A munkaviszony megszűnésekor kell majd elszámolni.
De közös megegyezés esetén csak az jár, amiben írásban megállapodtatok.
A munkaviszony megszűnésekor kell majd elszámolni.
De közös megegyezés esetén csak az jár, amiben írásban megállapodtatok.
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYED-en vagyok, gyermekem 2011. szeptember 22-én tölti be a 3. életévét. Egy nappal később közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom. Jól tudom, hogy mivel a gyermek 3 éves korának betöltése után szűnik meg a munkaviszonyom, jár részemre a szülési szabadság idejére és a GYED/GYES első évére fizetett szabadság. Ha igen, hogyan és mikor "intézkedjek"? Már említettem ezt a munkahelyemen, de mintha meg sem hallották volna.
Köszönöm válaszát!
Ok,köszönöm!!!!!!:):):)
Csak nem vagyok mindig biztos hogy jó helyre irok.....
Katóca:
Egy évet legalább, mert jelenleg nincs biztosítási jogviszonyod, és az előző is 30 napnál régebben megszűnt.
(De jó lenne, ha egy helyen - a többi kérdéseddel együtt - kérdeznél, mert pl. ha most nem emlékeznék az előzményeidre, válaszolni sem tudtam volna)
Már ha egyáltalán felmondanak bárkinek.
Ha a te munkaviszonyod határozatlan idejű (és nem úgy szól például, hogy határozott idejú X visszatéréséig) és a cég nem tudja mindkét munkavállaló bérét kitermelni, akkor a gazdasági helyzetre hivatkozva sajnos jogszerű a felmondás, mert egyszerűen megszűnik a munkaköröd.
Köszönöm szépen Pazs,
Értem. Ezekszerint, akit a helyére vettek fel neki mondanak fel.
Mit tehetek, hiszen így ok nélkül szűnik meg a munkahelyem, illetve ez lehet indoka a felmondásnak? Mit tehetek akkor, ha a felmondás megtörténik, valamilyen indokkal, de tudom, hogy a helyemre visszaveszik aki gyes-ről jön vissza.
További segítségedet előre is köszönöm! Jess
Jess: igen. És nem visszavenni (hiszen csak fizetés nélküli szabadságon volt), hanem foglalkoztatni a munkaszeződése szerint.
Tisztelt Hölgem/Uram,
Érdeklődnék, hogy a munkáltatónak akkor is kötelessége visszavenni a gyes-en tartózkodó kismamát, ha az valakinek a munkahelyébe kerül?
Üdvözlettel: Jess
Kedves szakértők!
Szeretnénk majd valamikor kistesót.Jelenleg gyes mellett fogok dolgozni,6 órában.Mennyi időt kell dolgoznom az új helyen hogy a következő gyerkőcre is mindent kapjak?(tgyás,gyed,gyes)
„hannana 2010.07.16. 09:23
Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét:
Jelenleg GYED-en vagyok a 7 hónapos kislányommal. Megbízási szerződéssel szeretnék elmenni kb. 6 hónapra dolgozni. Megtehetem ezt a gyermekem 1 éves kora előtt? Megszüntethetem és majd újra kérhetem a GYED folyósítását?
Köszönettel: hannana”
Igen megteheti, azonban ebben az esetben sem GYED, -a gyermek 1 éves korának a betöltéséig pedig- GYES ellátásra sem jogosult.
Igen, a megbízási szerződéses foglalkoztatása után ismét kérheti a GYED továbbfolyósítását.
„hannana 2010.07.16. 09:23
Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYED-en vagyok a 7 hónapos kislányommal. Megbízási szerződéssel szeretnék elmenni kb. 6 hónapra dolgozni. Megtehetem ezt a gyermekem 1 éves kora előtt? Megszüntethetem és majd újra kérhetem a GYED folyósítását?
Köszönettel: hannana”
Igen megteheti, azonban ebben az esetben és erre az időre sem GYED, sem GYES ellátásra sem jogosult.
Igen, a megbízási szerződéses foglalkoztatása után ismét kérheti a GYED továbbfolyósítását.
„Timsz 2010.07.15. 20:10
Tisztelt fórumozók!
Azt szeretném kérdezni, hogy a GYED-hez szükséges 365 nap munkaviszonyba beleszámít-e a munkanélkülin töltött hónapok?”
Igen, a Tbj. 8.§ szerint az álláskeresési támogatásban részesülő személy biztosított, ezen idő a GYED-hez szükséges 365 nap munkaviszonyba beleszámít.
Tisztelt Szakértő!
Köszönettel: hannana
Tisztelt fórumozók!
Azt szeretném kérdezni, hogy a GYED-hez szükséges 365 nap munkaviszonyba beleszámít-e a munkanélkülin töltött hónapok?
