Csed hiánypótlás

cincinnatus # 2017.12.20. 10:23

M.e. 2017.12.15. 17:38
Tisztelt tanácsadó,
Igyekszem röviden leírni az én problémámat ami kicsit bonyolult. 2017.07.01-től voltam 9-es kóddal táppénzen, de a cég könyvelője kiutalt nekem augusztusban 15 nap betegszabadságot. Október végén jutott ez az eszükbe amit most vissza kell fizetnem. Ez rendben is van viszont a levélben amit kaptam tőlük az szerepel, hogyha 5 napon belül nem fizetem vissza akkor az oepen keresztül hajtják be. Mivel nem fizettem vissza logikusnak tűnt, hogy majd levonják a táppénzből vagy a csedből. Időközben megszületett a kislányom október 26.-án és mi leadtuk az igénylölapot viszont azóta sem továbbították az oepnek. Azzal a kifogással élnek, hogy először fizessem vissza és majd utána beküldik. A táppénzemet sem intézték el időben csak október végén kaptam először pénzt. Kérdésem az lenne, hogy van-e joguk szándékosan visszatartani az igénylésemet? Ameddig nem kapok csedet nem tudom nekik visszafizetni hiszen ez a jövedelem forrásom van vagyis lenne.
Köszönöm a választ előre is

T. Kérdező!

Jogilag megalapozatlan az a munkáltatói intézkedés, amely szerint „hogyha 5 napon belül nem fizetem vissza akkor az oepen keresztül hajtják be”.

Ugyancsak jogellenes az a munkáltatói magatartás, amelynek értelmében az igény benyújtását megtagadják, hiszen annak 5 napon belül történő továbbítása kógens kötelezettségük.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Panasz M I N T A azoknak, akiknek a táppénz, csed, gyed iránti igényét a munkáltató nem továbbítja az egészségbiztosítóhoz.
http://aktaforum.hu/showthread.php?…

M.e. # 2017.12.15. 16:38

Tisztelt tanácsadó,

Igyekszem röviden leírni az én problémámat ami kicsit bonyolult. 2017.07.01-től voltam 9-es kóddal táppénzen, de a cég könyvelője kiutalt nekem augusztusban 15 nap betegszabadságot. Október végén jutott ez az eszükbe amit most vissza kell fizetnem. Ez rendben is van viszont a levélben amit kaptam tőlük az szerepel, hogyha 5 napon belül nem fizetem vissza akkor az oepen keresztül hajtják be. Mivel nem fizettem vissza logikusnak tűnt, hogy majd levonják a táppénzből vagy a csedből. Időközben megszületett a kislányom október 26.-án és mi leadtuk az igénylölapot viszont azóta sem továbbították az oepnek. Azzal a kifogással élnek, hogy először fizessem vissza és majd utána beküldik. A táppénzemet sem intézték el időben csak október végén kaptam először pénzt. Kérdésem az lenne, hogy van-e joguk szándékosan visszatartani az igénylésemet? Ameddig nem kapok csedet nem tudom nekik visszafizetni hiszen ez a jövedelem forrásom van vagyis lenne.

Köszönöm a választ előre is