Felmondási idő rövidítése, rendes felmondás esetén

gabesz01 # 2006.02.14. 14:34

Tisztelt hozzáértők,

Adva vannak a következők:
6,5 éves munkaviszony, középvezetői pozíció, szerződésben rögzített 3 hónapos felmonási idő.

Kérdések:
Hogyan tudom ezt törvényes keretek között és nem túl nyakatekert módon megrövidíteni?
Mennyi végkielégítés jár ennyi munkaviszony után, a szerződés többi pontjától eltekintve?

Ha esetleg szükséges, akkor a Munka Törvénykönyv rendelkezéseinek a munkáltató általi megsértése és ennek bizonyított mivolta rendelkezésre áll de ez csak végső elkeseredésben...

Előre is köszönöm a válaszokat!

_Lala_ # 2006.02.14. 15:24

Hogyan tudom ezt törvényes keretek között és nem túl nyakatekert módon megrövidíteni?
Közös megegyezéssel.

Mennyi végkielégítés jár ennyi munkaviszony után, a szerződés többi pontjától eltekintve?
Két hónap - ha a munkáltató mond fel rendes felmondással, ill. ugyanez pénzben megváltva, ha a munkavállaló rendkívülivel.
Egyébként semennyi.

A rendkívüli felmondáshoz nem elég a munkáltató általi törvénysértés, lényeges kötelezettségét kell nem teljesítenie. Ha pl. kellő jogalap nélkül nem fizeti ki a fizetésedet, az lehet egy jó indok hozzá.

_Lala_ # 2006.02.14. 16:19

...márminthogy a végkielégítést mindig pénzben fizetik ki... :)

gabesz01 # 2006.02.15. 13:03

Köszönöm! Bár nem a legjobb hírek... Mi van ha a közös megegyezés nem működik és mindenáron le akarják dolgoztatni a 3 hónapot? Táppénz? Szabadság? A tavalyiból van még 14 nap az idei pedig még természetesen teljes egészében megvan. Ezekkel mi lesz?

Sücy # 2006.02.15. 13:50

A három hónapot, vagy a felét? (mert hát a felét kell ledolgozni a felmondási időnek...)
A tavalyi szabit és az idei időarányos részét ki kell adnia a munkáltatónak a ledolgozandó felében, illetve amit nem tud kiadni, meg kell váltania pénzben.

Sücy # 2006.02.15. 13:51

Ja, ha táppénzre mész, akkor máshol sem dolgozhatsz - keresőképtelen vagy...

the big cat # 2006.02.15. 14:02

Na akkor:

Ha a munkáltató mondd fel, akkro a felmondási idő felét kell ledolgozni, de ha a munkavállaló kéri, akkor a felmondási idő alatt bármikor köteles a munkaviszonyt megszüntetni a munkáltató. Itt tehát semmiféle ledolgozási probléma nincs.

Ha a munkavállaló mond fel, akkor a közös megegyezés esetét kivéve a munkavállónak a teljes felmondási időt le kell dolgozni, ez alól kibúvó nincs, a szabadságot a munkáltató nem köteles kiadni, azt pénzben is megválthatja, a táppénzre menetel pedig amellett, hogy iylen körülmények között bűncselekményt valósít meg, nem is megoldás, hiszen az új munakhelyére sem tud a keresőképtelen állomány alatt dolgozni menni.

ikke # 2006.04.11. 22:45

Sziasztok,

"Ha a munkavállaló mond fel, akkor a közös megegyezés esetét kivéve a munkavállónak a teljes felmondási időt le kell dolgozni, ez alól kibúvó nincs, a szabadságot a munkáltató nem köteles kiadni, azt pénzben is megválthatja...."

Ezeket pontosan hol találom a Munkatörvénykönyvben?Sajnos hiába mondom a kollegáimnak, nem hiszik el, látni akarják.
Valahol egyszer olvastam, hogy törvénytelen a szabadság pénzbeli megváltása, na de akkor is, ha a munkája miatt nem tudta igénybe venni? Munkaviszony megszűnésekor csak ki kell fizetni, ha megmaradt neki, nem?

