Amikor a határozott idő letelte után még tovább dolgoztál a közvetlen felettesed tudtával, azzal a munkaviszonyod határozatlan idejűvé vált. Innentől természetesen nem érdeked, hogy aláírj egy határozott idejű munkaszerződést.
Viszont ha jól idézted be a mondatot, abban az szerepel, hogy a határozatlan munkaviszonyodon belül szeretnének egy határozott időtartamú módosítást kötni - vagyis a munkaviszonyod határozatlan jellege nem változna.
Felmondási idő rövidítése, rendes felmondás esetén
- 1
- 2
.....határozatlan munkaviszony fenntartása mellett, de ......munkakörben 2008. 04 30-ig határozott munkaviszony.
2008.02.29-én lejárt a határozott idejű munkaviszonyom.Ezt követően új munkaszerződés megkötésére nem került sor. Munkámat változatlanul folytattam tovább.
2008. 04. 08-án munkáltatóm SZÓBAN közölte velem, hogy határozott idejű munkaviszonyom e hónap, vagyis 2008. 04.30-ig tart ebben a munkakörben.
Szabályos ez, valamint az, hogy február végétől ezidáig nem volt érvényes munkaszerződésem irásban?
a választ előre is köszönöm.
04.10-én megkaptam írásban a 2008.04.30-ig tartó határozott idejű munkazserződés módosítást, 2008, március 01- vel bedátumozva.
aláírjam?
Mit tegyek?
és ez van benne kiemelve:
.....határozatlan munkaviszony fenntartása mellett, de ......munkakörben 2008. 04 30-ig határozott munkaviszony.
köszönöm a választ.
Köszönöm Kála, a hozzászólásokat! Sajnos a közös megegyezés nem megy. Legközelebb azt hiszem inkább érvényesítem az érdekeimet. Magyarországon a munka az mindig kell az embernek ezért szinte akármilyen előnytelen szerződést aláír akárki, mert a megélhetése függ tőle, hiába a jogszabály meg a törvénykönyv, ha te nem írod alá akkor másik 5 ember áll sorba a helyedért, nekik is a megélhetésük függ a dolgon.
„Semmi lehetőségem nincs ilyenkor?”
Olvastad az előző válaszomat?! Ismétlés: közös megegyezés!
Az, hogy nem lehet eltérni a minimumra és a maximumra vonatkozik, vagy 30 napnál kevesebb és 1 évnél több nem lehet. A kettő között a felek szbadon megállapodhatnak ennek hiányában jönnek képbe az Mt. szerinti lépcsők.
Ti 60 napban állapodtatok meg (ez egyébként esettől függően lehet sokkal kedvezőbb is az Mt. szerintinél, az más hogy momentán nem tartod annak).
Próbáljatok megegyezni, mert ennek hiányában ha a bíróságnak kell igazságot tennie, az nem lesz egy rövid menet. Ha nem hajlik a közös megegyezésre próbálj arra hivatkozni, hogy az adott esetben a 60 nap számodra nem kedvezőbb, így a 30 napot kell alkalmazni - ha elfogadja, akkor jók vagytok.
Az alábbiakat találtam:
A Munka Törvénykönyve 30 napban határozza meg a felmondási idő hosszának minimumát, 1 évben a maximumát. Ettől sem a munkaszerződés, sem pedig a kollektív szerződés nem térhet el .
A harmincnapos felmondási idő meghosszabbodik a munkáltatónál munkaviszonyban töltött
1. három év után öt nappal,
2. öt év után tizenöt nappal,
3. nyolc év után húsz nappal,
4. tíz év után huszonöt nappal,
5. tizenöt év után harminc nappal,
6. tizennyolc év után negyven nappal,
7. húsz év után hatvan nappal.
Nem dolgozom a cégnél még 1 éve, ebben az esetben is köteles vagyok kitölteni a 60 napot? Ez elvileg nem kedvezőbb a törvényben foglalt 30 napnál. Semmi lehetőségem nincs ilyenkor?
