Kedves Szakértők,
Mivel eredeti helyemre mást felvettek, egy szülési szabadságra menő kolléganőmet fogom helyettesíteni. Ilyen esetben az ő fizetését is "öröklöm" vagy kapom a saját fizetésemet ?
köszönöm a választ
munkábaállás gyes után
- 1
- 2
Hcasak önként bele nem mégy, és írásban meg nem egyeztek arról, hogy a munkaköröd és a fizetésed megváltozik, sem más munkakörét, sem más fizetését nem örökölheted. (Más munkakör ellátására ideiglenesen, évente max 44 napra a munkáltató egyoldalúan kirendelhet, de a fizetésed akkro sem csökkentheti.)
Azt azért érdemes tudni, hogy ha nem fogadod el az új munkakört, akkor felmondhatnak rendes felmondással, de ha az új munkakört elfogadod, de az alacsonyabb fizetést nem, akkor a felmondás jogszerű indoka erősen kétséges lenne, kivéve, ha a munkakörök között hatalmas a különbség. (takarító-ügyvezető, stb.) Érdemes moindezt írásban, a másolatokon átvételt szignózva kommunikálni a munkáltatóval, hogy később bizonyítani lehessen.
Igazából mindkét poszt assisztensi poszt, de akit helyettesítenék többet kap, mert vezető assisztens. Ezért a kérdésem :)
Viszont te a te munkaszerződésedet írtad alá és nem az övét.
Ha jól rémlik, GYES-ről visszatérve ugyanabba a státuszba kell visszahelyeni, ahonnan elmentél...
Roxi!
Nem látom tisztán, hogy munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban dolgozol. Nem mindegy.
Sziasztok!
Nem akartam új témát nyitni,mert pontosan ideillő a kérdésem..
A problémám az,hogy van egy 6 ill. 3,5 éves gyerekem,visszmentem dolgozni,és itt kezdődtek a bajok.A két gyerek felválltva beteg :-( ami sűrű táppénzel jár. A munkahelyem határozottan megmondta,hogy ennek kirúgás lesz a vége.( szakasszinsztens vagyok egy járóbetegszakellátást végző rendelőintézetben) Elég szomorú már az is,hogy mi naponta ellátunk betegeket,de az Én gyerekeim nem lehetnek betegek...most ott tartunk,hogy szabadságon vagyok,de ma voltam bent és szóltak,hogy a szabi után el szeretnének beszélgetni velem a sok táppénzől és annak következményeiről...
De ezek az elbeszélgetések már kezdenek eldurvulni,úgy érzem nyomást gyakorolnak rám,hogy önként mondjak fel,mert erre hivatkozva ők nem rúghatnak ki engem...
Több mint 10 éve dolgozom itt és az lenne a kérdésem,hogy ennyi idő után jár-e végkielégítés?mennyi? és ennek az elbírálása kire tartozik? (vezető asszisztens..ápolási igazgató)vagy úgy egyáltalán mit tehetek???
Előre is köszönöm a válaszokat
Minden fórumozónak Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok :-)
Nem elbírálás kérdése, mert törvény pontosan rendezi, és ha a munkáltató nem akarja kifizetni, bíróságon lehet kérni a munkáltató erre való kötelezését.
A végkielégítés mértéke
- legalább három év esetén: egyhavi;
- legalább öt év esetén: kéthavi;
- legalább tíz év esetén: háromhavi;
- legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
- legalább húsz év esetén: öthavi;
- legalább huszonöt év esetén: hathavi
átlagkereset összege.
A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság idôtartamát.
És nyilván nemcsak a végkielégítés, de a felmondási idő is jár, ha egyáltalán fel tud mondani a munkáltató, mert éppen nincs felmondási tilalom.
Mivel indokolnák a felmondást? Szerintem ráakarnak beszélni, hogy közös megegyezéssel szüntessétek meg a közalkalmazotti jogviszonyt. Erre viszont vigyázz!
A felmondás mindenképpen törvénytelen lesz, ha azért mondanak fel, mert gyakran vagy táppénzen. Jó lenne rögzíteni az elbeszélgetéseket, így később, ha majd valami mondvacsinált indokot találnak ki, a bíróság előtt lehessen bizoynítani a valódi okot.
