Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2010.09.20. 06:09

gyene
Azért még várjuk meg a törvénymódosítás, amit idéztél az a jelenleg hatályos törvénynél érvényes, de ki tudja hogy a tervezett módosítás is ezt tartalmazza. Itt még ki tudja milyen meglepetések lehetnek. Gondolj bele, aki pl. 2011-ben mint 52-es születésű nő alapból elmehet 40 évvel csökkentés nélkül (ez a ma hatályos tv. szerint) és kedvezményként beszámítják a rokkantnyugdíj (III. rokkantság), és ugyanígy vegyék figyelembe pl. az 54 éves esetében is. Hát mi ebben az igazság.
Azonkívül van olyan kommunikálás, ahol munkaviszonyról beszélnek (rokkantnyugdíj pedig nem munkaviszony ott már folyósítanak nyugdíjat ellentétben ugye azokkal szemben, akik azidő alatt is dolgoznak).
HÁÁÁT! remélem nem nekem lesz igazam, de érzek valami "csavart" a dologban. Nem károgó szerepben akarok feltűnni, de tartok a "meglepetéstől". Mielőtt valaki elkezdi intézni a kérelmét előbb várja meg a törvénymódosítás hatálybalépését, Közlönyben megjelenését. Október 13-ra kommunikálják, hogy beadásra kerül a törvénymódosítási javaslat a kormányoldalról.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ematt # 2010.09.20. 08:34

Lyonee

Köszönöm válaszod.

2007. aug. 23-tól

emove # 2010.09.20. 09:27

Kedves Veci!
1952. aug. 10-én születtem, közalkalmazott (pedagógus) vagyok. Tudom, hogy a jelenleg hatályos törvények szerint az 59. születésnapomon (azaz 2011. aug. 10-én) mehetek legkorábban előrehozott, csökkentés nélküli nyugdíjba. Akkorra már több mint 41 ledolgozott évem lesz (2008. dec. 31-ig 38 év 163 nap szolgálati időt számított a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság).
Amivel nem vagyok tisztában, és amire a NyI-nél sem adtak egyértelmű felvilágosítást, az a következő:

• mikor kell felmondanom a munkáltatómnál, ha az 59. születésnapomon (2011. aug. 10.) nyugdíjba szeretnék menni? Tudom, hogy a felmondási idő 8 hónap - akkor ez azt jelenti, hogy 2010. dec. 9-én adjam be a felmondásomat? Egyáltalán felmondást kell beadni, vagy közös megegyezéssel (esetleg más módon) történik a dolog? Mi a számomra legkedvezőbb?
  • a 8 hónapból 4-et kell ledolgoznom (2011. április 9-ig), 4 hónapra pedig felment a munkavégzés alól a munkáltatóm, ezt jól tudom? Mi a helyzet a 2011. jan. 1-jétől 2011. aug. 9-ig időarányosan járó szabadságommal? (Pedagógus esetén ez hány napot jelent?) A szabadságot kifizetik, vagy csökkenti a 4 ledolgozandó hónap napjait? (Van választásom vagy ez automatikus?)

Tudom, hogy készülőben van a FIDESZ által benyújtandó törvény (nők 40 évi munkaviszony utáni nyugdíja), és az MSZP-s javaslat (nemre való tekintet nélkül ugyanez), de azt gondolom (jól gondolom?), hogy érdemben nem változtat már az én lehetőségeimen.
A nyugdíj összegének számításánál számít az, hogy ténylegesen ledolgoztam a 41 évet, vagyis levelezőn - munka mellett - végeztem az egyetemet?

Köszönöm előre is a válaszodat, a segítségedet.

Veci # 2010.09.20. 13:15

Kedves emove!
A Felmentési kérelmet (közalkalmazottaknál a felmondás=felmentés)írásban a Kjt. 30. § (1) e. pontra hivatkozással add be.
e) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

Arra figyelj, hogy a szülinapod még jogviszony legyen (a ma még hatályos tv. szerint), közalkalmazottaknál úgy tudom a szülinap utáni naptól kérhető a nyugdíj megállapítása. Ha megadják a 8 hónap felmentési időt (úgy tudom ezt nem kötelező megadni), akkor számolj vissza az időben. Nyugdíjkérelmedet legkorábban a ma még hatályos törvény szerint aug. 11-től kérheted. (ha csak 1 nap is hiányozna a kerek évből, akkor csak 80 % lenne a nyugdíjad

A felmentési idő felére a munka alól kötelező felmenteni. Ha a tanévet végig szeretnéd vinni, akkor ezt is bekalkulálhatod, ha akarod, egyeztess az iskolával. Ha én lennék a helyedbe még az idén beadnám a kérelmet, ki tudja mit változtatnak még a törvénymódosítások, bár ha meglesz a módosítás, még akkor is belefér, hogy átgondold.

