Kedves Veci,
Anyukám 1953 06.25-én született. Van 41 év szolgálati éve (ebből a 40 évből 10 év az, amikor gyesen és anyaságin volt), de mivel, nem tölti be december 31-e előtt az 59. életévét, nem mehet el a most hozott törvény szerint kedvezményes öregségi nyugdíjba. Hallottunk róla hogy van rá lehetőség hogy a még fennmaradó járulékokat nemcsak a munkáltató, hanem a magánember is kifizetheti, és így elmehetne az adott esetben is nyugdíjba. (Valószínűleg csak akkor ha ezt december 31-ig megteszi). Hogy lehet ezt megtenni? Erről szeretnénk részleteket megtudni, mivel a nyugdíjpénztárnál nem árultak el erről semmit.
Koszonom a valaszt
Előrehozott öregségi nyugdíj
Kedves Veci!
Korábbihoz tenném még azt, hogy állítólag a 42 év mivel nincs meg a 60.-ik születésnapomon, nem mehetek el előrehozott öregségi nyugdíjba.
Kérdezem, hogy a nappali tagozatos tanulmányok közül a szolg.-idő beszámítás hogy működik. Volt egészségügyi okok miatt félévismétlésem.
Scop
Andre06114
Sajnos a rolót lehúzták előtted is! 2012-ben már csak az 1952 előtt született férfiak mehetnek korhatár előtti ellátásra, illetve azok az 52-es férfiak, akiknek az idén megtörténik írásban a felmondás, megkezdik letölteni a felmondási időt, ami legkorábban a szülinapon telik le. Ha később, akkor csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor mehet öregségi nyugdíjba. A ma még hatályos tv. szerint az 1954-ben születetteknek 63,5 év az öregségi nyugdíjkorhatár.
A nyugdíjszámításról a Nyugdíjbiztosító tudna felvilágosítást adni, hogyan számítják a külföldi kereseteket, mely államokkal van egyezmény.
2008-tól a nyugdíjalapból számított netto átlagkereset alapján, 2013-tól bruttóból számolják a nyugdíjat. Itt a nyugdíjtörvény, tégedet a 20.§ érint majd, 2012-ig aki elmegy ellátásra, vagy öregségi nyugdíjba, azoknak a 12.§:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Kérdésem: 1952.07.30.-án születtem. Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni. Ez év végéig 40 év és 30 nap szolgálati időm lesz. Megtehetem ezt? Munkahelyemen lévő ügyintéző szerint nem, mert erre csak 60 éves korban szerzek jogosultságot. Forduljak a Bp.-i vagy a regionális munkahelyi központhoz? Köszönettel várom a választ. 17.-én tettem már fel kérdést, de címeztem névre. Tisztelettel: Scop Bachy mentőtiszt
Scop
Kedves Veci,
Az elorehozott oregsegi nyugdijal kapcsolatosan szeretnek erdeklodi. 1954-ben szulettem, ha jol tudom, 60 eves es 183 nap utan vehetem igenybe az elorehozott oregsegi nyugdijat. Ez idaig 37 ev munkaviszonyom van, ebbol negy evet az USA-ban dolgoztam, allitolag ezeket az eveket nem szamoljak be a ledolgozott evekbe. Tobb munkahelyemen is megbizasi szerzodessel dolgoztam, beszamitjak ezeket az eveket? Szeretnem kerdezni, van-e lehetoseg utolag befizetni jaradekot.
Mar ot eve az Egyesult Kiralysagban dolgozom, es ugy tervezem, hogy meg harom evet maradok, s aztan koltozom veglegesen haza Magyarorszagra. Azutan is erdeklodnek, hogyan, mi alapjan szamitjak ki a nyugdij osszeget?
Udvozlettel Andras
Proba
Kree
Nagyon sokszor leírtam már a hasonló esetekre a választ. Érdemes visszaolvasni, akkor kevesebb a kétség. Édesapád csak akkor tudna 2012-ben elmenni korhatár előtti ellátásra, ha az idén írásban megtörténik a felmondás, megkezdődik a felmondási idő letöltése, ami minimum a 60. szülinapig kitart. Attól függ mennyi felmondási időt kap.
MÁS, a korengedményes nyugdíj, de azzal rapid módon kell lépni, mert a Munkaügyi Központ felé a munkáltatónak bejelentési kötelezettsége van (30 nappal előbb). De erre szerintem nincs esélye.
http://www.onyf.hu/?…
nail
Az ellátás mellett lehet dolgozni a minimálbér 18-szorosáig, ha a keretösszeget meghaladja, akkor kell szüneteltetni. A 40 év jogosultsági időbe, néhányunk értelmezése szerint meg lehet szerezni a hiányzó időt de szerintünk azt együtt nem.
