munkábaállás gyes után

ancsa10 # 2009.03.12. 06:54

Kedves Szakértők !

Jelenleg GYED-en vagyok a 8 hónapos kisfiammal.
Munkáltatómmal felevettem a kapcsolatot, hogy június, július környékén szeretnék visszamenni dolgozni.
AZt a választ kaptam, hogy megszünt a munkaköröm, ezen kívűl a cégnél létszámstop és bérstop is van a jelenlegi gazdasági helyzet miatt. Tehát egyenlőre nem áll módjukban visszavenni engem ( annak ellenére, hogy nem új munkavállaló vagyok, hanem csak " inaktív")
Tehát, ha vissza akarnának venni engem most, el kéne bocsájtani valaki mást...?

Kérdésem: Meddig áll jogában a munkáltatónak elhúzni a visszavételemet ?

Válaszukat előre is köszönöm,
Ancsa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.12. 07:34

Semeddig. Gyakorlatilag nincs beleszólásuk. Tértivevényes ajánlott levélben napra pontosan közöld velük, mikor szünteted meg a fizetés nélküli szabadságot. A többi már az ő gondjuk, ha nem tudnak az munkaszerződésnek megfelelően ellátni feladattal, akkor fizethetik az állásidőt. Amíg a gyest igénybe veszed rendes felmondással nem szüntethetik meg a munkaviszonyt.

ancsa10 # 2009.03.12. 09:08

Kedves Sándor !

Nagyon köszönöm válaszát !!

Üdv,
Ancsa

évi75 # 2009.03.19. 15:12

Tisztelt Szakértők!
Jelenleg gyes utáni szabadságomat töltöm. Ez év március 17-én járt le a gyesem. 11,5 év a munkaviszonyom- ebből 6,5 évet itthon töltöttem szülési szabi, gyed, gyes-en (két kisfiam van).
A munkáltatóm nem tud visszahelyezni a munkakörömbe, más állásba sem tud alkalmazni, elbúcsúzunk egymástól a szabadság után.
A kérdésem az lenne, hogy kérhetek e fizetés emelést szabadság idejére, mivel az otthon töltött idő alatt nem kaptam emelést. illetve felajánlotta, hogy 45 nap felmondási időt kifizet, és másfél havi prémiumot kapok. A felmondás közös megegyezés lesz.
Jól járok e ezzel a lehetőséggel? Vagy kérjem hogy csak ő mondjon fel és teljes végkielégítést kérjek?
Illetve meddig élvezek védettséget gyes után?
Válaszás és segítségét előre is köszönöm!!!
Üdv Éva

erakucko # 2009.03.19. 16:13

Tisztelt Szakértő!

Kinevezéssel óvodapedagógus vagyok (a helyemen szerződéssel van egy kolléga ) Jelenleg gyet-en vagyok itthon.(fizetés nélküli szabadságot kértem 2010 júniusáig) Február végén jeleztem a munkaadómnak, hogy meg szeretném szakítani a fizetés nélküli szabadságot , anyagi okokból vissza kell mennem dolgozni és szeptemberben vissza szeretnék menni . A főnököm azt mondta jelenleg nem tud visszavenni, mert későn szóltam, mivel ebben az évben nem vagyok benne a költségvetésben és nem tudja kifizetni az összegyűlt szabadságaimat, közben pedig fizetni a helyemen lévő dolgozót.(hozzátenném a szer ződéses kollega is pont át tudna menni egy másik óvodába, ahol szűlni megy valaki.)(Kérdésem, mik a lehetőségeim, van-e erre valamilyen jogszabály? A fizetés nélküli szabadság megszakítható-e anyagi problémákra hivatkozva? Vagy valóban el kell fogadnom, hogy nem voltam belekalkulálva az idei költségvetésbe?? Válaszát előre köszönöm.

erie73 # 2009.03.19. 16:48

Abban kérnék segítséget, hogy a szülés évétől a munkába állásig a gyerekenként járó 2 nap pótszabadságot visszamenőleg kötelesek kiadni. Köszönettel!