„Milyen lehetőségeim vannak, ha nem akarom a másik, sokkal kedvezőbb ajánlatot emiatt elbukni. ”
Közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés.
No meg az új hellyel is meg lehetne próbálni úgy megállapodni, hogy tekintettel legyenek a kötelező felmondási idődre.
„Védi ilyen esetben a felmondani kívánó munkavállalót valamilyen rendelkezés? ”
Halkan jegyzem meg: a felmondási idő alapvetően a munkavállaló érdekeit hivatott védeni.
A rendkívüli felmondást gyorsan felejtsd el, az ugyanis tuti jogellenes lenne, ami igen sokba kerülhet neked.
Sziasztok, a segítségeteket kérem. A munkaszerződésem 60 napos felmondási időt tartalmaz. Viszont emiatt lehet, hogy a másik helyen nem fognak felvenni.
Milyen lehetőségeim vannak, ha nem akarom a másik, sokkal kedvezőbb ajánlatot emiatt elbukni. Védi ilyen esetben a felmondani kívánó munkavállalót valamilyen rendelkezés?
A munkáltató nem hajlik a 30 napos felmondási időre. Korábbi esetről tudok, ahol gyakorlatilag 1 héten belül elengedte a kollegát.
Rendkívüli felmondás akkor lehetséges ha bármelyik fél olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ha a munkáltató miatt elbuknám a másik lehetőséget mert nem megy bele a 30 napos felmondási időbe, ez számíthat olyan magatartásnak, ami lehetetlenné tenné a későbbi munkaviszonyomat. Nem vagyok jogász, ezért is fordultam ide, hátha valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Egy dolgot tehetsz: közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést kezdeményezel és megállapodtok, hogy nincs letöltendő felmondási időd.
sziasztok.
a kérdésem a következő,határozatlan munkakörben dolgozom.még nincs egy éve.egy hónap a felmondási idöm.mit tehetek,hogy ne kelljen ledolgoznom?kérem a segíséget.nagyon köszönöm
Köszi Boogi
Már miért ne lenne? Az MT lehetővé teszi, hogy a felek 30 napnál hosszabb felmondási időben állapodjanak meg. Te pedig felmondhatsz, de azzal nem változtatod meg a felmondási időd hosszát.
Egyezz meg a munkáltatóval és aztán írd alá az új szerződést vagy eleve úgy írd alá az új szerződést, hogy csak 2 hónap múlva lépsz be, az a biztos!
Sziasztok. Volna egy kérésem 2,5 éve munkanélküli voltam és kiközvetített a központ egy céghez ahová fel is vettek mérnőknek (támogatást is vettek fel rám). Akkor olyan szerződést irattak velem alá amiben a felmondási idő 2 hónap, és ha valaki nem tölti le azt beperlik és behajtanak rajta 200.000 Ft-ot. Már elmentek egy páran és senkit nem pereltek be, de kitudja, hogy nem-e nálam kezdik. Tegnap pl 4-en mentek el, illetve adták be a felmondásukat. Már akkor tudtam ezzel baj lehet, de kellet a munka és ebből a 2 hónapból nem voltak hajlandóak eltérni. A lényeg, hogy nem erősködtem és aláírtam. Sajnos nem azt kapom amit ígértek és itt Borsodban nem nagyon ugrálhat az ember. Most úgy nézki lehetne egy lehetőségem a váltásra, de kérdéses a hogy várnak e rám 2 hónapot. A kérdésem az, hogy hogyan lehet elérni, hogy a felmondás 1 hónap legyen. Vagy ne foglalkozzak vele és adjam be 1 hónappal felmondás a dolgozó címén és kész. Nyílván Õ ezt figyelembe veszi és elmegyek 1 hónap után csak számíthatók e egy esetleges perre és annak a megnyerési esélyeire. A kollégák azt mondják ez a szerződés ilyen szempontból semmit sem ér, csak félemlítési eszköz. Mert nincs szakszervezetünk meg ilyenek, illetve semmi esélye eleve egy ilyen szerződésnek a bíróságon. De azért a ti véleményetekre is kiváncsi vagyok.
