Kedves Veci, köszönöm a gyors választ (mire hazaértem, már itt is volt :)))
Igazolást nem fogok tudni szerezni - nem tudom, hogy a nyilatkozatot el fogadják-e. Abban bízom, hogy a hozzáértők egyrészt ismerik az akkori jogszabályokat, másrészt eléggé életszerűnek találják, hogy a főiskola másodéve utáni nyáron egy terhes nő azért ment el 4 hónapra dolgozni, hogy legyen gyese.
Üdvözöllek,
Vegam
Előrehozott öregségi nyugdíj
Tisztelt Forumozók!
Tudja-e valaki, hogy az aspirantura (tudományos fokozat megszerzése) ideje beleszámít-e a szolgálati évekbe, mint az egyetemi évek? Az aspiranturát külföldön végeztem és ösztöndíjban is részesültem.
A segítséget előre isköszönöm!
Kedves fórumozók! Édesapám szeptemberben tölti le a 60. életévét, és mivel 1950-ben született és megvan a 40 év szolgálati ideje, ezért megjaphatja a teljes összegű előrehozott öregségi nyugdíjat.
Kérdéseim:
- Ha dolgozik még egy évet vagy kettőt ugyanannyi fizetésért, mint most, akkor több lesz az öregségi nyugdíja?
- Nagyon rossz az egészségi állapota, tehát nem kellene dolgoznia. Táppénzre vagy álláskeresési támogatásra érdemes elmennie?
- Ha elmegy táppénzre szeptemberig, akkor csökken a megállípítható nyugdíj?
- Ha elmegy álláskeresési támogatásra akkor csökken a megállapítható nyugdíj?
- Álláskeresési támogatás csak két hónapig jár neki kb (egy év munkaviszonya volt a közelmúltban), ezután még elmehet táppénzre szeptemberig?
Nagyon köszi a válaszokat! Szilvi
sszilvi
1. Nem tudni, hogy következő években hogyan számolnak. Ha nem változna a törvény, akkor 2012.12.31-ig a Tny. tv. 12 §-a szerint számolnak. 40 év esetén a nyugdíjalapból kiszámított átlagkereset 80 %-a, utána további betöltött évenként +2 %, vagyis, ha még 2 évet dolgozna apukád, akkor 84 %. Neki valóban a jelenleg hatályos törvény szerint csökkentés nélküli lenne a nyugdíja.
Mindenesetre én már az idén elmennék előrehozott nyugdíjba, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy jobban járna. Mellette még a minimálbér 18-szorosáig dolgozhatna.
2. Nem értem miért menne el álláskeresésire?
- Abban az esetben, ha ő mondana fel, akkor 3 hónapig nem kaphatna álláskeresési járadékot. - Ha a munkáltató mondana fel, mondjuk létszámleépítés miatt, akkor felmondási/felmentési idő, végkielégítés és kiemelt +3 havi végkielégítés illetné. Ezt követően elmehetne passzív táppénzre (30 nap), utána álláskeresési járadékra. Az álláskeresési járadék időtartama is szolgálati időnek számít.
3. Ha táppénzre menne, tudtommal a kieső idő nem rontja a várható nyugdíját, de ezt jobb lenne a Nyugdíjbiztosítótól megkérdezni (hívd fel).
4. Az álláskeresési járadék, abban az esetben ha az utolsó 4 évben volt 365 nap munkaviszonya, akkor 91+179 nap álláskeresési járna. Táppénzre csak munkaviszonyban álló tud elmenni, vagy a passzív táppénzt. Álláskeresési járadék időtartama alatt sincs táppénz. Ha nem magas a keresete, akkor az álláskeresési összege is alacsony lehet.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
2010. aug 13-án töltöm be a az 57. évemet. Van 39,5 év munkaviszonyom. Álláskereső vagyok 2009. szeptembere óta, és hiába keresgélek, sehol nem kapok munkát.
Kérdésem, hogy tudnék elmenni nyugdijba? A csökkentett nyugdij is érdekel.
köszönöm, Armind
Armind
Te csak az 59. szülinapodon tudsz elmenni előrehozott nyugdíjba (nők esetében ez vonatkozik). ITT a nyugdíjtörvény a 18/A § vonatkozik az 1953-ban született nőkre (a férfiaknak más):
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- Ha letelik az álláskeresési járadék, akkor vedd igénybe az álláskeresési segélyt, ez 6 hónapig folyósítható, mert 50 év feletti vagy.
- Azt érdeklődd meg a Munkaügyi Központban, hogy ha letelik a 6 hónap is, akkor a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét kaphatod-e. Az az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 éven belüli esetében jár. Sajnos az én elgondolásom szerint, az idén hatályba lépett törvénymódosítás alapján nem esel bele, mert 63 év az öregségi nyugdíjkorhatárod, az 1953-ban születetteknek ennyi.
