Tisztelt Hozzáértők!
Nyugdíj mellett létesíthető-e közalkalmazotti jogviszony? Természetesen a kérdés arra irányul, hogy a nyugdíj folyósítását ez negatívan érintheti-e? Az ONyF honlapján megtaláltam, hogy milyen határok között lehet sima munkaviszony, de a közalkalmazottság sokszor eltér ettől...
Köszönöm előre is a választ!
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Üdvözlet Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha 10 éve dolgozok a civil szférában, és most váltanék köztisztviselői munkakörbe, akkor a besorolásnál beleszámítják-e az eddigi éveimet? Felsőfokú végzettség az elvárás, ezt 11 éve szereztem meg. A szakvizsga megszerzésére mennyi időm lenne?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelt fórumozók!
Előzőleg feltett kérdésem ("munkajogi kérdések" rovat) feltehetőleg túl komplettre sikerült. Megpróbálom másként...
Ha a felmentésemet még 2014. márc. 15. előtt kaptam meg, de a közalkalmazotti jogviszonyom csak ezután szűnt meg (remélhetőleg megállapítják a jogellenességet),akkor tudom-e érvényesíteni az új Ptk. szerinti sérelemdíj iránti igényemet? Vagy csak a régi Ptk. szerinti nem vagyoni kártérítést kérhetem?
Ugyanannyira.
Üdvözlök Mindenkit!
2015.01.01-től a szabadság jár a táppénz idejére is.
Közalkalmazottaknál ez mennyire igaz?
Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni. Köztisztviselőként dolgozom egy polgármesteri hivatalnál határozatlan idejű kinevezéssel. A kérdésem az lenne, hogy áthelyezéssel kormánytisztviselői illetve közalkalmazotti jogviszonyt is létesíthetek? Ha az imént említett jogviszonyok közül sikerül új munkahelyet szereznem akkor lehet azt áthelyezéssel?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdezném, hogy a 6. hete táppénzen lévő közalkalmazottra vonatkozó panaszbejelentés miatt behívható-e az ügy kivizsgálása céljából. Tudtommal járóbeteg.Elutasíthatja-e a hivatalos behívást? Kérhetek-e igazolást, hogy olyan betegsége van, mely következtében nem tud megjelenni. Panaszkezelési szabályzatban 3 nap állrendelkezésemre az ügy kivizsgálására, de gondolom ha táppénze miatt ezt nem tudom kivitelezni, halasztható az ügy.
Válaszát várom.
Tisztelettel. Á.R.
Üdvözlöm, két kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
2015. január l-el egy zeneiskolából áthelyezéssel kerültem egy városi önkormányzat gazdasági hivatalához. Áthelyezésemkor a bérem változatlanul hagyása mellett a C 13-ból az uj munkahelyemen A 11-es kategóriába soroltak be. Indoklásuk az volt, hogy a portai állás "A" besorolásban lehet. A besoroláshoz figyelembe vehető időnél uj munkahelyemen nem vették figyelembe a táppénzes állományom idejét, valamint a munkanélküli időmet, igy a 13-as osztályból 11-es osztályba soroltak. Jogosan jártak-e el?
Továbbá kérdésem még az lenne, hogy mivel uj GAMESZ-os munkahelyemen a munkaszerződésem 2015.január 2o-al kaptam kézbe, régi zeneiskolai munkahelyemen pedig a kilépő papirokat január 14-el szüntették meg, visszmenőleges 2014. dec. 31 hatállyal, régi munkahelyem nem hajlandó kifizetni, a " számlavezetési kompenzációt" ami a 2011-2012-2013- as évre szól, amihez még régi munkáltatómnál kaptam a nyomtatványt és január l4-ig be is nyujtottam a régi munkáltatómhoz.
Kérem sziveskedjenek tájékoztatni, hogy jogosan kérhetem e régi munkáltatómtól a kompenzáció összegének kifizetését, mivel a kompenzáció a 2011-2012-2013-as évre járna.
köszönettel veszem segitségüket
szendreiné ica
Üdvözlöm 1976.09.01-én kezdtem dolgozni az Állami Biztositónál, majd áthelyezéssel l992.nov.-ig a Hungária biztositónál. Közalkalmazotti munkaviszo
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Munkajogi kérdésem volna Önhöz.
