Felmondási idő rövidítése, rendes felmondás esetén

ikke # 2006.04.12. 20:54

köszönöm a választ

_Lala_ # 2006.04.12. 19:56

Ezt nem látom levezethetőnek a törvény szövegéből.
Azt értem, hogy a munkaadónak ez az érdeke, de ez nyilván nem elég.

Bogie # 2006.04.12. 15:49

Lala, abban az esetben, ha a munkavállaló felmond, akkor nem köteles kiadni a munkáltató a szabadságot (maradéktalanul megváltani a munkaviszony végén viszont igen), hiszen a felmondási időt a munkaátadásával, esetlegesen az új munkaerő betanításával, az elszámolással tölti ki a munkavállaló.

_Lala_ # 2006.04.12. 00:09

a szabadságot a munkáltató nem köteles kiadni
Ezzel nem értek egyet. A szabadság kiadása a munkáltató feladata és kötelessége, pénzben pedig csak akkor lehet kifizetni (és persze ekkor kötelező is), ha természetben nem lehet kiadni. Ennek pedig csak az lehet az akadálya, hogy már nincs annyi nap hátra a munkaviszonyból (amelyen ki lehetne adni a szabadságot), mint ahány napot ki kellene adni. Azt, hogy a munkáltató korábban sok szabadságot nem adott ki, - mivel 75%-ban ugye akkor adja ki, amikor akarja - csak saját magának köszönheti, ezért erre nem hivatkozhat a munkáltató.

Azt kérdezik, ha pl. a munkavállaló rendes felmondással felmond, és 60 nap a felmondási ideje, akkor ha mégsem akarja ledolgozni, mert már máshol foglalkoztatnák már 30 nap múlva, akkor ha jól tudom kérheti, hogy hamarabb legyen vége a munkaviszonyának.
Kérni ugyan kérheti a kedves munkavállaló, de a munkáltató nem köteles eleget tenni a kérésnek. Az más kérdés, hogy ha én lennék a munkáltató, akkor a lehető leggyorsabban eltekintenék a további munkájától az illetőnek, még mielőtt nagyobb kárt okoz... Előző munkahelyemen pl. az volt a cég álláspontja, hogy a munkavállalói felmondásokat lehetőleg kerülni kell, és közös megegyezésként végezzék ezek a munkaviszonyok, hogy "ne rontsák a cég jóhírét" :)

Akkor kérheti-e, hogy 2006. május 11. legyen a munkaviszonyának az utolsó napja? viszont ezek után ugye már május 11. után nem kaphatja meg a többi bért. Vagy most hogy is van?
Kérheti, ha pedig a munkáltató belemegy, akkor nyilván erről kell egy megegyezésnek születnie (mintha közös megegyezéssel szüntették volna meg a munkaviszonyt). Nyilván a le nem dolgozott munkaidőre nem jár bér.

Az jutott eszembe, ha közös megyegyezéssel szüntetné meg a munkaviszonyát a munkavállaó, kérheti-e, hogy pl. "kérem munkaviszonyom megszüntetését egy hónap múlva”"
Közös megegyezésnél bármit lehet kérni. Sőt, máskor is bármit szabad kérni - ez egy szabad ország. :)

Milyen kára származik abból, ha közös megegyezéssel kéri a mv.megszüntetést?
Semmi. Viszont a másik oldalnak is lehetnek feltételei, és amíg nincs "közös megegyezés", addig csak egyoldalúan tud felmondani.

ikke # 2006.04.11. 22:45

Sziasztok,

"Ha a munkavállaló mond fel, akkor a közös megegyezés esetét kivéve a munkavállónak a teljes felmondási időt le kell dolgozni, ez alól kibúvó nincs, a szabadságot a munkáltató nem köteles kiadni, azt pénzben is megválthatja...."

Ezeket pontosan hol találom a Munkatörvénykönyvben?Sajnos hiába mondom a kollegáimnak, nem hiszik el, látni akarják.
Valahol egyszer olvastam, hogy törvénytelen a szabadság pénzbeli megváltása, na de akkor is, ha a munkája miatt nem tudta igénybe venni? Munkaviszony megszűnésekor csak ki kell fizetni, ha megmaradt neki, nem?