- Mindenképpen ami munkanélküli ellátást megkaphatsz a Munkaügyi Központ által, vedd igénybe, mert a szolgálati idődet növeli, a nyugdíj összegét nem rontja a ma hatályos szabályok szerint. Ha ezekkel meglesz a 40 éved, akkor csökkentés nélküli lesz a nyugdíjad (ha addig nem változtatnak).
- A rendelkezésre állási támogatás nem számít szolgálati időnek.
- Más nyugdíjba vonulási lehetőséged nincs jelenleg.
- Esetleg ha egészségkárosodásod van, akkor az ORSZI vizsgálatot lehetne kezdeményezni, de nagyon szigorú az eljárás.
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Üdvözlet mindenkinek!
Szeretnék kérdezni valamit. A férjem 1951 júniusában született, most lesz 59 éves és már több mint 42 éves szolgálati ideje van az iparitanuló iskolával együtt, úgy tudom, hogy az is beleszámít. Kérdésem, hogy mi a legkorábbi idő amikor elmehet előrehozott nyugdíjba, és mennyi lenne a levonása? Meddig kellene dolgoznia, hogy ne csökkentett nyugdijat kapjon?
Köszönettel a válaszért
Ibike
Ibike
A férjed a 60. szülinap (2011-ben) kérheti legkorábban az előrehozott nyugdíja megállapítását, a csökkentés max. 8,4 %. A jelenleg hatályos törvény szerint neki a 62. szülinapon (2013-ban) igényelt nyugdíj esetén nem lesz csökkentés. DE javasolnám, hogy legkésőbb még 2012-ben kérje a nyugdíja megállapítását, mert 2013-tól változik a számítás. 2012-ig a tv. 12. §-a utána a 20. § szerint számolnak, ha nem módosítanak újra.
ITT a törvény:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Férjem 52 augusztusi, 1970 nyara óta dolgozik egy helyen, ami most épp meg fog szünni:-((
Mikor mehetne nyugdijba?
Ugy hallattom mehetne 60 évesen -10,8% csökkentéssel, de akkor az meddig csökkentett, amig eléri a nyugdij korhatárt, vagy örökre?
60 éves kora előtt semmi lehetősége?
Köszönöm
tudni szeretném
A férjed 60 évesen akkor tud előrehozott nyugdíjba menni a jelenleg hatályos törvény szerint, ha meglesz a 42 éve, a csökkentés max. 8,4%. Ha nem, akkor 62,5 évesen.
Ha megszűnik a munkahelye másnaptól regisztráljon a munkaügyi központban.
Álláskeresési járadékot kaphat 91+179 napig. utána kaphat álláskeresési segélyt 6 hónapig, azt követően az életkora alapján a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélyét. Ez utóbbi kettő alacsony összeg.
A munkanélküli ellátások is növelik a szolgálati időt, de nem rontja le a nyugdíj összegét (persze, ha nem változtatnak a törvényen).
Ha teheti 2012-ben menjen el nyugdíjba, mert 2013-tól más lesz a számítás.
Üdvözlettel Veci
Kedves Vci
meglesz neki 60. életéve betöltésekor.
De akkor a 8,4%-os csökkenés örökre érinti, vagy meddig?
tudni szeretném
Ha eléri a férjed az öregségi nyugdíjkorhatárt nem lesz újraszámítás, hiszen már nem járulékfizető (ez utóbbi az én megjegyzésem), és a nyugdíjjal már van "biztos" megélhetés. Azonkívül addig (ha lesz) már nyugdíjemelést is kap.
Üdvözlettel Veci
Kérdezni szeretném, hogy előrehozott öregségi nyugdíjat igénybe vevő kolléganőm, aki 2011 februárjában lesz erre jogosult, mikortól veheti igénybe a felmentési idejét. én úgy tudom, hogy arra az időre, amikortól igényli az előrehozott nyugdíjat, már túl kell lennie a felmentési időn.
Hortenzia
- Ha közalkalmazott a kolléganőd, akkor a felmentés utolsó napja a születésnap legyen. Az ő esetében a születésnap utáni naptól kérheti a nyugdíj megállapítását.
- A Mt. hatálya alá tartozók esetében (gondolom nem erre kérdezel) a jogviszony vége a születésnap előtti nap. Ebben az esetben a születésnap kérheti a nyugdíj megállapítását.
Üdvözlettel Veci
Szeretnék segitséget kapni a nyugdijam kiszámolásához, nincs meg munkakönyvem és a nyugdij intézet nem tudta megszerezni. Igy a nyugdijam csak a minibálbérböl számolodna ki ami a fele az igazinak.
Külföldön élek és a volt munkahelyeim megszüntek.Kérem hol tárolnak ilyen fontos iratokat.