Köszönöm szépen a választ. Ezekszerint a közös megegyezésbe kellene a vezetésnek beleegyezni. Akkor járna mindkét fél jól. Köszi mégegyszer.
A rendkívüli felmondást akár a munkáltató, akár a munkavállaló él vele, bizony indokolni kell és nem is akármivel:
ha a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból, jelentős mértékben megszegi, az lehet indok; illetve olyan magatartás tanusítása, mely a munkaviszony további fenntartását lehetetlenné teszi. Ja, és mindezt persze írásban.
Rendes felmondás esetén a felmondási időt tényleg le kell tölteni (ez azért van, hogy a munkáltatónak is legyen lehetősége, ideje megkeresni az utódot). Ahhoz, hogy táppénzcsalásra ne gondoljak, az kellene, hogy ne ő menjen táppénzre, hanem az orvos vegye táppénzre - ettől eltekintve ha beteg, akkor nyilván előfordulhat ilyen is, akkor nem kell letöltenie a felmondási időt (pontosabban az telik a táppénz alatt is), de persze máshol sem dolgozhat.
Hűha.
Igen Kála, ahogy kérdezted:vagy nem?Bizony Senki nem helyettesítette eddig. Nem volt rá szükség.
Most viszont besokallt. Más lehetőség után kutat, ezért a lehetőségeket is szeretné számba venni. Ezért tettem fel a kérdést. Mindenképpen a tv. szerint szeretne eljárni, de persze úgy, hogy a munkavállaló járjon jól, jobban:)
Bogie. Bocs eltévesztettem, természetesen arról van szó, hogy tizenéves munkaviszony után (egy munkahelyen) besokallt és most minél előbb meg akar szabadulni. Ezért írtam az azonnalit.
A munkavállaló általi rendkívüli felmondást indokolni kell?
Ha jól értettem, ha pl. ma felmond, és hogy holnap ne jöhessen már dolgozni, akkor rendkívüli felmondást kell írnia?vagy Tulajdonképpen akkor a bérszámfejtő, ha nincs ki helyettesítse, mindenképpen le kell töltenie a felmondási időt, mert nem fogják azonnal elengedni?
Na és mi van ha betegszabira, táppénzre megy közben? Ezek feltevések. Ne gondoljatok táppénzcsalásra. Eddig is lelkiismeretesen dolgozott. Csak mint említettem besokallt, ezért szeretne mihamarabb tovább állni, de valóban a Mt szerint.
Most akkor mit tegyen?
Human, mi az, hogy azonnali hatállyal mond fel? Próbaidős vagy rendkívüli felmondással él? Rendes felmondással bajosan engednék el azonnal, ha nincs senki helyette...
- önmagában csak ettől a megegyezéstől nem közös megegyezés a jogviszony megszüntetésének a jogcíme, hanem marad a rendes felmondás (de persze akár a munkáltató akár a munkavállaló kérheti, hogy legyen inkább az, ha neki jobban megfelelne).
- 3 munkanapon belül kell leszámoltatni; az ügyintéző helyettesítéséről pedig nyilván a munkáltatónak kell gondoskodni, nem pedig annak aki fel akar mondani...
- nincs, a törvény kifejezetten kimondja, hogy az utolsó munkában töltött napon, illetve azonnali hatályú megszüntetés esetén 3 munkanapon belül el kell számolni
- passz, fel kell venni egy újat :-), de viccen kívül eddig is helyettesítette valaki, vagy nem?
Még egy kérdés, ha a bérszámfejtő mond fel azonnali hatállyal, akkor mi a teendő? Mit tehet ilyenkor a munkáltató?
