyit hozzá tennék hogy a példaként említett esetet miszerint a korengedmény illetve a korkedvezmény nem vonható össze, ebben az estben garantáltan tévedsz. Cégemtől tavaly '57 és '58-as születésű dolgozók is mentek nyugdíjba ami csak úgy lehetséges hogy 4-5 év korkedvezményük is volt. Mindkét személyt személyesen is ismerem. Ennek a példának okán kérdeztem az előbbi kérdésemet.

Veci # 2010.03.16. 12:05

alterego56
Megkérdeztem a Nyugdíjbiztosítót, hogy a korkedvezményes nyugdíjkorhatár előtt a korengedményes nyugdíjra van-e lehetőség. Mégis jobb ha az ember maga néz utána a dolgoknak. Tényleg van, ezt mondták most nekem telefonon.
Kezd összeállni nálam a kép, lehet hogy te a korkedvezmény, a korengedményt és az előrehozott nyugdíjra kérdeztél?
Gondolom olvastad a korengedményre és korkedvezményre vonatkozó tájékoztatót, ha nem akkor itt megtalálod:

• Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról http://www.onyf.hu/?…
  • Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a korkedvezményes öregségi nyugdíjra jogosultság feltételeiről http://www.onyf.hu/?…

Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

bodrikutya # 2010.03.16. 13:30

Veci, köszönöm a választ.

Lyonee # 2010.03.16. 15:20

alterego56!
181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet a korengedményes nyugdíjazásról

6. § E rendelet alkalmazása szempontjából

1. ha kormányrendelet eltérően nem rendelkezik, öregségi nyugdíjkorhatár a Tny.-ben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatár, illetve ha a munkavállaló a Tny. alapján korkedvezményre jogosult, az annak figyelembevételével meghatározott életkor;
kissfeco (törölt felhasználó) # 2010.03.18. 19:05

Kedves Veci!

Mult évben tanácsot kértem, hogy december 26.-án vagy január elsején menjek e előrehozott nyugdíjba. Ugy döntötöttem, hogy még 2009-ben elmegyek. A most megjelent valorizációs adatok alapján jól döntöttem, mert míg a valorizációs értékek növekedése nem haladta meg a 2 százalékot, az emelés 4,1 százalék volt. Az is elképzelhető, hogy nem is volt idáig még ilyen eltérés az emelés javára, ennek nem jártam utánna. Én a 60. születésnapomtól mentem előrehozott nyugdíjba és ez meg is történt. Ezen tényadat alapján hívnám fel a figyelmed a következetesen elkövetett hibás tájékoztatásra, azaz már a születésnapon el lehet menni nyugdíjba, nem kell a másnapot megvárni. Tudom, hogy itt fórumozók vannak, de mivel ez több helyen következetesen így jelent meg ezért akartam felhívni erre az apróságra a figyelmet.

Tisztelettel: kissfeco

Veci # 2010.03.18. 19:43

kissfeco
Hol találtad meg a 2010-es valorizációs szorzókat? Úgy tudom március végén jelenik meg a kormányrendelet. Az www.adozona.hu kalkulátorát szoktam alkalmazni, ott még nincs fent a valorizációs szorzó.
A kiegészítésedre: ha valaki betölti az életkort adott napon, szerintem a nyugdíj megállapítására másnaptól jogosult. Neked a Nyugdíjbiztosító mondta, hogy már a szülinapon lehet kérni a nyugdíj megállapítását? Légyszíves írd meg.
Egyébként köszi, hogy tájékoztattál a fejleményekről.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

kissfeco (törölt felhasználó) # 2010.03.18. 21:01

Veci

A Magyar Közlöny online 38-as számában a 11518-as oldalon (március 16.-i szám)találhatók a legújabb szorzók.

