Csak az számít közalkalmazotti jogviszonynak, amit közalkalmazottként, vagy köztisztviselőkénd dolgozott. Az előző áfészes időt csak a besorolásánál veszik figyelembe. Ezt azért merem írni, mert ilyen helyzetben voltam én is.
Üdvözlettel Veci
Csak az számít közalkalmazotti jogviszonynak, amit közalkalmazottként, vagy köztisztviselőkénd dolgozott. Az előző áfészes időt csak a besorolásánál veszik figyelembe. Ezt azért merem írni, mert ilyen helyzetben voltam én is.
Üdvözlettel Veci
köszi
Tisztelt Fórumozók!
A következő a történetem.
Budapesti kórházban dolgozom altatós asszisztensként 6 havi munkaidőkeretben.Munkaidőnk napi 8 óra + (ált.havi 4x)16 órás bennalvós ügyelet + (havi 3x)16 órás készenléti ügyelet.Törvény által előírt jogom bennalvós ügyelet után reggel hazamenni(ha jól tudom kötelességem is,tehát,ha akarnék sem dolgozhatnék),amikoris a munkáltatóm szerint nem dolgozom le a napi 8 órát.Konkrétabban:ha kedden ügyelek,ledolgozom a 8 + 16 órát,szerdán reggel hazamegyek,és aznap nem dolgozok.Ezzel mínusz órát "termelek" a munkáltatóm szerint.Tehát havi(ha 20 munkanapot veszünk)136 órát dolgozok(ha a 4 ügyeletből van egy péntek is,mert ugyebár másnap nem munkanap).Munkáltató nagyon "lojális",ugyanis munkaidőkeret végén eltörli a mínusz órát,tehát nem kapok kevesebb bért.Viszont,ha túlóráznom kell(ami elég gyakran előfordul,mert ugye altatás közben nem illdomos felállni és távozni),akkor ezeket e túlórákat a mínusz órák javára írja,tehát kevesebb mínuszt termelek.
Rosszul tudom,hogy az ügyelet is beleszámít a ledolgozott órákba?Az ügyeleteket kifizetik(a bennalvóst és a készenlétit is)azzal nincs gond.
Viszont,ha adott napon egyik sem vagyok,mégis maradnom kell,akkor azok a túlórák elvesznek.
Kérdésem,hogy ez szabályos-e,és nincs jogom méltatlankodni?
Köszönöm a figyelmet, várom a véleményeteket!
Tisztelt Szakértők !
A következőkben kérném segítségüket:
Prémium éveimet töltöm, sajnos. A 6/2009 korm. rendelet szerint nem jár a 13. havi juttatás, amit kifizettek és most vissza akarják fizettetni.
Kérdésem, a köztisztviselőkre 92. évi tv. vonatkozik, (ill. bíróság is megítélte számunkra a juttatást) ezt egy kormányrendelettel lehet-e módosítani ? Ha igen és tévesen fizették ki, visszakövetelhetik -e ?
Köszönettel
Sziasztok, fórumozók!
A következő problémával állok szemben. December 15-től munkaszerződést kötöttem egy céggel. Munkát effektiv április 1-ig végeztem. Meghatalmazásom volt arra vonatkozóan, hogy a cég ügyeiben eljárjak. Áruátvétel, az esetleges - vendéglátóipari egységről van szó - hivatalos papírok aláírására. Az vendéglátóipari egység bérlemény volt, és kauciót fizettünk (3 fő) a bérbeadó felé. A 3 főből csak én voltam bejelentve. Mivel a munkamorál miatt a másik két főnek kényelmetlenné váltam, április 1-től lehetetlenné tették helyzetemet, ezért a munkaterületről eltávolítottak, munkát nem végezhettem, azaz csak a konyhán, amelyre nem volt szakképesítésem, gyakorlatom, mivel pultosként dolgoztam. A mai napig nem kaptam meg a kilépő igazolásaimat, munkát nem tudok vállalni. Passzív betegállományba szeretnék menni, mivel pszihikailag megviselt a tortúra. A fizetésemet (február és március havi), valamint a kaucióba betett pénzösszeget sem kaptam meg. Ezen kívül egy-két olyan dolog is történt, amit szeretnék valakivel konkrétan megbeszélni, esetleg követlenül is.
Mi a véleményetek, mit tehetek hivatalosan?