A közös megegyezés nem mindig előnyös a munkavállalónak, azt a te esetedben nem ajánlom. Végkielégítésre nem számíthatsz, ha kéred a nyugdíjazás miatt a felmentésed. A közös megegyezés neked akkor kedvező, ha valami plusz pénzt kapnál ezáltal. De kalkulálj a 4 hónap munka alóli felmentéssel is.

Szerintem a szabadságot ki kell venni, nem váltják meg és azt a ledolgozós időben adják ki. A szabi részarányosan illet meg, azt hogy mennyi én nem tudom megmondani (Lyonee ebben a témában valószínűleg jártasabb).

A nyugdíj összegénél a betöltött kerek év a ma hatályos törvény szerint a 40 év felett + 2 % lenne a nyugdíjalapból kiszámított átlagkereset alapján. Ha meglesz a 41 éved, akkor neked 82 % lehet a nyugdíjad. Szerintem addig legyél jogviszonyba, amíg meglesz a 41 éved (ajánlom a szülinapodig). Már nem az a pár nap munka lenne a sok.

Ha levelezőn tanultál (én is), akkor neked volt jogviszonyod, ami alapján számítják a szolgálati időt, az egyetemi tanulmányok arra a jogviszony időszakra estek.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ágimama # 2010.09.20. 14:54

Üdvözlet kedves barátaim!
Férjemmel kapcsolatos kérdésem lenne.
A férjem 1951 júniusi születésű. Szakmunkástanuló iskolájával együtt 44 év munkaviszonya van már. Ha jövőre 60 éves korában elmenne nyugdíjba akkor úgy tudom, hogy 8.4 %-os csökkentése lenne. Viszont a kötelező szolgálati időnél jóval több az ő szolgálati ideje. Kérdésem lenne, hogy ez pozitív irányban nem változtatja, kompenzálja a csökkentés mértékét?
Üdvözlettel Ági mama

emove # 2010.09.20. 15:47

Kedves Veci!

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan és érdemben válaszoltál! A tanácsodnak megfelelően fogok eljárni. Utánaszámoltam annak, hogy 2011. aug. 11-re biztosan meglesz-e a 41 évem, és igen (2008. dec. 31-ig 38 év 163 napom volt - így jövő év aug.11-re 41 év 21 napom lesz).
A tanév végét nem szeretném megvárni, elsősorban az egészségi állapotom az oka (a nyugdíjam összegén érdemben úgysem változtatna). Legyen helye, tere, munkája a fiataloknak, én pedig hadd foglalkozzam végre szabadon, az idő szorítása nélkül mindazzal, amivel szeretnék (s már az unokákat is tervbe vették a gyerekeim :)).
A szabadságról pedig akkor megkérdezem Lyoneet, hátha tud segíteni. Neked pedig ezerszeresen köszönöm a hasznos, érthető információkat!

emove # 2010.09.20. 15:51

Kedves Lyonee!

Kérlek, segíts nekem, ha tudsz: mennyi, hány nap egy pedagógus időarányos szabadsága év elejétől augusztus 11-ig?
Köszönöm a segítségedet előre is :).

Lyonee # 2010.09.20. 17:34

33 nap. Ha em tudják kiadni, akkor ki kell fizetni.
Olvass vissza, sokat írtunk a 3 féle k.jogviszony megszüntetési módról.
A több, mint 40 év mind közalkalmazotti?