A születésnapomon mentem nyugdíjba 2009.12.26.-án ez már tény, ahogy írtam, egyébként amikor adatgyeztetésen voltam akkor mondták is ezt Debrecenben.
A link:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Veci # 2010.03.19. 03:31

Köszönöm az információt

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.03.19. 16:41

Veci és kissfeco!
pl.
"c) 1953-ban született, a betöltött 63. életév,"
az egyik feltétel,a másik pedig
"c) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll."
Előtte legalább 1 nappal meg kell szüntetni a munka-, közalkalmazotti-, stb. jogviszonyokat. Valóban megállapíthatják a születésnapon is.
De!!!
Ha a közszférában dolgozót kérésére felmentik, (a köztisztviselőt fel kell menteni, ha kéri) akkor a kjt. szerint
"30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha
...

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi."

Vagyis, a közalkalmazottnak a születésnapján még jogviszonyban kell állnia, ezért csak a következő napon, -vagy még később- mehet előrehozott nyugdíjba. Nagyon oda kell figyelni erre az 1 napra a közszférában dolgozók esetén!

cts.cseti # 2010.03.19. 18:06

Kedves Veci !

52 októberben születtem.
2011-ben lessz 40 év munkaviszonyom.
Ha jól tudom, hogy 60 és fél éves koromban elmehetnék
előrehozott nyugdíjba és nincs csökkentés.
A kérdésem az lenne,hogy a 60 és fél éves korig járó
nyugdíjjárulék megfizetésével el mehetnék-e nyugdíjba?
Ha igen akkor ezt én is kifizethetem vagy csak a vállalat?
Az összeg amit fizetni kell a fizetés papíron szereplő 9,5 % valahányszor?

cseti

Veci # 2010.03.22. 11:23

Kedves Lyonee!
Köszönöm a kiegészítést. Mivel én is közalkalmazottként mentem nyugdíjba, azt gondoltam, hogy a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozók esetében is a szülinap utáni naptól kérhető az előrehozott nyugdíj megállapítása.

Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.03.22. 11:43

Kedves cseti!
Nem tudom, hogy NŐ vagy FÉRFI-ként tetted fel a kérdést, bár arra következtetek a beírásodból, hogy férfiként érdeklődsz (leírom mindkettőt). ITT találod a Nyugdíjtörvényt:

• Ha te NŐ vagy, akkor az 59. év betöltése és a 40 év szolgálati idő megléte esetén nem csökkentett nyugdíjat számolnak (de legyen meg a 40 év). A nyugdíjtörvény 18/A § (1) vonatkozik rád.
  • Ha férfiként kérdezed, akkor, ha 60. szülinapig nem lesz meg a 42 év, akkor csak 60,5 évesen (két évvel a rád irányadó nyugdíjkorhatár előtt) mehetsz előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 % csökkentéssel lesz a jelenleg hatályos törvény szerint. A nyugdíjtörvény 18/B § vonatkozik rád.
  • Ha lesz addig munkahelyed, akkor nem célszerű megállapodást kötni szolgálati idő szerzésre a Nyugdíjbiztosítóval, hanem dolgozd végig az időt, mert a betöltött életkor előtt úgysem mehetsz el nyugdíjba.
  • Ha megszűnne hamarabb a munkaviszonyod, akkor a Munkanélküli ellátásokat igénybe tudod venni, ami szolgálati időnek számít.
  • Ha a munkáltató megállapodást kötne veled korengedményes nyugdíjra 2010.12.31-ig, aminek az a lényege, hogy a munkáltató vállalja, hogy egy összegben befizeti a nyugdíjad+postaköltséget az előrehozott nyugdíjkorhatárodig (60,5 év), akkor az idén nyugdíjas lehetsz (ez is csökkentett összegű lenne).

Közlemény a korengedményes nyugdíjazásról
http://www.onyf.hu/?…
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

Auruun # 2010.03.23. 14:15

Üdvözletem a fórumozóknak!
Egy érdekes kérdésem lenne.
Azt az információt kaptam, hogy ha közalkalmazott megy előnyugdíjba, akkor a közalkalmazotti jogviszonya is megmarad.
Csak akkor lehet felmenteni, ha a 65 évet betöltötte.
Mi igaz ebből?
Köszönettel:
Auruun