Vanda
Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne: Egy határozatlan idejű státuszban foglalkoztatott köztisztviselő kéri, hogy 4 órában foglalkoztassuk. Felvehetünk egy másik négy órában foglalkoztatott köztisztviselőt erre a státuszra, vagy az már egy újabb státusznak minősülne?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Tisztelt Fórumozók!
A köztisztviselői törvényben nem találom, hogy a szakmai tanácsadói cím visszavonásának mik a feltételei. Tudna nekem ebben valaki segíteni?
Csak ezt találtam, de nem ebben a helyzetben vagyok. Minősítési probléma az én esetemben nincs:
30/A. § (4) A szakmai (fő)tanácsadói címet „kevéssé alkalmas” minősítés esetén vissza kell vonni, ebben az esetben a köztisztviselő a címmel járó illetmény helyett a besorolás szerinti illetményére jogosult.
Köszönöm:
Töpörtyű
Kedves Fórumozók!
Az a kérdésem, hogy a köztisztviselői bértáblában egy osztályvezető szorzója fix 7. Akkor ezek szerint a bére nem emelkedik az évek... múlásával? Köszi
Tisztelt Szakértő!
15.-éve vagyok közalkalmazott.Július 1.-től vállalkozásba adják a munkahelyemet.Ezért megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyom.
Kérdésem az lenne,ha a tovább foglalkoztatásom nem fogadom el akkor jár-e felmentési idő és végkielégítés?
Előre is köszönöm!
Kedves Fórumozók!
Az a kérdésem, hogy a köztisztviselői bértáblában egy osztályvezető szorzója fix 7. Akkor ezek szerint a bére nem emelkedik az évek… múlásával? Köszi
Ennek az az oka, hogy a vezető főtanácsos 17 szorzója
6,0.
Ez az a fizetési fokozat, amit egy (nev vezető beosztásban lévő) köztisztviselő max. elérhet a végzettségével és a közszolgálatban eltöltött idejével.
A közép és felsővezetők szorzója ettől több, ami a vezető beosztással jár.
Mivel így is többet keres, mint amit keresne a vezetői megbizatása nélkül, ezért náluk az idő előrehaladtával nem nő a fizetés.
(Viszont ők -közigazgatási szervtől függően- rendszeresen olyankor is kapnak egyéb juttatásokat (prémium, jutalom)amikor a többi, nem vezető köztisztviselő nem kap, illetve amikek az összege sem elhanyagolható....)
Ha viszont egy osztályvezetőt leváltanak (vezetői megbizatását visszavonják), úgy visszakerül a saját kategóriájába és természetesen az idő múlásával rendszeresen megtörténik az átsorolása.
Üdv. :)
Üdvözletem!
Egy önkormányzatnál dolgozok határozott idejű szerződéssel immár négy és fél éve (folyamatosan hosszabbítgatják a munkaszerződésemet 3, 6, olykor 12 hónappal)
Munkaköri leírásom nincs, a polgármester szóbeli utasításai szerint dolgozom, mondjuk mint pályázati referens, de inkább mint mindenes. Közalkalmazottként nem vagyok besorolva.
Kérdésem az hogy jogszerű-e ez az eljárás, ha nem akkor vannak-e konzekvenciái a munkáltatóra nézve, illetve ki lehet-e kényszeríteni bírósági úton a közalkalmazottkénti besorolást és a határozatlan idejű szerződést? Egyáltalán lehetséges-e határozott idejű közalkalmazotti jogviszony ebben az esetben és ilyen formában? Szerintem a határozott idejű foglalkoztatás lehetőségét nem erre találták ki, de a "meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására" (Közalk. tv. 21§. (2) b) pontja) sajnos elég gumiparagrafus szagúnak tűnik számomra.
Tisztelt válaszadó!
Téma, mely régóta szít viszályt munkahelyemen, egy középiskolában:
Az igazgatóhelyettes készíti el évek óta az órarendet. Vannak főiskolai és egyetemi végzettségű tanárok,tanárnők. Az órarend úgy készül, hogy az igazgatóhelyetttes felesége, aki főiskolai végzettségű testnevelés-biológia szakos, megkapja a szakközépiskolai /"elit"/ osztályokat, az egyetemi végzettségű testnevelés és biológia szakosok a szakiskolai illetve a 9-10. osztályosokat.
Kérdésem: Van-e arra törvényi szabályozás, hogy ha egy iskolában van felsőbb végzettségű, akkor kötelezően neki kell adni a végzettségnek megfelelő osztályokat, vagy szabad kezet kap az iskola vezetése?
Köszönettel várom válaszát
Tisztelt Barca!