Azt kérdezik, ha pl. a munkavállaló rendes felmondással felmond, és 60 nap a felmondási ideje, akkor ha mégsem akarja ledolgozni, mert már máshol foglalkoztatnák már 30 nap múlva, akkor ha jól tudom kérheti, hogy hamarabb legyen vége a munkaviszonyának. Hogy példát írjak:
2006. 04.11-én rendes felmondással felmond. A felmondási ideje: 30+30 nap. A felmondási időre jár a bére. Raktárosként dolgozik, tehát feltétlenül átadó-átvevő leltárt kell csinálni. Tegyük fel, hogy a 30 nap alatt találnak új raktárost, a leltárt is megcsinálják. Akkor kérheti-e, hogy 2006. május 11. legyen a munkaviszonyának az utolsó napja? viszont ezek után ugye már május 11. után nem kaphatja meg a többi bért. Vagy most hogy is van?
A lényeg, hogy a munkavállaló szeretne hamarabb megszabadulni, mert kezdhetne egy hónap múlva .máshol.Tudom, hogy közös megegyezéssel jobb lenne, de ha ebbe nem megy bele a munkáltató, akkor szigorúan le kell dolgoznia a 60 napot?
Az jutott eszembe, ha közös megyegyezéssel szüntetné meg a munkaviszonyát a munkavállaó, kérheti-e, hogy pl. "kérem munkaviszonyom megszüntetését egy hónap múlva"
Milyen kára származik abból, ha közös megegyezéssel kéri a mv.megszüntetést?
Elnézést, hogy sokat kérdeztem. A választ előre is megköszönöm.

the big cat # 2006.02.15. 14:02

Na akkor:

Ha a munkáltató mondd fel, akkro a felmondási idő felét kell ledolgozni, de ha a munkavállaló kéri, akkor a felmondási idő alatt bármikor köteles a munkaviszonyt megszüntetni a munkáltató. Itt tehát semmiféle ledolgozási probléma nincs.

Ha a munkavállaló mond fel, akkor a közös megegyezés esetét kivéve a munkavállónak a teljes felmondási időt le kell dolgozni, ez alól kibúvó nincs, a szabadságot a munkáltató nem köteles kiadni, azt pénzben is megválthatja, a táppénzre menetel pedig amellett, hogy iylen körülmények között bűncselekményt valósít meg, nem is megoldás, hiszen az új munakhelyére sem tud a keresőképtelen állomány alatt dolgozni menni.

Sücy # 2006.02.15. 13:51

Ja, ha táppénzre mész, akkor máshol sem dolgozhatsz - keresőképtelen vagy...

Sücy # 2006.02.15. 13:50

A három hónapot, vagy a felét? (mert hát a felét kell ledolgozni a felmondási időnek...)
A tavalyi szabit és az idei időarányos részét ki kell adnia a munkáltatónak a ledolgozandó felében, illetve amit nem tud kiadni, meg kell váltania pénzben.

gabesz01 # 2006.02.15. 13:03

Köszönöm! Bár nem a legjobb hírek... Mi van ha a közös megegyezés nem működik és mindenáron le akarják dolgoztatni a 3 hónapot? Táppénz? Szabadság? A tavalyiból van még 14 nap az idei pedig még természetesen teljes egészében megvan. Ezekkel mi lesz?

_Lala_ # 2006.02.14. 16:19

...márminthogy a végkielégítést mindig pénzben fizetik ki... :)

_Lala_ # 2006.02.14. 15:24

Hogyan tudom ezt törvényes keretek között és nem túl nyakatekert módon megrövidíteni?
Közös megegyezéssel.

Mennyi végkielégítés jár ennyi munkaviszony után, a szerződés többi pontjától eltekintve?
Két hónap - ha a munkáltató mond fel rendes felmondással, ill. ugyanez pénzben megváltva, ha a munkavállaló rendkívülivel.
Egyébként semennyi.

A rendkívüli felmondáshoz nem elég a munkáltató általi törvénysértés, lényeges kötelezettségét kell nem teljesítenie. Ha pl. kellő jogalap nélkül nem fizeti ki a fizetésedet, az lehet egy jó indok hozzá.

gabesz01 # 2006.02.14. 14:34

Tisztelt hozzáértők,

Adva vannak a következők:
6,5 éves munkaviszony, középvezetői pozíció, szerződésben rögzített 3 hónapos felmonási idő.

Kérdések:
Hogyan tudom ezt törvényes keretek között és nem túl nyakatekert módon megrövidíteni?
Mennyi végkielégítés jár ennyi munkaviszony után, a szerződés többi pontjától eltekintve?

Ha esetleg szükséges, akkor a Munka Törvénykönyv rendelkezéseinek a munkáltató általi megsértése és ennek bizonyított mivolta rendelkezésre áll de ez csak végső elkeseredésben...

Előre is köszönöm a válaszokat!