Azt kérdezik, ha pl. a munkavállaló rendes felmondással felmond, és 60 nap a felmondási ideje, akkor ha mégsem akarja ledolgozni, mert már máshol foglalkoztatnák már 30 nap múlva, akkor ha jól tudom kérheti, hogy hamarabb legyen vége a munkaviszonyának. Hogy példát írjak:
2006. 04.11-én rendes felmondással felmond. A felmondási ideje: 30+30 nap. A felmondási időre jár a bére. Raktárosként dolgozik, tehát feltétlenül átadó-átvevő leltárt kell csinálni. Tegyük fel, hogy a 30 nap alatt találnak új raktárost, a leltárt is megcsinálják. Akkor kérheti-e, hogy 2006. május 11. legyen a munkaviszonyának az utolsó napja? viszont ezek után ugye már május 11. után nem kaphatja meg a többi bért. Vagy most hogy is van?
A lényeg, hogy a munkavállaló szeretne hamarabb megszabadulni, mert kezdhetne egy hónap múlva .máshol.Tudom, hogy közös megegyezéssel jobb lenne, de ha ebbe nem megy bele a munkáltató, akkor szigorúan le kell dolgoznia a 60 napot?
Az jutott eszembe, ha közös megyegyezéssel szüntetné meg a munkaviszonyát a munkavállaó, kérheti-e, hogy pl. "kérem munkaviszonyom megszüntetését egy hónap múlva"
Milyen kára származik abból, ha közös megegyezéssel kéri a mv.megszüntetést?
Elnézést, hogy sokat kérdeztem. A választ előre is megköszönöm.

_Lala_ # 2006.04.12. 00:09

a szabadságot a munkáltató nem köteles kiadni
Ezzel nem értek egyet. A szabadság kiadása a munkáltató feladata és kötelessége, pénzben pedig csak akkor lehet kifizetni (és persze ekkor kötelező is), ha természetben nem lehet kiadni. Ennek pedig csak az lehet az akadálya, hogy már nincs annyi nap hátra a munkaviszonyból (amelyen ki lehetne adni a szabadságot), mint ahány napot ki kellene adni. Azt, hogy a munkáltató korábban sok szabadságot nem adott ki, - mivel 75%-ban ugye akkor adja ki, amikor akarja - csak saját magának köszönheti, ezért erre nem hivatkozhat a munkáltató.

Azt kérdezik, ha pl. a munkavállaló rendes felmondással felmond, és 60 nap a felmondási ideje, akkor ha mégsem akarja ledolgozni, mert már máshol foglalkoztatnák már 30 nap múlva, akkor ha jól tudom kérheti, hogy hamarabb legyen vége a munkaviszonyának.
Kérni ugyan kérheti a kedves munkavállaló, de a munkáltató nem köteles eleget tenni a kérésnek. Az más kérdés, hogy ha én lennék a munkáltató, akkor a lehető leggyorsabban eltekintenék a további munkájától az illetőnek, még mielőtt nagyobb kárt okoz... Előző munkahelyemen pl. az volt a cég álláspontja, hogy a munkavállalói felmondásokat lehetőleg kerülni kell, és közös megegyezésként végezzék ezek a munkaviszonyok, hogy "ne rontsák a cég jóhírét" :)

Akkor kérheti-e, hogy 2006. május 11. legyen a munkaviszonyának az utolsó napja? viszont ezek után ugye már május 11. után nem kaphatja meg a többi bért. Vagy most hogy is van?
Kérheti, ha pedig a munkáltató belemegy, akkor nyilván erről kell egy megegyezésnek születnie (mintha közös megegyezéssel szüntették volna meg a munkaviszonyt). Nyilván a le nem dolgozott munkaidőre nem jár bér.

Az jutott eszembe, ha közös megyegyezéssel szüntetné meg a munkaviszonyát a munkavállaó, kérheti-e, hogy pl. "kérem munkaviszonyom megszüntetését egy hónap múlva”"
Közös megegyezésnél bármit lehet kérni. Sőt, máskor is bármit szabad kérni - ez egy szabad ország. :)

Milyen kára származik abból, ha közös megegyezéssel kéri a mv.megszüntetést?
Semmi. Viszont a másik oldalnak is lehetnek feltételei, és amíg nincs "közös megegyezés", addig csak egyoldalúan tud felmondani.