Üdv Kaba
1954.május 25.én születtem. Mikor mehetek leghamarabb nyugdijba? Vajon a Fidesz megtartja-e az igéretét és elengedi - e a nőket 40 év szolgálati viszony után?
szives válaszát várom Mami 54
1954.június 15-én születtem. augusztus 3-án 42 éves munkaviszonyom lesz. Tudja valaki mikor mehetek el nyugdíjba?
Mami54
A jelenleg hatályos törvény szerint te 60,5 évesen mehetsz előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-al csökkentett. Azt, hogy Fidesz betartja-e az "ígéretét", jelenleg nem lehet még megmondani. Nyilván sok körülménytől függ, az OÉT tárgyaláson „Kuti László, a munkavállalói oldal soros elnöke, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is kiemelte: az előző kormányzati ciklusból áthúzódott témák megtárgyalását folytatni kell, különös tekintettel a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjra, majd ősszel a 2011. évi bértárgyalások is elkezdődnek.” Hátha lesz belőle valami.
DE van egy aggályom: és a férfiakkal mi lesz? Már az 1951-ben születettek is csak csökkentettel mehetnek előrehozott nyugdíjba, az 1952-53-ban születettek 60 évesen, de 42 év szolgálati idővel, az 1954-ben születettek 60,5 évesen szintén 42 év szolgálati idővel és max. 8,4 % csökkentéssel. A férfiak átlagéletkorát tekintve nekik is "illene valamit ígérni", a korkedvezmény vonatkozásában.
Üdvözlettel Veci
Vicuska15
Neked ugyanaz a válaszom, mint Mami54-nek.
Üdvözlettel Veci
Előre hozott nyugdíj szolgálati időmegállapítást kértem tavaly az év közepén. Meg is kaptam annak rendje módja szerint. Benne az addig elismert szolgálati időt és jövedelem kimutatást 1988-tól. Kérdésem a következő: az adozona.hu-n található nyugdíjkalkulátor kitöltésekor a megadott jövedelmekkel számolhatok-e? Kitöltöttem, de valamit nem értek, lényegesen nagyobb értéket számol mind amit várhatok. Szerintem... Mit rontottam el?
(45 év szolgálati idő, minden év "brutto" jövedelme beírva)
Előre is köszönöm.
üdvözletem mindenkinek
Szeretném megkérdezni, hogy miből adódik a max 8.4%-os csökkentés?Ezt több válaszban olvastam akkor, ha férfi 42 éves munkaviszonnyal, 60 évesen megy előrehozott nyugdíjba.1951-es születéssel. Hiszen két évvel többett dolgozott, mintha nő lenne, és mégis levonnak tőle, mig a nőknél 40 év után ezen feltételekkel teljes nyugdíjat adnak.Szegény férfiak sokkal esendőbbek, jobban kellene rájuk vigyázni.
Amerre csak megyek mindenhol csak öregasszonyok maradnak életben.
sisisi
Ha minden adatot beírtál, akkor szerintem hidd el azt az összeget. Nekem 42 évem alapján a kalkulátorral kiszámolt nyugdíjnál 5-7 %-al több volt a pontos számításnál 2009-ben. Neked a nyugdíjalapból számított átlagkereset 90 %-át számítják nyugdíjként (12. §).
Üdvözlettel Veci
ágimama
Ezt a kérdést az elmúlt évben Korózs Lajosnak szinte szó szerint feltettem. Az volt a válasz, hogy 1997-ben a nyugdíjkorhatár megemelésekor hirtelen emelkedett a nők nyugdíjkorhatára 55 évről 62 évre, miközben a férfiaké 60-ról 62 évre és ezzel kívánnák kompenzálni. Hivatkoztam a férfiak átlag életkorára én is. Némi igazság tényleg van a válaszban, de ennek ellenére nem elfogadható. Hát a mostani kormány elképzelése méginkább nyitja az ollót, ha megvalósítanák, ha a nők 40 év szolgálattal elmehetnének nyugdíjba. Mi "ratkós" gyerekek többnyire elértük, akár férfiak, akár nők.
Üdvözlettel Veci
Segítséget szeretnék kérni döntésemhez.2009.decemberében megállapodást kötöttem cégemmel korengedményes nyugdíjra 2010.08.01-től,mely megállapodás a nyugdíjintézethez benyújtásra került.Cégemnek így 13 havi nyugdíjat kell egyszerre befizetni.Tanácstalan vagyok hogy ezt igénybe vegyem,vagy várjam meg a 2011.01.01-t ,ugyanis már idén nyáron meg lesz a 40 évem, s így lehet hogy segítség nélkül is elmehetnék nyugdíjba.
Köszönettel.Judit-
Judit52!
Örülj, hogy a munkáltató megállapodott veled és befizette a nyugdíjadat. Nagyon sokan hálásak lennének ilyen helyzetért. A nyugdíjad lesz annyi, mint a nettó béred, mit vacillálsz.
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02