Az a problémám, hogy előző év júliusától elkezdtem dolgozni az egyik minisztériumban középfokú végzettséggel vettek fel arra hivatkozva, hogy jelenleg nincs betöltetlen diplomás pozíció. Végzettségem szerint pedagógus vagyok, 3 diplomával. (a nyelvvizsgám is megvan) Elfogadtam az állás, hiszen mondták,hogy van lehetőségem átkerülni a diplomás pozícióba. Hónapok óta folyamatos felvétel van a diplomás pozíciókra, de én hiába kérdeztem utána, csak annyi választ kaptam,hogy próbálják elintézni, hogy elsimerjék a diplomáimat. (korábban azt mondták, hogy ez a diploma nem felel meg erre a területre). A kktv. törvény 3. számú mellékletében, a 35. Európai Uniós jogkör (ez vonatkozik rám) című részben benne van a pedagógus diploma, mint elfogadott végzettség a diplomás pozícióra. (I. számú besorolási kategóriában megfelelő). A történethez az is hozzátartozik,hogy kolléganőm most kapta meg a diplomáját és őt átminősítették a diplomás pozícióba.
Mi a teendőm? Hova fordulhatnék még, hogy megoldódjon ez a dolog?
Válaszát előre is köszönöm!
„Jogosan jártak-e el?”
Mivel beleegyeztél.
Kérm sziveskedjenek válaszolni kérdésemre. nagyon köszönöm
Üdvözlöm 1976.09.01-én kezdtem dolgozni az Állami Biztositónál, majd áthelyezéssel l992.nov.-ig a Hungária biztositónál. Közalkalmazotti munkaviszo
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsot szeretnék kérni. 1972. óta dolgozom pedagógusként. 1972.-1990.-ig Romániában, azóta pedig itt Magyarországon. A törvény szerint a közalkalmazott pedagógusoknak jubileumi jutalom jár. A 25 éves jubileumi jutalmat meg is kaptam. Viszont a 30 éveset nem akarták megadni, és a most aktuális 40 éveset sem. Mit tehetek? Jár nekem is ez a jutalom. Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlöm, két kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
2015. január l-el egy zeneiskolából áthelyezéssel kerültem egy városi önkormányzat gazdasági hivatalához. Áthelyezésemkor a bérem változatlanul hagyása mellett a C 13-ból az uj munkahelyemen A 11-es kategóriába soroltak be. Indoklásuk az volt, hogy a portai állás "A" besorolásban lehet. A besoroláshoz figyelembe vehető időnél uj munkahelyemen nem vették figyelembe a táppénzes állományom idejét, valamint a munkanélküli időmet, igy a 13-as osztályból 11-es osztályba soroltak. Jogosan jártak-e el?
Továbbá kérdésem még az lenne, hogy mivel uj GAMESZ-os munkahelyemen a munkaszerződésem 2015.január 2o-al kaptam kézbe, régi zeneiskolai munkahelyemen pedig a kilépő papirokat január 14-el szüntették meg, visszmenőleges 2014. dec. 31 hatállyal, régi munkahelyem nem hajlandó kifizetni, a " számlavezetési kompenzációt" ami a 2011-2012-2013- as évre szól, amihez még régi munkáltatómnál kaptam a nyomtatványt és január l4-ig be is nyujtottam a régi munkáltatómhoz.
Kérem sziveskedjenek tájékoztatni, hogy jogosan kérhetem e régi munkáltatómtól a kompenzáció összegének kifizetését, mivel a kompenzáció a 2011-2012-2013-as évre járna.
köszönettel veszem segitségüket
szendreiné ica
TKamilla
Az E3 fizetési kategória 2008-tól 93900 Ft.
Ezt kellett kiegészíteni 2015-ben 122 000 Ft-ra, tavaly pedig 118 000 Ft-ra.
