Előrehozott öregségi nyugdíj

Jocóka # 2011.12.02. 07:03

Kedves Veci!
2007-ben szolgálati idő megállapítást kértem, mert 1982-2007 között röntgen mellett dolgoztam. Határozatban meg is kaptam 5 év korkedvezményt. Mivel 56-ban születtem, még a megszerzett 5 év kedvezménnyel sem mehetek nyugdíjba most. Kérdésem, hogy 2012 január 1 után is igénybe vehetem az 5 év kedvezményt, vagy ez már elveszett? Gondolok itt a 7.§ (1) c) bekezdésre.

Veci # 2011.12.02. 06:29

IGEN

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.12.02. 06:14

Sziasztok! Szia Veci!

Lehet,hogy már korábban beszéltünk erről,de nem találom a választ,.... jól gondolom-e,hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személy/tehát ,akinek nincs meg még az életkori feltétele a nyugdíjhoz,de előrehozottban van jelenleg.../ dolgozhat majd a megszavazott nyugdíjtörvény szerint, de az ellátása melletti keresete,jövedelme nem lépheti át a minimálbér 18 x-osát?

Puszi Ági

Még ilyet? Én is kétszer megyek nyugdíjba!
Szép napot nektek !
Üdv.Ági

Veci # 2011.12.01. 21:34

vörösnarancs

Egyenes beszéd (2011.11.16.)
http://atv.hu/…korozs_lajos

Korózs Lajos honlapja
http://korozs.hu/index.php#4
http://korozs.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

Fria # 2011.12.01. 21:26

vörösnarancs
Visszakerestem felhívásod: Sokat gondolkodtam annak idején írásodon, de egyedül Kórozs Lajos kevés! Az én választott képviselőim igennel szavaztak!!!
Fővárosi tüntetésen egyenként mit tudunk érdembe tenni? Talán ott gyorsan összehozunk egy beszédet, petíciót, vagy az AB-nem egy beadványt? Itt törvényes képviselet kellene, de egyetlen szakszervezet sem karolja fel ügyünket, pedig 53- as születésig mindenkinek visszamenőleges tv., vagy visszamenőleges, vagy elindított folyamat. Nem jutunk eszükbe, nem számítanak ezek a korosztályok Tőlünk nem tartanak szervezettség híján ellenállásra, így könnyebben lenyomják torkunkon.
UI: Ráadásul a választási ígéret szolgálatviszonyról szólt, megértettük, hogy jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehetséges, de legalább ezt a lehetőséget hagyták volna meg, úgy lett volna korrekt. Mi teljesítettünk, nekünk is szerzett jog. Ezt én is egy párszor kifejtettem. Max negatív reakció!
Üdv.

vörösnarancs # 2011.12.01. 20:39

Fria!
"Civilekkel ki foglalkozik???? Nekünk meg jogos??? Mi miért érünk kevesebbet? Bennünket le lehet degradálni? Ránk nem gondol senki??"
Igen.Ez pontosan igy van.
Te mit tennél, hogy megváltozzon ez a rendelet.
Lesz a fővárosban tiltakozás.Oda mehetnek civilek is.
Nekem volt egy ötletem, senki nem reagált rá.

vili52 # 2011.12.01. 20:18

Kedves Veci!

Köszönöm válaszát.
Ez azt jelenti, hogy a munkanélküli lejárta után, azaz kb. 3 évig nem kapok semmilyen ellátást? Ezt tényleg így egyszerűen egyik napról a másikra a kormány megváltoztathatja? Azért itt nagyon sok pénzről van szó... És ha sos munkaviszonyt szerzek, pár hétig dologzom és még idén fel is mondok, akkor kivitelezhető az előrehozott nyugdíj? És a felmondási időnek a 60. születésnap előtti napig kell tartani, azaz kb. 10 hónapig??? Bocsánat a sok buta kérdésért, de tényleg össze vagyunk zavarodva...

Köszönöm válaszát!
Vili52

Erzsike1953 # 2011.12.01. 18:57

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat. Megnyugtató amiket írtál.
Mégegyszer köszönöm!