Bogie # 2006.04.12. 15:49

Lala, abban az esetben, ha a munkavállaló felmond, akkor nem köteles kiadni a munkáltató a szabadságot (maradéktalanul megváltani a munkaviszony végén viszont igen), hiszen a felmondási időt a munkaátadásával, esetlegesen az új munkaerő betanításával, az elszámolással tölti ki a munkavállaló.

_Lala_ # 2006.04.12. 19:56

Ezt nem látom levezethetőnek a törvény szövegéből.
Azt értem, hogy a munkaadónak ez az érdeke, de ez nyilván nem elég.

ikke # 2006.04.12. 20:54

köszönöm a választ

K_Peti # 2006.04.13. 07:43

Lala!

Mt 136
136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ... ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. ...

_gabo # 2006.04.14. 17:10

Sziasztok, szintén a felmondási idő rövidítésével kapcsolatos kérdésem lenne de a történet gabesz01 esetének épp fonákja.

A munkaszerződésben kikötött felmondási idő feketén-fehéren 30 nap.
Viszont öt év munkaviszony után a munkatörvénykönyv szerint 45 nap felmondási idő jár.

Amennyiben jól tudom, ha a munkáltató mond fel, úgy a munkatörvénykönyvben lévő 45 nap az érvényes, hiszen az Mt. védve a munkavállaló érdekeit felülírja a munkaszerződésben kikötött felmondási időt, amennyiben az rövidebb az előírtnál.

Kérdésem az lenne, hogy fordított esetben (ha én mint munkavállaló akarom megszüntetni a munkaszerződést), akkor a 30 vagy a 45 nap lesz vajon érvényes?
A munkáltató ugyanis ragaszkodna a 45-höz, én meg kíváncsi vagyok, hogy ezen helyzetben vajon jogos-e ezen igénye?

Köszönöm a válaszokat.

Bogie # 2006.04.14. 19:13

45 nap, mindkét félre vonatkozik, így rád is.

Kála # 2006.04.18. 06:33

Azért ezt én ennyire kategórikusan nem merném kijelenteni. Az Mt. lehetővé teszi, hogy a III. rész rendelkezéseitől a felek akár kollektív szerződésben, akár munkaszerződésben a munkavállaló javára eltérjenek. A munkaviszony megszüntetése a III. részben van, és eltérést nem engedő rendelkezés csak az, hogy 30 napnál kevesebb és egy évnél több nem lehet. Vagyis a két korlát között a felek szabadon állapodhatnak meg.
Ha a felek úgy állapodtak meg, hogy a 30 nap szerintük a kedvezőbb kategória, akkor simán lehet ez az irányadó. Az más kérdés, hogy az a "fekete-fehér" mondat pontosan hogyan is hangzik - ugyanis a kedvezőség nagyon is függ az adott helyzettől (van már új állás, vagy még nincs - ha nincs akkor a munkavállalóra is a 45 lehet a kedvezőbb).
Mindenesetre ez tipikus példája annak, hogy mielőtt beleírunk valamit egy munkaszerződésbe, azt illene rendesen átgondolni és értelmezni.

Bogie # 2006.04.18. 19:00

Feltételeztem, hogy az van, amit eddig leírt vagyis nem rendelkeztek külön erről, akkor marad az MT, viszont ebben az esetben mindkét félre egyformán vonatkozik.

Kála # 2006.04.18. 20:04

"A munkaszerződésben kikötött felmondási idő feketén-fehéren 30 nap.”"

Lehet, hogy félreértettem, de ebből nekem az jött le, hogy van külön rendelkezés.

human # 2006.04.20. 13:00

Sziasztok,
Arra szeretnék választ kapni, ha rendes felmondással mond fel a munkavállaló, de kéri hogy a felmentési idő felétől tekintsenek el, na és persze el is fogadják, akkor az már közös megegyezés? Ebben az esetben közösmegegyezéssel mond fel? és erre változik a rendes felmondása?

A másik kérdésem, ha azonnali hatállyal akar felmondani a munkavállaló, akkor aznap, vagy másnap, illetve a Mt. mit ír elő mikor kell elszámolni a bérét? Pl. Ha ma felmond, és elfogadja a vezetés, akkor holnap kezdhet a másik munkahelyén?Tehát az utolsó munkanapja a felmondás dátuma? És ha az ügyintéző ebben az időben szabin van? Ki intézkedik?