Lyonee # 2010.09.20. 17:54

ematt!
Egy -2009-ben életbe lépett- kjt módosítás szerint lehet, hogy végkielégítésre vagy jogosult. A 3 év miatt 1 havi végkielégítés illet meg, ha 3 évnyi jogviszonyod meglesz 2007.aug. 23-től-2010.aug.31-ig.
kjt.
"3) Ha a közalkalmazottal ugyanazon munkáltató legalább két alkalommal határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszonyt létesít, és a korábbi közalkalmazotti jogviszony megszűnése, valamint az újabb közalkalmazotti jogviszony létesítésének időpontja között hat hónapnál hosszabb idő nem telt el, a közalkalmazott végkielégítésre jogosult, feltéve, hogy közalkalmazotti jogviszonya a 27. § (2) bekezdés szerinti eljárásban, a 30. § (1) bekezdés a) vagy b) pontjában foglalt okok alapján kerül megszüntetésre, vagy a 25. § (1) bekezdés a) pontja szerint szűnik meg. Kettőnél több határozott idejű közalkalmazotti jogviszony esetén a hat hónapnál hosszabb megszakítás előtt fennállt jogviszonyok időtartamát nem lehet figyelembe venni. A végkielégítésre való jogosultság megállapításakor a (6) bekezdést kell alkalmazni azzal, hogy az e bekezdés szerinti jogcímen megszűnt vagy megszüntetett határozott idejű jogviszonyok időtartamát kell összeszámítani. Ha az első mondatban szereplő okokra alapított megszüntetés vagy megszűnés alapján a közalkalmazott végkielégítésre vált jogosulttá, az azonos felek közötti újabb határozott idejű kinevezés esetén a végkielégítésre való jogosultság megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni azon közalkalmazotti jogviszonyok időtartamát, amelyekre tekintettel a korábbi végkielégítés kifizetése megtörtént.

(4) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a közalkalmazott a (6) bekezdésben meghatározott időtartamú közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezzen."

"25. § (1) A közalkalmazotti jogviszony megszűnik:

1. a kinevezésben foglalt határozott idő lejártával,"
Lyonee # 2010.09.20. 18:01

Kedves emove!
Olvasd el a 2010.09.04. 12:22- kor írt hozzászólásomat!

Veci # 2010.09.20. 18:15

ágimama
A férjednek a ma még hatályos törvény szerint a nyugdíjalapból számított havi átlagkereset 88 %-a várható nyugdíjnak. Már nem 40 év esetén lehet előrehozott nyugdíjba menni, ha valaki minimum 37 évvel rendelkezik az kérheti a megállapítást. A 40 év felett évenként +2 %-al emelkedik a nyugdíj összege.
Pozitívnak tekinthető a 88 %, ha csak 37 éve lenne, akkor 75,5 % lenne a nyugdíj.

Üdvözlettel Veci

emove # 2010.09.20. 18:55

Kedves Lyonee!

Fantasztikusan kedves és segítőkész emberek vagytok mindketten (Te és Veci)!
Elolvastam a hozzászólásodat, amire utaltál.
Kérdésedre: a több mint 40 (jövő augusztusra több mint 41) évből az első négyet egy gyárban dolgoztam le, onnan átlépéssel mentem tanítani (majd munka mellett egyetemre). Ezt az átlépést (biztosan nem szakszerű a kifejezés, de jobb most nem jut eszembe) úgy tekintették, mint valami áthelyezést, mert a jubileumi jutalmakat mindig úgy kaptam, mintha 1974. aug.1-jétől közalkalmazott lennék. A 40 éves jubileumi jutalmat már megkaptam idén augusztusban.

A nyugdíjkalkulátorral számolgattam a nyugdíjam majdani összegét. A kalkulátor nem kérte az 1988 előtti keresetet, ez azt jelenti, hogy az nem befolyásolja a nyugdíjak összegét? (A NyI nem is adott azokról az évekről kereseti adatot.)

Szép estét, és köszönök mindent!

buzaszem # 2010.09.20. 19:42

Szép jó estét kivánok! Kérdésem a következő. 1996ban végeztem el az óvónői főiskolát. Akkor még nem volt szükség a diploma megszerzéséhez nyelvizsgára. Azóta megcsináltam az alapfokú C tipusú angol nyelvizsgát. 6évig voltam otthon 2 gyerekkel gyeden majd gyesen, jövőre mennék dolgozni, de még állásom nincs. Van kilátásban egy , de a vezető azt mondja nem vehet fel januártól csak olyan óvónőt akinek középfokú C tipusú nyelvizsgája van. Eddig már 6 óvodában dolgoztam. Tényleg csak akkor lehetek óvónéni, ha van nyelvizsgám? Nemcsak a leendő óvónőkre vonatkozik ez a szabály, hisz már minden diploma megszerzése nyelvvizsgához kötött. Válaszát előre is köszönöm!