Köszönöm!!:)
A gyes-t igényeld meg mielőbb, a munkáltatóval pedig közöld írásban, hogy az igénylésed beadtad, tehát továbbra is felmondási védelem alatt állsz.
Segitséget kérnék,mert egy kicsit(nagyon) összezavarodtam
Tegnap lemondtam a munkahelyen a tb irodában a gyedet.Milyen gyorsan kell igényelnem a gyest?addig nem tudok dolgozni,amig nincs elinditva?
Melyik dokumentumot kell beküldeni?mert találtam kettőt is....
Köszönöm!
Ne menj bele a közös megegyezésbe, mert nonszensz. Hogy is teljesíthetnél elvárt módon, amikor fizetés nélküli szabadságon vagy (ugye?)? Nincs is munkavégzési kötelezettséged és amíg a gyest kapod, rendes felmondással nem lehet megszüntetni a munkaviszonyodat semmilyen indokkal (mármint a munkavállaló részéről, ha te szeretnéd, az más).
Egyébként olyan nincs is, hogy közös megegyezéses felmondás, valamint azért közös megegyezés, mert az van benne, amiben a felek megállapodnak. Az időarányos szabadságot pedig rendes felmondásnál ki kell fizetni.
Ha viszont véletlenül nem munkaviszonyod van, hanem például megbízási szerződéssel dolgozol, akkor más a helyzet.
Sürgős segítséget szeretnék kérni. A helyzetem a következő. Gyes alatt létesítettem munkaviszonyt egy biztosító társaságnál. Közben újra terhes lettem és 2009.12.17-től újra gyesen vagyok. A napokban kaptam egy e-mail-t a munkahelyemről, hogy közös megegyezéssel megszüntetnék a munkaviszonyomat. Válaszoltam, hogy én nem akarom megszüntetni. Ma az alábbi e-mail-t kaptam:
"Bocsánat az újabb zavarásért, de Én is utána érdeklődtem a dolgoknak.
Sajnos így nem tudunk állományban tartani, mivel van egy követelmény rendszer amit teljesítenie kell az üzletkötőknek. Ezen teljesítmény elmaradása esetén a munkáltató kezdeményezheti a felmondást.
Én ezért gondoltam a közös megegyezéses felmondást, mivel akkor az időarányos szabadságod is kifizetésre kerül.
Válaszodat előre is köszönöm."
Tehetek valamit az ellen, hogy megszüntessék a munkaviszonyomat vagy menjek bele a közös megegyezésbe? Kérlek, segítsetek!
Köszönettel:
virgo1
Kedves nandy!
Nagyon köszönöm a válaszát, ismét sokat segített!
Egyébként a 2. kérdésnél a "nem megyek vissza dolgozni" megfogalmazást úgy értettem, hogy passzív állományban maradok, azaz a munkaviszonyom fennmaradna. De úgy tudom, a biztosítotti jogviszony csak a gyerek 3 éves koráig marad fenn a gyerek gondozása céljából kért fizetés nélküli szabadság esetén. Így végülis az eredmény uaz lenne, nem lennék jogosult másra, csak amit írt.
üdvözlettel:
babszi09
„1. A 2. gyerek után a GYED időtartama bármelyik esetben (ha visszamegyek, ha nem) a gyerek 2 éves koráig fog járni, ugye? (biztosítotti jogviszony ideje, ill. korábbi GYED időtartama alapján gondolom)”
Nem teljesen, mert a GYED időtartama a korábbi GYED időtartamával egyezik meg, és naptári napokban számolják. Az is fontos, hogy az újabb szülést megelőző két éven belül legyen az előző GYED (akár csak egy napja is...).
http://www.oep.hu/…ZASI_DIJ.PDF
http://www.tbinfo.eoldal.hu/…v/uploaded/8
„Ha a GYES lejárta, azaz az 1. gyermek 3.születésnapja után szülök (többi feltétel változatlan, azaz nem megyek vissza dolgozni), akkor is érvényes a válasza, vagy akkor már megszűnik a biztosítotti jogviszony, és nem leszek jogosult semmire?”
Ha megszűnik a munkaviszonyod, valóban csak gyes-re (és esetleg még TGYÁS-ra, ha 42 napon belül szülsz) leszel jogosult.
Kedves nandy!
Nagyon köszönöm a válaszát, rengeteg dolog világosabb lett!
Még 2 kérdéssel zavarnám, mert ezek még nem egyértelműek:
1. A 2. gyerek után a GYED időtartama bármelyik esetben (ha visszamegyek, ha nem) a gyerek 2 éves koráig fog járni, ugye? (biztosítotti jogviszony ideje, ill. korábbi GYED időtartama alapján gondolom)
2."Tekintettel arra, hogy a szülést megelőzően nem tervezel munkavégzést, így nincs jelentősége a szülés idejének."