Van-e arra lehetőség, hogy kérje a munkavállalót a bérszámfejtő, hogy csak fizetéskor számoljanak el? Mondjuk bele is egyezik a munkavállaló, ilyenkor írjanak vmi megegyezést? Nekem ez fura, de úgy láttam volt ilyen. Persze megegyezést nem találtam, de a papírokon a dátum ezt mutatja. A tv. ad erre lehetőséget?
Köszönöm a választ.

human # 2006.04.20. 13:07

Még egy kérdés, ha a bérszámfejtő mond fel azonnali hatállyal, akkor mi a teendő? Mit tehet ilyenkor a munkáltató?

Kála # 2006.04.20. 16:25
  1. önmagában csak ettől a megegyezéstől nem közös megegyezés a jogviszony megszüntetésének a jogcíme, hanem marad a rendes felmondás (de persze akár a munkáltató akár a munkavállaló kérheti, hogy legyen inkább az, ha neki jobban megfelelne).
  2. 3 munkanapon belül kell leszámoltatni; az ügyintéző helyettesítéséről pedig nyilván a munkáltatónak kell gondoskodni, nem pedig annak aki fel akar mondani...
  3. nincs, a törvény kifejezetten kimondja, hogy az utolsó munkában töltött napon, illetve azonnali hatályú megszüntetés esetén 3 munkanapon belül el kell számolni
  4. passz, fel kell venni egy újat :-), de viccen kívül eddig is helyettesítette valaki, vagy nem?
Bogie # 2006.04.20. 16:41

Human, mi az, hogy azonnali hatállyal mond fel? Próbaidős vagy rendkívüli felmondással él? Rendes felmondással bajosan engednék el azonnal, ha nincs senki helyette...

human # 2006.04.20. 19:57

Hűha.
Igen Kála, ahogy kérdezted:vagy nem?Bizony Senki nem helyettesítette eddig. Nem volt rá szükség.
Most viszont besokallt. Más lehetőség után kutat, ezért a lehetőségeket is szeretné számba venni. Ezért tettem fel a kérdést. Mindenképpen a tv. szerint szeretne eljárni, de persze úgy, hogy a munkavállaló járjon jól, jobban:)
Bogie. Bocs eltévesztettem, természetesen arról van szó, hogy tizenéves munkaviszony után (egy munkahelyen) besokallt és most minél előbb meg akar szabadulni. Ezért írtam az azonnalit.
A munkavállaló általi rendkívüli felmondást indokolni kell?
Ha jól értettem, ha pl. ma felmond, és hogy holnap ne jöhessen már dolgozni, akkor rendkívüli felmondást kell írnia?vagy Tulajdonképpen akkor a bérszámfejtő, ha nincs ki helyettesítse, mindenképpen le kell töltenie a felmondási időt, mert nem fogják azonnal elengedni?
Na és mi van ha betegszabira, táppénzre megy közben? Ezek feltevések. Ne gondoljatok táppénzcsalásra. Eddig is lelkiismeretesen dolgozott. Csak mint említettem besokallt, ezért szeretne mihamarabb tovább állni, de valóban a Mt szerint.
Most akkor mit tegyen?

Kála # 2006.04.20. 20:28

A rendkívüli felmondást akár a munkáltató, akár a munkavállaló él vele, bizony indokolni kell és nem is akármivel:
ha a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból, jelentős mértékben megszegi, az lehet indok; illetve olyan magatartás tanusítása, mely a munkaviszony további fenntartását lehetetlenné teszi. Ja, és mindezt persze írásban.

Rendes felmondás esetén a felmondási időt tényleg le kell tölteni (ez azért van, hogy a munkáltatónak is legyen lehetősége, ideje megkeresni az utódot). Ahhoz, hogy táppénzcsalásra ne gondoljak, az kellene, hogy ne ő menjen táppénzre, hanem az orvos vegye táppénzre - ettől eltekintve ha beteg, akkor nyilván előfordulhat ilyen is, akkor nem kell letöltenie a felmondási időt (pontosabban az telik a táppénz alatt is), de persze máshol sem dolgozhat.

human # 2006.04.21. 05:39

Köszönöm szépen a választ. Ezekszerint a közös megegyezésbe kellene a vezetésnek beleegyezni. Akkor járna mindkét fél jól. Köszi mégegyszer.