Fria # 2011.12.01. 18:41

Megtámadják korhatár előtti nyugdíjak eltörlését!
http://www.hir24.hu/…-eltorleset/
Civilekkel ki foglalkozik???? Nekünk meg jogos??? Mi miért érünk kevesebbet? Bennünket le lehet degradálni? Ránk nem gondol senki??

Veci # 2011.12.01. 17:02

sztaga54
Meg van bocsátva, az 1952-es születésűeknek emelkedik a nyugdíjkorhatára a 2010-től hatályos tv. szerint.
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

1. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  2. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  3. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
  4. 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  5. 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
  6. 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
  7. 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Üdvözlettel Veci

Digitron # 2011.12.01. 16:58

Kedves Veci

Azt szeretném kérdezni, hogy jól e számolok ugyan is nem vagyok valamennyire tisztában a dolgokkal. 14534napom van ami 39 évet és 299napot ér (40 év az 14600nap ha jól tudom) ezek az adatok 2011.11.20.áig vannak kiszámítva. Ahoz hozzá adom még az eltelt napokat 11napot az 14545re jön ki (mai napig). Akkor az aszt jelenti, hogy még elvileg 55 napot kéne dolgoznom a 40éves munkaviszonyhoz? Utánna el tudok mennyi?

sztaga54 # 2011.12.01. 16:43

Kedves Veci,
köszi a választ, bocs, de azzal nem voltam tisztában, hogy az 50-ben született férfiaknak mikor van az öregségi nyugdíjkorhatásra.

Veci # 2011.12.01. 16:27

Erzsike1953
2012-től már NEM LESZ előrehozott nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás lesz a neve, ami nem nyugdíj.
Csak 1-2 napi bejegyzésemig kellene visszaolvasni, többször leírásra került, legutóbb tegnap magdy53-nak, aki szintén 53-as születésű nő, idézve az elfogadott tv.módosításból.
http://www.parlament.hu/…663-0029.pdf
7. §
„(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011 . december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
az az 1953 . évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,”

A lényeg, hogy az 59. szülinap után elmehetsz korhatár előtti ellátásra, a 2 év nappali főiskola beszámításával, ha meglesz a 40 év szolgálati időd, akkor csökkentés nélküli ellátásra.
Ha a közalkalmazott kéri a felmentési időt, akkor a törvény nem kötelezi a fenntartót a hosszú felmentési idő megadására. Ha viszont te megkapnád a hosszó felmentési időt, akkor attól a naptól számold vissza az időt, amikortól kérnéd az ellátást. A helyedben a tanévet letanítanám.

lookie
Neked is néhány visszaolvasás jó lett volna, mostmár tudnád mi a helyzet.
NOS! 2012-től már NEM LESZ előrehozott nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás lesz a neve, ami nem nyugdíj.
A te esetedben meg egyáltalán nem lesz előrehozott nyugdíj, de ha meglenne a 40 év jogosultsági időd (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év, amiben nincs benne a tanulmányi idő, munkanélküli ellátás pl.), akkor öregségi nyugdíjba mehetsz. Kérj szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtaványon, és akkor látni fogod meddig kell dolgoznod (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb)
ITT a nyomtatvány: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

sztaga54
Ne okozz nekem csalódást, te régi motoros vagy a fórumon. Az 1950-ben született férfi is a 62. szülinapig korhatár előtti ellátást kap, a szülinaptól pedig öregségi nyugdíjat.

irenke1957@citromail.hu
Ha a férjednek van korkedvezményre jogosító ideje (egészségre ártalmas munkakör esetén szerezette, ami minium 2 év lenne), akkor már jogosult lenne az idén előrehozott nyugdíjra (a férjem 1953-as, van 2 év korkedvezménye és ő már előrehozott nyugdíjas.
Szerintem te nem a korkedvezményes nyugdíj iránt szeretnél érdeklődni, hanem vagy a korengedményes nyugdíj, vagy a korhatár előtti ellátás iránt.