Ha a GYES lejárta, azaz az 1. gyermek 3.születésnapja után szülök (többi feltétel változatlan, azaz nem megyek vissza dolgozni), akkor is érvényes a válasza, vagy akkor már megszűnik a biztosítotti jogviszony, és nem leszek jogosult semmire?
Köszönöm előre is!
Babszi:
„nem 180 naptári napot jelent, azaz kb. fél évet, ”
De igen!
„A)GYES alatt szülök, akkor jól gondolom-e, hogy a GYED lejártától szülésig GYES-t, utána TGYÁS-t a min.bér2×-nek mértékében, utána pedig 2 évig GYED-et kapok,a min.2×-nek 70%-nak mértékében?
Számít-e, ha a a GYES alatt még, de nem 2011-ben, hanem 2012-ben(01.31-ig) szülök?”
TGYÁS alapja a szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese lesz (max. bruttó összege: min.bér 2-szeresének a 70%-a), GYED alapja viszont az előző GYED-ed alapja.
Tekintettel arra, hogy a szülést megelőzően nem tervezel munkavégzést, így nincs jelentősége a szülés idejének.
„B)Miben változnak a fent leírtak, ha a szüléssel kicsúszok a GYES idejéből, és azt követően szülök?
II. Ha visszamegyek dolgozni a GYED lejártával, azaz 2011.02.01-től újra aktív állományba kérem magam, akkor...”
Ha visszamész dolgozni, akkor az a jövedelem lesz a TGYÁS alapja (de ha nincs 180 bérezett napod, akkor max. a minimálbér kétszerese). GYED alapján nem változtat.
A többi kérdésedre elég nehéz lenne válaszolni, tekintettel arra, hogy még csak tervezitek a babát, így túl sok a változó tényező (akár 1 napon is sok minden múlhat!). Sőt, az is valószínű, hogy mire szülnél, a jogszabályok is módosulnak.
Köszönöm mégegyszer! Akkor ez valószínűleg nem olyan, információs társadalmi tanácsadó, engedély nem kellett hozzá, csak egy minisztérium által szervezett tanfolyam, ami oklevelet adott.
Kedves nandy!
Ha az a cél, hogy meglegyen a 180 bérezett nap, akkor azt a következőképp kell érteni: nem 180 naptári napot jelent, azaz kb. fél évet, hanem átlag havi 20-22 munkanappal számolva kb. 8-9 hónapot, ugye?
Másik kérdésem, hogy nem találom a válaszok között a rám vonatkozót, segítene az alábbiakban (idemásolom, korábban tettem fel)
Nagyon köszönöm!!!
Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk 2. gyermeket vállalni, ehhez kapcsolódóan próbáltam felmérni a majdani juttatásokra való jogosultságokat a jogszabályok és az itteni korábbi hozzászólások alapján, de azt hiszem, részben belekavarodtam. Kérem, segítsen az alábbi kérdések megválaszolásában, illetve a felvetéseim megerősítésében, amennyiben azok helyesek.
Az 1. gyermekünk 2009.01.31-én született, jelenleg GYED-en vagyok vele itthon, más jövedelmem nem volt a TGYÁS és a GYED alatt, a biztosítási jogviszonyom 2003.12.01. óta munkaviszony alapján folyamatos.
Kérdéseim:
I. Ha nem megyek vissza dolgozni, és
A)GYES alatt szülök, akkor jól gondolom-e, hogy a GYED lejártától szülésig GYES-t, utána TGYÁS-t a min.bér2×-nek mértékében, utána pedig 2 évig GYED-et kapok,a min.2×-nek 70%-nak mértékében?
Számít-e, ha a a GYES alatt még, de nem 2011-ben, hanem 2012-ben(01.31-ig) szülök?
B)Miben változnak a fent leírtak, ha a szüléssel kicsúszok a GYES idejéből, és azt követően szülök?
II. Ha visszamegyek dolgozni a GYED lejártával, azaz 2011.02.01-től újra aktív állományba kérem magam, akkor
A)Mennyi táppénzt, TGYÁSt, GYED-et kapok, ha nem lesz 180 napi bérjövedelmem? Mennyi lesz a GYED-re jogosultság időtartama?
B)Mennyiben változnak a fentiek, ha meglesz a 180 napi bérjövedelem? Ebben az esetben van-e jelentősége,ha nem 2011-ben, hanem 2012-ben szülök?
Tájul:bérjövedelmem 400eFt volt és kb.lesz, ha visszamegyek.
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |