Kedves Kismókus!
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt.
Az előbb elirtam, ez év október 18-án töltöm az 54. évemet. Tehát 53-ban születtem.
Ez a másik kérdésem miatt fontos.
Köszönöm
Kedves Kismókus!
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt.
Az előbb elirtam, ez év október 18-án töltöm az 54. évemet. Tehát 53-ban születtem.
Ez a másik kérdésem miatt fontos.
Köszönöm
Kedves mókusmama!
A prémiumévek programban részt vevő köztisztviselőnek jár a 13. havi bér időarányos része, merthogy - és ez szerintem ritka, kivételes eset - indokoltan munkára berendelhető. Tkp. az adott közig. szerv állományában marad hivatalosan.
Kedves Szakértők!
Köztisztviselőként dolgozom, 35 éves közszolgálati jogviszonnyal, és október 18-án töltöm az 55. évemet. Ekkortól elküldenek prémiumévek programba 5 évre. 2012. október 18-tól mehetek előrehozott nyugdíjba.
Az a kérdésem, hogy ha még ez évben aláírom a határozott időre szóló szerződést a PéP-hoz, akkor még a mostani nyugdíjszámítással mehetek-e előrehozott nyugdíjba 2012-ben.
A másik kérdésem, hogy a prémiumévekben résztvevő köztisztviselőnek jár-e a 13. havi fizetés 70 %-a.
Ezzel a törvénnyel kapcsolatban még nem minden eléggé "tiszta" a számomra, igy várom a válaszukat. Köszönöm
Michaela!
Gondolom a jubileumi jutalmat is meg szeretnéd kapni. Azért nézz utána ennek az április 30-ai dátumnak. Mindenképpen úgy kérd a nyugdíjazásod kezdetét, hogy a 8 hónap felmentési időbe beleessen a 35. közalkalmazotti jogviszony betöltésének időpontja.
Kedves Replika, a kérdsedre a válasz egyértelmű nem. A köztisztviselő ugyanis az államal köt szerzdést kinevezsekor, és ezért köztisztviselői ályafutása során egyszre tesz esküt, és egyszre köthető ki a próbaidő is.
Ez arra nem vonatkozik, ha a köztisztviselő jogviszonyát megszntetve, a magánszektorban helyezkedik el, majd valamikor ismét közszolgálatot vállal.
Akkor bármikor elmehetsz előrehozott öregségi nyugdíjba.
Kedves Lyonee!
Jövő márciusban leszek 60 éves. Michaela
Határeset.:)
Kedves Michaela!
Az egyetemi tanulmányok ideje nem közalkalmazotti jogviszony, csak a nyugdíjszámításnál, a szolgálati idő megállapításánál vehető figyelembe.
Betöltötted-e az 57. életéved? Ha még nem, mikor fogod?
Kedves Lyonee!
Jövő év április 30-án leszek 40 esztendős közalkalmazott. A jubileumi jutalmat csak akkor kapnám meg (azt hiszem), mert 5 év egyetem + 35 év munkaidőm így lesz. Viszont félek a nyugdíjszámítás megváltozásától. Szerinted mikor lenne érdemes nyugdíjba mennem? Köszönöm előre is: Michaela
Egyetértek, a próbaidő áthelyezésnél számomra is joggal való visszaélésnek tűnik.
Én a kjt-t ismerem elég jól. A ktv-t átnézve külön kikötés valóban nincs, de az áthelyezés lényege semmisülne meg a próbaidő lehetőségével. Az áthelyezést úgy kell tekinteni, mintha az áthelyezett az előző jogviszonyát is az új munkáltatónál töltötte volna el. Utólag pedig próbaidőt nem lehet kikötni.
(vagyis ha próbaidő alatt megszünteti a munkáltató a jogviszonyt, nem felmenti)
kösz
r.
A következőben kérnék segítséget a hozzáértőktől, nem találom az egyértelmű választ, itt a fórumban sem találtam még ezt a felvetést:
köztisztviselő áthelyezésekor (közig.szervtől közig.szervhez, az állam a munkáltató) kiköthető e próbaidő? (és ezzel együtt újabb kinevezés, eskü stb. történik?)
Ha igen és a próbaidő alatt felmentik, hogyan alakul a végkielégítése?
a következők miatt:
Ktv. 5. § A közszolgálati jogviszony az állam, valamint a nevükben foglalkoztatott köztisztviselő között a köz szolgálata és munkavégzés céljából létesített különleges jogviszony
6. § (1) A munkáltatói jogokat, ha törvény vagy kormányrendelet eltérően nem rendelkezik, a közigazgatási szerv hivatali szervezetének (a továbbiakban: hivatali szervezet) vezetője, illetve a testület gyakorolja.
11/B. § (1) A kinevezésben a közszolgálati jogviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető.
(3) A próbaidő alatt a közszolgálati jogviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.
14. § (3) Végleges áthelyezés esetén a közszolgálati igazolás, valamint a köztisztviselő illetményének és - a szabadság kivételével - egyéb járandóságainak kiadása szempontjából úgy kell eljárni, mintha a közszolgálati jogviszony megszűnt volna.
19. § (3) A végkielégítés mértékének meghatározásakor csak a közigazgatási szervnél közszolgálati jogviszonyban eltöltött időt lehet figyelembe venni.