Mivel a kérdésben említettek alapján az érintett iskola nem csak "sima" középiskola, az 1993. évi Közoktatásról szóló LXXIX. törvény idézet szakaszának főleg a képesítési feltételekre vonatkozó d) részétől kezdődő figyelmesebb elemző-áttekintését javaslom a továbbiak átgondolásához:
17. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben az alkalmazható, aki az e törvényben meghatározott felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai szintű) végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A megfelelő felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:
Iskolapszichológus alkalmazásának feltételei
Képesítési feltételei pedagógusoknak
f)
h)
végzettség és szakképzettség.
(2) Idegen nyelv oktatására - minden iskolatípusban - alkalmazható, aki nyelvtanári vagy idegen nyelv- és irodalom szakos tanári végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik.
Tisztelettel köszönöm gyors válaszát!
Tehát az e. bekezdés értelmében a testnevelés esetében akár helyesnek is mondható az órák elosztása /bár ki fogja érettségiztetni a tanulókat ebből a tantárgyból?/, de a biológia órák szakközépiskolai osztályokban történő tanítása törvényellenes, főleg, hogy van egyetemi végzettségű tanerő is?
Ha a gondolatmenetem helyes, akkor mit lehet ez ellen tenni?
Köszönettel és tisztelettel
Barca
Ha megalapozott a gyanúja (elvileg nem ártana a vezetővel is valahogy értekezni, hátha mégis tud tenni valamit) az iskola fenntartójának érdemes és kell jeleznie a kételyeit és a törvények be nem tartásából adódó vezetői hiányosságot.(ha önkormányzat a fenntartó, akkor az illetékes oktatási szervezetén keresztül, vagy akár a hivatali jegyzőnek is jelezheti a problémát)
Tisztelt Szakértők!
Munkahelyemen dolgozik egy összeférhetetlen kolléga, ez a fiatalember senkivel nem képes együttműködni. Minden nyáron betegállományba vonul hosszú hetekre, így teremt magának szabadságot. Ez évben kilátásba helyezte a vezetőség, hogy nyáron is nagy szükség lesz a munkánkra - felújítás előtt áll az épület, költözni kell. Ugyanakkor folyamatos emberhiánnyal küzdünk, túlórákkal tudjuk ellátni a feladatunkat. Kivéve az említett kolléga, mert ő ebből is kihúzza magát.
A mai nappal bejelentette, hogy ő holnaptól betegállományban lesz, mert eü-i problémái vannak. Valójában csak nem akarta elfogadni, hogy nem gázolhat át másokon, s ha többen is szeretnének ugyanakkor elmenni szabadságra, kompromisszumot kell kötniük (öt nap helyett csak 4 lehet a szabija, míg másoknak így is csak 2 nap) Nem számít, hogy így helyette is túlóráznunk kell, hogy a költözést is nélküle kell végigcsinálnunk.
A főnökség tehetetlen vele szemben?
Vagy nem jól tudják, és mégis van eszköz az ilyen ember ellen?
Már többekben felmerült, hogy ha ő elmehet betegállományba, talán ez a megoldás másoknak is.?
Szerencsére a kötelesség tudat túlteng a többiekben, senki nem tolna ki a társával.
Továbbra is nyeljük le, hogy így visszaél ezzel a helyzettel, vagy lehet rajta változtatni?
Remélem, elég érthetően leírtam a problémát.
Nagyon várom a választ! Előre is köszönöm!
anya45
Nekem is van/volt (már nyugdíjas vagyok)olyan kolléganőm, aki akkor lett hirtelen hosszú időre beteg, komoly, "súlyos" beteg, amikor nagyon sok feladatot kellett megoldani. Érdekes módon, mire megoldottuk, vagy megmentettük számára is a munkahelyet, akkor sürgősen meggyógyult és egész tanévben a szívbeteg kolléganőnk még csak meg sem fázott. Besúgó, talpnyaló jelleme alapján mindig megszimatolta a változást és ő nagyon tudott igazodni. Jelenleg az új vezetésnél (akiket korábban elég alaposan szapult) most ő az "élmunkás", csak ő az, aki dolgozik, csak egyedül őt lehet jutalmazni. A kollektíva 95 %-a nem ebbe a körbe tartozik, de mivel a főnök talpnyalója, jól elő tudja adni magát, így ő a nyerő (bár már a munkahelye ellen feljelentést tett a munkaügyi felügyeletnél, de kimosták azok, akik ellen lépett/valamit nagyon tudhat a főnökökről, hogy ennyire tolják a szekerét/).
