Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # 2011.11.25. 17:11

Vonulj nyugdíjba: tíz évet is fiatalodhatsz!
2009. november 10., kedd 13:32 Pénzcentrum

A fizikai betegségek tünetei, a stressz és a túlhajszoltság hatásai egy pillanat alatt elmúlnak, amikor az ember nyugdíjba vonul, a jótékony hatások pedig akár tíz éven át is fennmaradnak.

hirdetés

Ezúttal nem brit, hanem svéd és francia tudósok álltak elő nem mindennapi kutatásaik eredményeivel. A tanulmány szerint - melyhez 14 éven keresztül gyűjtötték az adatokat a szakemberek - a jótékony hatások minden nyugdíjba vonulónál jelentkeznek, a topmenedzserektől a bolti eladókig. Ugyanakkor minél több kihívással kell szembesülnie a dolgozónak a munkahelyén, annál édesebb lesz a visszavonulás és a pihenés.

Az ülő munkánál leggyakrabban jelentkező hát- és nyakfájdalmak hamar elmúlnak, akárcsak a depresszió és az évek során kialakult asztmatikus tünetek. Sőt, a stressz miatt megnövekedett szívroham veszélye is egy csapásra lecsökken. Az áldásos hatások függetlenek nemtől és családi állapottól.
A nyugdíjba vonulás rögtön olyan eredményeket hoz, mintha nyolc-tíz évet fiatalodnánk, ráadásul a hatások hosszan tartóak - derült ki a kutatásból, mely egybecseng egy korábbi felmérés eredményével, mely szerint tartósan javul az alvás a munkahelyi lant letétele után.

A kísérletben 14 700 fő vett részt 14 éven keresztül, 7 évvel a nyugdíjba vonulás előttől 7 évvel az utánig. A megkérdezettek közül sokan betegségeik és mentális problémáik eltűnéséről, illetve a tünetek javulásáról számoltak be. A legkisebb változás épp azok egészségi állapotában állt be, akik szerették a munkájukat és stresszmentes környezetben dolgoztak.

A kísérlet eredményei komoly kihatással lehetnek a nyugdíjszabályokra. A viták ugyanis újra fellángoltak a nyugdíjkorhatár -anyagi okokból történő - kitolásáról; a tény viszont, hogy a nyugdíjba vonulás egészségileg komoly előnyt jelent, nem sok támogatót fog szerezni ezeknek az terveknek.
Kapcsolódó cikkeink:
Egyre magasabb a nyugdíjkorhatár
Magyar luxusnyugdíjak: évi 6 millió mindhalálig
Előveszik a rokkantnyugdíjasokat
A britek 70 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

gabusch # 2011.11.25. 17:09

@mamamacoka
Szakcsi a szívem csücske:-)
Köszönöm !
Kínom van:316 a forint,ami egyszerűen kiüti az embert...
Küldöm az én kedvencemet Szakcsitól és gyógyulgass:-)

@Fruzsi
Hozzávalók:

• végy 5 órányi szabadidőt,és olvass a fórumon/visszamenőleg 1 évnyi linket és kommentet. Megéri:-)

"Mennyi felmentési időt kell adni kötelezően?"
Válasz: a gugliba annyit kell beírni, hogy Kjt..ezek után el kell olvasni a paragrafusokat..Érthető lesz,nem is annyira bonyolult.

A felmentési idő ADHATÓ ! Én nem kapok egyetlen napot sem, mert ugyan 59.vagyok és várományos,de bünti Must megyei..
Te meg kapod,mert kapod és X is kapja a 2 hónapot(vagy mind a nyolcat)-sőt sétál is 4 hónapon át,mert az ADHATÓ szó az azt jelenti, hogy nem vagyunk egyformák..
(Szilvásegerben és Kugyiban megkapod a 8 hónapnyi felmondási időt,de Káposztáscsögölyön csak 2 hónapot és Kibelkőrösön meg semmit)

Na ez a szép nagy mai igasság :-)
gabusch53

sitimaci # 2011.11.25. 15:43

Selmeczi: adómentes marad az öregségi nyugdíj
2011. november 25. | 15:47

Selmeczi Gabriella pénteken kijelentette, a Fidesz-KDNP nem hagyja életbe lépni azt az MSZP által 1997-ben elfogadott törvényt, amely 2013-tól adókötelessé tenné az öregségi nyugdíjakat - írja az MTI.