(5) A (3) és (4) bekezdés alkalmazása szempontjából közszolgálati jogviszonyban töltött időnek minősül
köszönöm
r.
Kedves Lyonee !
Köszönöm az információkat.
Tehát a befizetett járulékot nem lehet visszaigényelni. Kár.
Marinko
Ha a közalkalmazott mond le a jogviszonyáról, akkor a felmentési idő 2 hónap. A munkáltatónak nincs a munkavégzés alól felmentési kötelezettsége, de részben, vagy teljesen felmentheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól, a lemondást köteles elfogadni. A 13. havi és a szabadság ugyanaz, mint amit már korábban írtam.
„Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idõ után a járulékalapot képezõ havi átlagos jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátását megemelni. Erre legkorábban 2008. január 1-jétõl kerülhet sor. Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idõ után a járulékalapot képezõ havi átlagos jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátását megemelni. Erre legkorábban 2008. január 1-jétõl kerülhet sor.” Ez csak mézesmadzag, mert gyakorlatilag nagyon kicsi összeg, főleg egy részfoglalkozású közalkalmazottnál.
Kedves Lyonee!
Köszönöm júl. 4-i felvilágosítását a közalkalmazotti, rész munkaidős, nyugdíjas felmondásával kapcsolatos jogokról.
Mi van akkor, ha a körülmények ellehetetlenülnek és én mondanám fel a munkaviszonyomat.
2007 jan. 1-től fizetem a 8,5 %os nyugdijjárulékot. Az befizetett összeg arányos részével emelkedhet a nyugdíjam?
Előre is köszönöm információját Marinko
Kedves Lyonee!
Köszönöm júl. 4-i felvilágosítását a közalkalmazotti, rész munkaidős, nyugdíjas felmondásával kapcsolatos jogokról.
Mi van akkor, ha a körülmények ellehetetlenülnek és én mondanám fel a munkaviszonyomat.
2007 jan. 1-től fizetem a 8,5 %os nyugdijjárulékot. Az befizetett összeg arányos részével emelkedhet a nyugdíjam?
Előre is köszönöm információját Marinko
1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról
19. §
...
(7) A végkielégítést a felmentési idő utolsó napján kell kifizetni.
...
(9) Ha a köztisztviselő a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,
Sziasztok.
Azt szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselő vagyok illetve voltam, most 6 hónap felmentési időmet töltöm és csak a hat hónap letelte után kapom meg a végkielégítésem. Ez így van eddig. Namármost amit kérdezni szeretnék ha a hat hónap letelte előtt elhelyezkedem akkor is megkapom-e a végkielégítésemet nem a kozszférában helyezkedem el hanem más munkatörvénykönyves munkahelyre . És ha megkapom a végkielégítést azt mikor köteles a munkáltató részemre kifizetni. ?
Előre is köszönöm a választ.
A 12 hónapos végkielégítésre mindenképpen jogosult, csak amíg nem jár le a felmentési idő, addig ne kérje a nyugdíjazását! A korengedménnyel a munkáltató jis nagyon jól járna, hiszen amit majd a végkielégítésre fizetne, annak csak egy része lenne a nyugdíj. Meg lehet úgy állapodni, hogy mindkét fél jól járjon.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszod. A hivatal elzárkózik a korengedményes megoldástól, igy csak a jövőre érvényes szabályok szerint mehetek előnyugdíjba. Ha a felmentési idő öt hónap lesz, akkor jogosult leszek a 12 hónap végkielégítésre, ha nem, akkor 8 hónapos felmentésre. Üdv. feri48
Nézd KBS!
Tudom, hogy ez csak egy lehetőség, de akkor is "lehetőség" , ami vagy bejön,vagy nem. Nem igaz?
Köszi a válaszodat, üdvözöllek: Anna
Anna, a Kjt-ben csak annyit írnak, hogy közös akarattal a felek megállapíthatnak a törvényben szereplőnél hosszabb felmentési időt. Ad notam: a szomszéd eladhatja nekem a házát.
Feri48!
A ktv. módosítását átnézve, szerintem a besorolás, felmentés, végkielégítés, jubileumi jutalom közül csak a felmentési idő változott meg, sávos lett, és a besorolásnál szúrtak be egy két szót, ami most lényegtelen.
Szerintem áthelyezésnél a korábbi munkaviszony (1992 előtti ) is közszolgálatinak számít, nem csak a végkielégítésnél, ahol a jogszabály külön kiemeli.
Ha a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult, akkor a köztisztviselői jogviszonya 40 év, és a felmentési időnél is ezt kell figyelembe venni, hiszen a jubileumi jutalommal a közszférában eltöltött időt ismerik el és jutalmazzák a hűséget.
Jelen pillanatban a felmentési ideje 6 hónap, de július15-től 8 hónap lesz. Melyik jobb Õnnek? (Csak akkor lenne 5 hónap, ha 15 év a köztisztviselői jogviszonya.)
Mivel áprilisban mehetne csak nyugdíjba, gondolja át, hogy érdemes lenne-e korengedményes nyugdíjba menni, ha a munkáltatója belemenne. Mondjuk dec. 1-től, és akkor csak 5 havi nyugdíjat kéne finanszíroznia a munkáltatónk. Ez egy közös megállapodás. De úgy , hogy januárban még jogviszonyban legyen a jub. Jut. miatt.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02