A 3200 forint különbség nem a besorolás miatt van, hanem egyéb juttatás. Akár kompenzáció is lehet, nézd meg az átsorolásodon.
Tavaly az E3-t 118000 Ft-ra kellett kiegészíteni, meg az E1-t. E2-t is. Anyagi kár nem ért!!!
Nincs különbözet, amit visszaigényelhetnél.
1979-től folyamatos munkaviszonyban álló pedagógus vagyok.2006-ban 120 órás továbbképzésen vettem részt.Az ez után járó várakozási idő csökkentést nem kaptam meg.E mellett 2006-ban történő soros előrelépésem helyett 2007-ben léptem a következő kategóriába,s ezek után 2010-ben, majd 2013-ban léptem előre sorosan.
A munkáltatóm korrigálásként 2015 januárjában 2016 helyett előre léptetett a következő fizetési kategóriába. Az a kérdésem, hogy visszamenőleg kérhetem-e az anyagi kártérítést, és ha igen hol kell bejelentenem ezt?
Lyonee
De van különbség.Eddig a bruttó alapbérem 118.000 Ft volt,most az E3-ba sorolással 125.20 Ft-ra változott.
19571954
A biztosítós munkaviszonyok csak a fizetési fokozatnál vehetők figyelembe. Nem közalkalmazotti jogviszonyok, ezért a jubileumi jutalomnál, felmentési időnél nem vehetők figyelembe. Csak akkor lehetne közalkalmazotti jogviszonynak venni az 1992. júl.1. előtti munkaviszonyokat, ha a munkáltató 1992. júl. 1-én a kjt. hatálya alá került. Pl. állami iskolák, tanácsok, kórházak. A biztosítókra ez nem igaz.
kjt. 87/A. §
TKamilla
Nincs semmilyen különbözet. 122000Ft a B-tól az E-ig minden fokozatban, sőt még az F1 is.
Üdvözlöm Önöket.
2oo6. szeptember 18 óta dolgozom közalkalmazotti munkaviszonban. Belépésemkor az l976. szeptember l-l992. junius 3o-ig lévő Állami Biztositós, továbbá Hungária Biztositós munkaviszonyomat is elismerték közalkalmazotti munkaviszznynak. Jelenlegi munkahelyemről áthelyezéssel átkerültem a GAMESZ-hez, mely az 1992. junius 3o-ig tartó munkaviszonyomat nem ismerte el közalkalmazotti munkaviszonynak, igy jubileumi jutalomra jelenleg nem vagyok jogosult, a régi számitás alapján / 2oo6. szept. l8-i belépésemkor számitottak alapján / jogosult lennék.
Kérem sziveskedjenek egyértelmü tájékoztatást adni, nem a paragrafusokra hivatkozva, hogy rám mely számitás vonatkozik.
köszönettel: szendrei sándorné
?? a kinevezésedből nem derül ki? A nyelvpótlék nem kötelező.
Tisztelt Cím!
2015. április 01-től a kormányhivataloknál átalakítják a belső vezetést. 20 éve dolgozom felsőfokú végzettséggel a közigazgatásban. Osztályvezetőként én is érintett vagyok. Kérdésem a következő: Abban az esetben, amennyiben nem megfelelő munkakört ajánlanának fel részemre és visszautasítom, jár a végkielégítés? Mennyi idővel kell ápr-1 előtt értesíteni engem írásban az engem érintő változásról (bér, további munkakör)? Osztályvezetői béremhez képest a besorolási bérem 40%-al alacsonyabb, amennyiben ezt ajánlják fel, köteles vagyok elfogadni? Ha nem fogadom el, akkor jár végkielégítés? Amennyiben elfogadom a beosztott, felkínált munkakört, felmondhatnak nekem utána következmény nélkül? Pl. alkalmatlanság miatt?