Többek között ilyen és ehhez hasonló témákról is szó lesz a Portfolio.hu Öngondoskodás konferenciáján. A félnapos eseményen a vagyonkezelési szektor megújulása áll a középpontban.

Andre06114 # 2011.11.25. 13:54

Olvasva a forumot, latom, ezrek sorsa valasztott politikusaink kezeben van. Nos ha a politikusok visszahivhatoak lennenek, szerintem mashogy szavaznanak. Amugy nem tiszta, - mi a kulonbseg a korhatar elotti es az elorehozott nyugdij kozott?
Szep napot mindenkinek. Andre

Veci # 2011.11.25. 10:21

fruzsi53
A felmentési idő megadására a törvény nem kötelezi a munkáltatót abban az esetben, ha a munkavállaló kéri (vagyis nem kötelező!!!). Vannak fenntartók, akik már évek óta nem adnak felmentési időt, ha a munkavállaló kéri. Ha te megkapnád a 8 havi felmentési időt, akkor nagyon szerencsés leszel, főleg a 2012-es költségvetést látva.
Ha megkapnád, akkor úgy számold vissza az időt, hogy az utolsó jogviszonyban töltött nap legalább az 59. szülinapod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.25. 10:15

Fiúk és Lányok!
Itt a jövő heti ülésrend, a mi sorsunkról hétfőn döntenek (13. pont):
http://www.parlament.hu/…napirend.htm
„13./
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat (T/4663. szám)
(A zárószavazás.) *
A napirendi pont előadója:

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Egységes javaslat: T/4663/29. szám”

Itt OLVASHATÓ az egységes javaslat:
http://www.parlament.hu/…663-0029.pdf

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.25. 10:14

Ágneta54
Megpróbálom az érvelésed szerint összerakni a 8.§-t:
8. §
(1) Az ezen alcímben foglaltak alapján megállapított korhatár előtti ellátás összegét a társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazandó szabályok, valamint a (2){4) bekezdésben foglaltak szerint kell megállapítani .

(3) A 7. § (1) bekezdés a), b) és f) pontja szerinti esetben a korhatár el őtti ellátás (1) bekezdés
szerint kiszámított összegét – a (2) bekezdésben foglalt eset kivételével
– a Tny . 2011 . december 31-én hatályos 18/A. § (3) bekezdése szerint csökkenteni kell, ha a jogosult a 2011 . december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra szerzett volna
jogosultságot .

(2) 1950. vagy 1951 . évben született nő esetén a 7 .§ (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a korhatár előtti ellátás (1) bekezdés szerint kiszámított összegét a Tny . 2008. december 31-én hatályos 10 . § (2) bekezdése szerint csökkenteni kell, ha a jogosult

• a) a 2011 . december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot, és
  • b) a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt 2008.december 31-éig megszerezte .

(4) A 7. (1) bekezdés a) és f) pontja szerinti esetben a korhatár előtti ellátás (1) bekezdés szerint kiszámított összegét a Tny . 2011 . december 31-én hatályos 188 . (2), illetve (3) bekezdése szerint csökkenteni kell, ha a jogosult a 2011 . december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár
előtti ellátás kezdő napjáig csak a Tny . 2011 . december 31-én hatályos 18/B . §-a szerinti előrehozott öregségi nyugdíjra szerzett volna jogosultságot .