NOS! Te 2 év múlva öregségi nyugdíjas leszel, ha dolgozol az ellátás mellett, akkor kérheted az újraszámítást, és azt adnák ami kedvezőbb. Ez van a végszavazás előtt álló tv.javaslatban. Nem hinném hogy azzal járnál jobban, egyrészt 2013-tól változik a nyugdíjszámítás, másrészt te évente kaptad (kapjuk) az emelést és úgy gondolom azzal jársz jobban. Kb. a 0,5%-os emelés megmaradna a nyugdíj melletti munka esetében, ezt majd a hatályos tv. szerint meg kell majd nézni.
Üdvözlettel Veci
foglalt becenév, gabusch!
Nem tudnak, vagy nem akarnak utánanézni, hogy kik azok, akik a nyugdíjukat is igénybevették és a nem kevés fizetésüket is? El kellett volna döntetni velük, hogy most nyugdíjasok, vagy nem, mert tovább akarnak dolgozni. De akkor nem vehették volna igénybe a nyugdíj-ellátást. Ez mind elmaradt.
foglalt becenév, gabusch!
Ismerem őket. Legtöbbjük vezető beosztásban volt, vagy "káderek" és megengedték nekik, hogy nyugdíj mellett tovább "dolgozhassanak". Inkább csak bejártak dumcsizni, Na, 2 órát dolgozgattak is, kávéztak, interneteztek, kimentek vásárolni...stb. Mit gondolsz miért volt 8 évig az MSZP kormánypárt? Most meg már nem tudnak mit csinálni velük, mert betöltötték az érvényes korhatárt és röhögnek a markukba. Közbe kitanítatták a gyerekeiket, 1-2 egyetem. Mire elvégezték 30 évesek lettek és már annyira túl lettek képezve, hogy nem akarnak dolgozni. Pl. bölcsész! Nem tud elhelyezkedni. Azt mondja tanárnak meg nem megy, mert ott elveszti az egyéniségét. Most vállalkozóként nyelvet tanít. Tudod mennyit adózik? Én, mint alkalmazott keményen 36 %-ot lepengettem. A fizezésem 60%-át kaptam kézhez. Gondolom, sokan vagyunk ilyenek. Kérdezem én ki "fosztotta" ki a nyugdíjkasszát?
http://www.nepszava.hu/…/article.php?…
Üdv: Korall (53-as nö)
gabusch
Ezt ugatom kezdet óta - erre senki nem figyel fel????? Vén trottyok ( bocsánat ), alig vonszoják magukat, DUPLA fizetésért!!! Így van, 55-57 éves koruk óta nyugdíjban, emellett sunyin elveszik a fiataloktól a munkahelyet!!!!! EZT ki fogja valahol megpendíteni????
Kedves Veci! nem olvastál vissza elég régre, így ez még megválaszolatlanul maradt :):
Ha idén elmegyek előrehozott öregségi nyugdíjba (51-es nő vagyok, megvan a szükséges szolgálati időm), akkor ha tovább dolgozom teljes munkaidőben a régi munkehelyemen, akkor:
a fizetésem mellett kapom-e a nyugdíjat (vagy ellátást) IS addig, amíg el nem érem limitet (a min bér 18-szorosát vagy ahogy alakul jövőre), vagy ebben az esetben a nyugdíj (vagy ellátás) teljes egészében szünetel?
ha dolgozom még 5 évet, ezt utána fizetés és szolgálati idő szempontjából beszámítják-e, ha majd végleg elmegyek és nem dolgozom tovább, vagy a most megállapított nyugdíj és szolgálati idő már kőbe van vésve?
Karácsonyi ajándék Kedves Vezetőnktől és fülkeforradalmi kormányától:
"Nem szüntetjük meg az özvegységi nyugdíjat, nem csökkentjük a nyugdíjakat – szögezte le Iván László.
Arról is szólt, a nyugdíjkorhatár emelésének tekintetében Magyarországon a 2014-ben vezethetik be a 65 éves felső nyugdíjkorhatárt."
(2027 helyett 2014!)
fidesz.hu
Lehet min rágódnunk.
Kedves Veci!
Édesapámnak szeretnék segíteni, ezért kérem a tanácsodat. Ő 1952.06.04-én született, és egy 2009. november 13-i szolgálati idő igazolás alapján 42 év és 127 nap szolgálatii ideje van (azóta munkanélküli volt, és idén augusztustól 6 órában dolgozik). Ha jól tudom, a jelenlegi szabályok szerint 2012.06.04-től mehetne előrehozott öregségi nyugdíjba. Milyen lehetőségei vannak, illetve lesznek a jövő évi szabályozások szerint nyugdíjba vonulni?
Előre is köszönöm a segítséget.
Az én munkahelyemen most szerveznek Franciaországba buszos 5 napos utat. Csak dolgozó-nyugdíjasok jelentkeztek, csak ők tudják kifizetni a horribilis összeget! A lányom reggeltől-estig keresi a munkahelyet, amit bármelyiktől át tudna venni.
@Korall53
Igazad van,a 6% =a 62-3-5-8 évesek,akiket én olyan nagyon szeretnék itt látni a fórumon:-)
Jogászkáim/dokikák/tudóskák/menedzserkék/Bkv és egyéb tanácsadó lányok..
(ők azok,akik ma 62-3 évesek és 55-57 éves koruk óta előrehozottak és a mai napig álcázzák a nyugdíjasságukat..
(ugyan nyugdíjba mentek formálisan,de nemigen beszéltek róla)
Ők naponta úgy tűnnek,mintha nem kapnák a dupla fizut,pedig kapják !
Egyszerű a dolog,-nem kell beszélni róla, és minden olyan, mintha nem is lenne
gabusch
Akkor csak 6%-kal nő az igazi nyd-asok száma, akiknek meg lesz védve a nyd-ja.
Üdv: Korall (53-as nö)
A nyugdíjba menők 94%a korhatár alatti kis országunkban
Kedves Veci.Holnap a munkügyessel megbeszélem a 8havi felmentést megkapom valószinű.Köszönöm a segitséget.Ferenc
renéke (Ferenc)
Még 17-i beírásodra válaszoltam, és úgy gondoltam az teljesen érthető volt, de 19-től nem voltam netközelben.
http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.2.0
Ezt válaszoltam:
„Mivel a 42 év szolgálatiidő májusban lesz meg, akkor is elmehetsz korhatár előtti ellátásra . Ha megadnák neked a 8 hónap felmentési időt, az idén ezt írásban rögzítitek, és megkezded a felmentési időt, ami eltartana legalább a 42 év szolgálati időd betöltéséig (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor a tv.javaslat szerint 2012-ben elmehetsz korhatár előtti ellátásra, ugyanúgy számolják az ellátást, mint a nyugdíjat (szerintem ez lesz a te utad). Ekkor viszont jobban jársz a a 8 havi felmentés kihasználásával.”
A lényeg, hogy az idén kezdd meg a felmentési idő letöltését, májusig tartson, és akkor a betöltött 42 év után kérheted a korhatár előtti ellátást. Erre a te esetedre hívatkozva én megkérdeztem még 17-én a lehetőséget és neked akkor úgy is válaszoltam.
Te is örülhetsz, főleg ha tényleg megadják a felmetési időt, tervezzék be azt a 8 hónapot, azt vedd is igénybe, ha megadják, jó lesz az az ellátás később is, mint május.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci. Látom ma sokan örülnek,nekem is mondhatnál valamit ami jobb kedvre deritene.Irtam Neked 2011 11 20-án.Mondj nekem is valami kedvezőt,hogy én is pezsgőzhessek.Tisztelettel Ferenc
Nem hiszed el, mennyire örülök! Lehet, hogy kimegy a közértbe pezsgőért! Mi jár a jóhírt hozónak? /az, hogy túlzásokba esünk?/
Már csak nekem kell, hogy meg legyen a 40 évem, és unokázhatok, ha minden igaz,2012. szeptemberében! Oh de várom!
spaniel
Túlzásokba ne essél!!! :-)
A lényeg, ha megszavazzák a törvényt a férjed akkor is öregségi nyugdíjas lesz, mert 2010-től is öregségi nyugdíjas.
Üdvözlettel Veci
Nos Veci! Te kedves, Te szép, Te okos! Te....minden jó! Ettől kezdve bárki bármit mond, nem fog érdekelni. NEKED hiszek! Köszi!
spaniel
Az összes korkedvezménye 5 év? Ha igen, akkor ő 55 évesen előrehozozttba ment, mert 62-5=57 év és ettől 2 évvel korábban mehetett előrehozott nyugdíjba. HIDD el a férjed öregségi nyugdíjas lesz továbbra is.
Ha esetleg az még jobban megnyugtat, hogy a korhatár emelés érinti-e a férjed, hát el kell mondjam a férjed aszerint is öregségi nyugdíjas marad.
NOOO! Ide a pezsgős poharat!
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02