• Valóban, én is úgy gondolom, hogy a korengedményes már nem lehetséges, mivel a korengedményes nyugdíj megkezdéséig nincs annyi idő, amit a rendelet előír (30 nap), hogy a Munkaügyi Központ felé bejelentést tegyenek. http://www.onyf.hu/?…
  • Ellenben a megszavazott tv. módosítás szerint (bocsi ha te is visszaolvastál volna legalább 1-2 napot, most látnád mi a helyzet), ha az idén írásban megtörténne a felmondás, megkezedené az én értelmezésem szerint a felmondási időt, ami legkorábban a szülinapján telik le, akkor jövőre elmehet korhatár előtti ellátásra.

http://www.parlament.hu/…663-0029.pdf
7. §
„(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011 . december 31-ét követő kezdő naptól –
korhatár el őtti ellátásra jogosult

1. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011 . december 31-én hatályos szabályok szerint az 1 . § c) pont ca), cb), cd) vagy cJ) alpontja szerinti korhatár el őtti nyugellátásra jogosult lett volna,”

Üdvözlettel Veci

nemkötelező # 2011.12.01. 16:21

Köszönöm szépen a segítséget!!!!
Üdv,
G.

Veci # 2011.12.01. 15:52

Oldoboy53
Legyetek türelemmel, a feleséged elmehet 2012-ben korhatár előtti ellátásra, de dolgozzon addig amíg meglesz a 40 éve,(inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb, ezt lentebb, ha visszaolvastál volna rengetegszer leírtam.

• Ha a 40 év szolgálati ideje melesz (nem mkötelező az 59. szülinapon elmenni, azt később is megteheti), akkor az ellátása csökkentés nélküli lesz, a 39,5 év esetén csökkentett és az bizony nem kevés. A következő évi emelés, ha lesz, arra még úgyis várni kell.
  • Ha a 40 jogosultsági ideje lenne meg (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év, amiben nincs benne a tanulmányi idő, munkanélküli ellátás pl.)
  • közeli körzetben lakunk veletek, a Nyugdíjbiztosító pedig csak akkor tud mondani valamit az új törvénymódosításról, ha a Kötlönyben megjelenik (a Közt. eln. aláírása után), ezt követően 8-10 nap múlva adnak felvilágosítást, hiszen nekik is értelmezni kell a törvény (ezt a csabaiak mondták nekem)
  • A nyugdíj tervezett kezdő napja előtt max. 1-2 héttel adjátok be a papírokat, mert korábban nem foglalkoznak vele (máshol sem).

nemkötelező
IGEN a 2011.12.31-ig megszerzett jog a megszavazott tv. szerint később is érvényesíthető. SDe 2012-től nem előrehozott nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás lesz. Ha tovább dolgozik, annyival kevesebb lesz a csökkentés mértéke.

vili52
Sajnos a mostani, megszavazott tv.módosítás áthúzta a terveiteket. Ugyanis 2012-ben már nem állapítanak meg korhatár előtti ellátást azoknak, akik 2011.12.31-ig hatályos tv. szerint nem szereztek jogot rá. Az 1952-es férfiak esetében (tegnapi bejegyzéseimet olvasd el). Sajnos, ha most nem álltok munkaviszonyban, hogy az idén írásban megtörténjen a felmondás, a felmondási idő letöltése megkezdődjön az én értelmezésem szerint, és a felmondási idő legkorábban a 60. szülinapig tartson, ha megvan a 42 év szolgálati idő, akkor csak 62,5 évesen tudtok nyugdíjba menni.

Üdvözlettel Veci

irenke1957@citromail.hu # 2011.12.01. 13:43

Férjem 1952 juniusban szűletett. 2011 szeptemberben 45 éves mukaviszonya van.Szeretném megkérdezni az idén még el lehet e indítani a korkedvezményes nyugdíj iránti kérelmet. A munkahelyen azt mondták már késő.Előre is köszönöm a választ

sztaga54 # 2011.12.01. 13:19

Bocsi, azt elfelejtettem írni, hogy férfiről van szó.

sztaga54 # 2011.12.01. 13:14

Kedves Hozzáértők!
Tudnátok abban segíteni, hogy az a volt kollégám, aki 1950.december 6-án született, tavaly decembertől nyugdíjas. Jövőre marad-e nyugdíjas, vagy korhatár előtti ellátást fog kapni?
Előre is köszi a választ.

lookie # 2011.12.01. 13:08

Kedves Veci!