EZ AZ 1952 ÉS 1953-ban SZÜLETETT NŐKRE VONATKOZIK!!! Szerintem nézd meg pontosan a dec.31-ig hatályos tv. 18/B.§-t (ezt idézted, de ez nem az 51 előttieket érinti)

7. §
(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011 . december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
a). az, aki 2011 . december 31-éig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny . 2012. január 1-ét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges

• aa) életkort betöltötte, és
  • ab) szolgálati id őt megszerezte ,

b). az az 1953 . évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,

f). az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú
jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a
jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megel őzően írásban megkötötték,
feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult
a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011 . december 31-én hatályos
szabályok szerint az 1 . § c) pont ca), cb), cd) vagy cJ) alpontja szerinti korhatár el őtti nyugellátásra
jogosult lett volna,

Üdvözlettel Veci

fruzsi53 # 2011.11.25. 09:59

Kedves Veci!

Mennyi felmentési időt kell adni kötelezően? 32 év közalkalmazotti viszonyom van.
Mindenképpen abban reménykedem, hogy ezt a tanévet végigdolgozom, de a szeptembert már nem kell elkezdenem.(Október első napjaiban töltöm az 59-t.)
Köszönöm a segítséged.

Ágneta54 # 2011.11.25. 09:47

Kedves Veci!
Most ahogy többször átnézem, valóban a 2008 évi Tny vonatkozik a 50-51-es születésűekre, nem az amit én beidéztem.
Köszönöm mégegyszer a segítségedet.
Üdv: Ágneta

Ágneta54 # 2011.11.25. 09:26

Kedves Veci!
Köszönöm gyors válaszodat, remélem Te értelmezed jól, hisz ebben Neked nagy gyakorlatod van.

A csökkentés mértékét a nyugdíjtörvényből idéztem, ugyanis arra hivatkozik a javaslat 8.§ (3)-as pontja hogy a 18/A.§ (3)bekezdése szerint csökkenteni kell a 2011. december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár előtti ellátás összegét.

Mégegyszer köszönöm.

jozsi19510 # 2011.11.25. 08:34

Kedves Előrehozott jelölt!

Képzelheted milyen ellenállásba ütközött a miniszterelnök mikor ezzel az emberrel tárgyalt!
Mit várhatunk attól, aki még 50 év után is tanít!
Képzelem milyen elit lehet az a kar, ahol ez az ember még taníthat!
Kíváncsi lennék rá, a bányába is dolgozna e még!
Csatlakozom a kérdést feltevőkhöz! Nem kellene makszimalizálni az aktív életkort 65 évben, mint a biróknak?
Ezt viszont nem csak a képviselőkre terjeszteném ki!

Üdvözlettel: jozsi19510

Veci # 2011.11.25. 08:31

Ágneta54
A 8.§-ból olvasd el az (1) bekezdést is! Valamint az egyes bekezdésekben szereplő passzusokat is. Így kiragadva valamit az nem jó.

(1) Az ezen alcímben foglaltak alapján megállapított korhatár előtti ellátás összegét a
társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazand ó
szabályok, valamint a (2){4) bekezdésben foglaltak szerint kell megállapítani .

Az én értelmezésem szerint:
Aki a 2008 előtti szabályok szerint ment előrehozott nyugdíjba ott a csökkentés nélküli nyugdíjhoz 38 év szolgálati idő kellett, és volt gyermekkedvezmény is, ha valakinek nem volt meg a 38 éve és hiányzott hozzá (pl. nekem 42 esetén semmi gyermekkedvezményt nem számoltak).
Aki akkor 34 évvel rendelkezett, annak csökkentett ellátást állapítottak meg, volt gyermekkedvezmény is, ha valakinek nem volt meg a 34 éve és hiányzott hozzá. Ha az 1951-ig született nő ez év végéig 34 év szolgidőt szedett össze, annak csökkentik a nyugdíját a korábban erre a korcsoportra vonatkozó szabályok szerint.

NEM ÉRTEM honnan idézted be a csökkentés mértékét, az az 1952 és 1953-ban született nőket érinti. Az 51-ig született nőket nem a 2010-től hatályos törvény szerint veszik figyelembe. A valorizációs szorzó, számítás módja (2012-ben még nettó alapján a ma még hatályos nyugdíjtörvény 12.§) viszont a nyugdíjba (korhatár előtti ellátásra) vonulás időszakában érvényes törvény szerinti.
Nem kell kavarni a dolgokat, de remélem megnyugtattalak.
Közben látom, hogy szafika és ildo50 is válaszolt.

szafika
Az 50-51-es nőnek 38 év kellett a csökkentés nélküli nyugdíjhoz. Célba találtál szakképzős "tanárnéni" voltam előrehozott nyugdíjba vonulásom előtt :-)

jozsi19510
Nem kell felvenni a kesztyűt, mindenkit a cselekedete minősít. Ne legyetek ti is hasonló stílusúak, már némi finomodás tapasztalható.

Üdvözlettel Veci

ildo50 # 2011.11.25. 07:50

szafika!

Az 1950-51-es születésűeknek az előírt minimális szolgálati ideje (csökkentés nélküli) 2007-2008-ban még 38 év volt.

jozsi19510 # 2011.11.25. 05:32

Gitta52!

Idézném!
"Most itt emlékeztetném: hogyan lehet egy társadalmat helyes irányba terelni, ha a maximális felfogó képessége csak ennyi?"
"S az igaz, hogy a gyereket a gólya hozza? Már hónapok óta stresszelek, senki nem mond semmit, pedig csak papás-mamást játszottam a barátommal."
"Az embereket taníttatni kell(ene), mert túl sok a functionális analphabeta."
Ön szerint lehet ezt nem érteni!
Azt nem lehet érteni, hogy kerül erre a fórumra ez a stílus!
És ezek után mintha mi sem történt volna, tanácsosztó ként tetszeleg! Beírásai már korábban is minősítették Önt!
"functionális analphabeta." ÓÓÓ! Még brilírozik!
Gitta, ez az Ön látlelete! Tartok tőle, Ön nem értette amit írtam! Nem csodálkozom rajta, hogy nem vette a lapot!
Több időt nem pazarolok Önre! Biztosan lesz aki a helyére rakja, ha ismételten magára tör az írogathatnék!

Üdv Jozsi19510

szafika # 2011.11.25. 00:34

Kedves Gitta !
Itt mindenki igyekszik tanulni Vecitől ! Mert még ragad ránk ez+az, mert a jó pap is hóttig tanul ! Mert egymástól is tanulhatunk, ha jóindukatot látunk a segítőkészségében , bár ilyen tanárnénikkel lennének tele az iskolák !

szafika # 2011.11.25. 00:22

Ágneta54, ha már elment nyd-ba a barátnőd, akkor már megállapított nyugdíjat kap !? Az 51-es korosztálynak még elég volt a 37 év ! miért csökkentenék ?!

Ágneta54 # 2011.11.24. 23:47

Kedves Veci!
A javaslat 8.§-a az 1950-51-es nők járadékát csökkenti,ha nincs meg a 40 év szolgálati idejük, ha jól értelmezem?

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél

1. 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
  2. 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
  3. 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.

Barátnőm 51-es születésű és 37 év szolgálati idővel ment nyugdíba, akkor neki 7,2 %-kal csökkentik január 1-től a járadékát?

Veci # 2011.11.24. 22:28

Scop Bachy
Köszönöm szépen, neked is szép ünnepet kívánok. Sajnos számodra nem kedvező választ írtam. Azért olvasd el te is az egységes javaslatot, hétfőn szavaznak róla.

Üdvözlettel Veci

Scop Bachy # 2011.11.24. 22:01

Kedves Veci!

Köszönöm, gyors, és személyemre szabott válaszod, Áldott Ádventet, majd azt követő Karácsonyt!

Scop

Veci # 2011.11.24. 22:00

mamamacoka
Ez szép, köszi és GYÓGYULJ meg!

Üdvözlettel Veci

gitta52 # 2011.11.24. 21:14

Kedves Gabusch!
Ich habe Angst vor dem Wolf nicht, nicht er kostet ein Verbot nur!
gitta

Veci # 2011.11.24. 21:07

IDÉZET az egyságes javaslatból:

3. A korhatár előtti ellátás megállapítása
7. §

(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011 . december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

• a) az, aki 2011 . december 31-éig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny . 2012. január 1-ét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges

aa) életkort betöltötte, és
ab) szolgálati id őt megszerezte ,

• b) az az 1953 . évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati id őt szerzett,
  • c) az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-ét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett,
  • d) az, aki 2011 . december 31-éig a bányásznyugdíjról szóló 150/1991 . (XII. 4.) Korm. rendelet 2012. január 1-ét megelőzően hatályos szabályai szerint a bányásznyugdíjra való jogosultságot megszerezte,
  • e) az, aki 2011 . december 31-éig az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992 . (I. 13 .) Korm. rendelet 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett,
  • f) az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték,feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011 . december 31-én hatályos szabályok szerint az 1 . § c) pont ca), cb), cd) vagy cJ) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,

feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.

(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a jogosult a korhatár el őtti ellátást az öregségi
nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel kérheti, ahány év korkedvezményt a Tny . 2011.
december 31-én hatályos szabályai szerint

1. a korhatár előtti ellátás kezdő napját megelőző napig szerzett, ha a korhatár előtti ellátás

kezdő napja 2012 . évben van ,

1. az a) pontban nem említett esetben 2012 . december 31-éig szerzett.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.11.24. 21:02

wawawawawawawaooo !
Szó sincs arról a j.fórum etikai kódexében,h pl.a gittát ne haraphassam meg,avagy a Korallt ne imádjam az okos/racionális(latinos)kommentjeiért:-)

"Egyes kérdések Fórumunkon való gyakori ismétlődése, a többszöri kérdésfeltevések zavarják a Fórum működését, megnehezítik a segítőkész Fórumozók számára a válaszadást"
52-53 ! Bitte schön megtanulni egy aranyos egér használatát !
Üdv:gabusch53

Veci # 2011.11.24. 20:49

Fiúk és Lányok!
Itt a jövő heti ülésrend, a mi sorsunkról hétfőn döntenek (13. pont):
http://www.parlament.hu/…napirend.htm
13./
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat (T/4663. szám)
(A zárószavazás.) *
A napirendi pont előadója:

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter

Egységes javaslat: T/4663/29. szám

Itt OLVASHATÓ az egységes javaslat:

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.11.24. 20:34

Ha hozzászólást kívánunk írni a szövegmező alatt az alábbi van kíírva:

Tisztelt Fórumozó,

Egyes kérdések Fórumunkon való gyakori ismétlődése, a többszöri kérdésfeltevések zavarják a Fórum működését, megnehezítik a segítőkész Fórumozók számára a válaszadást.

Fentiek elkerülése érdekében kérjük, kérdése, problémája felvetését megelőzően győződjön meg arról, hogy az adott kérdés szerepel-e az eddigi hozzászólások között (a fórum keresőt itt találja)

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel. Amennyiben az nem tartozik szervesen a Fórumunkon már szereplő egyik témához sem, nyisson új témát.

A Fórum rendjének zavarása, jelen felhívás, illetve a Fórum szabályzat (moderálási elvek) figyelmen kívül hagyása esetén a szabályszegő összes hozzászólását töröljük.

A fórumtagok nem minden esetben jogvégzett szakemberek. Amennyiben jogi tanácsadót, jogi képviselőt keres, használja a Jogi Fórum Ügyvédi Szaknévsorát. Ügyvédek számára megkereséseket közvetlenül az "Ügyfél keres ügyvédet" oldalon küldhet.

Megértését köszönjük!

Jogi Fórum szerkesztősége

Nem erre hivatkozással írtam korábbi válaszaimban megjegyzésként, hogy olvassatok vissza, de néha már tényleg fárasztó ugyanazt ismételten leírni, mikor néhány (tényleg néhány) beírásnál megtalálható a válasz.
ENNEK ELLENÉRE, ha valakinek mégis segítség kell a csípős megjegyzésem ellenére megpróbálok válaszolni.

Üdvözlettel Veci