És ne érezd magad nyomás alatt, neked az égvilágon semmit nem kell tenned.
még egy kérdés..mert holnap után kerül sor egy mindent eldöntő beszélgetésre..
A végkielégítés összegét befolyáslja-e hogy mennyi időt töltöttem GYES-en??
Köszönöm mindenki segítségét !
Nem fogok felmondani sem önként sem közös megegyezéssel. ( a férjem is azt mondja tartsak ki)
Ahogy ObudaFan is írta, nem befolyásolja, hogy mennyi időt töltöttél Gyes-en, vagyis az éveidbe a GYes-en töltött idő is beszámít.
Manóka
Kedves Szakértők,
kislányom 3 éves lesz 1 héten belül, és mivel a gyes lejár, visszamentem volna a munkahelyemre. januárban jeleztem a főnökömnek, hogy munkába állnék. húzták halasztották ilyen-olyan indokkal, és végül csak a héten került sor arra, hogy bemenjek elbeszélgetni a visszatéréssel kapcsolatban. ami nincs, mivel közölték velem, hogy nincs hova felvegyenek, így nézzek más állás után, mert a 30. napon felmondanak, pontosaban közös megegyezéssl történő felmondást ajánlottak. kérdésem, hogy nem járok-e a közös megyezéssel rosszabbul, illetve hogy mi van a felgyülemlett szabadságaimmal - ki kell-e fizetniük vagy ki kell adniuk, mikortól stb. és a másik problémám. tudom, hogy nem szép dolog, de terveztünk egy második babát, és azért is mentem volna vissza min. fél évre - mert persze ez még csak terv volt, a megvalósulás a természet kezében van. így viszont vagy keresek és találok új munkahelyet, vagy munkanélkülire megyek. de akkor a thgy, a gyed hogy alakul? úgy tudom, csak akkor nem tehetnek ki, ha igazolom a terhességet - ami 30 nap alatt a nulláról elég nehéz. mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a választ!
Közös megegyezést csak akkor érdemes elfogadni, ha az ajánlott feltételek jelentősen jobbak, mint a rendes felmondással járók - de ezt is csak akkor, ha magad is meg akarod szüntetni a munkaviszonyt, vagy ha a rendes felmondásról magad is úgy látod, az indoklása valós és okszerű. (Megjegyzem: a munkáltató jellemzően nem jótékonysági intézmény, ha közös megegyezést ajánl, azt többnyire azért teszi, mert tart egy jogellenes felmondás következményeitől.)
A szabadság kiadásának kezdőnapját sürgősen tisztázd, mert egyébként a gyerek 3. születésnapját követő napon meg kell jelenned a munkahelyen munkavégzésre alkalmas állapotban.
Kedves Béla,
válaszát köszönöm. ezzel kapcsolatban további kérdések merültek fel.
- a szabadság kiadásának kezdőnapjáról, vagyis jelen esetben hétfőről nekem kell értesítenem a főnökömet, vagy neki kellene kimondania, hogy hérfővel induljon? vagy esetleg nem is felé, hanem a munkaügy (egyéb) felé kellene jeleznem? illetve mi van akkor, ha ezt elmulasztva hétfő reggel munkába állok, vagy legalábbis megjelenek a munkahelymen?
- a gyes lejártát nekem kell jeleznem a munkahelyem felé? ha igen, elég-e, ha a főnökömnek szólok, vagy a munkaügynek stb. kell bejelentenem?
- mi történik abban az esetben, ha a munkábaállástól számított 30 napon belül - vagyis amikor védett vagyok -megyek el betegállományba? megtagadhatják-e ebben az esetben a végkielégítést, illetve a felmondási időre járó összeget? magyarán, elérhetek-e bármi pozitívat, ha betegállományba megyek?
- rendes felmondás esetén mi illet meg? (végkielégítés stb.) és mit lehet elérni ehhez képest pluszban közös megegyezéssel történő kilépés esetén?
Válaszát ezúton is köszönöm!
- Az előző évekből maradt szabadságot az akadály elhárulását követően 30 napon belül el kell kezdeni kiadni - a munkáltató dönti el, mikor kezdi. (Praktikusan a tényleges munkába állás előtt szokták.)