Sziasztok,
Arra szeretnék választ kapni, ha rendes felmondással mond fel a munkavállaló, de kéri hogy a felmentési idő felétől tekintsenek el, na és persze el is fogadják, akkor az már közös megegyezés? Ebben az esetben közösmegegyezéssel mond fel? és erre változik a rendes felmondása?
A másik kérdésem, ha azonnali hatállyal akar felmondani a munkavállaló, akkor aznap, vagy másnap, illetve a Mt. mit ír elő mikor kell elszámolni a bérét? Pl. Ha ma felmond, és elfogadja a vezetés, akkor holnap kezdhet a másik munkahelyén?Tehát az utolsó munkanapja a felmondás dátuma? És ha az ügyintéző ebben az időben szabin van? Ki intézkedik?
Van-e arra lehetőség, hogy kérje a munkavállalót a bérszámfejtő, hogy csak fizetéskor számoljanak el? Mondjuk bele is egyezik a munkavállaló, ilyenkor írjanak vmi megegyezést? Nekem ez fura, de úgy láttam volt ilyen. Persze megegyezést nem találtam, de a papírokon a dátum ezt mutatja. A tv. ad erre lehetőséget?
Köszönöm a választ.
„"A munkaszerződésben kikötött felmondási idő feketén-fehéren 30 nap.”"
Lehet, hogy félreértettem, de ebből nekem az jött le, hogy van külön rendelkezés.
Feltételeztem, hogy az van, amit eddig leírt vagyis nem rendelkeztek külön erről, akkor marad az MT, viszont ebben az esetben mindkét félre egyformán vonatkozik.
Azért ezt én ennyire kategórikusan nem merném kijelenteni. Az Mt. lehetővé teszi, hogy a III. rész rendelkezéseitől a felek akár kollektív szerződésben, akár munkaszerződésben a munkavállaló javára eltérjenek. A munkaviszony megszüntetése a III. részben van, és eltérést nem engedő rendelkezés csak az, hogy 30 napnál kevesebb és egy évnél több nem lehet. Vagyis a két korlát között a felek szabadon állapodhatnak meg.
Ha a felek úgy állapodtak meg, hogy a 30 nap szerintük a kedvezőbb kategória, akkor simán lehet ez az irányadó. Az más kérdés, hogy az a "fekete-fehér" mondat pontosan hogyan is hangzik - ugyanis a kedvezőség nagyon is függ az adott helyzettől (van már új állás, vagy még nincs - ha nincs akkor a munkavállalóra is a 45 lehet a kedvezőbb).
Mindenesetre ez tipikus példája annak, hogy mielőtt beleírunk valamit egy munkaszerződésbe, azt illene rendesen átgondolni és értelmezni.
45 nap, mindkét félre vonatkozik, így rád is.
Sziasztok, szintén a felmondási idő rövidítésével kapcsolatos kérdésem lenne de a történet gabesz01 esetének épp fonákja.
A munkaszerződésben kikötött felmondási idő feketén-fehéren 30 nap.
Viszont öt év munkaviszony után a munkatörvénykönyv szerint 45 nap felmondási idő jár.
Amennyiben jól tudom, ha a munkáltató mond fel, úgy a munkatörvénykönyvben lévő 45 nap az érvényes, hiszen az Mt. védve a munkavállaló érdekeit felülírja a munkaszerződésben kikötött felmondási időt, amennyiben az rövidebb az előírtnál.
Kérdésem az lenne, hogy fordított esetben (ha én mint munkavállaló akarom megszüntetni a munkaszerződést), akkor a 30 vagy a 45 nap lesz vajon érvényes?
A munkáltató ugyanis ragaszkodna a 45-höz, én meg kíváncsi vagyok, hogy ezen helyzetben vajon jogos-e ezen igénye?
Köszönöm a válaszokat.
Lala!
Mt 136
136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ... ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. ...
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02