DE ezt egy életen át nem lehet csinálni. Egyszer már majdcsak beleesik a saját vermébe, igaz türelem kell, mindezt kivárni.
A ti munkatársatok is szerintem egy ilyen jellemtelen ember. Szerintem ott a háziorvosnak sem ártana a körmére nézni. Nem tudom, hogy van-e lehetőség panasszal élni akár a felülvizsgáló orvosnál. Ha van üzemorvosotok, a főnök szerintem kérhetné ott a felülvizsgálatot.
Ha ez rendszeres, ismétlődő, amint írtad, akkor ő milyen lehet amikor nem "beteg". Nem létezik, hogy a főnökötök nem tud lépni a dologban (hacsak nem valakinek a valakije az illető), kérdezze meg a jogászt, mit lehet tenni (persze, ha főnök akar is tenni).
Esetleg összefoghatnátok ez ellen a munkatársatok ellen. Ha alá tudjátok támasztani, hogy ezt többnyire minden évben nyáron teszi meg, vagy amikor sok a munka, akkor írásban forduljatok a fönökhöz, a fenntartóhoz (tértivevényes ajánlott levélben, vagy aláírással igazolja a petíció átvételét). Hangsúlyoznám a helyetekben, hogy a kolléga csak a jogait ismeri, de bizonyára "hiányzott az iskolából, amikor a kötelesség fogalmát tanították". Szerintem ti vagytok többen, ne hagyjátok magatokat, főleg ha a fönökötök is unja már ezt a munkamorált a fiatalembernél (nem úgy mint az én volt munkahelyemnél).
Lehet, hogy jó lenne egy pártatlan munkajogász megkeresni és tanácsot kérni.
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy két évvel ezelőtt egy intézmény vezetője lettem. Megkaptam a törvényben előírt vezetői pótlékot is. A két szabad státuszból egyett én töltöttem, be, de a másik szabad maradt, és senkit sem vettek fel. Egy éven keresztül én végeztem a két munkát. Amikor megkérdeztem, hogy esetleg valamilyen pénzbeli juttatást is kaphatnék e az elvégzett másik munkáért azt mondták, hogy nem. A következő két évben a fenmaradt státuszra felvettek, a státusznak nem megfelelő szakképesítésű munkavállalót, így maradt minden ahogy volt, csak mostmár mondhatták, hogy kaptam embert. Igaz, hogy nem értett a feladatához, de kaptam. Most megint ott tartunk, hogy felszabadul ez a kérdéses státusz, de megint nem szakképzett munkavállalóban gondolkodnak. A kérdésem az lenne, hogy rám vonatkozik e a Kjt. 24. § (1) bekezdése, mivel már vezetői pótlékot kapok. Ha igen, akkor meg van e határozva ennek a helyettesítési pótléknak az összege?
Válaszát előre is nagyon köszönöm
Tisztelt Szakértő!
Közalkalmazotti jogviszonyomat meg akarják szüntetni.
A következő kérdésekre szeretnék választ kapni:
Hogyan kaphatom meg 30 éves jubileumi jutalmamat, ami 2010-ben lenne esedékes?
Betegállomány alatt fel mondhatnak-e nekem ill. ha felmondanak, mikortól számolják a felmondási időt?
válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértő!
Ha valakinek csak felsős diplomája van, lehet-e általános iskola első osztályában napközivezető?
Ha nem, létezik-e olyan tanfolyam, ami az alsós diplomát pótolhatja?
Válaszukat előre is köszönöm! Andrea
Tisztelt Szakértők!
A feleségem munkahelyén (egy középiskolában) az igazgató csoportos létszámleépítést tervez. A Munka Törvénykönyve ebben az esetben előírja az érdemi konzultáció kötelességét a munkáltató és a munkavállalók között annak érdekében, hogy a leépítés negatív hatását a legkisebbre csökkentsék.
A kérdésem így hangzik: ha a munkáltató nem hajlandó az érdemi konzultációra, akkor a munkavállaló hova fordulhat? Például az igazgató el akarja bocsátani a feleségemet, ugyanakkor megtart olyan munkavállalót, aki nyugdíj mellett dolgozik, és a feleségem ugyanazt az állást ugyanúgy be tudná tölteni. Pedig a feleségem munkájára soha nem volt panasz, még minőségi bérpótlékot is kapott. Egész egyszerűen az igazgató szerint nincs szükség a munkájára - nincs szükség szabadidőszervezőre.
