Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy gyes melletti munkavégzés alatt betegszabadságra eltudok-e menni? Tudom hogy táppénz esetén meg kéne szüntetni a gyest.
------ Válasz:
- Igen, jogosult vagy betegszabadságra.
- Sőt táppénzre is! Oka: Aki csak GYES-t kap az választhat, hogy GYES-t, vagy táppénzt szeretne.
Aki viszont GYES-t kap és mellette dolgozik az jogosult ezen munkavégzés alapján táppénzre is.
Ez utóbbi jogi alapja: 1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
49. § (1) A gyermekgondozási segély,.......mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
- a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermekgondozási segély,folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
- a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak az a) pontban meghatározott időtartam alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelmet kell figyelembe venni a 48. §-ban foglaltak szerint.
Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.
Mindezek figyelembevételével -amennyiben még van kérdésed- javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási Osztályát és kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és segítsen kérdéseid megválaszolásában.
(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, illetve egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)
A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –ha teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik -ha kell előzetes időpontegyeztetés után- készséggel segít, ha kell dolgokra visszakérdez….
Én ennyit tudtam segíteni.
Üdv. :)