Lyonee # 2010.09.20. 19:46

A jubileumi jutalom miatt kértem, hogy olvasd el a korábbi hozzászólásomat. Ezeket már nagyon sokszor leírtam. A nyugdíjfolyósító lapján van példa a nyugdíj kiszámítására. Így kapásból én sem tudok válaszolni az 1988 előtti keresetekre vonatkozóan.

emove # 2010.09.20. 22:31

Kedves Lyonee, megnéztem a példaszámításokat, de sehol sem esik szó arról, hogy az 1988 előtti keresetekkel mi a helyzet. A "Gyakori kérdések" között sem szerepelt, úgy látszik, vagy érti mindenki, vagy senkinek sem jutott eszébe a kérdés, hogy magasabb-e a nyugdíj összege, ha a 40-41-akárhány szolgálati év ténylegesen ledolgozott, munkaviszonyban töltött év (pluszteherként ott a mellette elvégzett főiskola, egyetem - esetemben mind a kettő) vagy a 40-41-akárhány szolgálati évből 4 vagy 5 év nappali tagozatos főiskolai, egyetemi évet jelent. Helyesnek tartom, hogy szolgálati időnek számít, viszont méltánytalannak, ha a nyugdíj összegében nem jelenik meg a különbség... (De a törvényeket nyilván nem az én, vagy bárki más igazságérzékének megfelelően hozzák.)

Veci # 2010.09.21. 07:50

Kedves emove!

Az 1988 előtti kereseteket nem veszik figyelembe, gondolom a valorizációs szorzókkal korrigálnak. Így aki a "rendszerváltás" óta kevesebbet keresett annak valószínűleg kedvezőtlen a nyugdíj alakulása. Ez nem tudom alátámasztani és megcáfolni sem, nekem korábban és később is közel azonos arányban volt a jövedelmem.
Az egyetemi és főiskolai nappali tanulmányokat vesznek figyelembe, azt hiszem 1997 előbbieket (utána csak akkor, ha járulékot fizettek). Tekintettel arra, hogy te (és én is) levelezőn végezted, munka mellett (járulékfizető jogviszony mellett) ezért két címen nem vesznek figyelembe (úgy gondolom így helyes, hiszen azzal egyikönk munkavégzési időtartama nem növekedett meg), ezt "jól megfogalmaztam" :)
Vagyis, ha a levelezős tanulmány idejét is figyelembe vennék, akkor neked 59 évesen 46 év (nekem 57 évesen) lett volna, ami fizikai lehetetlenség. Számold ki, a nyugdíj összegében a nappalisoké sem vesz rész közvetlen, de közvetetten mindkettő esetben beleszámít a szorzóban. Az pedig, hogy te is, én is levelezőn végeztük a tanulmányainkat, az valószínűleg a mi érdekünkben történt akár így akartuk, akár nem. Bizonyára megvolt az oka, miért nem nappalin tanultál/tanultunk. Nekem pl. később alakult úgy az életem, hogy főiskolán tanultam, úgy alakult a munkaköröm, hogy a szakmai volnalon előbb mérnöki, majd a "rendszerváltozás" utáni helyzet következtében mérnöktanári diplomát szerztem, Ettől még a járulékköteles időszakom nem szaporodott. Bocs, ha ennyire körülményesen írtam le.
Abban igazad lehet, hogy a %-nál most nem jelent különbséget, de mi ,vagy megkerestük a tanulmányainkra a pénzt, vagy tanulmányi szerődéssel állta a munkahely a tandíjat és egyéb költségeket(nekem legalábbis így volt).

Köszönjük a jó véleményt rólunk, nekem Lyonee volt évekkel ezelőtt a korrekt segítőm, szerencse, hogy egymásra találtunk. Mint látod igyekszünk mindig korrekt segítséget adni és nem félrevezetni, még apró részletkérdésekre is figyelni.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

ematt # 2010.09.21. 09:06

Tisztelt "Lyonee" és "Veci" !

A nyugdíjfolyósítóban a személyes beszélgetés során felvetette az előadó, hogy jobban járnék, ha a nyugdíjazási kérelmemet még e naptári évben (pl. 2010. december 30-ával) kezdeményezném, mert akkor előnyösebb lenne számomra a nyugdíjba menés (pénzügyileg), mint 2011-ben.
Javasolta, hogy a 60-ik születésnapomig (2011 első negyedévében töltöm be)fennálló időre esedékes nyugdíj megfizetését próbáljam elintézni a munkáltatómmal.
A munkáltatóm szerint erre nincs jogszabályi lehetőség, így nem is tudok elmenni 60 évesen nyugdíjba.

Szerintetek van valami áthidaló megoldási lehetőség, hogy úgy mondjam "kiskapu" ?
...esetleg én átutalhatom ?

Üdvözlettel: ematt

Veci # 2010.09.21. 09:39

Ematt!
Van lehetőség, ha a munkáltató megállapodást kötne veled a korengedményes nyugdíjazásra és kifizetné egy összegben a nyugdíjad a szülinapodig. Valamit próbálj egyezkedni, mert akkor 2011-ben 8,4 %-al csökkentett nyugdíjad lesz. Ha ügyesen megbeszéled a munkáltatóval, mivel megvan a törvényi lehetőség. Kiskapu nincs, a munkáltató jóindulatán múlik, hogy december végéig megállapodást kössön veled. Vesél be minden érvet, hogy segítsenek ezáltal hozzá a magasabb nyugdíjhoz. Tanulj meg könyörögni, mert az a 8,4 % megérné. Szerintem megcsinálja (én még azt is felajánlanám, hogy ha megkapom a nyugdíjat, akkor vissza fizetném, mint írtad I. negyedévről van szó, azt nem tudom milyen módon). Kérj sürgősen szolgálati idő megállapítást, az úgyis kell a korengedményes nyugdíjhoz. Minden papírt szedj össze és személyesen, vagy tértivevényes levélben küld be a Nyugdíjbiztosítónak. A lényeg ha belemegy a munkáltató a megállapodás megkötésében, az mielőbb meglegyen.
ITT találod a tájékoztatót a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban:
http://www.onyf.hu/?…
Tájékoztass légyszíves a fejleményekről, szurkolok neked, hogy belemenjen a munkáltató.
Üdvözöllek

Üdvözlettel Veci

emove # 2010.09.21. 11:38

Kedves Veci!

Persze, hogy az én érdekem (is) volt a munka melletti tanulás. Nappalin nem tanulhattam, sajnos, pedig szívesen tettem volna, hiszen így dupla teher volt: dolgozni is, vizsgázni is (+ család). Aki 1997 előtt munka mellett tanult, az 4 vagy 5 évvel tovább fizetett járulékot, mint aki nappalin tanult: mégsincs semmilyen különbségtétel az előbbiek javára (a szorzószám 1988-tól ugyanaz). Ezt a finom különbségtételt hiányolom :).
Kíváncsi vagyok egyébként a bevezetendő új törvényre (nők negyven évi munkaviszony utáni nyugdíja). Kicsit nehezen hihető a számomra, hogy ha eddig financiális okokból emelték a korhatárt/nehezítették a nyugdíjba menetelünket (Lásd: az 55 éves korhatár után az 1951-ben születettek már csak 57 éves korukban mehettek nyugdíjba, '52-53-ban születettek már csak 59 éves korukban... stb.), akkor most hirtelen megszűntek ezek a financiális okok...
Üdv, és imádlak olvasni :)

Veci # 2010.09.21. 12:09

Szerintem jó dolog, amit terveznek, de aki nem az új feltétellel menne nyugdíjba (mint az 52-ben születettek) azok között is feszültséget jelenthet. Mert ők a jelenleg hatályos tv. szerint 2011-ben mehetnek nyugdíjba, míg akár az 1956-ban születettek is elmehetnek nyugdíjba 2011-ben, ha anno iparitanulók voltak, vagy mindjárt 14 évesen dolgozni kezdtek és voltak olyan szerencsések, hogy volt hol dolgozniuk.De várjuk ki mi lesz abban a törvénymódosításba. Hidd el nem az irígység mondatja velem, megérdemli az aki 40 évet dolgozott, legyen az férfi vagy nő. Át kellene adni a terepet azoknak, akik még fiatalok.
Bennem is vannak még kétségek, de ne nekem legyen igazam.

Üdvözlettel Veci

ematt # 2010.09.21. 15:09

Tisztelt "VECI" !

Köszönöm válaszod. :-)
Érdeklődöm... nem kerülte el a figyelmed az elmúlt egy hétben ezen az oldalon írt jelzésem, hogy szerződéssel vagyok alkalmazva dec. végéig ?
...szerződéses közalkalmazottként is igazak a válaszodban írt gondolatok ?