Az iránt érdeklődöm, hogy van-e a kapható nyelvpótléknak felső határa. Jelenleg alanyi jogon hat nyelvből jár nyelvpótlék. Ad abszurdum kaphatok akár az illetményalapra 600%-os nyelvpótlékot, vagy van valamilyen felső korlát.
Köszönöm
Tisztelt Hozzáértők!
2008 óta dolgozom az egészségügyben.Ez idő alatt 3 kórházban dogoztam költözés miatt.Tavaly januárban az előző munkahelyemen megkaptam a papírt az E3-as kategóriába sorolásról.Májusba kerültem a jelenlegi munkahelyemre,és ott E1-es besorolást kaptam,mert az első munkahelyemről hiányzott az igazolás,hogy dolgoztam ott.Kérdeztem,hogy a papírt amit az átsorolásról kaptam az előző helyen,elfogadják e,azt mondták nem.Így elmentem a szülővárosomba,és kértem egy igazolást a volt munkahelyemen,amit júniusban le is adtam a munkaügyön.Azt mondták,hogy megírják az új szerződést,és szólnak,ha mehetek aláírni.Szeptemberig nem történt semmi,ezért felkerestem a munkaügyet,és megkérdeztem őket,mi a helyzet.Megnézték a gépben,és közölték augusztus óta a gép szerint már át vagyok sorolva E3-ba,és a papíromat már rég felküldték az igazgatásra aláiratni,és nem tudják hol akadt el a dolog,de kiderítik,és értesítenek.Szeptember végén táppénzre jöttem,mert kisbabát vártam.2 hetente vittem be a táppénzes papírjaimat,mindig rákérdeztem,hogy mi a helyzet az átsorolással,azt mondták nem tudják,de ne aggódjak kiderítik,és mivel a gép szerint augusztustól már E3-as vagyok,így onnantól nekem már az a fizetés jár,és a különbözetet ha aláírtuk az új szerződést akkor kifizetik.Az év hátralévő részében nem történt semmi.Tegnap kaptam egy levelet a munkahelyemről,az átsorolásom volt benne.De az átsorolás dátuma 2015.01.01.Szeretném megtudni,hogy ebben az esetben tehetek e panaszt,hogy elvileg én már augusztustól át vagyok sorolva,és kérhetem e,hogy módosítsák át e szerint a szerződést,és fizessék ki a különbözetet.
Válaszukat előre is köszönöm.
Párom most kapta meg az "illetmény változásáról közalkalmazotti jogviszonyban" szóló értesítőjét, amiben megjelent a következő tétel:
- Minimálbérre történő kiegészítés
Ezen elgondolkodtam, mert eddig ez 0 volt neki, most pedig kiegészítették minimálbérre.
Ez két dolgot vetett fel:
- miért csak minimálbérre (105 e ft)? D osztályba van besorolva, ami - ha jól értettem - annyit tesz, hogy megilleti a garantált bérminimum (122 e ft)
- Miért csak most? nav honlap alapján 2009-től találtam meg minimálbér, 2011-től garantált bérminimum adatokat. (http://nav.gov.hu/…er_garantalt) Ez azt is jelenti, hogy valójában megillette volna ez a kiegészítés korábban is, vagy most történhetett valami jogszabálymódosítás, ami miatt ez jár?
Előre is köszönöm a segítséget!
Kedves Jogtudósok!
Közalkalmazottként dolgozom egy közoktatési intézményben. A legutóbbi leltár komoly leltárhiányt mutatott ki, amelyet a fenntartó rám kíván terhelni. A leltárkörzet egyszemélyi felelőse vagyok papíron. A helyiséget biztonsági zár nem, csak "hagyományos" tollas kulccsal zárható ajtó zárja, a kulcsokat a közös használatú (Nem porta!) helyiségből vesszük fel.
A leltárkörzeti helyiséget nem csak én használom, oda a többi munkavállaló is bármikor bejuthat illetve a külső takarító cég emberei is tartózkodnak - takarítás céljából. Kamera, riasztó a helyiségben nincs. Szerintetek mennyire reális a munkáltatóm követelése?
Köszönöm, ha segítetek!
A Guruló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02