Ugyanakkor az igazgató pár hónap múlva újabb munkavállaló felvételét tervezi (ruhatárost fog alkalmazni, eddig ilyen állás nem volt).
Csoportos létszámleépítés esetén tehát a munkaadó mennyire dönthet szabadon az elbocsátottak kiválasztásában? Megtörténhetnek legálisan a fenti anomáliák?
Szeretném a segítségeteket kérni, mit tehetek.
Kjt. alá tartozó munkakörben dolgozom. Egy kollégámat helyettesítettem két hétig. A két munkakör ellátása mellett 3o óra túlórám is keletkezett.Teljesen kikészültem idegileg és fizikailag. Tegnap nem tudtam lábra állni. Táppénzes állományba kerültem. Munkáltatóm sem a helyettesítésért, sem a túlórákért nem akar fizetni, azt mondja nincs miből. Munkaképtelenségemet egyértelmüen a leterheltség okozza. Előírja a törvény a helyettesítésért és tulmunkáért járó díjat, vagy forduljak munkaügyi bírósághoz. Nekem a táppénz miatti bevételkiesés problémát jelent.
kandem
Táppénz idő alatt nem mondhatnak fel. A jubileumi jutalomhoz pedig el kell érjed a 30 évet, addig próbáld kihúzni táppénzen. Nekem egy kolléganőm megjátszotta ezt, igaz a többiek kárára, de neki sikerült kibekkelni. Közös megegyezésbe nem menj bele, az nem neked lenne kedvező és a munkaviszonyod azonnal megszűnik. A rendkívüli felmondásra ne adj okot.
Itt találod a Kjt szabályait: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/126
II. Fejezet
A közalkalmazotti jogviszony megszűnése a 25-37.§-t tanulmányozd.
Itt a Munka törvénykönyve található: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
kandem
Táppénz idő alatt nem mondhatnak fel. A jubileumi jutalomhoz pedig el kell érjed a 30 évet, addig próbáld kihúzni táppénzen. Nekem egy kolléganőm megjátszotta ezt, igaz a többiek kárára, de neki sikerült kibekkelni. Közös megegyezésbe nem menj bele, az nem neked lenne kedvező és a munkaviszonyod azonnal megszűnik. A rendkívüli felmondásra ne adj okot.
Itt találod a Kjt szabályait: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/126
II. Fejezet
A közalkalmazotti jogviszony megszűnése a 25-37.§-t tanulmányozd.
Itt a Munka törvénykönyve található: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113
Üdvözöllek Veci
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Szakértök!
A párom jelenleg egy pesti muzeumban dolgozik mint kiállitás szervezö.Fizikai munkát végez régebben tanár volt.Ezzel nem is lenne semmi baj ha a munkahelye megbizhato lenne számára.Megbizási szerzödése van kötetlen a munkaideje ennek ellenére ha fél orát késik már csunyán néznek rá.Lassan egy éve dolgozik ott de még ezelatt az idö alatt nem kapott fizetési papirt illetve még a munkaköri leirását sem látta.Nagyon sokszor tulorázott amiért külön tulorapénzt nem kapott.Tehát ingyen dolgozott akár hétvégén is......A "nagyfönök" 3 honappal ezelött megigérte neki hogy magasabb szintre lép és megkapja a státuszát.Erre mai napig nem került sor ugyanis junius 1-ig mindenki más megkapta kivéve a párom.2 héttel ezelött kiderült hogy 2 honap fizetésnélküli szabadságra küldik.Beszélni akart a "nagyfönökkel" de ö sosem ért rá.Az osztályvezetöhöz fordult segitségért mert tudomásom szerint ö képviseli valamennyire a keze alatt dolgozokat.De ö is csak "hátat" forditott.Volt olyan eset amikor a kevés fizetése 20-a környékén jött meg.akkor is elvárták hogy bemenjen dolgozni amikor még a bérletre sem volt pénze.Szeretném a Segitségüket kérni hogy mit tehetnénk mert nagyon tanácstalanok vagyunk.Persze ha lenne másik munkalehetöség akkor egyböl otthagyná a muzeumot de egyenlöre nincs és be kell vallanom hogy a párom azért dolgozik még mindig ott mert az érdeklödési köréhez tartozik és még mindig hisz abban hogy feljebb léphet.Semmi esélyét nem látom de azt viszont nagyon is hogy a párom tönkre megy idegileg és egészségileg.Válaszukat elöre is köszönöm!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02