- Azt mondtad, már januárban szóltál, hogy mész vissza dolgozni.
- A keresőképtelenség nem attól függ, hog el lehet-e érni vele valami "pozitívat". Az egy objektív körülmény.
- Felmondási idő, végkielégítés, a felmondási idő felére felmentés a munkvégzés alól. Hogy közös megegyezéssel mit lehet a te esetedben elérni, azt én nem tudhatom.
Kedves Szakértők!
15 éve dolgozom egy vállalkozónál, a gyesem febr.28-án telt le.Megbeszéltük, hogy most a szabadságomat töltöm, ami állítólag 52 nap. Szóba került a munkanélküli, de közölte, hogy akkor az a lehetőség van, hogy mondjak fel.Ő a visszavételemet nem tudja 100 %-ban biztosítíni.Ezzel kapcsolatban milyen jogaim vannak, és neki milyen kötelezettségei.És a szabadságaimat a mindenkori minimálbér alapján számolják? Mennyi volt ez 2005-ben, 2006-ban, és 2007ben?
Előre is köszönöm!
„Ő a visszavételemet nem tudja 100 %-ban biztosítíni.”
Akkor mondjon fel ő. De te ne mondj fel, ha nem akarsz tőle mindenáron szabadulni.
Miért kellene a felgyűlt szabadságot minimálbérrel számolni? A mostani béreddel kell.
Míg el nem felejtem: a béredet február 29-ei hatállyal fel kell emelni a munkáltatónál azonos beosztásban lévők, és hasonló gaykorlati idejűek átlagos bérszintjére.
Köszönöm a válaszát, Kedves Béla!
Én semmiképp nem szeretnék felmondani, hisz így elesnék a végkielégítéstől, ami úgy tudom 15 év után négy hónap.A probléma csak az, hogy általában egy vállalkozónál, csak a minimálbérre van bejelentve az alkalmazott, mint én is. Ezért gondoltam, hogy a szabadságot is ez alapján kell neki kifizetni.Akkor ezek szerint, kötelessége visszavenni, ha nem tud, mondjon fel, és fizesse a végkielégítést. Ugye jól látom?
Köszönöm
Jól. A munkáltató, ha tényleg nem tud foglalkoztatni, kettőből választhat: fizeti az állásidőt, és vár, háthat egyszer majd el tud látni munkával - vagy rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyt, és kifizeti, ami azzal jár.
Kedves Szakértők!
Ez év május 01-én lejár a Gyesem, és visszamennék dolgozni. A korábbi munkáltatóm mást vett fel a helyemre, engem nem akar visszavenni, mivel az eddigi helyettesemet részesíti előnyben, aki még gyermektelen.
A kérdésem az lenne, hogy először is: hány nap szabadság jár visszamenőleg (2005-ben szültem, előtte táppénzen voltam veszélyeztetettség miatt), másrészt, mit tehetek én? Egyezzek bele a közös megegyezéssel való felmondásba?
Segítségüket előre is köszönöm.
„A korábbi munkáltatóm mást vett fel a helyemre, engem nem akar visszavenni”
Nemakarásnak nyögés a vége. Vissza kell vennie és punktum.
Mt.
130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
- a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
- a szülési szabadság tartamára;
- a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;
131. § (1) Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabadság a munkavállaló
- huszonötödik életévétől huszonegy;
- huszonnyolcadik életévétől huszonkettő;
- harmincegyedik életévétől huszonhárom;
- harmincharmadik életévétől huszonnégy;
- harmincötödik életévétől huszonöt;
- harminchetedik életévétől huszonhat;
- harminckilencedik életévétől huszonhét;
- negyvenegyedik életévétől huszonnyolc;
- negyvenharmadik életévétől huszonkilenc;
- negyvenötödik életévétől harminc
munkanapra emelkedik.
132. § (2) A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évnél fiatalabb
- egy gyermeke után kettő,
- két gyermeke után négy,
- kettőnél több gyermeke után összesen hét
munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.
Ebből ki lehet számítani, hány nap jár (csak ellenőrzésképpen, hisz a munkáltató kötelessége ezt kiszámolni, és erről a munkavállalót tájékoztatni).
Köszönöm a segítséget és a gyors válaszokat.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02