Üdvözlettel: ematt

Veci # 2010.09.21. 15:45

Ematt!
Bocs, nem olvastam vissza. Hááát! szerintem ha lejár a szerződésed nem biztos, hogy megköthető a megállapodás, de nem biztos, hogy kizárt. Ebben nem vagyok tisztában. Beszélj a munkáltatóval, hátha humánusan megoldható. Szerintem jó lenne egy jogi szakember véleményét kikérni. Kötelezni nem lehet a munkáltatót a megállapodás megkötésére akkor sem, ha határozatlan idejű a munkaviszony/jogviszony.
Anno, ha volt kérdésem felhívtam az SZCSM ügyfélszolgálatát: 06-1/795-3168 (azt nem tudom, hogy él-e a vonal most is)
VAGY írtam az ügyfélkapun.
https://kapcsolat.magyarorszag.hu/
Kattints a Kapcsolat fülre, és ott szerintem írhatsz email-t (korábban kb. 1 éve sikerült nekem).

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2010.09.21. 16:04

Már lentebb írtam, hogy nem szeretek politizálni, és főleg a topic témájától eltérni. De arról nagyon elfeledkeztetek, hogy a most hatályos változásokat melyik kormánynak köszönhetjük. Érdekes módon, most ugyanezek a személyek hozzák a javaslataikat. Nevetséges....
Emove!
Nézd meg a valorizálás után kapott éves átlagokat 88-tól 2010-ig! Neked csökkennek? Ugyanis csak ebben az esetben járnál jól, ha a 88 előtti kereseteket is figyelembe vették volna az átlag megállapításánál. Az összes valorizált keresetet (összeadva!) elosztják az összes munkában töltött (1988-2010) nappal, és a kapott átlagfizetésnek veszik a -szolgálati időtől függő- a szorzószámmal képzett szorzatát.
1988-tól az szja bevezetésétől vannak regisztrálva a keresetek. Már, annak, aki adózott utána.

ematt!
Már akartam írni, hogy szerződéses vagy! Nem maszeknál lévő alkalmazottról van szó, hanem közalkalmazottról. A munkáltató nem dönthet a fenntartó nélkül, arról nem is beszélve, hogy a ki-, és befizetéseket szigorúan könyvelni kell. Nem zsebből történik. Milyen jogcímen fizetnél be a pénztárba?
Akinek lejárt a szerződése, azzal, ki az a hülye, aki olyan szerződést köt, amiért semmi ellenszolgáltatást nem kap, csak ő fizet. Költségvetési intézményről van szó. Ha pl. 8 havi végkielégítést kéne kifizetni, akkor esetleg megérné a munkáltatónak is.
Összeadtad a szerződés napjait? Összejön a 3 év? Ha igen, akkor az 1 havi végkielégítés megjár, és abból ne engedj. Nincs veszíteni valód.
Miért vagy szerződéses? Helyettesítesz valakit?

ematt # 2010.09.21. 18:55

Köszönöm válaszod "Lyonee" ! :-)

Egy kismama helyén alkalmaznak, aki előreláthatólag a következő tanévre jön vissza.

Valójában "folyamatos" az alkalmazásom a suliban 3 éve.
2007 ősz óta minden tanévben meg-meghosszabbítják x hónappal.

emove # 2010.09.22. 08:54

Érdekesség:

"Kétféle kedvezménye is van a politikusoknak. Egyrészt 60 helyett 55 évesen mehetnek nyugdíjba, másrészt még az öregségi korhatár előtt is teljes nyugdíjat kapnak, nem 8 százalékkal csökkentett összeget, mint az átlagember"

http://www.hir24.hu/…eloknek.html

-----
"Nyugdíjba mehet Dávid Ibolya

Korkedvezményes nyugdíjba vonulásukat kezdeményezték volt szabad demokrata és MDF-es képviselők - írja a Magyar Hírlap. Horn Gábor és Magyar Bálint is benyújtotta erre vonatkozó kérelmét - értesült a lap. Horn Gábor cáfolta az információt.
A Magyar Hírlap szerint az 54 éves Horn Gábor és az 57 éves Magyar Bálint is benyújtotta nyugdíjkérelmét, hasonlóan az MDF volt elnökéhez, az 56 éves Dávid Ibolyához. Horn Gábor cáfolta a lap információját, Magyar Bálint viszont elismerte, hogy élni kíván ezzel a lehetőséggel.

Az SZDSZ és az MSZP 2007 júniusában állapodott meg a nyugdíjkorhatár emeléséről. Szándékuk az volt, hogy csökkentsék a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségeit."

http://mandiner.hu/…david_ibolya - és még számtalan link, ha beütitek a keresőbe valamelyik kulcsszót