1955-ös vagyok. Eddig mintegy 38 év munkaviszonyt tudhatok magam mögött. Csupán azt szeretném kérdezni, hogy mikor mehetnék legkorábban nyugdíjba, számomra fennáll-e az előrehozott nyugdíjba menetel lehetősége. Sajnos ellentmondásos információkat kapok, ezért nagyon megköszönném, ha valaki egyértelmű választ adna ezekre a kérdésre.

Erzsike1953 # 2011.12.01. 08:56

1953. május 30-án születtem. Pedagógusként dolgozom 1973 szeptemberétől. Előtte két évet jártam a főiskolára. Elmehetek-e az előrehozott nyugdíjba? Ha igen, mikor kell elkezdeni a felmentési időt?

vili52 # 2011.12.01. 08:55

Kedves Veci!

1952. októberi születésű vagyok. Tavaly, azaz 2010. novemberében megszüntettem munkaviszonyomat a céggel, végkielégítéssel, az előrehozott nyugdíjjal kalkulálva. Felmondási idő volt utána, idén májusig, azóta pedig munkanélküli. Jövő októberben leszek 60 éves és azt követően lenne az előrehozott nyugdíj, így kalkuláltam, a céggel egyeztetve, minden 52-es születésű dolgozó így tett. Az új törvény szerint a 60. életévétől mire leszek jogusult? Ugyanarra mint, ahogy eddig terveztük? Azaz a csökkentett nyugdíjra csak más néven lesz fizetve... Köszönöm segítségét, csak egy kicsit nem látjuk még át az új szabályozásokat...

Köszönöm,
Vili52

nemkötelező # 2011.12.01. 06:57

Kedves Veci!

A párom 51-es születésű férfi, már idén jogosult a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra. Szeretne még egy évet dolgozni és ezt 2012 év végén igénybe venni. Nem tudjuk eldönteni, hogy lehetséges lesz-e ez, vagy csak abban az esetben veheti igénybe a korhatár előtti ellátást, ha már idén benyújtja a felmondását.

Előre is köszönöm válaszod!!!

Üdv,G.

Oldoboy53 # 2011.12.01. 06:02

Üdv!
Feleségem, 1953. 01.17-én született, 39,5 ledolgozott éve van, ez év végéig! Mit tegyen hogy nyugdíjba mehessen? Mehet vagy nem? Az Gyulai nyugdíjintézet, nem tudja, nem akarja bevenni a papírokat, mondván, még várják az új törvényeket! Várom válaszukat! Köszönettel Oldboy53

fejérvári # 2011.11.30. 21:47

Köszönöm a választ!

Veci # 2011.11.30. 21:41

t.laci
Nem figyeltem az 1951-et a neved mellett.

AZ 1951-ES SZÜLETÉSŰ FÉRFI MÁR AZ IDÉN JOGOSULT AZ ELŐREHOZOTT NYUGDÍJHOZ, AMI 2012-TŐL KORHATÁR ELŐTTI ELLÁTÁS. HA LEHET AZ IDÉN VEDD IGÉNYBE, MERT AKKOR AZ EMELÉS MÁR ÉRINT.

fa.evica
Nem tudom, ebben nincs ismeretem, de az özvegyi feléledése (ha az ideiglenes letelik) 62 éves korában történik. Írd meg a kérdésed ide, gyertya járatos a témában:
http://www.jogiforum.hu/forum/31/5611
http://www.jogiforum.hu/forum/16/15839

fejérvári
Az 1953-as férfiaknak nincs lehetőség korhatár előtti ellátásra, már at 1952-es férfiak jelentős részének is elment a hajó. Csak 63 évesen tudsz nyugdíjba menni.
Nem találom a korábbi beírásod és az akkori válaszom, légyszíves idézd be nekem.

Üdvözlettel Veci